‘KNVB verrast met keuze voor nieuwe bondscoach Jong Oranje’

Donderdag, 17 mei 2018 om

Erwin van de Looi heeft een nieuwe uitdaging gevonden. De 46-jarige trainer gaat aan de slag als bondscoach van de beloften van het Nederlands elftal, meldt De Telegraaf. Na zijn vakantie wordt de deal in orde gemaakt.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Een geschikte bondscoach voor Jong Oranje?


Gerelateerd

45 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Wat is dit nou weer? Is er geen goede oud-international die deze functie kan bekleden?

17 mei 2018 om 08:03

17 mei 2018 om 08:38

Sorry hoor maar deze man heeft totaal geen uitstraling, spreekt niemand aan en heeft als trainer nog nooit gepresteerd moest overal uiteindelijk weg. Staat zeker niet bekend om zijn tactisch vernuft en laat een ploeg al helemaal niet voetballen volgens een vast stramien. Wat ziet de Knvb er dan in. Had Gullit gehaald, wellicht tactisch ook geen wonder maar dan had je nog uitstraling tenminste nu heb je helemaal niets.

17 mei 2018 om 08:46

Erwin van Looi gaat nooit een Ek winnen met jong oranje. Deze man is totaal ongeschikt. Moet je nagaan dat we nog niet al te lang geleden een topcoach als Foppe de Haan hebben gehad bij Jong Oranje. Een opleider in hart en nieren die wist hoe je jonge jongens kon klaarstomen. En dan moeten we het nu doen met coaches als van Looi

17 mei 2018 om 09:02

Lijstje bondscoaches Jong Oranje de afgelopen 20 jaar:

Han Berger (1998-2000)
Mark Wotte (2000-2002)
Cor Pot (2002-2003)
Ruud Gullit (2003-2004)
Foppe de Haan (2004-2009)
Cor Pot (2009-2013)
Albert Stuivenberg (2013-2014)
Adrie Koster (2014-2014)
Fred Grim (2014-2016)
Art Langeler (2016-2018)

Laten we nou niet doen alsof deze functie een topbaan is waar ex-internationals voor in de rij staan of dat het een pré moet zijn om een blakende carrière als topinternational te hebben gehad.

Zoals Co Adriaanse al plastisch omschreef: “Een goed paard is nog geen goede ruiter.” Gullit is de enige (top)oud-international in het rijtje en bleek zéker geen goed ruiter.

Van der Looi lijkt mij daarintegen wel een gedegen ruiter, ondanks dat hij geen toppaard was. Een prima, rustige coach met de nodige ervaring, met kennis van het opkomende talent in Nederland en een vakman. Laten we de beste man nog niet bij voorbaat afschieten, voordat hij überhaupt in functie is. Geef hem eerst de kans zich te bewijzen. Hij past ook prima in het bovenstaande lijstje qua status.

Het begint sowieso toch een beetje een moderne Hollandse gewoonte te worden dat negatieve benaderen en klagen.

17 mei 2018 om 09:03

Vd Looij heeft recenter een hoofdprijs in handen gehad dan de club waar jij volgens mij voor bent. Daarnaast is hij in Groningen niet weg gestuurd en door de voordeur vertrokken en werden de playoffs steevast gehaald. Alleen dit seizoen bij W2 is hij tussentijds vertrokken. En moest hij weg? Nee hij is zelf vertrokken na wat bedreigingen van mensen die W2 een warm hart toe dragen. Niet echt een gefundeerde reactie van jouw kant.. Gullit heeft veel laten zien de laatste jaren idd.

17 mei 2018 om 09:51

Bedreigingen? Waar haal je die onzin vandaan?

Er is namens supporters en gesteund door sponsoren een brief gestuurd met het verzoek van der Looi op non-actief te stellen, maar er is enkel gesproken over het eventueel leeg laten van tribunes en het niet bezoeken van uitwedstrijden.

Van der Looi heeft zelf aangegeven op geen enkele wijze bedreigd te zijn.

Overigens is het nog maar de vraag in hoeverre hij zelf is opgestapt trouwens. Willem II betaald zijn salaris nog gewoon door, terwijl dat niet zou hoeven als hij officieel ontslag genomen heeft. Waarschijnlijker is dat er onderling is afgesproken dat hij zelf zijn vertrek kon aankondigen om wederzijds gezichtsverlies te voorkomen. De clubleiding heeft er namelijk geen baat bij om de oren naar de supporters te laten hangen, en een officieel ontslag staat ook nooit lekker op je Cv.

Bovenstaande is speculatie uiteraard, maar graag geen onzin de wereld in helpen dat hij bedreigd zou zijn of iets dergelijks, want dat is gewoon absoluut niet waar. Over gefundeerde reacties gesproken.

17 mei 2018 om 11:17

Van der Looij heeft idd zelf aangegeven op geen enkele wijze bedreigd te zijn en pakte zijn biezen in goed overleg met de club. Oftewel laat het er maar bij zitten. Wij zien ook wel dat het geen zin meer heeft. Maar het interesseert mij verder ook niet zo heel veel waarom hij weg ging. Mij ging het er meer om dat hij wel daadwerkelijk in staat is om resultaten te boeken. Als hij met Groningen de beker weet te winnen en met Willem 2 de halve finale weet te bereiken.. Dan ben je geschikt als bondscoach.. Resultaatvoetbal. Dat lukte hem in de playoffs hier en is enigszins vergelijkbaar met het interlandvoetbal. Paar wedstrijden winnen en dan naar het toernooi. Erwin gaat Foppe achterna. Hopelijk is dit wel een beetje gefundeerd.

17 mei 2018 om 11:40

Stukken beter
Nee zonder gekheid, je stuk snijdt hout hoor, mijn nekharen schoten alleen meteen omhoog bij het woord bedreigingen. Het gaat de laatste tijd veel over aggressieve situaties met supporters ten opzichte van spelers en / of trainers, zowel in Nederland als het buitenland, dus ik wilde even benadrukken dat dat in dit geval zeker niet aan de orde was.

Verder heb je wel een punt dat het wellicht een uitstekende toernooitrainer is, dat heeft hij zeker gewezen bij Willem II en Groningen. Het voetbal is tranentrekkend en tenenkrommend, maar zo lang hij kan focussen op zo nu en dan een wedstrijdje (beker) en zich geen zorgen hoeft te maken om een hele competitie, kan het qua resultaat wel gaan werken.

Blijft wel de vraag over wat het primaire doel van Oranje zou moeten zijn. Het toernooi winnen, of spelers opleiden voor het grote Oranje. In het eerste geval zou het vd. Looi best een kunnen lukken, in het tweede geval heb ik sterk mijn twijfels.

Vd. Looi heeft een voorkeur voor degelijke risicoloze spelers, die liever een balletje terug op de keeper tikken dan de weg naar voren zoeken, en staat bekend om een ultra defensieve tactiek. Bij Jong Oranje zal dat qua entertainment niet direct een probleem zijn, daar kijkt toch bijna niemand naar, maar voor het echte Oranje zal dat toch niet geaccepteerd worden.

En of het gewenst is om een opleidingselftal met een volledig andere instelling, opstelling en tactiek te laten spelen als het uiteindelijke Oranje, vraag ik me af.

17 mei 2018 om 12:07

Bedreigingen is een groot woord. Maar de eisen in het statement van de diverse Willem ll supportersgroepen waren wel als enigszins dreigende bewoordingen kwalificeerbaar naar mijn mening. Verbaal dreigen met harde sancties, met naam en toenaam, is ook (be)dreigend te noemen. Ook al gaan je nekharen daar van overeind staan.

Uit het opgestelde statement:

‘Erwin van de Looi en zijn assistenten moeten dan ook per direct op non actief gezet worden en er moet een leider aan het roer komen die het team duidelijkheid verschaft en de spelers met passie en durf laat voetballen.

Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Het was aan de leiding van Willem II, directie en RvC, om in te grijpen. Nu dit niet gebeurt, zijn de supporters genoodzaakt om in actie te komen.

Om deze eis kracht bij te zetten hebben de verschillende supportersgroeperingen de handen ineengeslagen en gaan we actie voeren. Actie vanuit het Rood Wit Blauwe hart om onze club proberen te behoeden voor degradatie en te verlossen van Erwin van de Looi en zijn staf. Enkele acties voor de komende dagen zijn:

-Vandaag (dinsdag 6 maart 2018) stond er een bijeenkomst gepland met Berry van Gool, Paul Gerritse (voorzitter stichtingsbestuur), Peter Galle (supporterscoördinator) en een aantal supporters. Deze bijeenkomst zullen wij niet bezoeken. Wel zal onze woordvoerder aanwezig zijn om dit statement te overhandigen en toe te lichten.
- Zaterdag zal de KingSide tijdens de warming up en gedurende de eerste vijf minuten van de wedstrijd tegen PSV leeg blijven. Daarnaast roepen wij de supporters op andere vakken ook op om de eerste vijf minuten van de wedstrijd op de ring te blijven en niet de tribune op te gaan als protest tegen de gang van zaken binnen onze club.
- De uitwedstrijd tegen FC Twente, die bestempeld is als AwayDay zal niet bezocht worden door Willem II-supporters zolang Erwin van de Looi en zijn staf op de bank zitten.
- Er zullen geen uitwedstrijden meer worden bezocht.
- De partijen die dit statement ondertekenen zullen vanaf nu tot aan het vertrek van Erwin van de Looi hun activiteiten voor Willem II, zoals de diverse geplande overleggen over o.a. Koningsdag 2018 en het ophangen van spandoeken bij wedstrijden voor Willem II, staken.

Indien niet aan onze oproep gehoor gegeven wordt zullen we de acties verder uitbreiden.

Het woord is nu aan de directie van Willem II! Wanneer de directie het nodige doet en ingrijpt, zullen de supporters de handen ineen slaan en – wederom – massaal het elftal steunen om samen Willem II in de eredivisie te houden.‘

Deze eisen (‘het moeten opvolgen, want anders...’) laten weinig aan eigen verbeeldingkracht en interpretatie voor Van der Looi, de selectie en de Willem ll-leiding over.

Ze zijn tamelijk intimiderend, (be)dreigend en voor weinig tot geen discussie vatbaar. Het is meer een dictaat zonder ruimte voor dialoog en bovendien erg persoonlijk gericht tegen de persoon Van der Looi en primair op de man gespeeld. Voor mij net zo tranentrekkerd en tenenkrommend zo’n benadering, om in jouw bewoordingen te spreken. Zo ga je niet met mensen om in mijn beleving.

Maar goed, ieder zijn ding, maar klaar staan met pek en veren, mijne is het niet.

17 mei 2018 om 13:52

Wat een flauwekul wat jij zegt. Hij heeft met een middelmatige selectie de KNVB beker gewonnen. Heeft het aantal jaren goed gedaan bij de fc . Goede keuze ....

17 mei 2018 om 08:44

Een slechter selectiebeleid dan art langeler kan van der looi in ieder niet hebben. Laat maar komen zou ik zeggen.

17 mei 2018 om 08:54


Deze trainer is een oud international ouwe reus..

17 mei 2018 om 09:32

Haha, wel geselecteerd maar nooit een minuut gemaakt toch? Maar verder sluit ik me volledig aan bij buitenspelval: het lijstje voorgangers waren ook verre van uitsluitend gerenomeerde namen/internationals. Misschien de beste man eerst eens een kans geven voor we hem met de grond gelijk maken. Langeler was ik op voorhand erg positief over, maar viel uiteindelijk ook wel iets tegen.

Parkeer de bus bij jong oranje. Dan gaan de jonge jongens zeker niet meer met plezier er naartoe

17 mei 2018 om 07:40

Dat deed hij met het beschikbare materiaal. Denk dat hij nu wel anders kan. Zelfs moet aangezien hij wordt geacht te spelen naar de wens van de bondscoach.

17 mei 2018 om 11:51

Dat was bij Willem II zeker niet het geval, en direct ook het grootste probleem.

Willem II had een uiterst aanvallende selectie, met relatief veel kwaliteit voorin, en vd Looi koos voor een ultra defensieve speelstijl.

Onder Robbemond werd wél vol op de aanval gespeeld.
Onder Robbemond haalde Willem II in 8 potten, 1,75 punt per wedstrijd, scoorde 2,125 goal per wedstrijd en kreeg er 1,75 per wedstrijd tegen.

Onder vd. Looi, 26 wedstrijden, haalde Willem II slechts 0,88 punt per wedstrijd, scoorde maar 1,26 keer per wedstrijd, en kreeg er 1,88 per wedstrijd tegen.

Hoewel vd. Looi ultra defensief speelde, resulteerde dat juist in meer tegen goals. De verdediging van Willem II was zo gammel als wat, dus volledig leunen op je verdediging is dan het slechtste wat je kan doen. Als je daarentegen voorin gebruik kunt maken van Sol, Ogbeche en Azzaoui, lijkt het me een stuk handiger om die op te stellen, in plaats van een 5e en 6e verdediger die er toch geen kloot van kunnen.

Lang verhaal kort, vd Looi deed dus precies het tegenover gestelde wat hij met zijn materiaal zou moeten doen, dus ik verwacht dat hij bij een landen team, waar hij vrij iedereen op kan roepen, juist nog verdedigender gaat spelen.

Woow waar gaat het heen met de KNVB. Van de Looi is als resultaattrainer oké, maar deze beste man ga je toch niet aanstellen als trainer van Jong Oranje...

17 mei 2018 om 07:38

Ik vind hem ook geen goede keus hoor. Maatje hebt als bondscoach toch juist een resultaatttainer nodig? Die paar dagen per jaar kun je ze niet heel veel bij brengen

17 mei 2018 om 08:00

Ja ongelofelijk om zn enge man aan te stellen....voor de toekomst die het voor ons moet gaan doen.

17 mei 2018 om 09:50

Wat is er precies eng aan deze man dan? Speelt hij een terugkomend rolletje in jouw ergste nachtmerries? Het is geen topmodel voor op de catwalk als je dat bedoelt, maar is dat een vereiste om een goede coach te kunnen zijn?

Een en al drama wordt dit dan. Hopelijk kan hij wel met jonge spelers werken, want iets fatsoenlijks op de mat leggen lukt hem niet.

17 mei 2018 om 10:00

Hij heeft in 2014/15 anders wel een topprestatie geleverd door als eerste coach van Groningen de eerste prijs uit de clubhistorie te winnen, namelijk de KNVB-beker. Het seizoen daarvoor, zijn debuutjaar als hoofdcoach, ‘won’ hij de play-offs voor Europees voetbal met de club. Bijkbaar weet hij toch wel iets fatsoenlijks op de mat te leggen.

Zeker een verrassing. Van der Looi heeft ervaring in de eredivisie en kent dus de jonge spelers die er rondlopen. Voor de spelers die in buitenlandse competities spelen hebben ze neem ik aan ook scouts in dienst die weten wie waar speelt. Voor de spelers zelf misschien niet de meest inspirerende trainer maar dat waren veel van z'n voorgangers ook niet. Succes.

Deze keuze is echt een klap in het gezicht voor voetballend Nederland. Een trainer die helemaal niets heeft met jong talent. Stelde altijd het liefst ervaren spelers op. Bij Willem 2 weggestuurd, omdat er geen beleving en voetbal meer in het team zat. Dit gaat negatieve gevolgen hebben voor jong oranje.

17 mei 2018 om 10:05

Overdrijven is ook een vak... een klap in het gezicht voor voetballend Nederland, haha, een gevoel voor dramatiek kan ik je niet ontzeggen....

Naar mijn weten heeft Van der Looi overigens in goed overleg met de Willem ll leiding zijn biezen gepakt na een minder vleiend, doch dwingend statement van een deel van de supporters aan zijn adres. Het was zijn eigen beslissing en geef hem eens ongelijk.

Of er geen beleving en voetbal in het team zelf meer zat, is de vraag. De clubleiding had even daarvoor nog laten weten met hem door te willen gaan. Hij is ook zeker niet weggestuurd door de clubleiding.

Dat meen je niet was er niet een betere kandidaat.

Jong Oranje zou toch ook juist voor opkomende trainers moeten zijn om te leren? Het liefst ook lui met een grote naam in het voetbal, waar de jeugd tegenop kijkt. Dan denk ik dus aan bijvoorbeeld een Reiziger.

Proef toch enigszins negativiteit hier. Ik snap dat van de Looij niet de trainer is met de meeste uitstraling, maar ik vind dat hij het qua resultaten bij zijn clubs toch gewoon goed gedaan heeft. Misschien is dat ook wel een keer goed voor jong Oranje, is eens iets anders qua speelwijze. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat van de Looij Jong Oranje naar het EK kan leiden, en dat zou toch een hele mooie ervaring zijn voor die jongens.

17 mei 2018 om 08:41

"...die het qua resultaten bij zijn clubs toch gewoon goed heeft gedaan heeft". Heb jij Willem II zien spelen nadat vd looi weg was??? Dat was gewoon een verlossing voor de spelers zware last viel van de schouders. Onder van de looi zaten we nu in de playoffs! Zeer zwakke trainer die niets heeft met jonge talenten. Fijn voor de gasten van jong oranje. Zit er bij de knvb niemand met kennis?

Wat zijn we als land vervallen. Dit is echt een vage beslissing! Ten minste geen Art Langeler meer, wat een idioot en slechte trainer is dat.

17 mei 2018 om 08:39

Langeler is echt wel beter dan vd Looi, dat is echt drama.

17 mei 2018 om 10:12

Waarop is dat gebaseerd? Niet op z'n prestaties als trainer. Langeler is nooit hoofdtrainer geweest in de eredivisie laat staan dat hij een prijs gewonnen heeft. Langeler is met PEC gepromoveerd verder is hij dacht ik niet gekomen. Dat lijkt mij al helemaal geen CV op jong Oranje mee te trainen....

17 mei 2018 om 11:47

Langeler is wel hoofdcoach in de eredivisie geweest. Wat een onzin. Heeft met PEC met leuk voetbal gepromoveerd naar de Eredivisie. En daar direct 11e geworden in het eerste seizoen. Heeft de basis gelegd voor het PEC van Ron Jans.

Wel een trainer die mentaliteit eist en hoog in het vaandel heeft staan. Is in deze tijd niks verkeerds aan. Een trainer die jongens van 17,18,19 smeekt om te doen wat hij wil schiet ook niet op

Niemand kijkt tegen hem op, stel altijd een oud (top) international aan bij dat soort teams, die kan ze ervaring en advies geven, met deze coach kan je weinig. Misschien dan als assistent 2 oud internationals erbij?

17 mei 2018 om 10:16

Een oud top international als bijvoorbeeld, Langeler? Berger? Wotte? Pot? Waren dat wel trainers waar spelers tegenop keken?

Geef de man een kans. Een kleurloos figuur maar wie weet zit hij daar op zijn plaats. Op die leeftijd niet meer dagelijks op het veld willen staan vind ik wel bijzonder.

Nee, de Knvb maakt echt werk van de wederopstanding van het Nederlands voetbal. Eerst de jeugd laten voetballen op microscopische veldjes en veldjes ter grote van een postzegel, vervolgens Art Langerer directeur bij de Knvb, nu Erwin van de Looi coach van Jong Oranje; voor al die voetballiefhebbers die verlangen naar oude, succesvolle tijden, sorry, u zult nog héééél lang geduld moeten hebben.

lekker boeien wie de trainer word, we hebben het over een jeugd elftal van Oranje. resultaat hoort niet voorop te staan, die jongens moeten zich ontwikkelen dus lekker hun acties kunnen maken in het veld, ook al hebben ze een paar keer balverlies

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 15
2191 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

5 fans
Coach, 46 jaar
SeizoenClub
2016-2018 Willem II
2013-2016 FC Groningen
Laatste voetbalnieuws

Update: Bijleveld vervangt zieke Koopmeiners en wordt tiende debutant

De KNVB heeft vrijdag de selectie van Jong Oranje voor de oefenwedstrijd tegn Jong Duitsland bekendgemaakt. In totaal zijn er negen debutanten in de selectie van bondscoach Erwin van de Looi,...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 13 november
Mesut Özil heeft bijzonder lucratieve aanbiedingen uit het Verre-Oosten laten schieten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren