‘Ik was geen enorme aankoop en kon dat moeilijk tegen Siem zeggen’

Zaterdag, 5 mei 2018 om 12:30

Lasse Schöne speelt alweer sinds 2012 voor Ajax en gaat na de zomer zijn zevende seizoen in Amsterdamse dienst in. De inmiddels 31-jarige middenvelder geldt als een van de meer ervaren pionnen in de selectie van trainer Erik ten Hag en had in de afgelopen voetbaljaargang normaal gesproken ook nog een basisplaats. Of hij zijn volgend jaar doorlopende verbintenis nog een keer open gaat breken, weet hij echter niet.

“Of ik mijn contract verleng tot 2020? Dat wordt me vaak gevraagd. Ik heb nu nog een contract tot de zomer van 2019. Dat is nog best ver weg. Er zit voor mij hopelijk een WK tussen, daarna nog een vol seizoen Ajax. Natuurlijk moet een nieuw contract niet op de laatste moment aankomen, maar ik heb inmiddels de leeftijd bereikt dat ik daarover niet meer loop te stressen”, laat hij weten op de officiële website van de Amsterdammers.

Schöne speelt sinds zijn entree in Amsterdam met rugnummer 20. Daarvoor droeg hij bij NEC het nummer 10, maar dat stond bij Ajax al op de rug van Siem de Jong: “Ik kon moeilijk tegen hem zeggen: ‘Geef me je nummer even’. Misschien heeft een gigantische aankoop wel een vrije keus, maar ik was geen gigantische aankoop.”

Hoewel hij geen ‘gigantische aankoop’ was, is hij in de afgelopen seizoenen toch belangrijk geweest voor Ajax. Nadat de Deen eerder als nummer 10 en als hangende rechtsbuiten speelde, is hij alweer enkele jaren controlerende middenvelder: “Het bevalt uitstekend en ik denk dat ik het goed invul. Een jonge jongen kan zeker ook op 6 uit de voeten, maar het scheelt dat ik ervaring heb natuurlijk. Ik ben niet de snelste, maar compenseer veel met mijn inzicht. Ik zie veel voordat het gebeurt.”


Poll

Vind jij dat Ajax het tot 2019 doorlopende contract van Lasse Schöne moet verlengen?


Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door capis)

Op dit moment te langzaam om de nummer 6 positie te bekleden. In de Eredivisie ging het allemaal nog maar net goed (soms ook niet) maar wanneer je Europees speelt dan zakt hij door het ijs omdat zijn snelheid gewoon weg is. Frenkie is wat mij betreft de ideale speler om op 6 neer te zetten.

5 mei 2018 om 13:23

Eens en eigenlijk vorig seizoen ook al hetzelfde liedje. De trainers kiezen uiteindelijk voor hem maar toch echt bij gebrek aan beter. Nuttige speler en dat is niet wat je verder brengt, zeker op die sleutelpositie. Tijd voor een echte koning op 6 die in staat is alles in een hogere versnelling te gooien. Ik had voor die plek lange tijd op Bazoer gehoopt omdat die ook de power heeft maar, die kreeg het vertrouwen niet vol en kon daar dan weer zelf niet mee overweg. Frenkie zou het anders invullen maar lijkt nu een optie, hoewel die zelf liever een linie naar voren speelt en dat wellicht nog beter invult. Misschien ook wel de gewenste opvolger voor Ziyech. Benieuwd of er een versterking komt voor op 6, dat is in mijn ogen net zo essentieel als een topper op goal en een spits die ze erin trapt.

5 mei 2018 om 13:38

Ben bang dat Frenkie niet het scorend vermogen van Ziyech heeft. Dit heb je juist nodig wanneer er geen aanvaller is die er 20 intrapt. We gaan het zien.

5 mei 2018 om 13:44

Misschien dat je Bazoer zou terug kunnen kopen wanneer zijn club zou degraderen in Duitsland. Ik had namelijk ook hem graag op die plek willen zien of een Riedewald. Schone zal komend seizoen zeer waarschijnlijk vervangen worden en meer op de bank zitten en wissel zijn. Maar het is een uitermate nuttige kracht geweest voor Ajax de afgelopen jaren.

5 mei 2018 om 16:24

@clover,
Klopt zeker tegen het rechter rijtje in NL is hij nog wel nuttig. Gewoon goed overzicht en een goede trap deze man. Maar tegen de top kan hij het op 6 niet meer aan. Een andere positie misschien wel, maar daar heeft Ajax gewoon beter spelers al.

Volgend jaar gebruiken al 12de man. Wel een erg goede en in verhouding goedkope aankoop gebleken!

Ik denk dat deze man helaas tekort komt voor ajax 1. Ik ben een groot fan van zijn vrije trappen, maar als een tegenstander middevelder heeft die eroverheen gaat, word hij finaal overlopen. Zie bijvoorbeeld groningen uit. Als 12e.man wel nuttig natuurlijk

5 mei 2018 om 13:53

"ik denk dat deze man helaas tekort komt voor ajax 1."

Dat is toch best jammer dan. Een speler die tekort komt voor Ajax 1 maar die wel al 233 keer in Ajax 1 gespeeld heeft.

Lasse, ik ben blij met je vrije trappen, maar zeggen dat je veel inzicht hebt? Elke bal die je praktisch krijgt speel je terug naar een verdediger. Carel eiting kwam je een keer aflossen, die man draaide de hele wedstrijd alleen maar maar voren... wat een verschil zag je toen. Ik ben soms blij met je, maar aanvallend voetballen en inzicht hebben, heb je helaas niet.

5 mei 2018 om 13:08

Inzicht is niet alleen maar aanvallend en steekpassjes geven, hé? Inzicht is ook exact weten op welk moment welk passje door de tegenstander gegeven wordt. En daarop dan anticiperen. Lasse hoeft helemaal niet aanvallend te spelen, hij speelt verdomme op 6.

5 mei 2018 om 14:59

Inzicht hebben is weten waar je medespelers en tegenstanders lopen. Als je alleen maar de bal terugspeelt, betekent simpelweg dat je niet weet waar je andere middenenaanvalspelers zijn en niet wetende waar je tegenstanders zijn. Ga aub een keertje naar jari litmanen kijken, dan weetje wat inzicht is.
Owja nog toevoegend.. op 6? Lekker veel inzicht dan... hoevaak zie je hem ballen onderscheppen? Nou niet dus.

5 mei 2018 om 13:47

Inzicht heeft hij echt wel hoor, gaat zo als hierboven al genoemd niet alleen maar om mooie steekballetjes enzo. Verder denk ik wel dat Lasse nu vervangen zou moeten worden door Frenkie of Carel, vooral met het ook op de langere termijn. Die jongens kunnen dan in het team groeien, en Lasse zal een prima back-up zijn. Heeft jaren veel goeds voor Ajax gedaan zonder ook maar ooit over iets te klagen, wat naar mijn mening veel respect verdient.

Schöne is wel echt een nuttige aankoop voor Ajax geweest. Inmiddels is hij wel toe aan vervanging voor aankomend seizoen, want meerdere malen wordt Schöne echt wel overlopen door zijn tegenstander(s).

Maar zoals ik al aangaf: Schöne is echt wel een goede en nuttige aankoop voor Ajax geweest. Begon telkens als wisselspeler en heeft in de afgelopen jaren op verschillende posities bij Ajax gespeeld (als vleugelaanvaller, nummer 6 en aanvallende middenvelder), vocht zich telkens terug in het elftal en heeft eigenlijk telkens wel z'n waarde bewezen voor Ajax door belangrijke goals en assists te maken.

Voor aankomend seizoen zal Schöne het moeten doen met een bijrol. Of in ieder geval: ik verwacht dat Schöne aankomend seizoen geen basisplaats meer heeft en het liefst zie ik een middenveld met Frenkie de Jong als rechtermiddenvelder, van de Beek als nummer 6 (dus op de plek van Schöne) en dan de vervanger van Ziyech (die zal aankomende zomer vast en zeker vertrekken) links op het middenveld en ik verwacht dat Schöne aankomend seizoen vast en zeker nog genoeg wedstrijden mee zal pikken.

5 mei 2018 om 13:56

@ Rochester,

Ik zie liever Frenkie de Jong op de plek van Ziyech en Donny vd Beek op de positie waar die nu ook al staat.

Op 6 zou ik graag een jongen met ervaring willen zien zoals Blind (al is Blind zelf onhaalbaar). Of een goede bal afpakker en een kuitenbijter met goede voetballende kwaliteiten zoals een Kante of Guardado. Ik hoop dat zo'n type speler haalbaar is voor Ajax. In Jong Ajax loopt ook Matusiwa die zo'n type speler is. Heeft in de JL bewezen dat het een goede 6 is, Hoop dat hij zich door blijft ontwikkelen en wellicht in de toekomst onze 6 wordt.

Ook zou ik Sinkgraven weleens op 6 willen zien. Heeft zich op de LB positie goed ontwikkeld en werd steeds feller en agressiever in het verdedigen. Heeft ook erg veel voetballende kwaliteiten dus zou het spel ook kunnen versnellen.

5 mei 2018 om 14:20

Een andere optie is Tagliafico op 6 en Sinkgraven op LB.

5 mei 2018 om 14:35

Tagliafico heeft iig de agressie en is een kuitenbijter. Ik weet alleen niet of hij het voetballende vermogen heeft om op 6 te spelen. In Argentinië speelde hij vooral lb of CV.

Geweldige dingen bereikt met Ajax. Zeer gewadeerde kracht. Verlengen lijkt mij op dit moment zeker niet nodig.

Goede speler maar eerlijk gezegd denk ik dat je na 2019 niet veel meer aan hem hebt. Geweldige kerel natuurlijk.

Mooi plaatsje voor in de staff later? ik zie dat wel zitten.

Uitstekende speler geweest de laatste jaren, maar hij heeft zn tijd inmiddels wel een beetje gehad. Dit seizoen was het niet zoveel meer. Volgend jaar lekker afbouwen en dan transfervrij laten gaan en bedanken voor alle mooie goals en assists.

Nu al een aantal jaren roepen supporters tussen de seizoenen in dat Schöne te kort komt, weg mag, enz. Zelfs trainers gibgen daat soms in mee. En elke keer knokt hij zich weer in het elftal en toont hij zijn waarde. Dat moet wel een keertje oohouden, maar z'n leeftijd gunt hem nog best wel wat. En zo was Schöne al eens doorslaggevend in Europees voetbal, hebben we die heerlijke goal tegen 010 om van te dagdromen en lacht hij al die criticasters uit; alleen is hij zo heerlijk correct om dat uitlachen niet letterlijk te doen. Die man moet of een droomtransfer maken of een contract voor het leven krijgen. Hij moet immers ook een prima trainer zijn, iig voor de jeugd, als assistent bij Ajax-1, maar waarschijnlijk ook oout hoifdtrainer. Hij maakt het immers steeds weer waar.

Heerlijke speler om in je selectie te hebben. Positieve instelling, technisch vaardig en een hoop ervaring. Je merkt alleen wel dat de jaren bij Schöne gaan tellen. Hoe lang kan hij zijn gebrek aan snelheid nog compenseren met zijn inzicht? Wat mij betreft blijft hij tot zijn pensioen bij Ajax in een “Ooijer-rol”. Schöne is een vechter die zich altijd in het elftal terug geknokt heeft. Hopelijk kan hij die mentaliteit overbrengen op de jeugd

Heerlijke speler om in je selectie te hebben. Positieve instelling, technisch vaardig en een hoop ervaring. Je merkt alleen wel dat de jaren bij Schöne gaan tellen. Hoe lang kan hij zijn gebrek aan snelheid nog compenseren met zijn inzicht? Wat mij betreft blijft hij tot zijn pensioen bij Ajax in een “Ooijer-rol”. Schöne is een vechter die zich altijd in het elftal terug geknokt heeft. Hopelijk kan hij die mentaliteit overbrengen op de jeugd

Heerlijke speler om in je selectie te hebben. Positieve instelling, technisch vaardig en een hoop ervaring. Je merkt alleen wel dat de jaren bij Schöne gaan tellen. Hoe lang kan hij zijn gebrek aan snelheid nog compenseren met zijn inzicht? Wat mij betreft blijft hij tot zijn pensioen bij Ajax in een “Ooijer-rol”. Schöne is een vechter die zich altijd in het elftal terug geknokt heeft. Hopelijk kan hij die mentaliteit overbrengen op de jeugd

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

258 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2017/2018 Ajax 30 10 6 0
2016/2017 Ajax 27 7 3 0
2015/2016 Ajax 24 4 1 0
2014/2015 Ajax 29 8 0 0

In de wandelgangen

Dinsdag 21 augustus
Paris Saint-Germain heeft de pijlen gericht op Ivan Rakitic, maar Barcelona weigert te onderhandelen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren