wk2018

Kluivert: ‘Ik kan daar beter uit de voeten, maar ik speel waar ik mag’

Vrijdag, 13 oktober 2017 om 12:41

Justin Kluivert beleefde vorig seizoen zijn doorbraak in de hoofdmacht van Ajax en krijgt ook deze voetbaljaargang van Marcel Keizer regelmatig de kans om zich te laten zien. Voorlopig doet hij dit vooral als rechtsbuiten, maar Kluivert zelf geeft eigenlijk liever de voorkeur aan een positie op de andere vleugel.

“Ik speel waar ik mag spelen, maar heb in de jeugd altijd linksbuiten gespeeld. Ik denk dat ik daar beter uit de voeten kan”, legt hij uit in gesprek met Ajax Life. “Ik heb daar diepte en kan met links een aardige voorzet geven. Mijn schot met rechts heb ik nog niet vaak aan de supporters kunnen laten zien, maar daar gaan ze nog wel achter komen.”

Waar Amin Younes de vaste linksbuiten is, moet Kluivert op de rechterflank concurreren met David Neres. De achttienjarige aanvaller ziet een aantal overeenkomsten: zo zijn Kluivert en Neres allebei snel, goed en krijgen ze allebei hun kansen. “Hij is linksbenig, ik ben vooral rechtsbenig. Dan krijg je dus andere acties. Hij is twee jaar ouder, maar voor de rest zie ik niet veel verschil.”


Poll

Vind jij dat Justin Kluivert een kans moet krijgen op links?


Gerelateerd

43 reacties (laatste reactie door timmothy)

Kluivert op links en Neres op rechts. Zo moeilijk is het niet Keizer. Vorig jaar hebben we heel het seizoen Younes moeten verdragen, alleen zodat hij uiteindelijk erg goed kon zijn in Europa. Nu we daar ook niet meer in zitten, stel ik voor dat hij eindelijk eens een keer uit de basis verdwijnt.

13 oktober 2017 om 12:55

Dit. En de prestaties van Younes Europees vielen ook best mee. Lijkt op een soort irritante eigenwijsheid van Keizer. Geef Neres & Kluivert de hoeveelheid speeltijd als Younes, en ze betalen het 100% terug. Maar Younes schijnt heilig te zijn.

13 oktober 2017 om 13:04

En dan Huntelaar voorzetloos in het midden laten staan zodat die twee de hele wedstrijd trechtervoetbal kunnen spelen. Lijkt me niet heel handig.

13 oktober 2017 om 13:07

Dat heeft niks met Younes te maken, neres en kluivert en zelfs younes zijn allemaal rechtsbenig, neres kan gewoon voorzetten geven

13 oktober 2017 om 13:19

Want nu wordt hij overladen met goede voorzetten?

13 oktober 2017 om 13:23

@kantje,

Spelen met buitenspelers die voorzetten vanaf de zijlijn geven is bijzonder inefficiënt, dat laten alle statistieken zien. Dat moet dus niet je aanvalstactiek zijn. Door te spelen met wingers die zich in de half-spaces opstellen (zoals Younes), backs die opkomen (maar niet alleen maar ballen voor slingeren zoals Dijks dat doet) en een meevoetballende spits (zoals Dolberg) krijg je heel dynamisch en verrassend aanvalsspel wat nauwelijks te verdedigen is. Dat is ongeveer wat Bosz vorig jaar, met succes, bij Ajax probeerde te doen. Dat ging vrij aardig, ook gezien het feit dat niet alle spelers perfect in dat spelbeeld pasten (zoals Veltman).

Lang verhaal kort, het schreeuwen om voorzetten waar Huntelaar dan tegenaan kan lopen is gebaseerd op de mythe dat die tactiek zo goed werkt. Maar dat is een contra-wetenschappelijke uitspraak en dus onzin.

13 oktober 2017 om 13:54

Neres is tot op heden gewoon linksbenig.

13 oktober 2017 om 14:51

Neres rechtsbenig tegenwoordig? Het gaat allemaal zo snel dat ik het niet mee heb gekregen.

13 oktober 2017 om 15:23

Voorzetten vanuit de zijlijn moet je inderdaad niet te veel doen als je geen Carrol hebt, maar de achterlijn halen en dan een voorzet is toch echt heel gevaarlijk, zeker als je ze afwisselt met terugleggen. Doet Barcelona ook veel.

Daarnaast heeft Ajax met Dijks en Veltman de spelers helemaal niet om op jouw manier te spelen. Keizer wil per se heel aanvallende overlappende backs, Bosz deed dat veel minder.

13 oktober 2017 om 16:13

@ Asroma8,

Bosz wilde minder met aanvallende backs spelen? Is dat waarom hij een aanvallende middenvelder als vaste linksback had? Interessant.

Ik heb ook niet gezegd dat de achterlijn halen per se iets slechts is. Ik zeg alleen dat als je een linkspoot aan de linkerzijlijn en een rechtspoot aan de rechter zijlijn laat spelen, je spel heel voorspelbaar wordt. De opties zijn dan te beperkt. Er is geen ruimte voor backs die er over heen komen en als de backs naar voren komen moeten ze dus knijpen en lopen ze je middenvelders voor de voeten. Snap je? Het gaat er niet om dat buitenspelers altijd maar naar binnen moeten, maar je wilt het spel zo variabel mogelijk maken. Dat gaat niet met klassieke buitenspelers. Younes maakt vaak genoeg een actie buitenom, naar de achterlijn toe.

13 oktober 2017 om 13:20

Het heeft te maken met voortdurend druk zetten. Younes kan lang de bal vasthouden waardoor er meer rust in het elftal is.

Als je Kluivert en Neres aan de beide flanken zetten moeten de backs minder naar voren komen want de kans op balverlies zijn bij Neres en Kluivert veel groter. Gevolg is ook dat de middenvelders extra moeten werken voor de flankspelers.

Het gaat dus om het balans in het elftal. De rendement van Younes is matig maar brengt wel meer rust in het elftal. Dat zijn Neres en Kluivert (nog lang) niet.

Voor niets zet Bosz Younes en Traore vaak op de flanken want ze zijn er wel geschikt voor Bosz systeem.

13 oktober 2017 om 14:23

Nee inderdaad, Traore was de rust zelve aan de bal. Kom op Vermeulen, praat geen onzin. Traore was druistiger dan Neres en Kluivert bij elkaar. Je verhaal klopt van geen kant. Ajax is helemaal niet gebaat bij buitenspelers die de rust zelf zijn, Ajax heeft baat bij buitenspelers met eigen initiatief. Met backs als Veltman en Dijks is het juist prima dat ze op hun positie blijven, ze hebben daar namelijk de handen meer dan vol aan. Aanvallen kunnen ze er slecht bij hebben, je ziet het aan de voorzetten van Dijks dat hij volledig tegen zijn natuur in ballen voor het doel moest(moet) gooien.

13 oktober 2017 om 15:06

Uit je verhaal kan ik opmaken dat je niet voor een balans in het elftal brengt. Ik heb het helemaal niet over Dijks, ik zou Viergever daar neerzetten.

Feit is Traore aan de bal gewoon veel beter is dan Neres en Kluivert. Traore kan acties maken, bijvoorbeeld met de rug draaien, kan de bal langer vasthouden dan Neres en Kluivert.

Het is heel belangrijk om het elftal in het balans te brengen.

Veltman heeft afgelopen seizoen laten zien dat hij naar voren kan voetballen. Dit seizoen veel minder waarschijnlijk door opdracht want Kluivert is verdedigend niet sterk en dat is Traore wel. En nog raakt Kluivert de bal sneller kwijt.

En nog heel belangrijk: we kunnen niet verdedigen MAAR wel vooruit verdedigen. Dat is afgelopen seizoen gebleken.

13 oktober 2017 om 16:11

Uhm Bosz maakte gebruik van Younes door gebrek aan opties. Had niets met rust aan de bal te maken. Status Younes moet echt een tandje omlaag. Heeft die vaste basisplek nergens aan verdiend. Geen enkele vooruitgang.

13 oktober 2017 om 14:03

Best bijzonder eigenlijk dat de Ajax-supporter hem niet in de basis wilt zien, maar dat hij tegelijkertijd gewoon meerdere keren bij de Duitse selectie zit.

13 oktober 2017 om 15:06

Dat was Duitsland B op de Confederation Cup, en hij zat vrijwel het hele toernooi op de bank...

Ik was het eerste seizoen groot fan van Younes, vorig seizoen wilde ik hem ook nog niet afvallen, maar inmiddels is ook mijn geduld wel op. Hij is een one-trick pony en heeft dit en vorig seizoen gewoon amper rendement.

13 oktober 2017 om 14:12

Waarom zeiken op younes? Die is international bij de grootste kanshebber op de wk titel in mijn ogen. Bosz waar iedere ajacied positief over is zette hem als eerste op het formulier. Wat zien wij niet wat toptrainers wel zien?

13 oktober 2017 om 14:30

Gok dat Onana, Ziyech, Klaassen, Sanchez en Traore eerder op het formulier stonden dan Younes.

13 oktober 2017 om 14:37

Precies wve, het is in om op Younes te zeiken. Hij hoeft maar een kans, ook al creert hij hem zelf en is het nog niet zo makkelijk, te missen en gelijk zijn er 50 reacties over zijn slechte rendement. Terwijl als Huntelaar twee opgelegde kansen mist, je niks hoort.
Natuurlijk is het leuk als je vleugelspelers scoren, maar de voornaamste taak lijkt me nog steeds gevaar stichten en kansen.ruimte creã«ren, voor jezelf en voor teamgenoten. Tuurlijk is het zo dat als hij voor zichzelf gevaar sticht de eindpass of eindschot soms niet goed zijn, maar hij zorgt voor enorm veel dreiging, hij creã£â«ert kansen/ruimte voor teamgenoten (zowel direct als indirect, want de tegenstander zet vrijwel altijd twee mannetjes op hem waardoor er ruimte komt voor anderen). Alleen een mannetje voorbij gaan en dan afleggen op een ploeggenoot kan al ruimte creã£â«ren en waardevol zijn. Je krijgt dan het verwijt dat de actie zelf niks opleverde, maar als je als team kan opschuiven en er meer ruimte ligt is het wel degelijk rendement.
En inderdaad, hij is onder Bosz en Keizer bijna altijd zeker van een basisplaats, omdat zij ook wel doorhebben dat hij de gevaarlijkste aanvaller van Ajax is. Wat minder rendement is een minpuntje uiteraard maar hij is nog steeds erg dreigend. En dat slechte rendement valt ook wel mee in vergelijking met anderen. Nogmaals, hij hoeft maar iets te missen en iedereen valt over elkaar heen om hem te bekritiseren, terwijl dat bij anderen die het helemaal niet veel beter doen veel minder is.
Het lijkt wel alsof je als buitenspeler minstens een goal of een assist moet hebben in een wedstrijd, anders heb je gefaald en heb je geen rendement. Dat is natuurlijk grote onzin. De voorassist (namelijk de ruimte creã£â«ren) kan minstens zo belangrijk zijn als het laatste passje of laatste tikje te geven.

13 oktober 2017 om 14:41

Kan niet ontkennen dat Younes genoeg gevaar sticht voor teamgenoten. Alleen daarom al moet de man zsm uit het elftal.

13 oktober 2017 om 15:44

@timmothy niemand ontkent dat Younes voor gevaar sticht en dreigend is. Maar je hebt nu geen Klaassen die 15 goals maakt. Als je Klaassen bijvoorbeeld erbij had gehad, dan had Younes wel gekund. Want hij maakt zo'n 5 doelpunten in een seizoen en nog eens 5 assist. De dreiging die hij daarnaast heeft, maakt hem een redelijk bruikbare speler.

Alleen nu moet je het bij Ajax uit een ander vaatje gaan tappen, ook doordat Traoré er niet meer is en Dolberg uit vorm is. Kluivert en Neres hebben de toekomst. Als Kluivert toch beter speelt op links, waarom krijgt hij daar dan niet überhaupt een kans? Younes hoeft niet 25 keer te scoren, maar zijn rendement is echt heel erg laag. Dat valt niet mee. Alsof Kluivert niet constant dreigend kan zijn enz. Ik vind Younes een prima voetballer, maar niet om je aanvalsleider te zijn. Dan heb ik liever Kluivert en Neres met diepgang, in plaats van dat constant in de bal komen van Younes.

13 oktober 2017 om 16:46

Wie zou je linksbuiten zetten? Ziyech zou vast niet blij zijn met Kluivert of Neres linksvoor, want de kans is groot dat Ziyech extra verdedigende werk moet doen. Younes is balvast en fysiek sterker dan Neres en Kluivert.

Het rendement van Younes is niet om naar huis te schrijven maar hij brengt wel meer rust in het elftal en is juist goed voor de balans binnen het elftal.

13 oktober 2017 om 16:56

Younes verdedigt skecht mee hoor. Kluivert neres beter. Kijk maar naar bijna alle tegengoals komen over rechts.

13 oktober 2017 om 17:05

Wat is rendement? Is dat dat je acties leiden tot assists of goals? Als je een defensie ontregelt (maar misschien niet de beslissende pass of schot geeft) zodat je als team veel makkelijker kan voetballen en kansen creã«ren kan dat ook rendement zijn vind ik, alleen niet het soort rendement wat velen hier graag zien (kijken vooral kortzichtig naar statistieken).
Younes krijgt bijna standaard twee man op zich en toch zorgt hij nog voor gevaar, met Kluivert en Neres heb ik dat toch iets minder.
Daarmee zeg ik niet dat ik Kluivert en Neres nou zo slecht vind, vind dat ook prima spelers, maar dat gezeik op Younes slaat nergens op.
Ben het wel eens dat de diepgang die zij meer hebben wel belangrijk is ja. Maar nadeel is vaak dat je tegen een geparkeerde bus in de 16 staat.

13 oktober 2017 om 18:33

@Timmothy ik begrijp wat je bedoelt, maar ik denk dat dit Ajax behoefte heeft aan een ander soort rendement. Younes komt constant in de bal, terwijl je juist tegen die geparkeerde bussen daarmee in een trechter loopt. Neres en Kluivert kunnen ook diep gaan, waarmee je ruimte creeert voor voetballers als Ziyech en Van de Beek. Dat lijkt mij dan ook een vorm van rendement, omdat ze daarmee gevaar stichten. Als Ajax lekker draaide en de spits in topvorm was dan had je meer gehad aan Younes en het feit dat hij twee man bezig houdt. Maar nu denk ik van niet. En buiten dat gok ik dat Kluivert op links ook best twee man bezig kan houden.

13 oktober 2017 om 22:10

Hebt wel gelijk dat Younes meer diep moet gaan. Toch vind ik hem nog steeds beter dan Kluivert, igg op links, en is hij onbetwiste basisspeler bij mij, al is het maar omdat hij uit het niets (in de kleine ruimte) een beslissende actie kan maken en drie man voorbijlopen. Tuurlijk kan Kluivert ook wel wat maar kan bij lange na niet zo goed in de drukte of met beperkte ruimte dribbelen als Younes. Zijn spel is vaak helemaal niet zo slecht, wordt overdreven op hem afgegeven.

Kluivert op links en Neres op rechts, het wordt al zo lang geroepen op VZ maar het lijkt erop dat Younes een heilige status heeft op links, ondanks zijn 0 rendement. Echt zonde want nu houden de grootste talenten de bank warm en mag Younes elke week laten zien het niveau niet te halen...

13 oktober 2017 om 12:58

Laat hem dan Kluivert op links zetten en Younes op rechts dan moet Younes voorzetten geven in plaats van naar binnen trekken en schieten wat niets oplevert. Snap zelf ook nooit waarom trainers dat blijven doen de vleugels met hun verkeerde been aan een kant zetten terwijl je geen backs hebt die er continue overheen gaan.

13 oktober 2017 om 13:08

Dijks overlapt younes alleen bakt ie er niet veel van

13 oktober 2017 om 13:28

Ik zie ook mogelijkheden met Kluivert op links en Neres op recht. Voor de tegenstander welteverstaan. Die gasten zijn nog zo wisselvallig als de pest. Logisch dat ze nog geen vaste basisplaats hebben. Eerst maar eens constant presteren. En ja Younes heeft ook zijn mankementen maar is toch vaak constant dreigend in een wedstrijd. Je wordt niet zomaar Duits international.

13 oktober 2017 om 15:46

Want het is zo'n grote prestatie dat je met een B-selectie van Duitsland een heel toernooi op de bank mag zitten tijdens de Confederations Cup? Dat is echt puur op basis van die wedstrijd tegen Schalke geweest hoor. Nooit dat Löw Younes oproept en vervolgens zegt dat het een buitenspeler met veel rendement is, als hij hem het hele seizoen aan het werk heeft gezien.

13 oktober 2017 om 16:20

Ja hele grote mogelijkheden voor de tegenstander, totdat beide gasten constant diep gaan zonder bal, dan zie ik vooral veel kaarten voor de tegenstanders. Want beide gastjes hebben dat wel he, oog voor diepgang zonder bal. En ze zijn er nog snel genoeg voor ook, als je als back dan drie keer je man moet laten lopen is het toch snel over met lekker opstomen. Dan hebben we het geen eens over het feit dat zowel Neres en Kluivert veel agressiever mee verdedigen Younes. Ziyech voelt zich als in de speeltuin met strak aangesneden ballen, Huntelaar weet ook dat luchtduels winnen en doorkoppen gevaar sticht. Enige minpunt dat ik zie is inhoud. Beide lijken toch echt een beetje leeg te zijn na 60 minuten.

Het kan geen kwaad om Kluivert op links te zetten en Neres op rechts? Qua rendement kan je kijken of Kluivert op links meer eruit haalt dan op rechts, waar het bij tijd en wijlen echt heel pover is. Younes heeft al een enorm laag rendement dus je gaat er iig niet op achteruit.

Het kan aan mij liggen hoor, maar waarom vind iedereen Kluivert zo geweldig? Ik vind hem persoonlijk echt niet zo goed als men beweert, en zn rendement is ook enorm laag. Begrijp me niet verkeerd, het is een aardige voetballer, maar zeker geen toptalent of iets..

13 oktober 2017 om 14:29

Nou ik denk dat Kluivert best ver kan komen. Zoals iedereen heeft gezien is hij echt pijlsnel en redelijk technisch. Maar mentaal lijkt hij echt ijzersterk. Die jongen is overtuigd van zichzelf en dat heb je nodig als je het wil gaan maken, als het even wat minder gaat probeert die alsnog tegenstanders voorbij te dribbelen. Ook is hij nog niet zo heel lang 18 en ik zie niet in waarom iemand van 18 niet als toptalent gezien wordt.

13 oktober 2017 om 17:31

Kluivert beheerst een aantal facetten die het maken dat hij echt een geweldige voetballer kan worden. Echter heeft hij ook echt minpunten die ernstig verbeterd moeten worden. Zijn pluspunten, echt veel snelheid gekoppeld aan het houden van overzicht op volle snelheid. Dat is serieus talent, 9 van de 10 keer zijn voetballers met veel snelheid blinde dravers en dat is hij niet. Zijn minpunten zijn echter niet minder erg dan blinde dravers. Hij moet echt veel beter zijn momenten kiezen, het mag allemaal ook veel simpeler, mist een goede lichaamsschijnbeweging en drijft akties te ver door. Gevolg net zo weinig rendement als blinde dravers, terwijl dat gewoon niet nodig is. Het is afhankelijk van hoe hij zich verder ontwikkelt daarentegen zou het ook aardig zijn om hem op de positie te zien waar hij de gehele jeugd opleiding stond. Zou zo maar kunnen dat zijn rendement dan echt omhoog schiet. Nu is het dreigen en vastlopen. Hijzelf heeft vertrouwen in zijn schot met zijn rechter en zijn voorzet met zijn linker. Dan moet dwing je directe tegenstander tot keuzes. Dat gebeurd nu niet.

Denk dat het veel scheelt als Kluivert op Links speelt en Neres op rechts, je kunt natuurlijk prima ook even een keer van kant wisselen. Vooral een voordeel dat hij veel meer diepgang en snelheid heeft, Younes is nooit gevaarlijk in de diepte, vaak komt Ajax nog wel voor, maar gebruikt dan niet de ruimtes om de score uit te breiden, ik snap daarom ook niet dat Neres er altijd af moet, ik zou juist Younes eraf halen als de ruimtes groter worden. In de kleine ruimte is Younes wel weer heel goed.

Younes en Kluivert hebben allebei 1 assist en geen goals. Younes mag op zijn favoriete kant spelen en 200 minuten meer gespeeld. Neres heeft sws het meeste rendement dus die moet altijd opgesteld worden.

Kluivert lekker op de bank. Ik vind hem helemaal niet zo goed spelen de laatste tijd en ook op links, waar hij bij Jong Oranje mocht spelen, vond ik het niet geweldig. Continue naar binnen, weinig rendement (ja, wel een goal, dat was netjes, maar niet uit een eigen actie) en qua gevaar viel het ook wel mee.

Ik heb het liefste dat Dolberg op links staat, Huntelaar centraal en rechts Neres. Dan ben je hoe dan ook verzekerd van doelpunten. En Dolberg is ook twee klasses beter dan Younes en Kluivert, ook op de 11-positie.

''mijn schot met rechts heb ik nog niet vaak aan de supporters kunnen laten zien, maar daar gaan ze nog wel achter komen.”

Oke Justin. Dit soort uitspraken zijn tekenend voor deze generatie.

13 oktober 2017 om 13:50

Een soort van Amsterdamse bravoure / bluf. Daar houden ze bij Ajax, tot op bepaalde hoogte, wel van.

Vind het beter praten dan voetballen op dit moment...echt precies het tegenovergestelde van zn vader.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

48 fans
Aanvaller, 19 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Ajax 30 10 2 0
2016/2017 Ajax 14 2 3 0
2016/2017 Jong Ajax 8 2 0 0
Laatste voetbalnieuws

AS Roma haalt ongenadig hard uit bij debuut van Kluivert

Justin Kluivert heeft zijn officieuze debuut gemaakt voor AS Roma. De aanvaller deed zaterdag een helft mee in de met 0-9 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd tegen Latina uit de Serie D. Kluivert...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 16 juli
Barcelona moet kiezen tussen Frenkie de Jong en Adrien Rabiot. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren