Bizar duel in Australië: jongens verslaan nationaal dameselftal

Donderdag, 26 mei 2016 om
/

Een jeugdteam van Newcastle Jets uit Australië heeft opzien gebaard door in een oefenwedstrijd met grote cijfers te winnen van het nationale damesteam. De Onder-15 ploeg won in Sydney met 7-0 van het Australisch elftal, een overwinning die breeduit besproken wordt in de nationale media.

De Australische dames, bijgenaamd the Matildas, staan op de internationale ranking vijfde achter de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Het team van bondscoach Alen Stajcic miste in de oefenwedstrijd één van de sterren, Kyah Simon, maar kon toch beschikken over een behoorlijk sterke bezetting. Toch ging het helemaal mis tegen de junioren van Newcastle Jets.

Bij rust stond het al 3-0 in het voordeel van de jongens en in de tweede helft kwamen er nog eens vier goals bij. “Om eerlijk te zijn hadden we dit echt niet verwacht”, zegt assistent-bondscoach Gary Van Egmond tegen the Huffington Post. “Maar de jongens van de Jets waren echt heel goed, petje af. Ze speelden geweldig”, aldus Van Egmond. Het Australisch dameselftal bereidt zich voor op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.


Poll

Denk je dat de Australische dames alsnog zullen presteren in Rio de Janeiro?


Gerelateerd

56 reacties (laatste reactie door sirius)

Dan ga je met veel vertrouwen naar de OS, als je al van 14-15 jarigen niet kan winnen.. Veel succes gewenst dan maar.

26 mei 2016 om 11:51

Waarom? Vrouwenvoetbal is van een heel laag niveau. Zat een paar maanden geleden dat WK te bekijken met Oranje, dat was ergens in Azie. Man man wat een droevig niveau, zag daar dingen die ik zelf in de derde klasse niet eens zie. Denk dat ik met mijn team het dameselftal van NL ook op zou rollen. En voor de duidelijkheid, dat zegt wat over het niveau van de dames. Daarom kijk ik er ook niet naar.

26 mei 2016 om 11:56

Het nederlands vrouwenelfral verloor een paar jaar geleden nog van de b 2 van fc twente ....dus dit is wel ongeveer het niveau van vrouwenvoetbal i.d.d

26 mei 2016 om 12:43

Vrouwenvoetbal is niet voor niets de snelst groeiende sport. Jarenlang hebben clubs er niks mee gedaan. Dan moesten de meisjes maar gewoon bij jongens in één elftal. Nu krijgen kleine meisjes van 6-7 jaar de kans om zich te ontwikkelen met goede begeleiding. Ben toch wel benieuwd waar dat toe leidt.

26 mei 2016 om 14:19

@xavi het niveau zal ongetwijfeld iets stijgen, maar kijk naar alle andere sporten waarbij de vrouwenkant wel net zo ontwikkeld is:
tennis, zwemmen, volleybal, hockey, atletiek enz...het verschil is gewoon enorm groot.

En dat is ook volkomen logisch te verklaren.
Dat mannen veel gespierder en dus sterker en sneller zijn weet iedereen. Di
Daarnaast lopen de hersenverbindingen bij mannen anders dan bij vrouwen.
Dit leidt er toe dat mannen over het algemeen beter zijn in het aanleren en uitvoeren van motorische taken en taken waarvoor ruimtelijk inzicht nodig is. Vrouwen hebben daarentegen een beter geheugen en een hogere sociale intelligentie.

Dus de motoriek van vrouwen is ook minder, dat maakt het ook niet makkelijker met sporten.
Bij mannen zijn de heupen er ook nog eens op gericht om hard te kunnen lopen en bij de vrouwen zijn de heupen erop ingesteld dat ze een kind kunnen baren.

Met andere woorden...vrouwenvoetbal is in opkomst, maar dat een nationaal team gewoon klop krijgt van een paar jochies zal altijd zo blijven.

26 mei 2016 om 15:00

Of het altijd zo zal blijven denk ik niet heeft gewoon met ontwikkeling te maken. Kijk die jongens zijn natuurlijk veel langer bezig met voetbal en training dan de meiden in het voetbal. Als je bv kijkt naar hockey dan zie ik de Australische dames die naar de Olympische spelen gaan echt niet verslagen worden door jochies van 15 dat zal dan omgedraaid zijn en worden die jochies helemaal weg getikt. Als je dit over 10 jaar nog eens zal doen zal het verschil al veel kleiner zijn en misschien al zelfs omgedraaid. Zal gewoon een kwestie van tijd zijn dat de vrouwen ook een veel hoger niveau gaan halen.

26 mei 2016 om 16:07

Haha amen. Bedankt voor je mooie tekst en uitleg.

26 mei 2016 om 17:40

@xavihernandez_ als een meid vanaf der 8ste in een jongensteam speelt, tegen andere jongensteams krijgt ze automatisch meer weerstand, dus met die logica zou ze beter moeten worden dan constant met vrouwen toch?

26 mei 2016 om 21:58

Eens, als alle clubs nu gewoon dat systeem zouden hanteren dat meisjes in de jeugd gewoon in een team samenspelen met jongens, kunnen die meiden zich optrekken aan het niveau van de jongens en wanneer een vrouwelijke jeugdspeler goed genoeg wordt bevonden, laat je haar doorstromen naar een vrouwenjeugdteam, waar ook andere meisjes spelen die ervaring hebben opgedaan in een gemengd team. Als je van kleins af aan een hele aprate vrouwendivisie hanteert en jongens en meisjes altijd gescheiden houdt, zal het enorme niveauverschil er altijd blijven, ongeacht wie de trainers zijn in de jeugdopleidingen.

27 mei 2016 om 13:46

@mikos87

Je zou denken van wel. Maar niet als 90% van die meisjes stopt omdat ze alleen maar met jongens voetballen.

26 mei 2016 om 12:05

Denk dat een gemiddelde A1 van een 1ste klasser ook gewoon met ruime cijfers wint hoor. Het niveauverschil is nou eenmaal enorm groot en ik denk dat vrouwen dat zelf ook wel doorhebben. het is gewoon niet slim om een nationaal vrouwenelftal te laten oefenen tegen 14-15 jarigen.

Uiteraard is dit niet goed voor het zelfvertrouwen van zo'n ploeg, zeker niet als dat dik word uitgemeten in de media. Laat ze dan oefenen tegen vrouwenelftallen die niet zijn geplaatst voor de Olympische Spelen.

26 mei 2016 om 16:01

Je moet wat vaker bij de hogere divisies kijken. Het verschil tussen profclubjeugd (zoals dat australische team) en een eerste klasser. Ik heb altijd tweede divisie gespeeld en geloof me het verschil met eerste klas is zo ontzettend groot. Ik denk dat eerder dat de A1 van een 3de divisie club is waar je aan moet denken

Koekoek, das een flinke deuk in het zelfvertrouwen.

Niet heel bizar hoor, jeugdelftallen spelen vaker tegen vrouwenelftallen. Amerikaanse vrouwen kregen nog niet zo lang geleden ook flink op hun donder tegen een jeugdelftal.

Geeft gewoon het niveau van de vrouwen aan, meer niet.

26 mei 2016 om 11:46

Inderdaad, jongens in die leeftijd zijn zich zeer aan het ontwikkelen, hormonen gaan meespelen etc. Ze zijn al veel sterker, sneller en krachtiger dan vrouwen van rond de 20. Als ze dan ook nog een beetje techniek hebben kom je er als vrouwenteam gewoon weg (nog) niet aan te pas. Niks vreemds aan.

26 mei 2016 om 12:51

Nou, zo bijzonder vind ik dit niet, al is 7-0 wel een hele grote uitslag.
Wij speelden als combinatie van de E1/d1 een oefenwedstrijd tegen de vrouwen van de A1 van Oranje en speelden met 2-2 gelijk..... Weliswaar lang geleden, maar toch.

Onze B1 (amateur 1e klasse) heeft ook eens geoefend tegen de lamdskampioen van Nederland, de dames van FC Twente. Onze B1 heeft ze toen ook ingemaakt. Niveauverschil is gewoon nog enorm

Dit is toch ook wel te verwachten? Zet een willekeurig bierelftal tegen het nationale damesteam van Nederland en er gebeurt hetzelfde.

26 mei 2016 om 11:51

Dat betwijfel ik. 2 jaar geleden speelden de dames onder 17 weleens wedstrijdjes bij ons op het complex. Fysiek leggen ze het af maar qua inzicht en looplijnen zit er wel degelijk goed voetbal in hoor.

26 mei 2016 om 12:08

Maar het tempo, snelheid en kracht ontbreken om het positiespel goed uit te voeren. Inzicht, looplijnen en tactisch zijn ze inderdaad verder. Echter compenseert het gebrek aan fysiek en kracht dat en maakt het vrouwenvoetbal erg kwetsbaar. Een gemiddeld bierelftal is wat overdreven, maar ik zou zo'n team vooraf niet volledig kansloos achten.

26 mei 2016 om 12:41

Klopt helemaal wat je zegt. Maar tempo en snelheid bij een bierelftal is ook geen zekerheidje hoor

26 mei 2016 om 18:24

Hey, alles op souplesse hè, haha.
Vrouwenvoetbal iss een dramatisch niveau over het algemeen.

27 mei 2016 om 15:17

Uiteindelijk blijft het relatief. Als je het vergelijkt met het herenvoetbal, is het niveau natuurlijk dramatisch. Bij vrouwenvoetbal is dat gewoon de standaard en dan is het allemaal niet zo dramatisch. Ik vind ook niet dat je zo'n vergelijking moet maken. Het is sowieso ontzettend dom om vrouwen te laten voetballen tegen junioren. Laat ze gewoon oefenen tegen vrouwenelftallen, dat is een veel realistischere weergave van hun werkelijkheid.

Het niveau en tempo van vrouwenvoetbal ligt gewoon niet zo hoog, maar dat de mondiale nummer 5 het met 7-0 aflegt tegen een onder 15 van een Australische club dat had ik nou ook weer niet verwacht. Maar goed, het verschil tussen mannen en vrouwen is bij sommige sporten gigantisch. Ook wel eens een nummer 200 o.i.d. bij de mannen in het tennis tegen vrouwentoppers zien spelen en die werden ook genadeloos van de baan geslagen.

Dat is toch ook niet zo gek? Als je het WK van de dames hebt bekeken van vorig jaar/twee jaar terug ofzo, kwam je van het huilen niet in slaap.. Of je moest huilen van het lachen of van de pijn die dit voetbal deed aan je ogen was voor een ieder verschillend denk ik... Hier in mijn regio zijn de vrouwen van Telstar niet zo heel lang geleden verslagen door de B1 van een regioclubje, het is gewoon nog niet zo ontwikkeld dat vrouwenvoetbal!

7-0... Het zal je maar gebeuren tegen de U15's... Tja, het is Usain Bolt tegen Sivan Hassan of Froome tegen Vos. Verschillen tussen man en vrouw, maar op deze manier kan ik begrijpen dat het heel hard aankomt.

26 mei 2016 om 11:33

Eerder Froome 15 jaar geleden (toen ie nog een jongetje was) tegen Vos in haar top. Deze jochies zijn talentvol maar zouden het fysiek nooit moeten kunnen winnen van vrouwen. Dan blijft techniek en inzicht over.

En dit laat maar weer zien dat het vrouwen voetbal helemaal niks is.

Dit is toch weer een teken dat het dames voetbal echt helemaal niets voorstelt. Niks nieuws, als je het WK hebt gevolgd in Canada dan wist je dat het niveau erg betreurend was. Tempo erg laag, en heel veel fouten. Naja je moet ervan houden ofnie!

Dit is net zo opzienbarend als oranje onder de twaalf die met ruime cijfers van de kampioen van de derde klasse amateurs verliest. Zodra je fysiek in alles zo enorm in het voordeel bent dan is het een gelopen race.

26 mei 2016 om 11:35

Jochies van 15 horen het fysiek juist af te leggen tegen volwassen sportvrouwen. In het begin van de pubertijd lopen meisjes zelfs in veel gevallen fysiek voor op jongens.

26 mei 2016 om 12:03

Bij jeugdelftallen van die leeftijdscategorie zitten er altijd wel een paar sterke jongens tussen die hun leeftijdsgenoten fysiek al ver voorbij zijn. De rest van het team zal wellicht minder sterk zijn dan de vrouwen, maar ik durf te wedden dat ze stukken sneller en behendiger zijn. Ik denk dat ze met name daar hun voordeel uit behaald hebben.

26 mei 2016 om 11:51

Juist dit zou qua fysiek gelijk moeten zijn misschien wel. Jochies van onder vijftien zijn vaak fysiek gezien nog niet echt ver ontwikkeld (behalve die van PSG dan). Echter blijkt hierbij dat ook technisch gezien vrouwenvoetbal enorm ver achterloopt op zelfs middelmatige jeugdelftallen.

26 mei 2016 om 13:26

Australische jeugdspelers zijn fysiek echt enorm sterk, daar gaat het allemaal op fysiek. Dat hebben ze trouwens in heel veel sporten, ook hij hockey zie je een team vol kleerkasten.

26 mei 2016 om 14:42

Hmm ja dat klopt dan wel, misschien niet heel slim van me om Australische jeugd te vergelijken met Europese. In de Amerikaanse en Australische sport gaan fysiek inderdaad ver boven iedere vorm van techniek en tactiek heb ik vaak het idee.

dat is toch ook appels met peren vergelijken. Dit is vrij normaal, ik moet wel zeggen dat de uitslag erg groot is. Zal dus wel een goed team zijn geweest van die Newcastle Jets maar heb twee jaar geleden het NL damesteam tegen amateurs uit de hoofdklasse gekeken....dat werd ook 3-0 ofzo.

Vrouwenvoetbal is in weinig te vergelijken met mannenteams, zowel fysiek, financieel (in dit geval gaat dat overigens niet op). Vrouwen zie je weinig hatrde duels uitvechten, dat doen mannen wel en dan krijg je dit....een balletje hooghouden kunnen ze net zo goed maar daar draait het niet om in het voetbal.

Jeetje, afgang zeg haha. Moet ik wel zeggen sommige aapjes van 15 kunnen aardig voetballen

Dit zegt zo weinig, alleen misschien dat de jeugd van 14 a 15 fysiek verder is dan dezelfde leeftijd 30 jaar terug. Wij hebben als B1 ook tegen oranje vrouwen gespeeld, wonnen we makkelijk. Vrouwens oranje 30 jaar terug verloren ook gewoon dik van deze leeftijdsklasse. Het zegt niks.

26 mei 2016 om 11:58

Ik heb ook eens een keer tegen het Nederlands vrouwenelftal van onze leeftijdsklasse gespeeld. Wij waren toen de b2 van de plaatselijke voetbalclub. En we wonnen met 13-1.. Het niveau is gewoon verdrietig laag.

Tja, ik heb helemaal niks met vrouwenvoetbal, ik vind het leuk voor ze maar niet leuk om zelf te kijken, ik denk dat het gemiddelde zondagteam net NL nationale elftal ook met dikke cijfers naar huis stuurt. Irriteer mij altijd aan de berichtgeving op de Ajax website bv.

Je moet niet vergeten dat 15-jarige jongens 2x zo sterk zijn als een volwassen vrouw.

Als 15 jarige heb ik wel eens met een vader van een buur jongen gevochten, die verloor met een bloedneus en een blauw oog het gevecht.

Qua kracht zitten volwassen vrouwen eerder op 13 jarige man i.p.v 15.

26 mei 2016 om 12:49

Jaa maar je kan jou zelf niet vergelijken met de gemiddelde 15 jarige! jij bent mistermiyagi.

26 mei 2016 om 13:04

@mistermiyagi

Die 'vader van een buurjongen' was eigenlijk een vrouw, of wat bedoel je precies met dit voorbeeld?

Die gaan voor Goud in Rio!
Lekker georganiseerd door het olympisch elftal, gewoon lekker tegen vrouwen oefenen want tegen mannen gaat het bijna altijd fout.

26 mei 2016 om 13:27

Is niet helemaal waar.
Een paar meiden bij ons die met jongens meespelen, hebben daar heel veel baat bij.
Een van de A meiden bij mijn dochter (15) ging begin dit seizoen met de C'tjes waar haar broerte in speelt mee trainen en binnen 2 maanden zag ik dat zij enorme op vooruit was gegaan.
Ik zag haar ineens 2 tegenstanders passeren, waar zij anders als verdediger de bal alleen naar voren of langs de zijlijn uittrapte.
Daar leren zij het meest van

26 mei 2016 om 14:25

Ja maar dit zijn meiden die al veel verder zouden moeten zijn (australisch elftal) en dus niks hebben te winnen tegen jongens van 15! Eigenlijk hoeven deze dames niks meer te leren, maar meer in ritme komen.

Doe dan een wedstrijd tegen een dames elftal dat hetzelfde niveau heeft of tegen een mannen team wat 5/6 klasse laag speelt.

Die 15 jarige jongens zijn wel toekomstige profs en misschien wel het beste wat Australië heeft te bieden.

Komop zeg, iedere derdeklasser wint nog van een nationaal vrouwenelftal.

Totaal niet bizar. Beetje raar ook dat die assistent bondscoach zegt dat hij dit niet had verwacht. Die man is dus niet erg geschikt voor zijn vak.

Feit blijft gewoon dat het verschil tussen mannen- en vrouwensporten groot is. Hoeven we verder niet te dramatisch over te doen. Er worden ook in Nederland geregeld oefensessies gepland tussen volwassen damesteams en jeugdteams van jongens. De jongens winnen ongeveer bijna altijd. Is trouwens ook in het hockey exact zo. Daar oefent het Nederlands damesteams in voorbereidingen op toernooien ook tegen jeugdteams van jongens onder de 18 jaar. Die krijgen dan ook klop.

Sorry dames, maar het is wat het is.

Mijn dochter, nu 13! speelt dit seizoen met meisjes A. Ze had vorige jaar al een paar keer ingevallen bij de A'tjes omdat ze te weinig speelster hadden. En dat deed ze prima. Ze is altijd al de jongste geweest.
2 jaar terug speelde ze met C meiden tegen jongens D4. Een paar van die jongens zaten bij haar in de klas.
Binnen 5 minuten stonden zij 2 nul achter. Die jongens waren vooral zoveel sneller (handelingssnelheid)
Maar ook taktisch veel beter. Combineren zoveel beter.
Die meiden wisten gewoon niet wat hun overkwam. Maar herpakten zich daarna aardig op. Zij beten zich vast in de tegenstander en bij de rust stonden ze maar 3-0 achter. Het werd uiteindelijk 4-1.
Mijn dochter (11) scoorde toevallig. Haar schoolvriendje miste een paar aardige kansen maar scoorde niet.
Zijn moeder vertelde dat hij voor de wedstrijd heel zenuwachtig deed. Hij zei, stel je voor dat we van die meiden verliezen. Dan gaan we giga af. Dan ga ik morgen echt niet naar school want dan weet iedereen ervan. Dan kan ik mij niet vertonen. Lol
Vorige jaar werd mijn dochter met de B'tjes nog 2e in de kompetitie.
Maar voetbal technisch is het een verschrikking. Niet om aan te zien, op een paar meiden na.

Dit jaar zijn er al 5 mee gestopt. Mijn dochter gaat helaas ook stoppen. Nooit kunnen spelen tegen meiden van haar leeftijd en heeft nu andere interesses. Zelfs de keepster, die echt wel getalenteerd is, gaat nu stoppen. Ze wordt 17 en heeft geen tijd/zin meer. Studeren, bijbaantje.

Het verschil is voornamelijk dat jongens voetballen omdat zij om voetballen geven. Zij spelen en kijken naar voetballen en denken er heel de tijd eraan.
Meiden gaan vaak voetballen uit nieuwsgierigheid. Mijn dochter heeft eerst op zwemmen, turnen, streetdancen en paardrijden gezeten en vervolgens 4 seizoenen voetballen. Maar dat was dus slechts een van de vele sporten.
En ik? Nog 2 toernooien en dan stop ik als grensrechter.

Ik lees hier heel veel reacties dat door deze zege damesvoetbal niks voor stelt, of achter ligt. Maar vrouwenvoetbal moet je niet vergelijken met het mannen spelletje. Zelfde met tennis, hockey, schaatsen etc. Etc. Waarom denk je dat mannen en vrouwen in zo goed als alle sporten een aparte competitie hebben... Laten we ze dan ook niet met elkaar gaan vergelijken. Dat heeft totaal geen zin. Daphne Schippers vinden we met z'n allen geweldig, zet ze tussen de mannen dan wordt ze weg geblazen.

Ik heb in het verleden als b-junior ook wel een tegen damesteams uit de hoofdklasse gespeeld en dat werden ook altijd dubbele cijfers voor ons.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Australië

FIFA ranking: 41
13 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. KruseAanvaller30
A. NabboutAanvaller20
M. RyanDoelman30
J. MacLarenAanvaller00
A. BehichVerdediger30
M. DegenekVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Australië.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Australië.

In de wandelgangen

Zaterdag 25 mei
Samuel Umtiti staat hoog op het verlanglijstje van Arsenal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren