Update: Belgische bond ‘schorst’ scheidsrechter na spookhoekschop

Maandag, 15 december 2014 om 20:18Gijs Freriks • Laatste update: 20:18

KV Kortrijk liep zaterdagavond na vijf overwinning op rij tegen een nederlaag aan in de Jupiler Pro League. Het team van Yves Vanderhaeghe verloor met 3-0 bij Racing Genk en zag liefst twee doelpunten worden afgekeurd. Met name van die tweede begreep echter niemand waarom scheidsrechter Nicolas Laforge het feest niet door liet gaan.

Teddy Chevalier schoot na een mooie demarrage op doel, maar keeper László Köteles duwde de bal vervolgens richting zijn eigen doellijn. Verdediger Anele Ngcongca haalde het leer vervolgens voor de doellijn weg, waarna Stijn de Smet in de rebound een geldig doelpunt leek te maken. Tot verbijstering van iedereen gaf de arbiter op aangeven van zijn assistent echter een hoekschop. Het bleef daardoor 0-0 en Genk liep vervolgens uit naar een ruime overwinning.

“Drie discutabele fases beslisten de wedstrijd. Onze eerste goal werd onterecht afgekeurd en ook bij het tweede doelpunt maakte de scheidsrechter een merkwaardige beslissing. We mochten niet scoren vandaag. De wedstrijd had heel anders kunnen lopen”, zei KVK-coach Vanderhaghe na afloop in gesprek met Sporza. De ‘scorende’ De Smet nam de scheidsrechter weinig kwalijk: “Vergissen is menselijk.”

Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns twitterde: “Het is tijd voor het gebruik van televisiebeelden. Pakken goedkoper dan doellijntechnologie!” Aanvaller Chevalier, die eerder voor onder meer RKC Waalwijk speelde, was ‘verrast’: “We zullen het maar een menselijke fout noemen zeker?”

Update 15 december 20.18 uur - Belgische bond ‘schorst’ scheidsrechter na spookhoekschop
Nicolas Laforge hoeft voorlopig niet in actie te komen. De scheidsrechter en zijn grensrechter Nicolas Ponsar krijgen de komende twee speeldagen geen wedstrijd toegewezen. Dit naar aanleiding van het geven van een corner na een geldig doelpunt tijdens de competitiewedstrijd tussen Racing Genk en KV Kortrijk (3-0). Volgens de Belgische voetbalbond (KBVB) gaat het echter niet om een schorsing. "We willen Laforge en assistent Ponsar de nodige rust geven om de zaak te laten bekoelen."

Bekijk hier de beeldenGerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door finley)

Wauw wat zijn de meesten daar mild. Als dat in de Eredivisie zou gebeuren moest de scheidsrechter op de brandstapel

15 december 2014 om 21:38

Op de brandstapel er mee!

16 december 2014 om 13:30

Niemand die er iets van matchfixing in ziet? Hmm..

Klasse reacties van Stijn de Smet en Chevalier wel. Zo hoort het. Het zijn niet toevallig 2 intelligente mensen.

Aanvaarden, berusten, begrip tonen.

Dat is beter dan wat marginaal te beginnen schelden op die scheidsrechter. Dat toch doen, wil gewoon zeggen dat je het abc niet begrijpt van de werking van de menselijke cognitie.

14 december 2014 om 11:34

Wat ik hier vooral niet in begrijp (wegens mijn gebrek aan kennis van de Belgische competitie in het algemeen en het niet gezien hebben van de beelden van deze wedstrijd) is het falen van de doellijntechnologie. Werd er geen gebruik gemaakt van doellijntechnologie? Of werkt dit toch niet feilloos?

14 december 2014 om 11:38

Ewoud,

In België wordt nog geen gebruik gemaakt van doellijn technologie.

14 december 2014 om 11:38

Ewoud, de scheids meende eerder al gezien te hebben dat bal achter is geweest en gaf een corner, waardoor het moment van de zuivere goal niet meer van belang is. Niemand heeft echter een achterbal waargenomen dus was er grote verbazing dat scheids een corner gaf

15 december 2014 om 22:41

Vooral omdat de bal op het doel bleek te zijn en van de lijn werd weggehaald.
Maar dit eerste schot wat de keeper raakte met zijn hand werd dus blijkbaar gezien als dat het over de achterlijn ging. Toen was waarschijnlijk al gefloten?

15 december 2014 om 23:25

In dit geval was dit ook niet nodig.

Zo een fout maakt zelf een blinde nog niet, dit is puur amateurisme.

Onverklaarbaar hoe dit kon voorvallen, laat staan zijn andere blunders in deze wedstrijd.

Respect voor de spelers van Kortrijk, ondanks dat zo hard bestolen zijn wegens onkunde van een 'professionele' arbiter..

14 december 2014 om 11:36

Hoe reageerde de scheids eigenlijk zelf? Als hij blijf volhouden dat zijn beslissing terecht is, is enige reactie toch wel gepast. Alleen als hij toegeeft dat het een fout was, snap ik de milde reacties. Als hij ontkent mag er boosheid zijn.

15 december 2014 om 23:27

Hij heeft zijn fout toegegeven, maarja hoe kan je anders...

Maar AA Gent gaat met de punten lopen, ondanks 2 zware blunders in het nadeel van Kortrijk.. zo een beetje omkoperij precies.. als men niet beter weet..

16 december 2014 om 15:28

Was het niet Racing Genk, die met die drie punten is gaan lopen.

14 december 2014 om 11:37

Je kan ze ook een gebrek aan topsportmentaliteit verwijten, ze berusten er wel heel eenvoudig in terwijl ze erg genaaid worden, dit is geen foutje maar een blunder van formaat die je een voorsprong kost. Chapeau hoor, voor hun reactie, maar een reactie waarbij de scheids word afgebrand toont voor mij aan dat hij een hekel heeft aan verliezen en genaaid worden, en die mentaliteit heeft een voetballer op profniveau toch echt nodig.

14 december 2014 om 11:48

Alexdelpiero10,

Bwa neen. En al zeker niet bij die 2, het zijn echt wel atleten die er voor gaan en niet graag verliezen.

Ze begrijpen en aanvaarden gewoon dat ook een scheidsrechter die zijn stinkende best doet, perceptiefouten kan maken. Voetballers en trainers zelf, de meeste toch, doen ook hun stinkende best. En toch maken ze fouten.

Scheidsrechters maken niet bewust zo'n fouten. Tenzij ze zijn omgekocht.

Het heeft echt te maken met hoe ons brein in elkaar zit. Aandacht is héél beperkt en wat wij zien als de werkelijkheid is niet de werkelijkheid, het is altijd perceptie. Ons brein laat gewoon zeer veel vallen en vult zomaar wat dingen in. Dat moet dat brein doen, want het verbruikt extreem weinig energie. Als het alles 1 op 1 zou kunnen registreren dan zou ons hoofd misschien 10 keer groter moeten zijn. Dat ziet er niet alleen uit, we zouden voortdurend moeten eten en we zouden wellicht dan ook niet meer kunnen geboren worden. lol

14 december 2014 om 11:39

Chevalier reageert hier sarcastisch, voor het geval dat je het nog niet door had

14 december 2014 om 11:48

Dat doet er niet toe. Beter 'zo' dan beginnen schelden.

14 december 2014 om 12:02

Zegt hij die een middelvinger als profielfoto heeft..op deze manier hoef jij uiteraard niet serieus genomen te worden wat betreft je mening over fatsoensnormen

14 december 2014 om 12:08

Johnnyengl

ik zie geen middelvinger hoor..... maar ik kan me voorstellen, dat wanneer je snel kijkt je dat wel automatisch doet, dat vult je brein automatisch in omdat je er van uitgaat dat die vinger er is bij dat type prentje.

Iedereen komt

Er is dus toch nog wat blijven hangen van Discovery

14 december 2014 om 12:21

Alexdelpiero10,

Precies. Schoolvoorbeeld van dingen zien die er niet zijn. Kan Johnnyengl niks aan doen.

Misschien dat hij nu wél begrip kan tonen dat scheidsrechters dat ook voorhebben terwijl ze 22 spelers, schuimende trainers langs de kant en de bal in 't oog moeten houden. En dan worden die ook nog eens afgeleid door een joelende tribune en houden ze die voortdurend met hun perifeer zicht in de gaten, want er kan altijd een voorwerp naar hun gesmeten worden.

En dat allemaal in een stressvolle situatie, waar ook nog eens zeer snel moet beslist worden.

Dit terwijl Johnnyengl in alle rust thuis zit, tijd heeft en wellicht geen stress.

En toch ziet ie dingen die er niet zijn.

15 december 2014 om 21:58

Hahaha onze pseudo-neuroloog deelt zijn wijsheid met ons. Haha maar dit keer ben ik het met je eens, heel beschaafd hoe zij reageren.

14 december 2014 om 11:59

Blunders van dit kaliber aanvaarden!? Jij probeert altijd de wijsheid zelve te zijn, maar wat je hier probeert te vertellen slaat toch werkelijk waar helemaal nergens op!! Als je niet snapt dat dit emoties opwekt en op hoort te wekken, ben je geen voetbalman.

14 december 2014 om 12:24

Zoals middelvingers zien, die er niet zijn. Toch?

14 december 2014 om 12:36

In zijn defense. Het originele plaatje heeft ook een middelvinger. Deze dan toevallig niet, maar het is wel degelijk een f you plaatje hoor. Hem zo vaak hiermee beledigen is dan ook een beetje overdreven.

14 december 2014 om 12:42

Migi84,

Dus als iemand dingen ziet die er niet zijn, en je zegt dat, dan beledig je die mens?

14 december 2014 om 13:10

Nee, je hebt ook wel een punt, maar ik vond het gewoon lullig

14 december 2014 om 16:39

Migi84,

Ik maak hem toch niet belachelijk? Integendeel ik laat die mens in zijn waarde:

" Kan Johnnyengl niks aan doen."

Dat hij lullig overkomt bij een ander, dat zal wel. Als je met veel poeha en agressiviteit een ander zijn opinie onderuit wil halen en je maakt dan op dat moment dezelfde fout als zo'n scheidsrechter, dan kan dat lullig overkomen voor hem.

Maar het is niet lullig, het is menselijk, zo'n foutjes maken.

Misschien kunnen we door dit kleine voorval nét eens wat meer begrip voor scheidsrechters kweken? Maar ik vrees er voor. lol

14 december 2014 om 16:48

Migi84,

Neen, da's maar een deel van het verhaal. Jij gaat ervan uit dat hij dat icoon kent, wat kan, en veel ziet, wat al minder waarschijnlijk is.

Het is meer plausibel dat ie gewoon een 'conceptueel model' heeft verwisseld.

Wij hebben voor alles conceptuele modellen. Er zijn bv. miljoenen soorten vazen, maar ons brein kent die niet letterlijk allemaal. Wel een paar zeer ruwe modellen. En aan de hand daarvan herkennen we vazen die er op lijken.

Dat werkt best goed, je kan veel herkennen op basis van een paar patronen, maar soms loopt dat fout. We herkennen wel eens een vaas dat geen vaas is, en soms herkennen we een vaas niet, die er wel één is.

Da's met Johnnyengl ook zo. En om terug o.t. te gaan, werkt dat ook zo met scheidsrechters.

Wij registreren niet alles wat we zien, we laten zeer veel weg en de ontbrekende stukken (en niet eens alles) vullen we op met de conceptuele modellen die we kennen. Daarom dat Johnnyengl, scheidsrechters en wij allemaal wel eens in de fout gaan: wij zien allemaal dingen die er niet zijn, en wij zien dingen niet, die er wel zijn.

Druk, stress, afleiding, fysieke vermoeidheid e.a. zaken beïnvloeden de prestaties op dat vlak nog meer.

14 december 2014 om 21:37

Over het feit dat we meer begrip moeten hebben voor fouten van de scheids ben ik het helemaal met je eens. Het is ook niet de schuld van de scheids dat ze geen videobeelden mogen gebruiken.

15 december 2014 om 06:03

Migi84,

Valt ook af te wachten of dat een verbetering is. Wel om dit soort fases te ontzenuwen natuurlijk. Maar vraag is of het voetbalpubliek een vertraging bij veel fases gaat accepteren, om nog te zwijgen over de gevolgen op langere termijn. Het zou wel eens kunnen dat het gebrek aan ergernis-fun over de scheidsrechter het spel minder leuk zal maken. Geen hond die het kan voorspellen.

16 december 2014 om 12:15

@ iedereen komt

Ik begrijp je reactie maar als je Chevalier een intelligent iemand noemt snort er iets

Dit soort dingen en andere arbitrale fouten gebeuren veel te vaak in de Belgische competitie. Er wordt veel te snel een kaart getrokken wanneer het eigenlijk niet nodig is en er wordt geen kaart getrokken wanneer het duidelijk een zware overtreding is. Ook kan ik mij een wedstrijd van Genk herinneren waarin de bal duidelijk voor de lijn stuitert en toch als goal wordt geteld. Waar gaat dit toch allemaal naartoe.

14 december 2014 om 13:18

Je hebt gelijk, het enige positieve hier is het stadion van AA Gent.. lol

Voor het de rest is het echt droevig, je ziet wekelijks zo een fouten in onze competitie..

Maar deze scheidsrechters zijn ook niet professioneel, ze hebben een job en af en toe komen ze eens trainen, wat wil je dan?

14 december 2014 om 17:09

Ik zie deze fouten anders overal. Maar overal zeggen ze ook dat de eigen scheidsrechters er niks van bakken en dat die van het buitenland véél beter zijn.

Ik ben het er wel mee eens, dat je de situatie kan verbeteren door ze wel professioneel te maken. Maar dat kost weer veel geld.

Discutabel maar mijn club staat toch mooi 2de, voorlopig dan, maar Genk speelt erg wisselvallig en ik denk dat dat zo zal blijven, er zit geen duidelijke lijn in. Dan zijn we fantastisch, dan weer ondermaats..... zo kan je niks opbouwen. Wel mooi dat Mcleish zoveel jonge Genkies de kans geeft, Gerkens, Castagne etc...

14 december 2014 om 11:52

Onvoorstelbaar ook dat ze 2de staan. lol

Tegen ons hadden jullie met 4-0 of 5-0 moeten verliezen en dat gebeurde niet omdat jullie verdediging zo goed was.

Maar het komt wel goed. Ik vrees dat een beetje de rotte appels van bij ons, nu bij jullie zitten. Kleedkamer opschonen en keiharde besluiten durven nemen. Ook al kost dat veel geld.

14 december 2014 om 11:59

Ja wie had dat gedacht, maar ik zie ons dit niet vasthouden, te wisselvallig zoals ik al zei. Over die rotte appels, zou best kunnen, Mboyo is een speciale, hij speelt echt voor zichzelf en niet voor de club, het team, zoals bv een Vossen wel deed. Tegen jullie hadden we inderdaad 5 - 0 moeten verliezen, begrijp nog steeds niet dat ze dat overleefd heb en

Bedankt voor je uitleg over het menselijke brein, weer wat bijgeleerd, ik kijk wel eens Discovery of National Geographic, waar het menselijke brein via leuke "spelletjes" wel eens ontleed word, maar veel blijft daar bij mij nooit van hangen

In België zijn de scheidsrechters gewoon van bedroevend niveau. Je wordt er gewoon gek van, ik speel wel op amateur niveau en dat zal er idd ook mee te maken hebben, maar de scheidsrechters zijn tegenwoordig meer bezig met randzaken dan dat ze de juiste beslissingen nemen. Voorbeeld, een thermische short moet dezelfde kleur hebben als je bovenste short. Nu als je in het paars speelt dan heb je dikke pech!

14 december 2014 om 13:36

Dat komt, dat in het Amateurvoetbal speelt je veelal een vrijwilliger aan het fluiten hebt.

15 december 2014 om 12:25

Vrijwillig is het toch niet, ze hebben een opleiding genoten en krijgen een vergoeding na de wedstrijd? Achja, het is dan ook idd amateurvoetbal.

weer een school voorbeeld waarom we met doellijn tecnologie en video scheidsrechter moeten werken op het veld daar de scheidsrechters wereldwijd steeds meer blunderd en fouten maken die door een amateur scheidrechter wel gezien worden. Deze wedstrijd moet worden over gespeeld. Dit zijn zeer ernstige arbitrale fouten. De scheidsrechter en lijnrechters moeten allen een schorsing hebben van 5 wedstrijden en een verplichte cursus van alle basis regels.

Snel maar doellijntechnologie invoeren daar!
Is Bizot zijn basisplaats bij Genk trouwens kwijt? Hij was bij Groningen altijd een keeper die je kon vertrouwen, die nooit gek deed en er stond als het nodig was.

14 december 2014 om 11:55

Faalde een paar keer keihard in het begin van de competitie en is zijn positie dan ook terecht verloren.

Jammer voor die jongen wel, want da's echt geen slechte keeper. Te goed om op de bank te zitten.

Köteles is ook geen simpele keeper en is één van de weinige bij Genk die op een hoog niveau speelt. Die krijg je niet zomaar uit doel gespeeld.

14 december 2014 om 12:01

Bizot kende een dramatische start en Laszlo, welke toch een kleine publiekslieveling is, heeft daar gretig gebruik van gemaakt. Bizot terug verkopen en gewoon onze jeugd kansen geven achter Koteles, Genk heeft een goede recente historie met eigen opgeleide keepers die top tot subtop zijn geworden (courtois, Casteels).

14 december 2014 om 12:12

Dat is jammer voor hem. Groningen gaat hem niet terugkopen, Sergio Padt doet het nu prima bij ons. Mogelijk als Padt vertrekt, maar dat zie ik niet snel gebeuren.
Bizot is anders wel wat voor Utrecht, als Ruiter vertrekt, of voor Pec, aangezien Hahn verhuurd word

14 december 2014 om 12:28

Die komt van bij ons Padt. Zeker een goede keeper, hij had gewoon pech dat Sels nog iets beter was.

Padt was ook te goed om op de bank te zitten. Toffe kerel ook, heeft nooit liggen zeuren bij ons en werkte keihard op training. Op en top professional.

Ben blij voor hem én Groningen dat ie daar wel zijn kunnen kan laten zien.

Tja, dit is zeer ernstig. Echter worden deze fouten elke week wel gemaakt in Engeland. Gister waren het weer Foy en Mason.

Ik heb het nu al een keer of tien herbekeken, en het blijft verschrikkelijk merkwaardig. De beste theorie die ik kan bedenken is dat de lijnrechter denkt dat Anele (de donkere jongen die de bal wegkopt op de lijn) naast de goal staat ipv erin en dat volgens hem de bal wel degelijk over de lijn was. Maar dan maakt de lijnrechter wel twee serieuze fouten: Anele staat wel degelijk IN doel + de bal was helemaal niet over de lijn. Wat ook wel eens zou kunnen, is dat de lijnrechter gewoon per ongeluk vlagde zonder aanleiding (soort van geconditioneerde reflex), en hij dit dan in paniek probeerde in te vullen door hoekschop te geven.

In ieder geval, klassereactie van Vanderhaeghe en eigenlijk iedereen van Kortrijk. Ook al is dit een cruciale fase in de wedstrijd, je kan er ook niet omheen dat Kortrijk aan het eind wel 3-0 verloor. Dat ligt niet enkel en alleen aan die fase. Ook al beïnvloedt die de match natuurlijk serieus. In tegenstelling tot de reactie van Kortrijk, vond ik die van de scheidsrechters echt ondermaats. Na de wedstrijd wilden ze geen commentaar geven totdat ze de beelden bekeken hadden, dat vind ik gewoon niet kunnen. Iedereen kan fouten maken, maar schep dan helderheid door op zijn minst uit te leggen waarom je gevlagd hebt. En bekijk dan daarna de beelden.

dit is nu een schoolvoorbeeld van een scheidsrechterlijke dwaling met gevolgen voor de rest van de wedstrijd . aangezien het niet over een bal gaat die al dan niet over de lijn is gegaan maar echt over een totaal mistasten , een totaal verkeerde beslissing over een gebeurtenis die zelfs niet is voorgekomen doch wel als reden wordt aangehaald, dus is de enige optie , ook in het voetbalreglement ,.... herspelen ! dat eerder al onterecht een doelpunt werd afgekeurd voor datzelfde team is niet aan de orde . dit was een geldig doelpunt afkeuren voor buitenspel , dat achteraf duidelijk niet zo bleek te zijn maar dat is een pure overtuiging van de ref ,buitenspel , ik fluit ! maar het tweede doelpunt wordt plots een corner zonder dat de bal hoe dan ook maar ergens de achterlijn had overschreden , laat staan in de buurt van de achterlijn was geweest , dus dit is een totale misser van de ref met ernstige gevolgen en een misser die het resultaat heeft beïnvloedt !

Wow, echt bizar. Het meest bizarre is nog dat de scheidsrechter een corner geeft. Kijk, dat ie misschien dacht dat het buitenspel was en daarom de goal niet telde, dat is nog steeds bizar als je naar de beelden kijkt, maar goed, dat kan gewoon een menselijke vergissing zijn, hoe raar het ook moge zijn. Maar dan een corner geven?!

Hij kan onmogelijk een corner gezien hebben, dan had het net zo goed een penalty aan de andere kunt kunnen zijn. Iets met geld waarschijnlijk...

2 wedstrijd niet laten fluiten en volgens de bond gaat het niet om een schorsing maar om hem tijd te geven en het in te laten zinken??? Ja sorry hoor maar dat je als scheids een doelpunt mist die moeilijk te zien is of door een gat in het net oke. Dat zou eigenlijk al een tijd moeten kosten maar dit slaat nergens op. Die bal gaat niet achter er kan nooit spraken zijn van buitenspel, in dit geval is het dan een corner maar hoe?

Zo'n man moet je toch niet meer op het hoogste niveau hebben.
Het is nog te gek voor woorden dat die bond het allemaal wel best vind.
Club wordt hier gewoon een wedstrijd door de neus geboord.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

KV Kortrijk

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
H. GuèyeAanvaller305
E. OcanseyAanvaller301
F. SelemaniAanvaller297
M. IlićKeeper210
J. StojanovićAanvaller210
A. JakubechKeeper120
T. DerijckVerdediger321
Voor de complete selectie: Clubpagina KV Kortrijk.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina KV Kortrijk.

4 fans
Aanvaller, 33 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren