Plet helpt Racing Genk als invaller naar plaats één naast Anderlecht

Zaterdag, 13 april 2013 om 21:52Matthijs van Laar • Laatste update: 21:53

/

De titelstrijd in België is bijzonder spannend. De Pro League is aanbeland in de laatste fase, de play-offs. Anderlecht komt zondag in actie tegen Club Brugge en zal vol aan de bak moeten. Zaterdag won Racing Genk namelijk van Lokeren, de nummer laatst in de kampioensgroep. Glynor Plet vervulde als invaller een belangrijke rol in Genk: hij maakte de 1-1 en droeg bij aan de winnende treffer.

Racing Genk - Lokeren 2-1
Genk had de mogelijkheid naast Anderlecht te komen aan kop en dat lukte ook, in de slotfase. Invaller Plet speelde een belangrijke rol in het geheel. Na iets meer dan twintig minuten kwam Lokeren aan de leiding via Benjamin Mukulu, die in de lucht Derick Tshimanga klopte en de bal binnen knikte. Genk maakte vervolgens verwoed jacht op de 1-1, maar die bleef lange tijd uit. Amper twee minuten na zijn invalbeurt was het echter Plet die Genk te hulp schoot: hij kopte van dichtbij raak uit een pass van Thomas Buffel. Daarna was de thuisclub bovenliggend en kreeg Plet dé kans op de 2-1, maar zonder het gewenste resultaat. Even later kopte hij een voorzet van Jelle Vossen tot bij Ngongca Anele, die de bal over de doellijn kopte en zo matchwinner werd.

Zulte-Waregem - Standard Luik 3-4
John van den Brom heeft een engeltje op zijn schouder. Hij kon in de afgelopen twee weken twee keer de koppositie verliezen aan Zulte Waregem, maar staat met Anderlecht nog altijd eerste in Play-off 1 van de Belgische competitie. Vrijdagavond liet de achtervolger wederom punten liggen, want in eigen huis werd er met 3-4 verloren van Standard Luik. Imoh Ezekiel was de gevierde man door tien minuten voor tijd les Rouches de zege te bezorgen.

Zulte kon dus voor het derde weekeinde op rij de koppositie van Anderlecht overnemen en de ploeg van Francky Dury, dat de eerste twee duels in de play-offs met 1-1 gelijkspeelde, begon ook prima in het eigen Regenboogstadion. Al na vier minuten kwam Essevee op voorsprong door de tiende seizoenstreffer van Mbaye Leye, die na een subtiele pass van Junior Malanda de bal koel voorbij Eji Kawashima schoot: 1-0. Ondanks de achterstand was Standard niet aangeslagen en de gasten namen het initiatief. Men kon de verdedigende stelling van Zulte echter lange tijd niet ontwrichten.

Kort voor rust was het wel raak voor de ploeg van Mircea Rednic, want William Vainqueur schoot met liefst 114 km/u de bal tegen de touwen: 1-1. Zulte herstelde echter nog voor de thee de voorsprong, want na een vrije trap van de uitblinkende Thorgan Hazard kopte Jelle van Damme de bal achter zijn eigen keeper: 2-1. Het leed werd nog erger voor de bezoekers uit Wallonië, want tien minuten na rust kopte verdediger Bruno Godeau op aangeven van Franck Berrier binnen voor de 3-1 voor Zulte. De wedstrijd leek gespeeld.

Léék, want na een uur bracht Paul-Jose Mpoku de spanning terug in de wedstrijd door met een kanonschot van buiten de zestien de 3-2 te verzorgen. Standard zette de scheve situatie in enkele minuten recht, want in de 64e minuut tekende Kanu vanuit buitenspelpositie voor de gelijkmaker. Het vuur kwam hierdoor in de ploeg van Standard en tien minuten voor tijd leidde dat tot de winnende treffer van Ezekiel, die ook uit buitenspelpositie binnenschoot: 3-4. In de slotfase kreeg Leye na een opstootje met Mpoku nog een rode kaart. Anderlecht heeft hierdoor nog éen punt meer dan Zulte en komt zondag in actie tegen Club Brugge.Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door belgië)

Echt belachelijk al die play offs zeg, de nummer 1 is gewoon de landskampioen en niet daar nog die eeuwig durende play offs. Dan heb ik liever zoals in Ned dat de nummers 6,7,8,9 om de laatste Europa leauge ticket vechten.

12 april 2013 om 22:36

Play-off systeem is zo oneerlijk als wat.
Het was vorig jaar in Turkije zodat FB mischien kampioen kon worden na het omkoopschandaal.
Punten worden gehalveerd na het seizoen en dan gaat de top-4 tegen elkaar.
Echt spannend

12 april 2013 om 22:42

Precies totaal overbodig, en om in slaap van te vallen op een gegeven moment, datzelfde geld eigenlijk ook voor de competities als Frankrijk,spanje,italie,engeland waar men 20 teams heeft in de competitie. Dan speelt een team gewoon 38 competitie wedstrijden per seizoen ook veel een veel te lang en de spanning valt op een gegeven moment helemaal weg.

34 Competitie wedstrijden zoals in Nederland of Duitsland is meer dan zat. Liever nog 16 teams in een competitie dat houd de honger veel hoger om wedstrijden te zien.
Veel wedstrijden is niet altijd zalig makend.

12 april 2013 om 22:37

oke ik ben het er mee eens. Maar we hebben het er nu al genoeg over gehad, het is nu zo. Alle clubs hebben deze formule ondertekend, ook Anderlecht.

Ik zag vandaag een fantastische wedstrijd, met spanning, strijd en een paar mooie goals. Reclame voor play off 1. Wel jammer van die buitenspel goals, het bewijst dat 6 scheidsrechters op en langs het veld zeker niet de oplossing is.

12 april 2013 om 22:45

Dat wel maar in Nederland werden op een gegeven moment de play offs voor de 2e plaats die rechtstreekse deelname aan de Champions leauge gaf afgeschaft.

Omdat dit ook niet eerlijk is , dan wordt je 2e en kun je je champions leauge ticket nog verspillen hoe oneerlijk kan het zijn. Gelukkig is dat niet meer zo.

13 april 2013 om 00:46

Op zich zijn de play offs niet slecht. Het zou goed werken als de top 6 zijn punten gewoon behoud.

En dan de andere overige 10 clubs in 1 groep steken, waarin de laatste degradeert en de voorlaatste eventueel eindronde speelt met een 2deklasser. En de winnaar van deze groep dan laat strijden om een Europees ticket.

13 april 2013 om 00:50

Als je die 10 tegen elkaar moet laten spelen, dan krijg je 20 matchen. En daarna moeten er dan nog play offs voor degradatie of Europees voetbal gespeeld worden? Dat lijkt me onmogelijk.

Misschien dat ze van Play Off 2 een soort van knockout systeem moeten maken. de Nummer 7 tegen nummer 14, nr 8 tegen nr 13. Hoewel sommigen dan ook weer heel snel klaar zijn.

13 april 2013 om 01:08

In ieder geval die play off 3 moet verdwijnen. Dat is te belachelijk.

En uiteraard moeten ook de punten behouden worden in play off 1, anders is het competitie vervalsing zoals dit jaar.

13 april 2013 om 10:53

Mij lijkt de oplossing voor de play-offs zo simpel als wat.

Ten eerste ga je van 16 naar 14 ploegen in eerste klasse. Laten we eerlijk zijn: in een land van 10 miljoen inwoners is 16 ploegen gewoon te veel, laat staan 18 zoals vroeger. Zeker omdat het merendeel uit Vlaanderen komt. 14 eersteklassers lijkt me ruim voldoende, op termijn gaan die dan ook meer supporters trekken.

Ten tweede wordt tweede klasse compleet geherstructureerd: 10 teams, zoiets. Met alle respect, maar wat hebben ploegen als Heist, Oudenaarde, Boussu Dour en Dessel in tweede nationale te zoeken? Dan bedoel ik niet enkel qua niveau, maar vooral inzake infrastructuur, budget, toeschouwers, doorgroeimogelijkheden... Gewoon een tweede klasse met 10 "traditie"-teams, afgaande op dit seizoen bv. Antwerp - Oostende - Westerlo - Sint-truiden - Moeskroen-peruwelz - Roeselare - Lommel United - Eupen - Eendracht Aalst - Tubize. De rest verban je naar derde klasse, en daar trek je de scheidslijn tussen prof- en amateurvoetbal. Stijgen van 3e naar 2e zou ik sportief onmogelijk maken. Enkel als een bepaalde club in 2e financiële problemen heeft en er staat een club uit 3e klaar die aan heel strenge licentievoorwaarden voldoet, kan dit team stijgen.

Door de kleinere tweede klasse, met procentueel veel meer traditieclubs, valt daar veel meer tv-geld uit te halen. Dit is positief voor tweede klasse, en zal clubs uit eerste minder bang maken om eens een seizoentje naar tweede te verdwijnen. Bovendien zal het gemakkelijker zijn om van 2e weer naar 1e te promoveren, zoals hieronder zal blijken.

Dan valt eerste klasse veel gemakkelijker te herverdelen. De eerste 6 spelen play-off I zoals nu, maar dan zonder gedeelde punten. Doordat er tijdens de reguliere competitie maar 14 teams meedoen, zal het puntenverschil binnen die top-6 kleiner zijn dan als er 16 teams deelnemen (logisch). De andere 8 teams uit eerste spelen dan play-off 2 tegen mekaar, elk verdeeld over poules van 4 (nummers 7-9-12-14 tegen mekaar en nummers 8-10-11-13). Tot dan is er dus nog geen rechtstreekse zakker, ook geen play-off 3. In die poules van play-off 2 blijven de punten uit het reguliere seizoen ook gewoon behouden. Die teams spelen dan dus elk 6 onderlinge wedstrijden, de laatste uit elke poule (dus twee teams in totaal) zakken rechtstreeks. Hun plaats wordt het seizoen erop ingenomen door de twee eerste teams uit tweede klasse. De twee nummers 3 uit de play-off-2-poules spelen in een eindronde nog tegen de nummer 3 en 4 uit tweede klasse voor de laatste twee tickets in eerste nationale. Het kan dus dat er vier nieuwe (tweede klasse-)teams in eerste komen, het kan dat dat er maar twee zijn.

Tot slot spelen de twee eersten uit de play-off-2-poules onderling een finale tegen mekaar. De winnaar daarvan speelt dan tegen de nummer 4 uit play-off 1 voor het laatste El-ticket. Zoals dat nu het geval is eigenlijk.

Maar op deze manier blijft play-off-1 bestaan (ik ben daar immers grote fan van, zalig toch die topwedstrijden?), op de oneerlijkheid van het delen van punten na dan. Play-off 2 wordt een pak interessanter, want naast het El-ticket (dat eigenlijk altijd ver weg is) staat er vooral het ontlopen van degradatie op het spel. Het mormel dat play-off-3 heet wordt zo afgeschaft. En tweede klasse wordt weer helemaal leefbaar (tv-gelden + sponsors!), veel interessanter en spannender ook gewoon. Bovendien meer kans om van eerste naar tweede te zakken, maar ook om weer snel terug te stijgen. Alles gaat erop vooruit dus!

Pak dan nog de beker aan (bene-cup bijvoorbeeld?) en het Belgisch voetbal kan er weer voor 10 jaar tegenaan!

13 april 2013 om 13:06

en jij denkt dat die van Dessel, Boussu dour,... dat wel even accepteren dat ze moeten zakken? Die zitten financieel allemaal veel beter in elkaar dan bijvoorbeeld Antwerp, dat met heel veel schulden te kampen heeft.
e
Ook het verkleinen naar 14 ploegen gaat enorm veel kritiek geven van de niet topploegen (charleroi, Ohl, ...) 16 ploegen was al heel moeilijk om erdoor te krijgen. Het zou misschien wel een beter systeem zijn, dat wat jij voorstelt: maar daar gaat gewoon heel veel kritiek op zijn.

14 april 2013 om 09:32

Dat besef ik ook wel, dat er veel kritiek zal komen. Maar uiteindelijk is een voetbalbond toch nog steeds baas over een competitie, en niet de clubs, toch? Als de bond dit even doordrukt, moet dit mogelijk zijn.

Daarnaast, er zouden inderdaad een pak ploegen tegen zijn. Dan denk ik vooral aan de degradatiekandidaten in eerste klasse (zoals jij al opmerkt, teams als Charleroi, Lierse, Waasland-beveren...) en ook de teams die moeten verdwijnen uit tweede. Mag ik je er trouwens even op wijzen dat bijvoorbeeld bij een thuismatch van Boussu Dour er gemiddeld 500 (!!) toeschouwers komen opdagen. Vind jij dat dat thuis hoort in tweede klasse? Financieel op orde of niet?

Maar er zullen ook een pak ploegen hard voor dit systeem zijn. Ten eerste de topploegen: play-off 1 blijft immers behouden, maar dan zonder deling van de punten. Daarnaast wordt play-off 2 een verbetering, dus ook voor teams als KV Mechelen/lokeren/kortrijk (de middenmoters tot subtoppers zeg maar) zal dit een stap vooruit zijn. Tot slot zullen een pak tweedeklasse clubs tevreden zijn, aangezien tweede klasse zo weer leefbaar wordt én de kans op promotie drastisch stijgt.

12 april 2013 om 23:15

Probleem in België is dat het niveau buiten de 'top' erg laag is, waardoor een competitie met meer dan 16 ploegen van een veel te laag niveau zou zijn. 30 wedstrijden op een seizoen is dan weer iets te weinig vind ik.
En als er 1 ding is waar de play-offs wel voor hebben gezorgd, dan is het wel voor meer spanning. Als Anderlecht nu punten laat liggen tegen Club Brugge, kunnen er 5 ploegen op een marge van 3 punten van elkaar komen te liggen.

Maar goed, ik ben zelf ook geen fan van play-offs, het is onrechtvaardig voor de kampioen, plus is het eerste deel van de competitie zo goed als nutteloos, aangezien alles toch beslist wordt in die laatste tien wedstrijden (de rest van de ploegen hebben amper iets om voor te spelen nu)...

Off-topic: Weet iemand hoe het zit met Sinan Bolat (keeper van Standard Luik), hij was een goede keeper, maar staat weinig basis geloof ik of is hij geblesseerd?

12 april 2013 om 22:46

is hersteld van zijn blessure maar de voorzitter van standard heeft al vertelt dat hij nietmeer in actie zal komen.

12 april 2013 om 22:48

En de rede daarvan is?

12 april 2013 om 22:50

omdat hij weg wou en commentaar had op het bestuur van Standard geloof ik heeft een conflict gehad met de sportief directeur.

12 april 2013 om 22:52

Zijn contract loopt op het einde van dit seizoen af. Eigenlijk werd al verwacht dat hij vorige zomer vertrok maar toen gooide een blessure roet in het eten. Kawashima werd aangetrokken omdat Bolat ofwel zou vertrekken ofwel zou blijven maar een tijd moest herstellen van een blessure. Nu is hij fit maar Kawashima doet het best aardig en Bolat vertrekt sowieso op het einde van het seizoen. Daardoor zit hij niet meer in kern.

12 april 2013 om 22:58

Oké, dat maakt het iets duidelijker, bedankt voor jullie reactie's @belgië en @redpool!

12 april 2013 om 22:59

graag gedaan

12 april 2013 om 23:31

Geen probleem, blij dat ik kon helpen.

Als Brugge en Genk ook nog winnen worden de play offs wel zooot spannend. 5 titelkandidaten dan

En aan de play off haters!! Play offs = DE MAX

Zulte kan moeilijk omgaan met de druk zo te zien. Drie keer konden ze de eerste plaats van Anderlecht afsnoepen. Ik zie het graag gebeuren: Zulte kampioen. Maar het zal een 'net niet' verhaaltje woorden. Ook knap.

13 april 2013 om 07:32

Ja Zulte is geen topclub en dat komt nu naar boven, ze op deze positie door twee combinaties, datgene dat ze zelf hebben afgedwongen, maar vooral door het falen van de meer traditionele clubs zoals Brugge, Genk en Standard. Eigenlijk heeft Zulte niks te zoeken bij die eerste 6.

13 april 2013 om 08:05

Ik denk dat je dan geen enkele wedstrijd gezien hebt van Zulte dit seizoen. Wat ze dit seizoen op de mat brengen is minstens top6 en zelfs al zouden de toppers het niet hebben laten afweten dit seizoen stonden ze nog altijd stevig in die top6. Of kan jij me 6 teams opnoemen die dit seizoen beter waren dan Zulte?

13 april 2013 om 08:08

En voor welke ploeg uit Play Off 2 moet Essevee dan wijken?

Dan kom je kwalitatief gezien misschien bij een Gent uit, maar verdienen zij het dan wel om met de eerste zes mee te doen?

13 april 2013 om 13:10

Wat een grap ben jij. Jij hebt ze nog niet zien voetballen zeker? Beste voetbal uit België bijna. Er is geen enkele andere ploeg die PO1 meer verdiend dan Waregem. Dus ga je mond maar spoelen en zorg dat je in de toekomst zo geen domme dingen meer zegt.

13 april 2013 om 15:57

Ik zie ze meer voetballen dan jij en Zulte hun doelsaldo spreekt boekdelen, wijsneus.

13 april 2013 om 21:31

Niet helemaal juist, Zulte verdient haar plaats in de top 6. Ze winnen uit tegen de topteams, en laten vaak mooi voetbal zien met Berrier en Hazard. En eigenlijk hadden ze gisteren gewoon brute pech. Standard scoort twee buitenspel doelpunten. Dat is het nadeel van een kleine club te zijn. Dit gebeurt nooit op Sclessin of in het Vandenstockstadion.

14 april 2013 om 14:38

Zulte is echt geen topclub hoor,ze hebben gewoon een topseizoen en als je alleen al naar de geschiedenis van deze club kijkt dan kan je duidelijk zien dat Zulte geen topclub is in Belgie.anderlecht,brugge en Standard zijn de topclubs en sinds 1999 is daar Genk bij aangesloten.sinds 1998 zijn de titels constant naar deze 4 clubs gegaan.

Zulte heeft zeker een PO1 ploeg, vorige week gelijk gaan spelen op Genk (waar ze beter waren) en gisteren scoorde Standard de 3-3 en 3-4 uit buitenspel

Met een beetje geluk hadden ze nu 7/9

Scheidsrechter en grensrechter zijn is een menselijke job. Het kan zeker zijn dat je dan eens een foutje maakt, want dat kan iedereen wel eens gebeuren. Maar die twee doelpunten van Kanu en Ezekiel waren echt wel overduidelijk buitenspel! We hebben eerder deze week gezien bij Borussia Dortmund-malaga dat videocamera's bij het voetbal nodig zijn. Wanneer gaat de Fifa hier eens verandering in brengen?

Maar die doelpunten van Vainqueur en Mpoku zaten er wel lekker in! Heerlijk!

Plet bewijst alweer zijn waarde als supersub

14 april 2013 om 14:40

Supersub? Deze man heeft bewezen dat hij in de basis ook scoort

Heerlijke goal van Vainquer, tevens ook een erg goede voetballer. Van zo'n afstand bijna in de kruising en zo hard, onhoudbaar voor de keeper door de curve. Ik denk dat hij na dit seizoen wel naar een betere club vertrekt.

Komaaan genk !!!

als genk en galatasaray kampioen worden da wordt dat een feestje in genk :D

14 april 2013 om 08:09

Haha Genk kampioen, Gala kampioen en Juventus kampioen, Genk barst uit zijn voegen dan

14 april 2013 om 17:41

place to be: Genk centrum/station :D

pletje maar mee na het wk als supersub

on: hoor je nu wel vaak plet die als invaller scoort,dat doet ie goed

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Standard Luik

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AA Gent387
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
J. MulekaAanvaller239
A. BodartKeeper371
A. TapsobaAanvaller230
O. OularéAanvaller122
J. GilletKeeper30
L. HenkinetKeeper10
M. BokadiVerdediger314
Voor de complete selectie: Clubpagina Standard Luik.

33 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren