'Wat Van Basten deed, was toveren, anders kan ik het niet beschrijven'

Zaterdag, 2 juni 2012 om

Het Nederlands elftal hoopt zich over een maand Europees kampioen te mogen noemen. Het laatste succes van Oranje dateert van 1988, toen Nederland onder leiding van Rinus Michels het EK in Duitsland won. Oranje won in de finale met 2-0 van de Sovjet-Unie, dat in de groepsfase nog met 0-1 te sterk was geweest voor de uiteindelijke kampioen, dankzij een doelpunt van Vasili Rats.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

44 reacties (laatste reactie door afiso)

Wat een wereldgoal was dat. Misschien wel de mooiste goal ooit, in ieder geval de mooiste goal ooit in een EK finale.
Tot nu toe onze enige prijs, dankzij San Marco, maar hopelijk is daar over een paar weken nog een aan toe te voegen :D

2 juni 2012 om 15:28

Juist omdat deze in de EK finale werd gemaakt is het de mooiste goal ooit. Sommige mensen kijken puur naar hoe de bal erin gaat maar niet in wat voor een wedstrijd hij word gemaakt en de omstandigheden. Het was echt een tovergoal. Geweldig, hopen op een herhaling dit jaar.

2 juni 2012 om 16:48

Dat was inderdaad een een fantastiche goal he. Pff krijg er bijna kippenvel van.

Trouwens heeft van Basten voor mij de 2 mooiste goals allertijden op zijn naam staan:

- de volley uit de finale van '88
- de omhaal tegen Den Bosch

Wat een speler was hij zeg, jammer dat ik niet zijn hele carriere heb kunnen volgen vanwege mijn leeftijd want toen hij debuteerde bij Ajax zag je al dat dit een hele grote ging worden, dit van horen zeggen dan he.;

2 juni 2012 om 17:28

De omhaal van Rooney tegen city was nog een stukje mooier. Plus het moment en in de derby

2 juni 2012 om 17:43

rooney raakt die bal op zn scheenbeen..dus dat ie er in gaat is puur geluk

2 juni 2012 om 18:51

De belangrijkste goal uit het stuk gelezen was eigenlijk toch die van Gullit. Iedereen denkt alleen maar aan het doelpunt van Van basten alhoewel hij wel mooi was. Iedereen op het veld was een held, maar zo uit het stuk te lezen waren het eigenlijk Gullit, Van Basten en van Breukelen.

V.persie heeft het ook in zich om te gaan toveren.. hopelijk komt het dit EK wel uit. Met technische spelers en sterke individualisten als Robben,affelay,van der Vaart en Sneijder moet je de groepsronde wel halen. Je hoeft als coach alleen een systeem te bedenken om al deze spelers te laten renderen en je speelt elke tegenstander weg.

Iedereen dacht dat deze jongens het tegen Argentinie,ivoorkust,italy en Frankrijk ook niet zouden redden.. ze zijn allen een voor een weggetikt. Dit team heeft veel potentie, Nederlanders moeten meer vertrouwen in hen hebben.

2 juni 2012 om 15:09

Tegen Italie en Frankrijk speelde we met Robben op links, van Persie op rechts en een echte afmaker voorin: Ruud van Nistelrooij...

2 juni 2012 om 15:19

Tegen Italië speelden we met van der Vaart op links, Kuyt op rechts en Nistelrooij in de spits. Van Persie en Robben kwamen toendertijd terug van blessures.

2 juni 2012 om 15:09

Als zijn kwaliteiten benut worden, niet als hij als een soort van target man alleen de meest onmogelijk ballen mag proberen te controleren.

2 juni 2012 om 15:23

bedankt, die video moeten ze eigenlijk op vi uitzenden.

2 juni 2012 om 15:24

V.persie was toen pas spits ''geworden'' dus ook al was het slecht kan je het hem niet echt kwalijk nemen. De bondscoach zet hem daar zonder ervaring. Echter speelt hij nu wel al heel lang in de spits en heeft hij zich bewezen, van mij mag hij in ieder geval een herkansing.

Edit:

Het is inderdaad een mooie video.. heb er veel gezien over V.persie tegen Spanje.

2 juni 2012 om 15:28

Haha dankje voor de vid, kon er goed om lachen. Precies wat ik me ook kon herrineren van het hele WK eigenlijk.

2 juni 2012 om 15:58

kon BVM deze video maar zien.. dan zou hij misschien ook snappen waarom V persie zo weinig scoort met sneijder achter hem

2 juni 2012 om 17:31

Interessante video. Vooral Sneijder moet hier lering uit trekken. Ongelofelijk al die schoten van 40 meter zonder doel.

2 juni 2012 om 18:34

Zoals ik al vaker gezegd heb lijkt het me interessant om Huntelaar in de spits te zien en vn Persie er achter.

Robben en Sneijder waren echter wel de belangrijkste spelers op het WK. Als hij zo slecht rendeerde in dat systeem, dan hdden ze op het WK maar ee nandere spits neer moeten zetten. Het systeem functioneerde toen gewoon naar behoren, anders haal je de finale niet.

Het komende verhaal is een ander verhaal.

2 juni 2012 om 15:16

En waar zijn we vervolgens gekomen nadat we die landen hadden verslagen? Nergens!

2 juni 2012 om 15:21

Je hebt er iig wel herinneringen aan overgehouden. Met lelijk betonvoetbal de finale halen en die verliezen daar heb je helemaal niks aan. Dan maar liever 3 wereldwestrijden spelen in de poulefase en er dan uitvliegen. Heb je tenminste iets om trots op te zijn.

2 juni 2012 om 15:54

@paolo Maldini

Moet je persé iets hebben bereikt dat je ziet dat er potentie in een groep zit?

2 juni 2012 om 17:50

Je zult een keer wat moeten winnen want anders heeft er niet genoeg potentie in gezeten zou je kunnen zeggen.

Nederland heeft enorm veel potentie in mijn ogen maar echt alleen op aanvallend gebied. Ik had in de voorbereiding geprobeerd om KJH en v Persie samen op te stellen met Sneijder of v d Vaart erachter en Affelay en Robben links en rechts half. Dit lijkt mij een opstelling die druk kan zetten op elke tegenstander.

Ik vind het een mooi stukje om te lezen En vooral de complimenten van die Rus.

2 juni 2012 om 15:17

Ik hoop dat Van Persie zoiets doet dan zijn meteen alle monden gesnoerd die vinden dat Huntelaar in de basis moet. Dat iedereen vind dat Huntelaar in de basis moet, dat zal V.persie enorm veel vertrouwen geven net voor zo''n Ek(not).

2 juni 2012 om 15:20

Ja leuk iedereen zijn mond snoeren maar Huntelaar scoort er op los in Oranje en van Persie een stuk minder. En dan nog van Persie opstellen ten koste van Huntelaar is raar helemaal als je weet dat van Persie ook op 11,10 en 7 kan spelen.

2 juni 2012 om 15:36

Wie zet je dan op de bank? Sneijder?

2 juni 2012 om 15:41

Ik zou gewoon 1 man doorschuiven naar achter en dat daar de minste voetballer afvalt. Dus Sneijder naar achter. De Jong als linksback bekijken. Maar die zal ook wel een gigantisch ego hebben ondertussen. Of wellicht van Bommel op de plek van Bouma.

Van Persie heeft trouwens het grootste deel van zijn carriere als schaduwspits gespeeld hoor. Het is ook helemaal niet raar om hem daar neer te zetten.

En verder omdat onze verdediging niet goed is moet je wel alles op de aanval gooien en niet achterover leunend wachten op een counter.

2 juni 2012 om 15:18

Uhm Argentinie weggetikt? Ivoorkust weggetikt? Heb jij die wedstrijden wel gezien?

Ook Italie en Frankrijk werden niet echt weggetikt zoals iedereen wil doen geloven. Waren voornamelijk counters.

edit: dit is een reactie op Ac_milan22, ik snap niet waarom het hier komt

2 juni 2012 om 15:21

Oké, niet weg getikt.. gewonnen, ook goed. Argentinie was trouwens gelijk(beide teams waren al door). Mijn enige punt is dat men meer vertrouwen in deze spelers mag hebben.

2 juni 2012 om 15:22

Maat toen werd er wel direct naar voren gevoetbald, nu gaat het tempo vreselijk laag en gaat de bal niet snel genoeg naar voren, dat is het verschil...

2 juni 2012 om 15:23

Ik denk ook niet dat iemand hier geen vertrouwen heeft in onze spelers, feit is wel dat het systeem niet klopt er zit namelijk geen idee achter. Dit komt door Bert die geen aanpassingen wil doorvoeren en geen oplossingen bedenkt voor de problemen die zich voordoen.

2 juni 2012 om 15:26

@vamos/memoires

Ik geef jullie daar zeker gelijk in, echter zijn deze spelers zo goed dat zelfs een amateurcoach(v.basten) en een coach die niet echt goed is(v.marwijk) toch kunnen presteren. Het leek alsof V.basten een genie was zo goed speelden ze tegen Frankrijk en Italy.

2 juni 2012 om 15:27

Ik heb wel vertrouwen in deze spelers maar niet in van Marwijk. Huntelaar heeft bewezen beter in Oranje te renderen dan van Persie en hop van Persie staat in de spits. Keer op keer durft van Marwijk geen spelers op te stellen die in betere vorm zijn.

Het is jammer dat er een maand erna niet nog een EK word gespeeld want dan zou ik er bijna gewoon op hopen dat Oranje eruit vliegt en van Marwijk ontslagen word met zijn Griekenland tactiek.

Heb er zo weinig vertrouwen in dat het echt wat gaat worden. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik met enige trots naar Oranje zal kijken tegen Duitsland. Volgens mij staan we na een half uur al met 2-0 achter en denk ik zoiets van maak er dan maar 6-0 van ook. En dan maar hopen dat van Marwijk oprot met zijn antivoetbal Psv-kliek.

2 juni 2012 om 15:30

Wat bedoel je eigenlijk met presteren? We weten allemaal hoe we de WK finale hebben gehaald en dat is niet met sprankelend voetbal of overtuiging, verder zie ik geen verbetering in het voetbal dat V-basten speelde op het EK sterker nog we zijn erop achteruitgegaan.

Je geeft zelf wel goed aan dat Marco een beginner was en Bert geen goede coach is, er valt zoveel meer uit deze selectie te halen dan dat er nu wordt gedaan.

2 juni 2012 om 15:35

@ansjo

Ik vind het gewoon logisch hoor dat V.persie de 1e spits blijft. We vergeten dat V.persie in 2010 nog niet eens spits speelde voor Arsenal hé.. Hij is dus heel erg verbeterd.

Ik weet zeker dat hij ook gewoon voor Oranje gaat scoren. Die man is echt goed, met alle respect voor Huntelaar natuurlijk maar ik vind V.persie echt veel beter.

@memoires

Er is inderdaad meer uit te halen maar Nederland moet het hiermee doen, als iedereen erachter staat scheelt dat misschien nog een beetje. Je ziet al dat Marwijk,v.persie en Sneijder gefrustreerd in de media reageren, dat maakt het spel echt niet beter hoor.

2 juni 2012 om 15:48

Ergens kan ik het ook wel begrijpen hoor, als je coach liever 10 verdedigers opstelt en je nummer 10 graag van 50 meter schiet dan kan ik ergens de kritiek nog wel begrijpen.

Als we allemaal erachter gaan staan zie ik weer hetzelfde gebeuren zoals in de WK finale...

2 juni 2012 om 15:50

Van Persie is een betere voetballer maar van Marwijk speelt een zodanig laffe tactiek dat van Persie helemaal verzuipt in zijn 1tje voorin. Dat maakt voor Huntelaar niet uit die loert gewoon op zijn kans en schiet de ballen erin. Van Persie die moet je met zijn kwaliteiten juist niet opstellen als pure afmaker maar als schaduwspits. Hij moet juist veel de bal hebben.

Van Marwijk is een zwakke coach omdat hij onze beste speler op een positie zet waar hij nooit de bal krijgt. Huntelaar kan net zo goed daar in zijn 1tje verzuipen als van Persie maar met van Persie achter Huntelaar worden ze allebei 2x zo gevaarlijker.

Let maar op van Persie speelt al eigenlijk zo in Oranje. Laat zich veelvuldig zakken, duikt overal op. Hij speelt als 9 eigenlijk al een nr 10. Sneijder loopt hierdoor vaak al naast van Bommel en de Jong om de bal op te halen. Zet Sneijder dan gelijk daar neer. Robben op links, Narsingh/afellay op rechts en we gaan een mooi EK tegemoet.

Maar ja helaas denken veel hier dat van Marwijk een goede coach is omdat we met veel geluk en zwakke tegenstanders de finale hebben bereikt van het WK. Ik zeg zelfs de lafheid van van Marwijk heeft ons de titel gekost omdat we op de bank een in bloedvorm verkerende Elia, Afellay, Huntelaar en van der Vaart hadden. Maar poepbroek Marwijk durft het niet aan om aanpassingen te maken.

Steek
vd Wiel
Heitinga
Mathijssen
Willems
van Bommel
Sneijder
Narsingh
van Persie
Robben
Huntelaar

Hoop dat Van Persie hetzelfde lot als van Basten mag ondergaan, Robin de Tovenaar. Ach Van Persie is 3x zoveel voetballer als Huntelaar, maar Hunter scoort weer meer, lastige keuze, en ik zal er geen uitspraken over doen, net zoals iedereen het wel doet.

Offtopic; zie mijn profiel over een stukje zelf geschreven, in de hoop ooit een CE te worden.

edit;
ik lees de reactie van Acmilan22 hier boven, en vind dat hij helemaal gelijk heeft, wat hebben sommige Nederlanders bar weinig vertrouwen zeg, komop hier steun je ze echt niet mee hoor...

2 juni 2012 om 15:23

Vind je het niet erg zwak dan dat Bert niet 1x heeft geprobeerd om te spelen met Huntelaar in de spits en van Persie daarachter? Vind ik echt ongelofelijk zwak. Waarschijnlijk is het gewoon weer pure bangheid van faalhaas van Marwijk want dan moet hij Sneijder teleurstellen.

2 juni 2012 om 15:24

Ben ik mee eens, en Huntelaar kan toch niet meer krijgen dan wat hij nu heeft dus die is niet erg teleurgesteld

Wat wat maar dan ook wat voor un prachtige goal was dat zeg!!!preciies wat je zegt,,de mooiste goal van un EK finale...die san marco ook!!!br Kan niet wachten tot et begint hopen dat we er un groot feest van kennen maken...

P.s.wat pakte hanssiie die bal uit de goede hoek zeg!!!

Alle Sovjet Unie atleten zaten aan de doping, zal wel niet veel anders zijn voor het team toen der tijd

De pingel die van Breukelen tegenhield was ook magistraal. Op dat moment was hij onoverwinnelijk. Het waren helden toen, net als een decennia later in 1998, dat kan ik helaas niet zeggen van deze groep maar hopeljk komt dat nog.

is het waar dat over de hele wedstrijd gezien Sovjet Unie beter was??

denk dat huntelaar hetzelfde lot zal ondergaan als van basten. Van basten stond eerste wedstrijd ook niet in de basis en die werd toen verloren.
Zou wel magistraal zijn als dat weer zou gebeuren.

Volgens mij had van breukelen toen een heel boekje met alle spelers erin. Dacht gekregen vaan kees rijvers. Maar dan is nog de vraag of je de strafschop er uit houd.

Zeer mooie goal Van Basten EK 1988 final in Munich. Dat is klasse.

Van Marwijk heeft 3 opties: team rond Van Persie of Huntelaar beide samen dat gaat niet net als Sneijder en VDV .

Geen Van Bommel als CVM , Anita kun je gebruiken als LB. Geen Sneijder want presteert al 2 jaar niet meer . Opstelling 1

Stekelenburg
VDW
Heitiga
Mathijsen
?
N De Jong
?
Robben
VDV
Afellay
Huntelaar

Het EK elftal met Rijkaard als coach vond ik ook kapot goed. Tegen Italië moesten we het afmaken! Zoveel kansen, zoveel kansen en het mocht toch niet zo zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2196 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
210 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 18 december
Adrien Rabiot heeft een akkoord bereikt met Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren