Panenka van de eeuw

Ik prijs mezelf gelukkig met de ontspannen jeugd die ik heb gehad. Opgegroeid in de Nederveluwe in het rustige Wageningen bestond mijn jeugd uit weinig anders dan voetballen, stappen in de weekenden en middelbare school. Op onze middelbare school, een doodgewone, waren de lessen niet al te interessant. De ziedende scheikundeleraar, de lullige wiskundeleraar en de die-hard-Feyenoord-aardrijkskundedocent, die het midden jaren negentig maar al te lastig had met alle Ajacieden in zijn klas: het was er werkelijk een school als iedere andere.

Toch had onze middelbare school iets wat er op andere scholen niet voorkwam. Onze gymleraar was niemand minder dan Jan Stroomberg, in een ver verleden keeper van FC Utrecht en Excelsior. Je begrijpt welke uitwerking dit op de leerlingen had. Hij liet geen mogelijkheid onbenut om ons duidelijk te maken dat hij profvoetballer was geweest. En het werkte. De leerlingen lagen aan zijn lippen als Stroomberg weer eens een verhaal uit de oude doos vertelde. De verhalen van praatjesmaker Hans van Breukelen, achter wie Stroomberg begin jaren tachtig tweede doelman was. Verhalen over Willem van Hanegem, de beste speler met wie hij ooit in een team had gezeten. De verhalen over de kwajongensstreken van Gert Kruys en Frans Adelaar, dé grote smaakmakers in de selectie en de verhalen over een piepjonge Jan Wouters die, als hij weer eens slachtoffer was van een voetbalgrap, genadeloos op de training zijn gelijk haalde. Toch was één verhaal onze favoriet.

Nadat Stroomberg bij Utrecht weinig had gespeeld vertrok hij in 1983 naar Excelsior. Vanaf het seizoen 1983/84 tot het seizoen 1985/86 speelde hij voor Excelsior meer dan tachtig wedstrijden in de Eredivisie. Die drie seizoenen eindigden ze boven de degradatiestreep. Het verhaal waar Stroomberg het altijd over had ging over de wedstrijd Excelsior-Ajax in het seizoen 1984/85. Ajax werd kampioen en in de spits speelde een jonge Marco van Basten. Hij was het jaar ervoor topscorer geworden en zou ook dit seizoen uiteindelijk topscorer worden. Ajax zou de wedstrijd met 0-1 winnen, maar Stroomberg stopte die wedstrijd een penalty van Van Basten. Dit was, zoals Stroomberg het zelf vertelde het hoogtepunt van zijn leven. “Peter Schmeichel heeft ook ooit een penalty van van Basten gestopt, dus ik ben praktisch even goed als Schmeichel”.

Het enige wat we eigenlijk mistten in Wageningen was een profclub waar wij op vrijdagavond of zaterdagavond naar toe konden. FC Wageningen was in de jaren ervoor failliet gegaan. Om de pijn te verzachten gingen we nog wel eens naar het stadion om daar een balletje te trappen, aangezien het stadion de Wageningsche Berg tot op de dag van vandaag onderhouden wordt.

Zo waren wij op gegeven moment met een groep van zes man aan het voetballen. Ik was niet de beste en zeker niet de slechtste, na verloop van tijd hadden we er wel genoeg van. Op dat moment kwam echter Stroomberg aangereden. Zijn maat onderhield het stadion en hij ging daarmee een bakkie drinken. Omdat het veld van het stadion eigenlijk verboden terrein was gingen we er vanuit dat we een berisping zouden krijgen. Tot onze grote verbazing vroeg Stroomberg, zoals altijd gekleed in trainingspak, of we niet zin hadden om wat penalty’s op hem te nemen. Zelfverzekerd voegde hij eraan toe “dat hij de training wel kon gebruiken” en dat, aangezien hij ooit de penalty van Van Basten had gestopt, hij een paar ventjes van vijftien ook wel aan moest kunnen. Hoewel we aardig kapot waren, leek ons dit een mooi idee.

Versteegh, met afstand de slechtste voetballer van onze groep kwam met een weddenschap: Als hij onze penalty’s stopte zouden we Stroomberg meenemen naar een wedstrijdje FC Utrecht. Als we er echter meer dan één zouden scoren, zouden we allemaal een tien krijgen voor gym op ons eerstvolgende rapport. Hij ging akkoord en de maat van Stroomberg kwam ook op het veld staan om deze prestigestrijd eens te bekijken. Toevalligerwijs was er een andere groep gasten die bij ons op school zaten ook aan komen fietsen en ook zij keken mee.

Ik stapte naar voren om de eerste pingel te nemen. Ik heb een aardig rechterbeen en gokte op de linkerhoek. De penalty was echter niet strak genoeg ingeschoten en Stroomberg pakte de bal zonder al teveel moeite. De tweede werd genomen door een prima voetballer en hij wilde wachten totdat Stroomberg dook. Hij bleef echter lang staan en pakte zijn penalty. De derde pingel werd genomen door Jantje, een flegmatieke linksbuiten. Ook hij wachtte lang maar deze keer was het wél raak: de eerste gescoorde penalty. Hoewel Stroomberg even van zijn stuk leek gebracht, herpakte hij zich snel en gaf Jantje een smalend applausje. “Dat lukt je geen tweede keer!”

We zaten op de helft en totnogtoe hadden we een aardige indruk kunnen maken. Nummer vier en vijf van de penaltynemers waren de beste voetballers dus er was zeker hoop. Vliege, die de vierde strafschop zou nemen was echter bevangen door de druk en schoot huizenhoog over. Onze laatste kans was eigenlijk DJ, een beest van een spits, soms zelfs al invaller voor het eerste van WVV wageningen en iemand die praktisch nog nooit een penalty had gemist. De zesde zou door Versteegh genomen worden, maar niemand vertrouwde echt op hem.

Stroomberg vertelde hem dat hij bij Van Breukelen in het team had gezeten dus dat het stoppen van deze penalty geen probleem zou zijn. DJ speelde het spel mee en vertelde Stroomberg welke hoek hij zou schieten. Tijdens de aanloop probeerde DJ een schijnbeweging te maken, maar dit mislukte. Een rollertje in de handen van Stroomberg was het gevolg. DJ stortte ter aarde. De prestigestrijd leek gewonnen door Stroomberg aangezien Versteegh werkelijk geen deuk in een pakje boter kon trappen. Stroomberg voerde de druk aardig op, met enkele van zijn welbekende mentale spelletjes.

Niemand weet precies wat Versteegh bezielde tijdens zijn aanloop. Stroomberg, vol van vertrouwen was misschien zijn concentratie kwijt. Hij lag in ieder geval te snel in de linkerhoek en toen Versteegh bijna struikelde over een polletje en de bal slecht raakte, stiftte hij hem tot zijn eigen verbazing tergend langzaam door het midden van de goal: We waren zojuist getuige geweest van de Panenka van de Eeuw.

Het nieuws van deze nederlaag verspreidde zich snel door de school. Stroomberg hield woord en we kregen een tien voor gym. Niemand heeft Stroomberg hierna ooit meer over de penalty van Van Basten gehoord. De Panenka à la Versteegh wordt echter nog steeds naverteld.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 80 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

98 reacties (laatste reactie door Chizi)

Wat een heerlijk verhaal dit! Ik heb dit verhaal telkens met een glimlach op mijn mond gelezen! Pure nostalogie en ook nog eens amuserend, ik kan er niets anders van maken!

Jij beschrijft alles ook zeer gedetailleerd, waardoor ik (en ik denk zometeen ook meerdere mensen) mezelf in jouw schoenen had kunnen plaatsen. Zoals eerder gezegd is dit verhaal pure amusement, een soort verhaal voor 'hard gras' of zo .

Je krijgt van mij voor deze CE een 10! Gefeliciteerd!

24 augustus 2010 om 10:21

Helemaal MEE Eens!

Echt heel goed geschreven, ik heb elk stukje met plezier gelezen.

Ook van mij een 10!

Een verhaal zoals hij zou moeten zijn, je sleept de lezer mee van begin tot eind, echt klasse!

hahahahha prachtig!!! Zeker 5 sterren waard!!

Voetbalt Versteegh nog? misschien kunnen ze hem wel gebruiken bij Willem Ii

Daar hebben ze aardige moeite met Penalty's

Geweldig, gewoon net een happy ending in een film, dat de slechtste hem scoort haahaha!

Mooi geschreven 5 sterren!!

Haha geweldig verhaal!

Ha fantastisch wat een mooi verhaal. Je sleepte me inderdaad in het verhaal mee.

Geweldig verhaal! Van begin tot einde erg goed geschreven, ik heb me zeer vermaakt!

Ik reageer normaal nooit op Voetbalzone, maar ik kan het niet meer laten;

Wat een fantastisch stuk! 5 welverdiende sterren!!

Prachtig stuk, ik heb hem in een keer uitgelezen! Alles klopt gewoon aan dit stuk.

23 augustus 2010 om 15:47

Lees je normaal niets in één keer uit dan? Een verhaaltje van 5 alinea's is nog wel te doen toch?

Ontopic: Yes! Weer een column van Decheiver! Wanneer ik zie dat er weer een nieuwe club-expert is (alhoewel club-expert voor jou een beetje een vreemde titel is) van Decheiver, is het in ieder geval goed voor 2 à 3 zeer vermakelijke minuten.
Kun je niet al je verhalen aan drukker verkopen en zo een leuk boek maken?

23 augustus 2010 om 22:29

dan heb jij denk ik niet alle verhalen van clubexperts gelezen, sommige stukken zijn zo slecht dat ik enkel de eerste alinea lees.

24 augustus 2010 om 00:21

Bij sommige stukken van clubexperts weet ik als lezer op gevoel al wat voor stuk het ongeveer wordt als ik een alinea heb gelezen. Dit betekent dus dat het een heel goed stuk is die ik dan in een keer uitlees. Als het een slecht stuk is, dan verspil ik er geen tijd aan.

Zo! Jij weet je lezers te boeien zeg! Heerlijk om te lezen. Op je CE rapport van mij een dikke 5 sterren met een griffel!

Geweldig stuk, echt een van de beste die ik gelezen heb op voetbal zone van mij krijg je natuurlijk 5 sterren.

Toevallig had ik afgelopen weekend een discussie over het al dan niet bestaan van de Wageningsche Berg. Leuk dat ik daar hier over lees Verder een prima stuk, dat hierboven al meermaals is geprezen.

Haha iedereen geeft 5 sterren, je haalt de maximale score eruit jongen! En zwaar terecht, want je stuk was fantastisch, echt waar! Heb genoten van het eerste tot en met het laatste woord.

speciaal ingelogt voor een reactie heerlijk verhaal het is alsof ik er zelf be

Leuk verhaal!

Waar ik alleen benieuwd naar ben, is of Stroomberg zich verantwoorden moest bij het bestuur van de school. Hoe kan het dat een paar jongens uit het niets allen een 10 op het rapport hebben.

Wat ik ook vreemd vind, is dat hij nooit meer sprak over zijn tijd als keeper, naardat hij verloren had met een vriendschappelijk potje penaltys met een paar doodgewone jongens.

24 augustus 2010 om 09:17

Ach dat moet je met een korreltje zout nemen. Is gewoon een leuke afsluiting van een leuk verhaal.

Ik vind het een leuk verhaal, maar dat je na 13 stemmen nog 5/5 ster hebt vind ik onbegrijpelijk.. Blijkbaar heb ik een andere mening over columns dan de rest hier.. Ik vind dit stuk niet beter dan stukken van S.l.b. bijvoorbeeld en die heeft ook nog nooit zolang de 5 sterren volgehouden. Sommige stukken van Frikx vind ik ook beter, naja.. Ik zal wel anders zijn.

24 augustus 2010 om 09:40

Alvast bedankt! Maar dit is natuurlijk een geweldig stuk en amusant. Daar schrijf ik ook voor!

De reden dat er zoveel 5 sterren zijn is omdat het totaal niet controversieel of discussieerbaar is. Als je dan ook nog eens goed en amusant schrijft dan krijg je natuurlijk 5 volkomen verdiende sterren!

24 augustus 2010 om 17:53

Dat is toch niet eerlijk? Dat zou betekenen dat mensen worden beoordeeld op wat ze vertellen en niet op hun column.

24 augustus 2010 om 18:58

Dat gebeurt altijd. Als iemand het niet met je eens is in je column krijg je spontaan 1 ster. Hier kan je het niet mee oneens zijn.

Als ik iets de laatste tijd wel geleerd heb is dat dat je de beoordeling op voetbalzone niet te serieus moet nemen.

Dechiever schrijft echter altijd topstukken en nu ook eens een keer met een leuk onderwerp!

Prachtige stuk 5 steren

Leuk stuk, begin is vooral geniaal geschreven(t/m de penaltys)!
Wat daar achteraan komt lijkt een beetje geromaniseerd, maar 5 sterren!

Meer! meer! meer! meer van zulke verhalen.

fantastisch verhaal!
kan me helemaal inleven en zie alles voor me.
dikke 5 sterren, ga zo door!

Zelfde type verhaal als De speeltuin dus prachtig!

Aan het einde zat ik echt met een glimlach op mijn gezicht naar het beeld van mijn pc te staren. Wat een geweldig nostalgisch verhaal!

Jemig. Wat een fenomenaal verhaal zeg! Die gast is wereldberoemd op die school geworden!! haha! Fantastisch geschreven zeg!

5 dikverdiende sterren!

(hoop dat niemand jouw feestje verpest en 4 sterren gaat geven! )

23 augustus 2010 om 23:55

jammer genoeg heeft iemand 4 sterren gegeven !

Mijn eerste keer dat ik een reactie geef op een clubexpert. Maar mijn gevoel vertelde me dat ik hier op moet reageren. Je hebt het voor elkaar gekregen om mij van begin tot einde op 't puntje van mijn stoel te laten zitten.
Waarom kan ik geen 6 sterren geven? Dat heeft dit verhaal zeker wel verdiend!!

Dit is een overduidelijk briljantje.

dikke 5 sterren voor jou!

Uitstekend, ook de volle 5 van mij!

5*

haha ge-wel-dig verhaal !
Ik krijg spontaan een glimlach op me gezicht

rene paardekoper is mijn gymleraar geweest .

25 augustus 2010 om 16:04

Paardekoper is ook een jaar leraar van mij geweest. Echter deden we nooit echt vaak voetballen. (helaas) Deed hij dat bij jullie wel?

(misschien was hij bang om afgemaakt te worden) haha

OT: Mooi stuk! Leest lekker vlot door. 5 sterren!

Geweldig verhaal!
Over welke school heb je het woon in de regio Wageningen

Goed stuk man! Graag meer van zulke artikelen!

heerlijk verhaal ik kon niet stoppen met lezen.

5 sterren.

Om je vingers bij af te likken! Een geweldig verhaal wat me van de eerste tot de laatste letter geboeid heeft! Mijn complimenten!

Uitstekende verhaal gozer, werkelijk schitterend.

leuk verhaal!

5 sterren

Haha, fantastisch verhaal!

gewelldige verhaal ik zie het al voor mij gebeuren toen ik het aan het lezen was

haha Jan Stroomberg, ik tennis met zijn dochter!

Ik moest eve inloggen om een reactie te geven geweldig heel mooi stuk

***** 5 Vette Sterren

Hahah ik had me helemaal een beeld erbij!
leuk stuk.

oke ik snap dat mensen dit stuk leuk vinden.
maar je bent een clubexpert dus je moet over een club praten
en niet je eigen ''voetbal verhaal'' komen vertellen
je Vermaakt mensen wel maar dit is niet echt iets voor voetbalzone
3 sterren voor de moeite.

24 augustus 2010 om 14:55

Hij praat toch over Fc Wageningen?

5 sterren!!!

Aan de ene kant is het een prachtig verhaal, maar aan de andere kant...
Ik heb gewoon het gevoel dat het verhaal een beetje uit de duim gezogen is, gewoon omdat dit te mooi is om waar te zijn. Zo als Alpercihan al zegt, een film met een happy-ending. De afloop het kan, maar op mij komt het gewoon niet geloofwaardig over zeg maar. Je kan het net zo goed verzonnen hebben.
Desalniettemin geweldig geschreven!

24 augustus 2010 om 15:39

En dan maar een 3, kan je toch niet maken vind, je gaat er vanuit dat het misschien uit de doom gezogen is, maar dat weet je niet zeker.

24 augustus 2010 om 17:03

Ik had ook mijn twijfels en het dus zelf maar even gevraagd, hij heeft namelijk meerder verhalen over eigen gebeurtenissen. Als antwoord kreeg ik; Het is echt gebeurd, misschien hier en daar wat aangedikt om het iets interessanter te maken. Klein beetje literaire vrijheid hoort er wel beetje bij.

Manman wat goed geschreven.. Ik leer er helemaal niets van maar wat vond ik het leuk om te lezen. Gewoon een prachtig verhaal.
Ik snap dat mensen kritiek hebben op het feit dat dit nergens over gaat maar eigenlijk is het voetbal in zijn meest pure vorm als je erover nadenkt. Dit heeft veel meer met voetbal te maken dan een clubexpert die gaat over hoe Ajax veel geld gaat verdienen als ze de CL halen (ik noem maar iets). Het feit dat het niet informatief is betekent niet dat het niks met voetbal te maken heeft, juist integendeel.

Sowieso 5 sterren.

fantastisch verhaal ik zat er helemaal in

zeker weten 5 sterren

Geweldig goed geschreven
Zeker weten een 10 !

Wat een geweldig stuk! Ik lees wel vaker columns op vz en dit is zeker weten een van de beste die ik hier ooit heb gelezen. Jouw andere column over Noel Bailie hoort daar ook zeker bij. Ik hoop dat je nog veel meer columns gaat schrijven zodat ik daar weer van kan gaan genieten! Een dikke 5 sterren!

Een geweldige verhaal, het doet me alweer zeer als het zinnetje lees over FC Wageningen
Zeker een 10

Voor al die zuurpruimen die minder dan 5 sterren geven

Fijn verhaal! Leest lekker en je visualiseert het makkelijk! Wat kan mij het nou schelen dat het geen ''clubexpert'' is. De mooiste verhalen onder de clubexperts zijn de verhalen die niet over een club gaan.

Top! hier ook de maximale score!

Ik las dit verhaal met tranen in me ogen, zo mooi vond ik het!!

Dikke 10 als ik dat kon geven, je moet het nu doen met 5

Geweldig verhaal....leest heerlijk weg en boeit van begin tot eind..alleen vraag ik me dan wel af hoe hij naar de school verantwoord dat jullie allemaal een 10 kregen op je rapport....

Voor je verhaal krijg je zeker een 10!

Leuk stuk om te lezen, mooi geschreven :D

Heerlijk om dit gelezen te hebben, heeft een grote glimlach op me gezicht getoverd

Leuk stukje hoor!
Weer eens wat anders.
Wordt gewaardeerd.

Haha echt een mooi stuk super
vond het mooi en grappig om te lezen

5 sterren!

Er worden als clubexpert hele verhalen hier geschreven maar vaak te geforceerd en dan lastig leesbaar. Dit daarintegen heeft een zeer hoog Giddy up go gehalte waarbij je als lezer meteen emotioneel betrokken raakt. Prachtig verhaal en enorm goed geschreven.. hulde!

oh ja... 5* uiteraard...

leuk stuk om te lezen.
ik voetbal zelf ook nog vaak in het stadion, en ik kan me helemaal inleven in het verhaal.
5 sterren natuurlijk

Ik kan niks toevoegen aan de andere reacties...
Gewoon ge-ni-aal!
5 sterren uiteraard

Ik heb in tijden niet zo'n geweldig stuk gelezen, 5 sterren!!

Haha geweldig stuk !

Het verhaal is lekker alleen niet echt informatie over club of speler waar je dan meer over leert of te weten komt.
Wel een prachtig verhaal natuurlijk, las ook lekker weg.

Heerlijk dit soort verhalen. Pakt je van begin tot einde en iedereen eindigt met een glimlach. dik verdiende 5 sterren

Je schrijft mooie en unieke columns, die kan ik wel waarderen.

Alleen op het eind voelde ik hem wel aankomen dat die goede speler zou missen en de mindere 'm zou raken. Was beetje voorspelbaar, maar toch 5 *

Ben benieuwd van welke club jij CE bent, aangezien dit stuk niet echt aan een club is te relateren.

Fantasties! Droom helemaal weg in het verhaal.

ik zie het al voor me die Versteegh loop heel lomp aan en struikel nog bijna maar scoort met een panenka!

Ik zat ook helemaal in het verhaal
dikke 5 sterren

dit is echt weergaloos. Ik heb nog nooit zo'n mooie column gelezen.
5 sterren. en dat is omdat ik je er geen 6 kon geven.

Het is leuk geschreven, maar niet meer dan dat. Natuurlijk verzonnen, je hebt je verraden met die veel te rare namen. 3 sterren omdat het toch wel grappig was.

26 augustus 2010 om 11:52

@ Fey95
Rare namen? Noem ze eens dan! Heb er zelf ook op school gezeten en ken ze allemaal; Vliege, DJ (staat natuurlijk voor Dirk Jan) en Versteegh. Maar goed Feytje95 zal het ongetwijfeld beter kunnen beoordelen vanuit zijn leunstoel in Heemskerk. Vreemd...

Ben niet van het stemmen maar vind het een zeer vermakelijk verhaal. Ga zo door!

29 augustus 2010 om 07:23

sluit me aan bij Fey95, sommige mensen gunnen het andere gwn niet!
zoals gewoonlijk heerlijk stukje decheiver!

Vermakelijk stuk, leuk om te lezen.
Ik vind 5 sterren alleen teveel hiervoor,

27 augustus 2010 om 11:36

gut gut, weinig sentiment in je donder schat ik. wat moet iemand in godsnaam dan beschrijven om vijf sterren van your royal highness te ontvangen?

hulde decheiver!

Herkenbaar in het klein.. Gymleraar van gehad die jeugdtrainer van Cambuur is geweest. Ooit, als niet-voetballer toen nog, hem een zuivere panna gegeven. Heeft ook leuke reacties opgeroepen. Leuk, makkelijk leesbaar geschreven.

Geweldig stuk, met een lach op mijn gezicht gelezen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 8
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren