Paardenworst

De tijd lijkt te hebben stilgestaan op dit oude boerderijtje ergens in Noord-Brabant, geen zware machines en geen grommende tractoren . Gewoon een akker die zoals vanouds om wordt geploegd door een werkpaard, zo één met gespierde benen, grote hoeven en ruige haren. Terwijl het werkpaard geleid wordt door de trouwe handen van de boer is in het weiland ernaast de vrouw van de boer met een ander paard bezig. Het schitterende beest gaat met de souplesse van een koorddanser door de hoogstaande dressur-routine. Geen dikke kuiten of ruw haar, geen bonkende spiermassa maar een ware technicus.

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb absoluut geen relatie met paarden. Sterker nog, ik heb een hekel aan die stinkende beesten. Toch maakt de vergelijking die ik zo ga maken, voor mij veel duidelijk. Allereerst zal ik duidelijkheid scheppen voor jullie, mijn lezers, door te vermelden dat het begrip werkpaard slaat op een veelbesproken blonde vleugelaanvaller van het Nederlands elftal, Dirk Kuyt. De eindeloze discussie rond zijn persoon, die op dit forum al tot in de lengte der dagen is uitgemolken, wil ik voor het aankomend WK weer opstarten. Dit omdat het wel of niet optreden van Kuyt van grote invloed is op de mate van het succes.

Over de kwaliteiten van Dirk Kuyt valt niet te twisten. Achter zijn derde en vierde long zit een hart dat meer werklust toont dan een heel elftal tezamen. Het schijnt zelfs dat Kuyt nog nooit heeft verloren met monopolie, dit omdat hij de enige is die het tot het einde toe volhoudt. Oorspronkelijk wilde ik deze alinea wijden aan zijn kwaliteiten, ik merk echter nu al vastgelopen te zijn. Iets dat in mijn ogen heel veel en zeker genoeg zegt over Dirk Kuyt. Bij Liverpool is onze Dirk basisklant, de ruwe harde werkers op de Merseyside tribunes lopen met hem weg. Hij is de tenslotte de verpersoonlijking van de fans, op het veld.

Ik als Mancunian herken zijn soort in Ji-Sung Park. Grotendeels beschikken zij over dezelfde kwaliteiten, het verschil ligt echter in hoe ze gebruikt worden. Ji-Sung Park speelt niet altijd, en Sir Alex Ferguson gebruikt hem optimaal. Tegen de voetballende dwergen in de Premier League zet hij Luis Nani neer, die in goede doen twee verdedigers zoek speelt en de bal op het hoofd van Wayne Rooney legt. Ji-Sung mocht in de Champions League opdraven tegen de sterrenformaties van onder andere Arsenal en Barcelona. Zijn taak? De linkerflank niemandsland maken, iedereen die er probeert overheen te komen er direct weer afjagen. Het 'opkomende' uit de term 'opkomende backs' slopen.

De gebreken van Dirk Kuyt, je kan er een boek over schrijven. Technisch gezien staat hij in de Engelse top redelijk voor aap. Ik heb medelijden met technische wereldwonderen zoals Fernando Torres, die met onze Dirk een aanval moeten opzetten. Daarnaast, ook een snelle counter staat of valt met de loopactie van een rechtsbuiten. Naast zijn techniek zit dus ook zijn spelinzicht niet op het niveau dat Liverpool of het Nederlands elftal hoort na te streven. Waar je bij Liverpool nog meer van die harde werkers hebt zoals Javier Mascherano en Steven Gerrard, draait het Nederlands elftal om de splijtende pass van één van onze creatievelingen. Voor de rest zijn de één op één situaties die worden gecreëerd omdat je niet en Arjen Robben en Robin van Persie en Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart dubbele dekking kan geven belangrijk. Om een team zoals het Nederlands elftal aanvallend te laten draaien moet techniek en de snelle balbehandeling worden verwacht.

Plaats jezelf nu eens in de rol van bondscoach Bert van Marwijk. Het uiteindelijke doel van de wedstrijden op het WK is deze te winnen. De aanval moet scoren, de verdediging verdedigen en we moeten er eentje meer scoren dan de tegenstander. Van Marwijk is even van Grunsven en vice- versa. Waar Anky de keuze heeft voor het werkpaard of de prijswinnende Bonfire heeft Bert de keuze tussen Dirk Kuyt en prijswinnende Arjen Robben. Bonfire die met zijn wonderschone techniek door de verdediging heen danst in richting goal of Kuyt die de aanvallende intenties van de rechterflank van Japan volledig klem zet. Robben die de verdedigers doldraait of werkpaard die de akker met passie omploegt.

Wij in Nederland zijn gezegend in aanvallend opzicht. Onze 'grote vier' zijn nog nooit groter geweest. Sneijder is de nummer 10 van de kersverse Champions League-winnaar. Van der Vaart is de linkshalf van Real Madrids sterrenensemble, Van Persie heeft het vizier weer op scherp staan en als klap op de vuurpijl speelt Robben de sterren van de hemel. De fitheid van de 'grote vier' doet mij denken dat god een voetbalfan is. Hoe anders kan het zijn dat Robben nagenoeg een heel seizoen heeft gespeeld. Als god een voetbalfan is, laat ons dan ook voetbalfan zijn. Nederland staat bekend om zijn schitterende voetbal en intenties in diezelfde trend. Zorg ervoor dat de tegenstander zich zorgen moet maken over beide flanken. Zorg ervoor dat de luiers van menig back vochtig worden wanneer de illustere namen van het Nederlands elftal worden gescandeerd.

Terug op de boerderij is de financiële crisis toegeslagen. De brief op de mat laat zien dat de kosten blijven stijgen en er veranderingen nodig zijn. De onderhoudskosten voor beide paarden zijn te hoog. Na een kort bezoek van de dierenarts ligt het werkpaard languit in de schuur. De boer laat een traantje maar weet één ding in ieder geval zeker, ze zullen de komende maanden niet sterven van de honger. Paardenworst!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 36 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

155 reacties (laatste reactie door l_aurenss)

prachtig stuk, je schrijft weer een volgend wonder, en dat is mij mening, je schrijfstijl is goed prachtig zelf, daar 5 sterren voor onze kuyt en frikx

Dit is de beste column die ik tot nu toe heb gelezen op voetbalzone.nl,

Prachtige vergelijkingen, met de paarden en Kuyt en Robben, en leuke afsluiter haha!

Reteketet : Aanvallen

29 mei 2010 om 12:27

Vergelijking van niets....
Anky van Grunsven hoeft niet te verdedigen met haar paard.
Bij voetbal draait het naast aanvallen ook om verdedigen.
Ik dnek dat het wel heel duidelijk is geweest tegen Rusland 2 jaar geleden. De eerste helft liep het gelijk op. Totdat Kuijt eruit ging voor Van Persie. De Russische linksback haalde 7 keer de achterlijn in de 2e helft.

De grote vier kunnen heel mooi en goed voetballen, maar allen laten ze hun mannetje lopen wanneer het op aankomt. Daarnaast is van Bommel een supercontroleur, maar ook hij doet vaak waar hij zin in heeft.

Van Marwijk moet tegen landen die goed verdedigen de ''grote vier'' laten spelen. Tegen Spanje, Engeland of Argentinie Kuijt erin gooien. Kuijt is ook op de verkeerde plek geboren. Als hij nou een verdedigende middenvelder was, zou niemand om zijn kwaliteiten heen kunnen.

2 juni 2010 om 21:37

een zekere Zhirkov die nu bij Chelsea voetbalt ^^

Lekker artikeltje weer dan. Vooral je titel spreekt mensen denk ik wel aan. Je vraagt je af waar het overgaat, omdat je hieruit niks kan herleiden. Het kenmerk van een goede titel de mensen prikkelen en dat is je gelukt.

Dirk Kuyt zoals je aangeeft gekenmerkt door zijn harde werk. Ji Sung Park vind ik toch een stukkie technischer dan ons 'werkpaard' hoor. Maarja dat terzijde. Je hebt het weer lekker vlot geschreven en het is makkelijk uit te lezen. Het is een controversieel en actueel stuk waarbij een discussie zal losbarsten. Toch had ik gehoopt wel iets meer voetbal terug te halen uit het artikel. Begrijp me niet verkeerd. Dit is een klasse stuk, echter vanuit persoonlijke voorkeuren lees ik liever iets met iets meer voetbal. Toch 5 sterretjes voor jou.

Btw klein vraagje? Je vergelijkt robben en kuyt voor dezelfde positie. Wie zet jij op de andere flank dan? Van der Vaart, Sneijder en van Persie gaan daar namelijk niet spelen.

28 mei 2010 om 12:01

Ik gok op Van der Vaart, tenminste als je zijn stuk leest moet het wel Van der Vaart zijn. Die kan toch ook uit de voeten op die positie?

Ik vond het echt een leuk stuk om te lezen. Ook de titel nodigt uit om te lezen en komt ook in het stuk voor.
Alleen in dit stuk vertel je dus dat Park bij Manu niet gebruikt wordt tegen de kleine clubs maar wel tegen de grote. Wil je dit ook bij het Nederlands elftal? Dus Robben tegen Korea ofzo en dan Kuijt tegen Spanje? OF wil je Kuijt er helemaal niet in? Dat stuk mis ik.

Toch wel gewoon 5 sterren omdat het stuk goed doorleest.

28 mei 2010 om 12:09

In zijn artikel staat helemaal niks vermeldt over wie anders positioneren op de positie waar Kuyt stond. Dus je bent nu alleen maar aan het speculeren.

28 mei 2010 om 22:35

Nee er stond helemaal niks in, maar daar ging het mij dus juist om. In zijn artikel heeft hij het over Park die alleen tegen de grote mag spelen. Aan het einde van dit artikel, moet het werkpaard dood, dit lijkt mij te gaan over Kuijt die niet in de basis komt, maar die mag dus ook niet tegen de betere teams spelen zoals Park dat ook mag?

28 mei 2010 om 12:06

Van der Vaart denk ik zoals bij Real Madrid. Sneijder 10, daarachter Bommel en Nigel. Als je nog meer wilt aanvallen dan zet je bijvoorbeeld Elia linksbuiten. Of Huntelaar in de spits en dan Van Persie linksbuiten. Denk dat dat in de groepsfase wel kan!

Maar bedankt! Mooie reacties ook hierboven!

@ ydrojtje

Hangt heel veel van de tegenstander af. Soms zal je Kuyt ongetwijfeld goed kunnen gebruiken. Maar iig in de groepsfase niet. Geen basisplek!

29 mei 2010 om 18:05

Eigelijk speelt van der Vaart bij madrid op 10 en niet links half, Kaka speelt daar meestal vanaf de flank. Ik vind ook niet dat van der vaart daar moet spelen in Oranje, liever iemand met meer snelheid en diepgang op de flank.

Verder mooi stuk, vooral het monopolie stukje over kuyt

31 mei 2010 om 11:31

Ik sluit me aan bij Dutchmen. De titel stond mij totaal niet aan, maar wat een heerlijk stuk om te lezen zeg!

Geweldige column. Mooie schrijfstijl en ik ben het met je eens. Beste clubexpert op deze site tot nu toe.

1 juni 2010 om 12:07

Mee eens, hij schrijft erg goed!
Dit is een prachtige column met een goede schrijfstijl. Leest goed weg en ik ben het er mee eens dat Kuyt gewoon moet spelen. Je kan niet met 4 dezelfde spelers in de aanval spelen..

Leuke column en een goede schrijfstijl

Beetje zielig stuk. Alsof die niks kan. Als je Dirk liever op de bank ziet, dat moet kunnen. Maar altijd maar dat gezeik dat die alleen maar kan rennen.

Hahaha mooi man. Heerlijk geschreven en precies zoals ik er ook over denk. En je vergelijking en de verschillen met Park vind ik treffend. Zullen we alle leuke anekdotes over Kuyt hieronder zetten.

.

Punt-vermindering dreigt voor Liverpool

De Engelse voetbalbond (fa) is een onderzoek gestart naar aanleiding van de onlangs uitgebrachte biografie van ex-liverpuldian Fernando Torres. Hierin beticht de Spanjaard zijn voormalige club van valsspelerij. Rafael Benitez, nu assistent-coach bij FC Zwolle, zou Dirk Kuyt opgedragen hebben het veld van de tegenstander zo onbespeelbaar mogelijk te maken. Hierbij zou Kuyt advies hebben gekregen van de beste boeren van het land. In ruil daarvoor zou de Katwijker diverse boeren hebben geholpen met omploegen. Volgens Torres gaat het hier om duizenden hectaren.
Diverse clubs, waaronder Arsenal en Manchester United, overwegen een aanklacht in te dienen om de miljoenenschade die zij geleden hebben, te verhalen.
.

Nooooow on Double Dvd. Forest Gump Two featuring Dirk ''duracell'' Kuyt. The Story, of a young boy, who couldn't stop running.

.
Dirk Kuyt was in zijn jongere jaren schuldig aan het faillissement van meerdere ondernemingen. Middels de zogeheten ''sponsorloop'' heeft de Katwijker naar verluid zo'n kleine 30 miljoen bij elkaar weten te lopen.
.

Quote: ''kuyt's second touch is always a tackle''

Quote: ''kuyt heeft de aanname van een muur''

28 mei 2010 om 13:20

.

Bedankt voor jou inspiratie om dit stuk te schrijven. Normaal wacht ik op een ingeving. Maar wanneer jij over Dirk Kuyt begon, begon ik met het nadenken over dit stuk.

28 mei 2010 om 13:31

Laat grappig zijn maar over aan de humoristen onder ons...

On: Prachtig stuk en mooi geschreven, die titel vond ik persoonlijk maar vreemd tot na die laatste alinea; chapeau!

28 mei 2010 om 14:14

@ Fnoordkw
Je hebt gelijk. Als je echt wil lachen moet je gewoon een willekeurige wedstrijd met Kuyt erin bekijken.

28 mei 2010 om 15:30

@persiangooner
Ach ja als hij ziet hoeveel jij bij je werk vangt en waar jij gevoetbald hebt lacht hij jou nog harder uit.

28 mei 2010 om 17:09

Ik werk niet. Maar Kuyt en ik hebben ook overeenkomsten. We voldoen beide niet aan de definitie ''topvoetballer''.

28 mei 2010 om 18:33

Daarom speelt Kuyt ook wekelijks bij Liverpool he.
Wat een prutser is het toch, of niet?

Denk na gast, beetje hersenloos te reageren.

28 mei 2010 om 18:43

Dat is omdat de reglementen voorschrijven dat je met 11 man moet beginnen.

30 mei 2010 om 14:17

je kan net zo goed toegeven dat kuyt simpelweg voor elk team nuttig kan zijn. kan misschien niet je favoriete speler zijn of niet houden van z'n stijl, feit is dat ie zich op het hoogste niveau meer dan goed weet te handhaven, dat bewijzen de eerder genoemde statistieken wel.

29 mei 2010 om 14:56

Hahahaha Kuyt heeft de aanname van een muur wuahahahahhaa!!! Ben blij dat je dit heb gepost!

Terug naar de column! Helemaal mee eens! Tegen verdedigende landen gewoon lekker op de aanval spelen en tegen brazilie of spanje voor zekerheid gaan!

5 sterren!

ieder z'n voorkeur voor een bepaald type speler.
alleen cijfers liegen niet. en wat dat betreft doet een kuyt niks onder voor bijvoorbeeld van de vaart. qua doelpuntengemiddelde (en dus rendement) bij hun club doet kuyt t zelfs beter. assists is niet veel over te vinden, maar ook daarmee zal t verschil tussen die 2 niet groot zijn.

nu kan ik me goed voorstellen dat iemand liever een technische speler ziet spelen en geniet van de trucjes die ze eruit gooien. ik kan me alleen niet voorstellen, dat deze mensen blind zijn voor de cijfers...die bewijzen namelijk dat t werkpaard kuyt niks onder doet voor een sierpaard zoals van de vaart. vind t dan ook erg jammer dat er zo denigrerend over m wordt gedaan/gesproken en dat ie van sommigen op geen enkele wijze t respect krijgt wat ie verdiend!

p.s. is overigens wel een goed geschreven stuk

28 mei 2010 om 13:21

De cijfers plijten ook voor Huntelaar in de spits bij het Nederlands elftal, Ac Milan, Real Madrid. Maar toch staat hij daar niet!

Bedankt voor de rest!

28 mei 2010 om 13:28

en daar ben je t volgens mij ook niet mee eens!? ....

en wat cijfers verder ook zeggen, of je nou een sier-, of werkpaard bent...een beetje respect kan geen kwaad toch!? het respect dat bij sommigen helaas ontbreekt als t om kuyt gaat

28 mei 2010 om 13:50

Ik acht mijzelf niet respectloos. Dit is helemaal geen kwestie van respect. Het is een kwestie van landsbelang!

Als ik hetzelfde artikel over Ji-sung Park had geschreven had niemand over respect gezeurd!

28 mei 2010 om 13:54

je toont anders weinig respect voor hetgeen kuyt presteerd en bereikt heeft in z'n carriere. en dat terwijl het misschien juist wel moeilijker is zover te komen wanneer je minder technisch voetbaltalent hebt.

en landsbelang? als je een werk-, en sierpaard hebt, welke hetzelfde rendement leveren....wat is dan t landsbelang om voor t sierpaard te kiezen?

28 mei 2010 om 14:05

Dit artikel is geschreven om te plijten dat Kuyt niet in de basis bij oranje hoort. Als ik respect zou willen tonen dan had ik een heel ander artikel moeten schrijven.

Het rendement is niet hetzelfde, en al zou het hetzelfde zijn dan nog zou ik voor het sierpaard kiezen. Is alleen al leuker om naar te kijken!

28 mei 2010 om 14:17

tuurlijk kan je pleiten voor robben op rechts en vd vaart op links. alleen hoef je daarbij niet denegrerend en dus disrespectvol te doen over andere spelers...in dit geval kuyt

rendement is inderdaad niet hetzelfde..het rendement van kuyt ligt namelijk hoger dan bij vdvaart.

en 'leuk' om naar te kijken...t is geen cabaret, waarbij t leuk moet zijn. t is voetbal, waar gewonnen moet worden

28 mei 2010 om 14:20

Dus omdat het knap is dat Kuyt zoveel bereikt heeft, moet Frikx vinden dat hij in de basis hoort? Zoals Frikx zelf al aangeeft gaat dit stuk erover dat Kuyt niet in de basis hoort, niet over dat hij in z'n totaliteit niet kan voetballen of dat hij een matige carriere heeft gehad. Het is inderdaad meer een zaak van lands-belang, respect krijgt Kuyt al genoeg van mensen zoals jou die hem zelfs in deze tijden nog prijzen om z'n werklust etc etc, onze heilige Kuyt mag best eens wat kritiek over zich heen krijgen hoor het is onze lieve heer niet.

28 mei 2010 om 14:24

dat zeg ik helemaal niet
alleen het enige wat hij en sommige andere hier kunnen is kuyt constant afzeiken (ipv kritiek leveren) en blijven roepen dat ie hard kan werken en verder niks.

en er is geen landsbelang aan...ja voor de voetbalfans onder ons die graag ook een stukje ballet op t veld zien. niet voor de supporters die nederland s een keer een wk willen zien winnen...die maakt t namelijk niet uit hoe

28 mei 2010 om 14:42

Natuurlijk, maar ik val ook onder die supporters die Nedederland het WK willen winnen, en ik denk Kuyt daarbij geen basis-plaats moet krijgen. Hij zal af en toe zeker van belang kunnen zijn, maar tegen een Denemarken of Japan zie ik hem gewoon niet graag aan de aftrap verschijnen. Alleen al om het feit dat Robben dan verschoven word naar links, ik denk toch dat ik voor bijna heel Nederland spreek als ik zeg dat een Robben op rechts zien spelen het toppunt van genieten is, binnen onze selectie!!
Dus naast dat ik Kuyt weinig vind toevoegen aanvallend gezien, zorgt hij er ook nog eens voor dat onze ster-speler niet op z'n favoriete positie kan spelen. Dat vind ik echt te ver gaan

28 mei 2010 om 14:57

zoals robben bij bayern op rechts speelde (volgens mij overigens ook voor t eerst dat ie op rechts speelt en t zelf nog leuk vind ook) zou t tegen de 'kleinere' landen beter zijn. alleen tegen de grote landen zou ik niet zomaar met vaart, persie, sneijder en robben spelen. zou tegen diezelfde 'kleinere' landen dan overigens ook voor affelay op links kiezen ipv vd vaart.
tegen de 'grote' landen zou ik zeker wel met kuyt spelen...of dat dan vanaf links, rechts of t midden is, maakt niet zoveel uit.

28 mei 2010 om 15:02

Bij Real kwam hij ook vanaf rechts hoor, of hij dat leuk vond dat weet ik dan weer niet Nee maar die mening over Kuyt deel ik wel met je, alleen als het echt nodig is, of inbrengen wanneer je een voorsprong wilt consolideren.
Maar tegen alle kleinere landen hoef ik hem niet te zien.

30 mei 2010 om 14:12

Als ik respect zou willen tonen dan had ik een heel ander artikel moeten schrijven.
Prima maar dan moet je niet in je reactie daarboven zeggen: Ik acht mijzelf niet respectloos. Dit is helemaal geen kwestie van respect.
toch wel tegenstrijdig.

28 mei 2010 om 13:54

Zoefff,

Die vergelijking gaat hier niet op vind ik. Kuijt speelt toch echt, als een aanvaller bij Liverpool en als Torres afwezig is soms als spits. Van der Vaart speelt vanaf het middenveld en komt ook veel minder in scoringspositie dan Kuijt. In dit elftal hebben wij al zes defensie spelers en Van der Vaart en Robben kunnen echt wel meeverdedigen, zelfs Sneijder liet in de finale zien daar toe in staat te zijn. Het zal aan van Marwijk liggen welke taken hij zijn spelers meegaat geven. De voorste vier moeten in ieder geval zorgen voor de kansen en doelpunten. Ik ben van mening, dat je met Van der Vaart/elia in je team beter tot voetballen zal komen, daardoor zal je meer kansen creëren en zal de kans op doelpunten groter worden. Het (defensieve) werk van Kuijt wordt nog wel eens overschat vind ik. Sneijder, Robben en Van der Vaart hebben bij hun clubs laten zien ook heel hard te kunnen werken en goed mee te kunnen verdedigen... Mourinho kan Pandev en Eto'o ook veel defensief werk laten verrichten...

Hoewel ik het stuk goed geschreven vind en het ook lekker wegleest vind ik wel dat er met meer respect over Kuyt gesproken mag worden maar ach iedereen mag lacherig over hem doen maar voorlopig haalt hij wel het maximale uit zijn carriere hij speelt wekelijks bij Liverpool en heeft al heel veel interlands gespeeld.

Voor de tekst en inhoud krijg je gewoon een dikke 4 sterren alleen er mag wel iets meer respect zijn voor Dirk..

Het rendement van Kuijt is hoog, heel hoog. In 200(!!!) wedstrijden voor Liverpool FC 51 goals en zeker een stuk of veertig assists. Je kan natuurlijk zeggen dat zijn speelstijl onooglijk is(gelijk heb je), maar jouw column is heel hard met oogkleppen op Dirk Kuijt naar beneden trappen. Ik snap het wel, anders wordt het namelijk gruwelijk saai, maar helemaal eerlijk is het niet. Desondanks heb je het natuurlijk sensationeel geschreven.

28 mei 2010 om 14:12

Maar wat zijn de sterke punten van Kuijt dan? Ik kan geen enkele reden verzinnen, waarom hij een basisplaats zou moeten hebben boven Robben, van der Vaart/elia of Van Persie...

28 mei 2010 om 14:17

Tijdens Nederland - Japan heb je er ook niet zoveel aan, maar als de tegenstand iets beter wordt is de verdediging niet bestand om al het vuile werk van vier spelers met z'n zessen op te knappen.

28 mei 2010 om 14:22

Sorry hoor, maar dat vind ik ook zo een onzin argument. Volgens mij hebben Robben en zelfs Sneijder in de CL laten zien ook mee te kunnen verdedigen. Van der Vaart werkt ook heel hard en knapt ook veel defensief werk op. In de wedstrijd tegen Mexico liep hij op gegeven moment tussen De Zeeuw en Schaars in om mee te verdedigen...

28 mei 2010 om 16:08

Het lijkt me dan ook het beste om tegen de mindere goden zonder Kuyt te spelen, maar tegen de betere landen met. Dan hebben we iedereen tevreden en ik denk ook het beste resultaat.

netjes hoor! ik vind dat kuyt ook gewoon in het nl 11tal hoort, want er moet toch iemand zijn die het werk moet opknappen wat onze ''sterren'' laten liggen.

28 mei 2010 om 14:15

Dat ''werk'' hoort opgeknapt te worden door de verdedigende middenvelders en de verdediging, die daar tenslotte voor zijn, niet door de rechts-buiten hou op zeg!

28 mei 2010 om 14:18

Daar zijn ze dan wel voor, maar zit jij gerust te kijken als bijvoorbeeld Theo Walcott uit de rug van Van Persie rent en in volle snelheid op Ooijer afsprint? Ik niet.. Dan is het maar goed dat Kuijt zijn mannetje wél oppakt.

28 mei 2010 om 14:24

Van mij mag Walcott best op volle snelheid tegen de bank aanrennen hoor.

Hoe komt Bayern dan in de Champions League finale met Robben en Ribery?
Juistem omdat die backs het tegen hun wel laten om veel op te komen.
Kijk tegen een topland als Engeland of Spanje kan je best eens een keer met Kuyt beginnen of eindigen, daar heb je wel gelijk in hoor, maar structureel vind ik dat hij gewoon op de bank moet beginnen, helemaal in de poule-fase en tegen Mexico bijvoorbeeld. Of wou je zeggen dat die links-back van Mexico levensgevaarlijk was?

Bovendien is Kuyt helemaal niet zo snel, dus Walcott zou ook prima uit zijn rug weg kunnen lopen hoor.

28 mei 2010 om 14:44

Of omdat Bayern een veel, maar dan ook veeeeeel betere verdediging heeft dan het Nederlandse elftal. Je kan een huis prachtig versieren, maar als het fundament zwak is flikkert de hele bende toch in elkaar.

28 mei 2010 om 14:57

Volgens mij praat je hier toch wel een beetje onzin. Butt en Stekelenburg zijn wel redelijk gelijkwaardige keepers. Butt heeft wel veel meer ervaring, maar Stekelenburg heeft toch ook wel bewezen een zeer betrouwbare doelman te zijn. Rechtsback Lahm is inderdaad beter dan Van Der Wiel, centraal vind ik Demichelis en Van Buyten wel vergelijkbaar met Heitinga en Mathijsen en linksback Van Bronckhorst vind ik persoonlijk toch wel beter dan Contento, Pranjic, Braafheid, Alaba of wie Van Gaal nog meer heeft geprobeerd op die positie.

De defensie van Bayern is vergeleken met de Europese top een lachertje. In bijna elke topwedstrijd kregen ze wel goals tegen door individuele fouten of gewoon slecht verdedigingswerk. Het is dat ze een geweldig middenveld en aanval hebben om dat te compenseren, want anders waren ze nooit zo ver gekomen.

28 mei 2010 om 16:20

Lahm heerst Van der Wiel echt kilometers, en Demichelis en Van Buyten zijn denk ik echt kilometers beter dan Mathijsen en Heitinga. De defensie van Bayern is vergeleken met de Europese top een lachertje, dat zeg je. Maar de volgens de Uefa-ranking op twee na beste competitie winnen met de minste tegendoelpunten doe je niet zomaar effe.

28 mei 2010 om 16:25

Iedereen weet dat de verdedeging van Bayern het zorgekindje is..

28 mei 2010 om 16:26

Ik weet niet hoor, maar ik heb liever het centrum Heitinga - Mathijssen dan Demichelis en van Buyten, maar jij kan het anders zien.

28 mei 2010 om 19:32

Minste tegendoelpunten gedeeld met Schalke 04. En Demicheles en Van Buyten kilometers beter? Laat me niet lachen. Misschien zijn ze iets beter omdat ze meer ervaring hebben. Maar kilometers beter is toch wel echt overdreven. Heitinga compenseert wat met z'n snelheid en Mathijsen houd zich net zo goed staande in de Bundesliga als Demichelis en Van Buyten dat doen.

29 mei 2010 om 09:37

Waarom heeft Van Gaal hem dan niet gehaald als opvolger van een van beiden?

29 mei 2010 om 11:30

Omdat ze al iets van 75 miljoen hadden uitgegeven aan Gomez, Robben, Tymoschuk, Pranjic, Braafheid?

30 mei 2010 om 17:07

@ Lfcdutchy

Heb je wel eens een wedstrijd van Bayern gezien?
Iedereen weet dat de verdediging de zwakste linie van bayern is!!

31 mei 2010 om 15:06

Alleen onze linksback is niet goed, daarom daar De Jong zetten!

Frikx, leuk en origineel geschreven, en wat betreft Kuijt: Couldn't agree more!!
Belachelijk dat hij zulke prachtvoetballers op de bank houd, en waarschijnlijk Robben van zijn favoriete kant gaat verbannen, werkelijk schandalig. Wel moeten we herinneren dat Van Marwijk hem daar neerzet, dus die zijn schuld is het, niet die van Kuyt natuurlijk. Maar ik ben het volledig eens met je opvatting over Kuyt, het kan écht niet meer!!

Kan niet anders dan 5 sterren geven, chapeau!

Geweldige column meneer.
Maar ik heb een opvallend punt. Je vergelijkt Kuyt met Park, alleen tegen de mindere goden laat je Nani spelen ipv Park. Omdat Nani de hele verdediging zoek kan spelen. Maar tegen de beste ploegen laat je Park spelen (trouwens, tegen Arsenal was Nani toch echt de beste). Is het dan niet zo dat Kuyt moet spelen tegen de betere landen en de grote vier tegen de mindere?

28 mei 2010 om 17:04

Nani was goed omdat Ferguson wist dat Arsenal geen bal zou kunnen vasthouden zonder een spits voorin. Maar bijvoorbeeld vorig jaar in de CL was Park geweldig.

28 mei 2010 om 18:00

Ik gaf het alleen aan als een feitje, daar moet je niet opletten. Maar ik vond het even grappig. Het gaat mij meer om mijn vraag. Ik denk dat dat het beste is.

Ik vind het echt een lachwekkend stuk, waarin redelijk denigrerend word gedaan over de topvoetballer Kuijt. Topvoetballer? Ja als je al jarenlang basisspeler bent bij een Engelse topclub dan ben je gewoon een topvoetballer, hoe 'lelijk' het spel van Kuijt eruit ziet of niet. Die jongen heeft zich helemaal opgewerkt van de amateurtop naar de wereldtop en nu gaat een of ander kereltje een beetje popie-jopie doen over Kuijt.

Natuurlijk ziet iedereen liever de mooie acties van technische toptalenten. Van Der Vaart is technisch ook stukken beter dan Kuijt. Maar jij doet net alsof Kuijt een debiel werkpaard is dat ook nog eens 0,0 balgevoel heeft, dat is ook weer zwaar overdreven. Er staan al drie rasartiesten in de basis met Sneijder, Van Persie en Robben. Als je dan ook nog eens Van Der Vaart erbij doet, is het eigenlijk kamikazevoetbal. Geen van deze spelers verdedigt veel mee, in feite als verdedig je dan met z'n zevenen als je de bal niet hebt. Dat is zelfmoord tegen toplanden.

In het gezegende voetbal in de groepsfase van 2008 had Kuijt gewoon een basisplaats en ging het hartstikke goed. Waarom zou dat nu niet opnieuw kunnen? Bovendien is het ook misbruik maken van de kwaliteiten van Van Der Vaart. Zijn natuurlijke positie is die van CAM en daar staat Sneijder al. Van Basten heeft Van Der Vaart ook al maandenlang misbruikt hangend op rechts en dat moeten we nu weer doen? Weer iets doen waarvan al bewezen is dat het simpelweg niet werkt? Van Der Vaart mist gewoon de kracht, snelheid en conditie op negentig minuten lang die back te slopen en zelf ook nog eens goede acties maken.

Behalve dat is het ook raar als je opeens Van Der Vaart verkiest boven Kuijt. Van Der Vaart speelde alleen maar vanwege blessures en niet vanwege zijn kwaliteiten. Dat bewijzen de statistieken ook weer: in 26 competitiewedstrijden werd hij er 10 keer ingebracht en 14 keer uitgehaald. Hij heeft dus slechts 2 keer de 90 minuten vol gemaakt. Goals maakte hij alleen tegen middenmoters in wedstrijden waarin Real een overwicht had.

Het is typisch Nederlands om alleen te kijken naar het technische gedeelte en het mentale en fysieke gedeelte bijna geheel buiten beschouwing te laten. Eigenlijk is het technische gedeelte nog het minst belangrijk. Je ziet het ook weer aan Robben, wat heb je aan al je techniek als je chronisch geblesseerd bent en een zwak lichaam hebt. Net als een zwakke mentaliteit die hij had bij Chelsea toen spelers wel eens door lieten schemeren dat hij altijd klaagde over pijntjes en zich niet gedroeg als een topvoetballer. Inmiddels heeft hij deze omslag gemaakt en kijk eens waar hij nu staat. De vedette van Bayern München, winnaar van de Duitse dubbel, Champions League finalist, beste speler van de Bundesliga.

Tot slot wil ik dus zeggen dat ik het jammer vind dat je met zeer weinig respect praat over Dirk Kuijt, behalve met wat vage mislukte vergelijkingen niet echt met goede argumenten komt en je teveel focust op het technische gedeelte. Wat opzich logisch is aangezien dat het meest opvalt. Ik moet echter ook zeggen dat je het stuk best leuk geschreven hebt, en mij hebt uitgelokt om deze lange reactie te typen. Het zorgt wel voor flink wat discussie en dat is ook wel eens leuk in vergelijking met de zouteloze open deuren intrappende stukken die er meestal op staan.

28 mei 2010 om 15:44

Heb jij Inter tegen Barca gezien? Heb je de Cl-finale gezien? Heb je de wedstrijd tegen Mexico gezien? Wat deden Robben, Sneijder en Van der Vaart in die wedstrijden? Ze verdedigde mee! Dat is gewoon een b*llshit argument, het ligt aan de coach met welke taken hij zijn voorhoede spelers het veld in stuurt. Alle vier die jongens kunnen echt wel meeverdedigen. Kuijt een topvoetballer? Hij was te slecht(!) voor de spits positie en mocht het toen proberen op rechts, daar is hij een goede, nuttige speler gebleken, maar een topvoetballer! Om hem een topvoetballer te noemen bij Liverpool is gewoon een regelrechte belediging voor Torres. Hij is een waterdrager in dat team voor Gerard en Torres. En van der Vaart droeg HSV en heeft dit seizoen meerdere keren punten gepakt voor Real Madrid.

De voorste vier van Nederland moeten met combinatievoetbal en veel positiewisselingen kansen creëren en doelpunten maken. Ik denk dat een Van der Vaart of een Elia beter in dat plaatje past dan Dirk Kuijt.

28 mei 2010 om 16:07

Heb jij de wedstrijd tegen Mexico wel gezien? Robben en Sneijder deden niet eens mee, dus dat is pas een bullshit argument.

28 mei 2010 om 16:13

Ja, ik heb de wedstrijd gezien. En daarin speelde van der Vaart en wacht hij verdedigde mee! Dat probeerde ik duidelijk te maken,dat van der Vaart ook mee kan verdedigen, snap je?

28 mei 2010 om 16:28

Sinds wanneer heeft van der Vaart bewezen dat hij goed op de flank kan spelen? MVB probeerde dit ook maar daaruit is gebleken dat dit totaal zinloos is.

28 mei 2010 om 17:08

Van der Vaart werkt keihard, maakt de meters van alle Madrid spelers. Sneijder kan je met de juiste instructies ook zover krijgen. Robben en Van Persie spelen in een elftal waar vroeg druk wordt gezet... het verdedigen begint immers al bij de aanval. Meeverdedigen is niet per definitie helemaal terug lopen naar je eigen 16.

Bovendien vraag je er met een Kuyt in de basis juist om. Dat moet niet de bedoeling zijn toch? Speel je Kuyt dan nodig je de linksback van de tegenstander uit om op te komen, speel je met Robben dan zal het gros van de backs het lef niet hebben. Zeker niet als Robben bediend kan worden door 3 andere fantastische voetballers.

28 mei 2010 om 17:21

Ja ze verdedigen wel mee. 'maar bij Barca - Inter moest Sneijder wel meeverdedigen omdat ze met tien man stonden. En als je al jarenlang in de basis staat bij Liverpool staat elk seizoen 10/15 goals maakt en ong. 10 assists hebt, ben je volgens mij wel iets meer dan een waterdrager. Inmiddels is Maxi Rodriguez aangetrokken en staat Kuijt er nog steeds in. Concurrenten als Babel, Pennant, Keane, Voronin, Luis Garcia, Bellamy heeft hij er allemaal uitgehouden. Toch niet de minste selectie aanvallers.

Ja en natuurlijk moet Nederland met combinatiespel en veel positiewisselingen kansen creëren en doelpunten maken. Maar waarom wil je dan Van Der Vaart gaan misbruiken op rechts en een goede nuttige topvoetballer van Liverpool op de bank zetten?

28 mei 2010 om 17:22

Dat zijn allemaal flut concurrenten en de helft is niet eens echte concurrent.

28 mei 2010 om 17:41

Als Afellay die positie op links redelijk goed kan invullen waarom zou Sneijder dan dat niet kunnen doen? Het mooie is dus, dat de spelers niet positiegebonden zijn in het systeem van Bert. Wat mij betreft, krijgt Elia ook nog de voorkeur boven Kuijt, omdat hij veel sneller is dan Dirkie en beter kan voetballen in de combinatie. En je zegt het zelf voor Liverpool is Kuijt nuttig, maar dit elftal speelt niet zoals Liverpool...

Hij heeft niet de kwaliteiten, om dat snelle combinatiespel spelen en functioneel te zijn op andere posities.

Hoe langer ik eigenlijk over deze discussie nadenk, hoe nuttelozer hij word. De realiteit is helaas, dat zolang Bert van Marwijk coach is. Dirk Kuijt verzekert is van een basisplaats in dit team. Ook al moet hij spelen, als centrale verdediger..

28 mei 2010 om 19:37

Nounou, volgens mij kan Bellamy best wel voetballen. Dat liet hij iig afgelopen seizoen zien bij City. Daarnaast hebben Pennant, Keane, Voronin, Luis Garcia en Bellamy allemaal een betere techniek dan Kuijt. Ze kunnen allemaal op rechts uit de voeten. En toch staat hij in de basis bij Liverpool en de rest zit op de bank/tribune of is verkocht.

29 mei 2010 om 12:30

Ben jij nou zo dom of is de rest nou zo slim? van der vaart staat niet op rechts Robben staat op rechts

29 mei 2010 om 18:08

Of ben jij nu dom? Van Marwijk heeft duidelijk aangegeven dat het nog niet zeker is waar Robben komt te spelen. Leer je feiten kennen.

30 mei 2010 om 15:20

ja ik weet dat robben misschien op links staat, maar ik bedoelde aan te geven dat van der vaart niet op rechts gaat spelen dat word of robben of kuijt.
Dus leer liever begrijpend lezen voor je een reactie geeft.

30 mei 2010 om 16:46

Suri 80: Dit elftal speelt niet zoals Liverpool.

Heb je Nederland uberhaupt wel eens zien spelen? Twee verdedigend ingestelde middenvelders en Dirk Kuyt in de basis met vaak resultaatvoetbal... dat is Bert van Marwijk uit den voeten.
Zelfs onder Van Basten scoorden we meestal uit de counter.

Vandaar dat Kuyt ook gewoon een basisplaats zal hebben en zeer nuttig is in onze huidige selectie/tactiek. Van der Vaart kan erin als vervanger voor Sneijder en andersom. Sneijder is momenteel alleen een tikkeltje beter, that's all.

Je hebt weer een fantastisch stuk geschreven! Je vorige snapte ik echt niet, maar deze is weer hééérlijk! Op een paar schoonheidsfoutjes na (god niet met hoofdletter schrijven, een en achter een komma) helemaal niks op aan te merken; 5 sterren! (de tweede al, vandaag. Heb ik nog niet vaak gehad. Het is een positief clubexpert dagje )

28 mei 2010 om 17:11

''en'' mag je best achter de komma plaatsen, dat zorgt juist voor een versterkend effect.

28 mei 2010 om 17:13

Is dat zo? Ik dacht altijd dat dat juist niet mocht

Haha, ik ben al zo slecht in grammatica en zo, denk ik iets goed te doen, blijkt dat niet te hoeven!

28 mei 2010 om 17:17

Veel mensen vergissen zich erin, je moet het ook niet te pas en te onpas gebruiken. Maar het mag zeker wel, mits het functioneel is (stijl).

Op scholen zeggen ze vaak dat het helemaal niet mag, omdat dit makkelijker uit te leggen is dan de uitzonderlijke gevallen apart.

28 mei 2010 om 17:28

Dan zal bij mij daar de verwarring wel zijn begonnen... Het enige wat ik ooit heb opgepikt uit een les Nederlands, blijkt dus een (halve) leugen te zijn..

Iig bedankt, weet ik dat ik het nu ook kan gebruiken.

28 mei 2010 om 20:07

Niet luisteren naar Persian, het mag niet.

Over Kuyt heb je wel gelijk Gooner, wat een drama is dat..

28 mei 2010 om 20:30

Didoni, mij is geleerd dat het wel mag

28 mei 2010 om 20:42

Ja maar jíj hebt ook wat moeite met komma's. Nee dat is flauw

je mag alleen 'en' achter een komma gebruiken wanneer er anders een misverstand kan ontstaan. In dit geval leest de zin zonder komma of met komma precies hetzelfde en heeft de komma gewoon geen toevoeging. In dit geval mag het niet.

Ik wilde dit niet hoeven uitleggen, ik vond het makkelijker om te zeggen dat het gewoon niet mocht

28 mei 2010 om 21:03

Haha leuke grap maar meestal niet hoor(a).

Nee ik wist wel dat als het zonder kan je het dan moet vermijden. Maar wilde alleen zeggen dat het dus wel mag, je uitleg klopt dan ook.

28 mei 2010 om 21:08

Ja, maar het verhaal begon bij een reactie van iemand die het over de komma had voor het woord 'en' in deze tekst. Vervolgens zegt Persian dat het gewoon goed is, waarop ik weer antwoord dat dat niet zo is.

Het mag, maar niet in dit geval.

28 mei 2010 om 23:42

Het mag wel Didioni, vandaag nog besproken met mijn leraar Verslaggeving. PG heeft gelijk.

28 mei 2010 om 23:51

hej, dus heb ik eigenlijk wel gelijk!!?

Heb het zelf niet opgezocht op wiki ofzo, dus ik ben zo goedgelovig dat ik elke, een beetje onderbouwde stelling als waarheid aanneem

Lees nu de post van Kasper pas... heb dus niet gelijk..
tegen een leraar verslaggeving kan ik, met mijn onvoldoendes op nederlands niet tegen op...

29 mei 2010 om 02:04

Je hebt wel gelijk. Komma's voor 'en' mag niet, tenzij het een zin onduidelijk maakt wanneer je het niet doet.

Bijvoorbeeld:

'Te koop: Een gezonde kip, legt elke ochtend 3 eieren en een koe.'

Het moet zijn:

'Te koop: Een gezonde kip, legt elke ochtend 3 eieren, en een koe.'

Met komma dus. Als je die komma niet gebruikt lijkt het net alsof de kip elke ochtend een koe legt. De waarheid is echter dat je een kip en een koe verkoopt. In de zin waar jij het over hebt, heeft de komma geen belang voor het verhaal en mag het dus niet.

Je had dus gewoon gelijk en Kasper heeft waarschijnlijk zijn vraag aan de leraar niet naar deze situatie geformuleerd.

29 mei 2010 om 03:38

Nope, een schrijver is vrij komma's te gebruiken(dus niet weglaten) mits het zijn verhaal dan wel zijn boodschap ten goede komt. Dit kun je motiveren door de eigenlijke functie van de komma te overdenken.

29 mei 2010 om 10:51

Ja, maar dit komt het verhaal niet ten goede..........

29 mei 2010 om 11:35

@didioni
Ik ben ook geen fan van de komma's rondom de en. Je moet het in mijn optiek niet te vaak gebruiken, puur voor versterkend effect wat jij ook zei. Ik keek alleen naar de discussie (niet naar de oorzaak) en PG zei dat het kon en jij zei dat het niet kon. In dat opzicht had PG gelijk.
De komma mag in combinatie gebruikt worden met en als het een verduidelijkend effect te weeg brengt.
Wel een raar voorbeeld trouwens. en een koe...
Had dan gezegd en een koe legt geen eieren.

29 mei 2010 om 18:16

Lekker boeiend zeg of het wel of niet mag. Zitten jullie echt op een voetbalsite artikels te lezen en gaan letten op typfoutjes, en als het je opvalt daar ook nog over zeuren ?

Ik lees en beoordeel een column over of ik het leuk om te lezen is, of ik geboeid blijf en in mindere mate of ik het er mee eens ben. Of die dan voor , achter of helemaal geen komma bij een ''en'' zet kan me echt geen paardenworst schelen.

29 mei 2010 om 20:41

God kun je gewoon met een hoofdletter schrijven hoor. Net zoals je Majesteit met een hoofdletter kunt schrijven. Het is als ''uiting van respect'' aanvaard als geaccepteerde spelling.

Ik zie in veel reacties dat mensen Robben op rechts en Vdvaart op links willen zien. Robben moet inderdaad op rechts, maar Vdvaart moet ongetwijfeld op nummer 10. De gene die je eventueel zou kunnen slachtofferen tegen de grotere landen is Sneijder, voor wie een meer controlerende rol weg is gelegd.

Tegen zwakke landen speel je dus met Sneijder-van Bommel... en dan Elia Van Persie en Robben, met vdvaart erachter. Tegen sterke landen kan je Sneijder vervangen voor de Jong en ook Elia voor Afellay (hangend links, om het middenveld te ondersteunen van creativiteit, Elia speel je als je met zowel Sneijder als Rafael speelt... zij kunnen hem lanceren, en verlichten het middenveld omdat hij buitenom gaat en diepgang zoekt).

28 mei 2010 om 17:57

Volledig mee eens, ik denk dat we Nederland kunnen vergelijken met Bayern Munchen. Die hebben ook niet een geweldige verdediging maar voor hun verdediging een sloper (van Bommel) en een goede voetballer (sweinsteiger). Sweinsteiger moeten dan vergelijken met Sneijder of van der Vaart. Tegen de zwakker landen moet je dan moet Elia op links, Robben op rechts, Sneijder/vd Vaart op 10 en van Persie in de spits spelen. Tegen de grootmachten zou ik dan Elia omruilen met Kuyt.

28 mei 2010 om 18:37

Ik niet, ik zou die defensieve zekerheid dan bouwen in de as. Dus ipv Sneijder zet je De Jong neer. Op de plek van Elia dan Afellay om de creatieve impulsen te waarborgen.

Mits iedereen fit, zou Kuyt onder geen enkele voorwaarde basisspeler zijn bij mij. Als het team moegestreden is en een 1-0 voorsprong moet verdedigen met nog 10 minuten te gaan... ja dan breng je hem erin.

28 mei 2010 om 18:51

Meningen verschillen daarin, maar ik denk dat het gewoon beter is met een vd Vaart en Kuyt te spelen dan met een de Jong en Elia/afellay. Dan heb je meer creativiteit in het midden terwijl kuyt de aanvallen via links/recht kan stoppen terwijl v Bommel dat aan de andere kant doet.

28 mei 2010 om 19:04

Ik ga dan ook liever met mooi voetbal ten onder, dan winnen met lelijk voetbal.

28 mei 2010 om 19:39

En daarom wint Nederland bijna nooit prijzen.

28 mei 2010 om 20:13

Juist qua voetbal zit het verschil niet, aangezien de Jong ook niet echt een voetballer is.

29 mei 2010 om 20:52

Je moet vdvaart controlerend naast de Jong zetten en Sneijder op 10. vdvaart is controlerend sterker dan Sneijder en op 10 hebben ze allebei kwaliteiten. Je moet koekenbakker vbommel (alle Kuyt-er-uit mensen komen niet serieus over Mark wél goed te vinden) eruit halen die kan alleen ballen afpakken maar verdedigd Nóóit tot in de eigen 16 mee zoals de Jong. Verder heeft Markie een aardige pass maar alleen als hij veel tijd heeft, enige grote pluspunt is dat het een geweldige balafpakker en slimme speler is. De Jong verdedigt tot op de achterlijn fantastisch mee, zie euro 2008. Maar opbouwend gezien liggen controlend gezien dé mogelijkheden om van uit die positie sneller en beter op te bouwen. vdvaart is daar mijn man. In dat geval zou Kuyt overigens evt wel kunnen. Ondanks zijn technische beperkingen is hij wel goed voor de balans, gregory vdwiel zou er dan mooi overheen kunnen.

Prachtig stuk Frikx. Voor je sterren is het een gewaagd stuk, want er zijn veel Kuijt fans.

In plaats van Kuijt gewoon af te kraken, heb je je stuk in een mooi jasje gekleed. De vergelijking met een paard is erg succesvol en mooi dat je het nog een paar keer laat terugkomen. Je heb natuurlijk ook totaal gelijk. Met Kuyt in de basis wordt het echt een drama. Je moet geen verdedigende types in de aanval zetten. Wij nederlanders houden van amusement, voor de tennisliefhebber onder ons: kijk naar Thiemo De Bakker, ook deze jongens speelt mooi tennis. Daar houden we hier van: Kwaliteit. Het moet altijd mooi en geod zijn. Met Kuyt gaat dit gewoon niet lukken.

Laat het aanvallen aan de aanval over en het verdedigen aan de verdedigers. Waar het omgaat is dat we er eentje meer dan de tegenstanders scoren en zonder Kuyt krijgen we misschien wel een paar meer tegengoals, maar ik denk dat we er ook een heleboel meer gaan scoren.

Ook mijn complimenten dat het niet al te grof is geworden, want mensen willen in het geval van Kuyt nog wel eens hard zijn.

Ik zal een ding zeggen voor al die mensen die kuyt uit de basis willen of andere aanpassingen willen aan het nederlands elftal ''never Change A Winning Team!!!'' een citaat van de bondscoach die met Engeland in 1966 het WK heeft gewonnen!

na 16-17 duels ongeslagen te zijn moet je ook niet willen veranderen!

Leuk stuk om te lezen maar ben het niet eens wat je over kuyt zei maar meningen verschillen nu eenmaal

Zeer goed stuk, ik vind ook dat Kuyt te weinig techniek heeft. Maar in een team moet je niet alleen technische spelers hebben, je moet als team collectief goed zijn. Dus mensen die zich opofferen waardoor een andere beter uit de verf komt. Zo'n type speler is Kuyt ook. Deze spelers heb je altijd nodig in het team.

5 Sterren!

Een mooi geschreven stuk! Met de inhoud ben ik het ook wel eens, alleen vind ik dat Robben sowieso niet ter discussie zou moeten staan, met zijn rechsbuitenpositie is hij toch wel dé 'concurrent' van Kuyt. Als hij daar speelt, is het dus eigenlijk al meteen einde verhaal voor Kuyt.

Ik vind het een erg sterk geschreven stuk, maar ik mis iets bijzonders qua inhoud. Maar voor je leuke inleiding en slotalinea geef ik je toch graag vijf sterren!

Het hele stuk vroeg ik me af waar die titel nou op sloeg! Een goed bewaard geheim, tot de laatste alinea. Hartstikke geslaagd, je maakt mooie vergelijkingen , een actueel stuk dat kan zorgen voor vele discussies 5*

als robben nou gewoon lkkr op links blijft waar hij altijd heeft gespeeld behalve dit seizoen is er geen probleem hijs is daar ook gevaarlijk.
zeker als het betekend dat van der vaart op links moet

ik zelf vind hem overschat hij heeft een goede techniek en trap maar daar stop het ook we,l dat hij tegen mexico heeft meeverdedigt is mooi voor hem maar naar zo weinig minuten bij real kan hij nu ook nog niet moe zijn maar als hij bij het wk om de zoveel dagen wedstrijden moet spelen dan is dat lopen hem wel snel vergaan denk ik

snap ook niet wat iedereen met de grootte 4 wil je kunt ze alleen gebruiken als je ze op verkeerde posities neer zet of de tactiek veranderd en als je eerlijk bent kun je zien dat van der vaart nergens in uitblinkt zoals de andere aanvallers wel doen

Mooi geschreven, en leuke vergelijkingen..

Laatste stukje is ook grappig!

Jij moet vast verslaggever of analist zijn! Man dit was het best gelezen stuk op voetbalzone!
Heel mooi stuk. Ik hoop dat Kuyt basis start. Zijn techniek is helemaal niet zo slecht hoe jij dat denkt.

5 sterren.

28 mei 2010 om 21:21

Hoe verklaar jij dan het feit dat al zijn acties mislukte tegen Mexico?

29 mei 2010 om 20:12

liverpool en zijn spelers hebben een off year.

leuk stuk om te lezen [5sterren vanwege je leuke schrijfstijl] maar vind wel dat je kuyt nu als speler wel naar beneden haalt afgelopen jaren had niemand kritiek op hem maar nu dat verhaal van de grote vier is begonnen zit iedereen weer te zeuren dat kuyt niet in het elftal thuishoort. maar iemand zoals kuyt ondanks dat ie minder is dan van der vaart hoort in het nl elftal thuis. van bommel en de jong moeten het verdedigend werk opknappen maar wat als een topland zoals brazilie tegen ze moet die tikken je er zo uit. dan heb je er wat aan als je een type kuyt hebt die constant blijft doorjagen. en robben sneijder etc? die verdedigen bij van gaal en mourinho ja daar luisteren ze naar omdat ze daar zo op de bank kunnen eindigen als ze et niet doen woorden moet je omzetten in daden. van marwijk heeft de lef geeneens om robben of sneijder of van persie op de bank te laten zitten. ook voelen robben en sneijder zich na 1 topjaar gehad te hebben dat ze evengoed als kaka of messi of whatever zijn. nah een type kuyt heb je nodig die bereid is om te werken voor et elftal die niet een grote ego heeft zoals robben en sneijder en die ook de overzicht houdt ipv voor eigen succes like robben.
nah iedereen zit over de grote vier te praten maar we hebben al jaren bewezen dat we met kuyt goed kunnen spelen waarom nu net voor het wk de opstelling veranderen terwijl het in de kwalicifatie zo goed ging.

28 mei 2010 om 21:58

Waarom een nieuwe pizza proberen als de Margarita ook heerlijk is?

28 mei 2010 om 22:41

Omdat de nieuwe pizza waarschijnlijk beter is. Einde discussie, Van der Vaart > Kuyt.

28 mei 2010 om 22:51

Je reageert op de eerste toch? Mijn standpunt is immers bekend, en mijn vraag was reactie op zijn onderste zin.

28 mei 2010 om 22:58

Ik weet waar jouw reactie op was en ik ga door op jouw kritiek op zijn zin. Snap je het nog

Heerlijke reacties, ik zou willen dat ik de tijd had één voor één te reageren. Maar die tijd heb ik niet.

Mooie discussies waar ik mij helaas pas later morgenmiddag in kan mengen.

Het allermooist vind ik de sportiviteit van de mensen die Kuyt wel in de basis willen maar alsnog volwassen genoeg zijn om dit en te onderbouwen en niet die directe 1 ster te geven.

Respect!

1 woord voor deze column: niks, zo begin je een discussie niet. de schrijver heeft een zeer duidelijke mening en maakt idiote vergelijkingen. En het eind is al helemaal respectloos tegen iemand die zich niet op talent maar op doorzettingsvermogen heeft bewezen, die een groot deel van de voetbalwereld tegen zich heeft omdat hij een werker is en geen over het paard getilde technicus.

28 mei 2010 om 23:34

Met duidelijke meningen start je juist een discussie...daarnaast schrijft hij deze mening juist heel goed op en maakt goede vergelijkingen. Het is niet respectloos maar gewoon een mening, en naar mijn mening ook de juiste. Hij heeft trouwens alleen Nederland tegen zich. De engelsen vinden ons waarschijnlijk raar dat we Kuyt niks vinden (veel dan).

De laatste vergelijking vind ik wel grappig, een over het Paard getilde technicus

28 mei 2010 om 23:41

Laat hem gaan het is maar een Kuyt lovertje die er niet tegen kan dat zijn idool wordt zwart gemaakt.

En die woordspeling van 'over het paard getilde technicus' had hij waarschijnlijk niet eens zelf door

De eindeloze discussie rond zijn persoon, die op dit forum al tot in de lengte der dagen is uitgemolken, wil ik voor het aankomend WK weer opstarten. Dit omdat het wel of niet optreden van Kuyt van grote invloed is op de mate van het succes.

Dat vind ik het minste van je stuk. Je begint weer met een oude discussie, de zo vaak gevoerde discussie oftewel oude paarden uit de sloot halen. Een actuele/geupdate versie van het stuk van PG, niet veel meer.

Je schrijfstijl is goed, zeer goed zelfs, maar het onderwerp is allesinds uitgekauwd en achterhaalt.
Je kan met jou kwaliteiten meer, waarom dan weer opnieuw beginnen.
3 sterren

29 mei 2010 om 16:43

De laatste stuk van jou citaat beantwoord je eigen laatste zin!

PG en ik hadden het erover. PG vroeg mij, en ik vond het idd tijd voor een nieuw stuk. Daarnaast zijn onze 2 schrijfstijlen natuurlijk heel anders.

29 mei 2010 om 18:13

Dit is juist, bovendien is de kern van dit artikel dat Kuyt wel degelijk van toegevoegde waarde kan zijn. Bij mij ging het meer om het verloochenen van de Nederlandse voetbalcultuur.

5 Sterren 100 % jij bent de eerste die mij aan het denken heeft gebracht was er altijd op tegen maar nu is dat veranderd ik weet het eigenlijk niet maar misschien moeten wij het net zo doen als park maar dan adersom of een helft kujit en een andere helft v d vaart gweldig stuk man

5 Sterren! Heel mooi stuk, lekker om te lezen!

En wat betreft de discussie..

Als Kuyt in de basis staat en in de Finale in de 90e Min.het winnende doelpunt scoort is hij de held van Nederland.
En als Nederland met Kuyt in de basis word uitgeschakeld roept iedereen weer zo van: Ja, Kuyt had ook nooit moeten spelen, Robben moest op rechts.

29 mei 2010 om 10:53

Als Van der Vaart de winnende goal/paas geeft in de 90e minuut van de finale is hij de held. Laat die kans net even wat groter zijn..

Ik vind dit stuk prachtig geschreven dat even ten eerste.
Je moet hier toch duidelijk al voor een goeie schrijfstijl zonder fouten en gemakkelijk leesbaar toch al 2 sterren geven. Prachtig!

Ik zelf ben groot fan van het werkpaard Kuyt, maar dit betekend uiteraard niet dat ik persee wil dat hij in de basis staat. Je moet daarvoor naar het totale plaatje kijken. En niet naar een vaste opstelling aangezien elke speler anders speelt en voor een anderen wedstrijd gebruikt kan worden. Ik bedoel tegen landen op de counter spelen zou ik bijvoorbeeld kiezen voor Kuyt omdat het dan ook gemakkelijk is als je iemand hebt die heelveel werkslust levert en iets minder technisch. En anderen mensen voor het werk laat doen van technisch en dan zelf de ruimte op gaat zoeken. Die zodra nederland de bal kwijt is er voor nog is even lekker gaat verdedigen zodat het voor die landen moeilijker is om voor in tekomen. oke tuurlijk verdedigen spelers als Sneijder en van der Vaart ook goed mee. Maar bijvoorbeeld landen die op de couter spelen daar zou je kuyt zeker in het veld moeten zetten door zijn snelheid en om het feit dat hij beter mee verdedigd als bijvoorbeeld sneijder en van der vaart.
En daarbij zou je kuyt uitstekend in de laatste 20/25 minuten erin kunnen zetten als het dan nog 0-0 is, dan heb je veel aan de man Kuyt vind ik dan.

Verder hou ik persoonlijk ook meer van ''sierpaarden'' als sneijder en van der vaart. Maar kuyt komt wel degelijk ooit van pas.
maar in de basis nee. dat ligt er maar net aan hoe de tegenstanders spelen. Je kunt nooit presies dezelfde 11 opstellen en zekerniet bij een land als nederland met zoon voorhoede als we nu hebben. want je kan je presies aanpassen aan welke speelstijl dan ook.

Verder vind ik in tegenstelling tot de reacties die ik hier ook gelezen hebt dat je het ''werkpaard'' afkraakt niet waar. Je hebt gewoon je voorkeur en je mag daar voor uitkomen natuurlijk en zeker met iemand die net zo goed kan schrijven als jou.

Ik kan wel zeggen net als kasper09 dat:

Je schrijfstijl is goed, zeer goed zelfs, maar het onderwerp is allesinds uitgekauwd en achterhaalt.
Je kan met jou kwaliteiten meer, waarom dan weer opnieuw beginnen.

Waarom dan weer opnieuw beginnen je mag je eigen mening uiten hier en daarop mogen mensen reageren, als je op deze manier schrijft is het juist leuk dat je het herhaalt want ik vind Frixx dat jij het verhaal mooier schrijft als anderen.
Alleen daarom zou ik niet een ster minderen.

van mij dus gewoon de volle 5 sterren!

30 mei 2010 om 23:13

Ik snap best waarom sommige fan van Kuyt zijn, dezelfde reden waarom hij gelieft is bij Liverpool. Ik vind het gewoon heel jammer dat van Marwijk de laatste jaren eigenlijk 0 nieuwe dingen heeft geprobeerd. Huntelaar heeft nog geen kans gekregen in de spits. Andere combinaties in de verdediging hebben wij nog niet gezien.

Nooit precies dezelfde opstellen idd. Ik vind ook dat wanneer jou tegenstander beter is je jou tacktiek moet aanpassen. Maar als wij met een statement komen wij stellen de grote 4 op, zijn het de tegenstanders die zich moeten aanpassen aan ons. Beide flanken!

Als we kampioen willen worden, moeten we eerst de verdediging versterken. Elke kampioen heeft een goede verdediging. Die van ons is gewoon puur drama. Tegen Mexico werden we de 2e helft aan banden gelegd. Tegen jonge voetballers als Hernandez en Dos Santos. Een rijzende ster die nog in Mexico speelt en een voetballer met meer talent dan hersencellen. Als je dan als Heitinga en Mathijssen zo een moeilijke 3 kwartier hebt.... heb je een sloper nodig die opkomende verdedigers afstopt.

Mooi stuk een van de mooiste tot nu toe!

Kuyt is geen werkpaard, Kuyt is een springpaard. Recht op zijn doel af. Kuyt in de spits zorgt voor doelpunten en assists. De tijden van Kuyt bij Feyenoord vergeten. Toch topscorer van de Eredivisie geworden. Daarbij staat Nederland wel bekent om zijn 'mooie' voetbal, maar laten we reëel zijn, wat hebben we er mee gewonnen ? Één Europees Kampioenschap. Niet echt een schitterende prijzenkast he. En Duitsland, die toch niet echt bekent staan om hun mooie voetbal, hebben een paar wereldtitels op zak. Efficiënt voetballen is vaak belangrijker dan mooi voetbal spelen.

Je kan geweldig schrijven, daar valt niet over te twisten. Maar je bent weer één van de vele die Kuyt te snel beoordeelt. Kom je met nieuwe frisse argumenten kreeg je 5 sterren. Maar dit is hetzelfde als wat iedereen zegt alleen dan mooi opgeschreven.

Helaas is er geen sprake van een verfrissende en oorspronkelijke eigen visie maar van de zoveelste vooringenomen en krampachtige variant op een uitgekauwd thema, gelardeerd met het hemeltergend gehinnik in cliché-metaforen.

Erg goede collumn hoor en mooi en duidelijk beschreven. Geen ellenlange feitjes, maar de kern mooi samengevat met de juiste dosis humor.

Ik geef niet snel 5 sterren, maar voor deze wel.

Dirk Kuyt zal gewoon in de basis beginnen bij Oranje, dus veel zin heeft dit niet.
De 'grote Vier' klinkt allemaal heel mooi, maar het is natuurlijk wel een risico.
Ten eerste vind ik dat Kuyt het meer verdiend als Van der Vaart. Kuyt is altijd een zekerheidje
in de ploeg van Benitez. Van der Vaart heeft dit hele seizoen alleen gespeeld omdat Ricardo Kaká gebleseerd is geweest. Daarnaast heeft Van der Vaart dit seizoen alleen op '10' gespeeld en nooit
op linksbuiten. Volgens mij was het tevens Rafael die bij Ajax klaagde over zijn positie aan de linkerkant. Van der Vaart moet gewoon de ballen hebben om de concurrentiestrijd aan te gaan met Sneijder, niet met Kuyt, want Kuyt en Van der Vaart zijn twee tegenpolen. Sneijder is dezelfde soort speler. Echter doet Rafael het niet omdat hij weet dat Sneijder veel meer kwaliteiten heeft.

Stekelenburg
V.D. Wiel
Heitinga
Mathijsen
GIO
V. Bommel
De Jong
Kuyt
Sneijder
Robben
V. Persie

Frikx ik ben het vaak niet met je eens en erger me mateloos aan je posts over Man U maar over dit onderwerp en over je schrijfstijl kan ik alleen maar met lof spreken

ik heb werkelijk genoten van dit stuk. Join me and PG in onze campagne om het Nederlandse voetbalcultuur te beschermen. We kunnen zo een fonds beginnen

Men begint in Nederland door het uitblijven van prijzen zich niet meer te interesseren hoe Oranje wint als er maar gewonnen wordt. Het kan ze werkelijk geen paardenworst schelen

Het verhaal op zich is goed in elkaar gezet, goed beargumenteert en er is genoeg humor te vinden. De metafoor met het dressurepaard en het werkpaard is mooi gevonden.

Echter ben ik het totaal niet met je eens. Een dressuur paard moet ook hard werken, en een werkpaard kan ook dresseren.
Frix (en vele anderen) zetten nu een basisspeler van Oranje voor schut en lachen hem daarbij (onbewust) finaal uit. Jullie doen allemaal alsof Kuyt alleen maar kan rennen. Er is echt wel een reden waarom hij bij zowel Liverpool als Oranje in de basis staat.

Kuyt is juíst goed bij counters. Hij is als de neten weer van zijn eigen strafschop gebied bij het andere, want hij is snel. Kuyt heeft een betere techniek dan de meesten hier beweren en hij heeft een puike voorzet/pass in benen. En dat waar hij allemaal mee begonnen is bij Feyenoord: scoren. Hoeveel belangrijke treffers heeft die jongen niet gemaakt voor zijn beide ploegen (feyenoord niet meegerekend)?

Kuyt is ook altijd de zondebok in de discussies over Oranje die haar cultuur verliest. Zeik eerst een op Van Marwijk, die gozer die ontzettend verdedigend speelt. Twee focking defensieve middenvelders?! Dat heeft Oranje nog nooit gehad. Waar Van Bommel nog een beetje techniek heeft, heeft De Jong dat totaal niet! Men vergeet nog wel eens dat na deze twee slopers er nog maar één middenvelder aan tepas komt en dat is Sneijder. En zelfs die kun je bijna een centrale aanvaller noemen hedendaags. Zo gaat het helemaal mis op het middenveld.
Mensen moeten gewoon meer voetbal kijken. Daarna pas een oordeel geven.

Stekelenburg
Van der Wiel
Heitinga
Bouhlarouz
Gio
Van Bommel
De Jong
Kuyt
Sneijder
Robben
Van Persie
30 mei 2010 om 09:10

Dankjewel goede reactie. Ik vind dat Liverpool steeds zo een slecht argument. Liverpool draait totaal niet al jaren. Kuyt zal wel één van de spelers zijn die daar het meest speelt. Ik denk nog steeds dat Liverpool zonder hem beter af zou zijn maar dat geld natuurlijk niet alleen voor zijn positie. Tegen topploegen is Liverpool namelijk niet altijd zo onmachtig maar tegen de kleintjes gaat het veelste vaak fout!

Zijn voorzet vind ik zeer tegenvallen als je het vergelijkt met een traditionele rechts of linksbuiten zoals Chelsea Manchester United Arsenal die hebben. Van der Vaart vind ik ook een betere voorzet hebben.

Als wij met die opstelling van jou spelen hebben wij gewoon 8 verdedigende spelers
de defensie, Nigel, van bommel en Kuyt. Alle aanvallen moeten dan over links, niet de beste positie van Robben. Robben heerste dit seizoen op rechts meer nog dan Messi en Ronaldo.

Een hele kleine verandering in je opstelling zou voor mij zijn, Robben naar links en Vd Vaart op rechts.

30 mei 2010 om 12:57

Liverpool draaide dit seizoen inderdaad dramatisch, maar de seizoenen daarvoor deden ze gewoon mee om de titel. Nog meer dan Arsenal, waar Van Persie een belangrijke pion is.

Van der Vaart heeft inderdaad een betere voorzet dan Kuyt, maar ik weet niet precies of je hem nu ziet als een links- of rechtsbuiten. Kuyt zijn voorzetten zijn 'gewoon' goed en komen meestal aan. Dus altijd gevaar. Het gevaar zit hem vooral in zijn doorzettingsvermogen. Als een bal over de achterlijn lijkt te gaan, gaat Kuyt door tot het uiterste en geeft hij 'm toch nog voor. Er is zo al een aantal keer gescoord bij Oranje, met dit scenario.

Ik denk niet dat je het zo kan stellen in je derde alinea. Van Bommel is wel verdedigend goed, maar speelt toch een (halve) linie voor Nigel. De Jong is de echte breker en Van Bommel half-breker, half-opbouw. Dat is ook logisch, aangezien eigenlijk Sneijder dan alles zou moeten opbouwen en omdat Nigel geen vleugje techniek of inzicht heeft.
Het is logisch dat Robben rechts meer heerst dan Messi en Ronaldo. Dit komt omdat Messi dit seizoen voorin een vrije rol heeft gekregen en eigenlijk overal rondloopt (links, rechts, in de punt). Ronaldo is ook geen rechtsbuiten meer (zelfs bij zijn laatste dagen in Manchester niet). Ronaldo wordt nog vaak gezien als winger, maar speelt 90% van de wedstrijden (bij zowel Portugal als Real) als (schaduw)spits. Robben daarentegen gaat en staat op rechts.
Je beschrijft Kuyt ook steeds als een verdediger, maar hij is dat niet. Hij is niet voor niets een rechtsvoor, en geen rechtshalf. Kuyt jaagt wel veel, maar hij is ook een aanvaller met veel dreiging (pass/voorzet, altijd aanspeelbaar, goede kopper en een neus voor goals).

Misschien een typefoutje, maar hoe kun je Robben nog meer naar links verschuiven als hij al links staat? Van der Vaart en Sneijder gaat niet goed in één elftal, en zijn allebei op hun best op de nr. 10 positie, zoals ik al eerder aangaf.
Een 4-3-3 systeem zou in mijn ogen nog idealer zijn, als je even de defensieve instellingen van Van Marwijk zou vergeten. Lekker aanvallen met een redelijke balans in het elftal, waar je ook nog eens twee nummer tiens tot je beschikking hebt.

Stekelenburg
Van der Wiel
Heitinga
Bouhlarouz
Gio
Vd Vaart
Van Bommel
Sneijder
Kuyt
Van Persie
Robben

Mooi geschreven verhaal. Eén van de betere. Alhoewel ik van iets meer provocatie hou. Het mag van mij iets harder.

In je verhaal zeg je echter iets waar je van mij iets dieper in had mogen gaan. Het verhaal dat Fergie in grote wedstrijden Park opstelt in tegen de ''kleinere'' clubs Nani opstelt.

Laat ik voorop stellen. Ik ben niet de grootste fan van Kuijt. Ik hou van mooie spelers met een actie en snelheid en techniek en inzicht. Toch zegt de realist in mij dat tegen de grote landen we een speler als Kuijt wel nodig hebben. Om een simpele reden; met de ''grote'' vier tegen die grote landen redden wij het gewoon niet op. Want als een onze aanvallende jongens de bal verliezen zullen zij in de omschakeling niet gelijk klaar staan. Die laten hun mannetje lopen. Dan zijn wij in de omschakeling ontzettend kwetsbaar. Onze backs zijn niet van de kwaliteit dat wij die omschakeling kunnen opvangen tegen die grote ploegen. Dan heb je meer aan een Dirk Kuijt.

Kijk naar de wedstrijden van het Nederlands elftal tegen Italië en Frankrijk. Een Dirk Kuijt loopt de longen uit zijn lijf. Verdedigend en aanvallend. En in plaats van dat wij het spel maken met 4 aanvallende middenvelders zijn wij simpelweg aan het counteren. Laten komen. Linies dicht op elkaar. En dan voor de omschakeling gaan. Dan hebben wij kans tegen ''grote'' teams. Dan heb je ook een Dirk Kuijt nodig. Iemand met discipline die voor het team werkt.

Speel je tegen ''kleine'' landen dan heb je meer aan veel creativiteit die ervoor zorgt dat je de verdediging van je tegenstander sloopt. Anders heb je dan met een Dirk Kuijt te weinig verassing en diepgang in je spel en worden we erg voorspelbaar. Dan krijgen we het spelletje ''alle ballen op Robben'' zoals de CL- finale ons liet zien. Dan zie ik liever veel creativiteit.

We moeten in Nederland vooral realistisch worden. Op kwaliteit alleen gaan wij het niet van de ''grote'' landen winnen. Dan hebben wij gewoon ook werkers nodig. Een paar jongens die voor iemand anders willen werken. En soms hebben wij tegen de ''kleinere'' landen spelers nodig die net dat beetje extra kunnen brengen. In beide gevallen bewust respect hebben voor de tegenstander. En niet denken dat we ''dit wel even winnen'' . Dan maken we nog een kans. Anders worden wij gewoon weggecountert tegen een Brazilië, Argentinië of gewoon weggetikt tegen een Spanje of een ander land met meer kwaliteit.

Werkelijk waar prachtig geschreven, maar voor ik je een cijfer geef heb ik nog 1 vraag.

Wil je nu kuyt in de basis of niet en zo ja/nee waar kan ik dat in de tekst uit af leiden?
Het kan ook komen doordat ik het laatste stukje misschien niet goed begrepen, wil je het daarom uitleggen ?

4.5 ster is trouwens sowieso het minimale cijfer.

30 mei 2010 om 23:15

Je kan het afleiden in het stukje waar ik aandring op de keuze voor het sierpaard robben ipv het werkpaard Kuyt.

Ik wil Kuyt in eerste instantie niet in de basis , als ik ongelijk krijg in de kwalificatie dan wil ik er over nadenken!

31 mei 2010 om 07:46

Ahh ok, nu ik het opnieuw lees snap ik het.

Dat zijn dan 5 sterren

Al die Kuyt stukjes beginnen een beetje vermoeiend te worden. We begrijpen nu wel dat men hier over het algemeen anti-kuyt is.

Dat die grote 4 moeten spelen kan ik wel begrijpen. Overigens vind ik de term ''grote 4'' echt schandalig.
De enige die tot nog toe echt groots zijn, zijn Roben en Sneijder. Die andere 2 zijn technisch begaafd, maar worden nog altijd niet tot de allerhoogste elite gerekend.

Maar ik wil wel benadrukken dat ook ik liever die 4 zie spelen dan onze onvermoeibare Kuyt,alleen ga ik niet lopen janken als Kuyt er toch in wordt gegooid.

In plaats van een tweedeling is NL te veroorzaken kunnen we ook gewoon als geheel functioneren en vertrouwen hebben in alle 23(?) spelers.

Als die 4 spelen is het geweldig,speelt Kuyt, is het ook geweldig.

Het belangrijste is nog atlijd winnen en niet of die 4 moeten spelen.

30 mei 2010 om 13:03

Van Persie wordt nu al als elite speler beschouwd in Engeland. Iedereen snapt dat hij een van de beste spitsen van de wereld is, ondanks zijn constant blessureleed. Van der Vaart wordt elke zomer weer begeerd door topclubs en speelt gewoon een Kaka uit de basis. Dan ben je echt wel goed.

Voor de rest geef ik je gelijk. Met Kuyt kunnen we winnen, met de 'grote' vier kunnen we winnen. Het ligt een beetje aan de tegenstanders.

30 mei 2010 om 14:02

In het rijtje van beste spitsen noemen de buitenlanders niet meteen Van Persie.
En ook Van der Vaart heeft kaka er uit gespeeld door kaka ze blessures.
Niet dat ik de kwaliteiten van deze spelers onderschat, maar in het buitenland staan Sneijder en Robben en dan met name Robben véél hoger aangeschreven

Prima geschreven stuk alleen niet helemaal eens met de mening die verkondigd wordt dan wel de vele reacties waarin een mening over Kuyt verkondigd wordt. Wordt veelal gedaan als of Kuyt nutteloos is en niet Ned. elftal waardig is..las zelfs iemand die zei dat Elia meer recht heeft op een basisplaats dan Kuyt.
Als ik dan alleen even kijk naar Ek2008, eerste 2 poulewedstrijden, Ned-italie: uitslag 3-0, 2 assists van Dirk Kuyt. Nederland - Frankrijk, uitslag: 4-1, 1e doelpunt: jawel Dirk Kuyt.
Denk dat zijn waarde vaak genoeg heeft bewezen, dus denk dat wat waardering zeker wel op z'n plaats is.

Vind het altijd een beetje lastig. Wat moet je nou met Dirkie doen? De beste man werkt zich een slag in de rondte en creeert hierdoor wel de ruimte waardoor de spelers die wel iets met een bal kunnen (sneijder, van der Vaart, Robben, van Persie) de ruimte om te voetballen. Ook neemt hij een hoop werk uit handen voor van der Wiel waardoor hij met zijn rushes kan blijven opkomen. Aan de andere kant, als je Robben, Sneijder, van der Vaart en van Persie neer zet komt er meer ruimte doordat minimaal 2 of 3 spelers altijd dubbele dekking krijgen. Als Robben dan naar binnen komt, krijgt van der Wiel weer een hoop ruimte om op te komen. Aan de andere kant is dat met van der Vaart en van Bronckhorst ook zo. Met een sterk verdedigend blok erachter zou je toch een eind moeten komen en ben je aanvallend bijna onstopbaar.... Enige nadeel is dat Nederland verdedigend toch erg beperkt is en de backs het van hun aanvallende impulsen moeten hebben. Maar, aangezien ik toch een echte voetballiefhebber ben gaat mijn voorkeur uit naar een elftal zonder Kuyt.
Verder vind ik het een goed geschreven stuk tekst met grappige vergelijkingen en leest het ook nog eens vlot weg. 5 sterren van mijn kant.

Mooi stuk!

Zoals ik het zie hebben we op de linksbackpositie het grootste probleem. Daarnaast ben ik een groot voorstander van de 'grote 4' tegelijk in het veld. Kuijt heeft mij nog nooit kunnen overtuigen en al helemaal niet in het NL elftal. Natuurlijk geen slechte voetballer, maar wat mij betreft heeft hij pech dat er bij het Nederlands elftal gewoon betere spelers zijn voor zijn positie. Punt!

Ik zou spelen met Sneijder op de positie naast Van Bommel. Er zijn een hoop mensen die roepen dat Van der Vaart die positie moet bekleden, maar Raffie is de beste nummer 10 die we hebben. Heeft meer oog voor positie, kan beter in de 16 penetreren en heeft ook meer scorend vermogen. Dus Van der Vaart achter spits Van Persie. Die 2 voelen elkaar ook nog eens blindelings aan.

Waarom Sneijder naast Van Bommel? Sneijder is volledig 2-benig en dat is op die positie zo'n pluspunt. Hij kan eenvoudig naar zowel links als rechts openen en staat zeker bij de omschakeling van Nederland naar voren gelijk op de juiste positie. Ook heeft hij meer gif in zijn spel dan Van der Vaart en kan hij met zijn betere schot dan perfect vanuit de 2e lijn die nieuwe zwabberbal een poeier geven.

Op rechts staat 'gewoon' Robben, want hij heeft dit seizoen bewezen op die positie bij de allerbesten (misschien wel de beste) te behoren van de wereld. Komt graag naar binnen voor een verwoestend schot en maakt daarmee ook nog eens ruimte voor de aanvallende intenties van onze rechtback Van der Wiel. Dat is een perfecte tandem op rechts.

Op links is het kiezen tussen Elia of Affelay. De laatste heeft mij zeer overtuigt tegen Mexico, maar Elia is natuurlijk meer de klassieke buitenspeler. Zeker omdat we op rechts met Robben al een speler hebben die graag naar binnen trekt, kies ik dus voor Elia. Houdt het spel goed breed, waardoor er meer ruimte is voor Van der Vaart en Van Persie en de aansluitende Sneijder.

Waar laat je dan De Jong is waarschijnlijk een logische vraag? Die lost wat mij betreft het probleem van onze linksbackpositie op. Hij gaat daar dus spelen! Kan net zoals Davids vroeger mooi die positie invullen. Heeft het loopvermogen om ook zijn momenten te kiezen om de achterlijn te halen, maar kan op die positie ook perfect het middenveld ondersteunen. Zeker als Sneijder de aanval gaat ondersteunen. Hij heeft snelheid en hardheid en zou zelfs tegen Messi de beste oplossing zijn.

Deze opstelling heeft nog een ander voordeel. Je kan nu mooi Van Bommel captain maken. Hij heeft bij het zeer grote en altijd roerige Bayern bewezen de absolute leider te zijn. Pakt ook veel minder kaarten dan voorheen en staat ook op de beste positie van aanvoerder wat mij betreft. Centraal op het veld is hij de man die het ritme aangeeft. Heeft een fantastische, harde inspeelpass, waar de voorhoedespelers voordeel uit kunnen halen met hun fantastische balaanname. Van der Vaart is reserve aanvoerder.

Op deze manier hebben we echt een geweldig uitgebalanceerd team, met op de bank nog jongens als Kuijt, Babel, Huntelaar en Affelay die ook nog eens iets kunnen forceren als dat nodig is.

Aldus, ziet het er als volgt uit.

Stekelenburg
vd Wiel
Heitinga
Mathijsen
de Jong
Bommel(c)
Sneijder
Robben
vd Vaart
Elia/Affelay
v Persie
31 mei 2010 om 15:09

Zeker in de groepsfase kunnen we echt zo spelen. Pas tegen landen van het kaliber Spanje, Brazilie, Engeland of Argentinie kan je wellicht beter kiezen voor De Jong centraal naast Van Bommel en dan Elia eruit en Sneijder of Van der Vaart op die positie. Verder nog steeds geen Kuijt brengen dan.

31 mei 2010 om 21:09

Ik ben het zeker eens met je. Ik ben geen fan van Gio linksback maar weet al helemaal niet hoe Nigel de Jong dat zou doen.

Nog steeds jammer dat van Marwijk nauwelijks dingen heeft geprobeerd in de kwalificatie.

En weer een sneer naar Kuijt. Ach ik hoop dat wij als Nederland finaal onderuit gaan met de grote 4 in de basis. Gewoon om te bewijzen dat het niet kan. Maar gelukkig kiest van Marwijk zijn eigen elf en daar zit Kuijt bij.

31 mei 2010 om 21:07

Een sneer naar Kuyt, jij bent ook niet helemaal helder hé. Sinds wanneer is het hebben van een andere mening een sneer naar Kuyt.

Ik heb niks persoonlijks tegen die knul jij blijkbaar wel iets persoonlijks met die knul.

Ik vind het tenslotte nog het meest treurige dat je mijn stukje niet heb gelezen maar wel reageert.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Maandag 26 juli
Manchester United gaat naast Raphaël Varane ook vol voor Jules Koundé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren