Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Zwitsers talent bij Arsenal: Wengers vooruitziende blik

Laatste update:

Het gaat goed met het Zwitserse nationale voetbal. Het eerste team heeft zich zonder al te veel drama gekwalificeerd voor het WK en de jonkies wonnen afgelopen zondag het WK onder-17. Arsène Wenger heeft dit allemaal goed aan zien komen: er spelen sinds deze zomer vier Zwitserse talenten bij Arsenal. Ik ga de ontwikkeling met jullie doornemen.

Zwitserland heeft al jaren een matige voetbalcompetitie. Het ontbreekt ze gewoon aan grote clubs en groot geld, en visionaire managers. Sommige landen zouden dan talent proberen te importeren, zoals in Nederland veel gebeurt. Zwitserland besloot echter dat de beste manier om de competitie beter te maken het opleiden van talent was. Van het team dat zondag het WK won speelden er weinig in het buitenland, en dat is op lagere leeftijdniveaus ook zo. Dat is echter aan het veranderen. Steeds meer clubs merken dat Zwitserland heel veel getalenteerde jonge spelers heeft. En Wenger was het eerst.

Het team dat het WK won, was zeer gebalanceerd. Het team had drie echte ‘toptalenten’: Nassim Ben Khalifa, de snelle aanvaller van Grasshoppers met een fluwelen techniek en een dodelijke efficiëntie, Haris Seferovic, ook van Grashoppers, was de afmaker, en topscoorder van het team, en Sead Hajrovic, de centrale verdediger, die ondanks zijn jonge jaren (hij is net zestien) bijna alle wedstrijden speelde. Hajrovic was deze zomer Wengers eerste Zwitserse aankoop.

Hajrovic is een zeer gecultiveerde centrale verdediger. Ook hij is afkomstig van Grashopper in Zurich. Arsenal betaalde ongeveer 300.000 euro voor hem. Van afkomst is hij een Bosniër en hij is daar nog steeds speelgerechtigd. Hij kwam afgelopen zomer over naar Engeland en is daar meteen een succes. Met zijn 1.83m is hij niet de langste, maar zijn intrinsieke fysieke kracht valt meteen op: het is een beer van een vent en hij springt hoger dan Vermaelen. Maar dat moet je niet laten afleiden. Hij heeft een heel goede techniek, en speelt voor Zwitserland regelmatig centraal in het middenveld, omdat hij zo goed kan passen, en zo koel blijft. Niet dat hij schuwt voor een tackle: het is een harde verdediger. Bij Arsenal is hij de partner van Ignasi Miquel bij de onder-18s: een goede combinatie, de een valt de bal aan (Miquel) en de ander gebruikt zijn spelinzicht om af te wachten (Hajrovic). Hij kan echter ook als back spelen, zowel links als rechts. Multifunctioneel zijn is op jonge leeftijd handig, zo ontwikkel je beter. Gezien zijn enorme talent en de rol die hij bij Arsenal en bij Zwitserland heeft, is het eigenlijk een wonder dat hij per ongeluk gescout is, toen men bij Arsenal keek naar een ander talent: Martin Angha.

Angha wordt binnen Zwitserse grenzen beschouwd als het grootste nationale talent. Pas vijftien, hij speelt op dit moment voor FC Zurich, en is de aanvoerder van de onder-16s die vorig jaar de prestigieuze Nike Cup won van grotere teams als Grasshopper en Basel. Toen was hij binnen Arsenal al lang bekend. Angha is een gigantische vent. Ondanks dat hij nog steeds groeit zit hij nu al tegen de 1.90m en hij is pijlsnel: tijdens zijn eerste weken training bij Arsenal won hij regelmatig sprints van Gaël Clichy. Een technische en gigantische centrale verdediger, Angha heeft een prachtige diepe pass en neemt voor zijn club altijd de penalties en vrije trappen. Bij corners is hij zelf het gevaar: tegen Arsenal heeft hij al gescoord. Dat was voor Arsenal genoeg bewijs: aankomend januari komt hij definitief over, omdat hij dan 16 wordt. De nationale aanvoerder onder-16 heeft een lang gesprek gehad met Wenger en dat was voor hem meer dan genoeg. Om het grootste talent van een goed land te hebben is een mooie coup, vooral omdat Angha door Bayern, Chelsea, Manchester United en Barcelona gewild was.

Nog twee talenten zijn deel van de Arsenal academie. Elton Monteiro is een keiharde, snelle en getalenteerde vijftienjarige linksachter die overal in het middenveld en de verdediging kan spelen. Binnen Zwitserse grenzen een beetje onbekend, vooral omdat hij niet zo opvalt als anderen. Het is wel een international, maar niet een ster. Gilles Grimandi en Boro Primorac, Wengers vertrouwde talentspotters, zagen in hem echter een goed prospect. Zijn stijl is heel typerend voor een speler die op jonge leeftijd groot en sterk was: krachtig, met veel loopacties en een ‘all-action’ stijl met veel tackles en voorzetten. Door zijn goede techniek en multifunctionele achtergrond zal zijn fysieke voordeel voor hem nooit een nadeel worden zoals dat voor veel jongelingen wel is. Een goede vriend en nationaal teamgenoot van Angha, ook Monteiro komt deze winter over om definitief bij Arsenal te gaan spelen. Linksachter heeft hij veel concurrentie, ook van een andere Zwitser.

Stefan Marinkovic is een vijftienjarige speler die de gehelde linkerflank kan beslaan. Een snelle, opvallend magere speler met een lang lijf, Marinkovic is van Servische afkomst en goede vrienden met Hajrovic. Hij speelde deze zomer wedstrijden tegen Chelsea en Ipswich en maakte een goede indruk. Er is nog niet veel bekend over deze jongen, die aankomende weken nog meer bij Arsenal traint voordat hij officieel speler gaat worden van Arsenal. Bij zijn club, FC Lucerne, is hij een steekhouder en ook hij is international. Met deze twee spelers zie je trouwens een trend komen: Arsenal stapt af van de kleinere, agiele backs, en stapt over op langere, sterkere backs die ook goed passen. Andere zulk spelers van Arsenal zijn Cedric Evina en Pedro Botelho.

Wat is het met de Zwitsers dat het zulke goede spelers maakt? Ze hebben veel buitenlanders, en het is een welvarend en veilig land. De nadruk ligt er op techniek, maar veel spelers zijn fysiek erg sterk. Dat helpt allemaal. Maar soms heb je gewoon een goede generatie, en daar moet je op anticiperen. Dat kan door de scouten, en door te weten wat je doet. Binnen Arsenal vormen de Zwitsers na de Britten de grootste fractie, na deze vier aankopen. Dat zegt wel wat. Zwitserland kent nu goede tijden, en Wenger en zijn scouts zagen dat als eerst aankomen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wil iedereen die stemt ook een reactie achterlaten en zeggen wat er slecht/goed is?

4 sterren. Degelijk geschreven.
Leuk om te lezen!
Bedankt weer Martstolze.

Vooral Ben Khalifa heeft indruk op mij gemaakt tijdens dit jeugd Wk.

Off: Komen er nog meer stukjes over de onbekende juwelen van Arsenal? Daar was ik altijd een trouwe lezer van!

16 november 2009 om 13:59

Ik ben dat wel van plan. Maar weet je, de animo is veel minder als je het artikel publiceerd en drie seconden later hebben twee anonieme ****s een 1 gegeven. Maar voor reacties als die van jouw doe ik het. Ja, ze komen er nog. Dit is er ook een, eigenlijk, maar dan met een draai aan het verhaal.

16 november 2009 om 14:26

Wat maakt het uit. Je schrijft het toch niet voor de mensen die het niet waarderen. Bij mij zijn ook genoeg leden die een ''1'' geven, who cares.

On: Mooi stuk, ik was me er al van bewust dat Zwitserland in opkomst is. Ik denk niet dat het incidenteel is. Hopelijk kunnen die buitenlandse zwitsers het conservatieve politieke klimaat doorbreken, dat is misschien nog wel belangrijker dan het voetbal zelf.

16 november 2009 om 14:38

Ik begrijp dat dit er ook ééntje is,
alleen met een andere manier.
Gaat meer over de Zwitserse talenten,
dan dat je specifiek ingaat op één talent.

Maar, was zeker het lezen waard!

Het 'probleem' is dat zo goed als niemand ooit van deze spelers heeft gehoord. Ikzelf ken Hajrovic en Angha zo goed als alleen maar van horen zeggen. Wat mij betreft is die laatste alinea absoluut een correcte, maar vooral bij Monteiro en Marinkovic zijn er nog zoveel factoren die hun kunnen beïnvloeden. Ze zijn vijftien, zowel fysiek als mentaal kunnen deze spelers nog een idiote ontwikkeling doormaken, zowel positief als negatief.

Dit alles neemt niet weg dat het wederom uitstekend geschreven is, de feiten allemaal kloppen en er verder dus niet al teveel tegenin te brengen valt.

Trek het je niet aan Martstolze. Je stukjes zijn geweldig om te lezen en geven veel informatie. Er Dwalen hier gewoon wat Martstolze haters rond die 1 ster geven zonder het stukje te lezen. Maar goed ik geniet altijd van je stukjes

18 november 2009 om 18:45

Ik denk dat de anonieme mensen die een slechte rating geven gewoon jaloers zijn op de schrijfstijl van Marstolze. Het zijn mensen die geen twee zinnen op papier krijgen en die het anderen niet gunnen als zij wel een goed artikel kunnen schrijven.

Of het zijn natuurlijk mensen die het artikel niet lezen en die gewoon maar een *1* geven voor de fun. Dat zijn de mensen die ik al helemaal niet begrijp.

In ieder geval een mooi artikel. Knap dat je zoveel informatie hebt over Arsenal.

Van het team dat zondag het WK won speelden er weinig in het buitenland, en dat is op lagere leeftijdniveaus ook zo. Dat is echter aan het veranderen. Steeds meer clubs merken dat Zwitserland heel veel getalenteerde jonge spelers heeft.

Ze wonnen gisteren het WK en het is nu al aan het veranderen? Leg dat eens uit dan?

Goed stuk, knap dat je zoveel weet voor iemand die niet in London woont, maar eerlijk gezegd wordt ik je goede stukjes langzaam een beetje zat, omdat het steeds spelersprofielen zijn van spelers waarvan ik nog nooit gehoord heb en dan denk ik ja dat is knap, ja dat is leuk, maar ook wat moet je er veel verder mee tenzij je geen Arsenal diehard bent (zoals ik).
Verder is je interpunctie een beetje slordig (ja, ik ben een muggenzifter als ik zo'n clubexpert lees, ook bij mezelf).

3 sterren

16 november 2009 om 14:09

mijn interpunctie is bagger, dat klopt. Ik schrijf mijn artikels voor diegenen die het waarderen. Dat ze sommigen niet aanspreken is prima, maar dan moet je ze ook niet lezen (lijkt me zo) Vergelijk het met een blog over Liverpool: die ga je niet lezen als je Liverpool haat. Ik maak al duidelijk dat het over jeugd gaat in de titel, dat is toch wel logisch dan. Er zijn meer dan genoeg heel goede normale artikelen op vz...

Ik zal het uitleggen. Nu spelen er veel jongens nog in het binnenland, en dat is ook zo bij jongere categoriëen. Maar dat is aan het veranderen. Arsenal heeft al 4 jongens overgenomen, en andere clubs hebben nu ook hun aandacht gevestigd op Zwitserland. Dat bedoel ik. Het is een heel recente trend, ingezet door Wenger.

16 november 2009 om 14:16

Klopt dat ik het niet moet lezen, maar ik lees gewoon elk stuk om te kijken wie, wat, hoe en waar. Ik kijk vaak pas later door wie het geschreven is en aangezien jij om een mening vroeg gaf ik die
Bovendien vond ik je eerste stuk over Wenger(volgens mij de allereerste Clubexpert ooit op VZ) anders en leuker, omdat ik een stuk over Wenger veel makkelijker kan plaatsen, dan een stuk over een talent, dat bijna niemand kent.

16 november 2009 om 14:19

Dat was Goonernl

Een-nalaatste alinea zijn 2 kleine foutjes, er staat gehelde linkeflank, i.p.v. gehele en steekhouders, i.p.v sterkhouder..

Voor de rest een magistraal stukje hoor mart!
Dit is echt inside-information en ik persoonlijk vind het super dat jij de aankomende talenten 'verwelkomt' aan de (voetbal)wereld!

16 november 2009 om 14:29

En er staat in de laatste alinea 'dat kan door de scouten' ipv dat kan door TE scouten... Weet ik, ik ben nogal slodig. Moet het in het vervolg beter doorlezen. Dank voor de pointers!

5 Sterren
-goed geschreven.
-laat zien dat je je passie ervan hebt gemaakt om tot op de details de Arsenaljeugd te volgen en te beschrijven.
- legt uit en Onderstreept de visie van Arsene en dat hij een uitzonderlijke neus voor talenten heeft.
- Zeer informatief

Je kan zou als scout gaan werken.

16 november 2009 om 16:17

Ho ho ho. Hij heeft die spelers niet ontdekt!

1 ster... Dat ten aller eerste omdat al die Arsenal lezertjes hier gelijk op 5 sterren drukken omdat het om Arsenal gaat. Om een beetje daar balans in te brengen stem ik op 1 ster.
.
Daarnaast is het weer een hype zoals gewoonlijk dat alles wat Arsenal is en talent dan gelijk de beste talenten ooit zijn en de nieuwe Messi zijn omdat ze bij Arsenal zijn. Daar geloof ik niet in. Laat ze eerst maar rustig komen.
.
En geweldig..!! 4 Zwitsers gehaald deze zomer door Wenger om in het 2de te spelen. Jippie..!! Meer buitenlanders in het 2de..!! Je zou bijna vergeten dat het een Engelse club is. Buitenlanders halen in je eerste omdat ze een meerwaarde zijn oké. Vele buitenlanders halen omdat je hoopt dat er misschien 1 goede tussen zit is belachelijk. Dan geef je de eigen jeugd van Arsenal geen kans. Krijgen we het argument; Arsenal is wel de club die gigantisch veel in zijn jeugdopleiding heeft gestoken. En toen? We zien er helemaal niks van. Volgende argument; maar het is moeilijk om Engels talent te krijgen in de kleine vijver waar ze moeten vissen. Hou toch op. Manchester lukt het toch ook? Zelfs bij de Spurs zitten veel Engelse talenten in. En daarnaast heeft Arsenal een grote naam bij vooral de jeugd. Gebruik die naam dan eens voor Engelse talenten.
.
Schandalig dat je er ook nog trots op gaat zitten te zijn dat Wenger 5 van die talenten daar weg gaat plukken. Had die talenten fijn in hun eigen land laten ontwikkelen. Was die competitie beter geworden en hadden die clubs ook nog lol in het feit dat zij wel talenten kunnen opleiden. Maar goed. Zo is Wenger groot geworden en hij zal er ook wel mee door gaan. Ik vond het helemaal niks.

16 november 2009 om 14:57

Ik heb je mening nochtans vrij hoog zitten, maar dit is lulkoek van de bovenste plank. Het niet geven van één ster staat niet automatisch gelijk aan vijf sterren. Dit artikel is wat mij betreft drie sterren waard, maar ik heb het idee dat het invoeren van dit sterrensysteem een zeer grote fout van Voetbalzone is geweest. Een goed artikel met bijbehorende discussie is wat men moet nastreven, maar het begint steeds meer op een veredelde prestigestrijd uit te draaien en dat jij één ster geeft om al die zogenaamde vijf sterren te compenseren is echt heel, heel erg zielig. Dat betekent dat je je oordeel niet baseert op wat er geschreven wordt, maar op de reactie en dat is zowel tegenover Mart als tegenover de lezer niet eerlijk. Als iemand van de redactie dit leest, ik zou echt overwegen die hele waarderingfunctie eruit te halen.

Ik wil niet teveel in gaan op de inhoud, maar wil nog wel even wat incorrecte feiten corrigeren. De finale van de FA Youth Cup, Arsenal-liverpool 6-2. Opstelling:

Shea
Eastmond
Bartley
Ayling
Cruise
Wilshere
Lansbury
Emmanuel-thomas
Coquelin
Sunu
Watt

Dat zijn negen Britten. Henderson, Murphy en Evina vielen in, waarmee het totaal op elf Britten, twee Fransen en één Kameroener uitkomt. Dan ook nog even de vaste reserves van dit seizoen:

Shea, Mcdermott, Bartley, Evina, Eastmond, Gilbert, Hoyte, Ayling, Miquel, Thomas, Watt, Lansbury, Wilshere, Coquelin, Frimpong, Henderson, Barazite, Randall, Freeman, Deacon, Afobe, Sunu & Simpson. Daar zitten slechts Vijf (!!!) niet Britse spelers tussen.

Zoals gezegd ga ik inhoudelijk niet in op de discussie over dat gezeik met die jonge spelers, maar dat cliché van die buitenlanders komt wel echt de strot uit nu.

16 november 2009 om 15:22

Ow nee hoor. Ik lees al die clubexperts. De één heeft talent en de ander niet. Wat ik vaak in Arsenal discussies mis is zelfkritiek. Dat staat er bijna niet in. Alles wordt gelijk de hemel in geprezen. Alles is gelijk helemaal goed. Elk talent is wonderbaarlijk. Het zijn allemaal geweldenaren. Waarom haalt Wenger dan 4 Zwitsers als hij al genoeg talent heeft in zijn eigen jeugdopleiding. Waarom als er dan zoveel Engelsen in het 2de komen is zijn het vooral de buitenlanders die bij de eerste selectie komen? Dat is dan toch helemaal ronduit belachelijk? En waarom denk je dat al die mensen dat beeld van Arsenal hebben? Omdat er misschien in de afgelopen jaren schrikbarend weinig Engelse spelers in het eerste zijn gekomen? En trouwens geweldig dat er zoveel Engelsen in staan. Hulde..!! En ik hoop nu echt vanuit de grond van mijn hart (zonder sarcasme) dat ze allemaal in het eerste komen en van mij mogen ze allemaal de nieuwe messi zijn. Want dat zou geweldig zijn. Ik vind het namelijk persoonlijk verschrikkelijk dat er zo weinig echt Engels nog is in de PL. En je kan zeggen wat je wilt maar daar is, onder andere, Arsenal mee begonnen met die tendens.
.
Daarnaast is het niet heel raar dat ik dan 1 ster geef. Want als je niet eens normaal en kritisch naar een bericht kan kijken en bijna geen zelfkritiek is onder de supporters dan slaat het echt helemaal nergens op. Of is het toeval dat al de Arsenal berichten zo hoog scoren continu? Hou toch op. Ik heb denk ik 2 uitzonderlijke berichten gelezen. 1 van Iraniangangster en 1 van jou. De rest was redelijk maar niet meer dan dat. Terwijl er alleen maar gekwijl en geslijm in dat bericht kwam en het was zo 5 sterren waard.
.
En mooi trouwens van al die Engelsen. Dat meen ik echt. Ik hoop dat Arsenal daarin een positieve verandering in de PL kan zetten met allemaal goede Engelse talenten die door kunnen stromen. Zonder gekheid.

16 november 2009 om 15:34

Misschien moet er een artikel komen hoe het opzetten van een jeugdopleiding in zijn werking gaat. Zoiets kost minstens 10 jaar Filip, geloof me, het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijke te richten op Britten. Capello roemt de Arsenal opleiding vrijwel elke interland periode, toch een man met een behoorlijke staat van dienst. Overigens heeft Arsenal redelijk wat Engelsen geleverd aan het profvoetbal, alleen zijn dit geen wereldsterren geworden.

Je hebt wel een punt wat betreft zelfkritiek, maar je streeft je doel nu een beetje voorbij. Ik heb het vermoeden dat jij elk artikel over Arsenal met een bunkermentaliteit leest, je moet begrijpen dat die verheerlijking natuurlijk deels een reactie is op de vele misvattingen over Arsenal.

16 november 2009 om 15:50

Misschien hou ik wel van overdreven statements maken om de andere kant te laten zien. Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden. Zou best kunnen.
.
Je mag me even gaan vertellen trouwens wat met een bunkermentaliteit lezen is?
.
En geweldig dat Capello Arsenal roemt om zijn jeugdopleiding. Geweldig. Moet ik dan daarom in een bericht over hoe 4 Zwitsers ergens weggeplukt zijn geweldig vinden? Als je een geweldige jeugdopleiding hebt dan heb je dat toch absoluut niet nodig? En jij gaat mij nu niet vertellen dat ze alle 4 van uitzonderlijk talent zijn die allemaal super veel toevoegen aan Arsenal? Het is toch verschrikkelijk dat ze misschien een middelmatige speler halen die ze zelf ook zouden hebben in de jeugdopleiding. Het zijn ook weer 4 plaatsen waar eigen talent had door kunnen stromen. En misschien stromen er niet continu Engelse toptalenten door omdat die niet zover komen omdat Wenger weer ergens 4 talenten uit Zwitserland wegplukt.
.
Daarnaast ook graag verduidelijking hoe die misplaatste arrogantie komt door de vele misvattingen over Arsenal..
.
Daarnaast kost het misschien 10 jaar.. maar hoe lang is Wenger wel niet bezig met die jeugdopleiding. Toch ook al een aardig lange tijd. En dan heb je een jeugdelftal vol met Britten en dan komen er weer 4 uit het buitenland aan. Hoe frustrerend..

16 november 2009 om 16:05

Bunkermentaliteit, een soort schild die je activeert bij het lezen van het woord Arsenal. Elk goed argument doe je af als slecht, en elke verheerlijking activeert je galblaas.

Anyways, hoe goed deze spelers worden moet nog blijken. Feit is wel dat alle clubs veel scouten in het buitenland, om verschillende redenen. Dit wil niet zeggen dat het ten koste gaat van Brits talent, of de Britse jeugd. Capello heeft meer inzicht in de jeugdopleiding dan wij, hij zegt dat de toekomst ligt bij de manier van aanpak van Arsenal. Het Arsenal project in Engeland realiseren is een stuk lastiger dan in bijvoorbeeld Spanje of Nederland, omdat je sleutelt aan alles waar het Engelse voetbal voor staat. De hele omslag van powerplay naar voetbal met een gedachte gaat je niet na 2 jaar wereldspelers opleveren.

Wenger is nu 12-13 jaar bezig, wanneer zijn jeugdopleiding project begon durf ik niet te zeggen. De eerste toppers zitten in ieder geval dicht tegen een doorbraak aan. Wat voor geweldigs heeft Spurs, Man Utd, Chelsea of Liverpool geproduceerd dan de afgelopen jaren?

Nou, Arsenal wordt vaak ten onrechte het een en ander verweten. Al die onzin dat Arsenal uit de top-4 valt, geen toppers heeft na het vertrek van Henry, maar ook dat de jeugdopleiding niets voorstelt omdat er nog geen britse wereldspelers zijn voortgebracht etc. zorgen ervoor dat arsenal-sympathisanten misschien wat te lyrisch zijn over hun club.

Los daar van zou ik niet weten hoe je kritisch kan zijn in dit artikel. Bij het artikel van Denilson geef ik je gelijk.

16 november 2009 om 16:30

Dat eerste qua bunkermentaliteit ben ik niet geheel met je eens. (wel goed dat ik even gevraagd heb wat je daarmee bedoelt want mijn beeld van het woord was anders dan hoe jij het schetst)). Ik denk dat ik vaak genoeg inhoudelijke discussies met jou gehad heb over Arsenal waarin ik wel degelijk positieve punten van Arsenal aangegeven heb. Daarnaast heb ik ook vaak punten gegeven waarvan ik denk dat het team nog beter kan worden omdat er zoveel talent in zit en met een beetje meer balans dat talent er nog beter uitkomt. Als ik allergisch voor Arsenal zou zijn dan zou ik sowieso een iets hardere mening hebben geventileerd en iets minder positief zijn.

Ik denk trouwens wel dat als je buitenlandse spelers in je eigen jeugdopleiding zet dat je veel Britse talenten de mogelijkheid tot ontwikkelen ontneemt. Er zijn jongeren die later ontplooien tot goede voetballer. Doordat die misschien nu eerder aan de kant gezet worden omdat er veel buitenlanders in spelen. Die hebben dan niet de mogelijkheden en omstandigheden gekregen die er bij Arsenal in grote mate aanwezigheid, qua accommodatie en tactische kennis, waardoor dat talent wel zich kon ontwikkelen tot die goede speler.

Klopt ook dat de Sours niet uitgeblonken hebben in eigen jeugd. Maar je kan veel zeggen maar daar lopen wel iets meer Engelsen rond dan in het eerste van Arsenal. Dus daarin is de investering in het Engelse voetbal wel aanwezig geweest (onder Engels voetbal versta ik dus Engelsen). Maar het ging mij ook door merg en been dat die Ramos allemaal Spanjolen begon te halen en minder keek naar Engelse voetballers. Ben blij dat er nu weer naar Engelsen wordt gekeken. Qua jeugdopleiding doet Man U het volgens mij wel aardig.

En die redenering die jij geeft waardoor veel Arsenal supporters hier onrealistisch lyrisch zijn kan ik ook niet echt in mee. Dus doordat andere mensen maar wat dingen uitroepen hebben de supporters van Arsenal al het recht om alles fantastisch te vinden wat ook maar een beetje met Arsenal te maken heeft? Kom op dan stel je wel heel erg als een slachtoffer op. Zelfkritiek is iets wat je ook nodig hebt om vooruit te gaan. Dan wordt je beter. Ga je een ontwikkeling aan. En het zou de Arsenal supporters sieren om zich zo nu en dan eens kwetsbaar op te stellen en niet zo onrealistisch lyrisch te zijn. Arsenal is een grote club die bij de top van Engeland hoort. Dat kan niemand jullie afnemen. Waarom dan gelijk zo aangevallen voelen en slachtoffergedrag gaan vertonen. Dan denk je dus dat Arsenal het nodig heeft om lyrisch te zijn omdat anders de rest van de wereld niet ziet hoe goed ze zijn? Als Arsenal een keer met die bal begin te tikken dan kan niemand er omheen hoe goed ze zijn hoor. Hebben ze geen supporters voor nodig om dat te laten zien. Alleen dat overcompenseren en lyrisch zijn kan ik niet tegen (zegt iets over mij trouwens).

16 november 2009 om 16:44

Ik ga me hier toch even in mengen. Ik blijf erbij dat je eerste post werkelijk waar een gedrocht was, maar moet ook zeggen dat de punten die je in daaropvolgende berichten plaatst wel valide zijn.

Ik weet dat jij wel nuchter genoeg bent om positieve punten van Arsenal te benoemen als daar aanleiding voor is, vandaar ook dat ik jou doorgaans wel serieus neem, in tegenstelling tot heel veel andere Yids. Om die reden verdien je in mijn ogen dan ook veel krediet als het aankomt op het bekritiseren van Arsenal. De club wordt vaak genoeg geschoffeerd, en dat hoort er nou eenmaal bij. Als het van mensen komt die geen verstand van zaken hebben en liever hun arm eraf hakken dan toegeven dat Arsenal iets goed doet, kun je het beter links laten liggen. Als het van iemand als jou komt neem je het automatisch wat serieuzer en daarom vond ik de post die deze discussie op gang zette ook zo beroerd.

Om er dan toch maar weer wat inhoudelijker op in te gaan, je ontneemt inderdaad wat (niet heel veel) lokale jongens de kans op een topopleiding, maar het is niet zo dat ze compleet in de vergetelheid belanden. Arsenal is geen sociaal maatschappelijk instituut, in de opleiding moeten spelers zitten die de potentie hebben in ieder geval in de Premier League terecht te komen en als daar geen sprake van is, jammer dan. Dan gaan ze gewoon lekker naar een wat mindere club of richten ze zich op een maatschappelijke carrière. Je moet niet Engelse spelers in die opleiding houden alleen vanwege hun paspoort, dat hoort simpelweg niet bij de functie die de opleiding behoort te hebben. Ik ben overigens tégen die kindertransfers, maar dat is een ander verhaal en heeft weinig met buitenlanders te maken.

Ik kan me de frustratie over die buitenlanders wel voorstellen, wat ik ook in één van mijn artikelen heb aangegeven. Ik vind alleen dat het aantrekken van Engelse spelers (dus Crouch, Jenas, Lennon, Woodgate, Bentley, Robinson) niet automatisch de beste optie is. Als je ergens anders een goedkoper of beter alternatief kan vinden met een ander paspoort, vind ik het onbegrijpelijk dat je dan toch voor het Engelse alternatief gaat. Wellicht is dit ook gewoon een mentaliteitsdingetje, maar ik vind dat je als club alleen mag worden afgerekend op het opleiden van autochtone spelers, niet het aantrekken ervan.

Wat die laatste alinea betreft, daar heb ik niet zoveel over te zeggen. Dat heeft meer met het individu dan met de groep te maken, vind ik.
Niet om op te scheppen, maar het jeugdelftal van Arsenal heeft vorig jaar Spurs zowel in de Premier League play off finale als de Youth Cup kwartfinale uitgeschakeld. Het zegt genoeg dat beide clubs zover komen en ook met grotendeels Engelse spelers, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Liverpool en Manchester City! Het is echt bij Arsenal zo slecht nog niet gesteld.

16 november 2009 om 17:07

Je mag mijn eerste post een gedrocht vinden. Ik ben mij er van bewust dat ik soms het randje opzoek om een punt duidelijk te maken (en soms ga ik er ook overheen met overdrijven). En ach je kan het ook zo bekijken. Ook al was de eerste post een gedrocht het heeft er nog altijd voor een boeiende discussie geleid met inhoudelijke punten. (waarvan ik btw geleerd heb... waarvoor dank aan die partijen). En aan de andere kant geef ik niet 1 ster en loop daar dan vervolgens voor weg. Ik vind het ook belangrijk dat er in discussie niet alleen voorstanders zijn maar ook tegenstanders. Ik snap dat voorstanders makkelijker te accepteren zijn maar daarom moet er, in mijn ogen, ook respect zijn voor de tegenstanders. Ik vind dit gewoon geen geweldig bericht omdat er weer buitenlandse jongens worden verheerlijkt. Eronder komen vervolgens allemaal mensen die het zo geweldig vinden en het is allemaal zo perfect. Dan komt er een verwrongen beeld van hoe iedereen (vervelend voor de schrijver maar er zijn mensen die alle berichten lezen en ook berichten lezen van ploegen waar ze niks mee hebben.. voel je aan de andere kant getroost; ik heb genoeg berichten van ajacieden 1 ster gegeven en ik heb genoeg berichten van bijvoorbeeld een Feyenoord, Psv, Arsenal of welke club dan ook die niet echt bij mijn favorieten horen, 5 sterren gegeven) zijn bericht ziet. En daar moet je ook mee dealen. Dat je vervolgens je daardoor laat beïnvloeden omdat iemand 1 ster geeft lijkt mij ook ongezond. Het lijkt mij dat je een bericht maakt waar jezelf trots op bent.. Ongeacht wat iemand daar van vindt.

En ik begrijp dat Arsenal ook geld moet verdienen en handelen. En ja soms zijn die Engelse talenten net even iets duurder. Ben ik met je eens. Ik kan me je standpunt daarin ook wel voorstellen... Aan de andere kant vind ik ook dat je als club een bepaalde verantwoordelijkheid naar het land waar je in speelt hebt. Anders had het zo kunnen zijn dat Arsenal ook in Spanje had kunnen staan. Arsenal staat in Engeland en het is Engels voetbal. En je moet toch ook je identiteit als Engelse club blijven bewaken. Ik gun Arsenal al het beste maar als ze de CL winnen zonder een Engelsman in de basiself dan heeft niet Engels voetbal gewonnen maar internationaal voetbal. Maar hierin hebben we beide een andere insteek. Respect voor dat.

En mooi dat jullie ons (de Spurs hebben verslagen). Des te meer reden om de club niet te gaan verheerlijken en alles prima te vinden. Want Arsenal is gewoon een topclub. het lijkt wel alsof vele van de mensen op deze site alles wat Arsenal is prachtig en onsterfelijk en briljant moeten vinden omdat ze het gevoel hebben dat ze zich moeten verdedigen. Waarom? Hebben jullie toch niet nodig lijkt mij. Daarom mag er ook best zelfkritiek zijn. En mag er ook best een talent iets minder goed gevonden worden. En mag Arsenal ook best een wedstrijd bagger gespeeld hebben.

16 november 2009 om 17:09

Beste Filip ik denk dat er inderdaad een middenweg moet zijn tussen verheerlijking en afkraken.

De redenen waarom ik 5 sterren heb gegeven is puur omdat Martstolze een echte clubexpert is die alles over Arsenal nazoekt en volgt plus het feit dat het informatief is voor de Arsenalfans (hij schrijft immers in en fan-gedeelte) om te weten wat er allemaal rondloopt bij Arsenal. Als je al zijn posts volgt dat kon je ook lezen wat hij allemaal schrijft over 'engelse' talenten

Ik geef je wel gelijk over het gedeelte van zelfkritiek wat ontbreekt bij Martstolze. Hij schrijft te gepassioneerd over Arsenal waardoor hij vaak te veel lof geeft aan spelers (denilson) en te weinig tot geen kritiek levert op spelers die het vaak verdienen wanneer ze slecht presteren (bendtner)
Iraniangangster en ik proberen het dan vaak te relativeren om tegenwicht te bieden.

Hierdoor lijkt inderdaad dat alles wat bij Arsenal rondloopt perfect is en ongeevenaard.

Wat ik op jou te merken heb dat je een soort afkeer hebt tegen het feit dat Arsenal buitenlandse talenten aantrekt. Waarom is dat verkeerd?

Ik zie het als een soort Holywood of Broadway voor voetballers. Het hoogst haalbare plateau en beste omgeving voor talenten om alleerst door te groeien en daarna door te breken. Die kans krijgen ze meestal niet als ze in hun land van afkomst blijven. De visie van Arsenal is niet dat van 'wegkapen' en door verkopen. Zij speuren talenten vroegtijdig op en zorgen ervoor dat ze de beste opleiding krijgen om door te breken. hierin doen ze de Engelse talenten geen tekort integendeel zij krijgen meestal de voorkeur.
Nadelen zijn dat Engelse talenten te duur zijn om bij andere clubs weg te krijgen anders had Arsenal dat veel vaker gedaan.

16 november 2009 om 17:25

Ik ga er ook niet moeilijk over doen, dit soort artikelen zijn ook niet aan mij besteed. Als we het over vijftien-jarigen hebben gaat het nergens meer over, er zijn nog zoveel ontwikkelingen die ze moeten doormaken. Lansbury werd ziek, Murphy brak een been, Lupoli kon de druk niet aan. Ik denk niet dat het goed is om spelers bloot te stellen aan zoveel publiciteit op zo'n jonge leeftijd, laat staan oordelen.

Ik probeer ook duidelijk te maken dat het hele sterren-systeem ongeschikt is, dat heeft verder niets met Arsenal of wat dan ook te maken. Bewust of onbewust wordt er gewoon teveel misbruik van gemaakt. Ik snap je punt, maar dat neemt niet weg dat het nergens op slaat om een slechte waardering te geven puur en alleen om te compenseren. Toegegeven, zo werkt het de andere kant op ook, dus vandaar dat je het in mijn ogen beter helemaal kan weglaten, of zoals Iraniangangster zei dat je alleen leden met een bepaald puntenaantal kan laten stemmen. Ik persoonlijk hecht er zo goed als geen waarde aan, maar ik kan me voorstellen dat mensen zich ergeren als er willekeurige kutbeoordelingen worden uitgedeeld.

Wat betreft zelfreflectie geef ik je deels gelijk. Het blijft meer een kwestie van individu, je kan niet de hele Arsenal achterban over één kam scheren. Noem me arrogant, maar ik heb niet het idee dat ik wat Arsenal betreft niet in de spiegel durf te kijken. Als dat wel zo is hoor ik het graag, maar ik vermoed dat ik in mijn eigen artikelen tot vervelens aan toe heb aangestipt wat er allemaal mis is bij Arsenal. Ik heb zojuist een positief document ingediend, maar dat werd geweigerd omdat het niet actueel genoeg was. Verder ben ik altijd kritisch, misschien zelfs te. Dit heeft dus met mijn persoonlijkheid te maken en niet met de club die ik volg.

Wél is het zo dat Arsenal talenten sneller gehyped worden dan goed is, maar daar is ook een reden voor, namelijk dat ze vaker doorbreken bij Arsenal dan bij de meeste andere clubs.

16 november 2009 om 17:55

Haha altijd leuk om zo discussies aan te gaan. Bijzonder boeiend. Waarvoor hulde aan de mensen die reageren trouwens.

Zal proberen mijn (dus niet de beste ter aller tijde, alleen mijn persoonlijke) mening te laten zien.

@ Zizoufan
Wij hebben simpelweg een andere manier om naar clubexperts te kijken. Ik zoek in een clubexpert iets:
*vernieuwend
*zelfkritiek
*balans in iets mooi vinden maar ook kanttekeningen kunnen plaatsen
*mooie schrijfstijl
*bevlogenheid
*iets kunnen vertellen wat voetbalzone mij niet kan vertellen; ik wil er ook graag iets van leren

Als je hier (grotendeels) aan kan voldoen dan krijg je van mij 5 sterren. Alleen maar verheerlijken en alles is mooi daar koop ik niks voor. Dan sta je stil. Zelfkritiek is ook vooruitgaan. En ik twijfel niet aan deze meneer zijn kunde trouwens. Hij heeft al vaak genoeg laten zien zich er goed in verdiept te hebben.

Ik vind buitenlandse talenten goed als je ze haalt als ze uitzonderlijke talenten zijn. Niet omdat ze buitenlands zijn. Wanneer ze redelijk zijn en er kans is op, terwijl je dat ook uit je eigen jeugd had kunnen halen. Wanneer je 4 Zwitsers haalt dan ga je mij niet vertellen dat ze alle 4 uitzonderlijke talenten haalt. En dat vindt ik zonde. Waarom? Omdat ik hou van Engels voetbal en daar hoort voor mij ook de Engelse identiteit bij. Net zoals ik vind dat er bij Ajax Nederlanders moeten doorstromen en je alleen mensen haalt wanneer ze een absolute meerwaarde zijn. Maar dat is mijn persoonlijke mening. En ja Engelse talenten zijn duur. Maar dat vind ik een bepaalde verantwoordelijkheid die je naar je omgeving hebt. (zoals ik al eerder aangegeven heb)

@goonernl
Ben het met je eens over het beoordelingssysteem. En net zoals jij je voor kan stellen over willekeurige kut beoordelingen. Zo zijn er ook mensen die zich kunnen storen en willekeurig geslijm.

En ja zoals ook deze topic aangeeft kan je heel mooi inhoudelijk discussiëren met Arsenal supporters. Er zijn ook alleen heel veel gloryhunters en schreeuwers die alles briljant vinden wat betreft Arsenal. Elk talent is briljant en zijn allemaal geweldige voetballers. Ze kunnen nooit wat fout doen en als ze verliezen ligt het alles behalve aan zichzelf. En als ik de meeste Arsenal supporters niet hoger had dan had ik ook niet gereageerd. Maar meerdere discussies hebben aangetoond dat er erg goed te discussiëren valt met veel van die supporters. Vandaar mijn reactie. Balans mag er ook zijn. En alleen maar veren in de reet van iemand daar wordt niemand beter van..

17 november 2009 om 10:44

Dat hele sterrensysteem is bagger, en ik ben het er mee eens dat het misschien niet de beste zet was van Voetbalzone om dat erbij te voegen. Het is eerst en vooral voor de columnist/clubexpert niet leuk om de een na de andere 1 zien gegeven worden zonder dat je ook maar enig idee hebt van het waarom, zonder dat er ook maar enig bericht wordt geplaatst met een puntje van kritiek.
Het ontneemt je soms wel een beetje de zin om ermee door te gaan. Ik heb er geen probleem mee om slechte beoordelingen te krijgen, maar het zou toch interessant zijn om te weten waarom, wat je kan doen om je stukjes in het vervolg te verbeteren.

19 november 2009 om 16:39

Hmm ik wilde me eigenlijk altijd afzijdig houden bij zulke topics, maar Fillip snijdt nu wel een belangrijke punt aan.

Het is wel heel irritant én arrogant om maar steeds een stuk te krijgen dat vertelt hoe geweldig het gat daar bij Arsenal. Martstolze heeft namelijk het probleem dat hij alles wat daar gebeurd als ”het juiste” beschouwt. Tuurlijk heeft Wenger oog voor talent, wss als de beste, maar ook hij zal wel fouten maken.

Het feit dat jij artikels schirjft waarbij je wilt betogen dat Denilson de meest onderschatte speler is of dat Wenger een soort van glazen bol thuis heeft ofzo. Je moet je beseffen dat dit gescout altijd mis kan gaan. Zonder dat ik maar iets weet van Arsenal dirf ik te zeggen dat ook daar meer spelers mislukken als dat ze doorbreken.

In jouw colums ontbreekt altijd enig vorm van kritiek en dat vind ik arrogant overkomen. Ik weet zelf ook wel dat Arsenal een zeer sterk jeugdopleiding heeft, maar eerlijk gezegd zegt dt niet zó veel over de toekomst. Je weet nooit hoe ze zich straks verder zullen ontwikkelen.

En over het puntensysteem van VZ: Dat is idd een idioot systeem, maar de mensen die het nu genoemd hebben moeten zich eens beseffen dat zij zelf ook niet bepaald heilige engelen zijn geweest bij het complimentensysteem.

Genoeg posts gezien met de complimenten, teriwjl de post vol met provocatie en beledigingen zit. Hier krijg je al de complimenten als je voor dezelde club bent, dus hoewel die mensen gelijk hebben, moeten ze zich ook beseffen dat ze zelf even corrupt bezig zijn geweest op Vz.........

Hilarisch, deze 'zwitsers' zijn eigelijk een Algerijn en 2 Bosniers met zwitserse paspoort Wel weer mooi stukje, vind het toch leuk om ook wat over de andere jeugdelftallen in england wat te weten te komen

Inderdaad zeg, van de opgenoemde spelers zie ik geen 1 echte zwitserse naam. Vond het al zo vaag dat Zwitserland een jeugdtoernooi won, maar als je de namen van deze 'zwitsers' ziet begrijp ik het wel.
Nassim Ben Khalifa
Haris Seferovic
Sead Hajrovic
Elton Monteiro
Stefan Marinkovic

een Algerijn, 2 bosniers, een zuid-amerikaan en een servier.
Maar ja ze spelen wel voor jong-zwitserland dus daar doe je niks aan.

Op basis van populaire kritiek wil ik een reactie schrijven over de maak van een academie. Het blijkt namelijk zo te zijn dat men niet gelooft dat zoiets tijd opslokt. Men vindt het raar dat er jarenland zoveel buitenlands talent doorkwam bij Arsenal en amper Engelsen. Dat ga ik nu adresseren.

In 1996 kwam Arsene Wenger aan de macht bij Arsenal. Een Fransman, die eerder al manager was geweest van Monaco, Wenger was een enorme fan van jeugdopleidingen. Daar zijn redenen voor: Monaco heeft veel Frans talent en bovendien ook veel talent dat oorspronkelijk uit Afrika komt. Daar kon Wenger van profiteren. Hij merkte, dat talent zelf opleiden er voor zorgt dat spelers jouw systeem beter begrijpen. Dus ging hij dat toepassen. Spelers die doorkwamen, zoals Youri Djorkaeff, konden veel beter begrijpen wat er van ze verwacht werd. Ook had Frankrijk een heel ver gevorderd nationaal systeem: academieen als Clairefontaine. En anderen leverden elk jaar talent op, die dan als zestienjarige opgeslokt werden door de sluwe clubs. In Engeland was dit echter helemaal anders.

De FA was een sloom, oubollig monster. Men geloofde niet in nationale systemen: er waren een aantal academies, maar vooral commerciele, en niet heel succesvol. Sir Alex Ferguson was de eerste hervormer. Hij zocht in plekken als Salford, armere wijken met veel straatvoetbal, naar jonge spelers. Er was immers de regel dat je alleen binnen een bepaalde radius mocht scouten. Voor uitzonderlijke talenten, als Giggs en Beckham, maakte hij een uitzondering: die liet hij met ouders en al overkomen. Ferguson deed er echter ook ruim 10 jaar over, voor zijn systeem helemaal goed was. Hij had bovendien het geluk dat Salford en de rest van Greater Manchester een uitzonderlijke groep talent had, die hij goed wist te vinden en herkennen. Hij won er titels mee.

Wenger wist dat hij dat ook moest doen. Een van de eerste dingen die hij deed, was het opzetten van een echte academie op de Hale End. Hij had echter het probleem dat het jaren (ongeveer tien) duurt voordat dit enig succes op ging leveren. Waarom? Je moet scouts aantrekken, die spelers herkennen. Je moet connecties hebben bij scholen, sportverenigingen, je moet voetballeraren hebben en je moet een rapport opbouwen. Je moet weten waar je moet scouten, en dat duurt even. Je hebt natuurlijk uitzonderingen, spelers als Ashley Cole, maar verder was het weinig soeps. De beste talenten waren dan ook Frans: Anelka, Vieira, Henry. Omdat het systeem daar wel klopte.

Kijk naar Leeds. Dat is een stad met meer dan een miljoen inwoners. En maar een profclub. Die profiteren dus keihard. Daar komen dan ook ongelooflijk veel talenten uit voort. Arsenal ligt in Noord-london, in hippe wijk Islington. Daar wonen weinig families, die verhuizen naar het platteland. Dus hebben ze een kleine poel om uit te vissen. Het kost dus veel tijd, voordat je resultaten haalt. Traditioneel zijn er succesclubs: West Ham, Everton. Clubs uit minder welvarende delen van grote steden. Manchester United idem. Daar kwam echt talent door. Dat wordt niet begrepen.

Wenger moest jarenlang terugvallen op buitenlanders, soms met succes en vaker zonder. Nu gaat het goed. Er komt veel talent door. Maar velen begrijpen nog niet hoe het zit. Voordat Arsenal een klein beetje een opleiding op gang had, duurde het jaren. En dat zien sommigen niet. Wat die ook niet zien, zijn de jeugdspelers zelf. Het is heel makkelijk om denigrerend te zijn over talenten die je zelf nooit hebt gezien. De huidige generatie, zowel Brits als buitenlands, die bij Arsenal speelt is speciaal.

Sommige clubs hebben er een paar. Charlton heeft Shelvey. Aston Villa heeft Albrighton en Delfouneso. Tottenham heft Bostock. Maar clubs die jarenlang echt gewerkt hebben aan hun opleiding, hebben er veel meer. Everton heeft Rodwell, Vaughan, Baxter en veel meer. Manchester United heeft Macheda, Pogba, Wellbeck, Ljajic en meer. Bij West Ham spleen fantastische jongelingen, bijna allemaal lokaal. De vruchten worden afgeworpen. Na Ferguson is Wenger de belangrijkste pionier. Maar wanneer wij zijn lofzang zingen, of onze talenten noemen, worden wij bekritiseerd. Blindelings. Dat is jammer.

De reden voor een gebrek aan Engels talent is kraakhelder. Fabio Capello heeft al heel vaak de lofzang gezongen van het systeem van Arsenal, en hoe goed de jongens zijn die doorkomen. Dat anderen dat niet zien, is aan hun. Ik vind de mening van mensen als Capello, Redknapp en Lord Triessman belangrijker dan de gemiddelde Vz-er die Arsenal niet mag en blindelings bekritiseerd voor hun gebrek aan Engels talent. Wij Arsenal fans hebben het recht om blij te zijn met onze jeugd. En ik als persoon vind het leuk om anderen daarvan op de hoogte te brengen. Sommigen zijn het daar niet mee eens, die vinden het obscuur, onbelangrijk of absurd dat ik Zwitsers noem wanneer het een Engelse club betreft. Prima. Maar die moeten naar hun zelf kijken.

Het bouwen van een jeugdopleiding is een lang proces. Ferguson deed er jaren over, en dat is een van de beste managers allertijden. Wenger is ook nog lang niet klaar, maar het begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Britten en buitenlanders. Kijk eens naar Spurs: eerst Frank Arnesen, daarna Damiel Comolli. Gooi er miljoenen tegenaan en hopen op talent. Zo werkt het niet, en dat blijkt maar weer eens. Je moet een systeem bouwen. Dat duurt even. Wij zijn eindelijk zover dat het resultaten op gaat leveren. Wacht maar, ze komen eraan.

PS: ik geef toe dat zelfkritiek ontbreekt en dat ik daar aan moet werken maar Filip, jij gaat veel te ver. Moet je zelf weten, maar wij mogen je er op wijzen.

16 november 2009 om 17:36

Tsjah je kan misschien ook zo denken. Als ik niet zo zwart wit was geweest was mijn punt niet binnen gekomen. Uiteindelijk is het ook meer een kritiek in zijn algemeenheid en niet specifiek en alleen op jou. Het hele systeem zoals er nu beoordeeld wordt gaat mij te ver. Als het persoonlijk heeft gekwetst spijt mij dat trouwens. Zo is het niet bedoelt. Als ik in eerlijkheid moest stemmen had ik het 3 en als het kon 3,5 sterren gegeven. In uitvoerigheid zeer goed. Ik zie alleen geen vernieuwende dingen of zelfkritiek en de inhoudt qua buitenlanders stuit mij ook als ik zie wat er in het eerste rond loopt. Dan schiet het mij in het verkeerde keelgat als ik zie dat er 4 buitenlanders gehaald zijn en dat ook nog eens verheerlijkt wordt in een bericht.

Trouwens dit bericht is boeiend om te lezen. Omdat je hierin iets nieuws verteld, vernieuwend bent en duidelijk beargumenteerd. En ja je hebt alle reden om Wenger te bewieroken. Ik was alleen, persoonlijk, erg boos geworden dat hij dit opgezet heeft en er Engels talent doorkomt waardoor hij dat nu weer vergooit door weer 4 Zwitsers aan te trekken. Maar dat ben ik...

17 november 2009 om 00:40

3 sterren wilde je geven? Dan doe ik er wel 5 om het een beetje in balans te houden.

On; leuk stukje weer, ben zelf ook altyd wel benieuwd naar talenten. Zo word ik een beetje op de hoogte gehouden van de talenten bij Arsenal.

5 sterren, en totaal niet omdat ik veel interesse heb in Arsenal.
Het leest lekker weg, logische teksten onder elkaar en daarbij is het ook erg betrouwbaar.
Dat heb ik niet bij alle ''schrijvers''
Natuurlijk is dit verheerlijking, maar als je zoveel over hebt en zoveel weet over iets dan neem ik je dat niet kwalijk. Tenslotte ben je een clubexpert.

Trouwens Martstolze, doe jij de opleiding HBO Arsenal management ofzo ?
Jij weet echt ongelovelijk veel en het lijkt wel alsof jij daar midden in zit op de 1 of andere manier.

Ik vind dat iedereen nu wel redelijk op de hoogte is van het talent bij Arsenal en hoe Wenger hiermee om springt. Maar zou je ook eens een stuk over Pat Rice kunnen schrijven? De beste man zit ook al sinds 84' bij Arsenal (als niet-speler).
Ben erg benieuwd wat je van hem weet, ik zie hem voor me als de man die met -10c nog steeds in korte broek naast Wenger zit haha!

Respect voor je stukjes

Goed en duidelijk stuk!

Alleen snap ik deze zin niet helemaal; Sommige landen zouden dan talent proberen te importeren, zoals in Nederland veel gebeurt. Zwitserland besloot echter dat de beste manier om de competitie beter te maken het opleiden van talent was

Is juist Nederland niet het land dat talenten opleid? Die importeren toch juist niks. Kijk naar alle grote voetballers die in Nederland zijn opgeleid. Juist de Engelse clubs kopen en importeren de buitenlande jongens. Ik vind niet dat de Nederlandse clubs talenten kopen.

Goed stuk man! 4 sterren voor jou.

Helaas geen vijfde ster, maar dat komt hoofdzakelijk door twee punten.

1. Filip hierboven gaf het al aan: het missen van zelfkritiek. Mijn favoriete buitenlandse club is Arsenal (samen met Barçelona dan), maar aan iets van Arsenal kan ik me soms ergeren. Arsenal, maar ook haar fans (en eigenlijk is het bij Barça net zo) vinden de club als een model voor anderen. Daar zit een kern van waarheid in; zowel Arsenal en Barça leidt veel spelers zelf op, en geeft geen bedragen uit die niet van deze planeet zijn (dat is bij de Barça dan weer wat minder, maar oké).

Toch gaan er bij Arsenal nog veel dingen niet goed. Spelers van 15, 16 en misschien nog wel jonger halen vanuit het buitenland omdan vervolgens te zeggen dat je ze 'zelf opgeleid' zijn, vind ik wat wrang. In feite is het niet zo. Tuurlijk, Arsenal begeleidt die spelers nog in jaar of 4 heel intensief, maar dat deden de voorgaande clubs van die spelers ook. Dat valt dus wel mee. Daarbij is het wel buitenlands; veel opgeleide spelers van Arsenal hebben dan wel een Engels paspoort, maar hun geschiedenis gaat vaak terug naar een ander land.

Kortweg is bij Arsenal alles 'wow!' en beter als de rest. Dat is ook wel zo, maar niet op alle aspecten van het voetbal. In zijn totaliteit zeg maar, zijn er vast en zeker veel punten waarop bijvoorbeeld United verder is, of beter.

2. Misschien is het wat overdreven om een colum -als ik dat zo mag noemen- te wijden aan spelers die mensen amper kennen. Je bedoeling is misschien te kennen geven dat Zwitserland veel talenten heeft, maar wees eerlijk: het artikel gat vooral over het geven van voorbeelden daarvan. Eigenlijk is dat zonde, want mensen kunnen zich er amper iets van voorstellen wat er ons hier allemaal voorgeschoteld wordt, omdat men niet weet wat voor spelers het zijn, en hoe ze d'r uitzien. Snap je?

Maar laat duidelijk zijn: ik zou het echt niet beter doen als jou, en het stuk is buiten deze kritiekpunten gewoon heel goed!

Wat is het met de Zwitsers dat het zulke goede spelers maakt? Ze hebben veel buitenlanders

--------------------------------------------------...
Ten eerste is de eerste zin raar maar vooral de reden erna vind ik nogal raar. Omdat ze veel buitenlanders hebben brengt het land goede spelers voort? Net of iemand, als hij in een ander land voetbalt dan zijn geboorteland, opeens beter wordt?

Verder ben ik het met de kritiek van Filip eens; het gehele stuk is een positieve opsomming van een paar talenten die met een 'roze bril' worden beoordeeld.

Ook vind ik het niet echt goed geschreven. Er zitten veel rare uitdrukkingen of niet kloppende uitdrukkingen bij. Bovendien leest het weg als een paar spelersrapporten onder elkaar in plaats van een samenhangend stuk.

Sorry maar slechts 2 sterren. Die verdien je overigens geheel aan het feit dat je erg veel kennis hebben over je cluppie Arsenal en de daarbij behorende jeugdopleiding.

Goed stuk. Ben altijd geïnteresseerd in jonge talenten en heb zondag de finale van het Wk onder 17 in zijn geheel gezien. Een aantal spelers die jij hier noemt waren mij ook al opgevallen. Interessant om te lezen en in mijn ogen 5 sterren waard!

Ik word bijna jaloers van hoeveel jij over Arsenal weet. :P Maar ik vind dit stuk iets minder interessant dan je vorige, omdat ik meer geïnteresseerd ben in de talenten in de opleiding. 4*

Vier sterren deze keer. Eerste deel was niet geweldig geschreven, beetje vage formulering. Daarna werd het echter een stuk beter en daarom verdien je ook vier sterren. Het was informatie die ik absoluut nog niet kende en wat interessant inzicht gaf. Of Wenger op het gebied van Zwitsers voetbal zo'n visionair is moeten we maar afwachten. Senderos werd immers ook binnengehaald als toptalent.

Je bent inderdaad erg positief over deze spelers, al is dat ook wel logisch. Ze zijn binnengehaald als toptalenten. Misschien is het leuk om aan het einde van het seizoen een kritische terugblik te doen op hun prestaties in de jeugdelftallen en te kijken of ze het hebben waargemaakt.

De nationaliteitskwestie vind ik overigens onzin. Arsenal wil proberen de beste spelers op te leiden, onafhankelijk van hun nationaliteit. Door de toegenomen concurrentie zullen de Engelse spelers ook hun niveau moeten verbeteren, wat alleen maar goed kan zijn. Het is niet voor niets dat er de laatste jaren geen jeugdspelers meer zijn doorgekomen bij Man Utd, Liverpool en Chelsea. Het niveau van de top 4 is zo hoog geworden door dat alleen de echte toppers het redden. Daarvoor moet het niveau van je jeugdopleiding ook omhoog en dat duurt jaren. Probleem zit hem hierbij ook bij de FA, waarbij het uitgangspunt al jaren veel te veel op het fysiek ligt. Sir Trevor Brooking probeert dit al jaren te veranderen, maar er lijkt vooralsnog weinig vooruitgang in te zitten.

Wil je nu dat ik zeg;
respect voor Wenger hoe hij die buitenlandse talentjes toch kan vinden

En dan zeggen ze dat België een import-team heeft.. Zwitserland is dubbel zo erg, met Bosnie en Servie als belangrijkste import-partner bouwen ze toch een mooi team op voor de toekomst! Maar ja iedereen mag toch ergens trots op zijn..

Arsenal doet het ook goed om deze spelers aan te trekken, Wenger doet dat toch fantastisch zeg, alleen jammer dat zijn werk nooit in prijzen resulteert. Maar ja nieuwe ronde niet kansen, ze doen nog voor alles mee dit jaar, wat er niet is kan nog wel komen.

Voor de rest vind ik dit artikel niet meer dan 2 sterren waard, dit omdat het veel te veel tekst bevat en de inhoud hiervan vrij beperkt en voorspelbaar is, en ik je schrijfstijl wel redelijk vind maar je toch veel punten heb waar het beter dan, ik ben een geboren criticus, en hopelijk werk je aan deze punten waardoor je volgende keer wat betere kwaliteit levert met je stuk.

Alle Arsenal fans stemmen gelijk 5 sterren zonder te lezen dat weet ik zeker, anders was je niet aan de beoordeling gekomen wat je nu heb.

Wel een aardig stuk dat wel, maar merk toch bij veel punten dat je dat beter moet doen. Succes!

19 november 2009 om 00:49

Ik ben ook een criticus en jij maakt een spelfout: dan ipv kan. 3 sterren deze reactie!

Mag ik bovendien opmerken dat de beste stuurlui aan wal staan? Ik zou het zeer graag zien dat jij een artikel schrijft, om jouw bewering te bevestigen. Bovendien is tekst geen probleem, plaatjes toevoegen kan niet en waarom zou je het expres kort houden? Als je de namen van de spelers niet kent kan het bovendien niet voorspelbaar zijn, vooral als je niet wist wat ik ging vertellen.

Maar ja, ik ben ook een criticus, zeg ik al

Goed stuk, leuk om wat meer informatie te krijgen over de eventuele talenten van morgen.
Daarbij, leuke discussie achteraf, en dat is de bedoeling van een goede column.
En ach, typefouten maakt iedereen, so who cares. Als je er toch wat aan wilt doen, laat iemand anders het eerst lezen voordat je het publiceert.

ik vind dit een leuk artikel. er is een beetje research gedaan en je leest wat zaken die je niet op elke standaard voetbalsite leest. Ga zo door

Zwitserland speelt in de toekomst gewoon mee in de top van europa, en ook clubs als Basel en Zurich worden beter!

Mooi stuk, Zwitserland heeft zeker veel talent en dit zijn goede voorbeelden. Goed van Wenger en Arsenal dat ze deze jongens hebben gekocht.

Seferević en Harjović zijn geen van beide echte zwitsers ze zijn beide Bosnisch

Voor de uiteenzetting, de details en de nieuwe dingen die ik heb geleerd geef ik je een groot compliment. Je hebt een prettige manier van schrijven.

4*

Dit vind ik nou echt een topstuk.
Er staan dingen in die ik echt nog niet wist, en die me wel echt interresseren.
Ook vind ik dat je leuk schrijft, door elke speler individueel nog even toe te lichten.
Een topstuk, van mij krijg je 5 sterrren!

23 november 2009 om 21:26

Mee eens!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren