Wim Jonk woedend: ‘Dit is toch geen voetbal, of ben ik nou achterlijk?’

FC Volendam kende vrijdagavond een valse start van zijn seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Het duel met FC Eindhoven in het Jan Louwers Stadion eindigde in een 2-2 gelijkspel, nadat een 0-2 voorsprong uit handen werd gegeven. Wim Jonk is na afloop woedend op scheidsrechter Sam Dröge, die in zijn ogen tot drie keer toe naliet om Volendam een strafschop te geven.

Door doelpunten van Damon Mirani en Daryl van Mieghem stond Volendam na veertig minuten spelen al op een ogenschijnlijk comfortabele 0-2 voorsprong. FC Eindhoven kreeg op slag van rust echter wél een strafschop, die benut werd door Joey Sleegers. Hij zorgde in de blessuretijd van tweede helft ook voor de gelijkmaker. “Je speelt een goede eerste helft, waarin je redelijk dominant bent. Daarna heb je de wedstrijd onder controle en dan krijg je een goedkope penalty tegen”, analyseert Jonk voor de camera van ESPN.

“Als je dan een penalty geeft, moet je die ook aan ons geven in de tweede helft”, vervolgt de trainer van Volendam. Er worden drie momenten aangehaald waar ogenschijnlijk een overtreding wordt gemaakt op Robert Mühren binnen het strafschopgebied. “Dat moment heb ik goed kunnen zien, net als iedereen in het stadion. Het voelt als meten met twee maten. Dit is toch geen voetbal, of ben ik nou achterlijk? Mühren wordt helemaal weggeschopt.”

“Ik vond ons niet goed spelen in de tweede helft. Desalniettemin krijgen we drie opgelegde kansen, dan moet je de wedstrijd in het slot gooien. En dan krijg je een hele zure tweede goal tegen”, zo steekt Jonk na de remise in Eindhoven ook de hand in eigen boezem. Voor Volendam wacht nu over een week een pittig duel, want komende vrijdag komt ADO Den Haag op bezoek in het KRAS Stadion.

Zie jij FC Volendam dit seizoen promoveren?

1
2

In de KKD heb je eigenlijk dubbel pech; en geen VAR en ook nog eens matig tot slechte scheidsrechters. Het is af en toe net een loterij.

7 augustus 2021 om 09:36

Ik vind vooral de '' degradatie '' van scheidsrechters naar de KKD echt tranentrekkend slecht wanneer ze het in de eredivisie goed verneukt hebben. Net of de KKD geen goede leidsmannen verdient. Ga voor straf daar maar fluiten. Echt. Dat daar nog nooit wat over is gezegd vanuit de KKD snap ik echt niet.

7 augustus 2021 om 10:33

Zo werkt het toch in elk beoordelingssysteem? Zo werkt het zelfs als voetbalteam in de eredivisie. Als je het daar flink verneukt, mag je voor straf minimaal een seizoen in de KKD spelen. Elk niveau krijgt de scheidsrechter die het verdient. Als je als KKD niet het hoogste niveau bent, krijg je ook niet de beste scheidsrechters. Zo simpel is het.

7 augustus 2021 om 10:52

Dat vind ik niet meer dan normaal. Je gaat toch niet de beste scheidsrechters naar een slechtere competitie brengen? Wil je dan ook de slechtere scheidsrechters Ajax-PSV laten fluiten?

7 augustus 2021 om 10:55

Ja en nee.

Ik snap je redenering maar ik vind wel dat je aan het niveau van scheidsrechters wel makkelijker kunt werken en dat zij gewoon goede officials verdienen. Dat heeft effect op die competitie. Want je wilt alles toch beter maken en hebben?

7 augustus 2021 om 11:07

@KT,Dat vind ik echt te simpel. Het gaat mij vooral om de strafmaatregel. Dat beginnende leidsmannen starten in de KKD vind ik logisch, ze moeten ergens beginnen, maar scheidsrechters terugzetten doordat ze een fout zijn begaan vind ik vrij treurig. Sluit hem voor een paar weken uit. Daar heb je veel meer aan, mijns inziens. Nu moeten de KKD ploegen het doen met falende scheidsrechters. Tsja..@Brigadier,Zie bovenstaande. Gaat mij eigenlijk vooral om de straffen. De kwalitatief sterke in de eredivisie lijkt mij helder.@Medellin,Eens hoor. Zie ook bovenstaande. Het liefst natuurlijk scheidsrechters zonder fouten. Daar is ook ervaring voor nodig.

7 augustus 2021 om 12:33

@Dr.Mario ik snap je redenering en ik vind het ook geen gekke gedachte. Ik ben het er alleen niet mee eens. Maar goed, let's agree that we disagree.

Ik heb de wedstrijd zelf niet gezien, maar kan iemand mij vertellen of dat Jonk hier terecht boos is? Of is dit gewoon een beetje frustratie, omdat ze niet winnen en daar redenen voor zoekt?

7 augustus 2021 om 09:26

Nee er waren wel een paar duidelijke penalty's. Maar de scheids is volgens mij net nieuw en maakte een zwakke indruk

7 augustus 2021 om 09:27

Nee hij moet niet janken. Volgende keer heeft hij ze wel mee of niet. Dan moet hij naar de eredivisie gaan als ie er niet tegen kan. Daar hebben ze wel een var en die beslist ook niet alles in jouw voordeel.

7 augustus 2021 om 09:35

Wat een rare reactie, dan moet hij naar de Eredivisie toe gaan.. Hoe dan?Zijn boosheid was terecht, 3 niet gegeven pingels waarvan er 1 echt zeer overduidelijk was. Kan me dus boosheid wel indenken, sta je daar met 3 1 voor dan lijd je geen puntverlies en ben je koploper. Ook ga je met een ander gevoel de volgende pot in.

7 augustus 2021 om 10:39

En jij gaat rustig achterover zitten als jou team 3 duidelijke penalty's niet krijgt zeker. Hou toch op man. Dat mensen je reactie nog liken ook. Iedere voetbalfan word woest als je 3 penalty's ontnomen word.

7 augustus 2021 om 09:52

Volkomen terechte kritiek...wat een flut scheidsrechter

Niet sterk om je teleurstelling buiten jezelf te zoeken. Ik snap de frustratie wel maar je kunt je energie beter aan jezelf besteden, daar is ook nog genoeg te verbeteren.

7 augustus 2021 om 10:18

Wat een onzin verkoop jij hier. Heb je de wedstrijd gezien? Of de samenvatting? Scheidsrechter was bedroevend slecht. Dan mag jij je zeker genaaid voelen.

7 augustus 2021 om 10:30

@AmazingNinja: Hij mag zich altijd genaaid voelen door een scheidsrechter, maar je hebt er geen invloed op. Je kunt je beter druk maken om zaken waar je wel invloed op hebt, namelijk het spel van je eigen ploeg.

7 augustus 2021 om 11:17

Dan heb je blijkbaar nooit zelf gevoetbald. Je druk maken om je eigen prestatie en je van tijd tot tijd gefrustreerd voelen over n slechte scheids en dit vlak na een wedstrijd uiten, gaat prima samen.

7 augustus 2021 om 12:36

@Zwollenaar01: waar zeg ik dat het niet zou mogen of kunnen? Ik zeg alleen dat je er niets mee opschiet omdat je er geen invloed op hebt.

7 augustus 2021 om 12:50

@Zwollenaar01: ik heb inderdaad zelf nooit op clubniveau gevoetbald. Het in de wedstrijd en na de wedstrijd reageren op scheidsrechters is typisch voor voetballers. Dat weet ik, omdat ik wel bij voetbal en bij andere sporten als scheidsrechter gefloten heb. Daarnaast zie ik genoeg sportwedstrijden op TV om deze conclusie te kunnen trekken. Het is typisch voetbal dat gemekker. Gelukkig dat ze bij andere sporten, neem bijvoorbeeld rugby en hockey, zich veel professioneler gedragen richting een scheidsrechter. De zogenaamde emotie in een wedstrijd niet kunnen beheersen is iets wat ik alleen structureel bij voetbal zie.