Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Wat is Maté? Het favoriete drankje van spelers als Messi en Tagliafico

Laatste update:

Buiten de wedstrijden om verschijnen spelers als Lionel Messi, Luis Suárez en Sergio Agüero op social media regelmatig met een bijzonder drankje op de foto. Het gaat hier om de Zuid-Amerikaanse specialiteit Maté. Ook Ajacieden Nicolás Tagliafico en Lisandro Magallán drinken het, maar wat is het precies? Wat zijn de ingrediënten en hoe maak je deze Zuid-Amerikaanse thee?

Professionele atleten zijn altijd op zoek naar manieren om hun prestaties te bevorderen. Een kleine verandering in hun levensstijl, training of dieet kan een groot verschil maken. In dat kader zijn steeds meer voetballers de afgelopen jaren begonnen met het drinken van Maté, iets wat zelfs Paus Franciscus regelmatig tot zich neemt. Deze trend is begonnen in Zuid-Amerika en heeft door verschillende voetballers Europa inmiddels bereikt. Het drinken van Maté is gezond, maar het bereiden en drinken wordt ook gezien als een sociaal aspect.

Wat is Maté?

Yerba Maté is de nationale drank van Argentinië. Ook in de rest van Zuid-Amerika is het een populaire soort thee. In omliggende landen als Brazilië en Uruguay wordt het ook veel gedronken. De thee wordt op traditionele wijze gemaakt van gedroogde bladeren en takjes van de Ilex Paraguariensis, een boom die ook wel de Matéplant wordt genoemd en nergens anders voorkomt dan in het noorden van Argentinië, het zuiden van Brazilië en in Paraguay.

De thee wordt gedronken met een metalen rietje, de Bombilla, uit een beker die gemaakt is van een kalebas. De smaak van de thee is bitterzoet. Afhankelijk van de kwaliteit en de oorsprong van de bladeren en takjes, kan de zoete of bittere smaak, overheersen. Yerba Maté bevat cafeïne en wordt dan ook vaak gedronken als vervanger van koffie. In de thee zitten echter meer vitaminen en voedingsstoffen, zoals onder meer magnesium, mangaan, natrium, kalium en ijzer. Bovendien zou de thee het immuunsysteem stimuleren, het lichaam ontgiften, het zenuwstelsel versterken en verouderingsverschijnselen tegengaan.

Voetballers die Maté drinken

View this post on Instagram

Mate vs Froid ????

A post shared by Antoine Griezmann (@antogriezmann) on

Aangezien Maté een Zuid-Amerikaanse traditie is, zal het geen verrassing zijn dat de bekendste voetballers uit landen als Brazilië, Argentinië en Uruguay het regelmatig drinken. Vijfvoudig Ballon d’Or-winnaar Lionel Messi is waarschijnlijk de bekendste voetballer die met enige regelmaat geniet van de thee. Op sociale media wordt hij vaak gezien met zijn Maté en gevulde thermoskan.

View this post on Instagram

¡Arrancando el día con unos mates!! #buenosdias

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on

Messi’s ploeggenoot Luis Suárez is ook een groot fan van Maté, net zoals Argentijns international Sergio Agüero en Neymar dat zijn. Ook de Ajacieden Nicolás Tagliafico en Lisandro Magallán zijn er bekend mee. In de Netflix-documentaire First Team Juventus is te zien dat Gonzalo Higuaín Maté drinkt samen met de Zuid-Amerikanen Douglas Costa en Rodrigo Bentancur.

In aanloop naar het WK werd Maté ook bij de nationale ploeg van Engeland geïntroduceerd. Spelers van Tottenham Hotspur zorgden ervoor dat the Three Lions bekend raakten met de Zuid-Amerikaanse specialiteit. Eric Dier onthulde later dat de Argentijnen Erik Lamela, Juan Foyth en manager Mauricio Pochettino Maté hadden geïntroduceerd bij the Spurs. “Bij Tottenham zijn er nu veel spelers die het drinken. Eerlijk gezegd ben ik er nu een beetje aan verslaafd”, aldus Dier tegenover de Daily Telegraph. “Bij Tottenham hebben we veel Argentijnen en ik ben samen met hen gaan drinken. Nu doen de Engelse spelers alsof ze Zuid-Amerikanen zijn.”

View this post on Instagram

Feliz cumpleaños Bro ! Te amo ??. @punchiig

A post shared by Sergio Leonel Agüero (@10aguerosergiokun) on

Hoe maak je Maté?

De Maté moet voor tweederde gevuld worden met de bladeren en twijgjes. Vervolgens moet er een opening in de thee worden gemaakt, waar het water ingegoten wordt. Het water mag de grens van 75 graden niet passeren, want anders gaan er belangrijke voedingsstoffen verloren. Nadat de thee tot rust is gekomen kan het vocht worden opgedronken. Wanneer het water op is, kan de Maté opnieuw gevuld worden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Geweldig! Zou best eens kunnen dat ze er aanzienlijk beter van gaan presteren. Ben benieuwd waar ze die mate thee met die beker en rietje in nl verkopen.

13 januari 2019 om 10:51

Moet niet al te lastig zijn om te vinden. Mijn collega heeft vorige week ofzo in het centrum van Eindhoven zo'n beker gekocht. Zo'n 'rietje' had ie ook ineens liggen..

De volgende hype wordt Mate. Wel veel beter dan de andere drankjes. In mijn jeugd was dat nog AA maar die krijg ik niet meer door mijn strot. Wat een zoete zooi is dat zeg.

12 januari 2019 om 08:56

Haha ja aa drink. Het eerste 'energy drankje'. Vooral op de toernooien in de zomer was dat spul niet aan te slepen.

12 januari 2019 om 10:53

AA is zo lekker. Ik hoop dat ze in Nederland Gatorade gaan verkopen, dat vind ik nog lekkerder.

12 januari 2019 om 11:13

AA en Mate zijn niet te vergelijken. Het is echt een kruidenthee, waarbij het gebruikelijk is een eigen beker en rietje te hebben. In Argentinie koop je het ook niet als kant-en-klaar; iedereen draagt de kruiden zelf bij zich en schenkt er vanuit zijn thermosfles steeds warm water op bij. Om die reden heb je bij veel tankstations en andere openbare plaatsen warmwatervoorziening om de flessen bij te vullen.

Overigens betwijfel ik of er in Europa veel markt voor is. Veel Europeanen vinden het smerig.

12 januari 2019 om 11:50

Hier is er idd geen markt voor. De 4 genoemde landen (argentinie, paraguay uruguay en Brazilie) zijn ook zo beetje de enige zuidamerikaanse landen die het lekker vinden. Wij Surinamers vinden dit ook niet te drinken!

12 januari 2019 om 21:20

Persoonlijk vind ik het niet onsmakelijk, begin met wat honing erin te doen en bouw dat langzaam af. Je eerste koffie was puur ook niet lekker, maar gaandeweg leer je het waarderen.

13 januari 2019 om 10:54

Brrr honing, muntthee met honing vind ik ook smerig. Koffie puur drink ik eigenlijk ook nooit. Gaat gewoon suiker en melk in hoor

12 januari 2019 om 12:57

Haha van AA drink krijg je een dikke slijm in je keel . Heel lekker was dat om in de rust te drinken. Bah!

12 januari 2019 om 19:30

Memories. Ik nam vroeger ook altijd meteen na de wedstrijd een Aa'tje. En daarna 20 bier.

Ik ken qua mate alleen Club Mate, een frisdrankje wat in Berlijn veel gedronken wordt en gebaseerd is op Zuid-Amerikaanse Mate. Er zit alleen 'iets' meer suiker in ben ik bang.

14 januari 2019 om 23:03

Tegenwoordig is het uitgaansleven in Nederland er ook mee bekend. Als je in de wat “hippere” clubs komt. Maar volgens mij valt het wel mee met de hoeveelheid suiker juist. Daarom is het zo in opkomst omdat het van natuurlijke extracte komt (wat ook veel suiker kan bevatten). Maar durf het niet helemaal met zekerheid te zeggen aangezien het een tijd geleden is dat ik het heb gedronken.
Ze verkopen het trouwens ook op de HvA bedenk ik me nu.

15 januari 2019 om 14:37

Goed om te horen. Dan hoef ik het niet te missen als ik weer een keer naar Nederland verhuis. Ik drink geen koffie dus gebruik Club Mate als caffeine-shot en met een klein kind heb je die regelmatig nodig. Suiker is minder dan in Cola idd, maar er zit toch nog wel 25 gram in een halve liter fles.

Schitterend. Diepgaand, relevant en nieuwswaardig artikel. Nee zonder gekheid, ik bent best voor een beetje achtergrondinformatie. Maar gaan we nu artikelen schrijven over thee uit Argentinië? Schrijven ze daar ook artikelen over de koemelk die Luuk de Jong en Mathijs de Ligt drinken?

12 januari 2019 om 01:05

Niet zo zeuren, was zeker wel interessant.

12 januari 2019 om 04:39

Het begon enigszins interessant, maar na al een alinea of twee werd het letterlijk een wellness artikel ipv een artikel over voetbal.
Begrijp me niet verkeerd, je kan een prima voetbalstukje hier over schrijven, maar houd het dan mooi 2 alinea's kort en eindig met een video. Scheelt je ook weer wat tik werk.

Al met al opzich wel benieuwd naar de smaak van die thee. Dat moet ik dan wel weer eerlijk zeggen

12 januari 2019 om 01:32

Dit is echt zeuren om te zeuren.. het is toch best interessant om te lezen wat wereldvoetballers drinken/eten? Laatst poste de chef-kok van Cristiano Ronaldo toch zijn voedingsschema ook online, misschien is dat voor jou niks maar voor velen is dat toch interessant. En als Luuk de Jong en Mathijs de Ligt zo groot als Messi, Aguero en Suarez worden mag er daar zeker een artikel over gemaakt worden

12 januari 2019 om 01:37

Misschien zeur ik ook wel hoor, kan best zijn. Vind dit alleen persoonlijk wel een heel vergezocht artikel. Maar dat zal dan per persoon verschillen... Een heel voedingschema vind ik overigens wel wat anders dan een enigszins populair drankje dat een aantal voetballers drinkt.

12 januari 2019 om 02:02

Wacht maar totdat bekend wordt dat de Ligt zo’n topper is geworden door karnemelk te drinken. Straks niet meer aan te slepen!

Vindt zelf niet dat je zeurt, ook ik vind het een vergezocht, privé gehalte, artikel.

Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik zeg net tegen m'n Argentijnse maat dat ik mate wil en hij moest lachen.. Who the fuck told you that.. So manana mate it is.. Buenos noches amigos

13 januari 2019 om 11:09

Edit, ik vond het niet te pruimen haha

Ik ben nu in Argentinië en iedereen drinkt het hier. Met elkaar.. En iedereen biedt het je ook aan om met ze te drinken. Ik vind het niet smaken.. Maar wel echt iets waar ik Argentinië aan zal herinneren..

Mijn schoonzus is Argentijns. Ze drinkt het vaak. Ik noem het haar drugs 😁
Als ze daar even op vakantie is neemt ze het liefst een hele koffer terug met Alfajores en Dulche de leche.

12 januari 2019 om 05:02

Maaaat eh
Waar smaakt het eigenijk naar?

12 januari 2019 om 07:05

Ik vind het een bittere bende. Maar he, smaken verschillen. Heb ook een bombilla en kale bas liggen met een pak mate. Maar dat is meer om te hebben omdat ik het culturele aspect zo mooi vind. Het pak mate is dus ook al jaren dicht gebleven. Wil je het proberen? Steeds meer toko's verkopen het.

12 januari 2019 om 08:23

Ik heb het nog nooit geprobeerd...Wat Bolso beschrijft heb ik dus ook gehoord. Dan zeg ik heel snel dankjewel...Alfajores zijn dan wel heerlijk. Dat zijn koekjes.

12 januari 2019 om 10:56

@bolso, ik vind het ook enorm smerig. Ik drink eigenlijk sws nooit thee behalve de mierzoete Marokkaanse muntthee met 9 scheppen suiker. Ik vond het ook erg bitter.

13 januari 2019 om 22:21

Ohh.. Alfajores!!! 😁 Als vrienden naar Argentinië of Uruguay gaan, vraag ik ze ook altijd om alfajores en yerba. Echt lekker

Geniet, maar drink met maté.

12 januari 2019 om 13:06

Vraag hier patent op aan, dit gaat een of ander bedrijf zeker van je jatten.

Het is dus thee van een Argentijnse hulstsoort. Iemand al Ilex aquifolium geprobeerd? We hebben vast nog wel ergens een verdroogd kerststukje staan.

Geweldig dit, gaan we volgende keer 'wat is Ayran?' bespreken? Het favoriete drankje van Burak Yilmaz, Arda Turan, Tarkan en Erdogan.

7 februari 2019 om 20:13

Ayran kan je toch bij de Kebapzaak krijgen ofniet? Althans in België is dat zo, is dit hetzelfde soort drankje?

Ik heb nu nog steeds nergens gelezen wat het nu precies is. Ik betwijfel dat ik blaadjes en twijgjes uit de tuin kan halen en versnipperen? Hoe je het maakt is dus nog steeds niet beantwoord.

12 januari 2019 om 11:49

https://youtu.be/zYdtdRHua3g

Een video van Torreira die Mate maakt en er uitleg bijgeeft.

Haha best grappig, ik zag het inderdaad al geregeld op social media voorbij komen dus vroeg me al af wat het was.

Je kunt mate in Arabische winkels vinden. Het naam van de product is Kharta😉
Het is ook een populair drank in Syrië en lebanon.

Fantastische drank. Ik heb het leren kennen in Argentinië en Uruguay en sindsdien drink ik het diverse malen per week. Je moet er wel aan wennen maar je krijgt er veel energie van. In Nederland kan je de yerba online bestellen en de beker kun je kopen op Amazon

Een aanvulling; ik lees dat het omschreven wordt als een trend. Dit is het niet. Je kan het beter onder cultuur/traditie benoemen.
Zo, en nu tijd para unos matés

Gr.

Te gek,
vraag me echter af of zoveel thee in een kopje doen niet hetzelfde effect geeft. In de westerse theezakjes, of thee-eitjes vul je die zelden met zoveel theebladeren. Thee is ook gewoon gezond, zuivert het lichaam en zit ook caffeine in. Persoonlijk spreekt het drankje me niet echt aan, puur en alleen door de insta's van Messi, Aguero en Griezman die ze hier tussen hebben gestopt, het wordt meer een beetje speciaal doenerij.

8 februari 2019 om 10:09

Weet niet of je bekend bent met 'matcha'? Een Japanse theedrank waar je de thee bladeren opdrinkt. Doet me daar aan denken, dat was in 2017 ineens ook een hype en is vergelijkbaar. Maar dat gaf echt wel een ander effect dan een paar zakjes thee!
Verder bestaat Club Mate in Duitsland al erg lang en dronk ik dat graag tijdens de colleges. Al zal dat een stuk minder gezond zijn dan dit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren