Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Waarom AZ en Ajax moeten hopen dat Feyenoord de TOTO KNVB Beker wint

Laatste update:

De finale van de TOTO KNVB Beker levert dit jaar minimaal één 'kleine' club op. Clubs als Ajax, PSV en FC Twente liggen er al uit en daar heeft AZ zich woensdag bij gevoegd. De belangen zijn groot, niet alleen voor de clubs die nu nog actief zijn in het toernooi.

Hoe zat het ook alweer? De nummers één en twee van de Eredivisie plaatsen zich aan het einde van het seizoen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De club die als derde eindigt stroomt in de derde voorronde van het grootste Europese clubtoernooi in.

De vierde plek, waar nu AZ staat, geeft recht op de tweede voorronde van de Europa League. De nummers vijf tot en met acht strijden via de play-offs om één Europees ticket. De winnaar van die play-offs voegt zich in de tweede voorronde van de Conference League.

De situatie verandert echter als Feyenoord de TOTO KNVB Beker wint én bij de bovenste drie eindigt. Dat laatste is zeer aannemelijk, daar Feyenoord een voorsprong heeft van vijf punten op nummer drie FC Twente en van alle clubs uit de top vijf alleen nog een uitwedstrijd speelt bij PSV.

Scenario 1: Feyenoord wint de beker én eindigt bij de bovenste drie


Mocht Feyenoord voor de veertiende keer de TOTO KNVB Beker winnen én in de top drie eindigen, dan komt de ticketverdeling in beweging. In dat geval gaat het ticket van de bekerwinnaar naar plek vier. Dat zou in de huidige situatie betekenen dat AZ rechtstreeks de Europa League in gaat.

Het ticket van AZ schuift dan ook door en valt ten prooi aan de nummer vijf op de ranglijst. Dat is op dit moment Ajax. De Amsterdammers hoeven dan dus geen play-offs te spelen, maar gaan de tweede voorronde van de Europa League in. De play-offs gaan dan tussen de nummer zes tot en met negen.

Scenario 2: De winnaar van de beker eindigt op plek vijf tot en met acht


Indien de bekerwinnaar het seizoen eindigt op de plekken vijf tot en met acht, komt er een extra plek vrij in de play-offs voor een Conference League-ticket. In dat geval dingt ook de nummer negen, waar Sparta Rotterdam nu staat, mee om Europees voetbal.

Scenario 3: De winnaar van de beker eindigt op plek negen of hoger


In dit scenario blijft de standaardticketverdeling intact. Dat zou sowieso gebeuren wanneer FC Groningen of SC Cambuur – beide Keuken Kampioen Divisie-clubs – de beker verovert, maar is ook goed mogelijk wanneer NEC of Fortuna Sittard aan het langste eind trekt. NEC (nummer zeven) en Fortuna Sittard (nummer tien) zijn beide nog hevig in de strijd om de play-offplekken verwikkeld.

Er zijn dus veel belangen mee gemoeid, al lijken die van Ajax het zwaarst te wegen. De Amsterdammers lopen veel geld mis als er geen Europees voetbal wordt gehaald. Geld dat afgelopen zomer wel ruimhartig werd uitgegeven aan nieuwe spelers: ruim 100 miljoen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kan me niet voorstellen dat Ajax onder AZ gaat eindigen. Twente gaat nog een lastig verhaal worden, al krijgen we die nog wel thuis.

6 februari 2024 om 21:38

Op basis van?

6 februari 2024 om 21:48

De huidige vorm en individuele kwaliteit van beide ploegen.

Denk eerder dat dit voor AZ geld wij en az staan al gelijk en laatste 10 wedstrijden heeft AZ 9 punten gepakt en Ajax 24..

6 februari 2024 om 21:44

Az speelt heel matig, maar de programma's zijn wel volstrekt onvergelijkbaar. Twee keer Feyenoord gehad, Psv, Twente uit, Heerenveen met ruim halve wedstrijd 10 man, Utrecht uit. Ajax alleen psv thuis.Neemt niet weg dat ik het ook wel zien gebeuren hoor, maar Heitinga begon vorig jaar ook geweldig maar het team zakte volstrekt weg toen de tegenstand sterker werd.

6 februari 2024 om 21:51

Misschien is de wens de vader van de gedachte maar Ajax heeft PSV al 2x gehad, Twente uit, Utrecht uit, dus heel veel verschil zit er niet in de programma’s.

6 februari 2024 om 21:52

Heel andere tijd en team

6 februari 2024 om 21:56

Haha inderdaad. Ajax krijgt van de concurrenten alleen een AZ wat totaal uit vorm is nog uit en Feyenoord wat altijd een wedstrijd op zich is. Verder krijgen ze Twente nog thuis. Daarnaast zijn de laatste 4 wedstrijden vrij gemakkelijk voor Ajax. Ik verwacht daarom ook dat Ajax wel derde wordt dit jaar.

6 februari 2024 om 22:00

Az alleen nog psv en twente. En ajax is om het even (want spelen tegen elkaar)Wat ik wil zeggen is dat de afgelopen 10 wedstrijden relatief eenvoudig waren, en de eerste 10 waarschijnlijk relatief zwaar. Dus het kan wat vertekenen.Maar nogmaals, ik acht de kans dat ajax az achterhaalt ook groot hoor

6 februari 2024 om 22:24

Ajax alleen nog Feyenoord en Twente, dus geen idee wat nu je punt is. AZ heeft ook nog lastige potjes bij Eagles en NEC uit, dus het slaat gewoon nergens op het programma van Ajax zwaarder te noemen dan dat van AZ. In die makkelijke serie van Ajax zat ook gewoon PSV thuis en Eagles en NEC uit.

6 februari 2024 om 23:39

Mijn punt is afgelopen 10 wedstrijden, daar refereerde peczwolle038 aan

8 februari 2024 om 13:32

Als je bij AZ de 2 wedstrijden tegen Twente en Feyenoord weg laat dan heeft Ajax alsnog meer punten gehaald. Ajax pakt wel (soms net) de drie punten tegen kleinere teams terwijl AZ al moeite heeft met Heerenveen uit vorm. Ajax had prima kans tegen PSV en AZ ging er keihard af met 4-0.

8 februari 2024 om 14:33

Ze hebben allebei nog bijna een half seizoen te spelen, net als Twente. Ik begrijp niet zo goed waarom die niet genoemd wordt in de titel.

Ajax play off europa league en een ander team direct door zouden wel puntjes voor NL zijn hoor..

6 februari 2024 om 22:52

Wat gebeurt er dit seizoen ook alweer met de nummer 3. Is dat voorronde CL of gewoon EL?

6 februari 2024 om 22:58

Voorronde CL.

6 februari 2024 om 23:07

Nog aardig wat voor te spelen dus voor Twente, AZ en Ajax

Stel dat Groningen de beker wint, mogen zij dan als KKD-club Europa in? Of is hoogste divisie voorwaarde?

6 februari 2024 om 23:03

Dan mogen zij inderdaad Europa in. Volgens mij is het zelfs een keer gebeurd, was dat niet NEC wat als bekerwinnaar degradeerde en toen in Europa uitkwam? Hoogste divisie is dus geen voorwaarde, een proflicentie overigens wel. Mocht een amateurclub onverhoopt de beker winnen dan kunnen zij niet zomaar Europa in. Edit: het was inderdaad NEC wat als verliezend bekerfinalist van 82/83 het jaar erop in Europa mocht spelen terwijl ze afgezakt waren naar de 1e divisie. Fun fact: het FC Barcelona met o.a. Maradona kwam toen op bezoek in de Goffert!

6 februari 2024 om 23:50

NEC won toen in de eerste ronde van Brann Bergen. Tweede ronde eerst thuis tegen Barcelona en kwam zelfs met 2-0 voor door doelpunten van Anton Janssen en Michel Mommertz. Toch 2-3 verloren. Maar een historische dag in Nijmegen.

7 februari 2024 om 00:02

Weet je ook hoe dat zit met amateurverenigingen? Ik dacht dat Utrecht een aantal jaar geleden tegen semi-profs speelde uit Luxemburg ofzo. Of heeft een semi-profclub wel een proflicentie? En kan een amateurvereniging die eventueel aanvragen?

7 februari 2024 om 07:32

Gae speelde ook Europees als degradant, maar dat was toen op basis van de tweede plek in het fairplay klassement.

7 februari 2024 om 07:50

@chuck01: FC Utrecht speelde toen in de voorrondes van de EL tegen het Luxemburgse FC Differdange inderdaad. Ik weet niet precies hoe dat in mini landjes als Luxemburg zit met proflicenties maar die club was wel gewoon bovenin (2e of 3e denk ik) geeindigd op het hoogste nationale niveau. Zelfs de kampioenen van Faeroer Eilanden, San Marino en Andorra etc. spelen eerst voorronde CL omdat zei nou eenmaal kampioen van hun UEFA lidstaat zijn. Kan me voorstellen dat zulk soort clubs met middelen werkt die kleiner zijn dan die van pak 'm beet Spakenburg ofzo. Zijn niet meer dan veredelde amateurs dus in essentie.

Mocht een Nederlandse amateurclub hem winnen kan de KNVB verzoek voor een tijdelijke licentie indienen bij de UEFA wel geloof ik. Maar de vraag is ook of zo'n club dat zelf zou willen.

7 februari 2024 om 10:19

Dank voor je reactie Sanderr!

8 februari 2024 om 15:44

Ik denk dat zo'n club het wel mooi zou vinden. Maar de andere clubs met supporters niet

Denk dat een voetbalfan niet hoopt dat Feyenoord hem wint. Met hoe zij gematst zijn tegen PSV, kan geen gunfactor kennen tenzij je een gekleurde bril op hebt. Liever een andere club. Jammer dan voor Ajax.

7 februari 2024 om 10:23

Ik ben voetbalfan en hoop dat de club die het beste speelt de beker wint omdat die club dat verdient. Ondanks een fout van de scheidsrechter waren ze niet slechter dan PSV. Daarbij komt dat ik hoop dat de beste teams in Europa uitkomen. Ik zie liever NEC of bijv Utrecht Europa in gaan dan Cambuur of Groningen.

En nee ik heb geen gekleurde bril op, dus spreek voor jezelf met je onzin.

8 februari 2024 om 13:37

Chuck01

Feyenoord en PSV waren behoorlijk gelijkwaardig, maar deze echt grote fout van vooral de VAR was toch behoorlijk beslissend voor de wedstrijd. Ja, de penalty moet er nog wel in, maar daarna was het ook nog eens 10 tegen 11 geweest.

8 februari 2024 om 14:27

@superfarmers: het is niet beoordeeld als overtreding,dus hoe kom je er bij dat het dan een 2e gele kaart zou zijn? Dat was helemaal niet zeker geweest,net als de penalty die er dan nog in moest èn dat als dat was gebeurt het 1-1 was geworden. Dus nee....de "fout" (voor zover het dat was) was niet beslissend

8 februari 2024 om 15:34

@madmarcel: Blijf je hoofd maar in het zand steken. De technische staf van de KNVB-arbitrage was het er unaniem over eens dat PSV een penalty had moeten krijgen en dat de scheidsrechter en VAR een kwalijke fout hebben gemaakt. Zelfs Arne Slot vond het een penalty. En als je zo'n penalty veroorzaakt, krijg je in 99% van de gevallen een gele kaart. Oftewel: dan was het een penalty geweest, en 10 tegen 11. Lijkt me toch aardig beslissend.

8 februari 2024 om 20:40

Best veel aannames. Dus nee,lijkt me totaal niet beslissend. Allemaal als als als en indien dat waarheid was geworden en alles meezat voor Psv was het 1-1 geworden en had Psv nog steeds niet gewonnen. Dus ik denk dat je het begrip "beslissend" niet zo goed begrijpt

8 februari 2024 om 15:28

"denk dat een voetbalfan niet hoopt dat Feyenoord hem wint."

Als Feyenoord de beker niet wint, dan gaat NEC, Cambuur, Groningen of Fortuna poulefase EL spelen. Lijkt me toch beter dat dat ticket naar Twente, Ajax of AZ gaat.

8 februari 2024 om 17:36

Dus je rekent een club af op een fout die zij niet hebben gemaakt. Over hypocriet gesproken. Zijn elke wedstrijd de betere of minimaal gelijkwaardig geweest tot nu toe🙄

Ik vraag me af als een ploeg uit andere competitie de Cl of ECl wint en zich kwalificeert voor het hoofd toernooi Cl in de eigen competitie de nummer 3 niet rechtstreeks naar de CL hoofdtoernooi gaat en de nummer 4 de ECl niet ook recht streeks naar bv een derde ronde gaat.

8 februari 2024 om 14:30

Ik weet niet of ik de vraag helemaal goed begrijp maar voor de winnaars van de Champions league geldt dat zij automatisch geplaatst zijn voor de CL voor de volgende editie van de CL. De winnaar van de conference league gaat automatisch de Europa League in als ze zich niet via de competitie voor de Champions league hebben geplaatst.

Als de winnaars van de CL en EL zich niet via de competitie al hebben geplaatst voor de championsleague dan krijgt het land een extra ticket (dit jaar bijvoorbeeld het geval in Spanje waar Sevilla zich niet via de competitie plaatste). Als de winnaar, zoals City, zich ook gewoon via de competitie plaatst, dan schuift het ticket niet door (engeland haddus maar 4 plaatsen en Spanje 5 in de huidige editie).

Er zijn maximaal 5 tickets per land. Dus in het onwaarschijnlijke geval dat de winnaars van de EL en CL uit hetzelfde land komen in zich niet plaatsen via de competitie heeft de nummer 4 pech (al hielden ze er hier in Engeland in 2021 wel serieus rekening mee toen Arsenal in de halve finale van de EL stond en Chelsea zicht had op de finale van de CL, uiteindelijk verloor Arsenal de halve finale en werd Chelsea alsnog 4e maar het kan dus wel).

Aha, nu is het mij volledig duidelijk. Ik heb zoiets al eerder gelezen en haakte af, wegens onduidelijkheid
Mijn dank
Dan wil ik bij voorbaat Feyenoord bedanken dat we (ajax) geen play off hoeven te spelen voor een plekkie in de Conference league.
Los hiervan. Psv is dit jaar tot nu toe gewoon de beste. Feyenoord heeft ook leuk voetbal aan het publiek gegeven en verdient dan ook een prijs

8 februari 2024 om 14:24

Als Ajax vijfde zou worden is dit relevant. Wordt Ajax vierde, dan scheelt het wellicht wat voorrondes maar zo erg zijn die niet want Ajax is meestal wel een geplaatste ploeg. Bij een derde plaats wordt het sowieso voorronde CL dus is het verder niet relevant.

8 februari 2024 om 14:51

Ja dat derde dat zou mooi zijn. Ajax, PSV en nu Feyenoord hebben klappen gehad wat blessures betreft, Twente is gevrijwaard gebleven.
Het scheelt wat wedstrijden dus bij een vierde plek
Tx

"er zijn dus veel belangen mee gemoeid, al lijken die van Ajax het zwaarst te wegen. De Amsterdammers lopen veel geld mis als er geen Europees voetbal wordt gehaald. Geld dat afgelopen zomer wel ruimhartig werd uitgegeven aan nieuwe spelers: ruim 100 miljoen".

Wat een onzinverhaal weer, plaatsing voor Europees voetbal heeft natuurlijk pas effect op de begroting van volgend seizoen en niet op die van dit seizoen waarin die 100 miljoen zijn uitgegeven. In de jaarcijfers over vorig seizoen is bovendien gemeld dat tegenover de uitgaven van die 100 miljoen een bedrag aan inkomsten staat dat significant hoger is, waardoor de club ook over het huidige seizoen verwacht weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. Ik verwacht niet dat de club komend seizoen opnieuw 100 miljoen zal gaan uitgeven aan transfers, waarschijnlijk zelfs niet eens de helft van dat bedrag.

8 februari 2024 om 14:22

Je hebt helemaal gelijk alleen blijven mensen het maar leuk vinden om net te doen of Ajax spelers op de pof koopt.

Uiteraard werkt dat niet zo en zijn alle inkomende transfers allang in geboekt.

Ajax zal komende zomer niet zoveel uitgeven als er niet verkocht wordt. Alleen bij verkopen zal er opnieuw geïnvesteerd worden. En de kans dat er spelers verkocht gaan worden die is bij Ajax elk jaar 100 procent.

8 februari 2024 om 14:38

Ik denk zelf dat ze weer een eind richting de 100 miljoen gaan. Zeker als ze derde worden.
Ze halen zo al de helft op door het weer doorverkopen van een aantal miskopen. Met Akpom, Forbs, Conceicao, Sanchez en Tahirovic ga kom je toch al snel op 50 miljoen uit of zo.
En ik zou ook niet uitsluiten dat Bergwijn nog weer voor een flink bedrag vertrekt, helaas niet die 30 miljoen waar hij voor is gekomen, maar een eind richting de 20 moet wel lukken, en er zal ook flink getrokken worden aan Hato en Brobbey.

En als Cambuur nou de beker wint...? Of FC Groningen?

8 februari 2024 om 17:32

Dan gaat Cambuur of Groningen de ECL voorrondes in! De nummers 1 & 2 uit de ere naar de CL. De nummer 3 de CL voorrondes. De nummer 4 de EL. En de nummers 5,6,7 en 8 spelen om de laatste ECL ticket.

9 februari 2024 om 00:11

Bekerwinnaar gaat juist direct (zonder voorrondes) de EL in, toch? De nummer 4 van de ED zou in die situatie instromen in de 2e voorronde van de EL.

9 februari 2024 om 14:42

Mijn fout! Ik heb het nog even nagelezen in een PDF reglement-play-off-europees-ticket-betaald-voetbal...
Hierin staat het volgende:
De winnaar van de TOTO KNVB Beker seizoen 2023/’24 heeft op grond daarvan in het seizoen
2024/’25 toegang tot de GS van de UEFA Europa League (el).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren