Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vleugellam

Laatste update:

Laat ik beginnen te zeggen dat ik als Ajacied blij ben met de weg die de club is ingeslagen. Een sterke jeugdopleiding als duurzaam fundament voor de toekomst, een jonge en uiterst koele trainer die zijn strepen in de voetballerij verdiend heeft – evenals het omringende technisch hart – en een rotsvast vertrouwen en geloof in de eigen speelstijl. Allemaal ingrediënten die er mede voor zorgden dat Frank de Boer en co drie kampioenschappen op rij konden vieren en hard op weg zijn naar een vierde schaal.

/

Tot zover de lofzang over het beleid, want ook na en tijdens successen van Ajax moet er ruimte kunnen zijn voor kritiek. En dan met name op de keuzes die de laatste seizoenen gemaakt worden in het transferbeleid. Aanhaken in Europa - weer iets klaarspelen tussen de grote jongens - is een van de doelen die meer dan eens benadrukt is door de club. Misschien niet zo overweldigend als in 1995, maar op zijn minst overwinteren in de Champions League en misschien meer, luidt het devies. Natuurlijk is het zo dat Ajax op financieel gebied al lang niet meer mee kan met de Europese top en het winnen van de ‘cup met de grote oren’ daarom een ietwat irrealistische doelstelling is. Maar Ajax heeft zulk pessimisme altijd beantwoord met een ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’-aanpak, namelijk de al eerder genoemde (en geroemde) jeugdopleiding en het aantrekken van jonge talenten voor relatief geringe bedragen.

En juist bij dat laatste aspect verwacht ik als Ajax-supporter dat er weloverwogen, rechtlijnige keuzes worden gemaakt. Technisch directeur Marc Overmars is de laatste jaren vaak genoeg verwijtend ‘Marc Netto’ genoemd, vanwege zijn nadrukkelijk aanwezige hand op de knip. Dat verwijt begrijp ik enerzijds wel, vanuit de gedachtegang ‘het geld is aanwezig, dus waarom geen grotere investeringen?’. Anderzijds heb ik er juist veel begrip voor en is het ook noodzaak om je uitgavenpost onder controle te houden wil je als club gezond blijven. Het dieptepunt is wat dat betreft wel bereikt met de veelbesproken miljoenentransfer van Miralem Sulejmani. Maar op de weg naar een financieel en duurzaam beleid, mag je dan op zijn minst verwachten dat het geld dát uitgegeven wordt, goed wordt besteed.

Als we ons even van het kantoor en het kasboekje naar het veld verplaatsen, kunnen we de vinger op de zere plek leggen. Ervan uitgaande dat Ajax met klassieke buitenspelers wil spelen die een voorkeur hebben om buitenom te gaan, de achterlijn te halen en een (echte) nummer negen proberen te bereiken, kun je concluderen dat er absoluut te weinig van dit type spelers in de huidige selectie aanwezig is. Lesly de Sa zou ik een klassieke rechtsbuiten noemen, maar veel verder kom ik niet. Wat mij betreft zijn alle buitenspelers die het op die plek geprobeerd hebben, stuk voor stuk geschikter als aanvallende middenvelder.

Lasse Schøne heeft het op rechts goed ingevuld door zijn individuele klasse te tonen en zo zijn onwennigheid op die positie te camoufleren. Bojan rendeert beter in de spits of zou ik eens op de plek van Davy Klaassen of Thulani Serero willen zien. Lucas Andersen is van oorsprong geen buitenspeler maar een ‘tien’ en heeft bovendien (nog) geen snelheid of ‘body’ genoeg om de achterlijn te halen. Viktor Fischer trekt vrijwel altijd naar binnen, waardoor (de toch al gebrekkige) Kolbeinn Sigthórsson niet bereikt wordt. Buitenspelers kunnen wel naar binnen trekken, maar dan moeten ze ook in staat zijn om een volwassen schot af te leveren of om een combinatie aan te gaan met een goed meevoetballende spits, die in mijn ogen dus niet aanwezig is bij Ajax. Bovendien zou je verwachten dat in een systeem met vleugelaanvallers die naar binnen trekken, er ruimte ontstaat voor opkomende backs. Dat gebeurt vaak genoeg, maar goede voorzetten zien we in die situatie zelden.

Weer even terug naar de portemonnee van Marc. Met die wetenschap is het voor mij namelijk onbegrijpelijk dat iemand als Derk Boerrigter zo makkelijk is uitgezwaaid. Dat er bijna 4 miljoen betaald wordt voor Mike van der Hoorn – die ik overigens nog niet wil afschrijven ondanks zijn moeizame start – maar dat vrijwel hetzelfde bedrag niet wordt geïnvesteerd in de mijns inziens toekomstige rechtsbuiten van Oranje, Luciano Narsingh. Een jongen met topsnelheid en een goede voorzet, die Bas Dost topscorer van de Eredivisie maakte. Dat Richairo Živkovic zeer waarschijnlijk naar Ajax komt maar nog lang niet klaar is om Ajax’ eerste spits te zijn. Dat zijn Groningse collega Filip Kostic, een buitenspeler met techniek, fysiek, een goede voorzet en bovendien nog maar 21 jaar, blijkbaar (nog) niet interessant genoeg is, terwijl er juist enorme behoefte is aan zo’n type speler.

‘En toch zijn we drie jaar op rij kampioen geworden’, is vaak het logische weerwoord. Dat valt ook niet te ontkennen, maar de manier waarop daar zijn wel kanttekeningen bij te plaatsen. Het spel is de afgelopen kampioensjaren niet altijd even overtuigend geweest en soms zelfs ronduit slecht. Zonder verwend te willen zijn of zwartgallig naar Ajax te kijken, vind ik niet dat we tevreden kunnen zijn met tien goede wedstrijden van de 34. Een ploeg die drie jaar op rij kampioen wordt en vier jaar achter elkaar (met wisselend resultaat) Champions League voetbal speelt, mag geen moeite hebben met clubs als Go Ahead Eagles of Cambuur Leeuwarden.

Ajax heeft de middelen en mogelijkheiden om elk jaar met meer overtuiging kampioen te worden dan nu het geval is geweest en daarnaast verder te komen in Europa dan de afgelopen jaren. Dan zal er wel een volwassen elftal moeten staan dat met name voorin veel minder wisselvallig presteert. De opkomst van Ricardo Kishna is hoopvol, ook om het feit dat hij zowel op de flank als in de spits uit de voeten kan. Zoals hij tegen Feyenoord de achterlijn haalde en Sigthórsson bediende, dat zou het streven moeten zijn op weg naar meer kansen en goals. Maar het kan niet zo zijn dat we afhankelijk worden van een jongen van negentien, die ongetwijfeld nog een terugslag gaat krijgen. Dat Ajax snelle vleugelflitsers met een goede voorzet nodig heeft, zou toch niemand beter moeten kunnen begrijpen dan Marc Overmars zelf.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Erg leuk stukje! Ook vind ik dat je goed duidelijk maakt waarom er volgens jou een verandering in het beleid nodig is. Je hebt een vrij bekend discussie punt toch vrij mooi belicht op een verassende manier!

5 sterren!

8 maart 2014 om 19:18

Dank voor je reactie!

Uitstekend verhaal. Je moet je niet blind gaan staren op eigen jeugd. Zelfs in Ajax' topjaren werden spelers gekocht op posities waar Ajax net even te slechte eigen jeugd had lopen. Zo wonnen we de laatste Europacup met Finidi op rechtsbuiten omdat Wooter daar te licht was, Overmars op inksbuiten omdat Davy van den Bergh daar net niet goed genoeg was, Litmanen op 10 omdat Oulidah net niet goed genoeg was en Blind centraal achterin. Ajax is doorgeslagen met het hand op de knip beleid waarbij we overigens ook niet moeten beweren dat Ajax' aankoopbeleid slecht is.

Veel mensen letten alleen maar Op Sana en VD Hoorn, maar wat dachten we van Poulsen, Serrero, Moisander en Cilissen ? Prima aankopen.

8 maart 2014 om 19:21

Thanks! Het aankoopbeleid is zeker niet slecht te noemen, maar soms vraag je je af waar Overmars prioriteit aan geeft. Hopelijk wordt er een soort middenweg gevonden tussen 'hand op de knip' en gevalletjes Sulejmani.

13 maart 2014 om 14:56

Ik sluit me volledig aan bij je reactie Cyprioot!

Overigens over Oulida; je zegt dat hij niet goed genoeg was. Terugkijkend op zijn carriere is het niet geworden wat ze in hem zagen, maar ik blijf bij hem altijd denken dat hij misschien toch wel goed genoeg was.

Het verhaal van Oulida vind ik namelijk erg mysterieus, de reden dat Oulida weinig gespeeld heeft bij Ajax kwam omdat van Gaal hem niet op kon stellen in zijn systeem en koos voor spelers met andere kwaliteiten dan puur goed voetballen (dat kon Oulida wel!). Van Gaal koos voor onder andere Winter en Davids en dat was tegen het zere been van Cruijff die het niet kon begrijpen dat je een technisch perfecte speler geen kansen gaf. Lang verhaal kort, van Gaal voelde zich in zijn rug gestoken door Cruijff's kritiek en Oulida werd het slachtoffer van de verschillende meningen. (tevens het begin van de "ruzie" tussen van Gaal en Cruijff)
Wat ik allemaal gehoord en gelezen heb van Oulida had het echt een hele grote kunnen worden, een mooie technisch volmaakte speler die eigenlijk nooit terug is gekomen na zijn valse start.

Erg goed geschreven clubexpert! Ik ben het ook helemaal eens over Kostic, Ajax heeft veel meer behoefte aan buitenspelers dan aan een spits en Kostic staat er ook gelijk i.t.t. Zivkovic. Hopelijk gaat Ajax ook wat meer scouten in Zuid-Amerika en Oost-Europa i.p.v. telkens weer die Scandinaviërs.

5 sterren.

Heel gOed stuk 5 sterren weinig op aan te merken , kan me helemaal in jou vinden. Echter ben ik wel van mening dat ik nog niet helemaal overtuigd ben van kostic. Laatst een paar x hem goed bekeken maar ben er niet zeker van of hij Ajax sterker maakt. Hij is bijvoorbeeld nie net als tadic die bij Groningen echt het verschil kon maken. Verder zowiezo 5 sterren !

Goed stuk, weinig tot geen fouten en ik ben het helemaal met je eens. Ik kan nu wel een lang verhaal gaan ophangen, maar ja, wat moet ik daarin zetten?

Dit bijvoorbeeld?:

10 maart 2014 om 16:27

Dank allen! @ rm1987: Ik ben het met je eens dat Kostic nog niet genoeg heeft laten zien. Ik noemde hem om aan te geven dat de interesse van Ajax naar een verkeerd soort speler uit gaat. Ik denk namelijk dat we iemand nodig hebben die er gelijk staat, in plaats van een jongen die eerst drie jaar in Jong Ajax moet spelen (en daar anderen die daar nu spelen in de weg loopt). Ik vind Zivkovic eigenlijk een type Hoesen, maar dan zonder fysiek (niet vreemd voor iemand van 17). Maar goed, misschien zit ik er wel helemaal naast

Prettig stuk om te lezen met een uitstekende kijk op het voetbal. Ook als Feyenoord supporter met plezier gelezen en je bent heel duidelijk in je opvatting over het huidige beleid van Ajax. Ik ben het trouwens volledig met je eens dat Ajax ieder jaar overtuigender kampioen moet kunnen worden dan tot nu het geval is geweest, gezien de financiele middelen die ze ieder jaar genereren door deelname aan het kampioenenbal.

Ik wens je veel succes met je club de komende weken en droom stiekem van de Coolsingel over een aantal jaar .

Helemaal met dit stuk eens. Het beleid wat betreft verdediging/middenveld is nog redelijk te verantwoorden, maar voor de aanval wordt er compleet een potje van gemaakt.

Echt een heel goed stuk, je legt de vinger exact op de zere plek!
Alles wat je schrijft is reëel en goed doorgrond.
Je schrijfstijl is erg goed waardoor het ook makkelijk leest.
Ik vind dat Frank de Boer en Marc Overmars een heel aantal goede keuzes maakt wat betreft de aankopen maar er missen dan inderdaad nog de gerichte aankopen voor de flanken.

ik ben het helemaal met jou eens.. stuur dit verslag even naar Overmars als je wil!!!

''dat er bijna 4 miljoen betaald wordt voor Mike van der Hoorn – die ik overigens nog niet wil afschrijven ondanks zijn moeizame start – maar dat vrijwel hetzelfde bedrag niet wordt geïnvesteerd in de mijns inziens toekomstige rechtsbuiten van Oranje, Luciano Narsingh'

Dit is een pijnlijke zin, als Overmars 2 tonnetjes meer had neergelegd dan hadden we een echte vleugelflitser gehad die Sigtorsson topscorer had gemaakt! (diepte in zijn spel, goeie voorzet, international en bovendien amsterdammer)
Dat geval met Narsingh vind ik echt de grootste blunder van Overmars en co. want deze knul had Ajax echt verder kunnen helpen!

Misschien kunnen we hem van PSV overnemen als Ruiz gekocht wordt? of is dat geen realistische gedachte?

13 maart 2014 om 20:54

Nee, PSV lijkt me hem niet te verkopen aan een concurent. Ook zal de prijs flink opgelopen zijn, puur omdat hij bij PSV speelt. Het is ook nog maar de vraag of Ruiz blijft.

Het aankoopbeleid is niet zo heel erg. Sana koste niks, maar is helaas mislukt. Van der Hoorn had een prima seizoen achter de rug en was er om Veltman voor te gaan. Helaas voor hem was Veltman iets sneller

Cillessen, Serero, Moisander en Schone zijn voorbeelden dat we het nog wel aardig doen. Duarte kun je binnenkort hier ook bij rekenen

24 maart 2014 om 22:16

Beetje late reactie van mijn kant, maar PSV verkoopt Narsingh nooit aan Ajax inderdaad. Bassie, de spelers die jij noemt daar ben ik het absoluut mee eens, maar je bent het toch met me eens dat het voorin al een aantal seizoenen niet echt goed zit?

25 maart 2014 om 09:27

Voorin hebben we een verkeerde spits. Sigi kan koppen, maar Ajax speelt vooral over de grond. Ook geven de vleugelspelers totaal geen voorzetten.

Het zit inderdaad niet goed voorin, daar ben ik het totaal met je eens.

Het antwoord op al jullie vragen is eigenlijk zo helder als glas:

- Guus Hupperts.

24 maart 2014 om 22:19

Ja ik ben bang dat die zelfs al te duur wordt gevonden door Overmars. En ik denk trouwens dat Hupperts net te kort komt voor Ajax. Ik las laatst iemand die de vergelijking met Tom de Mul maakte, die vond ik wel treffend.

Roerend mee eens, erg sterke Ce!

Vijf sterren!

24 maart 2014 om 22:19

Thank you!

Heel mooi stuk, maar ik denk dat het beleid van Overmars een beetje verkeerd begrepen wordt. Volgens mij probeert hij goedkope spelers in de prijsklasse onder de vijf miljoen te halen die zich bij de kern voor de komende jaren kunnen voegen. Dure spelers als Tadic worden bijna gelijk weer weggekocht als het goed doen en anders was het verspild geld. Spelers als Moisander en Schone zijn goede selectiespelers die constant presteren, maar geen jeugd in de weg lopen. Beter zelfs, de jeugd kan zich aan dit soort spelers optrekken om ze uit de basis te spelen.
Een goed voorbeeld hier is de huidige situatie met Denswil en Moisander: Denswil moet Moisander uit de basis spelen voordat hij klaar is voor het eerste. Een lastige opgave, maar zeker niet onmogelijk. Denswil twijfelt nu over contractverlenging omdat hij wil spelen, maar als hij Moisander niet uit de basis kan spelen, is hij niet Ajax waardig.

Verder denk ik dat Overmars echt wel grote aankopen gaat doen wanneer het moment daar is. Afgelopen jaren vertrokken er telkens spelers uit de kern. Sterspelers vervangen door dure jongens heeft nauwelijks een gewenst resultaat. De druk op de inkomende speler wordt dan veel te hoog en hij zal waarschijnlijk ondermaats gaan presteren. Het is dan een betere oplossing om wat goedkopere spelers te halen die wel constant presteren waar je een vaste kern mee kan opbouwen voor de komende jaren.
Pas wanneer je kern bij elkaar blijft, is het goed om de echte kwaliteitsinjecties te doen. Dat kan veel kosten, maar ook heel weinig. Van der Vaart bijv. zal niet veel kosten verwacht ik en Kostic is ook aardig goedkoop. Dan heb je ineens een stuk meer kwaliteit voor nauwelijks geld.

Narsingh was wel echt een blunder ja, 100 mee eens.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren