Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Van Praag officieel voorgedragen bij Ajax; toekomst Van Halst bekend

Laatste update:

Michael van Praag en Leo van Wijk zijn officieel voorgedragen als leden van de Raad van Commissarissen (RvC) bij Ajax. Dat bevestigt de club in een officieel persbericht. Daarin wordt ook bekend dat Jan van Halst definitief niet terug zal keren als commissaris. De interim-directeur vindt dat 'niet zuiver', gezien zijn huidige functie.

De voordracht van Van Praag en Van Wijk hing al even in de lucht. Van Praag liet donderdag al aan de NOS weten dat toen nog slechts één RvC-lid haar fiat moest geven. Nu dat is gebeurd, kan er op 17 november officieel besloten worden over de voordracht op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Van Praag is de beoogde nieuwe voorzitter van de RvC.

De vorige voorzitter, Pier Eringa, besloot woensdag zijn taken neer te leggen. Hij voelde zich niet meer gesteund op zijn positie, mede door de stevige kritiek vanuit de harde kern. Eringa werd nota bene door Van Praag naar voren geschoven als voorzitter. Eringa was pas sinds 14 maart dit jaar commissaris bij Ajax.

Van Halst werd eind mei benoemd als commissaris, voordat hij drieënhalve maand later in dienst trad als interim-directeur. Dat gebeurde na het vertrek van Edwin van der Sar, wie de druk die bij zijn positie kwam kijken te veel werd. In maart zal Alex Kroes het stokje van Van Halst overnemen. De aanstaande directievoorzitter mag vanwege een concurrentiebeding in zijn contract bij AZ niet eerder aan de klus beginnen.

Achtergrond Van Praag en Van Wijk
Van Praag was tussen 1989 en 2003 ook al veertien jaar voorzitter van Ajax. Hij is de zoon van de legendarische sportbestuurder Jaap van Praag, die enorm veel heeft betekend in de geschiedenis van de Nederlandse recordkampioen. Van Praag zelf was betrokken bij verschillende successen van de Amsterdammers. Zo won Ajax in zijn eerdere termijn bij de club onder meer de UEFA Cup (1992), Champions League (1995), de wereldbeker voor clubteams (1995) en de Europese Supercup (1995). Ook won Ajax in die periode zes keer de landstitel, vier keer de beker en viermaal de Johan Cruijff Schaal. Van Praag is overigens ook in beeld om voorzitter te worden van de Nederlandse Basketbalbond, zo maakte de NOS donderdag bekend.

Van Wijk is een jeugdvriend van Johan Cruijff en voormalig topman van luchtvaartmaatschappij KLM. Hij schopte het als voetballer tot het tweede elftal van Ajax en trad in 2012 toe tot de rvc, waarvan hij uiteindelijk voorzitter werd.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik snap al die haat tegen van Halst niet. Wellicht niet de juiste man op de juiste plek, maar die heeft weer een hoop over zich heen gekregen…hij heeft er zo kort gezeten, hij heeft niet eens de mogelijkheid gehad om iets fout te doen.

1 oktober 2023 om 19:44

Hij was degene die onze Duitse vriend een beetje had kunnen afremmen. Maar dat heeft hij niet gedaan, en daarom zit Ajax nu met een hele hoop matige spelers die echt te duur zijn voor wat ze tot nu toe hebben laten zien.

1 oktober 2023 om 20:03

Dat is toch niet Van Halst individueel aan te rekenen? De rvc doet dat collectief (het controleren van aankopen van Mislintat) met een voorzitter die verantwoordelijk is (niet Van Halst) en een ander lid dat specifiek op de financiën let (ook niet Van Halst). Als enige oud-voetballer had hij wel meer naar de kwaliteiten van de spelers en de balans kunnen kijken denk ik. Dus: waarom mist een rechtsbuiten en hebben we twee spitsen die in 442 horen te spelen. Dat kan je hem misschien meer kwalijk nemen dan de rest van de rvc, maar ik mis waarom specifiek Van Halst Mislintat had kunnen afremmen.

1 oktober 2023 om 20:04

Van Halst was wel aangesteld als voetbal commissaris, dus neem aan dat het controleren van het technische beleid wel een van zijn voornaamste taken was.De vraag is alleen of hij heel veel had kunnen doen, en of dat dan ook logisch is. Ik mis bij Ajax vooral een duidelijke strategie, het beleid is teveel afhankelijk van individuen: ten Hag/Overmars en daarna Mislintat.

1 oktober 2023 om 20:12

Je verhaal zal best wel kloppen, maar ik heb v Halst alleen samen in beeld gezien met Mislintat. Die andere namen komen amper in beeld. Van Halst heeft denk ik meer contact met hem gehad dan Steijn, wat ook duidelijk een grote fout is geweest. Maar wees niet bang, Steijn ontloopt z'n ontslag ook niet. Die geef ik tot de winterstop de tijd en dan kan hij z'n koffers ook pakken.

1 oktober 2023 om 20:16

Fair enough mij was totaal ontgaan dat Van Halst een specifieke chef voetbal was. Dan is hij wel degelijk meer to blame inderdaad, en had hij Mislintat zeker die voorhoede beter moeten laten samenstellen. Verdediging en middenveld kan je als rvc qua voetbal oogpunt toch weinig van zeggen. Mbt een visie ben ik met je eens, Mislintat leek de visie te zijn. Die had een soort carte blanche. Dat is gewoon heel slecht gedaan.

1 oktober 2023 om 19:45

Ik vind ersoonlijk dat Brobby en Berghuis in zeer korte tijd hun loop vermogen goed is verbeterdDoorgaan zo mannen??? GR👍🏽

1 oktober 2023 om 20:09

Van Halst zijn handtekening staat onder alle transfers.
Hij had best kunnen ingrijpen want zoveel aankopen waren echt niet nodig, en zeker niet voor zulke hoge bedragen!

1 oktober 2023 om 20:12

Als hij alles beter wist dan Mislintat hadden ze natuurlijk net zo goed Van Halst td kunnen maken... Makkelijk roepen dat je de transfers had kunnen blokkeren, maar Van Halst ging er logischerwijs vanuit dat Mislintat (ervaring bij Dortmund en Arsenal) enigszins wist wat hij deed. Bovendien waren de spelers hard nodig en had Ajax veel budget.

2 oktober 2023 om 09:43

Ik ben het niet helemaal met je eens.
Waarom is er geen rechtsbuiten? En waarom zijn er teveel spitsen? Er zit soms wel 50 miljoen op de bank een beetje toe te staren.

Was een Akpom nou echt nodig, en een Mikautadze?

En wat te denken van de transferbedragen? Voor een Akpom, Mikautadze, en sutalo betaal je toch veel te veel geld?! Van Halst heeft alles toegestaan en dat terwijl niemand Mislintat kende. Mislintat heeft veel te veel verantwoordelijkheid gekregen.

1 oktober 2023 om 20:27

Hij had Steijn al wel kunnen (eigenlijk moeten) ontslaan. Maar al die bullshit die hij over zich heen kreeg omdat hij tijdelijk als (titulair) algemeen directeur ging fungeren en dat hij daarna z’n eigen beslissen kon beoordelen als hij weer in de RvC zou plaatsnemen kunnen allemaal naar de prullenbak. Hij heeft meer onzin over zichzelf heen gestort gekregen dan fair is.

1 oktober 2023 om 21:41

Hij was natuurlijk geen favoriet en daarna doorgedrukt dat hij best betaalde rvc werd (goed recht, alleen werkt niet mee als je zo ongewenst bent).

Van halst is dus gewoon weggesaneerd straks, maar krijgt een nette manier om afscheid te nemen.
Op zich goede keuze voor van Praag, alleen lees ik vandaag weer dat hij eerst met de harde kern wil gaan zitten. Slaat nergens op

1 oktober 2023 om 19:44

Hij wil de harde kern achter zich hebben zodat hij op deze wijze rust vanaf deze kant krijgt. Je kunt het afvragen of het moreel goed is, maar het is wel logisch. Daarnaast heeft hij dit vroeger ook zo gedaan.

1 oktober 2023 om 20:35

Ja vroeger ging die om de week even blowen met de heren van de F Side en kwam die wel is op kraamvisite. Lijkt mij niet helemaal de bedoeling als voorzitter van de RVC

1 oktober 2023 om 19:45

Ben benieuwd of hij echt de harde kern bedoeld of de supportersvereniging dat is een wezenlijk verschil. Harde kern achter je kan qua gedrag in eerste instantie voordelig zijn zolang het goed gaat en harde kern zijn niet perse de hooligans al juich ik het niet toe aan de andere kant heeft hij dat vroeger ook met langdurig succes gedaan al is de hele mentaliteit anders dan toen. Supportersvereniging juich ik wel toe, mening van die groep moet je zeker aanhoren en kan je meenemen in een bepaald beleid

1 oktober 2023 om 19:50

Hij zei dat hij als 2de met de f side wilde praten.

1 oktober 2023 om 19:48

Man met meer er Sting als de meeste, geniet respect door het te geven, harde kern moet je mee hebben. Stille machthebbers van elke club

1 oktober 2023 om 20:10

En waarom slaat dat nergens op? Hoe de F-side zich gedraagt slaat echt nergens op. Dat is gewoon collectief wangedrag. Iets dat nooit zover had mogen komen en waarbij in de toekomst echt veel harder ingegrepen moet worden. Het is echt iets dat ik totaal afkeur, maar hoe alles nu is georganiseerd zijn er te weinig instrumenten om daar op korte termijn veel harder op in te grijpen/dit snel een halt toe te roepen. Als je nieuw erbij komt, kan je dus weinig anders doen dan ermee te dealen. Vanuit dat oogpunt denk ik dat het goed is om minimaal in gesprek te gaan. Alle neuzen moeten dezelfde kant op komen. Ook die van de supporters. Op dit moment heb ik liever een (compleet onderdiende) toenadering tot de F-side om de rust terug te laten keren dan verdere escalatie/foute beslissingen (van welke kant dan ook). Hoe we in de toekomst omgaan met dergelijke wantoestanden moeten we echter wel veel harder aan kunnen pakken, maar voor nu zijn er gewoon te weinig goede opties.

We zagen gisteren hoe goed vd Herik het nog kan, dus met van Praag komt het zeker goed 😀 .

Misschien kan vitesse Aalbers weer aanstellen?

Prima dat van Praag en van Wijk terugkeren en deel uit gaan maken van de RvC. Beide hebben veel meer te bieden en verstand van voetbal dan de mensen die er nu zitten. Denk niet dat beide het nog 10-jaar zullen doen gezien hun leeftijd, maar voor in ieder geval een paar jaar prima. Ik hoop eigenlijk ook op iemand als ten Cate in de RvC en namen zoals van 't Schip, maar ook bijvoorbeeld Seedorf in het bestuur.

Seedorf zou ik zelfs overwegen als technisch directeur. Hij heeft geen ervaring in die functie, maar Kroes kan hem dan ondersteunen op dat gebied. Kroes wordt algemeen directeur, maar heeft ook op technisch vlak veel ervaring en kan Seedorf daarop goed aanvullen. Met Seedorf haal je ook iemand met een grote status en netwerk binnen. Een paar maanden terug gaf Gullit aan dat Seedorf als TD bij Ajax net zoiets als Maldini bij AC Milan is, iemand met een grote naam en een grote status. Maldini heeft het gewoon prima gedaan bij AC Milan, een van de mensen die Milan de afgelopen jaren weer omhoog heeft geholpen door zijn technisch beleid ook al zijn ze eerder dit jaar uit elkaar gegaan wegens wat verschillen van inzicht.

Seedorf heeft natuurlijk wel een 'moeilijk' karakter, maar dat hebben naar mijn idee de meeste mensen in de voetballerij ongeacht hun status en functie. Seedorf heeft dan wel een sterkere mening, maar ik zie hem echt heel graag terug.

1 oktober 2023 om 19:57

Seedorf is geen geschikte td. Hij is de perfecte ad. Ajax moet altijd voor hem gaan ipv kroes. En haal maar arnesen of van leeuwen als td, of kijk over de grens naar iemand met een trackrecord ipv een mislintat

1 oktober 2023 om 20:05

Seedorf als TD of AD noemen is gewoon olie op het vuur gooien. Absoluut ongeschikt voor een leidende functie bij Ajax.

1 oktober 2023 om 20:26

Denk juist dat hij wel geschikt is door zijn netwerk, maar ook doordat hij o.a. aandeelhouder van Monza is geweest en ook op een serieus hoog niveau heeft gestudeerd. Dat in combinatie met de kennis die hij sowieso al heeft over het voetbal, handelen maar ook dat hij gewoon een icoon is (voor Ajax, ook voor Nederland ondanks alles, maar ook voor heel de voetbalwereld) lijken mij gewoon goede factoren om hem bij Ajax een functie als TD aan te bieden.

Zoals ik al schreef, een beetje zoals Gullit aangaf over Maldini bij AC Milan een paar maanden terug. Maldini was iemand van de club en wist hoe en wat er nodig was bij AC Milan. Vorig jaar zomer heeft hij wel matig ingekocht en zat hij niet helemaal meer op 1 lijn met de eigenaren en andere bestuursleden, maar in de jaren daarvoor vanaf pakweg 2018 tot 2022 is hij een van de pionieren geweest die Milan terug heet geholpen richting de top van Italië met parels en ervaren spelers als Bennacer, Kessié, Leão, Hernández, Brahim (gehuurd), Zlatan, Kjaer, Tonali, Kalulu, Tomori, Maignan, Giroud, etc.

Ook wel wat miskopen gehad zoals Touré, Adli, Lazetić, de Ketelaere, Dest (gehuurd), Meïté, Hauge, Duarte en 'net niet' spelers of twijfelgevallen zoals Rebic en Saelemaekers. Maar heeft meer goede aankopen gehad dan miskopen en had ook niet of nauwelijks ervaring als Td.

En begrijp mij niet verkeerd, ik wil hiermee niet zeggen dat Seedorf dan net als Maldini een garantie voor succes zal zijn. Maar hij is wel iemand die ik hoog heb zitten.

Klopt MrGuide, maar het is maar weinig mensen gegegeven over zelfkennis te beschikken. Jan had zelf moeten zeggen ongeschikt te zijn voor de functie. Zijn fout is dus zelfoverschatting

Ik zou Jordy Cruyff wel in een functie bij Ajax zien , nou wil Jordy graag weer trainer zijn en volgens mij heeft hij dat in het verleden niet slecht gedaan .
En meer Ajax en Cruyff dna kan je niet krijgen .
Dus als Steijn echt niet meer te houden is waarom niet zou ik zeggen .

Gelukkig vertrekt van Halst ook. Wat zat hij er gisteren als een zout zak bij

Pappen en nathouden. Het wordt bij ajax echt een keer tijd voor compleet nieuwe lichting aan mensen. Dan heb ik het over mensen als seedorf, nigel de jong wellicht een type als demy de zeeuw (er lopen vast wel meer mensen rond gebruik deze namen als voorbeeld). Mensen die zowel kennis hebben van voetbal en zaken doen. Het wordt een keer tijd om van die ons kent ons cultuur af te stappen. Er worden teveel baantjes aan elkaar gegund in bepaalde kringen.

1 oktober 2023 om 23:45

Je wil af van de ons kent ons cultuur, en dan kies je voor alweer namen uit het kleine groepje van oud-voetballers?

Ik zeg overigens helemaal niet dat het slechte namen zijn

Iedereen mag er van alles van vinden , maar ik vind het een dapper en integer besluit van Van Halst.

Omdat niet alles bekend is lijkt het of iedereen met een functie bij Ajax het veld moet ruimen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren