Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 
 

Van oranje naar rood-wit

Zaterdag, 7 augustus 2010 om 18:25 door FR19082008

Als fanatiek Feyenoord-supporter heb ik het WK als Oranje-fan meegemaakt. Het lukte vrij aardig om mijn draai te vinden in de oranjegekte en enkele van mijn principes tijdelijk aan de kant te zetten. In deze clubexpert beschrijf ik persoonlijke belevingen van de finaledag tot aan de eerste Eredivisiezondag.

11 juli 2010, rond half 11 in de morgen. Uitgedost in het tenue van Oranje zet ik mijn stereo-installatie in de tuin en start ik de afspeellijst die ik voor deze dag heb gemaakt. De hele buurt kan direct meegenieten. De dag van deze historische WK-finale moet ook aanleiding zijn voor een groot buurtfeest. De stemming zit er al gauw in, als een halfuur later de eerste buren zich buiten de deur laten zien. Geen wanklank over de herrie die de zondagrust verstoort, allemaal vrolijke gezichten. Een Spaans zomerliedje valt wel minder in de smaak: "Ik wil Jan Smit of Guus Meeuwis horen!", roept een uitgesproken buurtbewoner boven de muziek uit. Zoals al het hele wereldkampioenschap hangen bij ons thuis de oranje vlaggen over het balkon en voor de ramen. Waar bij andere huizen tot nu toe alleen het rood-wit-blauw uithing op wedstrijddagen van het Nederlands Elftal, hebben vandaag de kinderen de taak om de tuinen en het hele pleintje oranje vlaggen en slingers te voorzien. Op het klimrek wordt door de technisch begaafde mannen een megascherm gehangen en de beamer ingesteld, waarmee ’s avonds de wedstrijd zal worden vertoond. De buurtbarbeque is zeer geslaagd, zelfs buren die je normaal nooit ziet schuiven vrolijk aan. Op meerdere rijen van stoelen en banken kijken we naar de wedstrijd, wat zeker een sfeervol gebeuren oplevert.

Hoelaat was het? Rond kwart over 11? De meesten van ons blijven nog zitten tot na de prijsuitreiking. Ieder verwerkt de nederlaag op zijn eigen manier. De een blijft huilend op zijn stoeltje zitten, de ander neemt de wedstrijd nog eens door in de tuin met een glaasje wijn en een pakje sigaretten. Persoonlijk vind ik het ergste dat al die gezelligheid in een klap voorbij is. We waren er toch niet van uitgegaan dat het nu al afgelopen zou zijn. Ik had al met een paar jongens afgesproken in de lokale plas te duiken na het laatste fluitsignaal. Daar hebben we na de wedstrijd geen woord meer over vuilgemaakt. Het was fantastisch hoe iedereen meeleefde met het Nederlands Elftal. Hoe heel Nederland uit zijn dak ging toen onze Gio zijn aanstaande afscheid bekroonde met een wereldtreffer in de halve finale. Hoe alles om Oranje draaide en zelfs de kabinetsformatie in het niet viel bij het evenaren van de gouden tijden van het Nederlands voetbal, de jaren ‘70.

Een ander deel van mij kijkt diezelfde avond ook alweer uit naar het nieuwe Eredivisieseizoen. Vuvuzelaloze wedstrijden in de Kuip, juichen voor onze eigen helden, niet langer steun gedogen aan (ex-)spelers van rivaliserende clubs. Die Oranjesupporters die zonodig de mannen wilden huldigen voor het bijna wereldkampioen worden kunnen me weer gestolen worden. Gio en Bertje verdienen terecht als enige een lintje. Van Bronckhorst voor zijn terugkeer naar zijn oude liefde in Rotterdam en Van Marwijk voor het winnen van de Uefa Cup in 2002. En natuurlijk omdat zij dé helden waren van Zuid-Afrika. Wat een opluchting om alles weer door een rood-witte bril te bekijken.

19 juli 2010. Toen ik vandaag de Feyenoordvlag uithing, zag ik nieuwsgierige blikken in mijn richting. ‘Heeft Feyenoord gewonnen?’ vroeg een buurmeisje. Ze was vergeten dat ik een jaar geleden dezelfde vlag ook had uitgehangen, dus ik legde weer uit dat Feyenoord ‘jarig’ was. Ze keek me even vreemd aan en liep weer verder. Niet heel Nederland zal weer in extase zijn, mocht Fedor Smolov zondag zijn eerste doelpunt scoren voor Feyenoord. Maar ik wel, net als de rest van het Legioen dat er zelf bij is of op vakantie de wedstrijd probeert te volgen.

8 augustus 2010, kwart voor 12 ’s morgens. Op mijn kamer zet ik mijn stereo-installatie aan op een gematigd volume, zodat niet iedereen buiten mee hoeft te genieten. Met wat goede Feyenoordnummers probeer ik toch de adrenaline op te wekken voor de wedstrijd van vanmiddag. Mijn vaste wedstrijdvoorbereiding uit het vorige seizoen. Ik heb er ongelofelijk veel zin in om weer de reis te maken naar het stadion, om de Kuip weer te betreden en die sfeer al te proeven als er nog geen vijfduizend mensen aanwezig zijn. Om de spelers luidkeels te begroeten tijdens de warming-up, om de opening van de spelerstunnel weer mee te maken, om in de 12e minuut het ‘You’ll Never Walk Alone’ in te zetten in verband met het overlijden van een trouwe medesupporter. En hopelijk om te juichen voor de jonge, doch talentvolle helden van dit seizoen. Het liefst deel ik deze gevoelens met de hele buurt door de klanken van Lee Towers op maximaal volume te zetten, maar het is geen WK-finale. Voor de rest van de buurt is Feyenoord-FC Utrecht hooguit vermaak op de zondagavond voor de tv met het bord op schoot.

Wat een contrast met de omstandigheden rond 11 juli. Tijdens het wereldkampioenschap was ik blij voor heel Nederland dat Oranje het zo goed deed, maar zo trots als ik op mijn cluppie ben, ben ik geen moment op het nationale elftal geweest. Ik hoop komend seizoen nog vaker de Feyenoordvlag uit te hangen, en als er dan een buurmeisje vraagt of Feyenoord weer jarig is, dat ik trots kan zeggen: ‘Nee, we hebben gewonnen!’

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door SanderDob)

Ik vond dit een zeer mooie column met een goed contrast van een WK en het supporten van je eigen club in de Eredivisie. De schrijfstijl bevalt mij daarbij ook zeer goed.

En jou laatste zin, dat vind ik een redelijk cliché, maar toch altijd een geweldig einde.

Quote : ** Ik hoop komend seizoen nog vaker de Feyenoordvlag uit te hangen, en als er dan een buurmeisje vraagt of Feyenoord weer jarig is, dat ik trots kan zeggen: ‘nee, we hebben gewonnen!’ **

Laten we hopen dat dit een mooi seizoen wordt voor alle 18 clubs ! En laten we ook daarbij in godsnaam meer kijken naar ons eigen team i.p.v. het uitlachen ( wat meestal niet eens van toepassing is ) van andere teams. Gezonde rivaliteit bedoel ik dan !

Ik geef jou hiervoor 5 sterren ! * * * * *

7 augustus 2010 om 22:25

geweldige reactie!

k zelf geef 4 sterren, vond het een ontzettend mooie collom
mr net niet die 5 sterren ondanks dat ik ook feyenoordsupporter ben.

hopelijk vraagt het buurmeisje aan het eind van het jaar waarom de vlag de hele week blijft staan en niet waarom hij half stok hangt

****
forza feyenoord

Ondanks dat ik alles behalve een Feyenoord supporter ben kan ik me helemaal vinden in je column.
Ik heb met veel plezier Oranje gevolgd, maar ze kwamen geen moment in de buurt bij het gevoel en de emotie wat Ajax bij me oproept.

Zeer leuk en goed geschreven. Ik heb het met plezier gelezen.

Succes dit seizoen in Rotterdam-zuid. Moge de beste winnen.

geen idee waar mn voorganger zn enthousiasme op gebaseerd heeft,maar goed:smaken verschillen,laten we dat maar zeggen..

Je column(?) is niet best, hardstikke leuk dat je een (feyenoord) dagboek bij houdt,maar moeten andere mensen dit interessant vinden?....

7 augustus 2010 om 19:46

Moet iets altijd interessant zijn dan? Je kan ook stukken lezen, omdat het gewoon leuk is. Ik vond het in ieder geval leuk om te lezen!

OT: Ik vond het dus een leuk stuk en kan me er inderdaad ook wel in vinden. Het is weer eens wat anders dan al die ingetrapte open deuren. Je schrijfstijl is ook erg prettig.

Veel succes dit seizoen met Feyenoord en ga zo door met columns schrijven!

8 augustus 2010 om 11:06

Stukjes als deze kunnen nooit interessant zijn voor iedereen die voetbalzone bezoekt. Het heeft ook een bepaalde doelgroep en die zet hij uiteen aan begin.

Ik vind het een goed stuk, omdat ik het er helemaal mee eens ben. Nederland was leuk, maar de spanning is nog niet eens de helft als bij bijv. Feyenoord-ajax. En heb ook liever dat Feyenoord kampioen word dan het Nederlands Elftal.

Ricardo, daarom heet het clubexperts, in zon soort column schrijf je over een club. Als jij en andere mensen het dan niet interessant vinden, hoef je het ook niet te lezen. Het is geen verplichting.

@stormrage: je vraagt mij dus of een column interessant moet zijn?...ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt dat ik geen antwoord geef op zo'n onbenullige vraag..

@romano: er zit nog een heel groot verschil in het schrijven van een interessant stuk over een andere club dan degene jezelf lief hebt,en het schrijven van een niet interessant stuk over een club waar je geen supporter van bent....

En volgens mij is de mogelijkheid tot het geven van reacties er niet alleen om de schrijver een veer in zn reet te geven maar ook om kenbaar te maken dat je het geen leuke/goede/interessante column vindt....ofnie dan?

8 augustus 2010 om 09:31

Ricardo, jij kan natuurlijk niet gaan bepalen of dit wel of niet een interessante column is. Natuurlijk kan je daar zelf zo over denken, maar dat wil niet zeggen dat anderen dat ook vinden.

Ik vond het persoonlijk leuk om te lezen, niet direct informatief maar dat hoeft ook niet altijd. Leuk om te lezen hoe iemand de afgelopen post-wk weken heeft beleeft en nu weer uitkijkt naar het nieuwe seizoen.

Ik heb pas sinds kort weer zin in het nieuwe seizoen. Ik vond het zo'n grote domper, dat ik echt een beetje voetbalmoe was.

Leuke column

Zeer bedankt voor de tot nu toe voor mij verrassend positieve comments en beoordelingen. Dit motiveert me om misschien later nog een dergelijk stuk te schrijven. Ik heb een flink ingekorte versie ook ingestuurd naar VI als lezerscolumn, daar mag je maximaal 500 woorden gebruiken. Als jullie hem leuk vonden, zij misschien ook wel, je weet maar nooit!

Ik vind het werkelijk een weergaloos stuk waarmee jij de gevoelens van alle supporters van welke club dan ook goed weet weer te geven. Vooral met dit stukje sla jij de spijker op zijn kop:
''juichen voor onze eigen helden, niet langer steun gedogen aan (ex-)spelers van rivaliserende clubs''

Verder is het ook nog eens een stuk dat gewoon goed wegleest.
Gewoon omdat ik mij (op de clubkeuze na) kan vinden in de inhoud en ook nog eens voor de rest weinig commentaar heb, krijg je van mij de volle mep
5*

@aardbei: nogmaals: smaken verschillen gelukkig en ik vindt het dus geen interessante column..

@frankapf: erg knap dat jij fff bepaald dat Alle supporters van welke club dan ook hier hetzelfde over denken....en dat hele stukje over (ex)spelers van rivaliserende clubs geldt dan alleen voor Feyenoorders tov ajacieden en vice versa ofzo?....

Gelukkig heb ik daar als NAC supporter geen last van,meer aversie hebben tegen een andere club dan je eigen club supporteren!.....en dat de Feyenoorders daar erg bedreven in zijn hebben we mogen ervaren rondom de wedstrijd twente-feyenoord..

8 augustus 2010 om 12:26

Voetbalzone heeft honderdduizenden bezoekers, deze column heeft duizenden lezers met duizenden smaken. Waarom moet je er dan zo lang over doorzeuren dat het jouw smaak niet tevreden stelt?

Gewoon een leuk stuk. Leest lekker weg.

En nu op weg naar de kuip....

Enne Ricardo nu weten we wel dat jij het niet leuk vindt. Je hebt je punt gemaakt, maar degradeer deze column nou niet tot een ordinaire discussie over Feyenoordsupporters. Dat verdient de schrijver namelijk niet...

Heel mooi stuk, en geweldig geschreven.

In mijn ogen heeft elke voetballiefhebber en club supporter meer zin in het nieuwe eredivisie seizoen, dan in 4 weken carnaval vieren in het hele land.

Ik hoop voor jullie dat het sportief dit jaar minimaal net zo goed gaat als vorig jaar, en vooral dat de supporters in de kuip weer net zo geweldig zijn als (bijna) altijd!

heel leuk stuk en ben het helemaal met je eens!

Uitstekend artikel en ik kan me helemaal vinden in je woorden!

5 sterren!

Herkenbaar dillemma. Ik zit er nu soms nog over te dubben, omdat ik spelers als Sneijder en Huntelaar eigenlijk eerst als Ajacieden zie, en dan pas als Nederlanders, hoe gek dat ook mag klinken. En omdat ik gewend ben op deze spelers te 'schelden' is het een raar iets om opeens te juichen als Sneijder een bal binnenschiet.

Verder vind ik het ook gewoon een leuk stuk, dus krijg je van me vier sterren.

9 augustus 2010 om 11:40

Schelden op spelers van de tegenstander?!?!? Ik vind het zo treurig! Is het niet verstandiger en beter om je gewoon bezig te houden met het aanmoedigen van je eigen team.

9 augustus 2010 om 15:06

Ach in het heetst van de strijd, wil je weleens wat roepen Zolang het niet de overhand gaat krijgen, en er geen hele nare dingen geroepen worden vind ik ook gewoon dat het moet kunnen.

9 augustus 2010 om 15:11

Okay, dat is waar en daar zal ik mezelf ook weleens aan bezondigen. Als je echter ziet hoe veel supporters tekeer gaan tegen spelers van andere clubs denk ik soms echt dat het barbaren zijn. Ik bedoel, wat hebben ze je (en ik bedoel niet jou, maar algemeen) nu feitelijk misdaan waarom je zo'n intens grote haat voor die club/speler kan hebben.

Ik heb het nooit begrepen en zal dat ook wel nooit doen.

Erg leuk stuk dit! Goede schrijfstijl, het leest makkelijk weg.

Nou maar hopen op een goed seizoen voor Feyenoord!

Geweldig stuk, 5* van mij

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV3943
2.Feyenoord3229
3.AZ2923
4.FC Twente2711
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. StengsMiddenvelder133
Q. TimberMiddenvelder134
Igor PaixãoAanvaller133
S. GiménezAanvaller1316
M. WiefferMiddenvelder122
R. ZerroukiMiddenvelder110
Y. MintehAanvaller103
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren