Van den Brom haalt assistent-trainer voor komend seizoen weg bij PSV

Woensdag, 13 februari 2019 om 17:10Dominic Mostert • Laatste update: 17:49

Dennis Haar wordt vanaf volgend seizoen de assistent-trainer van John van den Brom bij FC Utrecht. De oefenmeester heeft een contract voor drie seizoenen ondertekend, zo maakt Utrecht woensdagmiddag bekend. Haar is dit seizoen trainer van Jong PSV en heeft een aflopend contract in Eindhoven.

Haar beschikt over het hoogste trainersdiploma en werkte tussen 2006 en 2017 bij AZ. Hij was daar jeugdtrainer, assistent-trainer van het eerste elftal en oefenmeester van Jong AZ. In Alkmaar werkte hij drie jaar als assistent van Van den Brom. Daarna tekende hij een contract voor twee seizoenen als trainer van Jong PSV, waarmee Haar vorig seizoen vijfde werd en momenteel vierde staat in de Keuken Kampioen Divisie.

"We zijn er blij mee dat we Dennis hebben kunnen overtuigen om weer als assistent-trainer van John van den Brom aan de slag te gaan", reageert directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op de website van Utrecht. "De doelen en ambities die er bij Utrecht zijn speelde een belangrijke rol in de keuze van Dennis voor onze club."

"Hij ziet de potentie van de club en gelooft daarin. We hebben diverse goede gesprekken met Dennis gevoerd en zijn overtuigd van zijn kwaliteiten en het feit dat hij voor Utrecht een toegevoegde waarde is", concludeert Zuidam. De huidige assistent-trainer Rick Kruys heeft een doorlopend contract en blijft betrokken bij het eerste elftal; met assistent Marinus Dijkhuizen is de club nog in gesprek over de invulling van komend seizoen.


Poll

Is de aanstelling van Dennis Haar een goede keuze van FC Utrecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Geen idee hoe hij als trainen is maar zou vast een toegevoegde waarde zijn. Weet nog wel goed het moment bij Utrecht-az de play-off finale dat de jong hem zowat aan de kant duwde en het hele stadion los ging. Alvast een leuke herinnering aan zijn nieuwe werkgever

Ben ik eerlijk gezegd niet heel erg rouwig om. Ik heb het idee dat het Dennis Haar bij jong PSV meer om het (lees: zijn) resultaat ging dan om de ontwikkeling van de spelers. Ik prefereer het tweede. Ben benieuwd wie er nu voor komt. Van Nistelrooy misschien?

13 februari 2019 om 17:31

Ik heb eerlijk gezegd niet het idee dat van Nistelrooy een goede trainer gaat worden. Weet niet waarom maar ik zie het niet voor me. Las vandaag dat Stijn Schaars jeugdtrainer wil worden. Dat lijkt me nou een interessante optie om in de o19 te laten starten als van Nistelrooy wel doorschuift naar Jong.

13 februari 2019 om 17:33

Wat betreft van Nistelrooy ben ik het met je eens. Kan er de vinger niet op leggen, maar ik zie er ook geen trainer in. Hij oogt te passief. Daarbij is een topspits zelden een toptrainer.

13 februari 2019 om 19:24

Van Nistelrooy zou een fantastische manager zijn. Niet als trainer maar echt als manager zoals Sir Alex Fergueson. Die man is overal geliefd door zijn charisma en mentaliteit. Ben er van overtuigd dat hij in Engeland goed op zijn plek zal zitten met goede veldtrainers om hem heen.

13 februari 2019 om 18:19

Merkwaardig. Gezien de rol in de luwte die Dennis Haar bij AZ, bij Jong PSV en straks bij FC Utrecht heb ik helemaal niet het idee dat het hem sec om het resultaat gaat. Vaak zie je dat bij overambitieuze coaches zoals momenteel Van de Looi bij Jong Oranje, die het primaire doel om jonge spelers klaar te stomen voor het echte Oranje beneden zijn persoonlijke doelen stelt.

Kijk je naar de selectie van Jong Psv, dan heeft de club daar een ondermaatse verdediging staan en een uitstekende aanval. Die verdeling van talent zie je terug in de cijfers: slechts vier ploegen in de KKD hebben meer tegengoals te verteren gehad, maar tegelijkertijd scoort niemand zoveel goals als het aanvallend talent van Psv. Die bizarre balans is weliswaar goed voor een uitstekend resultaat - Jong PSV staat vierde - maar geeft ook weer dat Haar zijn talenten - en nu komt een walgelijke jargonterm - 'in hun kracht' laat spelen. Met een hoofdcoach die daar oog voor heeft, levert dat het op waarde schatten van Sadilek, Ihattaren en Gakpo op.

Van Nistelrooij is denk ik inderdaad het volgende prinsje dat PSV vanuit de eigen gelederen klaarstoomt om hoofdcoach te worden. Van Bommel zal nog wel een paar jaar blijven, maar daarna is Van Nistelrooij de logische opvolger. Hoewel de oud-spits individualisme niet vreemd is, vond ik hem - zeker in 2008 in Oranje - absoluut een teamspeler, met bovendien de personality die hij eveneens als hoofdcoach goed kan gebruiken. Als hij de komende twee jaar Jong PSV gaat leiden, vervolgens een jaar assistent wordt en tegen die tijd Van Bommel opvolgt lijkt me dat een uitstekend traject.

Echt respect hoe Brands en Gerbrands deze lijn enkele jaren geleden hebben ingezet. PSV betrekt ex-spelers die passen in de clubcultuur en faciliteert de mogelijkheden om hun trainersambities na te jagen. Het talent waar ze mee werken op de Herdgang krijgt met de jaren steeds meer ruimte en de eerste vruchten plukken we daar nu al van. Uiteindelijk denk ik dat het normaal wordt dat coaches die paralel aan het de eigen beloften werken er bij hun opwachting als coach van PSV 1 voor zorgen dat er een soepele doorstroom komt. Van Bommel werkte vorig jaar met Gakpo, Sadilek en Rosario en is natuurlijk bekend met Ihattaren; met een buitenstaander als coach waren die jongens geheid op het tweede plan gebleven. Feyenoord zou hier een voorbeeld aan moeten nemen, in plaats van hijgerig lobbyen richting Mr Safe Dick Advocaat. Intussen ben ik ook benieuwd naar Ajax, dat onder Overmars duidelijk zijn voorkeur heeft voor transfers in het hogere segment. Logisch, met al het geld dat de Amsterdammers hebben en de gevolgen hiervan voor het salarishuis - zeker omdat er de komende lichtingen ook weinig hoogstaand talent aan zit te komen op de Toekomst - maar ik ben wel benieuwd welke verschuiving dit teweeg gaat brengen in Nederland. Sta er niet van te kijken dat Ajax meer een handelshuis gaat worden en minder de opleidingsclub, waar bij PSV het omgekeerde lijkt te gebeuren.

13 februari 2019 om 18:41

Van de Looi is natuurlijk wel direct de overtreffende trap, maar ik denk dat Dennis Haar PSV toch hoofdzakelijk heeft gezien als tussenstation. Doormiddel van het halen van resultaat op de ranglijst hoopte hij zo in beeld te blijven. Vanuit zijn standpunt valt dat te billijken. Vanuit PSV gezien zou je iemand moeten hebben met PSV-dna. Tuurlijk draait het om winnen, ook dat moet jeugd leten, maar vooral draait het om dat ene of die paar grote talenten binnen de selectie van jong-PSV. Die moeten klaar worden gestoomd voor het eerste elftal. Dat commitment miste ik bij Dennis Haar. De grote talenten werden nog wel eens geofferd voor het resultaat.

13 februari 2019 om 21:27

Misschien zie ik het over het hoofd hoor, maar waarvoor wilde Haar in beeld blijven dan? Is hij rottig weggegaan bij AZ? Wilde hij hoofdtrainer worden? Gozer is bij mijn weten wel tien jaar assistent geweest of heeft een rol gehad in de jeugdopleiding van AZ. Als je dan je ambitie naar een hoger plan kracht bijzet ga je toch niet voor het onderscheidend vermogen naar Jong Psv? Laat staan dat je dat dan vervolgens weer inruilt om assistent bij FC Utrecht te worden.

Persoonlijk denk ik dat hij een opleider is, een man in de luwte die zich liever met de details van spelersontwikkeling bezighoudt. Het plan dat Gerbrands (en tot dit seizoen Brands) hadden op de Herdgang moet zulke mensen - waar Art Langeler er ook een van was - aanspreken en ik denk dat dat de reden is waarom hij uiteindelijk voor Eindhoven koos en trainer van Psv's beloften werd.

Voor mij als fan van PSV voelt dit als goed nieuws. Ik ben namelijk niet zo onder de indruk van Dennis Haar. Ik zie graag volgend jaar Van Nistelrooij doorschuiven naar Jong PSV. Zo kan hij de parrels van o19 mooi doorschuiven en op het trainingsveld jongens als Piroe veel bijbrengen. Bij Dennis Haar heb ik meer de indruk dat hij coach is voor de ranglijst dan voor persoonlijke ontwikkeling.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
5.FC Twente6439
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. DouvikasAanvaller3420
V. BarkasKeeper340
J. ToornstraMiddenvelder301
S. van de StreekMiddenvelder309
B. DostAanvaller249
B. RamselaarMiddenvelder110
N. MaedaAanvaller110
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

0 fans
Coach, 46 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 7 juni
Cyriel Dessers gaat al na één seizoen afscheid nemen van Cremonese. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren