Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Valentijn Driessen hekelt PSV: ‘Ze zeggen het één en doen het ander’

Laatste update:

Beleid en visie in het profvoetbal staat louter met winnen of verliezen, zo schrijft Valentijn Driessen in zijn column voor De Telegraaf. De jaarcijfers van Ajax, PSV en Feyenoord van het voetbalseizoen 2022/23 kwamen afgelopen weekend officieel en officieus naar buiten. Alle topclubs schreven zwarte cijfers, echter is Driessen kritisch op het lange termijnbeleid van de Eindhovenaren.

PSV gaat momenteel ongeslagen aan kop in de Eredivisie en haalde met onder meer Hirving Lozano (15 miljoen euro), Noa Lang (15 miljoen), Jerdy Schouten (12 miljoen) en Ricardo Pepi (10 miljoen) serieuze versterkingen in huis. “PSV wil met dit beleid terugkeren aan de nationale top en deelname aan de Champions League afdwingen”, schrijft Driessen. “Leuk die visie, maar een jaar geleden verkondigden dezelfde beleidsbepalers in de RvC en directie een compleet ander verhaal bij de jaarcijfers.”

De chef voetbal van De Telegraaf haalt aan dat PSV een jaar geleden met een nieuw lange termijnbeleid kwam. “De hand ging op de knip. Transfersommen boven de 10 miljoen euro ging PSV niet meer betalen. De afschrijvingen op transfers moesten omlaag. Peperdure flops als Bruma, Timo Baumgartl, Maxi Romero en Derrick Luckassen vertrokken met verlies. En om financieel niet onderuit te gaan, werd sterspeler Cody Gakpo in de winter verkocht aan Liverpool. En om wat vlees op de botten te krijgen, vertrok Noni Madueke naar Chelsea.”

Driessen schrijft dat met het uitgeven van 55 miljoen euro aan transfersommen afgelopen transferwindow de post afschrijvingen weer ‘enorm omhoog vliegt’, waar deze een jaar geleden juist naar beneden moest. “Emotie bij de beleidsbepalers en beïnvloeding door het publiek, dat een marginale rol van PSV in het nationale en internationale voetbal niet pikt, zorgden voor een compleet andere koers. Het lange termijnbeleid en de visie gingen weer overboord voor een nieuw lange termijnbeleid en visie. Mocht PSV kampioen worden en succes boeken in de Champions League: is het dan dankzij het gevoerde beleid of ondanks het beleid?”

“Bij ING of Heineken kunnen ze een antwoord geven op zo’n vraag. Maar het voetbal is onvergelijkbaar”, stelt Driessen. “Een geweldige strategie zonder punten betekent je einde. In welke bedrijfstak kan je zoals Ajax een winst van 39 miljoen euro boeken en staat de boel op instorten? Of word je kampioen met een verlies van 39 miljoen euro en ga je op de boerenkar door de stad?” Driessen noemt de goede jaarcijfers bij de diverse Eredivisie-clubs leuk en volgens hem wijst dit op een gezonde bedrijfsvoering, maar bieden ze 'nul garantie voor succes'.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dat is toch eigenlijk ook waar Brands om bekend staat? Als die A zegt dat is het meestal B. Hele onbetrouwbare vogel, maar wie wint, heeft gelijk. Zo is de voetballerij ook wel weer.

2 oktober 2023 om 09:03

Brands is inderdaad niet vies van een leugentje 'om bestwil'. Zeker als het om transfers gaat. Daarom is de verstandhouding met journalisten als Marco Timmer en Rik Elfrink ook niet zo heel goed volgens mij (al zullen ze dat zelf niet zo zeggen). Ik denk alleen niet dat er nu hele spannende risico's genomen worden. Flink geïnvesteerd natuurlijk maar er komt CL binnen, waarde op het veld gecreeërd en je kúnt dit seizoen vanuit PSV perspectief denk ik ook simpelweg niet op safe spelen. Als je nu buiten de top 2/3 valt (wat prima kan zonder topaankopen) dan ben je verder van huis.

2 oktober 2023 om 09:15

Bovendien gaan de CL inkomsten volgend jaar toch omhoog? Volgens mij zelfs van rond de 30 naar 50 miljoen. Dan vind ik het heel normaal om nu kleine risico's te nemen.

2 oktober 2023 om 09:47

Klopt en het wordt een andere opzet met meer deelnemers. Plus dus het extra CL ticket dat te vergeven is. Dit was de perfecte transferperiode om te investeren. Zie hier het resultaat. No guts no glory.

2 oktober 2023 om 11:27

Psv heeft afgelopen jaar gespaard en wilde dit jaar knallen voor de extra CL tickets volgend jaar. Dat ze dit jaar al CL hebben gehaald is alleen maar een meevaller. Is trouwens ook exact zo uitgelegd door de financieel directeur. Zowel dit jaar als vorig jaar.

2 oktober 2023 om 09:09

Psv kocht of huurde normaal altijd 3a4 spelers nu in ééns 7 dacht ik . Vind dat ook veel nu. Maar het gaat nu wel een heel stuk beter. Hopelijk morgen ook.

2 oktober 2023 om 09:15

7? Pepi, Schouten, Lang en Lozano? Ik kom niet op meer. Daarnaast Bruma, Romero, Max, Van Ginkel, Gotze, Gakpo, Madueke en Doan verkocht wat allemaal grootverdieners waren. Afgelopen boekjaar winst gemaakt en ook komend boekjaar ziet er goed uit door verkopen van Sanga en halen CL.

En anders verkopen we nog wat grond toch?

2 oktober 2023 om 09:25

Gapko@ .Laat die grond nog maar. Mocht psv kampioen worden komt er genoeg binnen.😜

2 oktober 2023 om 09:27

Bella Kotchap, Tillman, Dest

2 oktober 2023 om 09:30

En van Aanholt

2 oktober 2023 om 09:53

Bella Kotchap, van Aanholt, Dest en Tillman zijn allemaal gehuurde spelers. waarvan alleen de eerste niet met optie tot koop. (van Aanholt loopt uit zijn contract). Dus mochten ze volgend seizoen deze spelers willen overkopen moet PSV nog zo'n 25 miljoen euro betalen. Wat natuurlijk veel geld is, maar zeker niet onverantwoord is aangezien beide spelers jong zijn en zeer veel potentieel hebben.

2 oktober 2023 om 10:18

Natuurlijk koste die huurspelers ook geld. Maar dat is echt verwaarloosbaar tov kopen. Daarnaast met optie tot koop vrij risicoloos omdat je na een jaar prima een meerwaarde van een speler kan inschatten.

Daarnaast afgelopen 3 jaar al genoeg bezuinigd. Volgens mij vaart PSV een prima, overwogen en verantwoorde koers.

Ondanks dat ik de gehaalde spelers aanwinsten vind heeft Driessen wel gelijk (ervan uitgaande dat PSV echt gezegd heeft dat de afschrijvingen omlaag moeten). Daar staat weer tegenover dat PSV volgens mij ook geroepen heeft dat ze het geld van Madueke opsparen om dit jaar de selectie te versterken zodat ze ook volgend jaar weer CL kunnen halen. Dat zou dan weer tegenstrijdig zijn met het verhaal dat de afschrijvingen omlaag moeten. Maar daar is natuurlijk ook weer een trucje voor. Door lange contracten is de afschrijvingslast al een stuk lager.

2 oktober 2023 om 08:55

Maar de afschrijvingen zijn gewoon gedaald? Van 29 miljoen vorig jaarverslag naar 25 miljoen afgelopen jaar. En dan vallen dit jaar dure jongens als Romero (ruim 1 miljoen), El Ghazi (870k) en Sangare (880k) nog eens weg. Over dit jaar schiet je waarschijnlijk weer iets omhoog maar volgens mij zijn dat te verantwoorden risico's in een cruciaal jaar. Zeker nu er CL gehaald is en je met Veerman, Lang, Bakayoko, Pepi etc ook best wat kapitaal op het veld hebt staan. Sowieso is alleen op afschrijvingen baseren heel eenzijdig natuurlijk. Als PSV Bakayoko verkoop voor 40 miljoen dalen de afschrijvingen niet maar als ze Drommel voor 3 miljoen verkopen wel. En toch heeft PSV liever een verkoop van Bakayoko 😁

2 oktober 2023 om 09:02

Maar op de transfermarkt maken ze toch gewoon rond de 40 miljoen ‘verlies’ ten opzichte van vorig jaar? Vorig jaar stonden ze na de winterstop rond de 60? miljoen in de plus. Dat is wel een groot verschil

2 oktober 2023 om 09:06

Is inderdaad wel pas na de winterstop. Voor de winterstop had PSV toen nauwelijks verkocht maar ook voor slechts 10 miljoen aangekocht. Deze zomer speel je ongeveer quitte (wel bruto inkomsten natuurlijk) maar komt er CL geld binnen als bonus. Ik denk dat die Madueke transfer achteraf gezien gewoon cruciaal is geweest voor PSV. Dat heeft enorm veel lucht gegeven waardoor je deze zomer wat vrijer bent. En laten we eerlijk zijn: PSV heeft de afgelopen 3 jaar natuurlijk ook (enorm) de hand op de knip gehouden om nu financieel rustiger vaarwater te komen. Een club die titelkandidaat wil zijn en achtereenvolgens 17, 14 en 10 miljoen uitgeeft is ook niet te rijmen. Dus die bezuinigingen zijn al geweest denk ik. Afgelopen 3 zomers is er namelijk wel gewoon voor 200 miljoen aan spelers verkocht, laten we dat niet vergeten.

2 oktober 2023 om 09:14

@messibazoer,

Je kunt je afvragen wat transfermarkt nu werkelijk zegt en wat je eraan hebt. Als ik na PSV kijk hebben ze met het vertrek van Gakpo, Madueke en Sangare 3 mooie "verkoop resultaten" (of hoe je het ook wil noemen) verkocht. Daar zijn o.a. Pepi, Lang, Schouten en Lozano voor terug gekomen. Ik schat dat de winst die ze op deze spelers gaan maken veel lager ligt dan de winst die ze op de 3 spelers daarboven gemaakt hebben. Echter is het elftal voor de ED er niet slechter op geworden. In de wetenschap dat je volgend jaar 60+ miljoen in de CL kunt winnen is toekomstige winst op spelers veel minder belangrijk geworden dan presteren en CL halen. Dit besef lijkt PSV ook te hebben.

2 oktober 2023 om 10:05



@fossen, ik denk dat jij de spijker op zijn kop slaat wat betreft de verkoop van Madueke. Zijn transfer heeft uiteindelijk die extra financiã«le ruimte kunnen bewerkstelligen. Eigenlijk kwam alles precies uit wat betreft inkomende transfers.

Pepi als aanwinst voor de lange termijn achter de Jong. Lang was een buitenkansje en de creatieve speler als opvolger van Simons. Dest is gekomen nadat Max en Mwene zijn vertrokken. Wat ook als buitenkans gezien mag worden om zo'n speler aan een club als PSV te binden. Schouten als vervanger voor Gutierez / Sangare en daarna Tillman als extra impuls op de nummer 10 positie. Lozano is natuurlijk een PSV held en een buitenkans en vervangt gelijk de toekomstige transfer van Bakayoko. Vervolgens de late maar oh zo nodige huur van Bella-Kotchap en zo viel eigenlijk alles binnen het budget en binnen de transferperiode op zijn plek.
Ik denk oprecht dat dit deels geluk en gedurfd beleid is, maar ook de kunde van Steward en Brands. Het valt nu in ieder geval allemaal op zijn plek en kijk (eindelijk) weer met vertrouwen naar de toekomst.

Het verraste mij eigenlijk ook wel, hoeveel PSV deed op de markt. Ik vind het wel leuk, want betere competitie, maar was wel apart.

2 oktober 2023 om 08:57

We hebben dit vaker gezien. Nu de eerste twee clubs meteen CL voetbal spelen en nummer drie voorrondes krijg je clubs die alvast dik investeren om het via de CL inkomsten weer terug te verdienen.

Soms werkt dat prima zoals recentelijk met Ajax en naar het zich laat aanzien nu PSV, soms gaat het mis zoals met Feyenoord rond het eeuwfeest.

2 oktober 2023 om 09:08

Gaat hier vooral om het feit dat ze a zeggen en b doen. Of deden Ajax en Feyenoord dat ook?

2 oktober 2023 om 09:20

Ajax kunnen we eerlijk over zijn, de hele Cruyff revolutie draaide om investeren in de eigen jeugd, geen breedte aankopen meer. Ruimte in het elftal houden om eigen jeugd in te passen.
Het echte grote succes kwam weer toen men dit niet meer deed en dure spelers ging aantrekken. Kan me niet herinneren dat men ruiterlijk toegaf het hele plan Cruyff op de brandstapel gegooid te hebben.
De grote grap is wellicht dat we nu wekelijks bij Ajax uit nood minimaal zes spelers uit eigen jeugd zien spelen maar dat de resultaten erg mager zijn.

Feyenoord met dat eeuwplan van Bosz is inmiddels alweer zolang geleden, weet niet meer wat die daarvoor riepen.

2 oktober 2023 om 09:26

Haha ja over het eeuwplan van Feyenoord hebben we het maar niet 😅Ja nu je het zegt is dat ook wel zo met het Cruijffplan. Realiteit is dat je bijna niet de top kan halen zonder veel uit te geven. Of je moet zo'n 1995 1x in de 100 jaar lichting hebben.

Zijn er niet een aantal spelers bijgekomen I.v.m CL inkomsten en het vertrek van sangaré. Dit zijn toch spelers, die gehaald zijn, die zich toch meer hebben bewezen dan de flops waar Driessen het over heeft.

2 oktober 2023 om 09:09

Mwah op Lozano zit niet veel statiegeld meer. De kans dat je daar op moet afschrijven de komende jaren is wel aanwezig terwijl je Babayoko al had. maar goed, wel een prima aankoop om het elftal te versterken, zeker in de breedte.

Van Pepi weet ik het niet, hij is tweede spits en speelt niet veel want Luuk de Jong krijgt duidelijk de voorkeur. Bij Groningen was hij me niet opgevallen en bij Ausburg speelde hij ook niet.

Verder is er achterin niet gekocht. Twee spelers gehuurd. Lost nu je probleem op maar komende zomer heb je hetzelfde probleem.

Aanvallend middenveld is wel heel erg druk geworden. De eigen jeugd met Saibari (uefa def) en Babadi moeten opboksen tegen huurspelers Tillman en aankopen Til en Verman die er al waren. DM is nu aankoop Schouten.

Uiteraard kan je wel zeggen dat Lang een schot in de roos is.

2 oktober 2023 om 09:17

We moeten nog afwachten met Pepi maar ik deel jou sceptische blik niet. Hij valt tot nu toe echt geweldig in en krijgt steeds meer speeltijd. Ben echt positief over die jongen.

Uiteindelijk hebben we alleen voor de CV volgend jaar hetzelfde probleem volgens jouw redenatie want op Dest hebben we een optie tot koop bedongen.

Veerman speelt niet op 10 dus dat klopt niet. Dat stukje over het aanvallend middenveld begrijp ik sowieso je punt niet van.

Lang & Schouten in mijn opinie twee beste aankopen van PSV dit seizoen.

2 oktober 2023 om 09:22

Je huurt een speler, Tilman voor een positie waar je al twee jeugdspelers voor hebt en waar ook ook al Til voor hebt aangetrokken verleden jaar.

Lang en Schouten blijken inderdaad prima aankopen te zijn.

2 oktober 2023 om 09:23

Ik vind het wel knap Speedy dat jij de aankopen van Mislintat beter kan laten klinken dan de aankopen van PSV dit seizoen. daar is echt heel veel bias voor nodig. Hulde.

2 oktober 2023 om 09:37

Waar heb ik het over de aankopen van Ajax? Helemaal nergens.

2 oktober 2023 om 09:52

Tilman was nodig vanwege het aflopende contract van Babadi. Daar zit overigens een optie tot koop op. Met Saibari was het de vraag of hij rendement ging halen, daar kon je niet 100% op gokken. Til is natuurlijk gewoon een breedte speler. Ik vermoed verder dat psv in de winter door investeert en die permanente verdedigende versterking gaat halen.

2 oktober 2023 om 10:02

Ik heb je mening over zijn aankopen vaker gelezen op dit forum. Die lijstjes waren een stuk positiever dan deze over PSV. Stewart heeft toch gewoon prima werk geleverd? Elke speler heeft zijn meerwaarde al laten zien. De enige twijfel punten zijn inderdaad Lozano en de back up van Schouten. Lozano gaat echt nog wel van meerwaarde zijn vooral bij een blessure van Lang of Bakayoko. Vorig jaar viel LDJ uit tegen Rangers en konden we niet scoren dat heeft ins hele seizoen verpest. Nu hebben we een goede tweede spits. Lijkt me ook logisch. Saibari speelt de laatste twee potjes op 8. Kan ook prima met Tillman spelen dus. Babadi moet eerst zijn contract verlengen voordat we hem beloftes kunnen doen.

2 oktober 2023 om 10:18

"lang en Schouten blijken inderdaad prima aankopen te zijn."

Lijkt me toch aardig positief?

Over Lozano: "maar goed, wel een prima aankoop om het elftal te versterken, zeker in de breedte"

Lijkt me toch ook gewoon aardig positief?

Enige twijfel die ik heb geuit is over de aankoop Pepi.

Maar goed, ik ben inderdaad voor Ajax en dat werkt vaak als een rode lap op de welbekende stier. Dus uit ik een beetje twijfel over een enkele aankoop van PSV, tja dan vol erin natuurlijk.

2 oktober 2023 om 10:25

Er gaan ook nog steeds geruchten dat PSV aankomende winter de markt op wilt gaan voor Aster Vranckx van Wolfsburg (centraal verdedigende middenvelder).

Lozano was een buitenkansje en heeft zoveel sentiment. Zo'n speler kan je niet links laten liggen. Daarbij is er extreem veel interesse in Bakayoko. Laat ze dit seizoen samen uitvechten op de rechterflank en daarna verkoop je Bakayoko voor de jackpot. Zijn vervanger heb je al in huis.

Volgende zomer hoeven ze alleen te focussen op de koop van een goede linker centrale verdediger. De koop optie lichten van Dest en misschien die van Tillman. Van Aanholt zou ik ook een contract aanbieden voor 1 jaar. (vind maar een redelijke LB die voldoet aan de norm). Eventuele uitgaande transfers opvangen en blijven investeren in de jeugdopleiding.
Owja, en waar ze zeker op moeten focussen is een toekomstige vervanger voor Veerman. Deze jongen is zo belangrijk van dit PSV met recht de motor van het elftal. Ga alvast opzoek naar zo'n type speler. Mocht hij vertrekken moet je al een waardige vervanger hebben klaarstaan.

Hoe moeilijk is het voor deze Valentijn om te constateren in zijn onderzoek dat PSV in de afgelopen 12 maanden voor meer dan 130 miljoen aan spelers verkocht heeft?
Dan is 55 miljoen uitgeven en de rest gebruiken voor het optimaliseren van de financiën toch helemaal niet bijzonder?

2 oktober 2023 om 09:33

Ruuuud ik geloof dat hij dat ook niet per se vreemd vindt. Hij zegt alleen dat het vreemd is dat de club een bepaalde visie bepaalt en een jaar later iets heel anders doet zodra er wat extra centjes binnen zijn gekomen. Verder niet zo heel relevant hoor. Psv moet lekker met hun geld doen wat ze zelf willen.

2 oktober 2023 om 09:53

Of was het gewoon zand in de ogen strooien? Daar heeft Brands wel vaker een handje van.

2 oktober 2023 om 10:24

Woens... zou kunnen. Al zou ik daar niet direct de toegevoegde waarde van zien. Kan me niet voorstellen dat hij verwacht dat andere clubs achterover gaan zitten als psv ergens iets in zijn beleid wijzigt.

2 oktober 2023 om 12:08

Vind het ook lastig hoor of dat al dan niet bewust is. Je zet in ieder geval de media op het verkeerde been waardoor wellicht minder focus ligt op punten die je in de luwte sterk aan het ontwikkelen bent.

Iets in de zin van; "kijk ons nou, we hebben geen geld" en dan ineens sterk uit de hoek komen met een (voor PSV zijn doen) krachtige transferzomer.

2 oktober 2023 om 10:13

En hoe moeilijk is het te begrijpen dat je voor 130 verkoopt maar dat dat hele bedrag niet bij psv binnen komt door alle afschrijvingen? En zeker niet in 1 keer.

2 oktober 2023 om 10:15

En zo zal psv ook niet in 1 keer de complete transfersom betalen.

2 oktober 2023 om 16:32

Verkoop en aankoop zegt niet alles. Maar de afschrijvingen, verkoop en hoe deze verkopen de balans op gaan is echt al meerdere keren heel uitgebreid uitgelegd door Brands, Stewart en zelfs door Rik Elferink in podcasts en krantenartikelen.

Maar dit is toch niet nieuw? Of het nou Barcelona is die een decennium lang met Italiaanse boekhoudingen te werk gaan en scheidsrechters omkopen of Juventus die malafide praktijken erop nahouden, supporters don’t care. Zolang hun club het maar goed doet, dat is alles wat uitmaakt.

Hoe het geregeld wordt, waar het geld vandaan komt: alles wordt altijd recht gepraat door de supporters, zelfs nadat de omvang bekend wordt. Zie je nu ook bij Ajax: de top van de ijsberg is bekend maar iedereen wijst naar het feit dat er ‘ook winst is gemaakt qua uitgaande transfers’ en ‘de aankopen niet renderen vanwege de coach’. Bij PSV is iedere onverklaarbare aankoop ‘gedekt door het lokale bedrijfsleven in de vorm van Brainport’. Maar we weten toch allemaal wat voor wereldje dit is?

Goed beleid in het voetbal levert je complimenten op maar geen prijzen. Dan word je AZ: iedereen prijst je beleidsvoering maar ondertussen grijp je ieder jaar langs alle prijzen met een incidenteel succesjaar.

2 oktober 2023 om 09:12

AZ wordt geprezen voor hele andere redenen dan jij zegt. AZ is totaal niet verplicht om kampioen te worden als je kijkt naar de financiële positie ten opzichte van de traditionele top 3. Desondanks weten ze het de topclubs vaak erg lastig te maken in eigen huis en waren ze bijvoorbeeld vorig jaar dichtbij de 3e plek. Tel daar nog bij op dat ze 1 van de of de beste jeugdopleiding van NL hebben en het is logisch dat die club zo erg geprezen wordt.

2 oktober 2023 om 09:24

Ik noem geen enkele reden in bovenstaande post die ik aan AZ link.

Sterker nog, ik zet AZ als compleet het tegenovergestelde ideaalbeeld neer tov de wanpraktijken die ik benoem. Ik zeg alleen ook wat de keerzijde er van is, namelijk dat je een plafond bereikt omdat er clubs in dezelfde competitie actief zijn die risico’s nemen en je beste beleidsbepalers weghalen op soms onfatsoenlijke manieren.

2 oktober 2023 om 09:13

Dan wordt je AZ? Pardon? Vergeten dat AZ als kleine club opgeblazen is door Dirk Scheringa? Dat de Dirk Scheringa miljoenen ze in staat stelde om zelfs Louis van Gaal aan te stellen? Dat de boel gewoon failliet gegaan is maar de curators oog hadden voor de belang voor AZ in de regio Alkmaar en dat ze heel prettig uit het faillissement kwamen.

Het is echt altijd zo bijzonder hoe snel mensen vergeten wat er ook alweer gebeurt is. Juist AZ is het toonbeeld van dat je de boel kan flessen en er gewoon mee weg komt. Want de hele jeugdopleiding, het stadion bleven allemaal uit het faillissement en waren daarna de ruggengraat on definitief in de Nederlandse subtop te blijven.

2 oktober 2023 om 09:17

@speedyafc
Maar dan hebben ze nu alsnog goed beleid toch? Lekker gedecentraliseerd ook, dat helpt. Dan kun je nog eens een vertrek opvangen.

2 oktober 2023 om 09:20

Je praat over iets dat 14 jaar geleden is gebeurd en waar AZ nog steeds hinder van ondervind. Echter, denk jijd at je als club daar bovenop zou zijn gekomen met slecht beleid?

AZ is in mijn ogen het toonbeeld in het laatste decennium geweest van hoe je een gezonde club moet opleiden. De jeugdopleiding als je kern en met een goed scoutingsapparaat geweldige winsten boeken zonder dit meteen te laten resulteren in grote transfersommen uit te geven.

Maar lekker in 2009 blijven hangen.

2 oktober 2023 om 09:26

Nee Zanazanyan. AZ had nooit het stadion gehad zonder Dirk Scheringa waarmee ze hun inkomsten verdienen. Ze hadden nooit die status stap met het kampioenschap kunnen maken die ze gemaakt hebben.

De jeugdopleiding begon grote talenten aan te trekken juist doen ze Louis van Gaal aangetrokken hadden, toen het succes kwam. En die bleven op de opleiding, ook toen de boel failliet ging. En kregen daarna speeltijd want de sterren moesten allemaal verkocht worden. En leverde dik geld op toen ze in de jaren na het faillissement werden verkocht.

AZ als vaste sub top in Nederland is volledig op het conto van Dirk Scheringa te schrijven.

2 oktober 2023 om 09:30

Een stadion in eigen beheer en een titel uit 2009 zorgen ervoor dat AZ heden ten dage een geweldige jeugdopleiding heeft en bestuurders al jarenlang door de traditionele top drie worden weggeplukt?

Oké man.

2 oktober 2023 om 09:40

Bestuurders al jarenlang weggeplukt worden door de top drie? Waar heb je het over? Waar komt Pascal Jansen ook alweer vandaan? Waar komt hoofdscout Koen Veenstra ook alweer vandaan?

Verder zijn de scouts Numan, Dennis te Haar, Engel zijn toch ook gewoon weggeplukt bij andere clubs?

2 oktober 2023 om 10:31

Het klopt natuurlijk wel dat AZ zonder Scheringa nooit zou staan waar ze nu staan.
Door de DSB miljoenen hadden ze een mooi stadion en een spelersgroep met veel transferwaarde. De curatoren hebben dat zo gelaten.

Maar vervolgens doen ze wel al jarenlang de juiste dingen om die positie te behouden. En dat is wel erg knap, want in de basis is AZ geen grotere club dan Utrecht, Twente, Groningen, Heerenveen of NAC.

2 oktober 2023 om 09:21

' Bij PSV is iedere onverklaarbare aankoop ‘gedekt door het lokale bedrijfsleven in de vorm van Brainport’. < deze begrijp ik niet helemaal. Wat zeg je hier precies mee? 😅

2 oktober 2023 om 09:28

Dat ik de discussie hier altijd erg grappig vind tussen niet-PSV en PSV supporters. Bij elke aankoop wordt door niet-PSV supporters meteen geroepen ‘waar halen ze het geld toch vandaan? Ze hebben toch geen geld?’ waar je veel PSV supporters weer ziet reageren met ‘PSV heeft met Brainport een consortium van lokale vermogende bedrijven die PSV helpen via sponsorgelden’.

Even voor de duidelijkheid: ik weet niet van de hoed en de rand en weet niet hoe het zit, ik duid hier enkel en alleen het supportersgeluid.

2 oktober 2023 om 09:32

Oh op die manier. Ik hoor die eigenlijk weinig hoor haha. Want als er PSV supporters zijn die dat zeggen dan zijn ze niet zo goed geïnformeerd. Dat Brainport zit niet in de transfers, is gewoon een sponsor. Wel is er een fonds opgericht die gebruikt mag worden om grote talenten voor de jeugdopleiding aan te trekken, zoals in het verleden met Malen en Madueke gebeurde. Van dat fonds is bijvoorbeeld een Tygo Land ook gekocht.

2 oktober 2023 om 09:39

Maar dit is dus precies wat ik bedoel te duiden. Veel supporters weten niet hoe ze de uitgaven moeten verdedigen en hebben ooit ergens gelezen waarschijnlijk dat het Brainport consortium een fonds heeft opgericht waar Madueke uit voortkwam, dus gooien ze het als argument in de strijd wetende dat veel niet-PSV supporters niet zullen weten wat dat Brainport precies is.

Ik pakte het PSV voorbeeld puur omdat ik die discussie hier nou een paar keer heb gezien, maar het gaat mij meer om supporters sentiment in het algemeen. Drogredenen om het succes te verklaren voor zichzelf want hun club moet het wel rechtmatig doen, anders kijk je namelijk met een ander beeld naar je club. En dat wil niemand.

En bedankt voor je inzichten mbt Brainport trouwens! Interessante constructie. Is het dan ook zo dat deze bedrijven een bepaald % krijgen van deze talenten zoals bv Madueke en Maken? Zoals bij Feyenoord een jaar of 10 geleden was met die talentenpools?

2 oktober 2023 om 10:00

Vind het een vreemde vergelijking, omkoop praktijken tov een sponsordeal. Bij PSV is het toch gewoon duidelijk waar het geld vandaan komt?

2 oktober 2023 om 10:20

Ik had het in mijn originele post kennelijk nogal lomp opgeschreven, zo bedoelde ik het niet. In de discussie met Fossen geef ik meer context voor mijn standpunt.

2 oktober 2023 om 10:54

Daar heb ik te snel overheen gelezen voordat ik mijn reactie heb geplaatst kennelijk en snap je insteek nu ook beter. De discussie over het geld van PSV wordt vaak gekaapt door sentiment van de concurrentie. 'ze zullen wel weer de lucht boven ... hebben verkocht'. Maar het feit is dat er 3 jaar echt bizar weinig uitgegeven is en tegelijkertijd voor veel verkocht.

Snapte zelf niet zo goed waarom er vanuit PSV gecommuniceerd werd dat het alle hands aan dek was vorig jaar, gezien de uitgaven nu nergens voor nodig ook. Maar dat doet Brands wel vaker en laten we het dan maar zien als zand in de ogen van de concurrentie strooien.

2 oktober 2023 om 12:18

Woens... lijkt mij allemaal erg vergezocht, omslachtig, en vooral totaal zinloos, maar ik kan niet in hun hoofd kijken. Hoe dan ook, ze zijn blijkbaar van gedachte veranderd. En met succes, want ze zien er goed uit.

2 oktober 2023 om 12:31

Ik ben zelf ook nog aan het zoeken naar een reden hoor. Zie het eerder als hersenspinsel haha, hardop denken ofzo. Ik geloof er ook eerder in dat het gewoon een koerswijziging is hoor .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren