Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Valencia eert Guus Hiddink 30 jaar na verwijderen van nazivlag

Laatste update:

Guus Hiddink wordt dit weekeinde rondom de derby tussen Valencia en Levante in het zonnetje gezet voor een actie van dertig jaar geleden. De voormalig coach van de thuisploeg liet in februari 1992 een nazivlag verwijderen bij het uitvak van het Mestalla voorafgaand aan het duel met Albacete. Het stadsbestuur van Valencia is dat nog niet vergeten en heeft Hiddink uitgenodigd om langs te komen aan de Plaza del Ayuntamiento.

"Ik heb meteen 'ja' gezegd", laat Hiddink telefonisch weten aan het Algemeen Dagblad. "Het gaat niet om mij. Het gaat erom dat we met z’n allen alert blijven. Er zijn dingen die je als samenleving nooit moet tolereren. Zo zag ik het toen. En zo zie ik het nog." De 75-jarige coach kan het voorval uit 1992 nog scherp voor de geest halen. "Vanuit mijn ooghoek zag ik dat daar een vlag hing. Rood, met in het witte middenvlak een groot hakenkruis, onmiskenbaar de vlag van Nazi-Duitsland. Ik ben naar onze teammanager gelopen en zei: laat een suppoost die vlag weghalen. Ik riep ook: anders ga ik het veld niet op!"', brengt Hiddink in herinnering.

Na afloop gaat het niet over het 1-1 gelijkspel van Valencia, maar over het verwijderen van de door Hiddink gehekelde vlag. Toenmalig voorzitter Arturo Tuzon is woedend over de actie van de Nederlandse coach. "Hij was nog steeds woedend. ‘Waar bemoei jij je mee? Jij moet alleen over voetbal nadenken’. Dat soort teksten kreeg ik naar mijn hoofd. Het was een zeer conservatieve man. ‘Toch moeten we hier onze ogen niet voor sluiten voorzitter’, was mijn reactie. Ík kies in elk geval partij en keur dit af", aldus Hiddink.

Hiddink kreeg destijds complimenten voor zijn ingrijpen, maar er kwamen ook dreigementen binnen. "Ik heb destijds niet nagedacht over consequenties", geeft de huidige technisch directeur van Curaçao toe. "Ik wilde niet passief zijn. Het waren jonge mensen die die vlaggen ophingen. Ze zullen lang niet allemaal hebben beseft wat het met andere mensen doet om die symbolen te zien. Maar toch... En bedreigingen, ja, die waren er wel ja. Maar dat bleef gelukkig klein. Het werd ook nooit fysiek bedreigend."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed dat hij dit heeft gedaan, jammer dat we dit als iets bijzonders moeten zien.

30 april 2022 om 11:26

Het is toch echt heel bijzonder. De meeste mensen poepen al in hun broek als ze een ander moeten aanspreken op hun gedrag maar ondertussen spelen ze op social media de heilige moraalridder.

Voor mij nog altijd de beste Nederlandse trainer ooit. Mooie carrière en een zeer nuchtere man zonder gekkigheid. Heeft veel teams goed en verzorgd voetbal laten spelen. Underrated held.

30 april 2022 om 11:14

Dat ondergewaardeerd wordt veels te vaak geroepen. Denk dat iedereen kan beamen dat Hiddink gewoon een uitstekende coach was.

30 april 2022 om 11:23

Ooit? Boven een Michels?

30 april 2022 om 11:34

Hmm toch een smetje vindt ik zijn tijd als bondscoach van Oranje… we hadden echt een prijs moeten pakken in 96 en of in 98.. en dan natuurlijk het mislopen van het wk 2018.

Daarentegen uitstekend gedaan als bondscoach bij Zuid-Korea en Australië. En met 100% zekerheid durf ik te zeggen dat dit de beste trainer is die PSV ooit heeft gehad.

30 april 2022 om 13:41

Michels? Cruijff? Van Gaal? Lol weet niet waar jij je drugs koopt, maar die zijn in ieder geval heel goed.

Dat commentaar van die voorzitter laat zien hoe verrot, ik chargeer, de maatschappij is… Toen al…

30 april 2022 om 11:09

Nou heeft Spanje nogal een verleden met het nazisme en een dictatoriaal regime dat nog altijd een nationaal trauma is, maar helemaal mee eens! Jammer dat we er nu op elk forum, medium en tv programma aan herinnerd worden hoezeer dat zo is.

30 april 2022 om 13:58

Verleden en gewoon heden. Op één grote partij na (dat ook veertig jaar nodig had om actie te ondernemen) hebben alle grote partijen (PP, C's en Vox) de overtuiging dat franco geen dictator was. En een gigantisch deel van hun aanhang is van mening dat ze onder hem beter leefden.

Die zijn minstens zo ver heen als de Trump-aanhangers, met het verschil dat hun partijen altijd de macht hebben gehad en nog hebben.

Die voorzitter die daar moeilijk over doet…. Wat een vent. Dan ben je ook niet helemaal goed in de bovenkamer. Maar het is iets van dertig jaar geleden. Toen gingen die dingen zo haha.

Toen was er al cancelcultuur van Hiddink 😜. Goede aktie van Guus. Weg met nazi's en fascisten.

30 april 2022 om 12:10

Haha ja, die voorzitter zal wel gedacht hebben: 'Wat is dit voor woke gedoe!? Is gewoon vrijheid van meningsuiting!'

30 april 2022 om 12:49

Guus ,DE grondlegger vd cancelcultuur 😆

30 april 2022 om 14:30

@Sir Paul

Is Hiddink niet zelf een racist omdat hij iets tegen Nazi's heeft? Die gore linkse communist dat hij is.

30 april 2022 om 15:04

@Herosennin laten we voor deze vraag een hulplijn inschakelen, ik zou graag Dhr. Baudet willen vragen voor het juiste antwoord.

30 april 2022 om 17:09

Als je tegen een ideologie(nazisme) bent die staat voor segregatie, haat naar alles wat anders is en anders denkt heb je t gewoon goed op een rijtje. Guus Hiddink is een sociaal liberaal. Niks mis mee.

Groot respect voor Hiddink voor zijn (re)actie. Soms zijn er grenzen en als die overschreden worden, dan moet men daar ook wat van zeggen en niet de ogen sluiten. Hiddink heeft uitstekend gehandeld en is een grote persoonlijkheid in de voetbalwereld.

Hiddink is goed woke zeg! 😁
Maar dit is toch het uitvak niet van zijn eigen supporters?
Zelf in Rome gewoond, en bij beide clubs veel geweest, daar was het echt schering en inslag poe. Vlaggen met allemaal symbolen en vlaggen van mussolini etc. Bizar

wat had ik hem graag bij Ajax gezien.
Hij heeft een apartement in Amsterdam.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren