Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Topscout Ajax: ‘Overmars is een man van de snelle beslissingen’

Laatste update:
/

Spelers uit Scandinavië gedijen in de regel goed op de Nederlandse velden. Het aantal Zweden, Denen en Noren dat slaagde in de Eredivisie is zeer groot en daar leverden met name sc Heerenveen en Ajax een belangrijke bijdrage aan. Ook op dit moment hebben die twee clubs redelijk wat spelers uit Noord-Europa onder contract staan. Zo doen Simon Thern en Sam Larsson het goed bij de Friezen en heeft Ajax liefst vijf Denen rondlopen in de A-selectie.

Erevoorzitter Riemer van der Velde van sc Heerenveen loodste tal van Zweedse verrassingen naar het Abe Lenstra Stadion. Bekende namen zijn Petter Hansson, Marcus Allbäck, Lasse Nilsson en Afonso Alves. Van der Velde legt in het Algemeen Dagblad uit dat er vaak met tipgevers wordt gewerkt en dat het veelal aankomt op netwerken en contacten onderhouden. Uitleggen wat Heerenveen is, hoeft al niet meer.

/

“Dat weten ze heel goed. Ook al zijn we niet de grootste club van Nederland. Maar een club als Ajax kan niet alle snoeken uit dat meer halen”, zegt de Fries tevreden. De recordkampioen haalt als gezegd ook geregeld een talent op in Scandinavië. Daar is John Steen Olsen in grote mate verantwoordelijk voor. Hij leverde Ajax namen als Christian Eriksen en Zlatan Ibrahimovic. Steen Olsen heeft wel gemerkt, dat het anders werken is dan vroeger. Toen hij als scout begon, konden spelers nog zeker twintig keer worden bekeken.

“Eerst bekeek ik Zlatan. Toen Leo van Veen, toen Ton Pronk, daarna John van ’t Schip en ook nog Leo Beenhakker. Dat kan niet meer”, heeft Steen Olsen ervaren. Hij is in dat kader dankbaar dat Marc Overmars directeur voetbalzaken is in Amsterdam. “Overmars is een man van de snelle beslissingen, dat helpt. Hij vertrouwt mij. Ik moet het gevoel hebben dat een speler in het eerste kan komen.”

Vind jij de aanwas van Scandinavische spelers in de Eredivisie te groot?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Alfonso Alves is een braziliaan. Weliswaar uit Zweden gehaald maar heeft voor de rest niets met een scandinavier te maken...

14 maart 2015 om 09:14

Geen Zweeds paspoort?

14 maart 2015 om 09:22

Heeft inderdaad Zweedse nationaliteit.

14 maart 2015 om 09:56

Wie heeft een Zweedse nationaliteit? Alfonso Alves? Echt niet hij heeft 8 keer mee gespeeld in het nationale elftal van Brazilië. En maakte één goal.

Kijk zelf maar:
http://en.wikipedia.org/wiki/afonso_alves

14 maart 2015 om 10:31

Dan kan hij nog steeds een zweeds paspoort hebben, paspoortaanvragen en naturalisaties zijn in het algemeen niet erg afhankelijk van voetbalprestaties.

14 maart 2015 om 10:32

Gevalletje dubbele nationaliteit misschien?

14 maart 2015 om 13:54

Ja en?

14 maart 2015 om 09:23

Als scout word je op een gebied gezet, welke nationaliteiten je daar tegenkomt maakt niet uit.

14 maart 2015 om 17:46

De achtergrond van dit verhaal is dat scandinaviers het goed doen in Nederland. Deze kerel is verre van een scandinavier op een paspoort en 3 seizoenen voetballen na...De naam Alves komt in het echte artikel in het AD niet eens voor.

Zal Overmars ook zo snel gehandeld hebben met Zimling?

14 maart 2015 om 09:30

Bij Zimling hoeft dat ook niet. Overmars weet hoe het gaat in de business wereld. Hoe specialer de optie, hoe meer concurrentie en dus hoe sneller je moet handelen en moet je dus vertrouwen op je scouts.

Als aankopen dus tegen vallen, heb je betere scouts nodig, niet een betere manager/directeur.

Toch even zeggen: ben ontzettend blij met Overmars voor de lange termijn. Elk jaar wordt Ajax financieel krachtiger. Dat gaat zich over een jaar of 5 tot lang daarna flink uitbetalen.

Tuurlijk, dat is niet alleen de prestatie van Overmars, maar hij heeft er wel de belangrijkste rol in.

Fc Groningen kon ook wel in de tekst staan

Kappen met die overschatte Scandinaviers. Het wordt tijd dat er weer een kijkje genomen wordt in Zuid-Amerika, ik heb namelijk het gevoel dat we heel wat toptalenten mislopen.

14 maart 2015 om 09:42

Scandinaviers passen zich over algemeen makkelijk aan bv qua taal.. zuidAmerikanen passen weer beter in bv Portugal. . In de loop der jaren zijn er voldoende succesnummers uit scandinavie

14 maart 2015 om 10:34

Het verschil zit hem ook in de prijs. Talenten uit Scandinavie zijn een stuk goedkoper omdat in Zuid-Amerika talenten sneller omhoog worden geschreven en die landen beter bekend staan om de grotere voetbaltalenten. Bovendien moet je die spelers meteen een contract geven voor spelers van buiten de EU wat een stuk hoger ligt.
Buiten dat kun je die spelers halen als ze 18 zijn volgens de huidige regelgeving en Europese spelers als ze 16 zijn. Die kun je dan dus nog meer zelf vormen in je hogere jeugdelftallen en bovendien zijn ze nog een keertje extra goedkoper omdat je ze op jongere leeftijd haalt.

Als je het mij vraagt handelt Overmars wat te snel. Wat weet je nou eigenlijk van die spelers? Het was weliswaar buiten de tijd van Overmars maar er waren er genoeg die Ajax door het ijs gezakt zijn of gewoon niet goed genoeg. Kennedy Bakircioglu, Nicolai Boilesen, Marcus Rosenberg, Tobias Sana, Niki Zimling, Kolbeinn Sigthórsson enz... En misschien Viktor Fischer en Lucas Andersen maar day is nog even afwachten. Ik daar wel groei in komen. Maar voor de rest allemaal spelers die het niet zijn of zijn geworden. En Overmars doet het nu met Kasper Dolberg, Markus Bay, Ottar Karlsson en nog ze maar op. Als je het mij vraagt gewoon stoppen met dat scandinavië, gewoon af en toe eens kijken. Maar er zijn nog meer landen op de kaart hoor. Zwitserland, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Oekraïne, Bulgarije, Servië, Montenegro, Polen, Finland. Allemaal landen waar ook genoeg talent loopt maar niet word gezien door Ajax. Maar wel door bijvoorbeeld Italiaanse, Spaanse, Portugese, Turkse of Engelse clubs. Het zelfde geldt voor voor talenten in Zuid-Amerika er bijvoorbeeld weinig gekeken door Ajax in Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador, Uruguay, Paraguay, Peru, Venezuela, Bolivia en Mexico en in de VS maar Mexico en de VS zijn geen zuid-Amerika. Maar er lopen genoeg spelers die Ajax niet zien maar Porto, Benfica en bijvoorbeeld Basel profiteren er van met een gehalveerd budget dan dat Ajax heeft. En ze komen ver in Europa. Kijk nou naar spelers als Manuel Lanzini, Giorgian De Arrascaeta en Neilton dat zijn grote talenten die Ajax vroeger onder contract zou hebben. Maar nu wordt er gewoon niet naar gekeken. Ik vind het scoutingbeleid van Ajax erg matig. Het kan veel beter. Net als de opleiding waarom vaak wegkopen bij de andere clubs uit de jeugd. Zoals bijvoorbeeld bij Kishna (ado), El Ghazi (sparta) en Bazoer (psv) het geval is. Die spelers kun je toch zelf ook opleiden als je Ajax heet. Lijkt mij. Ik ben kan er mee leven dat deze drie in Ajax 1 spelen. Maar de echte zelf opgeleide jongetjes die al vanaf de F'jes bij Ajax spelen zijn vaak of te licht of worden verkocht aan grote clubs als Chelsea, Man City en Man Utd. En dat allemaal door of de zaakwaarnemer of de ouders. Daarin moet Ajax standvastiger worden. Want bij die clubs mislukt 9 van de 10 spelers die bij wel misschien een goeie spelers waren geworden. Hij kan allemaal vele malen beter qua opleiding en scoutingbeleid.

14 maart 2015 om 10:07

De verkoop opbrengst van spelers als Zlatan, Eriksen, Fischer etc is natuurlijk ruim voldoende om ook de miskopen meer dan te compenseren.

14 maart 2015 om 10:09

Was er niet een regel dat voor spelers buiten de EU er meer salaris betaald moest worden?
Ook is Fischer gewoon een goede speler.

Overmars handelt zelfs zo snel dat niemand in Nederland ook maar in de gaten heeft dat er iets van transferbudget af gaat!

Overmars handelt zo snel dat hij nog steeds milik niet heeft vastgelegd. En dat bazoer, andersen en kishna nog steeds niet hebben bijgetekend.

Te duur, te duur, te duur, te duur. Goedkoop, halen!!! Zo zie ik hoe Overmars tot zijn snelle beslissingen komt, maar dat kan beeldvorming zijn
Het probleem met spelers uit Scandinavië vind ik dat ze altijd wel goed meekunnen in de Eredivisie, maar zelden de top van Europa halen. Zlatan is de laatste volgens mij.

14 maart 2015 om 12:00

Eriksen kan er ook nog terecht komen he. Hij doet het uitstekend bij Tottenham, een stapje hoger zou de top van Europa zijn.

14 maart 2015 om 12:12

Wat maakt het uit, zolang Ajax Heerenveen Groningen ze met winst weet te verkopen, is het prima. Tevens zullen ze misschien niet allemaal de top halen, maar succes nummers als Eriksen Zlatan Tomasson is toch wel fijn, dat ze de eerste stap in de eredivisie hebben gemaakt en een Schone is gewoon een versterking voor Ajax, hoeft ook niet perse voor de verkoop, maar is altijd beter dan de gemiddelde Braziliaan met een hoog salaris eis.

Ajax haalt zijn spelers vooral uit Zweden en Denemarken, omdat die zich vrij makkelijk aanpassen aan de Nederlandse Cultuur en ze de taal vrij snel eigen zijn, bovendien zijn het over het algemeen welopgevoede jongens die keurig in de pas lopen en van uit Scandinavië zijn ze ook nog eens vrij goedkoop.

Makkelijk in de aanpassing, correct in gedrag en goedkoop, deze drie criteria vinden ze bij Ajax blijkbaar het belangrijkste bij een aankoop!
Geef mij maar liever een ongepolijste diamant uit de sloppenwijken van Zuid Amerika, waar het talent echt van afdruipt, jongens die zijn opgegroeid met de wetten van de straat, eten of gegeten worden!!!
Dat soort gasten brengen een over mijn lijk mentaliteit mee, alles over hebben om te winnen, liever doodgaan dan verliezen, voetballers als Suarez en Diego Costa zijn geen ideale schoonzonen, maar wel echte winnaars die ook nog eens de klasse hebben om op ieder moment een wedstrijd te beslissen.
Ajax heeft toch nog altijd zijn naam mee in de wereld?
Nou, maak er dan gebruik van: richt je scouting op Zuid Amerika, daar wemelt het van de talentjes die tien keer meer potentie hebben dan die suffe Denen, sticht daar mij part een voetbalschool op, of een satellietclub, naar het model van Ajax Capetown, dan kan je ze ook gelijk opleiden en begeleiden, de allerbeste kunnen dan vervolgens naar Amsterdam, ben je de concurrentie ook meteen vanaf het begin voor.
Dat zou een idee zijn, maar Ajax ziet meer in keurige koorknaapjes uit Denemarken.

Olsen is een prima scout die relatief veel goede spelers naar Ajax gebracht heeft. Daarbij zijn er weinig dure miskleunen geweest. Kennelijk worden veel twijfelgevallen eerst gehuurd. Dan kun je er gemakkelijk afscheid van nemen. Goede keuzes worden ook gemaakt met het niet of te duur halen van spelers zoals Maher of Narsingh. Sinkgraven is een uitzondering, maar die zal er wel komen.

Heerenveen heeft met Thern en Larsson wel twee goede spelers weten te strikken. Heerenveen moet daar zeker blijven scouten. Samen met Groningen toch de clubs die in Scandinavië een naam hebben opgebouwd. Hopelijk kijken ze ook in Noorwegen Ijsland Finland en Denemarken naar talenten. Ajax heeft enkel in Denemarken veel spelers gehaald. Maar die zie ik niet als een club die zich specifiek op Scandinaviërs richt.

Overigens benutten Nederlandse clubs niet de kansen die in Mijden Europa liggen. In landen als Tsjechië, Slowalijke, Slovenië, Hongarije, Servië.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren