Drumms
Algemeen
Vrienden (2)
Spelers & clubs
Youtubes
Clubexpert


  • Maandag, 17 januari 2011
  • Drumms
  • 170 punten
  • Lid
  • Geen ban
  • 1.688
  • 32 jaar (28-3-1990)
  • Lyngby
  • 2
Persoonlijke berichten
8 mei 2011 om 22:32
#1

Hahaha, heerlijke reactie net, ik heb je een compliment gegeven :)

17 juni 2011 om 11:17
#2

Cruijff, gek of geniaal?

Het is woensdagavond vijftien september, de dag waarop Real Madrid-ajax gespeeld zal worden. Vooraf is iedereen het er wel over eens, Ajax heeft geen schijn van kans, zeker niet gezien het feit dat Suarez en Vertonghen ontbreken. Wat men vooraf al verwachtte is uiteindelijk ook gebleken, Ajax is kansloos ten onder gegaan, vernederd en keihard op de plaats gezet door het sterrenensemble uit Madrid met een 2-0 nederlaag als gevolg. Is deze nederlaag daadwerkelijk zo dramatisch?

Nee is het antwoord! De wedstrijd tegen Real Madrid is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Na de wedstrijd begint namelijk een zekere Johan Cruijff aan de poorten van de Arena te rammelen. Zijn clubhart bloedt. Cruijff heeft kritiek op de speelwijze en het niveau wat Ajax vandaag de dag laat zien. Het is voor de volgers al vrij snel duidelijk dat de kritiek in 1 woord is samen te vatten: de jeugdopleiding!

Cruijff is van mening dat de spelers die Ajax uit de eigen jeugd laat doorstromen niet meer van het niveau zijn wat het ooit geweest is. Van de huidige lichting komen alleen Eriksen, Stekelenburg en Vertonghen in de buurt van het niveau wat Ajax hoort na te streven. Vooral de basisvaardigheden laten volgens Cruijff te wensen over, hij wijt het aan een gebrek aan persoonlijke training. In de visie die Cruijff voor ogen heeft staat bij de jeugd de ontwikkeling van de speler centraal en niet het verlangen naar het kampioenschap.

Bijkomend gevolg hiervan is dat je tevens het financiële plaatje veel meer op orde krijgt. De afgelopen jaren heeft ons geleerd dat je topspelers niet lang kunt behouden. Wat je wel kan doen is deze spelers voor een zo hoog mogelijk bedrag doorverkopen, zoals met Vermaelen en Suarez recentelijk nog is gebeurd. Met de visie zoals Cruijff die voor ogen heeft kun je dan moeiteloos een speler van de jeugd doorschuiven zonder dat je daar kwalitatief veel op achteruit gaat. Het geld wat hierdoor vrijkomt kan gebruikt worden voor hogere salarissen om op deze manier weer de aansluiting met de Europese top te maken.

Dat laatste is waar ook Cruijff naar toe wilt, de aansluiting met de Europese top. Ik ben dan ook van mening dat de kritiek van Cruijff volledig terecht is. Enig punt van kritiek dat de buitenwereld heeft, is dat Cruijff geen functie heeft bij Ajax en dus geen recht van spreken heeft. Cruijff roept altijd maar wat en neemt nooit zijn verantwoordelijkheid? Volkomen onzin natuurlijk! Een man met zo''n status en verleden moet geen functie hoeven hebben alvorens hij mag spreken. Wanneer een icoon van je club zulke kritiek geeft heb je dat als club serieus te nemen! De kritiek die Cruijff krijgt is het begin van een Revolutie die zijn weerga niet kent. Iedereen is het er vooraf wel over eens dat Cruijff gewoon de macht moet krijgen. Toch besluiten van den Boog en Coronel samen te spannen en Cruijff op alle mogelijke manieren te dwarsbomen.

Cruijff besluit ook om een machtsblok op te trekken, bestaande uit namen als Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk. Eerstgenoemde zal op niet al te lange termijn, na die desastreuze wedstrijd, het stokje van Jol overnemen en de eerste selectie onder zijn hoede nemen. Dennis Bergkamp en Wim Jonk zijn de twee personen die het voetbaltechnische gedeelte verder moeten uitvoeren. Iedere club zou een moord doen om deze personen samen binnen hun club te krijgen, de kennis en ervaring die ze in de top van Europa hebben opgedaan is ongekend. Er komt een voetbalbolwerk te staan zoals men het nog nooit gezien heeft. Enige probleem bij dit alles is de manier waarop dit moet gebeuren. Cruijff heeft volledig gelijk wanneer hij zegt dat dit op korte termijn moet gebeuren en waar nodig mensen moeten worden ontslagen. De zittende directie is het hier niet mee eens, een machtsstrijd is begonnen!

In de maanden die daarop volgen is het over en weer moddergooien. Inmiddels zijn ook de supporters volledig op de hoogte en zij kiezen dan ook massaal de kant van Cruijff. De dagen van Rik van den Boog en Uri Coronel lijken geteld. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voor beide heren hun functie neerleggen. Ze hebben een strijd verloren die vooraf onmogelijk gewonnen kon worden.

Cruijff pakt zijn verantwoordelijkheid, niet voor zichzelf maar voor de buitenwereld en zijn eeuwige liefde Ajax! Hij neemt zitting in de Raad van commissarissen. Frank de Boer laat Ajax herkenbaar voetbal spelen met een duidelijke visie. Talenten worden voor de lange termijn vastgelegd. Er komt een Raad van commissarissen die op alle gebieden over de nodige expertise beschikt. Ajax is hard op weg naar de Europese top, terug naar waar het hoort!

Johan Cruijff...................................een geniale gek! Barcelona is er volgens mij niet slechter van geworden, toch?

17 juni 2011 om 11:17
#3

Eriksen, het antwoord voor Barcelona!

Zeventien oktober 2008, een kleine, blonde, nuchtere, Deense jongen tekent een contract bij Ajax. Zijn naam? Christian Eriksen. Op het moment dat hij naar Ajax komt is hij zestien jaar oud. Zijn positie is aanvallende middenvelder. Op het moment van tekenen is nog niet veel bekend over deze jongen, behalve dan dat hij aardig kan voetballen en kon kiezen uit diverse clubs. Wie is deze speler? Wat maakt hem zo goed? Waar ligt zijn plafond?

Eriksen begint bij Ajax in de A-jeugd. Zijn positie daar is aanvallende middenvelder, de positie waar het bij Ajax allemaal om draait. Al bij het begin is te zien dat we hier niet zo maar met een talent hebben te maken, dit is wereldklasse! De vergelijkingen met Sneijder en van der Vaart zijn snel gemaakt. Wat bij Eriksen opvalt is zijn balbehandeling, inzicht en het feit dat hij tweebenig is. Dit maakt hem voor iedere tegenstander lastig te bespelen. Minpunt is zijn lengte, een te verwaarlozen eigenschap waar hij enkele maanden later de critici keihard de mond mee snoert, dan gaat het namelijk alleen nog over zijn voetballende eigenschappen.

De ontwikkeling van Eriksen is binnen Ajax niet onopgemerkt gebleven en men besluit dan ook vrij snel om hem over te hevelen naar de eerste selectie. Ook Martin Jol is gelijk onder de indruk van Eriksen. Enige nadeel voor Eriksen is dat Siem de Jong in dat seizoen als aanvallende middenvelder speelt en er voor hem dus helaas geen plaats is. Jol besluit Eriksen vooral als linkshalf en linksbuiten te zien. Het is al vrij snel duidelijk dat hier niet zijn kwaliteiten liggen, hij mist snelheid en heeft geen passeer actie in huis. Jol blijft er desondanks toch aan vasthouden.

De echte doorbraak van Eriksen komt in de tweede helft van het seizoen erna onder Frank de Boer. De Boer besluit Eriksen zonder twijfel steevast op nummer tien te zetten. Vanaf dat moment gaat het snel. Eriksen leeft weer helemaal op en laat regelmatig staaltjes van wereldklasse niveau zien. Zijn spelinzicht, precisie en tweebenigheid maken hem de absolute smaakmaker op het middenrif bij Ajax. Zijn belangrijkste wapen is nog wel zijn steekpass waarmee hij medespelers vrij voor de keeper kan zetten. Waar in de jeugd nog de vergelijking met Sneijder en van der Vaart werd gemaakt heeft men het nou al over de vergelijking met Xavi en Iniesta.

De ontwikkeling van Eriksen en zijn ongekende mogelijkheden zijn niet onopgemerkt gebleven. Grootmachten Barcelona en AC Milan gaan voorop in de strijd om dit talent vast te leggen, tevergeefs. Deze jongen staat met beide benen op de grond en heeft voor zichzelf al lang bepaald welk pad hij wilt bewandelen, eerst een jaar constant presteren bij Ajax en hierna de stap maken naar het buitenland.

In Barcelona vragen ze zich vaak af wie Xavi moet opvolgen? Moeten ze Fabregas halen? Het antwoord op die vragen loopt bij Ajax rond!

17 juni 2011 om 11:17
#4

Een kwestie van geld of beleid?

Kapitaal, Financial fair play, eigen jeugd, het verband tussen deze drie zaken zullen in deze Club Expert worden uitgelegd. Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Manchester City zijn stuk voor stuk clubs die een aanzienlijk hoger bedrag te besteden hebben dan Ajax. Bijkomend feit is dat sommige clubs zijn over genomen door rijke individuen en sindsdien eigenlijk onbeperkt met geld gesmeten kan worden. Op korte termijn is dit leuk voor de clubs, de spelers en de supporters. Ik sluit zelfs niet uit dat dit op korte termijn bij een club nog wel eens zijn vruchten af gaat werpen. De termijn, dat is nou net het punt waar de schoen wringt. Is het allemaal wel zo gunstig op de lange termijn?

Trainers komen en trainers gaan. Iedere trainer wilt het liefst zo veel mogelijk geld ter beschikking hebben om de spelers te halen waarvan hij denkt dat ze zijn team beter zullen maken. Als dit dan gekoppeld moet worden aan een absurd salaris dan moet dit maar, de eigenaar betaalt immers. Wat dat betreft spant een club als Manchester City natuurlijk de kroon. De ene na de andere week duikt er wel een bericht op waar een absurd bedrag in wordt genoemd. Hoogtepunt is nog wel het jaarsalaris wat ze Ibrahimovic hebben aangeboden, 25 miljoen euro! Dat deze bedragen op geen enkele manier in verhouding staan met de geleverde arbeid zien we maar even als onbelangrijke bijzaak. Het is aan de hand van dit voorbeeld wel duidelijk dat bij sommige clubs het geld centraal staat en dat ze denken dat ze daarmee ook prijzen kunnen kopen. Zolang er maar genoeg geld wordt uitgegeven aan spelers en het bijbehorende salaris dan komt het allemaal wel goed, is wat men denkt!

Dat dit in de toekomst nog gaat tegenvallen staan veel clubs niet bij stil. Toch zien we bij Barcelona al dat men maatregelen heeft genomen. Zo speelde Barcelona lange tijd met Unicef op het shirt, hier moest Barcelona zelfs nog voor betalen ook. Vanaf het seizoen 2011-2012 prijkt de naam ‘quatar Foundation’ op het shirt, hiervoor ontvangt Barcelona tot en met het seizoen 2015-2016 dertig miljoen euro per jaar! Acties zoals in 2009 (barcelona verkocht toen een stuk grond wat 15 miljoen euro opleverde) lijken steeds meer een gewoonte te gaan worden om de gigantische schuldenlast weg te poetsen, zowel bij Barcelona als bij andere kapitaalkrachtige clubs met een enorme schuldenlast.

De reden voor dit alles? Financial Fairplay! Dit is een nieuwe regel waarbij clubs hun financiële huishouding op orde moeten hebben voor ze deel mogen nemen aan een Europees toernooi. Zo mogen clubs niet langer schulden hebben aan andere clubs of aan de fiscus. Daarnaast mogen de uitgaven aan transfers en salarissen niet hoger zijn dan de inkomsten uit kaartverkoop, merchandising en tv-rechten van een club en mag de maximale schuld over een periode van drie jaar niet meer bedragen dan vijf miljoen euro. Zogenaamde suikerooms mogen wel gaten in de begroting dichten, maar wel als ze dit voor het seizoen hebben aangegeven. Deze regel zal in het seizoen 2013-2014 worden ingevoerd en de eerste straffen worden uitgesproken voor het seizoen erna. De straffen kunnen variëren van uitsluiting tot het toernooi tot het niet mogen opstellen van de speler die eigenlijk niet betaald had kunnen worden. Het spreekt voor zich dat er in het begin nog steeds clubs zullen zijn die er de eerste jaren doorheen glippen, dit kunnen ze echter niet jaren achter elkaar blijven volhouden! Of ze het nou willen of niet, de salarissen zullen in de toekomst aanzienlijk omlaag moeten, ook bij Barcelona, Manchester City en Real Madrid.

Omdat in Nederland al een dergelijke systeem van kracht is hoeven we ons wat betreft Ajax geen zorgen te maken. Hoe krijgen we nou de aansluiting met de Europese top? De oplossing moet gezocht worden in de eigen jeugd. Wanneer we kijken naar Ajax zien we een club die met grote regelmaat talenten aflevert aan de Europese topclubs. Dit gaat regelmatig gepaard met een geldbedrag van miljoenen euro’s. Sinds de aanstelling van de Boer besteedt Ajax dit bedrag niet meer volledig aan aankopen maar gaat men er zorgvuldig mee om. Voordeel hiervan is dat de salarissen op termijn misschien weer een beetje omhoog kunnen zodat het voor spelers aantrekkelijker wordt om voor Ajax te komen spelen. Doordat er een constante doorstroom aan talenten is, wat door de visie van Cruijff alleen nog maar beter zal worden, blijft er als het ware geld binnen komen wat Ajax weer voor diverse zaken kan gebruiken. In de toekomst zal dan ook het opleiden van talenten centraal komen te staan, verkoop hiervan zal leiden tot hogere inkomsten om op deze manier de salarissen van de spelers wat hoger te krijgen. Ik maak me dan ook geen enkele zorgen over de mogelijkheden die Ajax heeft om de aansluiting met de Europese top weer te maken.

Een zak met geld of een goed beleid? Wat zou u kiezen?!

17 juni 2011 om 11:17
#5

De dubbel, maar dan net een beetje anders!

Arjen robben dribbelt tijdens de finale van het WK op Casillas af maar mist. “godverdomme!” klinkt het vanaf de bank. Iedere keer nadat er een kans om zeep is geholpen horen we dit woord vanaf de bank, gekoppeld aan een prachtige gezichtsuitdrukking. Het is niemand minder dan Frank de Boer, op dat moment nog de assistent van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal en tevens trainer van de A-selectie bij Ajax. Zowel bij de A-selectie als het Nederlands elftal leeft Frank de Boer volledig met zijn team mee, hij voelt zich een met ‘zijn’ jongens.

Met die laatste zin zijn we aangekomen bij de belangrijkste eigenschap van de Boer, hij heeft een duidelijke visie! Iedereen die de A-selectie heeft zien spelen onder leiding van de Boer is het erover eens dat er een team staat, spelers die voor elkaar willen werken. Het woordje ‘sterspelers’ komt onder de Boer niet voor, iedereen heeft te voetballen in dienst van het team. Spelers spelen de bal hard in, weten hun taken en er is niemand in het team die ook maar één seconde verzaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in het seizoen een moment komt dat de A-selectie beter positiespel laat zien dan de eerste selectie.

Waar bij de A-selectie een team staat dat voor elkaar wilt werken, zien we bij de eerste selectie dat alle ballen voornamelijk op Suarez gespeeld worden. Het grootste probleem wat je hierbij hebt is dat je afhankelijk bent van één speler terwijl bij de A-selectie iedere speler belangrijk is en, nog belangrijker, ook makkelijk opgevangen kan worden. Wanneer Martin Jol opstapt bij Ajax is het dan ook logisch dat de Boer wordt doorgeschoven als zijn vervanger. De Boer zet de lijn voort die hij bij de A-selectie is begonnen, men moet spelen als een team. De Boer hamert op het positiespel.

Vanaf de eerste wedstrijd uit bij Milan is het spelconcept 180 graden gedraaid. Luis Suarez is niet langer de belangrijkste speler, ook hij krijgt van de Boer zijn verdedigende taken mee. Ajax speelt positioneel sterk en Milan heeft niks in te brengen. Het is een mooie bijkomstigheid dat Milan op dat moment al geplaatst is, wat de prestatie natuurlijk niet minder aanzien geeft. Sinds die wedstrijd speelt Ajax weer herkenbaar voetbal. Wat gelijk na de wedstrijd, en ook de wedstrijden erna, opvalt is de kalmte waarmee de Boer de pers te woord staat. Waar sommige trainers voor de camera exploderen en de schuld bij de scheidsrechter leggen zegt de Boer doodleuk dat hij ‘met een stel kleine kinderen’ te maken heeft. Nooit krijg je ook maar even het idee dat hij het niet meer weet, de Boer straalt rust uit.

Deze rust zou later in het seizoen cruciaal blijken wanneer Ajax samen met Twente afstevent op een ontknoping van de competitie zoals we die tot dat moment nog nooit hebben meegemaakt. Uiteraard moet eerst nog de bekerfinale worden afgewerkt. Na met 2-0 voorgestaan te hebben komt Twente terug tot 2-2. De wedstrijd lijkt af te stevenen op penalty’s, ware het niet dat Twente een discutbale vrije trap krijgt. Janssen snijdt de vrije trap goed aan en na klungelig verdedigen van Alderweireld kan Janko vrij binnen koppen. De eerste tik in de titelstrijd is uitgedeeld, dat is wat ze denken in Enschede. Gelijk na de wedstrijd reageert de Boer heel kalm door te zeggen dat Ajax de week erop gewoon de titel pakt, heel Nederland verklaart hem voor gek! Waarop baseert de Boer dit? De Boer heeft de wedstrijd die nog gespeeld moet worden in zijn hoofd al afgespeeld en kent geen enkele twijfel.

De week erna breekt het moment van de waarheid aan. In een kolkende Arena heeft Twente geen schijn van kans en worden de woorden van de Boer waarheid. Hij pakt met Ajax de titel! De Boer gaat in de feestvreugde voorop, prachtig om te zien. Als kers op de taart ziet de Boer in datzelfde seizoen ook nog eens ‘zijn’ jongens van de A-selectie kampioen worden. En ook al heeft hij ze in dat seizoen maar een half jaar onder zijn hoede gehad, iedereen is het erover eens dat bij zowel het kampioenschap van de eerste selectie als het kampioenschap bij de A-selectie de hand van de Boer duidelijk zichtbaar is. Hieruit concluderend kunnen we stellen dat emotie, visie en kalmte hebben geleid tot de dubbel, maar dan net een beetje anders.

17 juni 2011 om 11:17
#6

Prognose

Ajax prolongeert in het seizoen 2011-2012 de titel! Vele verklaren mij nou ongetwijfeld voor gek, ik ben het wel gewend inmiddels. Wat veel belangrijker hierbij is, is de vraag waarop ideze uitspraak is gebaseerd? Kort gezegd is dit onder te verdelen in de macht van Cruijff, de hand van de Boer, de voorbereiding van de Boer en de ontwikkeling van de spelers die daaruit voort vloeit.

Laten we beginnen bij het begin, Cruijff. Inhoudelijke ga ik er hier niet al te diep op in, dit om de eenvoudige reden dat ik hier al een keer een Club Expert aan heb gewijd en dat dus niet nogmaals allemaal ga herhalen. De grote vraag die we ons in dit geval moeten stellen is, kan het slechter gaan dan de voorgaande jaren? Iedereen is het er wel over eens dat we hier met een keiharde NEE op kunnen antwoorden. De visie van Cruijff is immers helder, er zitten geen ja-knikkers in de Rvc, er is een machtsblok wat overal hetzelfde over denkt, er is genoeg kennis en kunde aan boord op verschillende gebieden en bovenal is er het afgelopen halfjaar door de Boer een fundament gelegd waar we de komende jaren op kunnen voortborduren.

Was het immers niet de Boer die hoogstpersoonlijk de eigen jeugd liet doorstromen? Was het niet de Boer die openlijk het vertrouwen in ‘zijn’ jongens uitsprak? Was het niet de Boer die ook in mindere tijden vast hield aan ‘zijn’ jongens? Stuk voor stuk vragen die we met een keiharde JA kunnen beantwoorden. Juist in dit onderdeel zal de komende jaren voor Ajax de grootste winst liggen. Wanneer we dit terugkoppelen naar Cruijff is de logica compleet, door een doorstroom van de talenten, die zich ieder jaar beter ontwikkelen door individuele training, is Ajax niet meer genoodzaakt om spelers van buitenaf aan te trekken! Sterker nog, Ajax zal spelers moeten verkopen om de doorstroom in stand te houden. Hoeft Ajax dan helemaal geen spelers te kopen? Wanneer zich een mogelijkheid voor doet zoals Janssen of Boerrigter, moet een club als Ajax deze natuurlijk pakken. Het spreekt echter voor zich dat we de tijd van Luque, Atouba en Oleguer achter ons hebben liggen!

Naast Cruijff en de hand van de Boer is ook de voorbereiding van essentieel belang. Tijdens de voorbereiding leg je immers de basis voor het seizoen wat komen gaat. Iedereen weet natuurlijk wel dat de Boer afgelopen seizoen pats boem voor de groep is gezet onder het motto van, maak er maar het beste van! Is het mogelijk dat de spelers onder een voorbereiding (van enkele weken) van de Boer slechter positiespel laten zien? Dat de Boer zijn visie niet kan overbrengen op de spelersgroep? Dat spelers hun niveau in een keer niet meer halen? Wederom vragen waar we met een overtuigende NEE op kunnen antwoorden. Het positiespel zoals de Boer dat voor ogen heeft krijg je immers alleen erin geslepen wanneer je dit wekenlang met elkaar kunt trainen, automatismen erin slijpen. De visie van de Boer is het afgelopen halfjaar al nadrukkelijk op de spelersgroep over gebracht, ook dat laat niks te wensen over. Spelers die hun niveau in een keer niet meer halen? Daar maak ik me totaal geen zorgen over. Spelers als Stekelenburg, Vertonghen, Janssen, Eriksen en Sulejmani gaan komend jaar de kar trekken.

Met Sulejmani komen we gelijk uit bij het laatste punt, hoe gaan de talenten zich komend jaar ontwikkelen? Ebecilio, Eriksen, Ozbiliz, Boilesen, Castillion en in mindere mate Sulejmani, stuk voor stuk talenten die er komend jaar moeten staan. Kan de Boer deze spelers beter maken? Kan de Boer er een eenheid van creëren? Gaat Ajax op de juiste manier met deze talenten om? JA is hierop het antwoord. Het is immers voor een groot deel te wijten aan de Boer dat de A-selectie afgelopen seizoen kampioen is geworden. Voor het creëren van een eenheid binnen de selectie zijn Maarten Stekelenburg, Jan Vertonghen én Theo Janssen drie absolute leiders op cruciale posities in het team. Zelfs al gaat Vertonghen en/of Stekelenburg alsnog weg dan hebben we met Janssen hét ideale verlengstuk van de Boer in het veld staan. Daarbij kan het niemand ontgaan zijn dat alle talenten een langdurig contract hebben, wat dus wil zeggen dat ze alleen voor de jackpot de deur uit mogen! Tevens staat er nog een rits met talenten aan de poort te rammelen.

Aan de hand van bovenstaande kunnen we dan ook concluderen dat Ajax van het verleden heeft geleerd en de invloed van Cruijff positief is. De jeugd krijgt weer de voorkeur boven het betalen van absurde bedragen voor spelers van buitenaf. De Boer legt in de voorbereiding de basis voor een prachtig seizoen en mocht er onverwachts toch nog een speler weg gaan hoeven we ons hier geen enkele zorgen over te maken. De titel voor volgend seizoen is al min of meer een feit……………….

17 juni 2011 om 11:17
#7

Een dubbeltje op z’n kant!

Eriksen, Ebecilio, Ozbiliz, Boilesen zijn de namen van de talenten die afgelopen jaar hun doorbraak hebben gehad in het eerste van Ajax. In het geval van Boilesen is het ietwat gelukkig geweest, zeker gezien de vele blessures in de achterste linie in die periode. In het geval van Ebecilio en Ozbiliz mogen we concluderen dat ze erbij zijn gehaald bij gebrek aan beter, er was immers geen geld beschikbaar voor nieuwe buitenspelers. In het geval van Eriksen kunnen we toch wel zeggen dat dit op basis van zijn kwaliteiten is gebeurd. De volgers hebben mijn Club Expert over Eriksen natuurlijk al gelezen, zijn talent staat dan ook niet ter discussie en iedereen is het er wel over eens dat dit een wereldtopper gaat worden. Het dubbeltje valt bij hem dus vanzelfsprekend naar de goede kant.

Wanneer we verder kijken naar Ebecilio zien we een jongen die nog duidelijk aan het begin staat van zijn ontwikkeling. Zo beschikt hij over snelheid, een goed schot en brengt hij tevens wat fysiek met zich mee. De meeste buitenspelers zijn toch vrij licht en behendig, bij hem staat er echt een kerel, wat ook terug te zien is in de duels. Zijn zwakke punten? Hij maakt nog te weinig een passeeractie, iets wat hij wel in zich heeft. Het overzicht zodra die aan de bal is wil ook nog wel eens te wensen over laten, ook hiervoor geldt weer dat het trainbaar is. De Boer laat hem steevast in de basis staan, of dit terecht is? Komend seizoen krijgt Ajax de beschikking over Boerrigter, een speler voor dezelfde positie als Ebecilio. Aan het eind van volgend seizoen weten we dan ook welke kant het dubbeltje in het geval van Ebecilio is gevallen. Ik persoonlijk ben van mening dat het dubbeltje naar de verkeerde kant gaat vallen.

Wanneer we het over buitenspelers hebben ontkomen we niet aan de naam van Araz Ozbiliz, wederom uit de eigen keuken van Ajax. Ozbiliz is een speler die vooral opvalt door zijn kleine, snelle en behendige dribbels. Hij heeft eigenlijk alles wat Ebecilio niet heeft, een passeeractie, explosiviteit en behendigheid. Qua speelstijl is hij te vergelijken met Messi, waarmee ik overigens niet zeg dat hij qua niveau ooit hierbij in de buurt gaat komen. Wanneer we naar de zwakke punten gaan kijken zien we dat het een speler is die vooral goed is wanneer hij invalt, dit is tevens de reden waarom de Boer de voorkeur geeft aan Ebecilio boven Ozbiliz. Wanneer Ozbiliz wat constanter weet te worden zie ik voor hem een gouden toekomst weg gelegd en zou hij wel eens een van Europa’s meest gevreesde flankspeler kunnen worden. Hij heeft het allemaal, het moet er alleen ook uitkomen in de wedstrijd. Ik ben dan ook van mening dat bij Ozbiliz het dubbeltje naar de juiste kant valt.

Dan hebben we nog Boilesen. Een speler die min of meer per toeval bij de selectie is gehaald omdat men in die periode een hoop spelers miste in de achterste linie. Gezien de Boer wist wat deze jongen kon haalde hij hem bij de selectie. In de thuiswedstrijd tegen Heracles mocht hij invallen en zijn officiële debuut maken. Wat bij Boilesen gelijk opviel is zijn lengte, techniek en drive naar voren. Boilesen is zo’n typische speler die alle basisvaardigheden van een verdediger beheerst, positioneel sterk, goede balaanname en sterk in de duels. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet is het een back die ook graag de achterlijn opzoekt. Minpuntje bij Boilesen is dat hij nog wel eens de neiging heeft om zijn man achter in z’n rug weg te laten lopen. Voor de rest is dit een uiterst betrouwbare speler die geen gekke dingen doet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Boer hem heeft laten staan toen Blind weer fit was. Voor Boilesen geldt hetzelfde als voor Eriksen, deze speler zullen we nog twee a drie seizoenen bij Ajax zien alvorens hij de overstap maakt naar een grote Europese topclub.

De laatste alinea wil ik graag gebruiken om jullie nog even kort kennis te laten maken met talenten die eraan zitten te komen. Als we achterin beginnen hebben we met Toivomaki, van Rhijn en Ligeon een aantal talentvolle verdedigers die dicht tegen de eerste selectie aanzitten. Ik maak me dan ook geen zorgen over een eventueel vertrek van Gregory van der Wiel. Het middenveld is de linie waar nog wel het meeste potentieel zit met talenten als Fisher, Rits, Bouy en Klaassen. Dit zijn stuk voor stuk aanvallende middenvelders die het beste renderen op de nummer 10-positie. Over het komende vertrek van Eriksen is dan ook al nagedacht en kan tegen die tijd moeiteloos worden opgevangen. Ten slotte hebben we in de voorste linie ook nog wat talenten die eraan zitten te komen. Castillion is al ingevallen in de uitwedstrijd bij Ado Den Haag en zal ook komend seizoen zijn kans krijgen. Daarnaast rammelen ook talenten als Lukoki, De Sa en Tom Boere aan de poort. Naar welke kant het dubbeltje bij hun gaat vallen? Wie het weet mag het zeggen………..

17 juni 2011 om 11:18
#8

Vertonghen, student?

In het jaar 2003 komt bij Ajax een Belgische talent binnen, Jan Vertonghen is zijn naam. Op het eerste gezicht is het een nuchtere, rustige, Belgische jongen zonder enige vorm van kapsones of grootheidswaanzin. De meeste mensen associëren hem zelfs met het woord ‘student’. Iets wat op het eerste gezicht ook niet zo gek is. Toch zijn er echter gelijk een aantal vragen die opkomen bij het zien van dit talent. Hoe goed is deze jongen bijvoorbeeld werkelijk? Is hij echt zo nuchter als hij oogt? Een verdediger hoort toch iets uit te stralen?

Zijn eerste jaren speelt Vertonghen bij de A-jeugd, later zou hij doorstromen naar Jong Ajax om vervolgens in het seizoen 2006-2007 door ten Cate bij de eerste selectie gehaald te worden. In de voorbereiding van dat seizoen maakt Vertonghen een prima indruk, hij wint zijn duels, heeft een aardige pass in de benen en is kopsterk. Zijn duelkracht en deelname aan het spel moet beter om enige rol van betekenis te kunnen spelen. De concurrentiestrijd voor het centrum verliest hij in dat seizoen dan ook van Jaap Stam en Thomas Vermaelen, Vertonghen speelt in de eerste helft van het seizoen slechts 3 competitiewedstrijden.

Logisch gevolg hiervan is dan ook dat Ajax hem de tweede helft van het seizoen verhuurt aan Rkc, iets waar ze achteraf gezien nog spijt van zouden krijgen. In de wedstrijd Rkc-ajax is het namelijk Jan Vertonghen die hoogstpersoonlijk voor de 2-2 zorgt door keihard uit te halen vanaf de rand van het strafschopgebied. In zijn periode bij RKC wordt Vertonghen een speler die harder de duels ingaat en ook zijn doelpuntjes meepakt.

Dit is ook bij Ajax niet onopgemerkt gebleven en men besluit hem dan ook na een half seizoen terug te halen. Het seizoen 2007-2008 zou hét seizoen van Vertonghen worden. Er staat een verdediger die de duels niet schuwt en bovendien sterk in de lucht is. Doordat Vertonghen dat seizoen veel wedstrijden speelde heeft hij zich verder kunnen ontwikkelen tot een complete verdediger die over alle facetten beschikt die nodig zijn in het topvoetbal. Voor een stap naar het buitenland is het dan nog te vroeg, zijn basisplaats bij Ajax heeft hij echter te pakken en laat hij vanaf dat moment dan ook niet meer los, iets wat zijn mentaliteit typeert! Als beloning voor het goede seizoen pakt hij dan ook bij Ajax de titel ‘talent van het jaar’.

Het seizoen erna neemt Marco van Basten het roer over. Vertonghen speelt niet langer centraal in de verdediging maar doet ervaring op als linksback en middenvelder. Het typeert de speler Vertonghen dat hij speelt waar de trainer hem nodig heeft zonder hier ook maar een verkeerd woord over te zeggen. Door diverse omstandigheden mist Vertonghen in dat seizoen de nodige wedstrijden maar weet hij toch nog vier keer te scoren in 26 wedstrijden. Door het spelen op diverse posities is Vertonghen een speler geworden met meer mogelijkheden wat absoluut zijn vruchten nog zal afwerpen.

Het seizoen 2009-2010 brengt voor Vertonghen een dieptepunt met zich mee. Ajax loopt het kampioenschap net mis maar weet wel de beker binnen te halen. In zijn enthousiasme en viering met de supporters laat Vertonghen zich volledig meeslepen en zingt onder luid gejuich van duizenden Ajacieden ‘het zijn maar kut kakkerlakken’. De Ajacieden vonden het prachtig om te zien en een nieuwe cultheld is dan ook geboren. Vertonghen moet hierna echter door het stof en biedt openlijk zijn excuses aan, een smetje op de het behalen van de prijs.

De mentaliteit en clubliefde van Vertonghen komen tot uiting in het seizoen erna waarin Vertonghen samen met Ajax eindelijk weer Champions League weet te behalen. Na de beslissende thuiswedstrijd tegen Dynamo Kiev is de vreugde in het stadion bij iedereen enorm, toch is er een persoon die erboven uit springt en zijn emoties de vrije loopt laat, Jan Vertonghen. Het is een mooie illustratie van het feit hoe erg deze jongen met de club meeleeft en wat voor geweldige mentaliteit deze jongen heeft.

In de Champions League-wedstrijden die volgen maakt Europa kennis met de leider Vertonghen. Vertonghen leidt zijn defensie in de wedstrijden soeverein en laat een prima indruk achter op het Europese podium, hij wint de duels, stuurt zijn defensie, schuift in wanneer het kan en pakt zijn doelpuntje geregeld mee. Dit alles laat hij ook in de laatste en beslissende competitiewedstrijd tegen Twente zien. Vertonghen staat symbool voor de onverzettelijkheid bij Ajax, de club pakt dan ook onder leiding van Vertonghen de titel en dus de derde ster.

Het niveau van de Nederlandse competitie is hij gedurende het seizoen dan ook definitief ontgroeid. Na dit seizoen houden ze in Amsterdam dan ook rekening met een vertrek van Vertonghen, zeker wanneer grootmachten als Liverpool, Milan, Barcelona en Manchester City zich melden.

De student is een echte kerel geworden!


Reageer

Je bent niet ingelogd en kunt daarom niet reageren.

In de wandelgangen

Dinsdag 16 augustus
Naci Ünüvar wordt mogelijk betrokken in de deal van Ahmetcan Kaplan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren