Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Todibo reageert op lachen tijdens minuut stilte voorafgaand aan duel met Oranje

Laatste update:

De ethische raad (CNE) van de Franse voetbalbond heeft uitleg gevraagd aan international Jean-Clair Todibo over zijn gedrag tijdens de minuut stilte in de Johan Cruijff ArenA vrijdagavond. De 23-jarige mandekker van OGC Nice was aan het lachen op de bank en dat kan hem duur komen te staan. Todibo heeft zelf inmiddels gereageerd op het incident.

Het Nederlands elftal en Frankrijk stonden vrijdagavond stil bij het Israëlisch-Palestijnse conflict en de moord op een Franse leraar in Arras. Op beelden is te zien dat Todibo tijdens de minuut stilte aan het lachen is op de reservebank.

De ethische raad van de Franse voetbalbond gaat de verdediger nu ter verantwoording roepen en om uitleg vragen. Todibo kan eventueel geschorst worden voor zijn actie. Dat zegt Patrick Anton, de voorzitter van de raad.

“In een brief vragen we de heer Todibo om uitleg over zijn onbegrijpelijke houding tijdens de minuut stilte in de Johan Cruijff ArenA vrijdagavond”, zo vertelt hij in gesprek met L’Équipe.

“Als zijn uitleg niet acceptabel is, dan zullen we de zaak voorleggen aan de tuchtcommissie van de Franse bond zodat zij de zaak kunnen behandelen.”

Het Nederlands elftal verloor de wedstrijd met 1-2 door doelpunten van Kylian Mbappé. Met name de tweede goal van de superster van Paris Saint-Germain mocht er zijn.

Reactie Todibo
Todibo heeft maandag tegenover Franse media tekst en uitleg gegeven over het lachen tijdens de minuut stilte. "Ik moest lachen van de zenuwen. Ik wilde op geen enkele manier respectloos zijn naar deze situatie. De manier waarop dit is geïnterpreteerd is gewoon krankzinnig. Ik ben geen respectloze jongen. Ik wil dan ook mijn excuses aanbieden voor mijn zenuwenlachje", aldus de verdediger.

Dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat de reden ook is, dit is echt totaal respectloos. Schors 'm voor 6 maanden zonder loon. Kijken of ie dan nog lacht

16 oktober 2023 om 16:52

Beetje overtrokken voor wat dom lachen maar er mag wel een kleine consequentie aan zitten.

16 oktober 2023 om 16:57

Wat overdreven man, het is niet dat hij staat te schaterlachen. Hij heeft een kleine glimlach op z’n mond , kijkt naar beneden om dat te verbergen. Het is niet netjes , maar een schorsing voor dit… ik dacht dat we in Nederland aan het doorslaan zijn met het schorsen/cancelen van mensen…

16 oktober 2023 om 17:37

Kreeg vroeger ook wel eens een slappe lach op momenten dat het écht niet kon, dat hield ik dan met alle moeite in… moet er niet aan denken dat ik voor zo iets onschuldigs ontslagen of geschorst zou worden.

16 oktober 2023 om 19:44

Inderdaad zeg, soms vergeten we dat dit ook allemaal jonge gasten zijn die ook maar hun leven leiden. Iedereen heeft wel eens zo’n momentje gehad en hij doet het ook totaal niet overdreven.

16 oktober 2023 om 20:01

Ach ja, ik ben een keer met een maat van mij naar een condoleance geweest en terwijl wij in die rij staan maakt hij een vreselijk dom grapje waardoor ik bijna in m’n broek zeik van het lachen. Maar omdat dat op dat moment daar niet kan veranderde dat lachen weer is een soort ongemakkelijk geknoe/gekuch/gehoest waardoor hij weer in een scheur lag.

Dat had niets met geen respect hebben te maken maar gewoon een kwestie van op het verkeerde moment de slappe lach krijgen door toedoen van anderen.

Moraal van het verhaal. Je krijgt de echte reden toch nooit te horen en hij gaat z’n maatjes ook niet verraden. Dus zand erover en niet meer doen.

16 oktober 2023 om 18:48

En degene die naast hem staat en een scheet laat waardoor hij moet lachen dan ook maar meteen 6 maanden schorsen zonder loon? Ik kan me namelijk zomaar voorstellen dat er zoiets is gebeurd waardoor hij in de lach schoot. Dan nog is het misschien niet netjes, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je daardoor onbedoeld in de lach schiet. Zo ontzettend vermoeiend dat hele afrekencultuurtje tegenwoordig. Stel je voor dat je iemand gewoon even bestraffend toespreekt…

16 oktober 2023 om 19:11

Ik vind 6 maanden nog kort. Een jaar schorsen. Hand afhakken en 60 zweepslagen. En natuurlijk publiekelijk excuses maken via een artikel in de Telegraaf. Dat zal hem leren.

16 oktober 2023 om 20:12

Wat een onzin!!! Je weet niet eens de reden van het gelach en ook al heeft hij geen respect voor oorlog en moord… Ieder mag zichzelf zijn, toch?
Of wil jij totale controle over iedereen? Iedereen exact datgene doen wat opgelegd wordt en allemaal in het gareel lopen. Zo niet, per direct een ban of opsluiting tot gevolg.
Misschien is iedereen een beetje ellende moe en willen ze liever lachen dan huilen!
Ik in ieder geval wel!
Je kunt niet alles oplossen en je moet zeker niet alles aantrekken. Het leven is tekort om alleen maar down te zijn!

Ik zelf was blij om dat moment stilte, maar wat is dit nou weer? We gaan toch geen mensen vervolgen omdat ze een keer de slappe lag hebben of omdat iemand naast hem een grapje maakt? Er zijn echt veel belangrijkere dingen om op te focussen.

16 oktober 2023 om 16:57

Ben het in essentie wel met je eens, maar snap aan de andere kant wel dat de Franse bond er wel naar wil kijken. Op dat moment vertegenwoordigt hij wel Frankrijk/de Franse bond en staan de camera's erop gericht. Van mij hoeft hij niet gestraft te worden hoor, maar even een gesprekje met de insteek van 'waarom deed je dat op dat moment en probeer je volgende keer wat professioneler op te stellen' kan geen kwaad.

16 oktober 2023 om 16:57

Een minuut stilte lijkt me nou niet het moment hiervoor. Daarnaast vind ik het juist goed dat er wel naar gekeken wordt. Heeft hij een degelijke onderbouwing dan klaar. Al weet ik niet wat er te lachen is als je weet waarvoor je een minuut stil moet zijn.

16 oktober 2023 om 17:03

Iemand naast hem kan een mopje gemaakt hebben. Kan al eens gebeuren.

16 oktober 2023 om 17:04

Ik zie wat jullie zeggen en bekijk het nu een beetje anders. Niet dat ik het eerst niet enorm ongepast vond. Heb alleen soms het idee dat wij meer bezig zijn als gemeenschap om heilig te zijn en van die makkelijke dingetjes aan te pakken ipv naar de roots gaan. Toch is het inderdaad verschrikkelijk ongepast. Zelfs als je niks met Palestina of met Israel hebt is er een Franse leraar gewoon vermoord door een radicale terrorist. Dat is geen lach materiaal.

16 oktober 2023 om 17:27

Je kunt het ook omdraaien, hoe kan het zijn dat mensen niet eens het vermogen hebben om 1 minuut stil te zijn. Was er zelf ook bij en blijf me er over verbazen. Overigens heeft deze speler een voorbeeldfunctie, dus vind ik dat hij best mag worden aangesproken op zijn gedrag, schorsing of iets gaat wel te ver.

16 oktober 2023 om 19:36

Om de zaak even in context te plaatsen wil ik hier vermelden dat reservespeler Todibo een lachje op zijn gezicht kreeg en toen direct het hoofd boog om dit te verbergen, uit niets blijkt dat hij niet stil is gebleven tijdens de minuut stilte. Inmiddels heeft Todibo gereageerd op het voorval en verklaard dat het door de zenuwen kwam. Zaak gesloten wat mij betreft. Dat gezegd hebbende wil ik nog wel melden dat ik helemaal klaar ben met de cancel-cultuur van de laatste jaren, de wereld wordt er niet positiever of vrolijker op. Hopelijk weet de wedstrijd Griekenland - Nederland me straks enigszins te bekoren zodat mijn humeur een boost krijgt. Alvast veel plezier allemaal.

16 oktober 2023 om 19:49

Wil het dan toch even voor Todibo opnemen: ik had het vroeger als m’n vader boos was op m’n broertje ook. Op 4 mei voel ik die spanning ook nog eens. Het zijn de momenten dat je weet dat je niet mág lachen, waardoor de druk enorm wordt. Kan die jongen ook niks aan doen..

16 oktober 2023 om 17:35

Ben ander wel benieuwd wat er precies gebeurd is. Zal hij zijn ploeggenoot voor de bus gooien die misschien wel een grapje maakte over iets totaal anders? Is Todibo een klikspaan? Ja of nee?

Jean Clair Todibo, ijzersterk begonnen aan het seizoen met Nice, speelt erg goed. Helaas bij Barca nooit eruit gekomen, was ook jong toen. Zijn debuut ook kort geleden gemaakt tegen Duitsland , al gaat hij waarschijnlijk niet zoveel minuten maken met al die top spelers voorhem. Zie hem na dit seizoen wel een stap maken naar de PL.

Niemand weet waarom hij even lacht, hij zal vast met een goede reden naar buiten komen. Schorsen lijkt mij overdreven.

hier wordt ook weer gelijk het ergste achter gezocht, dat hij zou lachen om het conflict en/of de dood van die leraar.... of iets daaromheen.
vraag het die jongen gewoon eerst, dit vind ik weer zo'n rare manier om "problemen" op te lossen... via de media spelen, dat je wel eventjes langs gaat om te kijken waarom dit is gebeurd.

per brief ook echt... bel die gozer op, ga desnoods bij hem langs? ze zitten allemaal beetje te niksen of te trainen terwijl ze interlands afwerken.

16 oktober 2023 om 18:04

@oreely

Precies dit. Als ik een groen randje had kunnen geven, had je hem gehad. Je slaat de spijker op z'n kop. Hoezo moet dit eerst in de media, voordat je met die gast hebt gesproken.

16 oktober 2023 om 18:05

Of de thought police uit Equilibrium. Alleen hebben ze hier vast geen toffe zwaarden enzo.

16 oktober 2023 om 18:53

Ha nog een Orwell liefhebber. Gaat echt nergens over dit, hij lachte schandalig. Kom op zeg.

16 oktober 2023 om 20:29

Geschorst worden omdat je een lachje niet kan onderdrukken gaat inderdaad wel erg ver. O'brien knikt instemmend.

Wat een overtrokken gedoe, misschien liet er iemand per ongeluk een scheetje, dan schiet je ff in de lach kan gebeuren. Hij doet z’n best iig nog om het in te houden.

Ja dit kan echt niet, die speler moet voor altijd verbannen worden. Neem zijn prof licensie af. Bevries zijn voetbal salaris en laat hem nooit meer voetballen. Dit is schandalig natuurlijk. Nice moet ook een statement maken en direct zodat deze speler weet dat dit enorm ernstig is! #SM

wat een onzin. alsof er ook maar 1 persoon bestaat die nog nooit op een onhandig moment heeft moeten lachen, waar die niks aan kon doen of zonder enig reden. stelletje schijnheilige.

Mij was het helemaal niet opgevallen en ik denk meerdere mensen niet. Los dit dan intern op. Is niet netjes, maar schorsen vind ik wel te zwaar. Iedereen heeft weleens dit soort momenten en het staat zeker los van die 1minuut stilte dat weet ik zeker! Bad timing.

Ik denk dat we maar eens wat strenger moeten gaan handhaven op het scheiden van politiek en voetbal.

Je gaat niet de neus van elke voetballer ter wereld dezelfde kant op krijgen als er alleen al zulke geoculturele verschillen tussen landen en spelers zit. Een voetballer kan niet instaan wat een gek in Arras of een groepering zoals Hamas aan het doen is, of welk voorbeeld je ook wilt nemen.
Geforceerd captain's armbanden dragen van een bepaalde kleur of met een bepaald woord erop, minuut stilte bij het overlijden van 1 persoon hoe erg dat ook mag wezen. Een scheetje of een grap ervoor en de situatie wordt weer totaal verkeerd geinterpreteerd.
Je kan niet aan cherry-picking doen want dan geef je toe dat je een bepaalde situatie erger dan het andere vindt, en dat roept ook weer vooroordelen op. Dus gewoon stoppen en het bij voetballen laten. Dat lijkt me voor iedere speler en fan het prettigst.

Dat er uberhaupt een ethische commissie nodig is om mensen aan te spreken op ongepast gedrag, is al een grap. Dat het ook nog eens nodig is om over dit soort pietluttige zaken te buigen is gewoon in triest.

Je zou inderdaad zeggen het is iets kleins, dus waarom van een mug een olifant maken?

Stil zijn als iemand aan het woord is, elkaar de handschudden of begroeten het zijn allemaal basisvormen van respect en fatsoen die mensen met de paplepel ingegoten krijgen waarvan je uitgaat dat het niet nodig is om volwassen mensen erop aan te spreken. Zoiets als in de lach schieten tijdens een herdenking doe je dan ook gewoon niet.

Maar klaarblijkelijk is het toch nodig omdat sommige mensen de basisvormen van respect dus niet eens beheersen.

Nou gaat een schorsing mij ook weer te ver, maar hem vermanend toespreken is wel het minst wat je kan doen.

Hij reageert duidelijk ergens op, volgens mij liet er iemand een scheet. Verder niet teveel van maken lijkt mij.

Nou ben ik over het algemeen best een totalitaire communist, maar dit gaat wel heel erg ver. Die kerel lacht om een geintje ofzo.

Ik vind dat Frankrijk meer richting een dictatuur aan het gaan is met Macron aan het roer. Met name de islamofobe koers die Frankijk aan het varen is kan toch echt niet. Dit is ook weer zo’n voorbeeld waar je echt je ogen van opentrekt.

Toegegeven, het is misschien onhandig om op dat moment te glimlachen, maar als ze daar hun hoofd over gaan breken dan hebben ze werkelijk niets te doen in Frankrijk.

Liberté, Egalité , Fraternité….. alleen als het gaat om andersgekleurden en Moslims.

16 oktober 2023 om 18:59

Je kan Frankrijk en het beleid daar stom vinden hoor, maar Frankrijk is niet bijna een dictatuur. Ook gekozen politici kunnen vervelende dingen beslissen, ze zijn immers zo goed als de persoon die voor ze kiest. En de gemiddelde persoon, tja...

16 oktober 2023 om 19:45

Tsja, hij zegt "ik vind dat Frankrijk meer richting een dictatuur aan het gaan is met Macron aan het roer". Hij zegt niet dat het bijna een dictatuur is. En wanneer het een dictatuur is, dan ben je te laat en mag je het ook niet meer zeggen.
Frankrijk is geen dictatuur hoor vind ik. Dat woord te vaak gebruikt. Je kan beter spreken van "autoritair praktijken" en niet meteen van een "autoritaire regime" (dictatuur). Mits je dit goed kan beargumenteren. We moeten namelijk wel altijd waakzaam zijn voor te strenge regels en wetten, voordat, het uit de hand loopt.

Ik ben het wel mee eens dat hun motto "libertã©, Egalitã© , Fraternitã©" niet (meer?) klopt

16 oktober 2023 om 20:38

Wat is 'meer richting een dictatuur aan het gaan' dan wel, als het niet aangeven is dat het bijna een dictatuur is?

Kennelijk is het meer richting een dictatuur dan iets anders.

16 oktober 2023 om 20:11

@fcbinsider: ze kunnen moeilijk een blanke speler hier op aan gaan spreken,aangezien dit geen blanke speler was. Hieruit blijkt maar dat "racisme" of "islamofobie" roepen vaak gebaseerd is op een vals minderwaardigheidscomplex of het slachtofferrol syndroom

17 oktober 2023 om 11:22

@madmarcel

Nee heb het dan ook niet per sé over dit incident als ik islamofobie en andersgekleurden naar boven haal.

Ik zal enkele voorbeelden geven :

- Palestina steunen is een misdrijf
- Een abaya (lang gewaad) dragen is een misdrijf
- Vrije meningsuiting tegenover moslims is geen misdrijf, een moslim zelf mag geen vrije mening hebben (zie punt 1).
- Speler van Nice Youcef Atal zijn contract zal verscheurd worden omdat hij Palestina steunde.

Zo zijn er nog voorbeelden van schrijnend racisme in Frankrijk.

Het is niet een halszaak wat mij betreft, maar het toont wel het algemeen vervagen van normen en waarden dat ik met name ook zie bij jonge voetballers. Dat gaat via dit incidentje naar dat walgelijke doorrollen, kaarten aannaaien, scheidsrechters verbaal aanvallen, publiek aanzetten tot haat, het is heel veel van hetzelfde gedrag. Spelers willen respect van het publiek, maar tonen zelf te vaak een gebrek aan wat ze van hen verwachten.

16 oktober 2023 om 20:32

Dat jij een oordeel kunt vellen op basis van een moment van 2 seconden over de normen en waarden over wat dit aantoont, vind ik eerder een veeg teken. Hoe weinig context heb je precies nodig om te weten wat er aan de hand is?

Niet echt geloofwaardig, maar tegendeel valt niet te bewijzen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren