Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ron Jans maakt zich boos en beent op arbitrage af: ‘Echt weer het Kuip-effect!’

Laatste update:

Ron Jans had zondag het nodige aan te merken op de wedstrijdleiding tijdens Feyenoord - FC Utrecht (4-2). De trainer van de Domstedelingen beschuldigde deze van partijdigheid, zo valt te zien en horen op beelden van het duel. Jans foetert daarin over een 'Kuip-effect', dat Allard Lindhout in het voordeel van de thuisploeg zou hebben laten fluiten. "Hij laat zich gewoon inpakken!", aldus een boze Jans tegen de vierde official.

FC Utrecht kwam zondag knap met 0-2 voor in De Kuip, maar gaf het helemaal uit handen. Na ruim een uur stond het weer gelijk en bij het eindsignaal van Lindhout prijkte er een 4-2 stand op het scorebord.

Dat had wellicht verschild als de arbiter anders had gefloten. Jans maakte zich geregeld boos langs de lijn, onder meer vlak voor rust, toen hij vierde official Clay Ruperti vermanend toesprak.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

De 65-jarige oefenmeester sprak van een 'Kuip-effect', iets wat hij al jaren aantreft als hij afreist naar Rotterdam-Zuid. "Ik kom hier al zo lang, ook als speler, en het is ook uit bij Ajax zo en bij PSV. Scheidsrechters zijn mensen en die worden ook beïnvloed door situaties. Dat is altijd al zo en moet ook zo blijven", zegt Jans na afloop tegen de NOS.

Volgens Jans valt er maar één ding tegen het effect te doen: zelf een topclub worden. "Dat zijn wij nog niet en dat heeft deze wedstrijd niet beslist, maar het is wel een feit en dat vind ik al jaren."

Rood voor Hartman?


Over het moment voorafgaand aan de 0-2 was de oefenmeester iets genuanceerder. Sommigen schreeuwden om rood voor Quilindschy Hartman, maar Jans dacht dat Lindhout de regels goed toepaste. "Volgens mij is het bij een strafschop zo dat als je vasthoudt, het eerder rood is, en als je iemand tackelt het eerder geel is."

Het reglement schrijft voor dat de intentie doorslaggevend is. Bij een poging om de bal te spelen is een gele kaart het devies; is de intentie er niet, moet de rode kaart worden getrokken. Hartman kwam eraf met geel. De linksback moest daarna direct het veld verlaten, daar hij zwaar geblesseerd raakte bij zijn tackle.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik heb nooit begrepen waarom al die coaches altijd lopen af te reageren op de vierde official, alsof die er wat aan kan doen.

1 april 2024 om 10:41

Ja dan begrijp je er niet veel van inderdaad. 4e official is het doorgeefluik van de scheids. Ze kunnen niet altijd direct met hem praten want hij staat zeg maar op het veld..

1 april 2024 om 11:29

En jij denkt dat de 4e man luistert naar wat de trainers zeggen en daar iets mee gaat doen richting de scheidsrechter?

1 april 2024 om 12:26

@Curve: Het lijkt mij hier duidelijk dat Kid Ink niet degene is die er weinig van begrijpt.

De vierde official kan niets terugdraaien én gaat (uiteraard) niets doen aan uitlatingen van trainers. Dus dan Kid Ink het niet begrijpt, dat is logisch. Het is stom gedrag van trainers. Gedraag je in hemelsnaam.

1 april 2024 om 14:08@curve dus als de coach loopt de schreeuwen naar de vierde official dat hij een penalty wilt dan geeft hij het door aan de scheidsrechter?

1 april 2024 om 11:20

En ondertussen zitten ik weet niet hoeveel van de "medevoetbalzoners" te vloeken en te tieren zodra zij verliezen met FIFA , thuis op de bank. Voetbal blijft een frustrerend spelletje

"als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart."

Hartman komt tot op zo'n 20cm van de bal met zijn voet alleen snijdt die spits hem slim af waardoor hij hem schept. Gewoon geel. Gelukkig dat zelfs Jans het inziet, kunnen we daar ook verder over ophouden. Vond trouwens dat er niet heel veel was aan te merken op de scheids. Utrecht komt ook op 0-1 omdat de grens niet voor buitenspel vlagt en het een corner wordt, dus tja.

Ik zou best blij zijn met 4-2 als Jans zijnde, want Utrecht werd 88 minuten van het veld getikt.

1 april 2024 om 10:45

Wel weer bizar (heeft overigens niks met het artikel te maken) dat Feyenoord toch weer 2 tegendoelpunten krijgt in een wedstrijd waarin de tegenstander 3x in de buurt van de goal is geweest. Vooral in De Kuip gebeurt dat vaak dit seizoen, tegenstanders zijn extreem effectief. Enige uitzondering is denk ik Almere, die in het begin 1 of 2 goede kansen misten, waarna Feyenoord effectief om sprong met de eerste mogelijkheden.

1 april 2024 om 10:48

Ja haha, die 0-1 ook, als je die bal 100 keer schiet komt ie 103 keer tegen een been aan. Die pingel was wel gewoon echt een hele mooie bal van Jens.

1 april 2024 om 11:53

@ Migi - het was volgens mij andersom. Hartman land uiteindelijk met zijn voet voor de voet van de aanvaller en die schopt Hartman tegen zijn enkel. Hartman blokt als het ware het schotpoging. De duw in de rug was zo minimaal, dat kan niet de aanleiding tot de penalty zijn geweest.

1 april 2024 om 12:05

Ondanks dat is het wel een overtreding van Hartman, want hij had de bal niet in bezit en speelt de bal niet. Geel is ook terecht.

1 april 2024 om 15:31

Zoals je zegt hij kan helemaal niet bij de bal. Dus hij neemt geen poging om de bal te spelen want hij komt niet dichterbij als 20 cm van de bal. Dus dit is een 100% rode kaart. Maar Hartman heeft de scheids wel vaak mee.

1 april 2024 om 16:11

Als je realistisch de bal kan spelen is het geel. Als ie een sliding maakt kan hij de bal spelen em zn voet gaat ook overduidelijk richting bal. Zelfs de trainer van Utrecht vindt het geel. Zet je er overheen.

Wel bijzonder dat die Ruperti aan wedstrijden van Feyenoord gekoppeld blijft worden. Net zoals Nijhuis niet aan wedstrijden van Twente wordt gekoppeld, vind ik dit ook niet kunnen. Eigenlijk al helemaal niet bij de discutabele beslissingen van afgelopen periode, die zijn er gewoon geweest.1 april 2024 om 10:43

Ik zou dat na dat gezeik omtrent psv idd ook niet meer doen als Knvb. Als je in een stad woont, fluit je die club niet.

1 april 2024 om 11:50

Dan kun je als Rotterdammer in de meeste weekenden niet op 3 van de 9 wedstrijden worden gezet.

1 april 2024 om 13:34

Dan gaat hij maar in de kkd aan de slag. Ruperti missen we toch niet in de ED

1 april 2024 om 10:51

Veel Feyenoorders willen hem ook niet als official zien. Hij gaf bij een overduidelijke penalty voor Feyenoord in de Arena (die wedstrijd waar Antony in de laatste minuut scoorde) niet. Hij gaf aan dat de volle beuk zonder bal in de buurt van Alvarez geen overtreding was.

1 april 2024 om 10:51

Hij schijnt ook Ajaxsupporter te zijn, dus daar moet je hem al helemaal niet zetten nee (leuk man, speculeren).

1 april 2024 om 10:59

Hij schijnt inderdaad jarenlang seizoenkaarthouder bij Ajax te zijn geweest. Maar bijna elke voetballiefhebber is toch opgegroeid als supporter van een club? Dit betekent niet dat die mensen niet professioneel hun werk kunnen uitvoeren. Die mensen moeten ook gewoon brood op de plank brengen en zullen hun werk echt wel goed uit willen voeren. Zelfs Joey Kooij, maar die man is gewoon niet goed genoeg. Alleen bij Higler heb ik mijn twijfels, die lijkt al heel lang zijn afkeer tegen Feyenoord niet te kunnen onderdrukken.

1 april 2024 om 11:23

“ Alleen bij Higler heb ik mijn twijfels, die lijkt al heel lang zijn afkeer tegen Feyenoord niet te kunnen onderdrukken.“

Het lukte Higler laatst tegen PSV anders uitstekend om zijn ‘afkeer tegen Feyenoord’ te onderdrukken😉

Maar even serieus, we hebben in Nederland gewoon een behoorlijk aantal matige tot slechte scheidsrechters. Lindhout, Kamphuis, Van der Kerkhof, Higler, Kooij en dan vergeet ik er waarschijnlijk nog 10.

1 april 2024 om 11:24

Richard.. it means something. Clubvoorkeur is iets wat sommige met de paplepel erin gegoten hebben gekregen.

1 april 2024 om 11:30

Richard hoezo denk je dat Higler iets tegen Feyenoord zou kunnen hebben?

1 april 2024 om 11:55

Kijk even naar 2 seizoenen geleden - alle penalties tegen Feyenoord (ik dacht 5 dat seizoen) waren gegeven door Higler, incl dubieuze. En helenaal niets meekrijgen. Dat etiket raakt Higler nooit meer kwijt.

1 april 2024 om 14:05

Fluit verder ook structureel elk klein dingetje tegen, en duidelijke strafschoppen voor Feyenoord (duidelijk voorbeeld nog dit seizoen in Enschede) fluit hij niet. Het is niet op basis van een paar wedstrijden of momenten, want dan kun je elke scheids uitsluiten, maar bij Higler is het al jaren structureel. Vraag een willekeurige Feyenoordsupporter welke scheids hij liefst niet wil zien, en het antwoord zal altijd Higler zijn.

1 april 2024 om 11:45

Hoe ver moet je van Rotterdam af wonen voordat je weer aangesteld mag worden voor Feyenoord? Capelle is geen Rotterdam...

1 april 2024 om 13:36

Capelle is praktisch Rotterdam omdat wonen in Rotterdam nauwelijks te doen is tegenwoordig. Net zoals dat Almere en in mind3re mate Haarlem ook gewoon "buitenbuurten" van Amsterdam zijn😅

1 april 2024 om 11:48

Dat is zeker bijzonder,gezien de beslissingen die hij in het nadeel van Feyenoord maakt

Treurige reactie van jans. Ze komen 2 keer de middenlijn over, staan dan met enig fortuin 0-2 voor. Verder werd Utrecht ondersteboven gespeeld en is dit gewoon een terechte uitslag. Totaal niets op de scheids aan te merken dit potje.

1 april 2024 om 10:48

Waarom treurige reactie? Hij heeft gewoon gelijk. Bovendien zei hij in het zelfde interview dat Feijenoord verdient heeft gewonnen. Maar blijkbaar als je verdedigend voetbalt tegen een goed Feijenoord mag je geen mening hebben.

Misschien moet je in Rusland gaan wonen. Daar moet je ook voorzichtig met je mening om gaan.

1 april 2024 om 10:53

Maar heeft hij gelijk? Waarom dan? Het was gewoon geen rode kaart volgens de regels (dat zegt Jans zelf zelfs nb). De 0-1 valt na niet gegeven buitenspel, Geertruida krijgt geel door een schwalbe van die spits en Stengs krijgt in de laatste seconde geen pingel.

Ik vind het niet treurig hoor, hij is gewoon teleurgesteld, maar het is zeker niet terecht. Zijn team is volledig van de mat getikt en mag blij zijn dat ze er 2 maken.

1 april 2024 om 11:12

Hij heeft helemaal niet gelijk. Of nouja, hij is er zeer selectief in. Op het moment dat Lindhout - werkelijk waar onbegrijpelijk - geen geel trekt voor de linksback van FC Utrecht, zie ik hem dan weer niet op Ruperti afstormen. Ik vind het allemaal prima hoor, maar hou dat dan vooral op het veld en ga niet uithuilen bij de NOS na afloop.

Kleine toevoeging: Ik weet natuurlijk niet hoe snel na afloop Jans zo’n microfoon onder z’n giechel geschoven krijgt. Misschien zat er nog wat emotie. Niks menselijks is ons vreemd…

1 april 2024 om 11:41

En dat opzichtige, herhaaldelijke gevraag om een gele kaart.
Dat moet zeker een coach niet doen.

1 april 2024 om 12:37

Het punt is: hij heeft geen gelijk.

Is het ook het Kuip-effect dat de scheids meerdere malen in de fopduiken en kaartennaaierij van jouw spelers is getrapt, Jans?

1 april 2024 om 10:50

Ik vond Utrecht goed meevallen eigenlijk. Ik herinner me een paar keer, Boussaid bijvoorbeeld, dat ze neergingen na een fel duel maar gewoon opstonden en niet gingen zeuren.

1 april 2024 om 10:55

Ze vroegen inderdaad niet om kaarten, dat viel gelukkig mee. Echter vind ik schwalbes eigenlijk van hetzelfde. Je probeert gewoon je tegenstander te naaien en ik vond dat verschillende spelers van Utrecht daar mee bezig waren. Zo een Boussaid bijvoorbeeld. Wordt niet geraakt, maar schreeuwt het uit van de pijn en stort ter aarde. Staat daarna op en sprint weer verder.

1 april 2024 om 11:18

Maar is dat een schwalbe? Voor mij niet per se. Ik zie een schwalbe als wat Suarez vaak probeerde. Of waar Guidetti een penalty voor kreeg tegen ajax. Zonder dat je geraakt wordt gaan liggen en hopen op een penalty.

Er zijn zat situaties waar je wel geraakt wordt, maar niet genoeg voor een overtreding. Alleen kan je daardoor wel ten val komen en het kan ook pijn doen. Betekend niet dat het een overtreding was. Maar je kan er wel pijn aan over houden of door uit balans gebracht worden. Dat maakt het geen schwalbe.

Maar natuurlijk probeer je daar als speler een strafschop of vrije trap uit te halen. Want daar haal je voordeel uit. En als je iets theatraler naar de grond gaat ziet de scheids in het raken misschien wel een overtreding.

Daarnaast hanteren scheidsrechters sowieso rare regels. Sommige tackles fluiten ze wel voor op het middenveld. Maar in de 16 is het "niet genoeg voor een penalty" dat vind ik raar. Want een overtreding is een overtreding. Moet niet uitmaken of hij in de 16 wordt gemaakt of op de middencirkel.

1 april 2024 om 11:46

Ben het met je eens dat de term schwalbe niet klopt, maar het overdreven gegil en geschreeuw om bijna niets mag van mij echt wel tegenop getreden worden. Geel is daarin wat overdreven maar een waarschuwing zou misschien op zijn plaats zijn of een time-out.

1 april 2024 om 12:14

Guidetti in 1 zin met de schwalbes van suarezXD. Dat ajacieden nog steeds zuur zijn over die terechte pingel is wel heel veelzeggend

1 april 2024 om 15:37

Kerel waar heb je het over🤣 zuur? Ik benoem gewoon echte schwalbes. Dat jij niet wil toegeven dat Guidetti niet geraakt werd door vertonghen. Ze bij elk voetbalpraat programma de beelden in ten treure hebben herhaald, iedereen niet snapte hoe een scheids een penalty kon geven voor die schwalbe. En jij hem nog terecht durft te noemen. Dat is pas veelzeggend.

Maar laat me raden. Jij als feyenoorder vond het van Paixao, tegen volendam waar hij geel voor kreeg, ook geen schwalbe maar een terechte pingel?🤣

Slechte verliezer. Feyenoord was gewoon beter dan Utrecht..

1 april 2024 om 12:17

Kun je aangeven waar hij zegt dat Utrecht beter was?

Ik heb even naar de wedstrijd zitten kijken en irriteerde me gelijk aan beslissingen die steeds de kant op vielen van de topclub (dit keer Feyenoord). Ben ik geen eens Utrecht supporter.

1 april 2024 om 12:43

Dan ben ik heel benieuwd welke wedstrijd je daadwerkelijk hebt zitten kijken? Utrecht kreeg namelijk ook zat mee, wat ze niet mee hoorden te krijgen.

Ik had eigenlijk nog wel een herhaling willen zien van de tackle van Nieuwkoop aan het einde van de eerste helft. Na de kans van Feyenoord, had Nieuwkoop een verkeerde aanname en probeerde dat goede te maken met een tackle op speler van Utrecht.
De manier van inkomen was echt smerig op eerste ogenblik en de speler van Utrecht had er echt last van.

Ik vind het raar dat daar niets meer over is laten zien of gezegd. Het leek echt roodwaardig.

1 april 2024 om 10:58

Je kan je wel afvragen wat een speler van Twente op het veld doet bij Feyenoord - Utrecht.

Maar nee, ik dacht daar ook ff, oei. Is ook beetje een Nieuwkoop ding, zo dom inkomen.

1 april 2024 om 11:01

Haha je hebt gelijk, ik link Ron Jans nog steeds aan Twente. Vandaar. Goed opgemerkt

1 april 2024 om 11:14

Precies zoals hij eerder het seizoen die rode kaart pakte. Zijn grootste kracht is ook af en toe zijn grootste vijand en dat geldt ook voor Hartman.

1 april 2024 om 11:21

Dat over Hartman zeggen laat wel zien dat je hem niet echt volgt. Begin was hij veel te wild, maar vind Q tegenwoordig niet te wild, heeft hij echt aan gewerkt. Tuurlijk is hij stevig in de duels, maar zeker niet zoals het.begin.

1 april 2024 om 11:50

Hartman heeft inmiddels 75 duels op het hoogste niveau gespeeld. In die 75 duels totaal heeft hij 2x een onbesuisd moment gehad en deze waren ook nog eens vorig seizoen.

Hij doet hier helemaal niks verkeerd en zoals hij zelf ook aangaf bleef hij nog rustig terwijl hij dit zei ook. Je hebt als trainer zoveel spanning in je lijf, vooral bij die stand en het spelbeeld op dat moment, mogen ze dan even hun onvrede uiten?

Vooral als ze het op de manier doen zoals Jans het hier doet dan is er echt geen enkel probleem lijkt me. Op de persconferentie zei hij ook dat het niet alleen voor De Kuip geldt, maar ook in de Arena en in het Philips Stadion zo is.

Die emotie zo uit het voetbal willen slaan mag van mij echt stoppen.

In de Kuip gelden gewoon andere regels, dat is al jaren zo. Er zijn helaas teveel scheidsrechters die zich hierdoor laten beïnvloeden, want het zijn geen persoonlijkheden als voorheen Kuipers, Jol of v/d Ende.

1 april 2024 om 12:47

Grappig. Jans noemt namelijk ook Ajax en Psv. Maar nee, het is makkelijker om over Feyenoord te spuien. Daarnaast was de scheids gisteren niet geweldig, maar niet per se in het voordeel van 1 vd 2 clubs.

1 april 2024 om 13:28

Kom eens met wat statistieken die dat onderbouwen dan?

Ron Jans, je hebt een slechte rechtsback, die nr 23. Hij grijpt nergens in, pakt geen bal af en loopt maar een beetje mee. 3 goals kwamen via zijn kant. Ik zou die 23 niet meer opstellen. Of zag je dat zelf ook?

Als er iemand eerlijk is dan is het Jans wel. Natuurlijk zijn de topclubs bijna altijd in het voordeel

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren