Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Primeur in Duitsland: eerste vrouwelijke hoofdcoach in profcompetitie mannen

Laatste update:

Een primeur in Duitsland. Sabrina Wittmann is de nieuwe hoofdtrainer van derdedivisionist FC Ingolstadt 04 en is daarmee de eerste vrouwelijke hoofdtrainer op het Duitse profniveau ooit. Wittmann maakt het seizoen af bij Ingolstadt, dat Michael Köllner donderdag op straat zette.

Köllner werd ontslagen wegens de 'negatieve ontwikkeling van de sportieve resultaten' en moest dat dus bekopen met zijn ontslag. Zodoende komt Wittmann voor de groep te staan. De 32-jarige Duitse was hoofdtrainer van de Onder 19 van Ingolstadt en maakt nu dus een fraaie promotie.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Wittmann verliet Duitsland op zestienjarige leeftijd om aan de slag te gaan in de Verenigde Staten, waar zij in Kentucky de leiding had over een studententeam. Na een jaar keerde zij terug naar Duitsland. In 2009 werd zij coach bij de Audi Schanzer voetbalschool. Drie jaar later ging zij aan de slag bij de Onder 15 van Ingolstadt.

Via de Onder 16 en Onder 17 werd zij ook assistent van Duitsland Onder 16 en is zij sinds het seizoen 2021/22 de hoofdtrainer van de Onder 19 van Ingolstadt. Daarnaast is zij aangesteld als 'hoofd voetbalontwikkeling' bij de club.

"Er is geen plek waar ik liever mijn debuut als hoofdcoach voor had willen maken", reageert Wittmann op de clubwebsite. "Ingolstadt is iets heel speciaals voor mij, de club uit mijn geboortestad. Ik ben hier negentien jaar geleden begonnen, heb er zelf gespeeld en mijn eerste stappen gezet als coach."

"Als coach hebben de verantwoordelijken mij hun vertrouwen gegeven en mij altijd gesteund. Door al mijn jaren aan de zijlijn van veel jeugdteams ben ik uitgegroeid tot de coach die ik nu ben." Ingolstadt staat elfde in de 3. Bundesliga en weet dat het niet meer kan promoveren of degraderen.

Algemeen directeur Dietmar Beiersdorfer is in zijn nopjes met de aanstelling. “Sabrina Wittmann kent onze club beter dan wie dan ook en is een Schanzer in hart en nieren. Als waarnemend hoofdtrainer van onze zeer succesvolle Onder 19 heeft zij zich de afgelopen jaren – zowel professioneel als persoonlijk – voortdurend ontwikkeld."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Over 2 jaar in de bundesliga te bewonderen, 2 x kampioen mark my words.

2 mei 2024 om 17:51

Haha, zou ik helemaal top vinden.

2 mei 2024 om 18:03

En waar is dit blindelings vertrouwen op gebaseerd?

2 mei 2024 om 18:14

Nu heeft hij het als eerst geroepen en dan kan hij hier op teruggrijpen als het gebeurt, en als het niet gebeurt dan is het een mooie troll😜

2 mei 2024 om 18:25

Volgens jou promoveren ze dus naar de 2. Bundesliga om daar vervolgens direct in de top 3 te eindigen? De 2. Bundesliga is geen KKD, daar spelen hele sterke clubs.

2 mei 2024 om 19:33

Toch vrij knap dan aangezien ze nu 11e staan. 3 jaar zou overigens kunnen hoor, alleen ie die 2. Bundesliga nog zo makkelijk niet.

2 mei 2024 om 22:35

Ach kom nou... Zet, pak m beet, een Tottenham daar neer en ze worden fluitend kampioen. Wanneer is ze dat voor het laatst in Engeland gelukt?

Eigenlijk verwacht je wel meer qua club Ingolstadt, met Audi dat daar vandaan komt. Daar moet toch iets groots van gemaakt kunnen worden?
Misschien omdat VW ook sponsort (Wolfsburg), dat het niet mag oid?

2 mei 2024 om 18:15

Die zitten ook redelijk diep en groot in Bayern München toch?

2 mei 2024 om 18:29

Klopt, Audi is een van de hoofdsponsoren van Bayern

2 mei 2024 om 18:40

Zelfs voor meer dan 8% eigenaar van de club.

2 mei 2024 om 19:09

Audi heeft al langere tijd 10 % aandelen bij Bayern München

Ik vind t cool, zowel van haar als van de club. Toont maar weer aan dat voetbal helemaal geen exclusief mannendingetje (meer) is.

2 mei 2024 om 18:28

Dat is het nooit geweest. Meer dan in de meeste beroepen is topvoetbal meritocratisch. Prestaties worden beloond, maar het is natuurlijk altijd enorm makkelijk scoren met dergelijke opmerkingen in deze rare tijden.

2 mei 2024 om 18:42

Sorry hoor maar voetbal is natuurlijk wel een mannenbastion geweest. Het idee dat vrouwen niets van voetbal kennen is echt geen concept dat bedacht is, dat is een concept dat beleefd werd.

Zo raar zijn deze tijden trouwens niet. Of toch niet vreemder dan andere tijden trouwens.

2 mei 2024 om 18:43

Voetbal is echt extreem conservatief. Op het achterlijke af. Binnen de lijnen telt idd je talent, daarbuiten totaal niet.

2 mei 2024 om 18:53

Lierse, dus je wil beweren dat vrouwen wel iets over voetbal kennen dan? Persoonlijk snap ik het nut niet echt hiervan. Het is toch beter als getalenteerde vrouw dat je in het vrouwenvoetbal blijft om het te helpen verder ontwikkelen?

2 mei 2024 om 19:01

Ja natuurlijk. Iedereen die iets anders denkt die houdt er maar enge gedachten op na vind ik persoonlijk. Want waar stoppen die gedachtegangen.

2 mei 2024 om 19:02

Dit is niets meer dan puur woke gedoe. Ik zou persoonlijk direct mijn contract inleveren. Ik zou absoluut geen onderdeel willen zijn van zo poppenkast maar tegenwoordig mag je dat allemaal niet meer zeggen

2 mei 2024 om 19:03

Je snapt het nut van clubs die een geschikte coach willen aanstellen, en van een getalenteerde vrouw die barrières wil doorbreken en ambities heeft niet? OK..

2 mei 2024 om 19:12

Dan ben je gewoon een achterlijke zak. Een dame die goed werk levert niet als trainer willen omdat het een dame is.

2 mei 2024 om 21:49

Je zegt het toch hier protheus? Of heb je nu de Duitse overheid in je nek? Precies. Vrouwen kunnen prima net zoveel als of meer van tactiek weten dan mannen. Alsof er in de voetbalwereld veel heldere lichten rondlopen momenteel.. Overigens wel te verwachten van zo'n anti-'woke' persoon. Doe de groeten aan Greenwood!

3 mei 2024 om 17:38

@protheus

Nee, zoals je zelf al bewijst en de 'je mag niks meer zeggen' brigade altijd doet, je mag dus zeggen wat je wilt.

Het probleem ontstaat alleen als je denkt dat er geen consequenties zijn als je tegen alles en iedereen behalve je eigen groepje negatief bent en buitensluiting gedrag vertoond alsof we nog altijd op de speelplein staan.

Wie of wat de job heeft maakt niet uit. Presteren maakt uit. Als vrouwen niet presteren worden zij net als de meeste mannelijke trainers(die gemiddeld ook veel vaker niet dan wel presteren) ook ontslagen.

Vraag je eens daadwerkelijk af waarom je hier zo'n probleem mee hebt.

2 mei 2024 om 21:08

Voetbal is nooit een exclusieve mannensport. Vrouwen zijn altijd al welkom geweest. Er is namelijk geen enkele regel die ooit stelde dat het niet mocht. Daarom was het ook zo vreemd dat de KNVB met allemaal bombarie aankondigde dat vrouwen ook in de a-categorie met de mannen mee mochten doen. Waar men wel mee zat, de scheiding tussen mannen en vrouwen was er met een reden, namelijk om het spel makkelijker te maken voor vrouwen. Vrouwen hadden ook heel lang een eigen voetbalbond. Waarschijnlijk is daarom altijd gedacht dat er regels waren, maar in de spelregels heeft het nooit gestaan. Wel staat het in de spelregels bij vrouwenvoetbal dat mannen niet mee mogen doen.

2 mei 2024 om 22:44

Net zoals bij tennis bedoel je? Waar de mannen een soort open competitie is?

3 mei 2024 om 14:06

Ja, of net als bij darten, waar ze zelfs op de WK een plekje hebben voor de wereldkampioene bij de vrouwen. Die er dan vaak meteen af ligt.

2 mei 2024 om 23:40

Ik snap het niet mannelijke trainers in het vrouwenvoetbal moeten er juist zoveel mogelijk uit. Maar in het mannenvoetbal moeten zijn weer meer vrouwen.

Waarom houden we niet gewoon mannen trainers in het mannen voetbal en vrouwen trainers in het vrouwen voetbal?

Het is allang bewezen dat er geen één vrouwelijke voetbalspeelster mee kan in een competitie op het hoogste niveau. Zelfs niet bij RKC Waalwijk.

Geen haat, gewoon pure feiten.

2 mei 2024 om 20:23

Eerst heb je het over trainers en dan over spelers? Iedereen snapt dat vrouwen niet meekunnen in het profvoetbal bij de mannen, maar dat maakt als trainer toch niet uit. Laat het haar maar bewijzen.

2 mei 2024 om 20:59

Ja omdat vrouwen fysiek niet meekunnen als mannen. Coachen gaat om tactisch inzicht en omgang met mensen, geen enkele reden waarom een vrouw dat minder goed zou kunnen.

2 mei 2024 om 21:51

Arne Slot kon ook niet aan de top voetballen. Moest het (met alle respect) met PEC en NAC doen.

Mag hij nu ook geen trainer van Liverpool worden?

2 mei 2024 om 23:57

Als 'wetenschapper' zou je wel wat meer belang aan empirisch bewijs mogen hechten, en dat is er niet want we hebben nog nooit vrouwen mee laten doen. Maar dat maakt allemaal niks uit want op (mannen)niveau mee kunnen is helemaal geen vereiste, vraag maar aan Mourinho.

3 mei 2024 om 14:07

273618, dat bewijs is er uiteraard wel. Al heb je het maar over de wedstrijden die tussen vrouwen en mannen of jongens worden gespeeld.

3 mei 2024 om 17:47

@nijogeth

Ik denk dat hij hier als coach bedoelt, wat niks met wedstrijden tussen mannen en vrouwen te maken heeft.

3 mei 2024 om 10:17

Feiten die niet belangrijk zijn als trainer.. van Gaal kan ook al jaren het voetbal niveau fysiek niet aan. Slot, Mourinho, Vos ( jong Ajax) en zo zijn er nog wel veel meer. Je moet in je koppie het spel snappen en kunnen overbrengen op de speler. Ik zie niet in waarom een vrouw dat niet zou kunnen.

3 mei 2024 om 12:28

Dat zij als voetballer nooit mee zou kunnen draaien in het profvoetbal bij de mannen dat is geen geheim, maar een trainer moet vooral tactisch sterk zijn en een hecht team kunnen creëren.....wellicht is dat nu net iets waar zij heel goed in is?

Ik geloof er niet in dat dit voor een langere periode kan werken, maar veel succes verder.

Dit is leuk zolang het goed gaat, tot het moment dat het minder gaat en de resultaten achterwege blijven en je bent slechts '' die vrouw die aan het roer staat ''. Tel daarbij genoeg culturen en nationaliteiten waarbij de vrouw niet zo vooruitstrevend is als bij ons in het voetbal bij op, en je zult vanzelf zien dat ze niet heel serieus wordt genomen. Tactisch zal ze het vast allemaal begrijpen, daar twijfel ik niet aan. Dat is niet gender gebonden, maar de externe factoren maken het dat ik er echt geen geloof in heb. Maar goed. Ik hoop dat ze mij het tegendeel bewijst, maar ik geloof er echt niet in.

3 mei 2024 om 10:19

Ik lees allemaal aannames. Leuk allemaal, maar laat haar maar bewijzen dat ze het kan. Een vrouw kan net ook gewoon het spel voetbal snappen. We leven niet meer in de jaren 60 ...

Hele dappere besissing. De Audi-club met een dame aan het stuur (ja, grappig bedoeld).

Nu serieuzer: kijk, ze kan het eigenlijk niet goed doen. Gaat het fout dan zal geslacht een thema zijn en gaat het goed, dan wordt de argumentatie heel snel alsof dat geen uitzonderlijke prestatie zou zijn - dan krijg je opmerkingen als 'met zo'n selectie zou mijn oma zelfs kampioen worden'...

Hopelijk de eerste van velen: beetje emancipatie op dit vlak kan geen kwaad in de voetballerij.

Toch geinig om te zien dat er hier dus alweer mensen zijn die het direct afschieten puur op basis van het geslacht. Zullen dat dezelfde mensen zijn die zeggen dat er moet gekeken worden naar kwaliteit ipv geslacht wanneer het gaat om positieve discriminatie?

Leuk voor haar, goed voor het voetbal, maar als ze echt zoveel beter is dan vele van haar mannelijke collega's waarom gaat ze dan geen bijdrage aan het vrouwenvoetbal leveren? daar roept iedereen dat het beter moet worden, maar de dames zelf willen dus ook liever bij de mannen, dan komt dat dames voetbal nooit goed van de grond natuurlijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren