Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Politiechef Amsterdam pleit na AZ - Legia voor keiharde landelijke maatregel

Laatste update:

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw pleit voor een keiharde maatregel als fans van Europese clubs zich voor een tweede keer misdragen op Nederlandse bodem. Paauw vindt dan dat die clubs geen supporters meer mogen meenemen naar Nederland. Dat schrijft Paauw in een open brief aan de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Alkmaar. In laatstgenoemde stad ging het onlangs mis rondom het duel AZ - Legia Warschau. Die gebeurtenissen gebruikt Paauw als een van zijn argumenten voor zijn betoog.

Met name voor de wedstrijd ging het mis tussen supporters van Legia en de Nederlandse politie en beveiliging van AZ. Supporters van Legia, waarvan een deel zonder wedstrijdkaart, bestormden voor de aftrap het uitvak van het AFAS Stadion. Daarbij was een ingreep van de Mobiele Eenheid (ME) niet genoeg om de Poolse supporters tegen te houden. Een ME’er raakte zelfs bewusteloos door het geweld van de fans van Legia. De Poolse club kreeg vrijdagavond te horen dat de straf 15.000 euro en een wedstrijd zonder uitpubliek bedraagt.

"In de afgelopen periode zijn diverse incidenten voorgevallen rondom Europese voetbalwedstrijden, waarbij sprake is geweest van ernstig supportersgeweld" schrijft Paauw. "Daarbij zijn diverse politie-collega’s gewond geraakt. Het meest recente voorbeeld hiervan is de wedstrijd AZ - Legia Warschau. In dit licht zien wij ons genoodzaakt u voorliggende brief toe te sturen, met hierin de oproep om supporters van clubs die zich misdragen in de toekomst niet meer te ontvangen."

"De directe aanleiding voor onze oproep is, dat zich in korte tijd rondom de Europese voetbalwedstrijden opeenvolgend een aantal gewelddadige incidenten heeft voorgedaan." Eerder dit seizoen ging het ook mis rondom de wedstrijd FC Twente - Hammarby IF in de voorronde van de Conference League. Onder meer op de hoofdtribune van De Grolsch Veste braken toen vechtpartijen uit tussen supporters van beide ploegen. Fans van Twente mochten vervolgens niet afreizen naar Zweden voor de return uit angst voor meer rellen. "Ondanks dat we het afgelopen seizoen een lichte daling zien van het totaal aantal geweldsincidenten binnen het betaald voetbal, worden onze collega’s in toenemende mate geconfronteerd met gecoördineerd georganiseerd heftig supportersgeweld."

"Nog meer dan voorheen brengt de politie-inzet rondom voetbalwedstrijden daardoor onacceptabele risico’s met zich mee. Er is sprake van meer extreem en meer georganiseerd geweld, waarbij de politie steeds vaker een gericht doelwit lijkt te zijn. Zo zijn bij het meest recente incident op 5 oktober jongstleden de ME-collega’s niet alleen fysiek belaagd, waarbij een politie-collega bewusteloos is getrapt, maar zijn ook geweldsmiddelen van hen afgenomen." Om die reden moeten de uitsupporters van clubs die dergelijke groepen hooligans herbergen, bij alle Nederlandse voetbalclubs worden geweerd, vindt hij.

Buitensporige politie-inzet
Paauw stelt dat er rondom Europese wedstrijden op Nederlandse bodem sprake is van buitensporige politie-inzet. "Daardoor kan het niet anders dat een specialistische groep collega’s bovengemiddeld vaak wordt ingezet. Deze zelfde zogenoemde kwaliteitsgroepen, zijn ook aan zet bij ondersteuning van bijvoorbeeld demonstraties door het hele land." Volgens Paauw gaat die buitensporige inzet ook ten koste van de kwaliteit van het opreden van de politie. Hij doelt daarbij op scherpte en flexibiliteit van de agenten. "Daar komt het verhoogde geweld in de richting van de ME nog bovenop. Goed werkgeverschap staat daarmee voor ons op alle punten onder druk."

Burgers de dupe
Een bijkomend feit van de buitensporige politie-inzet is dat de politie dan op andere plekken niet aanwezig kan zijn. "Aanvullend op onze verantwoordelijkheid als werkgever, moeten wij constateren dat de inzet rondom Europese voetbalwedstrijden ook gevolgen heeft voor de reguliere inzet en de plicht die wij hebben te vervullen richting de bewoners. Meest zichtbaar is dit binnen de basisteams, die momenteel al onder de sterkte moeten functioneren. Zij kunnen, doordat ze leveren aan de kwaliteitsgroep ME, bijvoorbeeld minder zichtbaar zijn in de wijken." Een ander gevolg is dat er minder veiligheidsbeelden kunnen worden gemaakt én het draaien van onderzoeken omlaag gaat.

"Alles overziende willen wij u middels deze brief dan ook oproepen om geen uitpubliek meer toe te staan bij Europese voetbalwedstrijden van clubs, waarvan de supportersgroepen zich schuldig hebben gemaakt aan (excessief) geweld. Legia Warschau is daarbij wat ons betreft de eerste club die hiervoor in aanmerking komt en waarvan de supporters in heel Nederland niet meer welkom zouden moeten zijn. De burgemeester van Alkmaar heeft zich hierbij reeds uitgesproken dat zij supporters van deze club niet meer in haar stad wil ontvangen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Nou word ie helemaal mooi. Zorg maar als politie dat het uit spelende team gewoon rustig hun spelers bus in kunnen. Wat heb je als thuisfans te zoeken bij de spelersbus van Legia. Helemaal niets. Dit geld trouwens ook voor eredivisie wedstrijden.

13 oktober 2023 om 21:33

Waar heb je het over gast net zoals voetbalchick? De spelers mochten niet door naar de spelersbus omdat Legia hooligans in de buurt waren en de politie, omdat ze geen garantie kon geven dat de spelers niet per ongeluk erin terecht zouden komen, even in overleg met de veiligheidscoördinator van AZ besloot de doortocht van spelers stil te leggen.

13 oktober 2023 om 22:01



Ik weet niet wat je gebruikt hebt maar het waren de supporters van legia die rond de bus waren.

13 oktober 2023 om 23:07

Helemaal niks en die waren er dus ook niks. Wat de Legiafans bij die bus te zoeken hadden is me ook nog niet helemaal duidelijk, maar die stonden er dus wél.

Leuk iniatief, maar je komt als Nederlandse overheid niet echt geloofwaardig over als je je eigen supporters niet eens in het gareel krijgt, maar wel buitenlandse clubs wilt weigeren.
Beetje schijnheilig niet?

13 oktober 2023 om 22:12

voetbalchick; of het inspireert anderen, net zoals in Italië nu voor de zoveelste keer Feyenoord supporters worden geweerd. Dat zal op termijn hopelijk supporters leren dat bepaald gedrag niet acceptabel is. Je kan overigens prima strijden als overheid voor beter gedrag bij zowel nationale als internationale bezoekers van het voetbal in Nederland.

13 oktober 2023 om 23:39

Waarom schijnheilig? Ze zeggen niet dat onze supporters heiligen zijn en ook niet dat andere landen dit niet mogen kopiëren. Zo schijnheilig is het allemaal niet. Mag de politie geen plannen meer voorstellen die goed zijn voor hun agenda, omdat Nederlandse supporters zich misdragen in het buitenland? Dat is ook behoorlijk simpel en krom geredeneerd.

14 oktober 2023 om 09:19

Ze mogen zeker plannen voorstellen, maar ik zie liever plannen hoe ze / we de eigen supporters in het bedwang houden. Volgens mij hebben ze in Amsterdam vaker last van de eigen supporters dan de supporters van een buitenlandse club.

14 oktober 2023 om 12:34

De toekomst het is veel te kort door de bocht en daar staat Politie Nederland ook wel bekend om, het is kapot bezuinigd en dat mag niet benoemd worden. Omdat de politie problemen heeft kraakt het nu overal. Voetbal staat altijd op een vergrootglas. Zoals het voetbalhooligans zijn die met bier gooien, ik weet niet of je wel eens op een festival bent geweest, maar daar gebeurt het ook en vaak in veel grotere hoeveelheid.

En als verbieden je enige oplossing is, dan neem je jezelf ook gewoon als politiekorps niet serieus. Je krijgt dan dat het verplaatst. Je zou dan nu bijvoorbeeld voetbalsupporters en evenementen kunnen weren. Volgende stap is het nachtleven bijvoorbeeld. En het volk slikt en accepteert alles maar. De drugshandel komt door 12 jarige kindjes het land binnen, meeste misdaden komen niet verder dan een 'aangifte' omdat er geen personeel is. Dit politiekorps probeert binnen budgetten die te laag zijn te werken en in plaats dat wij daarover eens een discussie gaan voeren, gaan we discussies houden om te kijken wat we de burger qua plezier allemaal kan afnemen. Omgekeerde wereld. Politie moet gewoon meer geld, waardoor ze voldoende personeel hebben, zodat de grote meerderheid, de 99,9% gewoon een uitwedstrijdje kan bezoeken, zonder stress tot staking een eredivisiewedstrijdje bezoeken en gewoon vrij vervoer voor mensen die helemaal geen kwaad in zich heeft. Pak die hele kleine groep aan en niet de grote massa.

Hoe gaat dit dan in de praktijk uitpakken? Het komt vrijwel nooit voor dat je een buitenlandse club überhaupt 2 keer in Nederland ontvangt, laat staan 3 keer. Dit is echt weer een opmerking voor de bühne, terwijl zijn eigen stad in brand staat.

13 oktober 2023 om 22:10

Lazio komt nu voor de 3e x naar Nederland, kan mij herinneren dat Ajax ook wat jaren Real hebben geloot, Feyenoord een paar x AS Roma, komt vaker voor dan je denkt

14 oktober 2023 om 07:57

PSV, dit jaar al voor het tweede jaarop rij Rangers, Sevilla en Arsenal...

Poolse Hooligans zijn veelal goed getraind in MMA vechten, dan win je het als ME-er niet zomaar met een lange lat. Wat mij betreft is de oplossing vele malen simpeler; zoeken Hooligans doelbewust de confrontatie met de ME? Pof die Glocks maar leeg. Heeft de politie gelijk hun schiettraining onderhouden, en die Hooligans of doorgesnoven sukkeltjes zijn snel klaar met rellen en bedenken zich wel om dit nog eens te doen. Er hoeven geen doden te vallen, knieschijf is voldoende. Kappen met pappen en nathouden, mandaat om vuurwapen te gebruiken is veel efficiënter.

14 oktober 2023 om 00:13

Je zegt het zelf. Goed getrainde MMA vechters. Drugs en drank gebruik is helemaaal niet meer aan de oorde bij hooligans. (Engeland misschien). Die jongens zijn allemaal afgetraind als ik weet niet wat en klaar voor elk soort confrontatie, waarbij drank not done is. Maak het zelf mee tijdens uitwedstrijden. Een behoorlijke groep afgetrainde jongens in het zwart die het bier vermijden en voorop lopen.

Is eigenlijk al bekend wat de straf is voor Ajax naar aanleiding van de ongeregeldheden na de wedstrijd tegen Feyenoord?

On: prima idee, denk wel dat je er een maximale termijn van bijv 10 jaar aan moet hangen, anders krijg je het juridisch nooit rond.

14 oktober 2023 om 00:19

Er zijn behoorlijk wat stadion verboden uitgedeeld (70 stuks) na marseille en Feyenoord thuis. vandaar dat de Ultras Amsterdam vlag onderste boven hing afgelopen thuiswedstrijd. Denk dat er geen collectieve straffen zullen volgen.,

14 oktober 2023 om 09:15

Maar mijn clubje krijgt altijd boetes of lege vakken als er alleen maar fakkels afgestoken worden. Nu worden ze afgestoken en bewust op het veld gegooid. Waarom krijgt Ajax van de KNVB dan geen straffen ?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren