Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Peter Hyballa is ‘totaal ander mens’ en doet boekje open over depressie

Laatste update:

Peter Hyballa is naar eigen zeggen als een ‘totaal ander mens’ bij NAC Breda teruggekeerd. In een openhartig interview met BN DeStem liet de Duitser weten een burn-out te hebben gehad en zelfs te hebben gekampt met depressieve gevoelens. Ook ‘flipte’ hij te vaak. Na een periode van zelfreflectie en met mentale begeleiding is hij nu ten goede veranderd.

De afgelopen jaren waren roerig voor Hyballa. Na korte dienstverbanden bij achtereenvolgens Wisla Krakow, Esbjerg fB, Türkgücü München en AS Trencin moest hij bijkomen. Vanwege zijn explosieve gedrag kreeg hij meer dan eens het stempel van 'ruziemaker' opgeplakt. Dat was niet geheel onterecht, zo concludeerde hij eerlijk. “De laatste tweeënhalf jaar was niet goed. Ik ken mijn geschiedenis. Wisla Krakow en NAC was sportief oké. Maar ik heb te veel ruzie gehad met mensen.” Zijn periodes bij Esbjerg, Türkgücü München en Trencin noemt Hyballa ‘een catastrofe’.

De 47-jarige trainer weet dat hij zichzelf vaak onmogelijk maakt met zijn explosieve gedrag. Na zijn vertrek bij Trencin keek hij goed en lang in de spiegel. "Ik ben een beetje Dr Jekyll and Mr Hyde. Aan tafel ben ik rustig. Op het veld gebeurt er wat. In Trencin heb ik voor het eerst gevoeld dat het alleen door Peter komt. ‘Die heeft schuld, die heeft schuld en die heeft schuld’, was mijn eerste reactie altijd. ‘Nee, jij hebt schuld Peter’, zei ik. Ik heb mijzelf een spiegel voorgehouden. Dat doet pijn. Toen heb ik gedacht: Wat kan ik doen?

In het interview gaf Hyballa aan vaak ‘te flippen’. "Misschien heb ik nu geleerd om niet altijd eerlijk te zijn en af en toe de kat uit de boom te kijken. Ik moet dingen laten gaan. Vier, vijf aanvragen voor televisieshows heb ik nu afgeslagen. Tot voor kort deed ik dat graag, ook vanwege mijn ego. Ik heb het niet meer nodig. Ik ben trainer. Geen clown of circusartiest." Met dank aan mentale begeleiding en een flinke dosis zelfreflectie kwam Hyballa tot inkeer. Daar moest, naar eigen zeggen, wel heel veel voor gebeuren. “Ik kwam in een burn-out terecht. Midlifecrisis. Slechte stemming. Depressie. Ik weet ook niet precies welk woord dat gevoel het beste omschrijft. Ik had geen zin meer en kwam geen stap vooruit. Ik zat vast. Tot afgelopen november was ik vier maanden kapot. Voetbal interesseerde me niet meer, ik miste het ook niet." Bij NAC is Hyballa aan een tweede termijn als hoofdtrainer begonnen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Uiteraard eerst zien dan geloven, maar deze woorden wekken de indruk dat hij daadwerkelijk stappen heeft gezet. In dat geval zeer knap dat hij tot die inzichten is gekomen en er mee aan de slag is gegaan/gaat. Chapeau!

Tevens goed nieuws voor NAC uiteraard.

Dit blijft toch wel mooi. Vaak zie je aan hoe iemand zich gedraagt, hoe zijn of haar binnenwereld is. Veelal is woede een reflectie van een instabiele eigen wereld en is deze niet gericht op de personen die het betreft.

Mooi dat Hyaballa hiermee aan de slag is gegaan. Ik hoop wel dat hij zijn gif nog enigszins heeft.

Ik droom van een oefenwedstrijd NAC-Tottenham. Peter Hyballa en Antonio Conte die op de vuist gaan. Ze kunnen allebei twee stenen doen vechten.
Even serieus, ik hoop dat die man de nodige rust vindt.

Peter ga lekker wat anders doen. Je moet dit niet meer willen. Zat leuke dingen die er zijn. Maar om nu weer die druk te ervaren.. het kan echt niet. Kies voor je mentale gezondheid.

23 januari 2023 om 14:58

Nouja, als hij daadwerkelijk de knop omgezet heeft kan hij prima weer gaan trainen toch?

Hij klinkt hier in ieder geval alsof hij zelfreflectie opgebouwd heeft de afgelopen tijd en het is een fout om te denken dat mensen hun gedrag niet kunnen veranderen. Zeker in het gebied van je professie is dat echt wel te doen, je zit geen 24 uur per dag vast met je collega's/ondergeschikten, punt is gewoon dat mensen dat niet echt willen omdat ze denken dat het hoort bij hun persoonlijkheid ('ja, zo ben ik gewoon`. Hij heeft nu echter daarmee het deksel hard op de neus gekregen en hij kan nog wel een relatief jonge trainer zijn, hij is al 47 en normaliter halfweg een werkende carriã¨re. Als hij ook depressieve gevoelens ontwikkelt kan hij beter gewoon gaan trainen. Dat is waar hij voelt waarvoor hij in de wieg is gelegd waarschijnlijk en zo kan hij voldoening uit zijn leven halen. Meer dan als analist/tv-clown waarschijnlijk. Nu bij NAC is het dan afwachten in hoeverre het geholpen heeft, maar dat gaan we zien



Hij is nog een relatief jonge trainer, die nu zelf zegt veel te hebben geleerd in de afgelopen periode.
Ik ben benieuwd, en hoop dat hij voor NAC meer kan betekenen, dan dat ie tot nu heeft kunnen laten zien.

Als dit echt zo is, is het heel knap van hem en verdient hij deze kans.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren