Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Parsons beleeft cultuurshock bij Oranje Leeuwinnen: ‘Dan haakt 50 procent af’

Laatste update:

Het was best even wennen voor de Oranje Leeuwinnen toen Mark Parsons Sarina Wiegman opvolgde als bondscoach, vertelt Jill Roord in gesprek met De Volkskrant. Volgens de middenvelder is de 35-jarige Engelsman lang van stof en schuurt hij met zijn diep empathische werkwijze bijna rechtstreeks tegen die van zijn voorganger in. Roord vermoedt dat Parsons kampt met een erfenis van zijn tijd in Amerika: "Daar gebeurde dat niet."

Succescoach Wiegman maakte in september 2021 plaats voor Parsons, na vier jaar aan het roer te hebben gestaan bij de Leeuwinnen. Dat leverde Nederland in 2017 de EK-titel op. Roord spreekt van een totaal andere beleving onder Parsons. "Hij is oprecht een aardige man," aldus de 25-jarige middenvelder, "een goede man die het beste uit iedereen als individu wil halen. Hij is gepassioneerd en druk met ons bezig en daar heb ik veel respect voor. Hij is wel anders dan onze cultuur en dat is ook wennen."

Waar de Haagse Wiegman nog een consequente 'recht-voor-zijn-raap-mentaliteit' hanteerde, legt Parsons - die tussen 2012 en 2021 bij verschillende vrouwenteams aan het roer stond - zich meer toe op het menselijke aspect. Daarom wordt hij nogal eens onderbroken door de Leeuwinnen, zegt Roord. "Hij is Amerika gewend, daar gebeurde dat niet. Hij geeft meer besprekingen dan Sarina. Niet alleen over voetbal, maar ook over andere dingen die hij belangrijk vindt: normen en waarden, de sfeer in het team. Hij stelt ook veel vragen. Als ik zeg dat ik me niet fijn voel, dan vraagt hij: 'Waarom voel je je niet fijn?' Hij gaat graag de diepte in en dan haakt bij ons vijftig. procent wel af. Ik ook. Ik vind het interessant, maar ik moet ook weleens lachen: Wat is dit voor vraag?"

De geruchten dat de besprekingen van Parsons 'soms drie uur duren', kan Roord dan ook - al dan niet enigszins - bevestigen. "Gevoelsmatig wel ja", lacht de maakster van de enige treffer in het eerste groepsduel op het EK (tegen Zweden, 1-1). "Nu zijn ze korter, maar soms denk ik: was hier een bespreking voor nodig en zo lang? Maar hij is aan het leren, het wordt beter. De manier waarop hij in het Engels over voetbal praat, met allemaal Amerikaanse termen, die is voor mij wel nieuw. Daarom duurt het soms ook wat langer, dan moeten we even checken waar hij het over heeft."

Parsons leidde de Oranje Leeuwinnen ondanks een flink gewijzigde speelstijl probleemloos naar het huidige EK. Na het gelijkspel tegen Zweden wacht woensdagavond Portugal als tegenstander. In het laatste groepsduel neemt de selectie van Parsons het op tegen Zwitserland. Wiegman staat sinds haar vertrek bij de Engelse vrouwen aan het roer. De ex-bondscoach van de Leeuwinnen wist beide van haar eerste twee wedstrijden te winnen, waarmee ze zich al voor de kwartfinale van het EK plaatste. Afgelopen maandag boekte Engeland zelfs een recordzege voor EK-begrippen door Noorwegen met 8-0 opzij te zetten.

Zie jij de Oranje Leeuwinnen nog hoge ogen gooien op dit EK?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Maar hij aan het leren en wordt beter? Of elke trainer heeft zijn eigen werkwijze en jullie moeten je niet aanstellen en gewoon luisteren. Lekker de bondscoach onderbreken en zeggen dat het wel mooi is geweest.

13 juli 2022 om 12:52

Ajaciedd2. Of de bondscoach maakt er gewoon zijn eigen praatgroep van? Leuk allemaal dat soort vragen en sessies, maar het werpt niet bepaald zijn vruchten af. Wellicht kan die beter binnen de ggz gaan werken als die graag dat soort sessies houdt? Tot nu toe vind ik dit team geen schim van wat het was toen het Europees kampioen werd of de finale haalde van het WK. Toen was het team gewoon wereldtop, nu vind ik het afgegleden tot Europese subtop.

13 juli 2022 om 14:12

Ondertussen wordt bij ajax gesproken van een prestatiecultuur en zijn normen en waarden ondergeschikt. Ik vind dit juist wel verfrissend van de trainer. En wat is er nou raar aan om te vragen wat er aan de hand is, als een speelster zich niet goed voelt? Lijkt me juist belangrijk om de oorzaak te achterhalen en aan te pakken.

13 juli 2022 om 14:27

Ajaciedd2. Tuurlijk is dat niet erg om te vragen, maar wat ik proef in dit artikel is dat hij zich opstelt als een soort van leefcoach ipv voetbalcoach. Dan had die beter een ander vak kunnen kiezen. Voetballers zijn liever met voetbal bezig ipv ying-yang praat. Dat zie je ook wel terug in de resultaten die onder hem zijn bereikt.

13 juli 2022 om 13:01

Werkt natuurlijk beide kanten op, je kan niet verwachten dat spelers altijd volledig met je op een lijn zitten. Daarin mag je je aanpak als coach ook deels op aanpassen lijkt me.

13 juli 2022 om 14:09

Dat klopt, maar ik lees dit meer als dat de speelsters het onzin vinden en dan maar niet meer luisteren. Overigens kan nooit een complete selectie dezelfde werkwijze fijn vinden. Tuurlijk moet je er samen aan werken, maar dit klinkt alsof maar 1 persoon zich moet aanpassen, m.i. ook nog eens de belangrijkste als het over een individu gaat

13 juli 2022 om 13:54

Je moet wel je aanpak wat afstemmen op de groep. Je kan een bespreking van 2 uur houden maar als je steeds merkt dat na 1 uur de helft afhaakt, zal je het anders moeten insteken.

13 juli 2022 om 16:26

Ik heb niet de indruk dat Roord klaagt over de coach.
Het is wat wennen aan elkaar en dat is prima lijkt me.

Kortom: we nemen onze coach niet zo serieus?

13 juli 2022 om 12:54

Denk dat het ook typisch Hollands is dat we hier het niet zo nauw nemen met autoriteit en hierarchie. In andere culturen is respect voor anderen die in een hogere rang staat, of dat nou qua werk, leeftijd of status een stuk hoger. Hier zijn we vooral bezig met onszelf en hoe wij er zelf beter van kunnen worden, ook als dat ten koste gaat vd ander.

13 juli 2022 om 13:04

Met typisch Hollands is niets mis in een team dat Nederland moet vertegenwoordigen, lijkt me. Dat er een coach aan het roer staat die geen aansluiting vind bij de spelersgroep lijkt me nogal onhandig.

13 juli 2022 om 13:08

Zeker en normaal hebben vrouwen (tenminste die ik ken) niet zo'n moeite met 3 uur lang praten (helaas is dus 3 uur luisteren moeilijker).

13 juli 2022 om 13:19

Haha je spreekt uit ervaring hoor ik..

13 juli 2022 om 13:20

@oortap, mwha ben ik niet helemaal met je eens, bij de mannen staat ene Louis aan het roer, als er iemand autoritair en zich verheven voelt dan is hij het wel, en alle spelers respecteren de man en luisteren naar hem. Het is maar net hoe je je opstelt, zowel als trainer als speelster.

Eigenlijk staat ze hier dus te verkondigen dat ze hem eigenlijk niet heel serieus nemen. Hele leuke man, maar de werkwijze lachen ze wat om. Tsja dan word het natuurlijk niet gauw wat tussen hun. Vind het zelf ook maar een beetje een slappe lul.

Die oranje vrouwenvoetballers zijn dan totaal niet professioneel. Door de manager heen praten en afhaken als hij probeert te helpen.
👀👀

Wat was eigenlijk de reden dat hij perse bondscoach moest worden, en dan ook nog in eerste instantie naast zijn baan als clubcoach? Klinkt niet echt dat hij de geschikte man op de juiste plaats is.

Mooi aan anderen om te laten zien wat ze waard zijn. Ze zijn immers niet voor niets geselecteerd.

Opvolger van de bijna legendarische Wiegman was natuurlijk altijd al geen leuke start. Het te laat komen en parttime beginnen maakten wat daarna continu werd herhaald door o.a. Leonne Stentler maakt het dat heel Nederland deze man al niet meer serieus begon te nemen. En als je dan dit erbij hoort.. Ik denk niet dat deze man zijn termijn gaat uitzitten. Lijkt wel alsof er heel specifiek wordt gekozen hem als zondebok neer te zetten. een beetje een verhaal F. de Boer, die al vanaf het begin van zijn termijn 0 kans had.

In nederland heerst de: Deze bespreking had een mailtje kunnen zijn mentaliteit. Iemand had dat die vent denk ik even moeten vertellen😂

Leer eerst maar eens een bal over 5 meter in de loop mee te geven ipv achter de vrouw.

Ook dat gelul steeds op tv van die dames die ineens denken analistje te spelen en praten over tactiek en looplijnen.

Vervolgens kijk je de beelden en zie je gewoon een inspeelpass misgaan..

En dan ook nog net zoveel willen verdienen als de mannen.
In dat geval wil ik ook net zoveel betalen voor een wedstrijd als bij de vrouwen..

De aanstelling van Parsons als BC van het Nederlandse vrouwenteam is een giga blunder van de KNVB geweest. De keuze hiervoor bewijst dat de KNVB het vrouwenvoetbal niet serieus neemt. De man heeft een hele afwijkende visie, vooral gevormd in Amerika. Niet bepaald het voetbalwalhalla van de wereld. Beschikt nog steeds niet over het diploma CBV en brengt een cultuur met zich mee waar we niets mee kunnen. Na de korte EK-deelname dit jaar zal het hopelijk snel klaar zijn met de samenwerking.

Ik blijf erbij dat deze man niet bij deze groep past. Zeker niet na het succes dat ze onder Wiegman hebben behaald. Zoek dan iemand die in de lijn van je voorganger zit kwa werk stijl. Ze zullen misschien de volgende ronde halen, maar ver komen ze niet. Daarvoor zijn ze te afhankelijk van Miedema en Martens (als die wakker is)

Kunnen ze die gelijkgetrokken vergoeding nog terugdraaien?
Dit getuigt niet bepaald van een professionele manier van werken. Termen niet kennen, de bondscoach in de media afvallen en dat ook nog eens tijdens een toernooi.
Een vroege exit zou ze sieren, dan kunnen ze weer met beide benen op de grond gaan staan.

Klinkt alsof er in de communicatie nog wel eens wat misgaat.
Een professionele organisatie had dit voorzien. Ik betwijfel of de KNVB zo grondig is geweest bij de aanstelling van de nieuwe coach.

Jill Roord heeft zich niet eerder over een clubcoach en of vorige bondscoach kritisch uitgelaten. Nu doet zij eerlijk en openhartig haar verhaal en bevindingen over haar leidinggevende en de gehele bune valt over haar heen. Zelfs vrouwen die het karakter moord noemen. Doe toch even normaal en tel tot tien en denk na. Zij doe dit niet zomaar. Dus ik zou haar bevindingen maar serieus nemen. Overigens zie ik geen vrouwelijke coaches bij professionele mannen ploegen rond lopen momenteel.... En bij de vrouwen toch wel vrij opvallend veel mannen. Alsof een vrouw geen ploeg met volwassen piemeltjes kan runnen op professionel niveau. Zeker wel. Dus tja, voordat over een paar maanden iedereen gaat krammen dat de coach er niks van bakt. Jill Roord was 1st. En dan aan hem vragen wat hij er van vind zodat Parrson zijn dicktim verhaal kan doen....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren