Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Oranje wint de wereldbeker nooit. Waarom?

Laatste update:

Wij Nederlanders zijn een deugdelijk volkje: ontbijten met een krantje, naar onze negen-tot-vijf baan om te doen wat de baas ons oplegt, vervolgens met zijn allen in de file naar huis, rond zes uur dineren met het gezin en nog even DWDD kijken, om tot slot onder de wol kruipen. Dit is de hoeksteen van onze succesvolle samenleving. We lopen met zijn allen prima in het gareel. Dergelijk gedrag heeft ons als natie ver gebracht en vooral dankzij de Gouden Eeuw hebben we het goed, heel goed. Op voetbalgebied kom je nergens met ‘in het gareel lopen’.

Dat blijkt wel, want de uitvinders van het ‘Totaal Voetbal’ hebben tot nog toe één schamel EK gewonnen, terwijl een land als Italië met vier sterren pronkt op het blauwe hemd. De Italianen hebben een schitterend land en een fantastische cultuur, maar hun spelers waren zelden meer getalenteerd dan de onze. Wat is het dan? Waarom zij wel wereldkampioen en wij niet? Zit God erachter? Zijn het de fantastische verdedigers? Nee, het is puur een mentaliteitskwestie. Italianen zijn namelijk ‘furbo’ en wij niet.

‘Furbo’ is een Italiaans woord dat zich het beste laat vertalen door ‘gehaaid’. In Italië is het juist positief om ‘furbo te zijn’. Neem nu een baby. Deze pakt een stuk speelgoed af van een willekeurige andere baby en verstopt dit, om het later zelf te gebruiken. Wanneer ik, als buitenlander, hem dan ‘furbo’ noem, is dat een groot compliment. Een persoon met die eigenschap gaat het namelijk ver schoppen in het fascinerende land. Als ik een Hollandse baby ‘gehaaid’ noem, zullen de ouders me eerst vreemd aankijken, vervolgens niks zeggen en me dan nog een beschuit met muisjes aanbieden. Dit verschil in mentaliteit (en de factor geluk) ligt ten grondslag aan het significante verschil in het aantal mondiale voetbalprijzen tussen Nederland en Italië.

In mijn ogen is mentaliteit (naast talent) door de jaren heen belangrijker gebleken dan tactiek, want laat er geen misverstand over bestaan, de Nederlanders waren ‘tactische pioniers’. Niet voor niets hebben we nog steeds enkele van de meest hoog aangeschreven oefenmeesters en zijn we (lees Johan Cruijff) de grondleggers van het revolutionaire ‘Totaal Voetbal’. Dat ‘systeem’ was het Italiaanse ‘Catenaccio’ (overigens bedacht in Zwitserland) volledig de baas in de begin jaren zeventig. Het resulteerde helaas alleen in prijzen op clubniveau (Ajax tussen 1971 en 1973) en niet tijdens de landentoernooien, daar ging Oranje ten onder aan een gebrek aan mentaliteit (en eensgezindheid trouwens).

Voor een Italiaanse topvoetballer is ‘mentaliteit’ niet alleen negentig minuten lang strijden. Nee, verre van dat. Het is véél meer. Het is: "er in negentig minuten alles aan doen om de wedstrijd tot een optimaal resultaat te brengen". Laten we het woordje ‘alles’ er uit lichten: daarin zitten voor een ‘Azzuro’ niet alleen ‘hard werken’, ‘je teamgenoten helpen’ en ‘de tactiek uitvoeren’ (vanaf hier haken onze landgenoten af), maar vooral ook ‘het manipuleren van de scheidsrechter’ (zoals het uitvoeren van schwalbes) en ‘aanvullend, noodzakelijk theater’ (zoals het opjutten van tegenstanders).

Vrijwel geen enkele Nederlandse voetballer voldoet aan dit succespakket aan voetbalcompetenties. In de Oranjeselectie zit er welgeteld één en dat is nu juist diegene waarmee de gemiddelde Nederlander zich absoluut niet kan of wil identificeren: Mark van Bommel. In ons land vinden we de Limburger al snel irritant en/of arrogant.

Het Italiaanse voetbal is bezaaid met het type-Van Bommel. Niet bijster getalenteerd, maar wel in bezit van het 'succespakket aan voetbalcompetenties’. Daar is de Van Bommel-mentaliteit niet de uitzondering, maar de norm. Talent komt op de tweede plaats. Een super getalenteerde nationale selectie is geenszins nodig om een WK te winnen, daarvan is het lelijkste eindtoernooi ooit, vier jaar geleden in Duitsland, het pijnlijke bewijs.

‘Furbo’ heeft in 2006 ‘het WK van de armoede’ gewonnen voor Italië. Al strompelend, bijna angstig en met veel geluk kwamen de Italianen door de groepsfase. Er volgde een heetgebakerde ontmoeting met het Australië van ‘Saint Gus’. Daarin was het de linksback, Fabian Grosso genaamd, die een zwak Italië, wat al rood had gezien, erdoorheen loodste met een ‘gehaaid’ stukje acteerwerk. In ‘the dying seconds’ ging hij een Australisch verdediger voorbij, zag dat scoren moeilijk werd en haakte zijn been achter dat van de tegenstander. Met een zure grimas viel hij schreeuwend naar het gras. Penalty. Niet veel later liep Francesco Totti met dat irritante duimpje in zijn mond naar de hoekvlag, 1-2; wedstrijd gespeeld.

Grosso had de perfecte schwalbe uitgevoerd en werd er in Italië om bejubeld. Een armoedige tegenstander (Oekraïne) en een loterij (Duitsland) brachten de Italianen toen tot aan de finale. Daar werd er, in de gegeven speeltijd (dit keer 120 minuten), weer alles aan gedaan om een optimaal resultaat te behalen. Marco Materazzi deed dat verdedigend, maar vooral ook verbaal. Dat laatste dan met name aan het adres van de heetgebakerde supervedette van de Fransen. Uiteindelijk bezweek Zinedine Zidane onder de mentale oorlogsvoering en voerde zijn memorabele actie uit. Materazzi is nog nooit zo zelfvoldaan naar de aarde gestort. Resultaat: Frankrijk van slag, Italië wereldkampioen: ‘Furbo’ in optima forma.

Dan nu de toekomst: kunnen wij net zo ‘gehaaid’ worden als de Italianen? Nee, absoluut niet. De Italiaanse voetballer is gevormd door zijn unieke vaderland. In de Italiaanse samenleving word je geacht om je niet te veel van de regels aan te trekken. Doe je dat wel? Dan ben je al snel ‘hypocriet’ of ‘naïef’. Zodoende is het omzeilen van regels Italiaans erfgoed geworden. Dat erfgoed leent zich uitstekend voor het voetbalspel en voor spelers om ‘alles in werking te stellen voor het optimale resultaat’. Deze opzienbarende denkwijze zit niet in onze spelers en zal er ook nooit inkomen. Onze mentaliteit blijft 'de enige echte splijtzwam' op weg naar de finale.

Toch blijf ik positief: we zijn geen Italianen, we zijn Nederlanders; talentvol en creatief. Dat zijn onze troeven. Alleen vrees ik dat we er de totaal verkeerde bondscoach voor hebben om die troeven uit te spelen. Er is er maar één die het zou kunnen, maar die zit op een berg in Barcelona.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wel een leuk stuk dat je hebt geschreven. Ben het niet helemaal met je eens, helemaal niet wat betreft de bondscoach, maar vind je verhaal wel goed.

Wat ik minder sterk vind, is dat je in je uitleg niet houdt bij het 'furbo'. Sterker nog in je derde alinea heb je het al even over de factor geluk die mee speelt en in je twee na laatste alinea geef je af op de loting die Italië heeft gehad. Door bijvoorbeeld te zeggen dat de Oekraine een makkelijke tegenstander waren en dat Duitsland werd verslag in een loterij.
Ik bedoel dus dat je een punt probeert te maken door te zeggen dat Italianen gehaaider zijn dan Nederlanders, maar haalt je eigen punt hier en daar al een beetje onderuit.

Maar goed verder absoluut een leuk stuk om te lezen.

2 februari 2010 om 15:52

Ben het ook niet helemaal met de over die Italianen..
verder goed stukje!

2 februari 2010 om 15:55

Ik snap je kritiek. Alleen vond ik het wat te kortzichtig om 'geluk' helemaal niet te vermelden in het stuk. Dat je vindt dat ik daarmee mijn eigen punt onderuit haal, ben ik het dus niet mee eens. Verder lijkt het me vanzelfsprekend dat de Italianen niet alle wedstrijden op 'furbo' wonnen, maar het kwam wel bovendrijven op twee cruciale momenten.

4 februari 2010 om 01:26

Nederlanders zijn over het algemeen gewoon te 'netjes' en te 'lief'. Reacties als 'sneijder had rood moeten krijgen' (tegen Japan) 'van Bommel hoort niet in Oranje thuis' hoor je vaak.
Als pak 'm beet Ballack of Chielini iemand een rotschop geeft, gaat hij heus geen sorry zeggen. Hij is alleen maar blij en zelfvoldaan. Het belangrijkste: Heel Duitsland of Italie staat erachter.
Het is misschien een vies spelletje, maar voetbal is niet alleen techniek en tacktiek wat in dit stukje werd beschreven. Voetbal is meer dan dat. Voetbal is een beetje theater. Voetbal is de tegenstander uit zijn tent lokken.

Prima stuk!

Goed artikel hoor. En je geeft ook de pijnlijke waarheid weer. Over 1 stukje ben ik het niet eens en dat is dat je voornamelijk met mentaliteit kan winnen en er minder van talent afhankelijk is. Als je alles naast elkaar legt heeft de mentaliteit met Italie, Duitsland en in mindere mate Frankrijk in totaal 8 'sterren' en heeft het talent met Brazilie, Argentinie en Uruguay 9 sterren. Voor mijzelf kan ik niet bepalen waar Engeland tot behoord dus dat laat ik aan anderen.

Conclusie: Je kan niet winnen met enkel mentaliteit of talent, maar het ligt aan de juiste combinatie ervan. Daarom ben ik er van overtuigd dat Spanje het aankomende WK gaat winnen omdat het alle facetten beheers.

4*

3 februari 2010 om 08:20

Ik vind niet dat je de vergelijking kan maken tussen de mentaliteit van Italie, Duitsland en Frankrijk en het talent van Brazilie, Argentinie en Uruguay, deze laatste drie hebben namelijk extreem veel mentaliteit. In mijn ogen heeft Argentinie zelfs meer mentaliteit dan Italie, Duitsland een Frankrijk.

Het artikel vind ik lekker leesbaar, ben het alleen niet eens met je laatste gedeelte over de bondscoach.
4* dus.

Je hebt het goed en leuk geschreven, leest makkelijk weg.
Maar ik ben het niet met je eens, Italianen hebben mischien een andere mentaliteit, Maar ze hebben ook talentvolle voetballers, kijk naar totti, de rossi, pirlo etc.
Met alleen een over mijn lijk mentaliteit kom je er niet, al denk ik dat Nederland al behoorlijk meer van zulke spelers heeft. Zoals gezegd Van Bommel, maar ook De Jong, Heitinga, Sneijder zijn echt mannetjes die een tegenstander mentaal en op fysiek vlak kunnen gek maken.
dit aangevuld met de de prachtige acties die onze andere spelers in huis hebben denk ik dat Nederland echt een kanshebber op de Titel is.

En dan nog 1 ding, EK 2008. Nederland - Italie 3 - 0.

2 februari 2010 om 16:08

Die laatste zin klopt als een bus, maar toch was het Italie dat in de kwartfinales op een haar na de uiteindelijke winnaar die onverslaanbaar zou zijn eruit gooide (penalty's).

Ik vind dat Proevomaster een interessant onderwerp aanslaat met dit stuk. Want of het nou de Furbo is of iets anders wij zullen nooit dat meedogenloze hebben en we zijn op de een of andere manier te nuchter of te onzeker. Bij Italie heb ik nooit het idee dat ze een beetje last hebben van spanning of onzekerheid. Terwijl ik zeker weet dat sommige van onze spelers vlak voor de wedstrijd toch wel een beetje met kriebels in hun maag staan met een stel-het-gaat-fout mentaliteit.

2 februari 2010 om 16:21

@toposstick
Ook ik weet dat Italie veel talentvolle spelers hebben, die het niet alleen van hun mentaliteit hebben, maar om dat allemaal te beschrijven kom ik met 1000 woorden tekort. Ik heb ze al bijvoorbeeld al allemaal gebruikt.
Als ik meer woorden had mogen gebruik, had ik ook het WK van 1982 erbij genomen. Italië wint ook dat toernooi puur op mentaliteit, Furbo, want andere teams hadden velen malen meer talent. Zo was het Brazilie van ondermeer Zico op alle voetballende gebieden sterker. Toch wonnen de Italianen van dat team en zelfs het hele toernooi. De ster heette Rossi en die heeft daarna geen spreekwoordelijke pot meer kunnen breken. Zo zijn er heel veel voorbeelden.
Daarnaast vind ik Van Bommel als enige Furbo. Sneijder leert het ook wel een beetje en is een venijnig mannetje, maar die anderen (die je noemt) vallen niet in die categorie. De Jong en Heitinga zijn echte Nederlanders.

2 februari 2010 om 22:31

Daar komt het weer hoor...nederland-italie 3-0. Het is gewoon zielig dat Nl-ers alleen maar naar 2 successen kan verwijzen. Als eerst 1988, geweldige jaar voor alle Nl-ers.
En als 2e: Nederland-italie ek 08. Leuke wedstrijd voor NL en grootste trots sinds 88'
Hou toch eens op met dat Nl-it ek 08.

OT: ik vind het een leuk stukje. Alhoewel ik het niet met je eens ben dat voetballers alleen 'furbo' nodig hebben om te winnen. Kijk maar naar Brazil: zij spelen met liefde voor het spel waarbij hun hoofddoel is om plezier te hebben en zo goed en mooi mogelijk te spelen.
Voor mij is dat ook het belangrijkste en hetgeen waarbij voetballers hun meeste kracht kunnen halen.

Het probleem met Nederland is dat zij vaak een paar wedstrijden goed spelen, om dat vervolgens naar hun hoofd te laten stijgen en daarna falen in de wedstrijden die er echt toedoen. Neem als voorbeeld Nl-it ek08. Iedereen laat die E N I G E wedstrijd naar hun hoofd stijgen en nu geloven de meeste mensen dat NL gelijk een grote kanshebber voor de titel is.
Nee, dit Nederland is niet het Nederland dat het Wk of ek gaat winnen.

Ik geloof overigens ook dat Cruijff de enige man is die Nederland naar het WK kan leiden. Indien mannetjes zoals Sneijder hem zouden accepteren en alles op Cruijff's manier zouden laten doen.

2 februari 2010 om 22:41

Het is toch simpelweg gewoon de meest recente wedstrijd die ergens om ging tussen Nederland en Italie.
Daarom haal ik dat erbij, gewoon om duidelijk te maken dat Nederland niet slechter is als Italie op dit moment.

2 februari 2010 om 22:59

Nederland won die wedstrijd op counters en het Italie van het ek was gewoon erg zwak. Het lag dan ook voornamelijk aan de waardeloze bondscoach Donadoni en zijn opstellingen.

Nederland heeft echt niet meer kwaliteit als Italie. Als mensen zeggen ze hebben ongeveer dezelfde kwaliteiten dan kan ik mj daar nog in vinden maar meer, nee dat gaat een beetje te ver.

3 februari 2010 om 02:02

cruyff durft niets meer te doen, hij heeft de laatste jaren teveel kritiek geleverd en kan nu alleen maar falen...

3 februari 2010 om 12:34

Nederland heeft wel degelijk meer kwaliteit dan Italie, maar zoals hier in dit hele stuk beschreven wordt hebben de spelers van Italie meer wilskracht om te winnen.
Voetbaltechnisch is alleen Spanje beter dan Nederland, alleen draait voetbal niet alleen om het technische aspect.

13 mei 2010 om 03:15

Voetbaltechnisch zijn Brazilie en Argentinie ongetwijfeld de beste voetballanden ter wereld. Spanje komt er nu pas bij kijken!

13 mei 2010 om 03:13

En dan nog 1 ding, Italie 4x wereldkampioen en Nederland ? Juist jah.

Van Marwijk is goed genoeg.

Ja, boulahrouz moet mee, sneijder basis, dan heb je al 3 "italianen" Dan kunnen we de finale halen

2 februari 2010 om 17:59

Nou ik denk dat de enige trainer die ons naar een winst op een WK kan leiden inderdaad alleen de man op de berg in Barcelona is. Van Marwijk zijn statistieken zijn matig, eigenlijk vind ik ze slecht maar daar zijn velen van jullie het niet mee eens, en hij heeft toch echt niet het overwicht op een groep zoals Johan Cruijff dat heeft. Elke (nederlandse) voetballer ter wereld kijkt tegen hem op, ziet hem toch als dé verpersoonlijking van voetbal. Daarbij heeft die bewezen een briljante trainer te zijn. Ik zie ons echt niet winnen in Zuid-afrika. We zijn een van de gevaarlijkste outsiders maar ik zie ons niet als een echte kanshebber en met Johan Cruijff aan het roer, hoe raar dat ook klinkt, zou ik ons wel zo zien.

Goed stuk overigens. Een van je betere in mijn optiek omdat dit onderwerp mij meer aanspreekt.

2 februari 2010 om 20:16

Johan Cruijff zou geweldig zijn.
Stel je voor: Nederland - Argentinie, Cruijff - Maradonna.

3 februari 2010 om 10:48

Nou dan kan Maradonna wel inpakken! Ik zou in ieder geval echt een groot fan zijn van Cruijff als bondscoach. Mensen zeiken aan een stuk door op deze man maar hij is een van personen die het meeste invloed op de voetbal heeft gehad ooit. En zeker in positieve zin.

3 februari 2010 om 11:03

Ik denk niet dat die trainer op een berg in Barcelona zit die heeft het niet meer.
Nee de trainer die het zou kunnen zit op een goudmijn in Rusland. Dat is op dit moment onze meest briljante trainer.

4 februari 2010 om 17:04

nee niet op een goudmijn,
op de Olie en vooral Gasbronnen
verder helemaal mee eens

Ik vind het een harde titel hoor en vooral het woordje "nooit" daar schrik ik pas van.

Nederland heeft fantastische spelers rondlopen en sommige daarvan zouden ongetwijfeld het land waar ze voor uitkomen basisspeler zijn (van Persie,sneijder,van der Sar,robben en Seedorf om er een paar op te noemen)

Het klopt dat Italie met veel meer inzet speelt dan Nederland dat zie je want vaak zie ik Nederland spelen en dan denk waarom ga je niet je uiterste best doen op het veld.

Op basis van talent zou Nederland een van de grootste kanshebbers zijn voor het wk (engeland ook)maar het ligt puur aan de mentaliteit waarmee je op het veld gaat tegenwoordig.

Een speler met een uitstekende mentaliteit en minder talent zal meer kunnen bereiken dan iemand met veel talent en een mindere mentaliteit waarom? omdat die tot het uiterste gaat voor een goed resultaat.

Ik vind het een goed stuk je legt het goed uit en je noemt Italie een uitstekend voorbeeld van de (goede mentaliteit maar minder talent kwestie)

Je maakt goedlopende zinnen en maakt er een goed geheel van en je beschrijft het onderwerp uitgebreid.

4 sterren (geen 5 vanwege de harde titel)

2 februari 2010 om 17:43

Ik vind het juist een hele goede titel, die titel lokt lezen erg uit! Je wil heel graag weten wat zijn argumenten daarvoor zijn.
Maar ik snap je wel hoor elke keer als het wk komt, blijf ik toch hopen!

goed stuk, 5 sterren

leuk stuk. naar mijn mening heb je ook gewoon gelijk. ik heb me in het verleden ook al zo vaak geërgerd aan deze Nederlandse mentaliteit. misschien wel de voornaamste reden dat ''wij'' Nederlanders altijd een tegendoelpunt krijgen in de laatste minuten. of nooit een penalty reeks kunnen winnen. de over-mijn-lijk mentaliteit ontbreekt jammer genoeg denk ik. Wernbloom (geen Nederlander, maar de Nederlandse denkwijze bijgebracht) had bijvoorbeeld tegen Bolat moeten zeggen: '' rot op, dit is mijn plek'' of iets in die trend. maar nee, Wernbloom gaat áchter Bolat staan, waarna hij in de 95e minuut AZ hoogstpersoonlijk en totaal vrijgelaten uit de CL mag koppen.

dit is even een voorbeeld van de Nederlandse mentaliteit. de mentaliteit waarin je al snel lastig wordt gevonden. en wanneer je zoals bekend met je hoofd boven het maaiveld komt, het eraf wordt gehakt.

wel vind ik dat er een uitleg van jezelf in je collumn ontbreekt waarin je uitlegt waarom Nederlanders zo zijn, en nooit zo kunnen worden als de Italianen.

2 februari 2010 om 17:01

Ik zeg toch uit dat de Italianen gevormd zijn door hun land van herkomst? Dat is een proces van cultuur, wat decennia en zelfs eeuwen in beslag neemt. Ik kan hier wel uitweiden over de totstandkoming van Italië, de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog, het fascisme, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, maar dat boeit de meesten hier niet en past niet binnen het maximale aantal woorden.
Jouw voorbeeld tav AZ spreekt natuurlijk boekdelen. Wernbloom heeft zeker geen 'furbo', maar in dit geval lag het misschien ook aan de kwaliteiten van de Scandinavier. Furbo is wel te vergelijken met een over-mijn-lijk-mentaliteit, maar jouw term associeer ik weer eerder met harde overtreding. Furbo associeer ik eerder met manipulatie en de regels omzeilen.

snap alleen je italiaanse vergelijking niet, want nederland is qua kwaliteit tog zeker beter dan italie.
maarja, wel goed stuk.
kijk, tegenover spanje, argentinie en brazilie is het heel lastig. spanje heeft met voorsprong het beste team en spelen ook gweldig. argentinie en brazilie hebben een dooodelijke aanval en speler ook zeer goed samen. argentinie moet eerst maradonna wegsturen, maar ze kunnen het wel.

dan heb je nog nederland, frankrijk, italie en duitsland. dit zijn de landen die qua kwaliteit ongeveer hetzelfde zijn. soms spelen ze wereldwedstrijden en lijken ze de topfavoriet (zie NL vorig jaar). maar ze zijn niet goed genoeg om de andere 3 te kloppen. natuurlijk, er zit niet heel veel vershil in, maar het is toch de klasse van spanje, brazilie en argentinie om iets te forceren wat geen andere ploeg kan.
zeer moeilijk uit te leggen, maar je snapt 't wel un beetje denk ik. (maarja, dit is dan mijn mening he).
en uhm, spanje is tog egt veruit de beste op 't moment. beste 3 middenvelders van de wereld (fabregas, xavi, iniesta) dan nog silva, die ook zeer zeer goed is. aanval met torres en villa kun je alleen maar van dromen. alleen argentinie heeft een betere. (messi, higuain en milito).

2 februari 2010 om 16:28

Haha. Huntelaar beter dan Toni? Sneijder beter dan Totti? Stekelenburg beter dan Buffon? Mathijsen en Ooijer een beter duo dan Cannavaro en Materazzi? De Jong beter dan Gattuso?

2 februari 2010 om 19:06

Huntelaar beter dan Toni? Neej, allebei even slecht
Sneijder beter dan Totti? Ja, sneijder is beter
Stekelenburg beter dan Buffon? Neej, Buffon is beter
Matthijsen en Ooijer beter dan Cannavaro en Materazzi? Allebei matig
De Jong beter dan Gattuso? Ja, de Jong is beter

2 februari 2010 om 19:24

Onzin zeg.. Je moet dan ook de juiste spelers met elkaar vergelijken hoor.
Huntelaar beter dan Pazzini, Gilardino of Borriello? Nee, iets minder.
Sneijder beter dan Totti? Ik denk evenwaardig
Stekelenburg beter als Buffon? Daar hoeven we niet over te spreken, duidelijk nee.
Matthijsen en Ooijer slechter dan Cannavaro en Chiellini? Duidelijk ja
De Jong beter dan De Rossi? Ik denk het niet.

Kwalitatief gezien hebben beide ploegen verschillende soorten spelen en ook nog een een heel andere formatie waardoor je het niet kan vergelijken. Ik denk dat als je het plaatje in het geheel bekijkt dat Italie een beter doelman en verdediging heeft. Het middenveld is evenwaardig en de aanval vind ik ook ongeveer evenwaardig.

2 februari 2010 om 19:51

De hele italiaanse verdediging is beter en vanaf daar stopt het.
Misschien een verdedigende middenvelder verder een Pirlo in vorm.

Van Persie beter dan alle Italiaanse spelers ? Ja.
Robben beter dan alle vlankspelers ? Ja.
Elia een groter talent dan De Rossi of Balotteli ? Misschien.

On: Leuke tekst maar niet zo logisch en verklaarbaar als je vorige teksten, het is inderdaad een mentaliteitskwestie maar ik denk dat het meer ligt aan de spelwijze van Nederland.italie kan je dan zien als een Manchester United of Chelsea , raad is welke land Arsenal dan moet zijn?

2 februari 2010 om 19:56

Ahaahaha laat mij niet lachen jongen. Van Persie beter als alle Italiaanse spelers? Ga tennis dan maar volgen ofzo.

Verder wie zegt dat Italie met flankspelers speelt? Dat is niet altijd zo hoor en met een middelveld doel ik op vooral het verdedigend aspect. V Bommel en De Jong Vs Pirlo en De Rossi. Ik hoef al niets meer te zeggen, deze laatste schat ik namelijk iets hoger in.

Italie is over het hele plaatje heen gewoon iets beter als Nederland. Nederland wint eens één keer van italie, en dat vooral op een counter manier en men waant zich hier al heer en meester en beter dan de Italie. Zucht zucht en nog eens zucht

2 februari 2010 om 20:05

Volgens mij gaat heel deze column niet eens over de talent van NL. proevomaster prijst zelfs de creativiteit en de prachtige spelers van NL. Hij wil alleen duidelijk maken, dat nl iets mis. Dat furbo gebeuren. Ik ben het met hem eens. V bommel is inderdaad zo een, edgar davids in het verleden ook. Het is jammer dat nl elftasl niet meer van zulke jongens hebben. Het lijkt bij vlagen soms op arsenal. Mooie voetballers, maar als er ''gevochten'' moet worden voor een overwinning ho maar.

2 februari 2010 om 20:21

Dat doe ik al , en Roger Federer is beste

Misschien spelen ze er niet mee omdat ze geen goede spelers hebben voor op de flanken?
En ja Van Persie is beter dan alle spelers van het Italiaanse voetbalelftal op dit moment, wie is er beter volgens jou ? Del Piero ? Totti ? Inzaghi ? Allemaal over hun top-spelertjes.
Met de Rossi en Aquilani hebben ze nog degelijk middenvelders verder is het allemaal verdedigen en verdedigen hopend op een counter die effect heeft.
Egypte en Brazilie waren veel beter als Italie.

2 februari 2010 om 20:51

Ik vind dat Italie helemaal niet zoveel kwaliteit heeft. Robben, Sneijder, Van Persie, dat zijn spelers die ze bij Italie wel wilden hebben dat weet ik zeker! Denk dat ze erg aan elkaar gewaagd zijn kwalitatief maar onze aanval is beter, dat weet ik zeker.

2 februari 2010 om 21:33

Nu jullie hier toch een discussie over beginnen, Nederland heeft kwalitatief misschien wel een sterkere selectie. Als Van der Sar meegaat hebben we een betere keeper. De verdediging van Italie is beter. Middenveld gelijkwaardig. Aanval van Nederland is echt veel en beter dan die van Italie. De kracht bij Italie lgt vooral in de verdediging.

Verder Provoemaster wil ik je bij deze complimenteren met je goede column. Feit blijft dat Italië er in tegenstelling tot ons letterlijk alles aan doet om te winnen. Maar ik moet zeggen dat Nederland naast Van Bommel ook wel wat 'killers' rond heeft lopen. Ik doel dan op De Jong, Sneijder en Boulahrouz, die er altijd ook letterlijk alles aan doen om te winnen. Ook Robben en Kuyt zijn geen lieverdjes.

2 februari 2010 om 21:54

haha als Vd Sar meegaat hebben we wel een veel betere doelman. Juist jah, Buffon is heus wel beter. Daarom moest Vd Sar ook schuiven bij Juventus toen ze Buffon aantrokken. Vd Sar is super maar Buffon is toch iets beter hoor.

Middenveld verdedigend is Italie beter, aanvallend nederland iets beter. Als echte spitsen schat ik een Borriello, Pazzini, Gilardino hoger in dan bv een Huntelaar of Van Nistelrooy. Nederland is kwalitatief heus niet beter.

2 februari 2010 om 23:27

@ Sa2juve

Deze discusie is zinloos want iedereen heeft zo z'n voorkeur. Ik weet als enige hoe het werkelijk zit :-). Komt ie:
Mocht Van der Sar meegaan, dan is hij absoluut de beste doelman van het WK en dus beter dan Buffon. Het verleden telt niet.
We kunnen jou natuurlijk ook niet serieus meer nemen als je de Italiaanse spitsen beter noemt dan Van Nistelrooij. Sorry, maar hiermee maak je jezelf compleet belachelijk.
De controlerende middenvelders van Nederland zijn zeker gelijkwaardig, maar in mijn ogen (en dus waarheid) zelfs beter. Pirlo is waanzinnig overschat, net zoals Van Bommel en zeker De Jong waanzinnig zijn onderschat.
Sneijder, Robben, Van Persie zijn stuk voor stuk betere spelers dan wie de Italianen kunnen opstellen. Aanvallend zijn de Italianen zelfs gemiddeld en niets meer dan dat.
Alleen de verdediging van Italie oogt iets sterker, maar ook daarvan is de franje wel af.
Italie heeft enorme mazzel met z'n poule en die zullen ze wel doorkomen. Daarna is het nog hooguit 1 ronde en exit Italia.

Uchg...ik heb gesproken!

2 februari 2010 om 23:47

Ahaha jij probeert hier het slimme mannetje te spelen terwijl je onzin uitkraamt.

Buffon is nog steeds minstens evengoed als Vd Sar hoor. De verdediging van Italie is zowiezo beter als die van Nederland. Verderdigende middenvelders zoals De Rossi en Pirlo zijn gewoon iets beter als Van Bommel en De Jong.
Aanvallend heeft Nederland wel troever met die spelers die je noemt maar Van Nistelrooy is ook niet meer wat het geweest is hoor. Borriello, Gilardino en Pazzini schat ik dus zowiezo evenhoog in.

Arrogante hollanders zeg, ze winnen één keer van Italie dat toen erg zwak is en ze wanen zich kwalitatief al beter gaap. En dan ook nog het lef hebben om te spreken over een zwakke poule, die van Nederland is niet veel sterker. En exit Italia na de tweede ronde hmm, dat weten we niet hoor. Ze kunnen in ieder geval daarna tegen een Nederland uitkomen

3 februari 2010 om 01:46

van Nistelrooy eet die C-garnituur spitsen die je daar noemt levend op;

3 februari 2010 om 20:23

Italie zit vol met talent, dat jij Italie niet zoveel kwaliteit vind hebben heeft denk ik meet met jou voetbalkennis te maken. Nederland zou Giovinco, Rossi,balotelli,pazzini, ook zeer graag willen hebben.

2 februari 2010 om 17:04

@gooner4:
De landen die jij opnoemt kloppen (helaas, hoogst waarschijnlijk) Oranje ook op basis van talent. Ik heb juist voor Italië gekozen, omdat de mentaliteitskwestie wat betreft de Nederlanders me dwars zit. Italië staat qua mentaliteit aan het andere eind van het spectrum. Daarom vond ik het interessant. Een voetbaltechnische vergelijking met een land als Spanje is in die zin weer relevant in mijn ogen. Ik ben het trouwens met je eens; Spanje heeft spelers van absolute wereldklasse. Het zijn allemaal geraffineerde supertalenten. Ook zij hadden vaak last van hun zwakkere mentaliteit, maar door de huidige overdosis aan talent en kunde is er geen houden aan.

1 foutje bij Italie - Australie er staat einduitslag 1-2, het was 0-1 niet dat het veel uitmaakt maar toch
Verder goed stukje

Prima stuk, ik las het nadat ikzelf ook mijn licht over Oranje liet schijnen in een clubexpertartikel... Je hebt gelijk, weinig aan toe te voegen. 5*

Je hebt wel in grote delen gelijk. Duitsers zijn er trouwens ook erg goed in. Nooit bijster getalenteerde en creatieve spelers. Maar wel spelers die er alles er aan doen om te winnen. Schwalbes maken, de tegenstander irriteren en erg arrogant. Niet sportief maar wel de juiste winnaars mentaliteit om een eind toernooi te winnen.

2 februari 2010 om 18:02

De Duitsere lijken wel een abonnement op geluk te hebben door vaak laat in de wedstrijd te scoren.

Dat is ook een van de factoren naast de mentaliteit om ver te komen.

2 februari 2010 om 18:10

Als wij in Nederland nog de mentaliteit hadden zoals die er was in de Gouden Eeuw dan hadden wij het veel verder geschopt. Die mentaliteit is er in de VS. Nederlanders zijn onderdanig geworden met name door een gebrek aan leiderschap in de 19e eeuw en natuurlijk door de bezetting van Duitsers waarna Nederland helemaal failliet was en wij ons handje op moesten houden bij de Amerikanen die ons een flinke zak geld gaven voor de wederopbouw. Sindsdien is het; doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Er zijn maar weinig Nederlanders trots op hun eigen land. In Italië, Duitsland of Frankrijk is dat wel even anders.

De Duitsers hebben over het algemeen minder goede spelers dan Italië. Duitsland is gewoon een team. Overigens ben ik het niet eens met het artikel, omdat Nederlanders in andere sporten wel uitblinken bijvoorbeeld met het goud van de waterpolo vrouwen op de Olympische spelen. Daar kregen de Italianen een lesje Furbo van de Nederlandse dames.

Een groot voordeel voor andere landen is dat hun spelers samenspelen in hun eigen land of in dezelfde competitie spelen en elkaar dus veel beter kennen. Xavi en Iniesta spelen wekelijks samen. Bij Roma liepen De Rossi, Totti en Aquilliani. Bij Bayern Lahm, Klose, Kahn, Balack, Podolski etc. De enige keren dat Nederland er dichtbij was in '74 en '78 speelde de helft van het team bij Ajax, een andere groot deel bij Feyenoord en nog een kleine groep spelers bij andere clubs. Het is gewoon lastig om een Nederlands elftal te creëren in die paar wedstrijden per jaar.

Het is een mooie tekst maar als ik sommige stukken lees dan kookt mijn bloed over als Italiaan zijnde.
In het eerste stukje zeg je dat de Italianen zelden meer getalenteerd zijn dan de Nederlanders, daar ben ik het totaal niet mee eens. Nederland heeft nu hier en daar enkele prachtige voetballers (cruijf, Van basten, Gullit en de generatie van nu met Robben, Van Persie, Sneijder, Vd Vaart) maar voor de rest steekt de kwaliteit in Italie met kop en schouders er bovenuit in Italie. Ik weet wat je dan wil duidelijk maken hoor. Je moet ook veel kwaliteit hebben om een wereldkampioenschap te winnen, maar ook inderdaad mentaliteit en een groep die collectief goed in elkaar zit. Dat is bij Italie heel vaak het geval, alleen al als je hun het prachtige Fratelli D'italia hoort zingen. Of je nu turk, belg, nederland of iets anders bent, als je de italianen hun volkslied hoort zingen dan krijg je toch wel kippenvel denk ik.

Ergens anders zeg je dat zeg je dat de Italianen er alles voor over hebben om te winnen, dat is nogal dubbelzinnig vind ik. Precies of ze gaan vals spelen om hun doel te bereiken, dat is dus totaal niet waar. Bij ieder land heb je spelers die graag neergaan, dus ik vind dit wel erg zwak en dat is echt wel neerbuigend tegenover Italianen. Ze zijn een ploeg met kwaliteit, mentaliteit, goede tactiek en een groep die elkaar moed inpraat als het even niet gaat.

Dat je zegt dat Italie het wk van de armoede heeft gewonnen vind ik echt onzin. Wanneer je in een groep terecht komt met Ghana, Vs en Tsjechie mag je je totaal niet gelukkig prijzen. Alle drie de ploegen hadden enorm veel kwaliteit en het was één van de sterkere groepen op het wk. Ik weet niet welk wk jij hebt gezien maar in de groepsfase was Italie heer en meester. Tegen zowel Ghana als tegen Tsjechie hebben ze overtuigend en verdiend gewonnen en de scores in die wedstrijden konden veel hoger zijn. Tegen Vs had Italie inderdaad een mindere wedstrijd en kwamen ze met tien man te staan na de rode kaart van De Rossi. Toen kwam er een karaktereigenschap naar boven bij italie, mentaliteit tonen en vechten voor wat je waard ben. Hierdoor hebben ze alsnog een dik verdiend punt gehaald.

Het enige waarmee ik akkoord ben is dat ze tegen Australie onterecht een strafschop krijgen. Je vermeld hier wel niet dat ze in deze wedstrijd minstens 3 niet te missen kansen mistte en als deze zaten was het over en uit voor Australie. Beetje jammer dat je hier weer wil zeggen dat Italie met geluk is doorgeraakt. Dat je over de wedstrijden tegen Oekraine en Duitsland niet spreekt zegt al genoeg, Italie speelde hierin meesterlijk en daarom praat je er blijkbaar niet over. Ze verdiende die finale op basis van voetbalkwaliteit, mentaliteit en doorzettingsvermogen. Niet op basis van ietswat geluk dat ze hebben gehad tegen een Australie bv.

Tegen Frankrijk lijk het precies dat je in je artikel wil duidelijk maken dat Italie niet had gewonnen als Zidane nog op het veld was. Onzin, ik zal je ook uitleggen waarom. Je spreekt wel niet over de wel heel erg lichte gegeven strafschop in de eerste vijf minuten van de partij waar Materazzi een fransman amper tot niet raakt. Dan spreek je wel niet van ongeluk, beetje spijtig. Italie kwam in die partij verdiend langs zij en Toni kopte nog op de paal enkele minuten later. Nee, Italie was in de eerste negentig minuten duidelijk de baas. Ook jammer dat je niet zegt dat Italie een doelpunt onterecht werd ontnomen want de 2-1 was namelijk geen buitenspel. Als dat doelpunt geldig werd gekeurd waren er geen strafschoppen nodig. Tijdens de strafschoppen moest Trezeguet zowiezo een strafschop nemen, en in de finale heeft hij die gemist. Op basis van de hele wedstrijd verdiende Italie de titel, of je dat nu geluk noemt of niet. Als je een Champions League, wereldbeker, europese beker of wat dan ook wil winnen, je hebt altijd een beetje geluk nodig.

Je voorlaatste alinea snap ik niet goed. Als je doelt op opvoeding, Italianen worden wel heel erg streng opgevoed. Respect is daar een vereiste, als je daar niet aan voldoet wordt je meteen scheel bekeken en uitgemaakt voor het vuil van de straat. Maar goed, nederlanders zijn geen Italianen. Dat zal ook nooit zo zijn, maar goed (niet beledigend bedoelt)

2 februari 2010 om 20:32

@sa2juve
Ik wil even benadrukken dat ik niet alle Italianen duikelaars vind. Wat ik wel vind is dat Italianen zich gemiddeld genomen minder aantrekken van de regels (in zowel voetbal als het totale leven). Daardoor zijn er in het voetbal meer relatieve meer Italiaanse duikelaars dan Nederlandse. Italianen zijn slimmer op het veld dan Nederlanders. Ze doen er werkelijk alles aan om een goed resultaat te behalen. Zover ik weet, en ik ben geen Italiaan, wordt dat er ook gewaardeerd.
In mijn voorlaatste alinea probeer ik aan te geven dat die wedstrijdmentaliteit zo is gegroeid vanuit de Italiaanse cultuur. Die manier van denken wordt doorgegeven, inderdaad middels opvoeding, en ik vind dat fascinerend. Eigenlijk komen we tot dezelfde conclusie want je zegt: " Maar goed, nederlanders zijn geen Italianen. Dat zal ook nooit zo zijn".
Verder ben ik geen fan van de Italiaanse stijl van voetballen. Ik wil aanvallend voetbal zien, met drie spitsen, lekker naïef en dan geen kampioen worden. Zo ben ik nu eenmaal opgevoed en wij Nederlanders hoeven trouwens ook niet zo nodig wereldkampioen te worden, zolang we maar schouderklopjes krijgen voor ons vertoonde spel. Daar tekenen we voor.

Ik heb juist het gevoel dat het een best mooi wereldkampioenschap was in 2006, een wedstrijd zoals Duitsland Italie zal ik nooit meer vergeten, zo heb ik Nederland niet vaak zien spelen hoor. Bovendien, als Interista, heb ik ontzettend veel complimenten gekregen over de derby tegen Milan. Ja de ploegen gaan tot het bot om te winnen van elkaar, maar er zat veel meer in de wedstrijd: strijd, passie, aanvallend voetbal. Het enige wat jammer is dat ik helaas naar een droeftoeter van een commentator moet luisteren, in plaats naar Fabio Caressa of mijn idolaat Roberto Scarpini.
Dat van Bommel niet gewaardeerd wordt om zijn irritante trekjes heeft meer te maken met de club waar hij van afkomstig is, Sneijder is mijn insziens meer een kwalletje dan van Bommel die het spel tenminste nog slim speelt. Bovendien heb ik niemand aan Inter zijde horen klagen over de rode kaart van Sneijder tegen Milan, zelfs Mourinho niet zo.
Daarnaast voel ik me ontzettend aangesproken als Indische Nederlander dat je niet vermeld waardoor de Nederlanders ook zo succesvol waren in de Gouden Eeuw, niet alleen door het Nederlandse volk zelf maar de brute wijze waarop zij de archipel onderdrukte en uitbuitte.

Laten we beginnen met: l'italiano è sempre più furbo di tutti, aan jullie wat het mag betekenen. Laten we niet vergeten dat Malouda in de finale een prachtige schwalbe maakte, maar dat kwam omdat Materazzi natuurlijk in de buurt was dus dat moet wel een penalty geweest zijn! Laten we niet vergeten hoe Italië in 2002 genaaid is, maar dan hoor je de meeste mensen niet praten.

Het echte probleem is dat er hier in Nederland al een half jaar van tevoren uitgekeken word naar het WK en als de 1ste wedstrijd in de groep word gewonnen, wordt er gefeest alsof ze het WK al gewonnen hebben en de druk die word maar opgevoerd en opgevoerd en opgevoerd. Waar ze dat hier in de 1ste wedstrijd doen, doen wij het pas in de kwartfinales en de druk is gewoon minder dan dat er elk jaar word gezegd Oranje moet kampioen worden, Oranje moet kampioen worden terwijl ze eigenlijk alleen maar een EK hebben gewonnen. In Nederland willen ze nou eenmaal het totaal-plaatje, wat gewoon niet bestaat, een 1-0 overwinning in de laatste minuten tegen Albanië word hier als héél slecht gezien, terwijl je in Italië niemand hoort klagen als zoiets gebeurd, DE Drie Punten Zijn Binnen! en daar gaat het om.

Ten slotte sluit ik me met alles aan wat Sa2juve zegt, die haalt de worden uit mijn mond.

P.s.: De echte furbi's zijn de Fransen die flikken het pas elke keer! (zonder dat iemand klaagt)

2 februari 2010 om 19:53

Met je eerste zin ben ik het totaal eens :P. Altijd als er een artikel komt over Italie zijn de meningen hier altijd hetzelfde. Ofwel is het pff anti voetbal of het is typisch verdedigend of het meest gebruikt, geluk. Terwijl Italie alles behalve verdedigend speelt of wat dan ook. Geluk heeft elk land wel eens, maar zo vaak heeft Italie niet geluk gehad.

Men spreekt wel altijd over de wedstrijd tegen Australie maar voor de rest kan ik mij geen geluk voorstellen. In 2002 werden de Italianen erin genaaid door de Koreanen die de scheidsrechter blijkbaar hadden omgekocht. Wie daar over twijfeld moet maar eens naar de herhaling van die match gaan kijken, bah wat walgelijk was dat toen zeg.

En tsja italie is resultaat gericht, dat is natuurlijk zo. Ik denk dat het ook normaal is. Daar waar Nederlanders klagen als Nederland maar 1-0 wint tegen een klein land zouden ze in Italie zeggen: Ach, we hebben gewonnen. Of het nu met 1-0 of 5-0 is, je krijgt dezelfde punten. Verder vind ik dit artikel een beetje negatief getind. En dan zwijg ik maar over sommige vergelijking en uitspreken van sommige leden.

3 februari 2010 om 00:00

Hahaha ja inderdaad vandaar laat ik ze in hun eigen waarde Forza Italia!

6 juni 2010 om 15:41

Furbo:
Nederlands
arglistig
boosaardig
doortrapt
gehaaid
gemeen
geniepig
geraffineerd
geslepen
gewiekst
glad
gluiperig
hatelijk
kwaadaardig
kwaadwillig
listig
onbetrouwbaar
oneerlijk
onoprecht
scherpzinnig
schrander
slim
slinks
sluw
spitsvondig
uitgekookt
uitgeslapen

Gehaaid is niet de beste omschrijving voor de Italianen,...hierboven staan er een aantal die veel beter zijn,..
Wat te denken van uitgeslapen,..scherpzinnig,..gewiekst,...
Bij het lezen van je artikel viel mn mond open van verbazing,....wat een onzin!
Alsof ze alleen maar kunnen winnen omdat ze Furbo zijn,...nee ze winnen voor volk en vaderland,...hun trots om het land te mogen dienen,...en niet om hun transferwaarde te laten stijgen!
Daarnaast zitten zowel jij als Sa2juve er allebei naast wat betreft de strafschop tegen Australie,...het was er wel degelijk 1,...de arbiter stond er een meter of 3 4 vanaf en de speler in kwestie protesteerde niet eens,....hij(grosso) stapte over de verdediger heen en zijn andere been werd vastgehouden door de verdediger,..heel even maar genoeg om hem uit balans te brengen. En dan hebben we het nog niet over de onterechte rode kaart van Matarazzi,..die zuiver de bal speelde,..het was Zambrotta die de speler van Australie de doorgang belette,...hooguit geel voor Zambrotta dus.

Maar goed gedane zaken nemen geen keer,..italie is kampioen en niet alleen omdat ze Furbo zijn,...tuurlijk het helpt maar dat is het niet,...geen haantjes gedrag,...een goed collectief,....weten waar je voor speelt,....en het doel heiligt de middelen!
Dan nog even over het mooie spel van Nl,...herinner je je Portugal -nederland nog??
Zo mooi voetbal was het niet en wat zijn er een hoop zwanen gestorven die wedstrijd,...en een hoop doodschoppen,....

Voor mij sla je de plank grotendeels mis met je artikel over Furbo,...verdiep je eens wat meer in de italiaanse cultuur en mensen voordat je zoiets schrijft

@ Sasa
Ik kan zeker met je meegaan, ik hoop dan ook dat je mee kan gaan dat dezelfde veronderstellingen over PSV ook altijd gelden en je die ook consequent afkeurt. Zowel Italie als PSV spelen realistisch, maar als het kan spelen ze ook mooi voetbal.

Mooi stuk over mijn twee landen , maar Nederland heeft naar mijn mening met van Marwijk zeker kans om kampioen te worden. Verder mooi, helder, goed opbouwend en creatief verhaal. Klasse!

Wow, je kan dus wel gewoon normaal spreekwoordelijk Nederlands.

Briljant stuk! Iedereen die dat anders ziet, snapt niet hoe een goede column eruit ziet! Je hoeft het er dus niet mee eens te zijn, maar het is wel waar :-)

Toch blijf ik als eeuwige rasoptimist geloven in een titel voor NL.

Erg goed stuk. Het is jammer dat een aantal leden hier de essentie van je stuk niet zien. Denk wel dat je beter Duitsland als voorbeeld kon nemen maar goed een italie voldoet ook. Die laatste zin ben ik het totaal met je eens. Het is jammer dat de jeugd in nederland de kwaliteiten van cruijff niet kennen

En iedereen moet het doen met z'n eigen troeven. Ik vind het belachelijk om te zeggen dat je een wk moet winnen door middel van de scheidsrechter te manipuleren en zo van die toestanden. Op die manier heeft Brazilië niet vijf keer de titel in de wacht gesleept hoor. Voor mij is mentaliteit, tactiek en teamspirit. Jammer dat sommige het voetbal verzieken met andere zaken omdat ze niet beschikken over de echte eigenschappen.

Je beste stuk so far Proevo... echt een beauty, waar ik me helemaal in kan vinden. De huidige generatie vind ik mentaal zelfs nog een gradatie minder dan je omschrijft. Totaal geen persoonlijkheden, die als echte nobody's door het leven zouden gaan als ze niet een beetje konden ballen.

Ik als Arsenalfan ondervind regelmatig hoe mijn ploeg op elke mogelijk manier wordt afgetroefd behalve de voetballende (enkele keren daar gelaten).

Sowieso is de Nederlandse voetbalschool niet geschikt voor toernooi voetbal. Het systeem dwingt geen geluk af. Elke bal naar voren zit een gecalculeerde gedachte achter, elke aanval moet tot een 100 procent kans leiden, als dat er niet in ziet moet het balletje terug gespeeld worden zodat opnieuw begonnen kan worden met aanvallen. Juist bij toernooi voetbal moet je geluk afdwingen, dat is gewoon nodig.
.
Zoals anderen hierboven ook zeggen, is Duitsland ook een goed voorbeeld voor mentaal sterke spelers. Maar bij hen komt het deels omdat zij fysiek (conditioneel) veel beter zijn dan elk ander volk. Eenzelfde handeling vergt een Duitser gewoonweg minder kracht dan een Nederlander, daarom zijn ze in de 90e minuut nog even goed als in de 1e, nog even geconcentreerd en nog even fris. Bovendien zijn ze zo enorm functioneel. Elke stap die een Duitser zet is met een bedoeling (kuyt is nog minder Duits dan dat hij Nederlander is).
De huidige en komende Duitse generaties hebben hun fysieke en mentale voorsprong ook nog eens gemixed met creatieve en skillvolle spelers (veelal duitse allochtonen) zoals Marin en Ozil... dit is echt eng aan het worden. Ik zie ze dan ook als topfavoriet komend WK en ben er van overtuigd dat ze het EK of het WK daarop sowieso gaan winnen (als komend wk te vroeg komt).

Ik begrijp trouwens wel waarom je Italie hebt gekozen en niet Duitsland, simpelweg omdat het italiaanse voetbal meer parallellen kent met het Italiaanse leven dan Duits voetbal met de duitse maatschappij. Bovendien is het origineler om Italie te nemen ipv Duitsland. Dat maakt je column nog aantrekkelijker.

Maar nogmaals, ik vind dit echt je sterkste stuk tot nu toe. Hopelijk kom je met meer van zulke stukken (en minder Psv).

3 februari 2010 om 03:54

Ben het niet helemaal met je eens wat betreft de Nederlandse voetbalschool (wel over de Duitse). Als je kijkt naar de succesperiodes van Ajax dan zie je juist dat door het optimaal uitvoeren van het positiespel wel geluk kan worden afgedwongen. Er wordt vanuit de positie veel druk gezet op de bal, waardoor fouten bij de tegenstander worden afgedwongen die je dmv superieur positiespel kunt uitspelen. Jij kijkt naar het aanvalsspel in balbezit, en te weinig naar de houding bij balverlies.

3 februari 2010 om 11:45

Daar heb je inderdaad een heel goed punt. Maar Ajax dwong dit geluk vooral af in de competitie, en in veel mindere mate in de CL (zover ik het heb meegekregen). Zeker op een eindtoernooi waarbij je in een relatief korte periode veel zware wedstrijden hebt, is pressievoetbal uiterst vermoeiend.

3 februari 2010 om 13:58

@persiagooner:
De mentaliteit van de Duitsers is uniek en weer een heel ander verhaal dan de Italianen. Daar durf ik me (nog) niet aan te wagen, maar ik heb wel een idee van waar die mentaliteit vandaan komt. Het Germaanse volk zijn door de jaren heen namelijk echte strijders gebleken. Daarnaast hebben twee wereldoorlogen de Duitser gehard en op één of andere manier zijn ze ook arrogant. Alleen niet zelfoverschattend, zoals de Hollanders, maar meer een soort suprieure arrogantie. Maar goed dat heeft wat 'research' nodig.
De paralellen tussen de Italiaanse voetballer en zijn samenleving vielen mij ook zo op. Dat was eigenlijk de voorname beweegreden om dit stuk te schrijven. Ik ben me aan het verdiepen in de Italiaanse samenleving (ook het voetbal) en deze is echt fascinerend.
Ik snap dat je dit interessanter vindt dan mijn stukken over Psv, want in Eindhoven is het bijzonder rustig en over een land valt natuurlijk meer te schrijven dan over een club.
Vind trouwens wel dat Jonagold gelijk heeft ten aanzien van 'geluk'. Als je aanvallend voetbal speelt, bij het vijandelijke doel, dan leveren fouten of geluk eerder doelkansen op. Vanzelfsprekend kun je dat niet een heel toernooi volhouden, maar dat is een kwestie van doseren.

Erg goed stuk. Kan niet echt goed oordelen over de mentaliteit van de Italianen en hoe men er in Italie naar kijkt. Ik denk wel dat je in een dergelijke column wat makkelijk in generalisaties zult vervallen.

Maar de column is erg goed geschreven. Zeer interessant en orgineel onderwerp, leuke frisse en goed land gekozen om mee te vergelijken. Kan verder niet veel toevoegen aan wat mensen boven mij hebben gezegd.

Wat ik wel inhoudelijk wil toevoegen is een gebrek dat vele Nederlanders hebben (en niet van zichzelf zien): namelijk arrogantie: Kijk eens hoe vaak er conflicten zijn in het Nederlands elftal, en er daardoor een gebrekkige teamspriti ontstaat. Er moet altijd iemand de baas spelen en dat ook laten zien. Landen als Zuid-korea en Griekenland hebben de laatste jaren bewezen dat je juist met teamspirit heel ver komt en dat ontbeert Nederland in mijn ogen meer dan de echte drang om te winnen.

Dus de mentaliteit van de bijna volledige uit Nederlandse spelers bestaande selecties van Ajax 71-73 en 94 was wel goed, maar de mentaliteit van hoegenaamd dezelfde spelers in het Nederlands elftal is niet goed? Is dat een van de conclusies die ik kan trekken uit je verhaal?

Jammer dat je uiteindelijk maar een zin aan de oplossing besteed. Want dat is een feit. Nederland heeft wel ontzettend veel kwaliteit buiten de verdediging maar juist door die zwakke verdediging gaat het nooit lukken met Nederland tenzij we een genie aan het roer krijgen. Van Marwijk is natuurlijk lief leuk een aardig maar daar gaan we het gewoon niet mee redden. Want iedereen binnen de selectie moet een tandje bij zetten om het WK te winnen en er zijn naar mijn mening maar twee en misschien drie mensen die daar toe in staat zijn. Cruijf, Hiddink en misschien van Gaal.

Je hebt het meer over Italie dan over Nederland.
Je zegt dat je meer aan die mentaliteit hebt, dan aan kwaliteit.
Nu is het toeval dat Italie 4 jaar terug wereldkampioen werd, maar normaal gesproken wint bijna altijd de ploeg met de meeste kwaliteit. Zie het team van Spanje. Brazilie 2002. Frankrijk 98 en 2000. Uitzondering was Griekenland 2004, maar dat heeft meer met onderschatting te maken dan met mentaliteit. Griekenland stelde in de andere wedstrijden dan ook flink teleur.

Het grootste probleem van Nederland is de verdediging. Wij willen altijd maar aanvallen, en in de jeugd wil iedereen ook een aanvaller zijn. In Brazilie en Italie is het ook een kunst om goed te kunnen verdedigen, en die landen hebben dan ook altijd een goede verdediging op de been. (offday's niet meegerekend, italie - nederland 0-3..) Verdedigers krijgen in Nederland veel te weinig eer voor het werk dat zij verrichten.

Goed stuk, maar ik twijfel er toch aan.
Gister stond namelijk in de Volkskrant een heel stuk over wat voor moederskindjes Italianen zijn. Veel Italianen wonen om hun 30e nog thuis en het gemiddelde hebben ze de hoogste leeftijd thuiswonende kinderen. Veel Italianen wonen niet alleen daar maar zijn ook financieel afhankelijk, koken en wassen nauwelijk etc. Of dat nou zo bevoordelijk is voor een goede voetbalmentaliteit? Ik weet het niet.
Het is daarnaast ook gewoon kwaliteit. Wij hebben techniek, off days en pech als onze grootste kwaliteiten, terwijl de Italianen veel allrounder zijn op de voetbalgebieden.
3 sterren.

3 februari 2010 om 14:11

Je reactie getuigd van kortzichtigheid. Je stereotypeert enorm. Zo kun je Noord - Italie weer nauwelijks met Zuid - Italie vergelijken.
Dus jij vindt thuiswonende kinderen per definitie minder dan uitwonende kinderen? Dat is ook weer zo'n Nederlandse manier van denken. Daarnaast is de manier van wonen niet te vergelijken met die in Nederland. Hier wonen we in een gezin met een moeder, vader en een zusje (bijvoorbeeld). In Italie wonen veel families in grote huizen samen, met ouders, kinderen, opa's, oma's, ooms en tantes. Het familie-gevoel is daar veel groter.
Hier in Nederland laten wij onze bejaarde ouders. bijvoorbeeld, gewoon wegrotten in een tehuis als de tijd daar is (ik kan ook stereotyperen), dat is in Italie weer heel anders. Terwijl wij weer zo humaan zijn toch? Dat hoort bij het systeem, want in Nederland zijn we vooral met onszelf bezig. Die zogenaamde zelfstandheid heeft dus ook zijn downsides.
Wat je zegt over dat de Italianen veel allrounder zijn op de voetbalgebieden snap ik niet. Bedoel je daarmee beter verdedigen? Ik blijf erbij dat het met name de mentaliteit is dat het verschil maakt in prijzen.

3 februari 2010 om 14:33

Even een paar quotes dan.
Hij weigerde nog langer te betalen voor zijn thuiswonende dchter (32) die al acht jaar treuzelt met haar studie filosofie. Zij stapte naar de recht en werd in het gelijk gesteld: vader is verplicht om haar te onderhouden.

Het zijn bamboccioni (papkinderen) vindt Brunetta. Ze zijn het huis niet uit te branden en ze weigeren de handen uit de mouwen te steken.

Volgens Brunetta is de Italiaans jeugd niet zelfstandig genoeg.

Voor de meeste Italiaanse mamma's is hun zoon heilig. Die hoeven zelden kostgeld te betalen, laat staan eens koken of afwassen. Ze gaan pas het huis uit als ze trouwen en hun ouders een woning voor hen bijelkaar hebben gespaard.

Volgens een onderzoek streeft nog geen kwart naar 'afhankelijkheid'. De rest maakt van de nood een deugd en laat zich thuis lekker verwennen.

En nee dit zal niet voor iedereen gelden, maar het verhaal zal ook niet gemaakt zijn omdat er 3 van dit soort jongens rondlopen in heel Italië.
En over thuiswonende kinderen je hebt kinderen die thuiswonen, hard studeren bijbaantjes hebben en helpen in het huishouden en je hebt kinderen die zo thuis wonen.

Hoe kan je het meest succesvolle voetballand Italie met Nederland vergelijken? 4 wks tegenover 1 Ek. Italie is op alle fronten sterker. Zowel in de spits, op het middeveld en zeer zeker in de verdediging. Dat het nederlandse team met flanken speelt is wel een puntje, Italie speelt hier niet mee hoewel anders spelers als Rossi, Giovinco, Di Natale ook al enorm bekend zouden zijn.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren