Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Omzet Ajax daalt na missen van Champions League

Laatste update:

Deelname aan de Champions League is erg belangrijk voor de financiën van Ajax en de recordkampioen heeft het missen van het miljardenbal gevoeld in de portemonnee. De netto omzet van de Amsterdammers daalde van 105,4 miljoen euro naar 93,4 miljoen.

/

Ajax maakt vrijdagmiddag de jaarcijfers van het boekjaar 2015/16 bekendgemaakt. Over het hele boekjaar boekte Ajax een operationele winst van 0,7 miljoen euro, maar het resultaat na de belasting bedraagt 0,7 miljoen negatief. Dit ondanks 12,6 miljoen euro die Ajax verdiende aan transfers.

Het eigen vermogen bedraagt 108,9 miljoen euro (na verwerking resultaat) en komt op 63,9% van het balanstotaal. Ook dit seizoen moet Ajax genoegen nemen met Europa League-voetbal; in de play-offronde van de Champions League ging het mis tegen FK Rostov.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tja vervelend voor Ajax maar dit wisten we van te voren. Ajax heeft nog steeds Europees voetbal nodig.. best triest als je ziet voor hoeveel we hebben verkocht dat je dan nog geen dikke winst kan maken

23 september 2016 om 16:16

Heb je wel even gecheckt tot wanneer het boekjaar loopt? Uit mn hoofd tot 30 juni dus niet de inkomsten van de zomerse transferperiode

23 september 2016 om 16:18

Klopt dus alle transfers die na die tijd zijn gedaan lopen ook pas mee in de inkomsten van volgend jaar

23 september 2016 om 16:29

Dus EV van 109 kun je de transfers van Milik, Cilessen en Fisher bij optellen? Minus inkoopkosten van sanchez, cassierra en ziyech maakt 109 46-21= 134ev vanuitgaande dat het huidige boekjaar vergelijkbaar is met 15/16 aangezien weer geen cl gespeeld wordt.

23 september 2016 om 16:36

Nee, dat is te kort door de bocht. Ik weet niet hoe de boekhouding van een voetbalclub precies werkt maar de transferbedragen van een jaar belanden sowieso niet per definitie in het eigen vermogen. Vergoedingssommen worden namelijk geactiveerd en afgeschreven over de looptijd van het contract. Koop je Ziyech voor 10mln met een contract van 5 jaar dan komt hij meteen voor 10mln op de balans en wordt hij per jaar 2mln minder waard. Wanneer je hem na 1 jaar voor 12mln verkoopt, maak je dus 12-(10-2)= 4mln winst hetgeen in principe het EV in kan/gaat (waarbij natuurlijk nog belastingen etc geheven worden maar het rekensommetje moet een beetje simpel blijven...)

23 september 2016 om 16:24

Dat lijkt inderdaad zo, maar het boekjaar loopt volgens mij inderdaad tot 30 juni. Dat betekent dat de transfers van Cillissen en Milik niet zijn meegenomen. In de tekst staat ook dat de transfers totaal 12,6 miljoen bedragen.

23 september 2016 om 16:26

Bovendien nog sinkgraven voor rond de 7 miljoen aangekocht. Dus het verlies valt mee maar we zijn er dus nog niet

23 september 2016 om 16:29

Dat was boekjaar 14/15.

23 september 2016 om 16:32

Spelers worden afgeschreven op de looptijd van hun contract. Dus Sinkgraven telt mee (maar zeker niet voor 7 miljoen), net als de kosten voor andere gekochte spelers waarvan het contract nog doorloopt. Van transfers kan je alleen de boekwinst meenemen als opbrengst.

23 september 2016 om 16:45

Omzet is niet hetzelfde als winst he. Omzet is al het geld dat binnenkomt en aangezien je behoorlijk wat extra geld krijgt van de CL zie je altijd dat de omzet daalt.

23 september 2016 om 18:11

Ach valt wel mee. Wat heb je eraan als je constant 20 miljoen winst maakt. De belastingdienst stond de afgelopen jaren constant in hun handen te wrijven als Ajax de cijfers bekendt maakte. 109 mil eigen vermogen. Als je dat een beetje in pijl houdt. Ben je gewoon super gezond als voetbalclub. Zo heb je mooi de ruimte om wat te investeren als dat nodig is.

Ik ben wel erg benieuwd of iemand op een "simpele" manier kan uitleggen waar alle kosten voor Ajax in zitten. Ze hebben bespaard op salarissen, contractspelers, hebben meer sponsoren en draaien dus structureel verlies bij mislopen van CL en geen transfers. Dat betekend dat je of CL moet halen of moet verkopen. Dat kan geen gezond beleid zijn en verklaart dus waarom Cillesen en Milik verkocht werden.

23 september 2016 om 16:11

Misschien kijken in het jaarverslag. Ik denk als je de salarishuishouding ziet al een spontane hartverzakking krijgt

23 september 2016 om 16:15

Structureel verlies van nog geen miljoen op een omzet van ruim 90 mln en 109 euro eigen vermogen moet je niet te zwaar aan tillen. Ajax kan dus bijna break even draaien met alleen groepsfase EL. Goede vooruitgang dus geboekt over de afgelopen jaren

23 september 2016 om 16:16

Niet voor dit jaar omdat het jaarverslag volgens mij nog niet online staat, maar wel voor vorig jaar:
- Inkoopwaarde omzet (7mln)
- Lonen, salarissen en sociale lasten (44.9mln)
- Afschrijvingen op vaste activa (2.5mln)
- Overige bedrijfskosten (37.8mln)

Dus met name in de lonen etc (44mln) en in het potje overig, wat weer vooral bestaat uit wedstrijdkosten (14,5mln) en huisvestingkosten (10,7mln). Het eerste punt (inkoopwaarde omzet) zijn met name de kosten die Ajax maakt op het inkopen van Ajax-artikelen.

Het jaarverslag is op dit punt vrij makkelijk te begrijpen

Edit:
Het boekjaar van Ajax loopt t/m 30 juni dus alle transfers (milik, Cilissen) die na die tijd hebben plaatsgevonden lopen niet mee in de cijfers in dit artikel

23 september 2016 om 16:20

Bespaard ja, maar ze geven nog steeds te veel uit, al jaren. De begroting van Ajax is al jaren niet sluitend, maar er is gewoon vaak CL gehaald terwijl andere Nederlandse clubs niet de groepsfase halen, dan krijg je de volle pond. Als je dan een keer geen miljoenen pakt van de CL kom je op een gegeven moment in de problemen.

Dat Ajax een groot eigen vermogen heeft is niet echt een direct gevolg van goede beleidsvoering of slim begroten, maar van Europees geld.

23 september 2016 om 16:38

Viswinkel, Ajax houd rekening met dat als men de groepsfase van de EL overleeft, dat men dan met een transfer van ongeveer 5 miljoen al break-even draait.
Jij vergeet voor het gemak even dat met de CL jaren Ajax veel meer kosten kwijt was aan bijvoorbeeld kampioenspremies, wat ongeveer neer komt op 3 ton per speler(die genoeg wedstrijden heeft gespeeld) bij een kampioenschap komen ongeveer 7 miljoen extra aan kosten bij.

23 september 2016 om 16:40

Met het afstoten van sommige jeugdteams is er juist ruimte ontstaan en heeft Ajax een sluitende begroting zonder CL.

23 september 2016 om 16:42

@viswinkel, maar elk jaar wordt dat te veel wel minder te veel. Dus ze zijn beleidsmatig wel goed bezig. Ze hebben door het eigen vermogen alleen de luxe dat ze het geleidelijk kunnen afbouwen naar een gezond beleid en niet per direct flink hoeven te snijden.

23 september 2016 om 19:03

Salarishuishouding is bij Ajax juist gigantisch. Aangetrokken jeugdspelers komen binnen voor een dikke 2 ton salaris. Dat is de taktiek om de talentvolle jeugd binnen te halen. Verder heeft Ajax als ik me niet vergis een salarisschaling, waarbij een speler na verlenging automatisch een schaal stijgt. Daardoor lopen er bij jong ajax spelers rond die ondanks dat ze (nog) niet voor het eerste in aanmerking komen al op 2,5 ton of meer zitten. Tel daarbij spelers als Bazoer op. Die al hun derde verlenging gehad hebben en dus al op hun max zitten en je komt behoorlijk hoog uit. Cerny, el Ghazi, Muric, Nouri, Van Beek etc. zitten allemaal als bankzitter al op 5 ton geloof ik. Verder is de jeugdstaf onder Jonk bij deze balans nog meegenomen. Met belachelijke salarissen drukten die ook zwaar. Dat zal dit jaar wel rond een miljoen minder zijn.

Hierin zitten de transfers van Cillissen en Milik niet.

23 september 2016 om 16:35

Dat klopt, ja. Het boekjaar van Ajax loopt gelijk aan het voetbalseizoen. De uitgaande transfers van Milik, Fischer en Cillessen (verkoop) en jongens als Duarte en Boilesen (geen transfersom, maar wel van de loonlijst) en de inkomende transfers van jongens als Cassierra, Sanchez en Ziyech en de huursommen van Krul en Traoré worden dan ook pas in het jaarverslag van komend jaar opgenomen.

Hieraan kun je dus zien dat die winsten van de afgelopen jaren dus puur op het behalen van de CL was. Zo bijster goed hebben ze het dus niet gedaan. Wanneer PSV na dit jaar nog een keer alleen CL zou hebben en Ajax niet zul je zien dat PSV Ajax voorbijstreefd.

23 september 2016 om 16:28

Of juist wel goed gedaan. Aangezien het doel van een voetbalclub toch niet het maken van winst is. Als een club break-even danwel een kleine plus draait is dat goed, maar als je te veel winst maakt kan je dat ook uitleggen dat er te weinig in het sportieve wordt gestoken. Ajax kan wel tien miljoen winst maken, maar als je daarmee tweede of lager eindigt zal de menig fan zich afvragen waarom voor die tien miljoen niet een betere spits was gehaald.

23 september 2016 om 16:31

Hoezo? Natuurlijk doe je het goed.
Europees voetbal hoort er bij, dus ik snap niet wat je hier allemaal aan het roepen ben.
Bij voetbal hoort ook europees spelen, hoort ook aan- en verkopen.
Volgend jaar komt er een ruime plus ivm europees in combinatie met de verkoop van Cillessen, Milik, V/d Hoorn en Fischer.
Van die laatste 2 weet ik niet of die in het vorige boekjaar zitten, of het aankomende boekjaar.

13 Cillessen
32 Milik
5 Fischer
3 V/d Hoorn
gezamelijk 53 miljoen aan transferinkomsten.

Er is dit jaar ongeveer 25 miljoen uitgegeven 11 voor Ziyech, en 2x 5 voor de colombianen.(tekenpremie's huur = overige 4)

Wat denk je dat United zou doen als ze geen kampioen worden, geen CL spelen en niet meedoen in de bekercompetities daar?
Nou ook die gaan dan geen sluitende begroting krijgen.

23 september 2016 om 16:52

Lol de transferopbrengsten van afgelopen zomer die niet zijn meegenomen in het resultaat staan al aan gelijk aan 2 seizoenen CL. Kortom je kraamt onzin uit.

23 september 2016 om 16:53

En dan hebben we het niet eens over het kapitaal wat nu op het veld staat....

23 september 2016 om 17:27

@Arino

Wat je hieraan ziet is dat het toch wel ernstig goed gaat met Ajax. In een jaar wat bestempeld kan worden als een van de slechste seizoenen van dit decenium, hebben ze onder streep een verlies van 7 ton. Let wel dat was een seizoen waar Ajax europees al voor de winter was uitgeschakeld, voor de winter niet meer mee deed aan de beker en geen grote uitgaande transfers had. En dat is het verlies onder de streep 7 ton. Nou, nou, financieel mag je dat uitstekend beleid noemen, en dat is duidelijk een begroting op EL niveau.

Ik vind het nog steeds een flinke omzet. Zonder CL dik negentig miljoen, ik dacht altijd dat Ajax rond de 65 miljoen zat. Wat ik wel interessant vind is wat het operationeel resultaat is en welk gedeelte van de omzet bestaat uit eenmalige baten.

Overigens, wat betreft dat CL verhaal. Ik blijf het vreemd vinden dat Ajax Ziyech heeft gehaald nadat CL was misgelopen. Beter hadden ze voordat ze de voorrondes waren ingegaan al Ziyech gehaald.

23 september 2016 om 16:34

Operationeel resultaat is 7 ton..

23 september 2016 om 16:42

En wat is de omzet van de operationele activiteiten?

23 september 2016 om 16:34

Dat riep iedereen...behalve de mensen bij Ajax zelf.
Tja .. bij Ajax moet en altijd eerst op hun bek gaan alvorens men in ziet dat er wat anders moet!

23 september 2016 om 16:45

Dat is dan wel een kostbare zaak. Ik vond het echt heel vreemd. Blijkbaar was er geld om te investeren, dan zou het logischer zijn geweest dit voor die voorrondes te doen zodat je op volle sterke die voorrondes in gaat. Ik had het kunne begrijpen dat men nog extra investering had gedaan nadat de groepsfase wel zou zijn gehaald. Blijft zonde dat Ajax een uitgelezen mogelijkheid heeft laten liggen om via de voorrondes de groepsfase te behalen.

23 september 2016 om 16:49

Ziyech is puur gehaald om de harde kern stil te houden. Ze moesten of CL of nog een grote aankoop anders zou er te veel kritiek vanuit de achterban komen. Daarom is Ziyech gehaald zodra duidelijk was dat ze de CL niet zouden halen

23 september 2016 om 17:48

Ik geloof niet dat Ziyech direct het verschil had kunnen maken, dat doet hij nu toch ook niet. Ik hoop dat we met zijn alle snel de druk van zijn schouders af kunnen halen. Nu klinkt het alsof hij in zijn eentje kampioen moet maken en eindigen als topscoorder...

23 september 2016 om 19:28

Het gaat mij niet om Ziyech. Het gaat er mij om dat men voor miljoenen een speler haalt nadat men is uitgeschakeld is in de voorronde. Dat snap ik niet. Haal dan zo'n jongen aan het begin van de voorbereiding. Zeker voor dat bedrag wil je iemand een goede voorbereiding geven zodat hij in de voorrondes kan gaan vlammen.

Ach, gelukkig heeft Ajax de financiële slagkracht om zo'n verlies moeiteloos op te vangen. Daarnaast heeft Ajax deze zomer, die bij het boekjaar 2016/17 geteld alleen al 33 miljoen aan transferinkomsten als je de vertrokken spelers verrekend met de nieuwe spelers, dus zal dat wel enigszins gecompenseerd worden.

Ze doen t zelf. Minder uitgeven aan kwaliteit. Spelers verkopen en dan minder resultaat... Ook minder geld

Dat verlies is eigenlijk alweer goedgemaakt met de transfers van o.a. Cillessen en Milik. Maar dat is hierbij nog niet in opgenomen. Ajax gaat vanaf nu trouwens elk jaar miljoenen extra verdienen aan e-sports. Daar hebben ze speciaal iemand voor aangesteld. Koen Weijland is gisteren daarvoor aangesteld bij Ajax.

De zomertransfers zijn er niet doorberekend. Dan zou Ajax fors hoger staan qua inkomsten.

Wat een hoop financieel geblabla weer. Ze spelen al jaren bagger en de resultaten nationaal en internationaal zijn daar ook naar.ajax is een voetbalploeg.

het loopt tot 30 juni victor fischer is in mei al verkocht dus die telt wel mee in dit artikel dit geld ook voor sanches en cassiera die waren al voor 30juni aangetrokken na 1 juli zijn milik, vd hoorn en cilissen en verkocht en krul traore en ziyech.

23 september 2016 om 17:21

Nee hoor. De transfers waren toen rond, maar de spelers mogen pas na 1 juni (1 juli in sommige landen) van club veranderen. De transfersommen tellen daar ook bij.

26 september 2016 om 17:11

Nee hoor, dan had er in het verslag gestaan dat de inkomsten van Fischer kwamen.
Dat staat er deze keer niet in.

Daarom vind ik het ook onbegrijpelijk dat Ajax met zo veel vermogen , en zo,n grote naam niet elk jaar kampioen kan worden, natuurlijk is een slippertje o.k maar je zorgt toch gewoon dat je een elftal heb staan wat altijd kampioen kan worden, je laat je de loef toch niet door PSV afsteken?
Ajax hoort in 10 jaar minimaal 8x kampioen te worden toch?
Meeste geld is toch ook de beste resultaten?

Als je logisch nadenkt zijn dit prima cijfers. Ajax is in staat zonder CL quitte te draaien, PSV was daartoe jaren niet in staat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren