Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

NRC onthult welke cruciale bron niet is gehoord in onderzoek naar Mislintat

Laatste update:

Het NRC heeft meer details naar buiten gebracht over het onderzoek naar voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat van Ajax. Het dagblad schrijft dat een aantal cruciale betrokkenen niet is gehoord, waaronder ICM Stellar, het kantoor dat de belangen van Borna Sosa vertegenwoordigde.

Uit het onderzoek van forensisch accountant KPMG blijkt dat er ‘geen grond voor aansprakelijkheidsstelling is’. Wél roept de handelswijze van Mislintat ‘vragen op’, zo luidt de conclusie die maandag door Ajax werd gedeeld.

Het NRC stelt dat het onderzoek meer vragen oproept dan dat het beantwoordt. Zo werd er niet gesproken met belangrijke betrokkenen, melden bronnen aan het dagblad.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Uit het onderzoek wordt niet duidelijk op welke bronnen en informatie KPMG zich baseert. De forensisch accountant heeft geen opsporingsbevoegdheid en was volledig afhankelijk van door Ajax aangeleverde informatie.

Drie transfers


In totaal werden drie van de twaalf transfers onderzocht. Naast Sosa kwamen ook de deals van Gastón Ávila van Royal Antwerp en Chuba Akpom van Middlesbrough onder een vergrootglas te liggen.

Opvallend is echter dat KPMG niet met een aantal belangrijke betrokkenen sprak rond het onderzoek. Zo was er geen contact met het zaakwaarnemerskantoor dat Sosa vertegenwoordigde: ICM Stellar.

ICM Stellar behartigde de belangen van Sosa, totdat de Kroatische verdediger kort voor zijn komst naar Ajax overstapte naar een ander kantoor. Die partij, Arthur Beck van AKA Global, was een zakenrelatie van Mislintat.

Dat Stellar niet is gehoord is uiterst opmerkelijk te noemen, daar de transfer van Sosa de aanleiding vormde voor het hele onderzoek.

Ook zaakwaarnemer Steinar Dietz werd niet gehoord. Hij was betrokken bij de transfer van Ávila. "Ik had me kunnen voorstellen dat ze mij hadden gebeld voor mijn ervaringen met Sven. Die waren goed en verliepen normaal", laat hij weten.

Tot slot is ook rond de transfer van Akpom lang niet iedereen gehoord. Zo was er geen contact met Middlesbrough, de club die de Engelse aanvaller voor ruim twaalf miljoen euro verkocht aan Ajax.

Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden, zegt weinig met het onderzoek te kunnen. "Het blijft volstrekt onduidelijk wie gehoord is en op basis van welke informatie het rapport tot stand is gekomen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Het onderzoek was al gekleurd en wordt alleen maar erger.Aangevraagd door RvC, betaald door RvC, resultaten naar RvC, conclusie openbaar gemaakt door RvC en verder niks naar buiten gebracht door RvC......Zou de RvC iets te verbergen hebben?!

9 april 2024 om 20:51

Je gaat je bijna afvragen of de opdracht anders was. Iets van; zorg dat Ajax en mislantat er goed uitkomen

9 april 2024 om 21:10

Wat zou de RvC te verbergen moeten hebben? Ik vind het een storm in een glas water. Het was bekend dat de transfer van Sosa ietwat dubieus was, de transfer van Akpom was niet eens zo heel vreemd en het geld dat voor Avila is betaald, kun je gerust erg merkwaardig noemen.

9 april 2024 om 21:26

Wat de rvc te verbergen kan hebben? Zij moesten Mislintat controleren. Indien uit het rapport komt dat Mislintat tegen de regels in zijn gang kon gaan, dan is de rvc schuldig. Dus die hebben zeker een belang bij de uitkomst

9 april 2024 om 21:32

Wie weet heeft de RvC ook wel het beste voor met Ajax.... net zoals het bestuur en de bestuursraad dat ook van zichzelf zullen zeggen. Zoals hierboven al gezegd werd, zo overdreven bizar waren die transfers ook weer niet (ja met de kennis en prestaties achteraf gezien). En die zaakwaarnemer van Avila zegt ook dat er niks geks heeft plaatsgevonden. Hoeveel meerwaarde zou het dan nog hebben om die van Sosa en Akpom vragen te stellen..

9 april 2024 om 21:58

Misschien hebben zij zonder controle toestemming gegeven? Misschien hebben ze hem een carte blanche gegeven? Misschien wisten ze van de switch van Sosa van zaakwaarnemer, hebben ze gewaarschuwd maar het toch zo laten gaan.
1 prangende vraag: Waarom mag de RvC bepalen wat er wel en niet naar buiten komt van de resultaten?
Dat is totaal niet transparant.

9 april 2024 om 22:22

Op 21 mei is de BAVA en wordt het onderzoek besproken. De conclusies veranderen niet, ook niet wanneer nu alle details naar buiten gebracht zouden worden. Mogelijk alleen maar meer vragen en onrust. Lekker laten voor de BAVA, verstandig.

10 april 2024 om 10:42

@sirius,

Volgens mij solliciteer jij naar een functie binnen de RvC van Ajax

Het is vreemd dat Sosa van zaakwaarnemer moet veranderen anders geen transfer naar Ajax. Zover ik begreep van andere transfers; heel veel voormalig oost-blok gehalte bij de belangenbehartiging.

12 transfers afgelopen zomer. Follow the money en kijk of er een causaal verband is / dan wel belangenverstrengeling. Kan die niet worden aangetoond. Prima, en door ....

9 april 2024 om 21:12

RvC in dit geval de Rare vogels Commissie. Totaal niet betrouwbaar

9 april 2024 om 21:23

Alleen is inmiddels de halve RVC vervangen sinds het vertrek van Mislintat en heeft de rest van de RVC leden er helemaal geen belang bij of Mislintat hier niet goed of slecht uit komt.

9 april 2024 om 21:25

Lol Stutgart heeft de transfer van Sosa ook onderzocht en heeft ook niks gevonden dus stop al die onderbuik gevoelens nou eens weg. Of denk je dat Ajax de Duitsers ook betaald hebben om een positief onderzoek te schrijven.

9 april 2024 om 22:15

Natuurlijk heeft Stuttgart niets gevonden. Zij hebben toch het geld ontvangen en hebben een ander belang dan Ajax. Als blijkt dat Stuttgart betrokken is bij iets dubieus hebben zij toch ook een probleem. Wees toch niet zo naïef

9 april 2024 om 23:41

Stuttgart handelde met Ajax en niet met de verschillende zaakwaarnemers. De resultaten van een onderzoek maakt voor Stuttgart geen zak uit. Stuttgart heeft namelijk onderzocht of Mislintat aan belangenverstrengeling deed en de club hierdoor geld is verloren.

9 april 2024 om 22:55

Door wie denk je dat zo'n onderzoek eigenlijk betaald wordt?

10 april 2024 om 08:32

Ik zeg keihard: JA.

Maar Kroes moet eruit vanwege voorkennis… Dit zaakje stinkt aan alle kanten. Helemaal omdat Mosman in het verleden voor KPMG heeft gewerkt.

9 april 2024 om 21:02

Yep, daarbij wou Kroes zich niet achter het rapport scharen, die wou niet zijn handtekening eronder zetten. Tel dat bij het feit dat Kroes de organisatie wou doorlichten en veranderen dan is het vrij duidelijk wat voor spel er gespeeld wordt.

9 april 2024 om 21:17

Ik vind dit wel wat te makkelijk. Er is eigenlijk meer bewijs die in het nadeel van Kroes speekt dan dat van de RvC. Dan hebben we het nog niet eens over het feit dat die RvC al een poosje in een makeover zit waar mensen vertrekken en komen.

9 april 2024 om 21:34

Al die complottheorieën zijn veel leuker om te bedenken en te verspreiden.

9 april 2024 om 21:59

Natuurlijk wil Kroes geen rapport voorlezen waarin Mislintat net iets positiever uit blijkt te komen dan hij had verwacht en hoe hij het eerder zelf al had verwoord. Dan zou Kroes natuurlijk lastige vragen gaan krijgen, of hij z'n woorden wil terugnemen etc. Zelf ben ik van mening dat hij niet moet zeuren. Als directeur hoor je dat rapport van een onafhankelijke partij gewoon toe te lichten, het is je werk. Dan ben je een grote jongen. Ook al zint de uitslag je niet.

9 april 2024 om 22:58

Sirius, Makkelijk in wat voor zin? Ik spreek niet in een voor of tegen, dat Kroes niet juist heeft gehandeld lijkt me duidelijk. Hoe onjuist moet echter nog blijken. Wat ik enkel weergeef zijn gebeurtenissen en mijn eigen conclusie dat er een machtsstrijd heerst binnen Ajax.

Er zitten nog 3 RVC leden die van de periode voor Mislintat waren.

9 april 2024 om 23:04

marton3103,

Wat voor theorieën?

Dat Kroes zich niet achter het rapport schaart is geen theorie. Net zoals zijn benadering richting de organisatie.

Dan zou je misschien mijn conclusie bedoelen maar als bovenstaande pakt met het feit dat de bestuursraad momenteel niet op 1 lijn zit met de RVC dan kan je volgens mij gerust stellen dat er een machtsstrijd gaande is. Maar misschien zie je dat anders..

9 april 2024 om 23:10

marton3103,

En dan spreek jij over complottheorieën met je aanname verhaal over Kroes en dat rapport lol.

Wat aannemelijker is, is het feit dat dit hele euvel voor zijn aanstelling is gebeurd. Plus dat hij geen aandeel heeft gehad in de totstandkoming van het onderzoek. Kortom als dit onderzoek een beperkte scope had (wat zo lijkt te zijn), waarom dan jouw naam eraan verbinden als dit toch voor jouw periode was en niet van een aantal uit de RVC. Hij begint nog maar net dan wil je toch niet gelijk een lijk in je kast.

9 april 2024 om 23:13

Complottheorieën bijv over Mosman die de KPMG beïnvloedt en daarmee het onderzoek. Of dat de RvC dit alles opgezet heeft om Kroes weer naar buiten te kunnen werken. Lees een paar gerelateerde artikelen en je komt zo tot een handvol Complottheorieën.

9 april 2024 om 23:19

Hij zou directeur worden. In zijn rol als directeur is het gewoon zijn taak om een dergelijk onafhankelijk rapport naar buiten toe te brengen, ook al ben je het er niet mee eens. That's life. Maar zoals velen de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van het onderzoek betwisten, zou je ook gewoon kunnen zeggen dat Kroes geen zin heeft om dat rapport voor te lezen aangezien het totaal niet strookt met zijn eerder gebruikte woorden over Mislintat. Ik bedoel maar te zeggen, je kunt het in beide richtingen beredeneren. Zoals bij jou het één aannemelijker is, is het naar mijn mening aannemelijker dat de RvC geen baat heeft bij een dergelijk positief rapport. Tevens zijn met name de 3 nieuwe RvC leden betrokken geweest en van informatie voorzien omtrent het onderzoek, ook weer om belangenverstrengeling zoveel mogelijk te voorkomen.

9 april 2024 om 23:23

Machtsstrijd ontken ik niet perse.. aangezien enerzijds de RvC Kroes weg wil en anderzijds Kroes veel vriendjes heeft o.a. bij de VEB en bestuursraad (en vast ook voetbaltechnisch verstand van zaken) die hem wel graag in de functie zien bij Ajax. Maar geen bewuste machtsstrijd, eerder een gevolg van allerlei lastige zaken waar voor beiden wat te zeggen valt. Maar er wordt nu zo overdreven gedaan dat de RvC een dubbele agenda heeft, zichzelf aan t indekken is etc. Daar geloof ik niet in.

10 april 2024 om 18:54

@Marton3103 Onafhankelijk? Dat geloof je toch zelf niet? KPMG faciliteerd de politieke spelletjes binnen Ajax.

Je zou het cruciaal kunnen noemen. Maar het zal ook niet bepaald de meest objectieve bron zijn.

9 april 2024 om 21:05

Dat maakt niet uit. Bij een gedegen onderzoek moet je gewoon alle bronnen horen.

9 april 2024 om 21:06

marton3103, Hoe kan je onderzoek verrichten laat staan een conclusie trekken wanneer je niet alle betrokkenen hebt gehoord. Dit rapport, gemaakt door de KPMG is betaald door Ajax is in opdracht gegaan vanuit de RVC en was uiteindelijk alleen bedoeld voor de RVC. Het enige wat de RVC naar buiten heeft gebracht is de korte samenvatting. Dat RVC wat overigens connecties heeft met Kpmg. Kortom onafhankelijk kan je het niet noemen laat staan dat je met dit onderzoek de onderste steen boven hebt gehaald of ieder geval hebt geprobeerd.

Niet gek als je bedenkt dat volgens mij 3 van deze RVC ten tijde van Mislintat ook toezichthouder waren, iets met straatje schoonvegen.

9 april 2024 om 21:14

Maar Stellar was toch helemaal geen partij in deze.
Dat waren de ex-makelaars. Die kunnen best een naar gevoel hebben gehad bij de deal, maar zullen, zeker niet zwart op wit, weten of er tussen Mislintat, AKA Global (de nieuwe zaakwaarnemer van Sosa), en Matchmetrics (het bedrijf waar Mislintat de grootste aandeelhouder en AKA Global een kleine aandeelhouder is).

Dit wordt nu als iets groots gebracht maar ik vind het helemaal niet vreemd dat ze niet met Stellar gesproken hebben ik kan geen reden bedenken waarom ze dat wel zouden moeten doen.

9 april 2024 om 21:21

London Calling, dat is een aanname. Voor hetzelfde geld kwamen ze met een constructie op de proppen waar ze niks mee te maken wouden hebben en is de speler bij een andere zaakwaarnemer terecht gekomen om als nog Ajax een pootje te lichten.

Dat een club ook niet gehoord is vind ik ook gek, die is partij in de transfer dan wil je daar toch een duidelijk verhaal vanuit hun zijde hebben.

Met zo'n onderzoek moet je de onderste steen boven willen hebben anders kan je er net zo goed niet aan beginnen.

9 april 2024 om 21:31

Maar wat jij doet is een nog veel grotere aanname.
Het gaat er om of Mislintat iets fout heeft gedaan doordat hij en AKA Global aandeelhouder zijn bij het zelfde bedrijf.
Alle randzaken daaromheen zijn misschien ook een onderzoek waard, maar daar ging dit niet onderzoek niet over en zijn dan ook volledig onzinnig om voor dit onderzoek te gaan onderzoeken.

9 april 2024 om 21:41

Wat een onzin. Dus Mislintat komt met een constructie bij partij A, deze wijst die constructie af en speler komt bij partij B terecht. Met partij A is dus niks gedaan. Waarom zou je die dan in godsnaam nog gaan bellen? De opdracht was blijkbaar die transfers te onderzoeken en niet constructies die uiteindelijk niet hebben plaatsgevonden met partijen waarmee geen zaken zijn gedaan. Daar moet je de politie voor bellen.

9 april 2024 om 21:46

London Calling, volgens mij zou het onderzoek moeten uitwijzen of Mislintat fouten danwel fraude had gepleegd bij de transfers die zijn gemaakt. Of dat dit via AKA Global of welke partij dan ook is gebeurd maakt niet uit. Met zo'n kleine beperkte scope wil je toch geen onderzoek verrichten lol.

Wat mijn aanname betreft, Stellar was zaakwaarnemer en plotseling niet meer. Vervolgens komt er een andere partij en heeft het er de schijn van dat er fraude is gepleegd. En nu zeg jij het is niet relevant om Stellar te horen want die zijn geen partij. Dat klopt, maar Stellar weet misschien wel meer over de wijziging van zaakwaarnemer. Zoals ik als voorbeeld nam, misschien was er wel sprake van een schimmige deal waar zij niet in mee wouden gaan.

Als je een speler koopt van een club en daarom heen lijkt fraude gepleegd te zijn. Dan wil je toch als kopende club (ajax) de verkopende club (middlesbrough) ook horen? Bonnetjes naast elkaar neerleggen, wie heeft wat betaald, wie heeft wat ontvangen en wanneer is dit allemaal gebeurd onder wie zijn supervisie.

Je wil toch een feitelijk onderzoek om op basis van die feiten een conclusie te kunnen trekken.

9 april 2024 om 21:57

marton3103,

En hoe hebben ze die transfers dan onderzocht? Als ze de verkopende partij niet eens gehoord hebben. Geen betrokken zaakwaarnemers en geen voormalig zaakwaarnemer die om onduidelijke redenen plotseling aan de kant werd gezet?

Wat jouw voorbeeld betreft, partij A kan dan tegen KPMG mogelijk vertellen dat Mislintat met een deal op de proppen kwam waar zij geen trek in hadden. Ik zeg mogelijk want dat weten we niet want die partij is niet gehoord.

Om jouw voorbeeld even verder uit te werken partij A krijgt een constructie voorgeschoteld en wijst dit af. Speler vertrekt de dag erna naar partij B en gebruikt als nog die constructie. En nu zeg jij het is niet relevant om aan partij A te vragen waarom ze die constructie te schimmig vonden. Dat geeft dan toch inzichten hoe er mogelijk te werk is gegaan zou je denken niet?

9 april 2024 om 22:02

@eazy-e Wat moeten Ajax en Middlesbrough (die hier geen partij in zijn) of Ajax en Stuttgart naast elkaar leggen dan?
Denk je echt dat het mogelijk is dat als Ajax tig miljoen overmaakt naar een van die clubs, een van die clubs tig miljoen minus een beetje krijgt? Dat kan helemaal nie.

Jij spreekt van fraude. Dat is zelfs nooit het uitgangspunt geweest. Het ging om belangen verstrengeling omdat zowel AKA Global en Mislintat aandeelhouder zijn van Matchmetrics.

Dus ja alle partijen die niet direct betrokken zijn geweest die driehoek AKA Global-matchmetrics-Mislintat vallen zijn niet relevant, zelfs als er een schimmige deal zou zijn geweest, want dit andere zaakwaarnemers waren geen aandeelhouder bij het zelfde bedrijf als Mislintat en daar gaat het om en daar draaide het hele onderzoek om.

9 april 2024 om 22:07

Partij A is toch helemaal niet geloofwaardig, er staat dan toch niks op papier. En dan nog, als ze wel gebeld worden. Dan ga je dus inzicht geven in een transactie die mogelijk zou hebben plaatsgevonden maar dus uiteindelijk niet heeft plaatsgevonden. En mogelijk zou deze constructie met andere partijen dan alsnog hebben plaatsgevonden. Dus dan krijg je straks een rapport waarin staat dat Mislintat heel graag schimmige constructies wilde aangaan. Maar dit uiteindelijk niet heeft gedaan. En mogelijk nog eens via andere partijen een dergelijke constructie wilde aangaan, maar dit uiteindelijk ook niet is gebeurd. Het was een onderzoek naar die transfers, niet enkel en alleen gericht op de persoon Mislintat. Ik snap dat jij en veel anderen graag een zondebok willen aanwijzen voor alles wat tijdens de Mislintat-periode is gebeurd, maar van al die mislukte transfers kun je zeggen wat je wil, maar ze zijn allemaal te onderbouwen. Transfersommen zijn zo subjectief, dat is het onderzoeken niet waard. Het belangrijkste is te kijken hoe geldstromen zijn gelopen, waar en hoeveel geld er naar welke partijen is overgemaakt etc.

9 april 2024 om 22:28

London Calling,

Ajax heeft o.a. een speler van Middlesbrough gekocht, ik weet niet waarom je zo graag bij Stuttgart blijft (stuttgart calling?)

Ik heb reeds geschreven dat een transfer iets meer is dan een prijskaartje die betaald wordt.

Ik spreek van mogelijke fraude inderdaad, jij noemt het belangen verstrengeling. De reden dat ik van mogelijke fraude spreek is het feit dat Ajax in een aantal transfers meer geld kwijt is geraakt. Zo betaalde Ajax naar verluid meermaals meer geld dan de vraagprijs. Hiervoor zouden verschillende redenen kunnen zijn, een hele simpele zou bijvoorbeeld het percentage wat de betrokken zaakwaarnemer krijgt kunnen zijn.

Hoe weet je verder het uitgaanspunt als dit niet bekend is gemaakt door de RVC? Wat we tot dusver weten is de conclusie die gedeeld is en het feit dat diverse partijen niet gehoord zijn.

Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden, zegt weinig met het onderzoek te kunnen. "het blijft volstrekt onduidelijk wie gehoord is en op basis van welke informatie het rapport tot stand is gekomen."

Door het NRC weten we ieder geval wie er niet gehoord zijn.

9 april 2024 om 22:35

marton3103, Aannames dat er niks op papier zou zijn, als de insteek is om even vlug een telefoontje te plegen dan snap ik wel hoe dit onderzoek tot stand is gekomen lol.

Als je de feitelijke gebeurtenissen hebt vastgelegd dan zegt dat wat over de persoon en zijn handelen. Relevant zou je denken wanneer je daar onderzoek naar doet.

Ik hoef geen zondebok aan te wijzen hoor, ik geef enkel reactie op het feit dat sommige mensen dit blijkbaar een degelijk onderzoek vinden terwijl meerdere partijen niet gehoord zijn. Dan kan je niet spreken van een degelijke feitenonderzoek.

En dat laatste ben ik met je eens (follow the money) des te meer reden ook om de verkopende club te bevragen. Maar dat is ook niet gebeurd.

Het heeft er nu alle schijn van dat er onderzoek is gepleegd met een zeer beperkte scope. Waaruit vervolgens toch best grote uitspraken volgen, waarvan men zich nu afvraagt kan je die uitspraken wel doen op basis van dit onderzoek.

9 april 2024 om 22:38

Omdat de transfer van Middlesbrough er helemaal niet toe doet.

Het onderzoek was helemaal niet op of Ajax meer heeft betaald dan de vraagprijs van spelers.

Het onderzoek was gericht op mogelijke belangen verstrengeling. Die belangen verstrengeling speelde bij de transfers waar AKA Global bij betrokken was, en dus vooral de transfer van Sosa vanuit Stuttgart.

Er is helemaal niet onderzocht of Ajax 5, 10 of 15 miljoen voor Akpom had moeten betalen, daar gaat dit onderzoek helemaal niet over en daarom is het ook helemaal niet relevant om Middlesborough te spreken.

Het is wellicht een, ander onderzoek waard, of Ajax te veel heeft betaald aan clubs of niet. En als ze dat gedaan hebben of het dan op enige manier fraude was. De voorganger van Mislintat kwam er immers trots voor uit dat hij liever te veel betaalde, en dat soms ook deed, om zeker te weten dat een speler kwam of om hem eerder binnen te hebben.

9 april 2024 om 22:52

Ter aanvulling op London Calling, geldstromen zijn gewoon op de rekening te zien. 10mln overgemaakt naar Middlesbrough bij wijze van. Dan is er toch geen enkele reden om die club nog ff te bellen of het geld wel op de juiste plek terecht is gekomen. De insteek van het onderzoek is wel degelijk gecommuniceerd en daarbij ook dat gebruik gemaakt is van bij Ajax bekende informatie en informatie van betrokkenen wat vrijwillig verstrekt is. Wat betreft de transfersommen is overigens wel de conclusie getrokken dat in enkele gevallen de door een tussenpersoon gestelde vraagprijs betaald is zonder echt over en weer onderhandelingen tussen de clubs. Daaruit zou je hoogstens kunnen concluderen dat niet het onderste uit de kan is geprobeerd te halen. Verder is een gebrek aan voetbalkennis en ervaring binnen de RvC (althans destijds) ook een aandachtspunt. Ik wil overigens niet perse beweren dat het een degelijk feitenonderzoek is. Maar de manier waarop en de conclusies kan ik me gezien het doel van onderzoek wel voorstellen. Een van de andere aandachtspunten was trouwens ook vastlegging en documentatie rondom het tot stand komen van transfers..

Ajax laat een onderzoek uitvoeren welke alleen ingezien word door Ajax en Ajax heeft baat bij een rapport met een goede uitkomst.

Dat is inderdaad een verhaal wat geheid een matig onderzoek oplevert met een conclusie dat er weinig aan de hand is en wat kleine aandachtspuntjes die al bekend waren.

Gedoemd te mislukken. En het dan ook nog onder de pet proberen te houden door het als bijlage bij een andere mededeling te vermelden.

Wat een grap hoe Ajax gerund wordt, nog altijd nog.

9 april 2024 om 21:07

Vervang ajax voor rvc. De rvc heeft baat bij deze uitkomst. Ajax zelf niet. Daarom moet men nu keihard ingrijpen. De vraag is alleen wie dit kan doen

9 april 2024 om 21:18

Maar wat is precies de uitkomt en hoe heeft de RvC daar nou echt baat bij?

9 april 2024 om 21:18

Waarom zou deze RVC of Ajax baat hebben bij de uitkomst?
De direct betrokken RVC leden zijn al weg.

Het zou voor Ajax veel beter zijn geweest als er wel iets strafbaars omhoog was gekomen.

9 april 2024 om 22:09

London Calling, er zijn nog drie leden van de tijd van Mislintat.

9 april 2024 om 22:19

Maar welk belang hebben die dan?

Geen enkel...dat Mislintat op de werkvloer zijn gang kon gaan is niet (hoe graag sommige mensen dat ook zouden willen) de verrantwoordelijkheid van de RVC. De RVC is een van grote afstand controlerend orgaan die een paar keer per jaar naar het beleid moeten kijken en wat kritische vragen moeten stellen. Die moeten ver bij de dagelijkse gang van zaken weg blijven.
Enige uitzondering bij Ajax is de Technisch comissaris die voor elke aankoop boven een miljoen zijn akkoord moet geven. Maar die is al weg.

Sowieso zit een van die 3 er voor het commerciele en niet voor het technische of financiele beleid, dus los van dat de Telegraaf haar weg wil hebben staat zij hier ook volledig los van.

10 april 2024 om 00:27

London Calling,

Als we spraken over een paar knikkers dan begreep ik je punt. Maar we hebben het hier over iemand die blijkbaar praktisch ongemoeid meer dan 100 miljoen Euro kon verbranden.

Wanneer die 1 miljoen gepasseerd is dan moet dit worden voorgelegd aan de RVC en dan wordt er gestemd. Het contact hiervoor kan lopen via een voetbal technisch persoon binnen de RVC. Feit blijft dat een meerderheid akkoord moet gaan met de transfer. Zoals jij stelde zijn slechts 2 van de 5 opgestapt, is dat een meerderheid? We hebben het over 12 transfers waar een akkoord opgegeven is en moest worden.

Dus om dan te stellen dat het een ver van hun bed show was en dat de huidige RVC geen belangen heeft is onzin.

10 april 2024 om 01:23

@eazy-e 3 van de 6 zijn opgestapt.

De RVC stemt niet over elke transfer, ze hebben een contact commisaris voor de technische zaken. Ze gaan echt niet bij elke speler stemmen of hij wel of niet mag komen.

Daarnaast heeft de RVC hier geen belang in.
Dat is een orgaan wat op grote afstand het beleid moet controleren. Zij hebben geen uitvoerende rol die het werk van de directie nog een keer over gaan doen. Dit is, net zoals bij elk normaal bedrijf een functie waar je eens in de paar maanden een keer samen komt en kritische vragen stelt over het beleid. Geen functie waar je bij elke aankoop kijkt of dat wel goed gegaan is. Dat is bij Ajax en in geen enkel bedrijf de functie niet van een RVC. Daarvoor heb de de internal governance processen van het bedrijf zelf. Het idee dat de RVC dan ook iets te verbergen zou hebben begrijp ik niet. Je kan best de hele RVC verrantwoordelijk houden dat ze de verkeerde directie leden aanhebben gesteld maar daar buiten hebben ze, ondanks dat ze als mooie kop van jut dienen bij een deel van de aanhang, niet zo veel verkeerd gedaan.

Bizar als dit allemaal klopt. Dit is echt van het niveau betrouwbare bron Wikipedia. Kom ik in m'n opleiding niet mee weg hoor. Dan moet het gewoon opnieuw. Schrijnend

9 april 2024 om 20:56

Ze hadden de zaakwaarnemer van Avila ook mogen bellen. Die had dan gezegd dat alles prima was. Was Mislintat er nóg positiever uitgekomen.. zoveel meerwaarde zal het niet gehad hebben om dergelijke partijen nog ff te bellen. Allemaal totaal niet objectief.

9 april 2024 om 21:15

marton3103, Hoe kan je spreken van een degelijk onderzoek wanneer je bewust niet alle betrokken bevraagt? Daarbij hoe weet jij hun antwoordt al? Met zo'n insteek kan je net zo goed geen onderzoek doen. Verder ga je voorbij aan het feit dat zij ook gebaat zijn bij een eventuele rol in dit onderzoek.

9 april 2024 om 21:23

Maar hij heeft toch gelijk? Het heeft totaal geen zin om zaakwaarnemers nog te horen. Die zitten er om hun client en centen te beschermen. Zelfs als er gekke dingen zijn gebeurd, gaan die dat nooit toegeven.

Waar het uiteindelijk om draait is of er concreet bewijs is die wijzen naar waar het onderzoek voor gevraagd is. Dan wil je vooral weten of er connecties zijn die in dit geval Mislintat linken aan eigenbelang met betrekking tot transfers.

Natuurlijk snap ik dat je dan iedereen gehoord wilt zien, maar denk je werkelijk dat een zaakwaarnemer toe gaat geven dat hij iets dubieus heeft gedaan als daar nog geen concreet bewijs voor is? Die houdt zich gewoon van de domme.

9 april 2024 om 21:35

Sirius,

Dan is dat toch je constatering, nu vaar je op een reeds aannames.

De club waar de speler van gekocht is, is ook niet gehoord. Best gek zou ik zeggen misschien dat je bepaalde cijfers naast elkaar wil leggen (wat is er betaald en wat is er ontvangen) of misschien informatie over communicatie wil ophalen.

Een zaakwaarnemer waar een speler plotseling bij vertrekt om daarna een schimmige deal bij een nieuwe zaakwaarnemer te bekrachtigen lijkt me ook wel relevant. Want die ene zaakwaarnemer (wat een groot bureau is) wou misschien wel helemaal geen schimmige deal maken.

Dan rest de vraag op welke feiten rust de conclusie van het rapport en hoe betrouwbaar is die.

9 april 2024 om 21:43

Wat verwacht je nou zelf? Dat als Ajax geld overmaakt er op de tegen rekening ineens een lager bedrag verschijnt bij de ontvanger?

Er staat nergens dat Stuttgart niet gehoord is. Die hebben overigens ook een eigen onderzoek uit laten voeren met dezelfde conclusie. Middlesbrough is niet gehoord, wat raar als het met name over de transfer van Sosa van Stuttgart naar Ajax ging....

9 april 2024 om 22:04

London Calling,

Akpom is daar toch vandaan gehaald? Waarom zou je dan Stuttgart moeten horen?

En als een transfer zo simpel is niet nee, maar een transfer zit qua kosten wat gecompliceerder in elkaar dan dat jij doet geloven (of dat je misschien denkt). Zo betalen clubs ook (gedeeltes) van zaakwaarnemers en eventuele bonussen en andere kosten. Je wil toch de geldstromen inzichtelijk hebben lijkt me? Potentieel fraude gepleegd, dan zou je denken follow the money maar jij hebt zoiets van doe maar niet.

9 april 2024 om 22:24

Omdat het helemaal niet gaat om de transfer van Akpom, daarom slaat dit stuk van de NRC ook nergens op.

Je moet Stuttgart horen omdat dat de transfer is waar de mogelijke belangen verstrengeling bij speelde.

Wat elke club aan zaakwaarnemers betaald moeten ze zelf weten en zelf afspreken met zaakwaarnemers. Dat mogen ze juridisch gezien niet eens gaan vergelijken en bekijken, dan krijg mogelijk immers kartel vorming en de ACM op je dak. Dus wat je hier wil is illegaal. Al zou Ajax/kpmg dat willen, dat mag niet.

9 april 2024 om 22:52

London Calling, Hoe weet je dat het niet om de transfer van Akpom gaat?

Letterlijk uit het artikel:

In totaal werden drie van de twaalf transfers onderzocht. Naast Sosa kwamen ook de deals van Gastón Ávila van Royal Antwerp en Chuba Akpom van Middlesbrough onder een vergrootglas te liggen.

Verder geen sterke reactie mbt zaakwaarnemers, laat staan het gedeelte over kartelvorming. Je hebt volgens mij geen idee waar je over praat.

9 april 2024 om 23:04

De reactie van zaakwaarnemer Avila staat letterlijk in de tekst..

9 april 2024 om 23:07

Ik werk zelf voor een grote onderneming in een functie en een industrie die regelmatig onderzocht word en heb meerdere keren mijn hele mailbox mogen overhandigen een de Europese commissie en andere regulators, dus ik heb een aardig idee wat er wel en niet mag.

Bij een concurerend bedrijf kijken wat zij voor welke diensten betalen mag absoluut niet vanuit een mededingings oogpunt. Alleen al praten met concurrenten over welke inkoopprijs je gaat betalen, is verboden. Dus, nee wat je daar wil kan en mag niet, dat kun je ook gewoon opzoeken, 3 tellen op google bijvoobeeld door de vorige zin op te zoeken en je komt direct bij de kvk oder get stukje kartels en mededinging uit.

9 april 2024 om 23:13

marton3103,

Klopt die zaakwaarnemer heeft een reactie gegeven aan het NRC.

9 april 2024 om 23:21

London Calling,

En mijn papa werd bij Mcdonalds.

Je spreekt van kartelvorming:
Bij kartelvorming spreken bedrijven af dat zij niet met elkaar concurreren. Dit is ongunstig voor de concurrentie en daarmee voor de consument en de economische groei. Daarom zijn kartels verboden. Daar is totaal geen sprake van en kan ook niet als gevolg zijn van mijn voorbeeld.

We hebben het hier over een onderzoek after the fact, puur om de feitelijke gebeurtenissen weer te geven. Jouw voorbeeld in je nieuwe reactie snijdt ook geen hout.

Verder leuk om je persoonlijke ervaring te lezen maar de relevantie in deze?

9 april 2024 om 23:29

Ja en was van 0,0 toegevoegde waarde geweest voor het onderzoek van Ajax. Eerder verspilde moeite en kostbare centen, al waren het maar de belminuten geweest.

9 april 2024 om 23:58

marton3103,

Dat kan je prima vinden, maar dan doe je dus een beperkt feiten onderzoek van al een beperkt onderzoek (3/12 transfers). Dan kom ik terug op mijn eerste reactie, waar ik over degelijk onderzoek spreek dit is meer selectief onderzoek.

Toen dit speelde en Mislintat moest het veld ruimen sprak men bij Ajax over dat de onderste steun boven moest. Want hoe hij geld had uitgegeven en met welke belangen.

Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden, zegt weinig met het onderzoek te kunnen. "het blijft volstrekt onduidelijk wie gehoord is en op basis van welke informatie het rapport tot stand is gekomen."

Dat zo'n iemand nu al zoiets zegt, zegt toch eigenlijk al genoeg.

10 april 2024 om 00:19

Een feitenonderzoek waarbij een dergelijk subjectieve partij zijn mening mag geven.. tsja je onderzoek is dan wel helemaal compleet.
Wat die hoogleraar zegt slaat natuurlijk nergens op dat je dat als argument gebruikt. Dat zegt niet genoeg, dat zegt juist helemaal niks.Die onduidelijkheden zeggen nog steeds niks over de kwaliteit van het rapport. Het is daarnaast volstrekt logisch dat niet alle details naar buiten gebracht worden als er sprake is van zoveel privacygevoelige en vertrouwelijke informatie. Conclusies rondom het handelen van Mislintat zijn overigens ook gecommuniceerd.

10 april 2024 om 01:09

@eazy-e zoek dan op wat kartel vorming is. Dat gaat veel veel verder dan alleen niet concurreren. Je mag elkaars inkoop prijzen niet kennen. Jij wilt dat ze iets gaan doen wat ze niet mogen zonder je er zelf in te verdiepen en roept dan over iemand die er regel matig mee te maken heeft (en daar zit de relevantie) dat zijn feiten kennis niet klopt zelfs nadat hij je gewoon letterlijk de tekst gewoon letterlijk de tekst van de rijksoverheid heeft gegeven.

Maar dan nog maar een keer de hele paragraaf:
Kartels en mededinging gepubliceerd door de rijksoverheid
Afspraken over inkoop
U mag niet met uw concurrent afspreken welke prijs u gaat betalen aan een leverancier. Of dat u bepaalde leveranciers uitsluit (boycot). Alleen al praten met concurrenten over welke inkoopprijs u gaat betalen, is verboden.

Ze mogen dus helemaal niet bij elkaar gaan kijken wat ze voor welke diensten betalen of recent betaald hebben ook niet achteraf, en zeker niet 3 maanden later. Misschien dat als ze hier over een paar jaar naar gaan kijken wanneer huidige kosten niet langer relevant zijn dat het mag. Nu valt het gewoon onder zaken die door alle mededingingsautoriteiten zijn verboden. Maar kennelijk wil dat er niet in bij iemand die niet de moeite wil nemen om zich 5 minuten hierop in te lezen. Veel meer is er niet nodig om er zelf achter te komen dat ze niet bij elkaar mogen kijken wat ze betalen voor makelaars diensten.

Dit klinkt wel als een knap staaltje onderzoek. We moeten onderzoek doen naar een situatie bij Ajax, maar afhankelijk van de bronnen die Ajax aanleverd. 😂😂😂

De beerput wordt een doofpot, las ik ergens. Dat het RVC zich in allerlei bochten wringt om maar niet met pek en veren de Arena te worden uitgesodemieterd, blijkt ook weer uit dit onderwerp. Met onze vriend en beschermheer M. van Praag voorop. Wij hoeven al lang niet meer te verwachten dat alle betrokkenen van de catastrofale neergang van Ajax uit zichzelf vertrekken. De 3 o zo schuldige, en vaak genoemde, bekende RVC leden, en daarnaast ook nog financieel directeur Lenderink, die in november 2023 tijdens de aandelenhouders vergadering pertinente leugens schijnt te hebben rondgestrooid. Logisch dat nu de VEB en bestuursraad lijnrecht komen te staan tegenover de RVC en Lenderink.

9 april 2024 om 21:24

Welke leugens?

10 april 2024 om 00:28

Was vandaag om de zoveel tijd een item van de VEB over op RTL-Z. Vernietigend voor Lenderink, en ook de RVC.

10 april 2024 om 03:17

Het hangt een beetje op een uitspraak die Lenderink heeft tijdens de vorige aandeel houders vergadering over de jaarcijfers.

Daarin heeft ze het volgende gezegd als toelichting: "het is niet mogelijk dat éã©n technisch directeur alleen een contract namens Ajax sluit" en een paar zinnen later "bij de totstandkoming van een transfer zijn al snel 15 mensen betrokken" overigens dat laatste ook in context van het overscrijven van spelers van of naar andere clubs

KPMG zegt nu dat er langs de technische kant (en met nadruk over de technische kant de rest zou wel goed zijn verlopen) onvoldoende checks en balances zijn geweest.

De VEB concludeerd op basis van deze 2 statements dat Lenderink de AVA verkeerde informatie heeft gegeven omdat ze dat statement over die 15 mensen niet kunnen rijmen met de onvoldoende cheks en balances aan de technische kant.

Zelf vind ik dit als je de notulen van de AVA en het KMPG rapport leest heel erg ver gezocht. Het statement van Lenderink gaat in de context duidelijk over alle mensen die betrokken zijn bij een transfer en heeft betrekking op dat deel van het process wat gewoon gewerkt heeft (daarbij noemt ze bijvoorbeeld ook de RVC, het 2e directie lid dat moet tekenen, de overschrijving in het TMS systeem en het persbericht wat bij elke speler uit gaat).

KPMG stelt duidelijk dat de nadruk van het proces lag op de financiele en juridische controle (waar dus niets mis mee was) en er een gebrek aan technische kennis was in de organisatie om op het technische vlak checks uit te voeren en dat dit aan het process toegevoegd moet worden.

9 april 2024 om 21:32

Ben zeer benieuwd welke pertinente leugens Lenderink volgens jou verteld heeft. Ben ook heel benieuwd welk belang van Praag heeft bij het beschermen van alle gebeurtenissen waar hij helemaal niks mee te maken had.

10 april 2024 om 00:29

Zie comment onder Sirius....

Het is wel grappig dat iedereen nu roept dat het onderzoek niet deugt (inclusief de Valentijn Driessen van de accountancy) zonder dat men de inhoud van het rapport én de onderzoeksopdracht kent. Natuurlijk ingegeven omdat de conclusie niet naar wens van het publiek is.

9 april 2024 om 21:19

En dat moet de RvC aangerekend worden, juist nu wil je van alles openheid in zaken hebben als je wil demonstreren dat je een lerende organisatie bent.

9 april 2024 om 23:39

Vanwege privacygevoelige en vertrouwelijke informatie worden alleen de conclusies publiek gemaakt. Dat doet de RvC niet om de buitenwacht te pesten of om zichzelf in te dekken.

9 april 2024 om 21:26

@killastylo
Er werd geroepen dat de onderste steen boven moest worden gehaald. Dat is met dit onderzoek duidelijk niet gebeurd.

Wat de opdracht dan is geweest etc. weten we allemaal niet want de RVC kiest ervoor dat geheim te houden. Als je dan bedenkt dat een aantal van die mensen Mislintat zijn aanstelling hebben goedgekeurd en hem vrijbrief hebben gegeven wat transfers betreft dan vind je het gek dat men daarover valt? Vervolgens laat je een externe partij onderzoek verrichten die wederom banden heeft met deze RVC.

9 april 2024 om 21:31

Dat ligt ook aan de RvC he. Zij besluiten beperkt te verstrekken wat er naar buiten komt. Daar moeten wij het mee doen, want meer zeggen ze er zelf niet over. Kan je gillen dat het niet naar de wens van het publiek is, maar dan moeten ze ook volledige openheid geven.

9 april 2024 om 21:42

De resultaten van het rapport gaan gewoon besproken worden met de aandeelhouders tijdens de BAVA. De conclusie is nu alleen alvast gedeeld. Supporters zijn gewoon teleurgesteld dat er niks aan de hand blijkt te zijn terwijl ze heel graag gehoopt hadden van wel.

9 april 2024 om 22:07

Dutch89, als de conclusie is dat Mislintat niet fout heeft gehandeld dan is er nog steeds wel wat aan de hand lijkt me. Want hoe kan een organisatie zo'n man vrijbrief geven om zoveel kapitaal te vernietigen. Tot op heden werd er gedaan of Mislintat gesjoemeld zou hebben en daarmee Ajax en de mensen van de organisatie een pootje zou hebbe gelicht. Als dat niet zo is dan is dat toch best een kwalijke zaak zou je zeggen.

9 april 2024 om 23:35

Dat is een heel ander verhaal en totaal niet relevant voor dit onderzoek. Of moet Ajax 80 miljoen aan united overmaken voor de miskopen antony en van de beek?

9 april 2024 om 23:45

Dutch89, wie heeft het over terug betalen? Dat lijkt me juist het probleem toch, dat geld is foetsie en zal niet weder keren.

Verder snap ik je opmerking betreft relevantie niet zo, ik reageer enkel op het feit dat je zegt dat er niks aan de hand lijkt te zijn. En ik stel dus dat dit niet het geval is, want hoe je het wendt of keert ergens zijn er fouten gemaakt.

Dit onderzoek pleit slechts het gedeelte over mogelijke belangenverstrengelingen vrij en dan is het nog maar de vraag wat zij (kpmg) allemaal hebben doorgelicht.

9 april 2024 om 23:59

Misschien toch even verder lezen dan Voetbalzone, @ eazy-e. Het onderzoek is in eerste instantie gericht op wel/geen belangenverstrengeling mbt Mislintat en daarna uitgebreid met alle inkomende transfers uit de
transferperiode zomer 2023 inclusief procedures en uitvoering. De RvC steekt zelfs hand in eigen boezem door te stellen dat binnen de RvC geen relevante voetbalkennis en ervaring aanwezig was en daardoor niet de checks en balances kon uitvoeren op voetbaltechnisch gebied. En er worden meer zaken benoemd, ook waarom Mislintat uiteindelijk zoveel zelf kon doen. Maar kapitaalsvernietiging is natuurlijk nauwelijks te onderzoeken, aangezien op moment zelf daar geen sprake van was. Slechts een populaire term om achteraf te gebruiken wanneer alles zo gelopen is zoals bij Ajax nu.

Het is als de slager die zijn eigen vlees keurt.
De RVC stelt de opdracht vast en dus ook de uitkomst.
En dat voor een beursgenoteerd bedrijf!

Bizar dat een partij als KPMG zich hiervoor laat lenen indien waar. Mag van een dergelijk bedrijf wel verwachten dat ze zelf op hun strepen gaan staan omdat ze niet geassocieerd willen worden met dit soort matige kwaliteit.

9 april 2024 om 21:47

Het lijkt erop dat Kpmg een feitenonderzoek heeft gedaan, waarna er een juridische analyse heeft plaatsgevonden door Nautadutilh. Zonder de daadwerkelijke onderzoeksopdracht weten we nooit of hier de juiste conclusies uit kunnen worden getrokken.

9 april 2024 om 22:08

killastylo, feitenonderzoek met beperkte scope als je zoveel partijen al niet hoort. Verder eens, zonder de exacte opdracht te weten en wie ze wel gehoord hebben zegt dit onderzoek eigenlijk niks.

9 april 2024 om 23:05

Als je niet weet wat de exacte onderzoeksvraag was, hoe weet je dan dat de scope beperkt was? Echt wat irritant dit. Niets erover is bekend, maar mensen hebben alsnog een mening over hoe het wel echt moet.

9 april 2024 om 23:29

Eazy-e, heb jij het originele persbericht ook gelezen of vergaar jij jouw informatie op basis van de vz artikelen hier? Staat veel meer informatie en op basis van de huidige informatie kan je niet zeggen of het een ‘feitenonderzoek met beperkte scope’ is, wat dat dan wel niet mag zijn.

9 april 2024 om 23:29

Regulator, gedeeltelijk eens.

Wat we weten is wie bevraagd zijn daaruit kan je redelijk stellen wat de scope dan zou zijn geweest. Of KPMG moet geen goed onderzoek hebben verricht en half werk hebben geleverd. Nou dat laatste lijkt me niet zo aannemelijk en gezien we hier in de reacties kunnen discussiëren kan je dus dan gaan speculeren over de scope.

Je staat versteld dat mensen een mening hebben en discussie vormen op een platform als deze? Dat je dan reacties leest en zo'n reactie plaatst snap ik dan al helemaal niet lol.

9 april 2024 om 23:39

killastylo,

Ik zweer als trouwe Voetbalzone bezoeker enkel bij artikelen van Voetbalzone door Voetbalzone /s

En hoezo kan ik dat niets zeggen mbt het bereik (scope) van dit onderzoek? Wat het NRC bericht geeft een goede indruk met niet is meegenomen, iets wat in mijn ogen de indruk wekt bij een relatieve kleine scope. Dat terwijl enkel al 3 van de 12 transfers onderzocht zouden worden. Je hebt dus een beperkt feitenonderzoek van slechts een fractie van de transfers.

Verder heb je gelijk hoor, het zou helpen als het onderzoek vrij wordt gegeven.

9 april 2024 om 23:56

@eazy-e: Hoe ik het zo boven lees weten we helemaal niet wie geinterviewd is. Er wordt alleen gemeld aan wie geen vragen zijn gesteld. Ook ik ben reuze benieuwd naar de antwoorden en de beweegredenen daarvan.

Dat je kunt discussieren betekent niet perse dat je het hoeft te doen. Vooral over een onderwerp waar 1) Vrijwel niets bekend over is 2) invullingen worden gegeven op basis van onderbuikgevoel. Meest ironische aan alles is dat de kwaliteit van het onderzoek in twijfel wordt getrokken op basis van speculatie. Alleen door dit paradox zou je me toch gelijk moeten geven?

Je discussie kan ook over iets totaal anders gaan. Bijvoorbeeld over: zou Ajax juist vanwege de recente perikelen beter volkomen transparant moeten zijn? Kunnen en zouden de aandeelhouders transparantie moeten eisen? Is een accountancy bureau als KPMG uberhaupt geschikt om dit soort onderzoeken af te nemen? Mag Ajax zich nog wel een voetbalclub noemen of zijn ze meer een laboratoriumrat geworden met de hoeveelheid onderzoeken die daar afgenomen worden?

10 april 2024 om 00:13

Regulator, We weten inderdaad niet wie wel bevraagd zijn. We weten op basis van dit artikel wel wie sowieso niet zijn gevraagd. En daar kan je wat van vinden dan toch? Blijkbaar in jouw wereld niet.

En wat er nu bekend is:
- een aantal partijen die niet gehoord zijn
- de nieuwe CEO die gelijk al zei zich niet achter dit onderzoek zou scharen (voor de aandelen gate)
- Mislintat die in dit onderzoek praktisch vrij wordt gepleit

Neem dat met de historie van Ajax niet alleen pakweg de laatste drie jaar dan is er genoeg om over te discussiëren. En ja je kan ook prima over iets anders praten alleen de relevantie mbt het artikel mis ik dan bij jouw voorbeelden, praten over het onderzoek niet.

10 april 2024 om 00:26

Maar wat is nu eigenlijk jouw conclusie dan? Een aantal partijen is niet gehoord, m.i. totaal niet relevant voor waar het onderzoek zich op richtte. Je gebruikt de mening van de nieuwe CEO om jouw mening over het onderzoek te versterken, maar Kroes is nu niet echt objectief in deze. Mislintat wordt praktisch vrij gepleit, is dat positief of negatief? Of geloof je het niet? Dit kan toch gewoon het resultaat zijn, ook al is het misschien niet leuk. Ik ben gewoon benieuwd welke conclusie jij hier overall uit trekt..

10 april 2024 om 01:10

marton3103, Zo nog eens een andere reactie

Mijn mening lijkt me vrij duidelijk dat het onderzoek wat nu gedaan is niet strookt met eerdere uitspraken vanuit Ajax. Namelijk dat de onderste steen boven moest om herhaling te voorkomen. Je hebt nu een gedeelte waaruit Mislintat deels wordt vrijgepleit (belangenverstrengeling van transfers die onderzocht zijn), een gedeelte waar niks mee gedaan is en wat onderzocht is lijkt dan ook nog eens vrij beperkt te zijn. Dus feitelijk weet je nog steeds niet met zekerheid te zeggen of een persoon de organisatie bedrogen heeft of dat het RVC toen der tijd gefaald heeft. Feit is dat Mislintat weg is, maar wel aan de bak gaat bij een Europese subtop club en dat 2/5 leden van de RVC zijn opgestapt.

Ajax verkeerd zo'n drie (?) jaar nu in bestuurlijke chaos en lijkt daar nog minstens een jaar achteraan te plakken. Zoals nu met Kroes en die aandelen ook, dit had je veel eerder moeten vragen toen hij al aangaf aandelen te hebben. Kan je nu van alles over Kroes gaan vinden, maar het RVC gaat akkoord met zijn aanstelling. Na lang gewacht te hebben (terechte zaak vanuit AZ) eindelijk aan de slag om binnen twee weken (?) de boot in te gaan door iets simpels wat je als RVC al veel eerder had moeten weten. Die gast had toch nooit niet moeten kunnen tekenen voor die functie.

Sinds Ten Hag (2 jaar) heeft Ajax geen goede trainer meer gehad, sinds Overmars (2+ jaar) geen TD en sinds van der Sar (1 jaar) geen CEO. Nu begrijp ik dat goede trainer subjectief is maar je verslijt in 2 jaar tijd gewoon 5 trainers. En nu stap je een zomer in zonder CEO, TD en trainer en een selectie waar nodig wat aan gedaan moet worden. Maar wel een RVC die voor meer dan de helft bestaat uit mensen die van voor deze periodes zijn. Verder lijkt er weer vanouds een machtsstrijd gaande te zijn binnen Ajax, tot zover de clubbelangen. Anyway ik kijk uit naar de BAVA op 21 mei, in de tussentijd zullen er nog wel wat bommetjes gedropped worden.

10 april 2024 om 01:28

Zou het persbericht maar lezen daarin lees je dat er expliciet wordt vermeld dat de RvC checks and balances heeft gemist in de periode van Mislintat (richt zich dus op het gehele proces van transfers in die periode). Al aardig grotere “scope” dan in dit nieuwsbericht. Als de onderzoeksvraag was, heeft de RvC juist gehandeld, dan vind ik een verdere onderzoek naar het handelen van Mislintat zelfs al aardig verder gaan. Nogmaals, kunnen we niet oordelen.

Maarja jij leest alleen dit (gedeeltelijk opinie) nieuwsbericht, dus jij doet alleen onderzoekjes met “beperkte scope”

Vind zelf trouwens dat de RvC er niet al te best uitkomt in die conclusies van het persbericht, ik zou mij als aandeelhouder eerder daarop richten. Zeker gezien de conclusie uit het onderzoek dat Mislintat zich niet aan zijn arbeidsovereenkomst heeft gehouden bij die transfers, maar de RvC het de moeite niet waard vindt om daar nog een punt van te maken.

Misschien is dit een gevalletje ons kent ons. Binnen de RvC lopen genoeg leden met "kennissen" die wel een leuk rapport kunnen schrijven. Toch een voordeel met leden in je RvC met verstand van zaken en niet van voetbal. Maar even serieus, heel aparte conclusie om te zeggen dat er niks bijzonders is gebeurd, maar toch voor weggestuurd is. Is er dan allemaal onzin geschreven of heeft er iemand belang bij om niet alles boven water te krijgen. Lijkt dus op een onbetrouwbare conclusie.

10 april 2024 om 01:34

Mislintat is niet weg gestuurd omdat er iets bijzonders gebeurd zou kunnen zijn rond de transfers.

Mislintat is weg gestuurd door te tegenvallende prestaties waarbij de directie/rvc, terecht of niet, de kant van Steijn koos waardoor er een onwerkbare situatie was ontstaat.

Dit hele verhaal rond de mogelijke belangen verstrengeling kwam pas omhoog toen hij al weg was. Het is natuurlijk mogelijk dat dit op de achtergrond al speelde, maar het was formeel in ieder geval niet de reden van zijn ontslag.

De RvC heeft een groot belang met deze uitkomst. De waarheid over RvC controle van Mislintat’s keuzes en de zaak Kroes stinken aan alle kanten. 21 mei wordt Bijltjesdag voor RvC?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren