Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Nederlandse jongens halen 1,8 miljoen op om topvoetbal voorgoed te veranderen'

Laatste update:

De ontwikkelingen in het mondiale voetbal volgen elkaar in rap tempo op en de rol van data begint een steeds grotere rol te spelen. Het Deense FC Midtjylland is een van de bekendste voorbeelden uit de laatste jaren en de club werd met behulp van statistiek voor het eerst in de geschiedenis kampioen. In Nederland is een aantal jaar geleden het bedrijf SciSports opgericht dat zich volledig focust op het combineren van wetenschap (science) en de voetbalsport. Afgelopen maand haalde het bedrijf 1,8 miljoen euro op in een investeringsronde en Voetbalzone ging op bezoek bij Chef de Mission en oprichter Giels Brouwer (27) bij hun nieuwe vestiging in Amersfoort. Vandaag deel een van het driedelige interview over de totstandkoming van het bedrijf.

Inmiddels worden jullie gesteund door investeerders, maar hoe ben je begonnen?
“Mijn eerste ambitie was eigenlijk Football Manager na te bouwen. Ik studeerde aan de Universiteit Twente en deed eigenlijk maar twee dingen: of ik speelde FM of ik was aan het kijken wat ze bij de ruimtevaart deden. Op een dag kwam Joop Munsterman op school een college geven hoe ze bij FC Twente met transfers omgingen en toen dacht ik: wat nou als je daar data bij kan gebruiken? Bij NASA hadden ze een model ontwikkeld om astronautenteams samen te stellen en ik kreeg het idee dat om te bouwen naar een voetbalmodel. Vervolgens stuurde ik een open sollicitatie naar FC Twente met het verzoek voor een stageplek. Ik had een plan uitgewerkt om het transferbeleid te verbeteren en net dat beetje extra edge te geven door een model te ontwikkelen dat gebaseerd was op de visie van de coach.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

En toen zeiden ze: ‘Kom maar door’?
“Ja, waarschijnlijk dachten ze ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ voor die stagevergoeding van 300 euro per maand. Bij FC Twente begon ik met me te verdiepen in Douglas en het vraagstuk of de club hem wel of niet moest verkopen. Daarvoor ben ik gaan onderzoeken hoe groot de invloed was die hij had op het team en de prestaties. Gaandeweg begreep ik hoe groot de potentie was van het gebruik van beschikbare data. Ik bedacht me dat als ik invloed kon hebben bij een club als FC Twente hoe groot de mogelijkheden wel niet zou zijn als ik data van alle spelers over de wereld zou kunnen verzamelen en kijken welke spelers de potentie hebben een topper te worden.”

Er zijn veel jongens van begin twintig met grote ambities, maar hoe pakte jij dat vervolgens aan?
“Ik was op het EK in Oekraïne met mijn toenmalige huisgenoot Anatoliy Babic. Ik wist dat hij een heel stuk beter was in wiskunde dan ik en vroeg hem of hij samen met mij het bedrijf wilde opzetten. Zo werd SciSports geboren. De doelstelling was science en sports met elkaar te combineren; werelden die een paar jaar geleden nog mijlenver uit elkaar stonden. Het eerste obstakel was het binnenhalen van beschikbare data en dat lukte vrij aardig. Vervolgens zijn we gaan kijken hoe we die konden verwerken en dat zijn we gewoon gaan proberen. De eerste modellen klopten redelijk goed, maar het was allemaal nog handmatig programmeerwerk. We moesten de competitie invoeren, alle verschillende parameters instellen en dan kwam eruit hoe goed de speler was.”

En met die resultaten ging je vervolgens leuren bij clubs?
“We kregen eerst een aantal proefopdrachten van clubs en dan waren we vervolgens 48 uur bezig één opdracht te programmeren en antwoord te kunnen geven op een vraag. Inmiddels hebben we dat gelukkig allemaal geautomatiseerd, maar toen was het bouwen en kijken waar we terecht kwamen. Het eerste jaar leefden we van studiefinanciering en dat ging allemaal rechtstreeks de zaak in. We verdienden de eerste twee jaar dus niets en moesten blijven doorknallen om het een succes te maken. Inmiddels zijn we vier jaar verder, hebben kantoren in Enschede, Amersfoort en Manchester en een team van 19 fulltimers en 26 parttimers. Het gaat enorm snel. Zo we hebben alleen dit jaar al zeven mensen aangenomen, waarvan zes met PhD in Artificial Intelligence. Het is gaaf om te zien dat de mensen die voor ons kiezen elke keer het niveau weer omhoogtillen.”

Op welk moment kwam de grote omslag?
“Het is geleidelijk gegaan. We kregen na een half jaar de eerste investering van onze business coach en die bedoeld was om ons plan te valideren door het algoritme en alles eronder te testen. Hij gaf ons een kantoor en betaalde de onkosten. Ik was destijds 23 en Anatoliy 19. Onze eerste betaalde opdracht was van een zaakwaarnemerskantoor en vervolgens druppelden de eerste clubs binnen. Op een bepaald moment gooi je je businessmodel om, maak je de eerste sales en word je plots serieus genomen. In het begin werkten we op basis van een percentage van de transfersom. Dat is echter lastig omdat we geen agent willen zijn en het afraden van een speler vaak net zo belangrijk is als het aanraden ervan. Verder was het een moeizaam proces waarin je veel mensen ontmoet die beweren iemand te kennen die beslissingen maakt. Voor je de juiste persoon hebt, ben je echter vaak tien gesprekken verder. In Engeland helemaal; dat gaat met eindeloze hoeveelheden bellen en mailen.”

Veel data is al decennia beschikbaar, wat doen jullie anders?
“De eerste statistieken die toegepast werden, waren niet veel meer dan percentages balbezit. Tegenwoordig wordt er veel meer bijgehouden; informatie als waar een speler een passt, waar hij heengaat en waar zijn ballen belanden worden genoteerd. Dat geeft de mogelijkheid tot complexere algoritmes, zeker doordat wij data van verschillende bronnen met elkaar combineren. In ons eerste product dat we nu hebben uitgerold, de SciSkill Index, gebruiken we die data om te meten hoe groot de impact van een speler op zijn team, diens aanval en verdediging is. Maar ook andere zaken onderzoeken we. Als ze op televisie bijvoorbeeld zeggen: ‘Dat is een spits die alleen maar de 4-0 scoort’, dan willen wij weten: is dat inderdaad van belang? Kunnen wij een model bouwen waarbij we de doelpunten die iemand scoort kunnen omzetten naar het aantal punten dat hij waard is?”

Naast SciSkill Index ontwikkelen jullie ook BallJames, wat moet ik me daar precies bij voorstellen?
“BallJames is een product wat nog volop in de ontwikkelingsfase zit. Waar we met SciSkill Football Manager proberen na te bouwen, proberen we met BallJames FIFA te imiteren. Door veertien camera’s in het stadion op te hangen, creëren we een hulpmiddel waarmee automatisch 3D-data gegenereerd wordt. Die beelden zetten we om naar zogenaamde voxels; 3D-pixels. Zoals een MRI-scan je lichaam in kaart brengt, scannen wij het stadion met spelers en bouwen die na tot een soort Minecraftfiguurtjes. Door alle bewegingen van de speler te registreren, kunnen we die informatie in beeld brengen en bijvoorbeeld voorspellen wat hij gaat doen. Als ik voetbal kijk wil ik net als bij FIFA een radartje zien onderin het scherm. Ik wil weten hoe de spelers lopen die niet in beeld zijn en bij een herhaling zien hoe snel de speler gesprint heeft en hoe hard de bal is geschoten.”

Lijkt me nogal een dure hobby, nietwaar?
“Nou, ik denk dat er een grote verschuiving aan zit te komen. Als je ziet hoe veel waarde data tegenwoordig in de zakenwereld heeft. Zoveel hoeven de installaties ook niet te kosten en zodra ze hangen kun je nieuwe patronen ontdekken die clubs weer kunnen verkopen aan commerciële partijen. Ik denk dat het een hele goede manier kan zijn zelf weer rechten te distribueren. Op dit moment hangen er testcamera’s bij Heracles Almelo en worden ze geïnstalleerd bij een topclub uit de Premier League, dus we kunnen op die manier snel vorderingen maken in het R&D-proces.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.
Denk jij dat data een belangrijke rol gaat spelen in het topvoetbal?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leuk interview, zou er bijna willen werken

Denk dat dit heel belangrijk gaat worden maar zeker geen vervanging van het scouten een scout en trainer moeten toch zelf nog kunnen aangeven wat ze nodig hebben in een systeem en wat ze zoeken in een speler.

26 april 2017 om 12:16

Dan is data toch wel een betrouwbaarder hulpmiddel dan een scout die toch voornamelijk op eigen inzicht naar een speler kijkt. Natuurlijk heb je ook geluk nodig, maar ik persoonlijk zou meer vertrouwen op data dan op de mening van een scout.

26 april 2017 om 12:36

Het hoeft ook niet alles meteen te vervangen maar een scout kan dit toch gebruiken om te vinden wat men zoekt.

26 april 2017 om 21:58

Het is allang het meest belangrijkste in het hedendaagse voetbal. De meeste club gebruiken het systeem van scout7, o.a. Manchester City, Chelsea, Psg, Juve etcetera werken daarmee. In nederland word thet gebruitk door Ajax.

Erg mooi stuk en zeer interessant. Ik had inderdaad al van dit bedrijf gehoord en FC Twente schijnt er tegenwoordig ook ruimschoots gebruik van te maken. Ik ben wel nieuwsgierig in hoeverre clubs gebruik gaan maken van data, aangezien het ontzettend nuttig is en veel effect kan hebben.

26 april 2017 om 12:36

Als het zo blijkt te zijn dat Twente er al (voor) dit seizoen gebruik van heeft gemaakt, dan zou dat wel een verklaring kunnen zijn voor het succes wat ze hebben met relatief onbekende spelers.

26 april 2017 om 13:24

Dit bedrijf is opgericht nadat Giels zijn bacheloropdracht bij FC Twente heeft voltooid, naar aanleiding van die bacheloropdracht. De exacte details van wat FC Twente precies doet met data van Scisports weet ik niet, maar ga er maar wel van uit dat ze wel eens gebruikt hebben gemaakt van de diensten.

26 april 2017 om 16:39

@richardvan Baa

Dat heb je dan weer mis. FC Twente maakt gebruik van de data om te zien wat er verbeterd kan worden in wedstrijden en hoe spelers zich goed kunnen ontwikkelen. Inmiddels zullen ze de data ook wel gebruiken bij de scouting. Echter mag je jongens als Klich, Assaidi en de huurlingen van City op het kanto van Van Leeuwen schrijven.

De overige spelers zijn jongens uit eigen jeugd. Spelers als Ter Avest, Bijen, Van Der Lely, Van der Heyden, Andersen. De eerste 3 spelers hebben zelfs zo'n beetje de gehele opleiding doorlopen. Daar heeft Scisports dus geen aandeel in.

26 april 2017 om 22:01

@richardvab Baa

Het succes van twente dit seizoen is gebaseerd op de leenspelers van Man city. Deze zijn gescout met het scout7 systeem en daarna aangekocht door Man City. Die heeft ze voor hun ontwikkeling verhuurt aan Twente.

26 april 2017 om 22:44

Daar geef je Yeboah en Celina toch wel heel veel eer Speedy. Yeboah voegt niks toe en ook Celina is een van de zwakkeren in de basis. Alleen Unal is een zeer grote meerwaarde, maar om zijn talent in te zien is geen data nodig.

27 april 2017 om 00:53

Unal staat al op 17 goals en Celina staat op 5 goals. Ok Yeboah valt tegen met maar 2 goals maar Celina is gewoon de nummer twee op de topscoorders lijst bij Twente. Zonder hun inbreng had je echt een heel ander seizoen.

27 april 2017 om 07:43

Hoe kun je dat zeggen dan? Op basis van 5 doelpunten voor een aanvallende speler? Als je wedstrijden kijkt zie je hoeveel Celina verprutst en hoe slordig hij is. Het is niet zo dat wanneer hij wegvalt er een team van 10 man staat, waardoor je niet kunt zeggen hoe zijn vervanger presteert. Ik vind het zelf te gek dat hij zoveel minuten krijgt, al is het misschien op afspraak met City. Unal is natuurlijk een topper.

26 april 2017 om 22:00

@sirius

Zoals ik boven al meldde, alle grote clubs gebruiken allang computer programmaâ´s en big data voor hun scouting. Scount7 is het meest gebruikte systeem.

Denk dat de data verzameling van SciSports een belangrijk onderdeel gaat vormen in de ontwikkeling van transfers, wedstrijd analyses, ontwikkeling van de speler en ga zo maar door. Trainers, assistenten, jeugdtrainers, scouts en andere mensen willen het stukje 'visuele beeld' nog steeds als doorslaggevend zien; Je ziet tenslotte de speler aan het werk, maar door data kun je dit wel proberen te sturen en/of prikkelen. Ben benieuwd of het in de toekomst ook mogelijk is om blessuretijd in een split second te bepalen en het geanalyseerd kan worden of dit invloed heeft op de ontwikkelen van een speler. Interessant stukje journalistiek .

Hartstikke interessant. Data wordt absoluut onmisbaar in de toekomst van het voetbal, het maakt bepaalde tactische, technische en commerciële zetten een stuk minder risicovol en beter te onderbouwen. Echter, waar worden de persoonsgebonden kenmerken gemeten? Iets als karakter, persoonlijkheid, intrinsieke motivatie etc? Lijkt mij dat zulke data gegevens ook van belang zijn wil je een speler compleet in kaart kunnen brengen.

26 april 2017 om 23:52

Zulke data is denk ik alleen statistisch mogelijk n.a.v. een gecategoriseerde groep mensen, of als je een speler jaren zou volgen en al zijn keuzes in kaart zou brengen, of misschien de meest interessante: als je iemands brein zou onderzoeken. Dit is althans hetgeen wat ik denk, maar zoals technologie altijd laat zien: men komt altijd wel met een solutie voor iets wat voor onmogelijk/moeilijk werd gehouden.

Die jongens timmeren echt goed aan de weg met hun bedrijfje. Erg leuk en knap!

ongeloofelijk dat een paar studenten (respect ervoor) gewoon de film moneyball wat in het NBL al jaren gebeurt hier als een uitvinding kunnen doen top gedaan heren!!! had verwacht dat clubs het al jaren deden.

27 april 2017 om 00:07

Erg leuk maar besef ook hoe conservatief de voetballerij is. Dat zie je zelfs aan de videoref daar staat men er ook niet unaniem achter en denkt men vooral in beperkingen

27 april 2017 om 08:28

De voetbalclubs op zich zijn niet conservatief. Zeker niet als ze er beter mee kunnen worden. Het zijn de bonden die conservatief zijn.

27 april 2017 om 00:45

Clubs doen het ook al jaren, zie het bedrijf scout7. Hun systeem is het meest gebruikt in het voetbal.

Ik heb er een dubbel gevoel bij. Ergens bekruipt mij de angst dat voetballers een analoog verlengstuk wordt aan een digitaal apparaat. Zover is het gelukkig nog niet, maar je moet er niet aan denken dat straks elke wedstrijd dezelfde 'charme' krijgt als het volgen van een schaakmatch tussen 2 schaakcomputers.

Heel erg gaaf artikel. Ik ken de mannen nog uit Enschede en wist dat ze hiermee bezig waren, maar nooit zo in depth over gelezen/gesproken.

Zeer interessant dit. Zou er wel eens een dag mee willen lopen. Vind Football Manager ook eer interessant en er zijn ook mensen die een baan hebben gekregen bij een fc dankzij FM. Is te zien in de documentaire van Football Manager.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren