Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Mission (im)possible voor Leekens?

Laatste update:

32 landen proberen nu in deze tijd van het jaar zich zo goed mogelijk te voorbereiden voor het WK in Zuid-Afrika. Ondertussen speelden De Rode Duivels afgelopen woensdag in een half vol stadion in Brussel een onnodige oefenwedstrijd, tegen Bulgarije zonder vedette Dimitar Berbatov. België wint nipt met 2-1 door twee doelpunten in de slotminuten! België speelt al een aantal jaren geen rol van betekenis meer in het internationale landenvoetbal. Dat probleem ontkennen we al jaren niet meer. Toch heb ik als Nederlander medelijden met onze zuiderburen. De Rode Duivels waren in de jaren tachtig en negentig een tegenstander waar je niet makkelijk van won. Dat zit me dwars!

Acht en een half jaar geleden speelde België voor het laatst op een internationale voetbaltoernooi. In Brussel en Praag gingen de Tsjechen twee maal op de knieën voor de ploeg van Robert Waseige. Door deze overwinningen konden zijn mannen een aantal maanden later naar Zuid-Korea en Japan. België ging in de achtste finale eruit tegen de Brazilianen. Brazilië zou uiteindelijk wereldkampioen worden en voor België zou het WK hun (voorlopige) laatste eindtoernooi zijn.

Zo ongeveer acht jaar later is de realiteit anders. De Belgen hebben in de tussentijd het WK, laat staan een EK, niet kunnen halen. Ook verslond België in iets meer dan acht jaar bijna een handvol trainers, namelijk Aimé Anthuenis, René Vandereycken, Francky Vercauteren en onze landgenoot Dick Advocaat. Nu is Georges Leekens de man die de moeilijke klus, plaatsing voor het EK in Oekraïne en Polen, moet zien te realiseren. De Rode Duivels moeten onder andere spelen tegen Duitsland en tegen Turkije, ook is Oostenrijk een vervelende tegenstander voor België.

Ik had stiekem gehoopt dat de Belgen aanwezig zouden zijn in Zuid-Afrika dit jaar. Vooral na het zien van de wedstrijd thuis tegen de Spanjaarden. Spanje had het knap lastig tegen het goed georganiseerde spel van de Diables Rouges. Na het zien van deze wedstrijd, durfde ik met een goed gevoel vooruit te kijken tegen Bosnië-Herzegovina. Er was immers al een punt behaald in het altijd lastige Turkije, dus waarom zou plaatsing voor het WK niet reëel zijn? Helaas werden beide wedstrijd achter elkaar verloren en was de droom al snel vervlogen. In Spanje kregen de Rode Duivels een pak slaag en zelfs in Armenië werd er een wanprestatie eerste klas verricht!

Wat is er mis met België? Waarom functioneert de ploeg in het rood niet? Ligt het aan de coach of zijn de spelers een probleem? Mist België een goede twaalfde man? Deze vragen spoken al jaren door mijn kop. Door deze vragen te stellen, probeer ik alvast vooruit te kijken.

Laat ik beginnen bij de coach. Ik sprong een gat in de lucht toen ik het bericht hoorde, dat Dick Advocaat de nieuwe bondscoach van België zou worden! Een ideale coach voor de Rode Duivels. De Kleine Generaal kreeg de ploeg in de wedstrijd tegen de Turken aan de praat en won overtuigend met 2-0! Helaas werd deze niets meer betekende, maar toch optimistische wedstrijd gevolgd met een jammerlijke en onnodige nederlaag in Tallinn tegen Estland met dezelfde cijfers.

De relatie tussen Dick Advocaat en de KBVB, de voetbalbond van België, liep niet lekker. Het Belgische voetbalvolk vond het ook niet kunnen dat Advocaat zomaar even AZ ging trainen en coachen tot aan het eind van het seizoen. ‘We spelen toch maar één wedstrijd.’ Vertelde de oefenmeester. De wedstrijd was een oefenwedstrijd tegen Marokko. Tegen de Atlas-leeuwen ging de ploeg van Dick Advocaat met de billen bloot en werd zijn team met 1-4 afgeslacht! De speculaties waren al eerder, maar een aantal weken later kon de Belgische bondscoach een verbeterd contract tekenen bij Rusland. Dick Advocaat zag roebol-tekens in zijn ogen en hij was weg. De Kleine Generaal ruilde zijn talentvolle leger in voor een sterker bataljon. Jammer!

Nu moet Leekens weer de nationale ploeg aan de praat proberen te krijgen. Hij plaatste zich al eerder met België voor een WK, maar dat was twaalf jaar geleden en nu is alles anders. Leekens beschikt wel over een zeer talentvolle groep met, ik neem zo maar een paar spelers als voorbeeld: Eden Hazard, Kevin Mirallas, Jan Vertonghen, Toby Aldeweireld, Moussa Dembélé, Ritchie de Laet en Romelu Lukaku. Daarnaast beschikt Leekens over een tal van veel andere talenten die op diverse posities geschikt zijn.

Wat de meeste mensen vergeten, is dat al die jongens nog heel jong zijn en waarvan je nog lang niet kan verwachten dat zij België al op sleeptouw kunnen nemen. Daar heb je oudere spelers voor nodig (Daniël van Buyten, Timmy Simons en Wesley Sonck maakten acht jaar geleden het WK in Zuid-Korea en Japan nog mee!). Ook moet Leekens proberen met een vast systeem te spelen met dezelfde jongens, zodat zij ook aan elkaar gewend raken. Als Leekens dit voor elkaar krijgt met zijn ploeg is hij met België al een hele stap vooruit. Mocht dit allemaal lukken zouden de Belgen misschien aan plaatsing voor het aanstaande EK mogen denken.

Ten slotte zou het kunnen zijn dat de Rode Duivels een echte grote groep fanatieke supporters mist. Natuurlijk, de interesse in de nationale ploeg van België is in de laatste jaren sterk afgenomen, daar moet verandering in komen! Nederland kent het Oranjelegioen die de hele wedstrijd van het Nederlands elftal achter Oranje staat en aanmoedigt. Als ik naar België kijk, valt het mij op dat in het stadion zo akelig stil is. De verslaggevers maken de wedstrijd van de Rode Duivels levendig, maar dat zouden de supporters in het stadion ook moeten doen!

Alle ingrediënten zijn aanwezig om een goed brouwsel te maken van het Belgisch team. Desondanks is kwalificatie voor het EK voetbal nog ver weg en moet er nog een goede begin gemaakt worden. Toch blijf ik hopen op een strijd tussen de Lage Landen op een eindtoernooi. Dat is toch een wedstrijd waar wij allemaal op hopen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leuk om eens een stuk te lezen van een Nederlander over de Rode Duivels.

Goed stuk, maar toch twee opmerkingen:

1- Die match tegen Marokko was denk ik niet onder Dick Advocaat
2- Soms wat vreemde structuren of schoonheidsfoutjes

Toch een 4.

23 mei 2010 om 16:32

Stomme fout van mij van punt 1, dat had ik beter moeten weten! Bedankt voor het zien!

Ik ben niet enorm onder de indruk (helaas).

Je somt wat gebeurtenissen op, om vervolgens een aantal vragen te stellen en deze heel magertjes te beantwoorden. Hier had meer in gezeten.

3 sterren

Ik vindt dit een goed stuk. Het enige wat ik vervelend vind bij het lezen ervan is de benoemingen als Atlas Leeuwen en de kleine generaal. Dit leest niet lekker omdat je dan dingen door elkaar kan halen en je misschien een ander beeld gaat krijgen. Verder erg leuk geschreven.

4 sterren.

Ik vind het leuk om te zien dat een Nederlander begaan is met het Belgische voetbal. Althans, het nationale elftal. Hopende dat er een vernieuwend column kwam, werd ik uiteindelijk wel teleurgesteld door de in woorden verpakte opsomming van feiten, gebeurtenissen, namen en resultaten.

Het is beslist niet makkelijk om een diepgaand column te schrijven, maar een opsomming van feiten is een ander uiterste, iets wat niet prettig leest en wat snel verveelt voor de lezer. Vernieuwing heb ik dus niet gezien en dat vind ik jammer.

Overigens vraag ik me af waarom je het laatste eindtoernooi van de Belgen terugrekent op acht en een half jaar. Was het WK van 2002 niet gewoon in de zelfde periode van het jaar, dus acht jaar exact geleden?

Je schrijfstijl compenseert het echter, want je schrijft niet saai. Enkele spelfoutjes zijn me wel opgevallen, maar die hebben zeker niet de overhand. Ik mis helaas wel een scherpe mening, duidelijke visie of iets dat daar op lijkt. Je probeert zo objectief mogelijk te blijven lijkt het, terwijl dit column met het bijbehorende onderwerp juist subjectiviteit en een snoeiharde mening vraagt.

Desondanks: drie sterren.

@deathblade jij copy paste gewoon het bericht van antiochos. als je zelf niks kan bedenken zeg dan niks over het stuk

Mwah eerlijk gezegd vond ik het niet zon leuk stuk meeste wist ik al wel redelijke schrijf stijl maar niet meer dan dat
3 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren