Krankzinnige Friese derby eindigt door twee goals in extremis tóch onbeslist

SC Heerenveen en SC Cambuur hebben zondag in een heerlijk voetbalgevecht de punten gedeeld. In het Abe Lenstra Stadion waren de aartsrivalen enorm aan elkaar gewaagd, wat lang op een gelijkspel leek uit te lopen. In de laatste minuut van de extra tijd dacht Mitchel Paulissen Heerenveen echter in rouw te dompelen met de ogenschijnlijk beslissende 2-3. Op de valreep wist Joost van Aken echter toch nog een punt uit het vuur te slepen voor de thuisploeg: 3-3.

Het verhitte karakter van de Friese derby kwam vanaf het eerste fluitsignaal tot uitdrukking op het veld. Slechts 113 seconden nadat Cambuur had afgetrapt, kon Thom Haye namens de thuisploeg opstomen aan de rechterkant. De winteraanwinst bezorgde de bal met een hoge voorzet bij Anas Tahiri, die Stevens met een kiezelharde inzet kansloos liet: 1-0. Het doelpunt werkte als gazelles voor een troep leeuwen voor Heerenveen. Cambuur werd met de rug tegen de muur gezet en het was wachten op de 2-0, tot de ploeg van interim-trainer Pascal Bosschaart ineens op gelijke hoogte kwam.

Roberts Uldrikis torende bij een voorzet van Patrick Joosten boven alles en iedereen uit en Erwin Mulder - die merkwaardig genoeg ín zijn goal stond - had geen antwoord op zijn kopbal: 1-1. De gelijkmaker gaf de Leeuwarders kracht. Het spel ging nu op en neer en de volgende treffer kon aan beide kanten vallen. Met bijna een halfuur op de klok dacht Sydney van Hooijdonk Heerenveen voor de tweede keer op voorsprong te zetten, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Zes minuten later kreeg de spits alsnog waar hij naar zocht. Haye mocht aanleggen vrije trap en legde de bal op het hoofd van Van Hooijdonk, die deze fraai naar de verre hoek stuurde: 2-1.

Meteen daarna trok Issa Kallon de stand bijna weer gelijk, maar zijn schot verdween in het zijnet. Nadat het publiek in het Abe Lenstra Stadion Nick Bakker voor rust nog af zag haken vanwege een blessure, kreeg het eindelijk een adempauze: rust. Na de onderbreking kwam Cambuur veel beter voorn de dag. Met ruim een uur op de klok ging Kallon naar het gras, waar scheidsrechter Bas Nijhuis in eerste instantie niets in zag. Nadat Nijhuis geroepen werd door de VAR, snelde de arbiter echter naar de zijlijn om de situatie opnieuw te beoordelen. Strafschop, zo oordeelde Nijhuis in tweede instantie; Robin Maulun mocht plaatsnemen achter de bal. De specialist van Cambuur faalde niet en bracht de stand weer in evenwicht.

De elf van interim-trainer Ole Tobiasen gingen nog het meest op jacht naar de winnende treffer. Met name Amin Sarr en invaller Anthony Musabe kreeg nog een gigantische mogelijkheid, maar zag zijn poging in het zijnet belanden. Cambuur leek zich tevreden te stellen met een punt. Toch kwamen de Leeuwarders in de laatste minuut van de extra tijd nog een keer voor de goal. Paulissen dacht in zijn 100ste Eredivisie-duel zijn ploeg de zege te geven. Van Aken besliste met zijn treffer even later op het aller-, állerlaatste moment echter toch anders.

2

Leuke pot voetbal gezien! Mooie open wedstrijd, af en toe echt goed gevoetbald, waar Heerenveen toch wel beter was. En wat een slotfase haha! Heerlijk die ontlading aan beide kanten. Haye vond ik goed spelen. En die Musaba, flitsende speler!
Ik vond het overigens een discutabele penalty voor Cambuur. De sliding is dom, oké, maar de aanvaller plaats daar opeens z’n been. Ja is slim, maar ik zie er niet echt een penalty in. Buiten dat is het wel heerlijk om in zo’n wedstrijd Nijhuis als scheids te hebben.

1 mei 2022 om 15:46

Inderdaad. Leuke wedstrijd om te zien in het stadion. Zelf groot fan van Sarr met zn snelheid en balvastheid. Penalty leek me wel terecht, werd geen bal geraakt. Vind het zelf nog wel eens onduidelijk worden wat wel en niet mag bij Nijhuis. Weinig fluiten lijkt een beetje een doel opzich te worden bij hem. Maar hebben beide kanten dan last van..

1 mei 2022 om 16:53

Ik vind musaba meer een blind paard. Verder een mooie pot voetbal gezien. Zelden zo vermaakt. Haye en Sarr vind ik echte aanwinsten voor dit Heerenveen. Denk dat uiteindelijk puntendeling terecht is, gezien het wedstrijdverloop. Heerenveen de betere, maar uiteindelijk in de slotfase gelukkig.

@ redactie: het is Dennis Haar en niet meer Pascal Bosschaart als interim trainer.

Onbegrip over de extra tijd in de extra incoming..

1 mei 2022 om 14:25

En terecht dat daar onbegrip over is. Sloeg nergens op.

1 mei 2022 om 14:42

Nee hoor. Viering duurde al 1 minuut

1 mei 2022 om 14:27

Heb jij nog nooit een andere wedstrijd gezien? Dit gebeurd in vrijwel elke wedstrijd.

1 mei 2022 om 14:31

Ja er komt meestal wel wat bij ja, maar 3 minuten nog eens er bij zonder echte aanleiding... slaat gewoon nergens op.

1 mei 2022 om 14:33

Was het doelpunt met de uitgebreide viering niet voldoende aanleiding?

1 mei 2022 om 14:34

Zonder echte aanleiding zegt hij. Er wordt een goal gescoord met uitbundige viering. Dat kost nogal wat tijd niet?

1 mei 2022 om 14:37

Nou het waren 2 minuten en heb jij al eens een scheids midden in een aanval af zien fluiten? Ik vind het gewoon terecht wat nijhuis hier doet.

1 mei 2022 om 14:39

Er werd gescoord in de extra tijd en als je dan veel tijd nodig hebt om te vieren dan wordt die tijd bij getrokken. Er is niemand die hier ook maar iets van kan zeggen. Ik ik ben ook aanhanger van Cambuur. Zuur….heel zuur maar dit is volkomen volgens de regels

1 mei 2022 om 14:40

5 wissels en een var moment en twee doelpunten. Volgens mij zit je dan prima op de gespeelde minuten

1 mei 2022 om 14:41

Midden in een aanval? Hij had bij die ingooi prima kunnen affluiten. Nee, moeten affluiten!

1 mei 2022 om 15:49

Pik, de extra tijd is minimaal niet maximaal. Staat ook gewoon op het bord in het stadion.

1 mei 2022 om 18:45

Cambuur scoorde 1 minuut voor het verstrijken van de aangegeven minimale blessuretijd. Heerenveen scoorde 1 minuut nadat er weer afgetrapt werd en nadat zij klaar waren met juichen was de wedstrijd afgelopen. Keurig 4 minuten gespeelde tijd zo. Scheidsrechter had het dus bij het juiste eind hoor.

2 mei 2022 om 00:56

Neen.

2 mei 2022 om 09:17

Hahahaha @rikkinho snapt er niks van :D bekijkt het allemaal met een blauw-gele bril.

De tijd van de extra tijd is inderdaad altijd minimaal wat er bij komt. Dit wordt er (volgens mij) ook gewoon elke keer bij geroepen door de stadionomroeper, als de extra tijd wordt omgeroepen.

Overigens geheel terecht de extra-extra tijd, gezien het langdurig uitgebreid juichen van de Leeuwarders. (maar dat was hier boven allemaal al vermeld)

2 mei 2022 om 10:01

Ondanks dat het me niks kan schelen wie deze wedstrijd zou winnen heb ik genoten van deze derbij. Maar het is natuurlijk wel apart dat wanneer er over 45 minuten 4 minuten extra tijd wordt gerekend en er binnen deze 4 minuten gescoord wordt er nog eens ruim 2 minuten bij worden geteld.

Voordat mensen weer over Nijhuis beginnen. Extra tijd is altijd minimaal. Dus kan altijd langer worden: Cambuur scoort in de extra tijd….wat tijd kost. Dus logisch dat Nijhuis langer door laat spelen. Mensen die de regels niet kennen moeten niet zeuren. Ik baal als een stekker maar Nijhuis heeft niks fouts gedaan.

1 mei 2022 om 14:28

Klopt. Nijhuis floot gewoon een goede wedstrijd.

1 mei 2022 om 14:32

Heerenveen scoort ook in de extra tijd en Nijhuis fluit direct na aftrap Cambuur af. Hoe dan niet na de goal van Cambuur af fluiten

@soccerfan_1,

Heb je zeker gelijk in dat extra tijd minimaal is. Alleen 7,5 minuten erbij, terwijl er 4 extra minuten werden aangegeven, is wel een beetje vreemd.

Ik bedoel; Cambuur scoorde en vierde het. Bij elkaar zo'n 1 minuut.
Waar die 3,5 minuut= totaal 7,5 minuten extra tijd begrijp ik totaal niet.

Ondanks dit was het een zeer vermakelijke derby.

In de 4e minuut scoren en dan een minuut vieren. Dan zit je al op 5. Richting de 6. Dan is er toch helemaal niet 3,5 minuut bij gekomen.

1 mei 2022 om 14:54

Ik probeer ermee te zeggen dat Nijhuis pas affloot na 97,5 minuten. Dat zijn er 3,5 minuten meer dan de oorspronkelijk 4 die hijzelf doorgaf aan de 4de man.

Heerenveen maakte gelijk in minuut 97, vierde het ook en toch floot Nijhuis direct af. Hij hield toen geen rekening met extra extra tijd

1 mei 2022 om 18:41

En hoeveel van die extra minuten is er daadwerkelijk gespeeld dan?

Cambuur scoort op 93:08. Om 94:50 werd er pas weer afgetrapt. Om 95:55 scoort Heerenveen en vrijwel direct na de aftrap werd er afgefloten. Dan is er toch die 4 minuten gespeeld die oorspronkelijk werd aangegeven en niet 7,5? Die tijd dat spelers staan te juichen is immers geen speeltijd, dus die werd terecht niet meegeteld.

Wat extra tijd is ook niet erg, maar ik vond 3 minuten wel wat teveel van het goede.

1 mei 2022 om 18:42

Dan moeten de spelers niet zo lang staan juichen natuurlijk. Cambuur scoorde een minuut voor verstrijken van de oorspronkelijke blessuretijd en Heerenveen scoorde een minuut nadat er weer afgetrapt werd en daarna was de wedstrijd afgelopen. Scheidsrechter zat dus goed.

Wat een heerlijke wedstrijd om de Eredivisie zondag mee te beginnen. Heerenveen speelde erg goed in de eerste helft. Wat een verademing tov het spel onder Jansen. Hake is toch ook een top aanwinst gebleken. Maargoed, Cambuur had hem gewoon moeten winnen. Als je in de 94ste minuut de 2-3 maakt met 4 minuten blessure tijd mag het eigenlijk niet doorgaan tot de 96ste minuut. Maar wat een einde. Geniaal. Die ontladingen bij beide supportersscharen in 2 minuten tijd, werelds.

Nijhuis fantastisch gefloten. Hij zorgde echt voor tempo in de wedstrijd!!!

Wat zuur nog die 3-3. Het sloeg nergens op om nog zolang door te spelen. Maar goed. Uiteindelijk is een gelijkspel wel terecht in een mooie derby verder.

1 mei 2022 om 14:26

Heb je gezien hoelang het gejuich duurde? Juist ja, meer dan 2 minuten. Die moeten natuurlijk nog wel gespeeld worden

Nee, want er waren überhaupt geen 2 minuten meer te spelen.

1 mei 2022 om 14:30

Moet je even in het stadion gaan zitten, misschien viel je tv uit

Op de tv was duidelijk te zien dat er geen 2 minuten gejuicht is. Het doelpunt werd in de 93ste minuut gemaakt en met minuut 94 werd er weer gevoetbald..

Ga jij nou maar God op je blote knietjes bedanken voor het puntje.

Zeker niet. Teleurgesteld. Heerenveen vele malen beter en hadden hier ruim moeten winnen. Cambuur elk schot op doel een goal. Zijn terug in de wedstrijd gekomen door die smerige schwalbes van Kallon waardoor het spel de hele tijd stil lag.

friestho. Of jij hebt een action horloge. Hij liet te lang doorspelen. Na het doelpunt van Cambuur was het geen 2 minuten extra. Maar het is weer Nijhuis.

1 mei 2022 om 16:58

Het waren beide geen Schwalbes van Kallon. Had zelfs bij de eerste al gedacht dat de bal op de stip zou gaan. Van Beek stond, leek het, op de voet van Kallon. Daarna gebeurde er iets waardoor Kallon gelanceerd werd, wat ook niet zo moeilijk is bij zo'n lichtgewicht. Uiteindelijk wel terecht gegeven. Nijhuis niks op af te dingen

1 mei 2022 om 23:08

Doordat hij op z’n voet stond was, wat de overtreding opzich is, bleef daarna de veter van Kallon hangen achter een nop van van Beel, vandaar ook die ogenschijnlijk theatrale duik partij. Zou dus gewoon een penalty voor gegeven kunnen worden aangezien Issa dusdanig gehinderd is om de aanval voort te zetten en van Beek gewoon te laat is

Cambuur was aan t tijdrekken. Plus het was niet meer dan terecht.

1 mei 2022 om 14:36

Gaat niet om terecht of niet qua spelbeeld. Want dan is een gelijkspel wel juist. Alleen had er die 3-3 nooit meer gemogen. En welk tijdrekken?

1 mei 2022 om 14:51

Voor, tijdens en na de 3-2.

1 mei 2022 om 15:04

Een gelijkspel juist? Hoeveel kansen heeft Heerenveen gehad en hoeveel cambuur? Letterlijk elke kans die cambuur heeft gehad lag er in. Er verdiende er maar 1 te winnen.

Ik ga niet veel zeggen maar kijken jullie even naar die ingooi want je ziet duidelijk dat hij zijn voet over de lijn heeft.Maar ja als neutrale kijker was t een leuke wedstrijd.

Wat een pot. Eerste helft moet het 4-1 staan. Vervolgens bedenkt Tobiasen het om vol te verdedigen de hele 2e helft, brengt Musaba in die geen prof genoemd mag worden en voila. Cambuur geeft het zelf volledig weg. 2 spelers die 3 minutem doen over juichen na meerdere waarschuwingen van Nijhuis, tja dan komen ze er ook bij

1 mei 2022 om 14:35

Die Musaba had wel de assist voor de 3-2 op z'n schoenen. Is indd een opgeleid projectiel, maar die actie plus bal op Tahiri was gewoon erg knap. Helaas verprutst Tahiri die kans.

Leuke pot om naar te kijken. Respect voor Cambuur die met de helft van de begroting en het thuisvoordeel van Heerenveen gewoon gelijkwaardig meedoen.

Leuke pot voetbal voor de neutrale toeschouwers. Maar wat was keeper Mulder bij de 1-1 aan het doen ? Wat een angsthaas door een stap naar achteren te zetten ipv een stap naar voren en de bal hebben. Uitslag was dan ook meer dan terecht.

1 mei 2022 om 15:05

Mulder is een dramatische keeper. Hoop echt dat we noppert halen aankomend seizoen.

Jammer dat Heerenveen door stomme fouten twee punten laat liggen. Bijna de hele wedstrijd de bovenliggende partij, met talrijke kansen/mogelijkheden die niet werden benut. En uiteindelijk bijna ook nog de wedstrijd zeer onterecht ging verliezen. Maar gelukkig was daar nog een beetje gerechtigheid.

Niet normaal joh, wat een middagje! Wij verdienden de overwinning qua voetbal en kansen. Maar als in 94 de 2-3 komt, voelt 3-3 als overwinning. Wat een ontlading!!

Beide teams en supporters hebben laten zien hoe je ook een derby kan spelen. Onderling wat tegen elkaar zingen maar verder tijdens de wedstrijd bijna geen gedonder zoals in Nijmegen en Almelo. Een boeiende strijd met een terechte uitslag en met een goede wedstrijdleiding.

Als Cambuur supporter kan ik wel leven met deze uitslag. Was een geweldige derby met een geweldige scheidsrechter die veel toeliet. Al weet ik niet waar hij die bijna 7 minuten extra tijd vandaan haalde. Jammer voor de helft van die namaak supporters van Dkv dat ze alweer thuis op de boerderij waren toen de 3-3 nog viel.

Blessuretijd was +4
Cambuur scoort op 93.08
Aftrap op 94.50
Heerenveen scoort op 95.55
Nijhuis kon na de treffer van Cambuur nog zeker een minuut laten spelen. En dus valt op de 3-3 weinig af te dingen.

1 mei 2022 om 17:55

Na de 3-3 van Heerenveen vierden ze hun doelpunt ook uitvoerig bij de hoekvlag, maar nu werd er na de aftrap wel meteen afgefloten. Dan moet je dan ook nog minstens een minuut laten spelen. Heel vreemd, maar daar hoor ik niemand over van DKV ??

1 mei 2022 om 18:37

Het is een heel simpel rekensommetje: Cambuur scoorde met nog ongeveer 1 minuut te spelen in de blessuretijd. Na de aftrap is er dus nog ongeveer 1 minuut te spelen. Ongeveer 1 minuut na die aftrap scoort Heerenveen. Dat betekend dus dat in principe de tijd dan al op is (1-1=0). Simpel, toch?

Misschien houd met deze feiten de discussie over de extra tijd op.
Blessuretijd is +4 min.
Cambuur schoort op 93.08
Aftrap weer op 94.50
Nijhuis kon dus na de treffer van Cambuur zeker nog een minuut laten spelen. En dus is de 3-3 terecht volgens mij.

Je hebt van die zwakkere teams die het geen reet interesseert als ze puntverlies lijden in andere wedstrijden zolang ze de naburige concurrent maar verslaan in de onderlinge derby, Ze geven dan alles wat ze hebben in zo'n wedstrijd en vallen na afloop van de wedstrijd vermoeid op het gras neer omdat ze dan wel keihard gewerkt en gevochten hebben. Als ze nou hun energie beter zouden verdelen om ook in een hoop andere wedstrijden van de competitie keihard hun best te doen, dan zouden ze hoger eindigen op de ranglijst op de ranglijst. Het bijna fanatieke, haatdragende vermogen om je alleen voor zo'n wedstrijd te kunnen en willen opladen uit haat voor de nabije concurrent, is om te kotsen. Maarja, je moet toch ergens motivatie uit zien te peuren als je in de Eredivisie steevast nergens om speelt omdat je niet degradeert maar ook geen play-offs om Europees voetbal haalt.