Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ik stem tegen Douglas!

Laatste update:

Vorig jaar werd de Douglas-affaire geboren en op 10 september bereikte deze zijn hoogtepunt in zijn korte bestaan in Nederland. Waar Douglas Franco Teixeira vorig jaar nog aangaf na te denken om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen en zich beschikbaar te stellen voor de nationale selectie van Nederland, daar gaf hij deze week aan zich definitief beschikbaar te willen stellen om uit te komen voor Oranje. Is dit wat Nederland nodig heeft of moet ons kleine exportland een importverbod oproepen.

Laat ik ten eerste beginnen met de definitie van een ‘Nederlander’ aan te geven. Volgens het Van Dale woordenboek staat de term ‘’een persoon met de Nederlandse nationaliteit’’. Dit betekent dus dat er drie mogelijkheden zijn om over de Nederlandse nationaliteit te beschikken, namelijk wanneer je zelf bent geboren in Nederland, wanneer één van je (groot)ouders beschikt over de Nederlandse nationaliteit of wanneer een kind het grootste gedeelte van jeugd heeft doorgebracht in Nederland. In mijn ogen zijn dit de enige drie rechtvaardige mogelijkheden om jezelf Nederlander te mogen noemen en dit ook wettelijk gezien correct is.

Wanneer iemand geboren wordt krijgt deze persoon een naam mee van zijn ouders om zich te kunnen identificeren. Een voor- en achternaam wel te verstaan, maar bij een geboorte krijg je ook een nationaliteit. Wordt een kind geboren in een land waar dezelfde nationaliteit normaal is als diegene waarover de beide ouders beschikken dan is het normaal dat het kind ook over deze nationaliteit beschikt. Beschikt één van de ouders over een andere nationaliteit dan moet het voor het kind mogelijk zijn te kunnen kiezen voor één van de nationaliteiten. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid dat een stel een kind krijgt in het buitenland waardoor hun kind een andere nationaliteit krijgt en ook hierbij moet het mogelijk zijn voor de ouders en het kind om de nationaliteit te kunnen veranderen. Buiten deze mogelijkheden heb je niet het recht om een andere nationaliteit aan te kunnen nemen vind ik.

Zoals net al vermeld was krijg je een nationaliteit mee bij de geboorte en binnen de reguliere situaties hoor je ook trots te zijn op deze nationaliteit. Je behoort tot een natie en zal hier ongetwijfeld affiniteit mee hebben. Hoe is het dan mogelijk dat iemand ervoor wil kiezen zijn afkomst te verloochenen en verder door het leven wil gaan als inwoner én vertegenwoordiger van een ander land. Nu weer even terug naar het voetbal, want deze les maatschappijleer is nu afgelopen.

Iedere kleine jongen droomde vroeger over het Nederlands elftal. Vroeger op het pleintje lekker voetballen met je vriendjes en je koos altijd gelijk je idool om mee te spelen. Je riep snel ‘’Ik ben Bergkamp’’ of ‘’Ik kies Davids’’. Dat waren mannen die trots waren op hun land en dit ook toonde. Zij wilden graag voetballen in naam van hun land op zoek naar de eer die dit Nederland verdiende. Dit is de instelling die elke jongen heeft ten opzichte van zijn nationale selectie. Ik heb het dus niet alleen over de selectie van Nederland, maar wereldwijd gezien vinden deze taferelen/situaties plaats. Niks anders wilde je als kleine jongen dan spelen voor jouw land, het land waar je groot en sterk werd. Totdat de spelers jaren later beseften dat ze niet goed genoeg waren voor een plek bij de selectie van hun wettelijke nationale selectie. Dan blijft er nog maar één optie over: naturalisatie.

Inmiddels verblijft Douglas al drie jaar in Nederland bij zijn club FC Twente. Hij volgt lessen Nederlands en probeert de taal begrijpen en verstaan. Daarnaast heeft hij ook een relatie met een Nederlandse vrouw. Hij probeert dus in te burgeren in de Nederlandse maatschappij, maar is dit wel zo gemeend als dit allemaal doet blijken. Douglas is geboren in Florianópolis in Brazilië en heeft dus niet het voordeel waarover Europese voetballers beschikken, namelijk het vrije werkverkeer. Elke Europese voetballer kan middels een transfer terecht bij andere clubs mits aan de nieuwe regels van de FIFA wordt voldaan. Voor voetballers buiten de EU is dit echter een ander verhaal, want zij moeten passen binnen het beleid van het aantal buitenlanders binnen een selectie en andere nadelen. Het nemen van de Nederlandse nationaliteit biedt Douglas dus verschillende voordelen.

Zodra Douglas de Nederlandse nationaliteit krijgt, heeft hij de mogelijkheid overal in Europa aan de slag te gaan als voetballer, dus ook bij de Europese topclubs die hem graag willen inlijven. Als Braziliaan was dit niet mogelijk, maar als Nederlander gaan er nieuwe deuren open voor de centrale verdediger. In het AD liet Douglas weten graag voor het Nederlands elftal uit te komen in plaats van het Braziliaanse elftal, het Seleçao. De achterliggende reden hiervoor vertelde hij middels een verkapte zin, aangezien hij vertelt dat hij graag speelt voor het Braziliaanse elftal. Heel graag zelfs zou hij uitkomen voor dat elftal, alleen vind hij het niet realistisch om dat doel te bereiken. Hij ziet dus een nieuwe optie om uit te komen in het internationale landenvoetbal, via het Nederlands elftal ziet hij dus de mogelijkheid om uit te komen op mondiale toernooien in plaats van bij Brazilië.

Douglas zou voor in de toekomst absoluut een sportieve verbetering zijn voor het Nederlands elftal, daar ben ik het over eens. Echter vind ik dat de morele en emotionele kant van het verhaal zwaarder wegen. Wanneer met trots en plezier naar ons elftal kijk wil ik graag Nederlanders zien spelen en niet een elftal bestaande uit 10 Nederlanders en een Braziliaan die niet aan spelen toekwam bij zijn eigen nationale selectie. Hij is dus (nog) niet goed genoeg om aan spelen toe te komen bij de Seleçao en ziet daarom zijn kans schoon aan te schuiven bij de Nederlandse selectie. Ik wil kijken naar onze jongens, onze pure Nederlandse jongens en dan maakt het mij niet uit hoe er wordt gespeeld, want ik kijk dan in ieder geval met plezier en trots. Ik zeg helaas, ik stem nee en zal alles in de strijd gooien om hem te weren bij het Nederlands elftal.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik begrijp hoe je je voelt: Rusland had namelijk precies hetzelfde met Welliton. Die zal ook nooit voor de Selecao uit kunnen komen dus hij stelde zich beschikbaar voor het Russisch Elftal. Ik hoor hier nu niks meer van maar ik ben degene die nog steeds hoop heeft om Welliton in de spits te gooien voor Rusland. Hij heeft zelf ook een Russische vriendin(een bekende model) naar mijn weten. Het is dan wel een ander verhaal maar ik zie hiermee hetzelfde verhaal. Geen toekomst bij Brazilië dus dan maar een ander. Het is heel grof om dat te doen maar als hij potentie heeft moet je het proberen. Al vind ik zelf dat Douglas in de Eredivisie hartstikke goed is maar in mijn ogen te kort komt voor de top. Het is een gehypete speler die het probleem centraal achterin niet zal oplossen. Had dan Alex genomen of Gomes op doel(toen je Steek nog niet had). Maar ik ook ik kan er naast zitten met Douglas. Nu je toch zo tegen bent zou kun je beter afwachten hoe de ontwikkelingen van Vlaar en Bruma zullen verlopen.

Hoe dan ook: Ik ben zeer te spreken over je inhoud en ik vind het mooi dat je schrijft vanuit jouw emoties en trots. Vind deze artikel wel zeker een 5* waard.

11 september 2010 om 13:37

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit gehoord heb van de voetballer Welliton, maar dat zou goed te verklaren zijn door mijn minimale kennis over de Russische competitie. Waar ik wel een mening over zou kunnen hebben is die situatie die jij schetst. Ieder moet voor zich weten wat hij belangrijk vind in zijn leven en voetballers specifiek in hun carrière. Ik ben een Nederlander en ik voetbal zelf niet. Wanneer ik aan voetbal zou doen zou ik ontzettend graag voor het Nederlands elftal willen spelen. Met volle overtuiging en inzet zou ik aan de aftrap staan om de eer van mijn land te vertegenwoordigen. Om te strijden voor elke meter richting het doel van de tegenstander. Dat zou mijn wedstrijd instelling zijn en ik kan met zekerheid zeggen dat ik dit niet zou kunnen met volle overtuiging voor een andere natie. Het is voor mij onmogelijk deze zelfde houding aan te nemen voor een ander land als dat ik deze aan zou nemen voor mijn land. Dat is mijn mening over die situatie, maar nogmaals dat kan voor iedereen verschillend zijn. Ik geef alleen aan middels deze clubexpert wat mijn visie is op dit onderwerp.

Toen Gomes en Alex bij PSV rondliepen was ik als Ajacied doodsbang hen tegen te komen. Twee ijzersterke mannen waar iedere voetballer voor terug deinsde in de Nederlandse competitie. Toch wilde ik hen niet in het Nederlands elftal zien. Gewoonweg omdat ik vind dat je van je eigen kracht moet uitgaan. De Nederlandse jongens kunnen vaak net zo goed voetballen, maar worden vaak onderschat omdat ze minder bekend zijn. Buitenlandse talenten waar vaak gehyped door de media en de grote clubs die achter hen aan zit. Terwijl de Nederlandse talenten vaak op de achtergrond verblijven.

P.s: Ik wilde dit artikel ook schrijven met mijn emoties en trots om uit te leggen wat ik vind over deze situatie.

11 september 2010 om 13:42

Snap ik wel hoor. Hij is op weg om 2x op rij topscoorder te worden van de competitie. Volgens vele geruchten zou hij zelfs 5 miljoen willen betalen om voor Rusland uit te komen maar dat heeft hij ontkend. Verder heb ik er niks meer van gehoord.

Ik snap best dat je van je eigen kracht uit wil gaan hoor. Nou is Gomes niet meer nodig dankzij het goede keeperswerk van Stekelenburg maar het lijkt mij persoonlijk prettiger om een luxe probleem te hebben als je dan nog Gomes op de bank hebt. Ik word nu niet echt vrolijk van Vorm en Velthuizen maar dat zal waarschijnlijk komen omdat zij voor Internationale begrippen voor een 'matige' club uitkomen.

13 september 2010 om 20:59

Dat je voor een ander land nooit hetzelfde zult voelen is iets persoonlijks hoor,
ik heb dat zelf ook hoor! maar er zijn toch echt veel mensen die niets met hun eigen land hebben en een ander land zoeken.

Denk maar aan al die Turken en Marokkanen(en bv ook Polen)
die gewoon een hekel aan hun land hebben en daarom nu hier in Nederland gaan wonen.

dus is echt iets persoonlijks of je dat kan of niet, als Douglas echt dat Nederlandse gevoel heeft dan kan hij echt iets toevoegen hoor! in verdediging vind ik Nederland op elke positie te kort komen!

Douglas is nou ook niet bepaald een topper maar toch.

Importverbod sta ik helemaal achter! maar dan voor Marokkanen en Turken en dat soort mensen(in mindere mate bv ook Polen) en niet tegen doodnormale mensen als deze Douglas.

Echter kun je bij voetballers altijd vraagteken zetten of ze het allemaal wel menen.

Waar ik me persoonlijk heel erg aan ergerde was Ek-finale voor jeugd, in de Euroborg na de winst van Oranje.
Ze liepen rond met een Surinaamse vlag!!!!!!!!
niets tegen Suriname hoor maar dat is echt een schande, win je als Nederland de finale en dan is er niets Nederlands aan.

Hmm, redelijk stuk doordat ik de inleiding ''de maatschappijleer les'' niet orgineel vindt. Ook vond ik de gevolgtrekking: ‘’dit betekent dus dat er drie mogelijkheden zijn om over de Nederlandse nationaliteit te beschikken'' niet logisch. Ik ben verder gaan lezen na het stukje maatschappijleer en dat vond ik een stuk sterker. Je afsluitende zin vind ik geforceerd over komen, tenzij je veel invloeden hebt bij de Knvb. Die zin lijkt geschreven met de gedachte: ''ik schrijf een column dus ik moet radicaal overkomen''.

Inhoudelijk ben ik het roerend met je eens. Het nederlands elftal moet het nederlands elftal blijven en geen plan B worden voor spelers die bij hun eigen land niet aan de bak komen.

Het stuk zit tussen twee en drie sterren in. Ik rond hem af naar beneden omdat ik bijna niet verder had gelezen.

11 september 2010 om 15:23

Oja? ik ben het totaal oneens met dit artikel. Buiten het feit dat het idee over ''nederlanders'' als sinds circa 1980 compleet achterhaald en vaag zijn gearticuleerd. Ben ik van mening dat een speler als Douglas vroeg of laat wel in aanmerking komt voor het Braziliaanse elftal.

En je haalt wat mijn part de juiste beweegredenen aan; Hij probeert Nederlands te leren en heeft bovendien een Nederlandse vrouw. Als je daarna bedenkt dat hij in Europa voetbalt en zoals de meeste Brazilianen maar 5 a 6 keer per jaar terugkomen in Brazilië vind ik Oranje geen slecht idee. Dat hij een voordeel heeft om in andere competities te gaan voetballen als hij Nederlander wordt weegt dan totaal niet aan de vorige argumenten? En is dan toch slechts een bijkomend voordeel? Er zijn genoeg mensen die Nederlander willen worden, maar als het een voetballer betreft wordt er gelijk weer een onderliggend probleem gezocht. Terwijl het een win/win/win situatie betreft.

Mocht hij wel graag Nederlander willen worden omdat hij ergens anders wil voetballen, en niet omdat hij het een eer vind om voor Oranje te spelen (wat me stug lijkt aangezien Zuid-amerikanen zeer emotioneel en eervol zijn aangelegd). So what? Als hij zijn best doet of in een finale van een mondiaal toernooi een corner binnenkopt doet hij dat voor Nederland en dan interesseert niemand zich in zijn persoonlijke redenen om voor Nederland uit te komen.

Bovendien hoef ik Duitsland niet aan te halen als succesvol integratie-efltal? Ik zou bovendien maar eens onder die steen wegkruipen waar je onder gelegen hebt de afgelopen 20 jaar. Want een elftal met alleen blond haar en blauwe ogen vind je niet eens meer in het regioteam van Drenthe of Friesland.

12 september 2010 om 16:13

Er is een nog al een verschil tussen naturalisatie en geboren worden in een land met buitenlandse ouders, zoals de spelers van Duitsland ook zijn. Deze man kan nog niet eens goed Nederlands, dat zegt voor mij al genoeg.

Landenvoetbal moet je ook met trots voor je land spelen, niet alleen voor de knikkers of een breder scala aan clubopties. Voor hem zal dit niet anders voelen dan wanneer hij voor een topclub gaat spelen. Ik zal hem nooit gaan zien als Nederlander en daarom hoeft hij er van mij niet bij.

12 september 2010 om 17:00

Jij bent niet op de hoogte van hoe moeilijk het is om Nederlands te leren voor mensen die Spaanstalig of een afstamming van het spaans als basistaal hebben? Dat heb je niet zo 1,2,3 onder de knie zeg maar.

Voor jou is er dus een verschil tussen genaturaliseerde mensen en mensen die buitenlandse ouders hebben maar hier geboren zijn. Dus als Douglas hier de rest van zijn leven blijft en kinderen krijgt, mogen zijn kinderen eventueel wel voor Nederland uitkomen maar hij niet. Dat is de logica van een zak aardappelen die veranderd in een zak prei. Bovendien vind ik het weigeren van genaturaliseerde mensen in het nationale elftal misplaatst nationalisme en zeer arrogant. Onze prinses is genaturaliseerd, ons koningshuis zijn allochtone mensen, wordt wakker.

12 september 2010 om 23:10

Is onze prinses genaturaliseerd? Ja. Zie ik haar als Nederlandse? Nee. Voor mij blijft het een Argentijnse. In tegenstelling tot haar kinderen die ik wel weer als Nederlanders zie. Omdat ze in Nederland zijn opgegroeid, in de Nederlandse cultuur, hoe multicultureel die ook mag zijn.

Cultuur kan evolueren, mede door buitenlandse invloeden. Mensen die in Nederland zijn geboren krijgen deze invloeden er met de paplepel ingegoten en daardoor voel ik mij met deze mensen verbonden. Landenvoetbal is gebaseerd op nationalisme. Voetballen voor je eigen land en zo ziet Douglas Nederland gewoon niet. Dan wil ik nog niet eens beginnen over het einde dat zoek is wanneer iedereen dit gaat doen. Bij mij, als nationalist, gaat dit gewoon tegen mijn principes in.

12 september 2010 om 23:49

Buiten het feit dat jij en ik een compleet ander beeld hebben, en daarbuiten ook nog eens het feit dat ''nederlandse cultuur'' niet bestaat. Heeft natuurlijk iedereen het recht op een mening. Ik ben het totaal niet eens met dit artikel en dus ook niet met jou.

''de Nederlander'' bestaat gewoon niet, allochtone Nederlanders krijgen altijd andere cultuurinvloeden mee. De Nederlandse cultuur, die statement is een flinke aanfluiting die valt niet te definiëren dus is op voorbaat al onmogelijk om na te leven. Bovendien moet hij als hij Nederlander wil worden een flink aantal dingen weten op gebied van geschiedenis, taal en maatschappij. Nou, ik raad je aan zelf een keer een ''online- inburgeringstest'' te doen. Dat kreng valt vies tegen, dus waarom mensen weren als ze op al die gebieden voldoen? Vat dit bovenstaande allemaal samen, en ik zie totaal geen redenen om Douglas te weren uit Oranje. 11 ''perfecte'' Nederlanders, die allemaal uit een andere windstreek komen en nog dialect spreken kan je vergeten. Dit soort taferelen komen steeds vaker voor, en wie zijn jij en ik dan om daarover te gaan zeiken omdat we toevallig in dit arrogante landje zijn geboren? Ik vind jouw reacties een beetje achterhaald en neigen naar vreemdelingenhaat. Als mensen hun Vaderland willen achterlaten, en zich willen verdiepen en inzetten voor een ander land waarom moeten we daar dan problemen over maken? Daar zijn geen steekhoudende argumenten op tegen, slechts gevoelmatige zoals; Hij is hier niet geboren, Hij gebruikt het Nederlanderschap of erger; hij is niet blank.

Voor mij wil Douglas gewoon graag Nederlander worden; Hij heeft een Nederlandse vrouw, doet zijn best om onze taal te heersen en wil inburgeren. Waarom zouden we hem dan weren uit onze nationale elf?

Puur omdat hij dan een klein voordeeltje heeft ten opzichte van Brazilianen qua voetbalcompetities zijn we wantrouwend? Nee, je voetbalcarrière duurt tot 35, Nederlander word je voor altijd.

Wat als Douglas totaal gefascineerd is door Nederland en het een eer vind om ons shirt te dragen? Sjeuzes zeg.

13 september 2010 om 00:36

Zeggen dat de Nederlandse cultuur niet bestaat is onzin. Tenzij je ermee wilt zeggen dat cultuur niet eenzijdig en onveranderlijk is. Dan klopt het.
Er bestaat namelijk wel degelijk zoiets als de Nederlandse cultuur, alleen is deze net als ieder andere veranderlijk. Net als taal.

13 september 2010 om 09:35

Inderdaad, onze cultuur ontkennen is de grootste onzin. Alleen omdat deze niet grossiert in extremen is er geen cultuur? Dat is hetzelfde als zeggen dat bijv. atheïsme niet bestaat omdat atheïsten geen kerken in de brand steken. En daarom kunnen wij het ook niet eens worden want ik maak hieruit op dat je totaal geen nationalistische gevoelens hebt.

Daarnaast zijn principes, waarmee ik mijn mening beargumenteer, de basis voor een persoonlijke overtuiging. Wanneer deze dus op klinkklare feiten gebaseerd was, was de overtuiging niet eens persoonlijk geweest.

Daarmee kom ik op het volgende punt. Ik ben van mening dat Douglas het niet om de eer van Nederland doet. En mocht er een kans bestaan dat hij het wel echt meent, dan doet de volgende dat niet. Jij doet het argument van de voetbalcompetities af als klein voordeel terwijl dat een heel groot voordeel is. Als hij voor Nederland uitkomt kan zou hij zo naar een Man. City kunnen waarmee hij geen financiële zekerheid afdwingt tot zijn 35e, maar voor altijd. Met die wetenschap zou ik elk shirt ook dragen, terwijl ik me altijd Nederlander zal blijven voelen.

14 september 2010 om 00:34

Iets beargumenteren met ''nederlandse cultuur'' is natuurlijk nog grotere onzin. Dat is een ontzettend breed begrip en leven volgens een gedragscode van een cultuur is zeker aan te leren. Bovendien ontken ik het bestaan van Cultuur niet, ik zeg alleen dat de Nederlandse cultuur niet valt te definiëren ofwel vast valt te stellen in woorden. Noch ontken ik Atheïsten en het is zeker ironisch dat volgens jouw beredenering God ook valt te verdedigen. Kortom; het argument dat je veel waarde hecht aan culturele waarden van personen gaat er bij mij niet in. puur om het feit dat er nog iets is als aanpassing.

Tot slot weten wij beiden de beweegredenen van Douglas niet, mocht het financieel zijn of trouw willen zweren aan zijn nieuwe land. Dit is allemaal speculatievoer. Maar vooralsnog speelt hij in Twente bij een bescheiden club en heeft hij veel binding met ons land om meerdere factoren.

Nationalistisch ben ik zeker, Chauvinistisch allerminst. Iedereen heeft recht op een mening, aangezien onze meningen tegenpolen zijn zal ik hier verder niet meer op ingaan. Desalniettemin leuke discussie.

Goed stuk vond het niet bijzonder genoeg om hem 5 sterren te geven maar zeker degelijk 3.5 sterren en ik rond het af naar boven.

Btw jij bepaalt niet de voorwaarde voor een Nederlandse nationaliteit

11 september 2010 om 17:30

Bedankt voor de sterretjes. Ik weet dat ik niet bepaal wat de criteria zijn om een Nederlandse nationaliteit aan te kunnen nemen, echter wilde ik aangeven wat naar mijn mening de criteria zouden moeten zijn. Dus wat ik vind en niet wat er ook daadwerkelijk aangehouden wordt.

11 september 2010 om 17:45

Ok dat is goed dan ik heb het ook niet in mijn beoordeling meegenomen het viel me gewoon op.

Soms moet je om de oorlog te winnen over lijken gaan. Alle middelen toewenden om de beste te zijn!

Jij kijkt niet op of om van een harde trap van Nigel de Jong dus waarom wel hiervan?

Zelfde principe, niemand die het heeft over de braziliaan in het team van Nederland als wij straks het EK winnen met Douglas!

11 september 2010 om 17:36

Een harde trap van Nigel de Jong? Daar kan ik bijna net zo van genieten als een technische hoogstandje van Sneijder of Robben. Er zit natuurlijk ontzettend veel verschil in en het zijn twee verschillende werelden, maar de schoonheid van voetbal zit hem in de kleine details en wordt gelukkig volledig beïnvloed door persoonlijke emoties. Ieder voor zich kan een voorkeur hebben en deel van het spel verheerlijken en smaakmakend hier na kijken.

Alle middelen toewenden om de beste te zijn binnen de nationale grenzen vind ik beter. Het is het Nederlands elftal wel te verstaan en dat betekent dat dit een elftal is waarin de elf beste Nederlanders behoren te acteren. Echter zit er ook een moreel en emotioneel vlak hieraan verbonden, aangezien veel mensen denk minder zin hebben om een wedstrijd te kijken waar het aantal nationaliteiten van het elftal van Groningen op het veld staat. Dat soort perikelen wil niemand zien in haar nationale elftal, maar het is wel mogelijk dat dit staat te gebeuren in de toekomst als er nou geen scherpe regels voor opgesteld gaan worden.

13 september 2010 om 19:23

@frikx.

Dit is natuurlijk volkomen onzin. Er zijn altijd grenzen, Wat voor nut heeft het als we straks met allerlei verschillende nationaliteiten de titel pakken.

Nederlandse identiteit moet niet ten koste gaan van de titel.

Alle volwassen politieke vluchtelingen en alle eerste generatie gastarbeiders zie jij als vreemdelingen? Volgens jouw definitie zijn mijn ouders geen Nederlanders. Wat zijn ze dan? Ze zijn geen burger van Iran, ze hebben het land immers hals over kop verlaten en hun paspoorten niet verlengd. Ze hebben de Nederlandse identiteit, zijn de taal machtig, hebben hier een wetenschappelijke opleiding genoten en zijn een meerwaarde voor het land. Maar ondanks alles, zie jij hen nog steeds niet als Nederlanders?

Dan vind je dat je per definitie trots moet zijn op je nationaliteit. Zullen we dat overlaten aan wijsheid in plaats van moraliteit? Ik bepaal zelf wel waar ik trots op ben.

11 september 2010 om 13:06

Ik ben het helemaal met je eens PG. Mijn moeder woont inmiddels ook al 28 jaar in dit land en is meer Nederlander in haar doen en laten dan haar originele komaf. Uiteraard komt ze niet in aanmerking voor Oranje maar dat heeft met voetballende kwaliteiten te maken, niet met paspoorten of inburgeringscursussen.

Als je hier aan de voorwaarden van Nederlanderschap voldoet ben je Nederlander, punt uit. En iedere Nederlander komt in aanmerking voor Oranje. Daarbij moet ik wel aantekenen dat Douglas netjes de regels moet volgen om Nederlander te worden, ik zie hier geen zwaarwegend landsbelang om hem versneld Nederlander te laten worden.

11 september 2010 om 20:55

Dat is dus ook wat ik wil zeggen, waarom opeens een versneld proces voor iemand die een voetballer is? Zodra hij vijf jaar in Nederland is kan hij middels een inburgeringscursus de Nederlandse nationaliteit trachtten te veroveren. Als hij toch een band heeft met Nederland en zich een Nederlander voelt kan hij net zo goed de komende twee jaar hier nog blijven en de periode die staat voor een inburgeringscursus volmaken.

11 september 2010 om 15:45

Dat is een heel ander verhaal PG, dat kun je niet zomaar vergelijken. Uit jouw verhaal kan ik opmaken dat jouw ouders naar Nederland zijn gekomen voor een nieuw bestaan, omdat het in Iran niet veilig meer was voor hen, of iets dergelijks. Zij hebben NL gekozen als nieuw land om te leven, en hebben hun best gedaan om hier in te burgeren en hier iets nieuws op te zetten, wat ze zo te zien heel goed is gelukt.
Dat is iets heel anders dan als je hier gewoon je baan hebt, en alleen maar voor de andere nationaliteit kiest voor eigen gewin, en niet omdat je niet anders kan. Deze jongen is geen gedwongen vluchteling die een nieuw thuisland zocht, of om een andere reden moest emigreren om voor zijn bestaan te vechten. Op de manier die hierboven wordt beschreven gebruik je je nationaliteit als kleren, en trek je gewoon aan wat op dat moment jou het beste uitkomt. Of Douglas dat doet is een tweede, maar ik ben het ermee eens dat in het Nl-elftal gewoon echte Nederlanders moeten spelen, en niet mensen die maar in dit elftal gaan spelen omdat ze denken dat ze hun eigenlijke nationale elftal niet gaan halen.

Over het laatste ben ik het wel met je eens. Ik ben zelf ook lang niet altijd trots op mijn nationaliteit en landgenoten. Ik ben er over het algemeen wel trots op Nederlander te zijn, maar als ik aan sommige gebeurtenissen of figuren denk valt die trots ook weer weg.

Over het stuk zelf, ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden... Het is niet iets wat ik vaker ben tegengekomen op VZ. Je schrijfstijl en taalgebruik is prettig, maar de inhoud vind ik moeilijk te beoordelen. Ik geef denk ik toch 4 sterren

12 september 2010 om 15:45

@ Bitey

In zijn 2e alinea geeft hij zijn definitie van ''de Nederlander'', dus bedoelt hij het algemeen en niet voetbalgerelateerd. Daarom reageerde ik zo fel.

12 september 2010 om 16:40

Tja, maar omdat dit een voetbal-gerelateerde website is, is die link nog wel makkelijk te maken. Natuurlijk ook niet al te best omschreven, laten we hte daar maar op houden.

12 september 2010 om 16:55

Hij geeft hieronder toe dat ik het wel degelijk juist geïnterpreteerd heb. De eerste paar alinea's zijn gewoon algemeen bedoeld, niet per se voetbal-gerelateerd.

12 september 2010 om 17:03

''ik ben te kortzichtig geweest naar de samenstelling van de Nederlandse maatschappij. Vluchtelingen voor politieke en levensbedreigende situaties vormen naar mijn mening een uitzondering''

Maar goed, laten we er maar over ophouden, want ik weet ook niet precies hoe de wetgeving op dit punt in elkaar zit. Ben het overigens wel met je eens dat de overheid hier grote fouten heeft gemaakt. En verder moet ik je complimenteren met het feit dat je niet alleen veel weet over de voetbalwereld, maar ook over de maatschappij/politiek kun je aardig je zegje doen!

11 september 2010 om 17:51

PG, ik moet je op een punt gelijk geven. Ik ben te kortzichtig geweest naar de samenstelling van de Nederlandse maatschappij. Vluchtelingen voor politieke en levensbedreigende situaties vormen naar mijn mening een uitzondering. Ook voor hen zou het mogelijk moeten zijn een andere nationaliteit aan te kunnen nemen mits zij goedgekeurd zou worden door de verantwoordelijke instanties. Wat je echter met veel immigranten ziet is dat zij de taal niet spreken, niet geschoold zijn of willen worden, thuis zitten en niet op zoek gaan naar werk. Nee, zij willen graag alles op een schoteltje aangereikt hebben. Sorry, maar zo werkt de maatschappij niet.

Over jou ouders even nu. Het is een delicaat onderwerp wat we hier nu aansnijden dus ik blijf zeer netjes nu. Zoals jij aangeeft zijn zij vluchtelingen uit Iran en hebben zij hun paspoorten niet verlengd. Misschien hebben ze dit ook gedaan, zodat ze sneller aangenomen zouden worden binnen de Nederlandse maatschappij. Wat ik wel wil aangeven is dat ik erg knap vindt dat zij als voormalige buitenlanders de taal machtig zijn en een wetenschappelijke opleiding genoten hebben in dit land. Dit zie je veel vluchtelingen niet doen en veel vormen daarom ook geen meerwaarde voor de maatschappij. Ik ken jouw ouders niet en zal ze ook niet beoordelen, maar ik geloof je op je woord wanneer je aangeeft dat zij de taal machtig zijn en een opleiding genoten hebben zodat zij daadwerkelijk een meerwaarde zijn voor de Nederlandse maatschappij.

Toch zijn er ook andere mensen die hier komen en in hun bestaan niet in aanraking kwamen met onleefbare omstandigheden. Waarom moeten zij de Nederlandse nationaliteit aannemen terwijl ze minder hebben met ons land dan hun eigen land, terwijl ze hier minder lang wonen dan in hun eigen land. Wat voor band kan je in godsnaam hebben dan met een ander land dat je geboorteland als je maar voor een kleine periode van je leven daar aanwezig bent? Terwijl hij hier al meer dan drie jaar woont spreekt hij de taal nog niet eens goed spreekt. Hij voelt zich nog altijd Braziliaan geeft hij aan, maar wilt wel graag Nederland worden. Waarom? Ik snap het wel spelen voor Oranje omdat je bij Selecao niet in aanmerking komt. Hij geeft dus toe dat hij het Nederlands elftal hem minder aanspreekt dan dat van Brazilië. Hoe kan het Nederlands volk hem dan accepteren op deze manier. Waarom zou je hem dan in godsnaam willen aanmoedigen in een Oranje shirt? Brullen in een Nederlands shirt, terwijl het een Kanarie is.

12 september 2010 om 16:51

Het gaat me vooral om de definitie die jij hanteert.

De grootste problemen die we hebben met immigranten betreft de groepen die we zelf naar hier hebben gehaald. Het was zelfs beleid om integratie te remmen, met het idee dat de gastarbeiders uiteindelijk terug zouden gaan naar het land van herkomst. Zo zijn o.a etnische wijken ontstaan. Het is de fout van de overheid, niet van de mensen.

Daarna kregen we het fenomeen gezinshereniging. Met name in deze groep tref je de mensen die jij omschrijft als profiteurs. Vergeet niet dat zij zonder overdrijven destijds een uitkering kregen aangeboden. Ze hadden de keuze tussen werken en een uitkering, en dan ben je al snel geneigd om voor de ''gratis'' 800 euro (weet niet hoeveel gulden het destijds was) te kiezen, aangezien het in land van herkomst bijna een jaarloon is. Aan deze groep hadden we veel meer voorwaarden en eisen moeten stellen, dat hebben we nagelaten. En het feit dat zij vervolgens direct in een etnische wijk terecht komen is ook niet bepaald bevorderend voor hun integratie. Nu is het simpelweg te laat om deze groep nog ''rendabel'' te maken, om maar even in Wilders terminologie te spreken.

Ook de huidige procedure is niet bepaald bevorderend voor de zelf-ontplooiing. Veel asielzoekers staan te popelen om gebruik te maken van de vele voorzieningen die dit land te bieden heeft, zoals scholing en een vast inkomen maar zien hun leven jaren lang stagneren omdat zij moeten wachten op een verblijfsvergunning. Geef die mensen dan op zijn minst een werkvergunning.

Echter, we moeten nu leren van de fouten uit het verleden en ik ben het met je eens dat er nu bepaalde voorwaarde moeten kleven aan het verkrijgen van een verblijfsvergunning. De mensen die dat nalaten mogen ze van mij ook terug sturen.

Het is ontzettend moeilijk om zowel een ethisch als verantwoordelijk immigratie-beleid te voeren. Zouden we kansarmen moeten weren omdat ze kansarm zijn? Is opkomen voor de zwakkeren nou niet iets wat juist de Nederlandse maatschappij tekent? Tevens ben ik van mening dat eigenlijk iedereen evenveel recht heeft op een kans in Nederland. Zowel buitenlanders als Nederlanders. Waarom zou een Nederlander meer recht op geluk mogen hebben dan anderen? Jij kan er niks aan doen dat je hier geboren bent, een ander kan er niks aan doen dat hij of zij in Afghanistan geboren is. Ik kan geen enkel argument bedenken waarom jij meer recht hierop hebt (dit is overigens geen persoonlijke aanval hoor).

Waarom hamer je zo op binding en trots? Dat is zo uit de tijd. Als iemand zich gewoon aan de regels houdt en deelneemt aan de maatschappij is het toch prima? Chinezen zijn veel minder geïntegreerd dan bijvoorbeeld Marokkanen, hebben totaal geen binding met dit land en in veel gevallen ook niet met mensen buiten hun eigen volk om, maar toch hebben ze een sterke sociaal-economische positie en spreken we er niet over. Als Marokkanen minder energie zouden steken in integratie en meer om hun sociaal-economische situatie te verbeteren zou iedereen meer tevreden zijn dan nu. Dit fenomeen noemen ze overigens integratie-paradox.

Over Douglas ben ik het wel met je eens, maar we zouden ons eens moeten afvragen of het internationale voetbal niet uit de tijd is? Waarom juichen voor 11 man toevallig omdat ze hetzelfde paspoort bezitten.

12 september 2010 om 21:07

Je hebt gelijk, In Nederland is iedereen gelijk en iedereen verdiend eerlijke kansen
ook met het Nederlands elftal!

En trouwens
ik snap je wel maar toch het is jou mening maar ik vind dat je overdrijft als hij in het Wk 2016 bijvoorbeeld in de 120e minuut in de finale de bal van de lijn haalt piep je ook wel anders denk ik

12 september 2010 om 21:28

Je moet anders post #80 van mij even terug lezen. Daarin vermeld ik dat geen Oranje meer ga kijken wanneer hij zal gaan spelen . Je zal mij dus tegen die tijd ook niet zien juichen .

12 september 2010 om 21:47

Nee jij niet misschien. Had C.ronaldo wel Nederlander mogen worden dan?
je bent eigenlijk beetje Geert wilders maar dan van voetbal
en die man haat ik
Iedereen in Nederland verdiend toch eerlijke kans
dus Douglas ook

12 september 2010 om 22:06

Waarom denk je dat ik dit artikel heb geschreven? Om duidelijk te maken dat ik tegen het hele gebeuren ben dat naturalisatie om te spelen voor de nationale selectie heet. Bah. Hoezo moet hij een eerlijke kans verdienen. Hij woont hier drie jaar. Maduro en Vlaar wonen hun gehele leven al in Nederland (maduro woont nu in Spanje voor werk, maar zie je hem solliciteren bij Spanje) en vechten voor een plek bij de selectie. Moeten één van hen maar zomaar opzij geschoven worden voor zo'n een B-voetballer als Douglas? Denk het niet. Buitenlanders verkiezen boven Nederlanders in ons elftal, heb je koorts?

En nee ik wil zeker geen Ronaldo zien spelen bij ons. Geen Messi, geen Cech, geen Puyol, geen Nasri, geen Lahm, geen Pirlo en geen Rooney. Waarom niet? Ze zijn niet Nederlands.

12 september 2010 om 22:17

Geert Wilders ziet liever Yoshi Benayoun op het Oranje-middenveld dan Sneijder :P

12 september 2010 om 22:22

haha ja ook dat nog
maar geef toe dit slaat toch nergens op
over paar jaar zijn mathijsen en heitinga ook al weer ouder dan vind ik douglas ggoeie opvolger die dan al heel wat jaartjes in nederland woont

13 september 2010 om 01:47

@persiangooner

die was scherp

13 september 2010 om 13:41

Of zijn eigen vrouw (hongaars was ze of niet? )
Zou leuk zijn om Geert te vragen wat zijn definitie van een Nederlander is.
Ik denk dat hij meteen over haarkleur begint

13 september 2010 om 17:37

Denk het ook
Dutchmen heeft veel reacties van me verwijderd maar dit is gwn haatzaaien toch?
Laat Douglas maar een kans verdienen en hij is geen afdanktertje van brazilie
maar gwn een nederlander met een nederlandse vrouw dusja(a)

13 september 2010 om 22:25

Hoezo heb ik nu weer reacties van jou verwijderd? Ik heb alleen reacties van jou aangegeven waarin jij mij vergelijkt met Geert Wilders. Over haat zaaien gesproken.

Sinds wanneer is Douglas een Nederlander? Tot hij de Nederlandse nationaliteit heeft blijft hij gewoon een Braziliaans afdankertje hoor.

14 september 2010 om 08:48

Hij is totaal geen afdankertje, in de nederlandse comepetitie word je gewoon niet snel geselecteerd.
Maar waarom mag hij geen eerlijke kans verdienen als hij over paar jaar Nederlander word?

Ik vond het goed geschreven en het onderwerp goed gekozen! Leest makkelijk weg en je hebt goede argumenten om je verhaal te onderbouwen. Wat dat betreft, 5 sterren!

Ik ben het alleen niet met je eens. Douglas beheerst de Nederlandse taal, heeft een relatie met een Nederlands meisje, zelfs een Nederlandse zaakwaarnemer! Al is dat laatste niet echt een sterk argument, maar alles bij elkaar geeft het mij wel aan dat hij onderhand een sterke binding heeft met Nederland.

Er zijn een hoop mensen van andere afkomst in Nederland, die onderhand allemaal deel zijn geworden van de samenleving, ik zie niet waarom Douglas niet dezelfde kans zou kunnen krijgen. Ik begrijp het als mensen zeggen dat hij dan volgens de vaste regels, namelijk 5 jaar ononderbroken in Nederland wonen, zijn naturalisatie moet verkrijgen. Maar dit is in dit geval nou eenmaal minder realistisch. In het voetbal woon je immers niet snel 5 jaar in hetzelfde land, en aangezien hij goed presteert bij Twente is het aannemelijk dat hij volgend seizoen foetsie is. Dus, de enige manier hoe alle partijen hier echt profijt van kunnen hebben, namelijk de Bondscoach, Douglas zelf en de staatskas (belasting inkomsten van een Topvoetballer zijn niet mis) is een versnelde Naturalisatie de enige optie

Maar dat is mijn mening!

Goed geschreven stuk.

Je beargumenteert je standpunt goed en in plaats an zoals andere mensen de desbetreffende speler helemaal gaan afkraken, doe jij dat niet en leg je goed uit waarom JIJ wilt dat het Nederlands Elftal alleen 'echte' Nederlanders heeft.

4 sterren van mij!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Taaltechnisch gezien is dit stuk een gedrocht. Een heel simpel punt om te verbeteren zou al zijn: Een zin kan niet meer dan -20 woorden hebben.

Inhoudelijk gezien is het helaas ook niet sterk. De eerste 4 alinea's zijn volgens jou een 'maatschappij les', terwijl 2 alinea's eindigen met 'in mijn ogen' en 'vind ik'. Of te wel je wisselt mening met 'feit'. Feitelijk gezien kan je namelijk ook na 3 jaar huwelijk samenwonen met een Nederlander de Nederlandse nationaliteit bemachtigen. Dat dit 'in jouw ogen' niet rechtvaardig en wettelijk correct is, maakt niets uit.

En als laatste een antwoord op je vraag hoe het mogelijk is dat iemand zijn afkomst kan 'verloochenen' door een andere nationaliteit (erbij) te nemen: Zakenmensen/journalisten die geregeld van en naar de VS reizen hebben vaak de Amerikaanse nationaliteit erbij. Al is het alleen maar om veel gemakkelijker door de douane te komen. Patriottistisch? who cares, het kan dus het mag en het is enorm handig!

11 september 2010 om 15:53

Het verschil zit hem er alleen in dat die zakenmannen en journalisten niet de nationale belangen (of het nou sport of iets anders is, iets in de regering of zoiets) verdedigen. Zou het persoonlijk niet passend vinden als bijvoorbeeld Van Nistelrooy opeens Amerikaan werd omdat hij dacht dat hij meer kansen krijgt bij het team van de VS, en ik denk dat het grootste deel van Nederland ook zo denkt. En verder gaat het nationale voetbal zo veel meer op clubvoetbal lijken, en gaan er een soort transfers ontstaan, waarbij men paspoorten gaat afkopen (is niet mogelijk volgens mij, maar in ieder geval iets in die trant)

12 september 2010 om 11:47

In het badminton en tafeltennis spelen er veel Aziaten in de nationale teams van Europa. Die 2 sporten zijn daar nou eenmaal veel groter dat ze zoveel wereldtoppers voortbrengen.

Dan kan je zeggen dat het absurd is, maar wanneer er 1 Olympisch goud voor Nederland wint sta jij/wij/iedereen te hossen in het Holland Heineken Huis en trots te zijn op 'ons kleine kikkerlandje'.

Wat dus de tendens is: Men vindt het niet kunnen totdat er successen worden behaald.

12 september 2010 om 12:25

Ik doe zelf al een aantal jaar aan badminton op competitieniveau, maar heb maakt mij echt geen bal uit of er een medaille wordt behaald door Nederland hoor. In bijna geen enkele sport zie je mij hossen voor overwinningen of een winstpartij, behalve bij voetbal. Voetbal vind ik een mooie sport, de sport van het volk ook wel naar mijn mening.

Maar wanneer Douglas gaat spelen zal je mij niet juichen meer tijdens de wedstrijden. Wanneer hij wordt opgeroepen zal ik niet meer naar de wedstrijden gaan. Ik zou alleen nog de wedstrijden bezoeken waar hij niet meer aanwezig is. Dat heet principes.

12 september 2010 om 16:43

Verschil is alleen dat die Aziaten vaak al vanaf hun kindertijd in Nederland wonen, al zijn ze van oorsprong Chinees of iets dergelijks. En juist door die oorsprong hebben ze die liefde voor tafeltennis meegekregen (van hun ouders of iets dergelijks) omdat het in China een populaire sport is. En toch zijn het Nederlanders, omdat ze hier gewoon geboren zijn en hier hebben geleefd. Dat ze een andere huidkleur hebben en hun ogen anders staan doet niets af aan et feit dat ze Nederlander zijn.

12 september 2010 om 04:44

Ik vind het best jammer dat je niet reageert op deze reactie Dutchman... Ik vind deze een van de betere reacties die hier tussen staat... Het is wel erg kritisch maar hier kun je zeker van leren

Voordat ik op een beoordeling overga wil ik je een vraag aan de hand van twee schetsen stellen. In Kiev, eind juni 2012 staat de finale van het EK op het programma. Duitsland is tegenstander van Nederland. Het is de laatste minuut en Nederland staat 1-0 voor. Thomas Müller heeft net met een schijnbeweging Stekelenburg aan de kant gezet en kan de bal in het lege doel schuiven, maar nieuwe Nederlander Douglas trapt de bal van de lijn. De bal gaat uit en Howard Webb blaast drie keer.

Het tweede scenario. 2012, we zijn in Kiev, het is weer eind juni. Nederland speelt de finale van het EK voetbal tegen Duitsland en in de laatste minuut staat Nederland 1-0 voor. Thomas Müller heeft net Stekelenburg voorbijgespeeld, maar hij lijkt de bal niet meer te gaan halen. Joris Mathijsen gelooft er ook niet meer in en draait zich al om voor de doeltrap. Maar, het blijven Duitsers. Thomas Müller haalt de bal nog net en kan hem in het lege doel schuiven, 1-1. Dan verliest Nederland de penaltyserie omdat Joris Mathijsen de bal het stadion uitragt. Thomas Müller scoort even later de beslissende strafschop.

Wie heb je liever aan de aftrap staan?

11 september 2010 om 13:37

Voor jou zal ik dan ook even senario schetsen:

WK finale 2014:

Nederland speelt tegen Engeland en het staat 1-0 voor Engeland als Nederland een schitterende aanval opzet. Ronaldo paast de bal op Wilshere die vervolgens Defoe bereikt aan de rechterkant, net geneutraliseerde Da Silva komt op van achter en slingert de bal richting spitspositie waar Eriksen en Marko Janko klaar staan. Via het hoofd van Janko komt de bal bij Eriksen die hem tussen de palen rolt. 1-1.

De penaltyserie wordt gewonnen door Nederland, achtereenvolgend:

Gomez
Luca Toni
Tevez
Barry
John Travolta

schieten raak!

Moet ik nog doorgaan? Of begrijp je mijn punt?

11 september 2010 om 13:42

Ik snap je punt ook wel, en zelf neem ik geen stelling in. Sterker nog, ik heb liever het tweede. Ik ben het met zijn standpunt eens, maar ik vroeg me dit gewoon af.

Verder is het heel onwaarschijnlijk dat er spelers goed genoeg zijn voor het Nederlands elftal en ook nog zin hebben om vijf jaar in de Mickey Mouse League te spelen. De Xavi's en Iniesta's van deze wereld zullen nooit zoiets doen.

11 september 2010 om 17:27

Zonder te twijfelen kies ik voor de tweede situatie. Een doelpunt kan je altijd om je oren krijgen en het zal ook ongetwijfeld gebeuren dat je een keer in een wedstrijd op gelijke hoogte komt met de tegenstander. Wat hierna gebeurt is echter veel belangrijker dan het tegendoelpunt zelf. Hoe ga je om met deze situatie.

Ik ben bang dat mensen niet begrijpen wat voor consequenties een naturalisatie als deze hebben voor de toekomst van Oranje. Zodra je het nu eenmaal toelaat voor één buitenlandse speler om de Nederlandse nationaliteit aan te nemen en voor Oranje uit te laten komen zullen er ongetwijfeld meerdere gelijkwaardige situaties volgen. Wat Frikx ook net aangeeft is dat wanneer er 1x iets gebeurd zullen meerdere spelers hun kans schoon zien en zal de overheid van Nederland ook met 1 maat moeten meten en zal het geheid voorkomen dat er nog meer spelers genaturaliseerd worden tot Nederlander om het Nederlands elftal te versterken. Dat is mijn grootste angst met betrekking tot het voetbal, dat ik naar een Nederland zit te kijken waarbij er spelers bijzitten die hier niet horen op basis van hun nationaliteit.

Dat we deze wedstrijd verliezen is ontzettend jammer en hartverscheurend aangezien dit de zoveelste finale zou zijn. Echter kan ik na een aantal dagen wel mijn hoofd hoog houden en trots kunnen vertellen dat dat onze landgenoten zijn, de jongens met hetzelfde vlees en bloed. Die strijden voor het eergevoel van mijn en hun land. ONS Land.

11 september 2010 om 17:49

Ok. Blijf ik me toch afvragen waarom Afellay wél en Douglas níét in Oranje kan, maar goed.

Ik snap een deel van je punt wel. Ik ben er ook niet voor dat spelers versneld naturaliseren, en zeker in het geval van Douglas niet, omdat hij in zijn hart liever voor de Seleçao zou spelen. Maar over drie jaar kan Douglas volgens de wet Nederlander worden, en wat mij betreft moet dat kunnen. De jongen spreekt aardig Nederlands en doet zijn best in de maatschappij. En ik vind de manier waarop jij je manifesteert eigenlijk vreselijk om te zien. Het moet toch mogelijk zijn dat mannen van twintig die in hun eigen land vluchten voor de kogels om hun oren een paspoortje krijgen. Als je een Braziliaan bent en op je achttiende wil je naar Europa om je eigen familie niet te doen verhongeren, op welke manier dan ook, dan moet er na vijf jaar toch een paspoortje voor deze mensen in zitten, zodat ze iemand zijn en iets kunnen. En dan hebben we een multicultureel N A T I O N A A L voetbalelftal! Nationaal betekent: een heel volk betreffend. En in het prachtige multiculturele Nederland moeten we dan toch ook iedereen die aan de paspoorteisen voldoet een paspoort kunnen geven. Je stuk is me te opdringerig. Ik bepaal zélf wel of ik van dit land hou. En zo zeker weet ik dat niet in een land waar iedereen massaal achter Frans Bauer aanrent en 1 op de 6 volwassenen op een xenofobe partij stemt, en iedereen de hele dag loopt te zeiken terwijl we verdomme ongeveer het rijkste land ter wereld zijn.

Dat mag niets afdoen aan je prima schrijfstijl die ik gewoon vier sterren waardvind.

11 september 2010 om 18:05

Het liefst zie ik inderdaad alleen maar pure Nederlanders in het elftal, echter weet ik dat dit niet mogelijk. Tot op heden kan ik mij geen speler voor mijn ogen halen die door Nederland genaturaliseerd is om te spelen voor het nationale elftal. Veelal zijn er wel spelers geweest die een band hebben met een ander land, maar hier wel geboren zijn of waarvan de ouders een Nederlandse nationaliteit hebben.

Kiezen zij voor Nederland dan heb ik hier totaal geen problemen mee en zal ik net zo hard juichen als ieder ander. Dit is geen hypocritische houding, maar een nationalistische houding. Is dit verkeerd, dacht het niet. Wat ik wel nog wel vragen is waarom de jongen een Nederlands paspoort nodig heeft om geld te sturen naar zijn verhongerende familie. Wanneer hij hier blijft spelen als Braziliaan is dit toch ook nog mogelijk?

11 september 2010 om 21:19

Mooi dat je realistisch bent. Hier hebben we geen genaturaliseerde spelers, maar in Duitsland en Portugal zijn ze er wel goed in. En het lijkt me ook niet alles om met buitenlanders genaturaliseerd tot Nederlander te spelen, maar als ze een paspoort hebben, why not? Verder zijn het vrij uitzonderlijke gevallen, dit. Je hoeft niet bang te zijn dat het Nederlands elftal een buitenlands gezelschap wordt. Er zijn weinig spelers die te slecht zijn voor hun eigen land en wel goed genoeg voor de nummer twee van de wereld. En de spelers die daadwerkelijk een aanwinst zijn hebben geen trek om vijf jaar in Nederland te wonen en zo hun paspoortje op te halen.

De jongen in mijn verhaal is geen voetballer, maar een jongen die in Nederland de wat meer doorsnee beroepen heeft. En het is gewoon een feit dat een Nederlands paspoort een grote hoeveelheid barricades uit de weg helpt voor zo'n jongen.

13 september 2010 om 21:56

Omdat Affelay in Utrecht is geboren en zijn hele leven al in Nederland woont. Zijn ouders zijn dus alleen uit een ander land. Douglas is gewoon een Braziliaan en moet naar mijn mening ook geen Oranje-speler worden.
Ik ben absoluut niet tegen naturalisatie; ik ben echter wel tegen (versnelde) naturalisatieprocedures voor (top)sporters, om ze mee te laten doen in het N A T I O N A L E voetbalelftal. Een nationaal elftal is de trots van een natie en daar horen naar mijn mening geen Amauri's, Camoranesi's en ook geen Douglas'sen in.

13 september 2010 om 22:24

@ lfcdutchy Afellay is geboren en getogen in Nederland. Zie jij het verschil niet ziet tussen Afellay en Douglas? komop man

13 september 2010 om 22:26

@ dutchmen
wat is een pure Nederlander volgens jou? En zie jij afellay als een pure Nederander?

11 september 2010 om 13:46

Als wij nu 1 speler Nederlands maken, dan hebben wij in 2014 het bovenbeschreven team!

Helaas klopt de definitie van van Dale niet meer. De Nederlandse nationaliteit wordt uitgedeeld aan iedereen die het maar wilt hebben; je hoeft nog niet eens de taal te spreken of je originele nationaliteit op t egeven. We hebben zulke mensen zelfs in het parlement, in de regering en in het Nederlandse elftal zitten. Dus wat is de waarde van de NL nationaliteit nog?? Douglas begrijp ik absoluut; als ik in zijn situatie stond, zou ik precies het zelfde doen. Maar de waarde van het Nederlandschap is volledig genivelleerd.

11 september 2010 om 13:34

Dat mensen een dubbele nationaliteit hebben is gewoon om praktische redenen, ik zie het probleem niet.
Praat niet zo dom populistisch dat iedereen die het maar wil een Nl'se nationaliteit kan krijgen, want dat is gewoon niet zo. Bovendien spreken de meesten gewoon Nederlands. Degene die dat niet doen zijn vaak 1e generatie gastarbeiders, mensen die zijn gekomen onder het mom gezinshereniging en oude politieke vluchtelingen. Los daarvan is het spreken van de taal schromelijk overschat!

11 september 2010 om 14:16

Wat jij hier roept klopt van geen kant je hebt een verplichte inburgerings cursus en als je die niet haalt loop je gewoon de kans dat je het land wordt uitgezet.
Als het echt zo makkellijk gaat volgens jou waarom moest ik dan na 3 jaar strijd in NL getrouwd en een kind in dld gaan wonen.
De IND is niet zo makellijk mijn vrouw komt uit Brazillie wij zijn getrouwd voor de NL staat maar dat maakt allemaal niks uit.
Gellukig kijken ze Dld wel naar het gezin vandaar dat ik net over de grens ben gaan wonen.

11 september 2010 om 14:16

Eerlijk, ik snap niet waarom mensen zo moeilijk doen over een dubbele nationaliteit. Iemand die volledig geintegreerd is en aan alle '' verwachtingen'' voldoet, als hij of zij een dubbele identiteit wil, wat is daar het probleem dan van? Heb jij er last van dat Aboutaleb een dubbele paspoort heeft?

Jij praat over de Nederlandse nationaliteit alsof het een prijs is voor mensen die voldoen aan de eisen die jij vraagt. Nee je moet blij zijn dat zoveel mensen Nederlander willen worden, in plaats van te zeggen dat het veel te makkelijk gebeurt. Mensen die een Nederlandse nationaliteit krijgen kunnen de taal ook goed spreken.

11 september 2010 om 21:04

Het is inderdaad een goed gevoel dat zoveel mensen op de wereld de Nederlandse nationaliteit aan willen nemen. Dat geeft je toch een gevoel dat wij het hier goed doen in dit kleine landje. Het probleem is echter dat er zoveel mensen ook daadwerkelijk het land inkomen.

We zijn een klein land en hebben tegenwoordig al last van ruimte tekort. Overal worden snelwegen aangelegd, nieuwe dorpen/steden worden uit de grond gestampt, bestaande steden worden uitgebreid, er blijven maar huizen gebouwd worden en de natuur wordt misbruikt. De landbouw en de natuur worden opgeofferd om ruimte te bieden aan de groeiende bevolking in Nederland. Echter is het verschil tussen geboortes en sterftes niet dekkend aan het aantal huizen dat jaarlijks gebouwd worden, nee dit verschil wordt opgevuld met nieuwe immigranten. Immigranten moet de taal leren en veel ook een opleiding volgen. Die zitten dus heel lang thuis in het begin en wij, de mensen die hier al wonen, mogen opdraaien voor de kosten van hen. Wij betalen hun inkomen, terwijl ik in mijn privé omgeving zelf mensen ken die hartstikke hard werken en niet rond kunnen komen. Dit terwijl de zorg en het onderwijs kwaliteit verliest, aangezien de salarissen niet voldoende zijn. Dit terwijl er nog steeds te weinig politie op straat is en mishandeling van mens en dier nog steeds orde aan de dag is. Er moet serieus actie ondernomen worden om ons land weer op orde te brengen. Mentaliteitsveranderingen zijn dus ook vereist.

11 september 2010 om 22:25

Je bent dus trots en blij dat zoveel mensen het Nederlandse nationaliteit willen aannemen, maar je wil niet dat deze mensen naar Nederland komen?

In de tijd dat Nederland haar economie een boost wou geven en hiervoor extra arbeiders nodig had, nodigde men gastarbeiders uit. In de jaren '60 en '70 kwamen er uit onder andere Marokko arbeiders richting Nederland. In die tijd dat men ze nodig had waren ze van harte uitgenodigd en nou dat er kleine groep is dat het voor het merendeel verpest, nou wil men deze mensen weg hebben uit het land. Dat vind een beetje een uiting van ondankbaarheid.

Er zijn genoeg 'nieuwe' Nederlanders die niet werken, zoals jij ook al zegt. Maar jij vergeet weer het feit dat er een overgroot deel van de 'nieuwe' Nederlanders wel werken en zeker een toevoeging zijn voor de samenleving. Je vergeet dat een meerendeel van de 'nieuwe'' Nederlanders ook heel hard werkt en ook veel belasting moet betalen aan mensen die niet kunnen werken.

De kwaliteit van de zorg en het onderwijs heeft hier helemaal niks mee te maken. Het feit dat de regering bepaalt wat en hoeveel men uitgeeft en investeerd in het onderwijs en de zorg, heeft niks te maken met het aantal 'vreemdelingen' dat in het land leeft. Dit ligt aan de overheid.

Je moet accepteren dat Nederland een multicultureel land is en dat maakt het ook weer zo een mooi land. Dat iedereen, ondanks hun afkomst, religie, nationaliteit, hier kan leven. Helaas vergeten steeds meer mensen dit.

12 september 2010 om 22:06

We hebben helemaal geen ruimte tekort, wat een flauwe kul. Iedereen die hier geboren wordt moet toch ook een opleiding volgen, dat kost de belasting betaler per definitie klauwen vol geld. Maar het is wel een vereiste om hun levensstandaard te waarborgen. Een immigrant kost niet veel meer dan een autochtoon. Wilders' onderzoek was naast verwerpelijk ook gewoon incompleet omdat er geen vergelijkingsmateriaal is. Daarom is zijn conclusie onjuist.

En ik zou er maar alvast aan wennen, want we zijn straks flink afhankelijk van kennis migratie. De bevolkingsgroei stagneert terwijl het aantal ''zwakkeren'' sterk gaat toenemen door de vergrijzing. Bovendien vertrekken veel hoogopgeleiden door uiteenlopende redenen naar het buitenland. Landen als Iran en India zitten vol hoogopgeleiden maar met deze idiote mentaliteit willen ze misschien helemaal niet meer hier komen.

Laten we eerst maar zaken als de HRA aanpakken in plaats van gelijk naar de anders uitziende mensen te wijzen. Je zou denken dat de mensen van Europa geleerd zouden hebben van beide wereldoorlogen.

Je wil kijken naar de pure Nederlandse jongens. Je dwaalt soms een beetje af. Je moet trots zijn op je nationaliteit? Je bedoelt hier mee, mensen die oorspronkelijk niet uit dat land komen. Zoals je zelf al zegt krijg je een nationaliteit wanneer je er een tijdje woont en op nog twee andere mannieren. Nou als deze mensen dus wettelijk de Nederlandse nationaliteit krijgen, wie ben jij om dan te zeggen of ze er trots op moeten zijn of niet? Aangezien zij dan net zo erg Nederlander zijn als de geboren Nederlanders, maar de 'nieuwe' Nederlanders moeten er trots op zijn dat hun nationaliteit Nederlands is ? Hoe zit het met de 'oude' Nederlanders dan? Iedereen met een Nederlandse nationaliteit zou dat toch zelf mogen bepalen?

Iedereen die tot nu toe gereageerd heeft op dit stuk wil ik graag bedanken voor het (gedeeltelijk) lezen en het reageren. Op dit moment kan ik niet reageren, want ik moet nu deelnemen aan een hardloopwedstrijd. Wanneer ik vanmiddag terug ben echter zal ik de reactie van iedereen beantwoorden. Alvast fijne middag toegewenst.

wat een onzin kraam jij uit zeg! Vooral je laatste zin zal er alles aan doen om hem te weren bij oranje
Haha grappenmaker..

dit is gewoon een win-win situatie.. Douglas wil op eindtoernooien acteren en oranje wil een zo sterk mogelijk elftal op de been brengen.. En als blijkt dat douglas dan daadwerkelijk beter is dan de huidige verdedigers dient hij te spelen..

En als je het bekijkt zoals jij doet spelen met trots voor je vaderland denk je nou echt dat een affelay met volle borst het wilhelmus gaat meezingen? Ik weet zeker dat zijn hart sneller klopt voor marokko maar hij weet dat hij met oranje meer kan bereiken.. Natuurlijk is hij hier geboren en kan je het niet vergelijken..

Maar jah als je er beide beter van word waarom niet?

Ik irriteer me aan dit soort mensen, wat boeit het dat hij uit Brazilië komt als deze man ons kan versterken wat is het hele probleem dan wat maakt het in godsnaam uit dat er eentje met een oranje shirt op het veld staat die eigenlijk een Braziliaan is ? als hij recht heeft op een paspoort zeg ik doen, verder ben ik in NL geboren maar ik heb echt niet trots gevoelens ofzo als ik in Spanje was geboren had het me ook niks uitgemaakt.

11 september 2010 om 16:58

Ik heb eerlijk gezegd zin om je uit te schelden maar ik zal beleefd blijven. Het hele idee van Landen voetbal is dat je met een team speelt volledig bestaand uit mensen van het land zelf. Ik kan zelf ook niet zeggen dat ik ontzettend veel met Nederland heb, maar dit zijn wel van die dingen die bij je Nederlandse identiteit horen : Juichen voor Oranje. Ik juich voor Oranje omdat dit team bestaat uit Nederlanders, als we allemaal Brazilianen en andere nationaliteiten gaan importeren dan kies ik wel een land dat mooi voetbal speelt. Snap je mijn punt? Landen voetbal is gewoon anders dan clubvoetbal, je hóórt gewoon voor het land te zijn waar je vandaan komt, puur omdát je er vandaan komt. Als je dus allemaal andere nationaliteiten gaat importeren dan verlies je dat hele gevoel.

13 september 2010 om 14:07

Volgens mij verdien jij eerder die scheldwoorden ipv een groen randje. Je hebt totaal geen idee of inlevingsvermogen betreft nationaliteiten.
Ik zal mezelf als voorbeeld nemen.

Ik ben in Eritrea geboren en was als baby daar weg. Heb in Sudan 4 jaar, Egypte 8 jaar , in Nederland 19 jaar en in Engeland 3,5 jaar (tot heden) gewoond.

Heb weinig tot geen binding met Eritrea en Sudan

Heb heel veel binding met Egypte. Gek genoeg meer dan met Nederland

Ben zelfs Nederland gaan haten na de veranderende politieke klimaat en discriminatie op straat en werkvloer terwijl ik vroeger juist van Nederland hield omdat ik me thuis voelde

Heb erg veel binding met Engeland en krijg binnenkort mijn Britse paspoort

Als ik dus zou voetballen zou ik volgens jouw redenering voor Eritrea moeten uitkomen?!!??! Ik word daar gewoon als halve buitenlander beschouwd die de taal niet machtig is en geen binding heeft.

Al deze vage begrippen verschillen van persoon tot persoon. Daarom zouden mensen zich gewoon aan de regels moeten houden. Iemand die recht heeft op een paspoort heeft ook recht op alle rechten die bij zo'n document horen zoals reizen, uitkomen voor een Nationaal elftal of leger etc...

Als diezelfde douglas uitkomt voor de Nederlandse Leger en een heldendaad verricht gaan mensen dan ook zeggen dat hij geen 'nederlander' is?

11 september 2010 om 23:29

Nou, wat boeit is dat je als Het Nederlands Elftal, de nationale belangen en het nationale aanzien verdedigd. Ik vind het bijvoorbeeld heel vreemd als een Oostenrijker of iets dergelijks onze Nederlandse belangen gaat verdedigen in ons shirt, en zou dat liever ook niet hebben. Bij mensen als Afelay ligt het weer anders, aangezien hij hier gewoon geboren en getogen is. Verder gaat een nationaal team, zoals Peetw al zegt, ook over nationale gevoelens. Ik weet niet hoe jij voelt, maar ik voel niks nationaals aan een Oostenrijker of Braziliaan in ons team.

Ik begrijp je punt, maar als hij hier nog 2 jaar woont mag hij gewoon een inburgeringscursus aanvragen en als hij die haalt heeft hij de Nederlandse identiteit. (of hij vraagt een versnelde aan)
Daar kan je dus niks aan doen. Daar heeft hij recht op en dan is hij Nederlander en kan hij voor het Nederlands Elftal uitkomen.
Wat wil je dan doen?
Wil je dan een hantekeningenactie gaan doen ofzo?

11 september 2010 om 21:14

Het is gelukkig nog niet zo ver en de administratie en de processen bij de overheid zijn inmiddels zo langzaam dat er denk niet eens meer gesproken kan worden over een versnelde procedure maar goed. Tegen die tijd dat hij inderdaad gekeurd gaat worden, ga ik inderdaad kijken wat er mogelijk is. Mensen die het met mij eens zijn ga ik contact opnemen en dan proberen een blok te vormen.

Wat is een man zonder principes? Ik geloof ergens in en laat mijn principes niet zomaar varen en zal dus inderdaad mijn uiterste best doen voor de mogelijkheden die aanwezig zijn.

De clubexpert van Respect2al gaat over precies hetzelfde als wat hier boven staat: Douglas in Oranje. Ik snap weldegelijk dat er mensen zijn die er zich aan ergeren dat Douglas misschien in het oranje shirt zal spelen, maar van die soort mensen mis ik wel de sympathie. Dát Douglas al voor het Nederlands elftal wil uitkomen en dat hij zijn best doet om zich goed in te burgeren in de Nederlandse samenleving, daar heb ik al respect voor! So what als Douglas met een Nederlands paspoort Nederland uitwandelt naar Engeland, Italië of Spanje? Hij speelt immers dan toch nog voor het Nederlands elftal, mocht van Marwijk hem dan nog selecteren. Het is dan waarschijnlijk niet meer zo dat Douglas vast weigert uit te komen voor het Nederlands elftal!
En deed men moeilijk over het feit dat Jonathan de Guzman Nederlander wilde worden? Neen! En die mensen die Salamon Kalou geen Nederlands paspoort gunden? Die hoor ik hier allemaal niet hoor! En toch speelt Kalou in Engeland zónder Europees paspoort. Met Douglas zou precies hetzelfde kunnen gebeuren, eventueel.
Maar over deze topic heb ik zelf geen duidelijke mening. Van mij hoeft Douglas niet per sé in het Nederlands elftal. Ik ben daar niet zo'n echt grote tegenstander van. Dat mensen willen dat Douglas niet in Oranje komt te spelen, daar kan ik me best in vinden, maar van die mensen verwacht ik wel de sympathie voor de verdediger van FC Twente die zich probeert hier aan te passen. Die sympathie heb ik wel!

12 september 2010 om 11:49

Het verschil met Jonathan de Guzman is is dat hij op zijn twaalfde hier is komen wonen en vloeiend Nederlands sprak. Daarbij was er toen geen sprake van dat De Guzman zou vertrekken naar het buitenland dus dat is ook niet de reden waarom hij Nederlander is geworden, denk ik tenminste. De Guzman voldeed aan de eisen om genaturaliseerd te worden, Douglas nu nog niet. 3 Jaar en 5 jaar is nog wel een verschil.

Ik ben het er helemaal mee eens met de clupexpert. Wij zijn zonder spelers te naturaliseren bijna wereldkampioen geworden. Wij hebben hem niet nodig. Geef het tijd en de volgende toppers komen eraan + geef ze kansen. Alleen 1 ding, wat onze mening ook is. Wij bepalen niet of die wordt opgeroepen of niet. 4 sterren.

11 september 2010 om 21:05

Inderdaad. Vertrouw op je eigen krachten en dan kan je uiterst tevreden zijn over je prestaties. Zolang inzet getoond worden en keihard wordt gestreden kan je niet anders dan tevreden zijn. Dat is belangrijk.

Ik heb een beetje gemengde gevoelens hierover. En ik vind het sportieve aspect eigenlijk niet zo belangrijk bij deze discussie.
Het liefst heb ik dat het Nederlands elftal ook het Nederlands elftal blijft en geen vreemdelingen legioen wordt. Maar als ik hoor dat Douglas Nederlands aan het leren is, en een Nederlandse vrouw heeft, heb ik er niet zo veel op tegen en mag hij van mij best Nederlander worden. Hij komt over als iemand die ook echt warme gevoelens voor ons land heeft gekregen.
Al die 'nederlanders' die er zijn en die na jaren hier wonen nog geen woord Nederlands spreken, vind ik erger dan Douglas, die er eventueel voordeel van heeft om over een tijdje naar een topclub te gaan en ook nog van zijn vaderland houdt. Waarom zou je niet van 2 landen kunnen houden?

11 september 2010 om 21:07

Het is best mogelijk van twee landen te kunnen houden, maar ik denk niet je binnen drie jaar als een Nederlander kan voelen. Ik krijg gewoon bij hem het gevoel alsof hij die nationaliteit ziet als een welkome versterking, een opstap naar de topclubs, een vrijstelling van de regels en de open deur naar de Europese competities.

Een tip: maak de titel wat spannender. De titel vertelde eigenlijk alles al waardoor het lezen voor velen misschien niet eens meer nodig is. Dus maak de titel een lokkende zin die voor velen interessant is om eens te komen kijken.

Over het stuk: Een nationalistisch stuk. Je hebt liever natuurlijke Hollandse jongens, dan bijv. Nn'ers. Alle volwassen politieke vluchtelingen en alle eerste generatie gastarbeiders zie jij als vreemdelingen? Dus als iemand roots heeft buiten Nederland, kan hij geen Nederlander zijn volgens jou.

Nationalistisch prutstukje.

11 september 2010 om 17:58

Logisch dat het een Nationalistisch stuk is! het gaat namelijk om het Nationale elftal! Ik meen het serieus ik zie liever gewoon echte Nederlanders dan iemand die als enige reden heeft dat die Nederlander wil worden! omdat die dan aantrekkelijker is voor buitenlandse clubs, die maar 3 spelers buiten de EU in de selecte mogen hebben

Veel clubs zullen Douglas niet aantrekken omdat die een Braziliaan is! Ze hebben liever spelers buiten de EU die op het middenveld of in de aanval speelt, omdat ze vaak al een goede verdediger uit eigen land hebben lees Italianen en Engelsen. Bijna overal zijn de duo´s achterin uit het land zelf afkomstig.

Ik vind niet dat Nederland moet meewerken , om Douglas een stap omhoog te helpen terwijl die niets met Nederland heeft, ik zie liever gewoon dat Brumo en van Aanholt zich lekker ontwikkelen evenals Blind van Ajax en Vlaar van Feyenoord. Neem dan nog Eric Pieters erbij wat ook nog maar een jonge jongen is. en de verdediging kan weer een paar jaar vooruit.

Ik stem tegen Douglas!

11 september 2010 om 19:56

Leuk dat je even een rijtje vol onzin post hier. Maar ga nou in op mijn punt. Deze kerel wil alleen maar natuurlijke Nederlanders, ten eerste is die moeilijk te vinden omdat het Nederlands ras sowieso een grote mengelmoes is. En ten tweede, neem ik het hem zeer kwalijk dat hij mensen met roots in het buitenland, maar die hier hun hele leven wonen toch geen Nederlanders zijn volgens hem. Dat hij het met politiek correcte taal verteld vind ik ook weer knap, heeft hij vast geleerd van die blonde gek in Den Haag.

Daarnaast wil ik Suri_80 hier gelijk geven. Hij snapt wel hoe het gaat.

12 september 2010 om 12:43

Toch wel raar dat zelfs allochtonen die de stemwijzer gebruikte erbij uitkwamen dat als ze gingen stemmen ze het met de meeste politieke standpunten van 'die blonde gek' eens waren.

Hopelijk komt het nooit zover dat allemaal '2e rangs' voetballers die het bij bijv. Spanje, Argentinie, Brazilie en Engeland niet redden dat ze maar Nederlander worden zodat ze toch nog interlands achter hun naam krijgen en een beetje leuk leven lijden.

13 september 2010 om 11:02

@ superboer_

Niet zo raar, zowel de PVV als TON hebben gewoon zoveel mogelijk populaire standpunten bij elkaar verzameld, zonder te kijken naar de haalbaarheid.

11 september 2010 om 20:51

Zoals ik in de reactie op Persiangooner in post #38 al duidelijk maakte heb ik mij geëxcuseerd voor mijn kortzichtigheid over de nationaliteitenkwestie met betrekking tot politieke en oorlogsvluchtelingen. Wat ik verder in mijn stuk duidelijk maak is dat mensen met een buitenlandse roots ook best over de Nederlandse nationaliteit kunnen beschikken hoor indien één van de drie mogelijkheden van toepassing is die ik aankaartte. Plus dan nog de kwestie over de vluchtelingen. Even een relevant voorbeeld:

Een Nederlandse man en een Marokkaanse vrouw trouwen en besluiten naar Marokko te verhuizen. Zij krijgen een kind en krijgt bij voorbaat de Marokkaanse nationaliteit aangezien hij in dat land is geboren. Zijn vader heeft echter de Nederlandse nationaliteit en dat maakt het in mijn ogen wel mogelijk voor dit kind om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen aangezien hij beschikt over Nederlandse bloed en genen.

Ik hoop dat je vraag beantwoord of wanneer iemand roots heeft buiten Nederland, dat hij dan geen Nederlander kan zijn?

Daarnaast wil ik nu ook graag reageren op jou andere reactie, namelijk reactie #42. De Nederlandse maatschappij bestaat uit verschillende culturen, maar wel grotendeels een cultuur waarin iedereen beschikt over de Nederlandse nationaliteit. Hier heb ik helemaal geen problemen mee, want ik vermaak mij prima in mijn leven Ook samen met mensen uit andere culturen. Zij hebben geen problemen met mijn standpunt en ik niet met hun culturen hoor. Luister is, ik ben niet racistisch, maar heb gewoon mijn voorkeur over de samenstelling van de nationale selectie. Iedereen mag van mij geloven wat hij/zij wilt, niks mis mee. Wat ik probeer te zeggen is dat al deze mensen gewoon Nederlanders zijn, maar dat ik geen trek heb in allerlei versnelde processen voor buitenlanders om Nederlander te worden als zij hier nog niet zo lang wonen (onder de vijf jaar, daarna mag je een inburgeringscursus doen). Daar is toch niks mis mee, dan hoef ik toch niet gelijk een soort collega te zijn van een bepaalde partijleider?

Ik vroeg mij wel af hoe jouw beoordeling is over mijn stuk. Krijg ik de laagste beoordeling omdat dit een nationalistisch stuk is? Of omdat je het niet eens ben met de boodschap? Staat mijn schrijfstijl je niet aan of is het onderwerp uitgekauwd? Zou graag wat duidelijk zien van je. Dankjewel.

12 september 2010 om 13:43

Best dat je je eigen mening hebt en met drogredenatie dit in leven houdt. Maar mijn stem win je niet met dit nationalistisch prutstukje. Misschien dat Nederlanders als jij zich niet zo heilig moeten voelen om dat paspoort, want zoals Suri_80 al zei, komt het woord slavenhandel je bekend voor? Nederlandsch Oost-indië? En zelfs een ezel stoot zijn kop niet drie keer tegen dezelfde steen, met alle respect maar Nederland wel dus. Want nu zijn de gastarbeiders die sinds de jaren 60' hierheen kwam om jullie vieze klusjes op te knappen en om een beter bestaan te krijgen de dupe. En dat er nog steeds types zijn die dat niet willen inzien vind ik wel wat tegenvallen. Vooral als deze persoon een artikeltje schrijft op Voetbalzone.

Over het artikel: Ik vind het een matig artikel waarbij de titel al het stuk minder spannend maakt.

En vooral dit vind ik grote onzin: 'Ik wil kijken naar onze jongens, onze pure Nederlandse jongens en dan maakt het mij niet uit hoe er wordt gespeeld, want ik kijk dan in ieder geval met plezier en trots. Ik zeg helaas, ik stem nee en zal alles in de strijd gooien om hem te weren bij het Nederlands elftal.'

Ik neem aan dat jij Douglas als de beste kent, en weet hoe hij zich zal voelen in het shirt van Oranje? Want mocht dat niet het geval zijn kan je dit als grote onzin beschouwen. En daarnaast, pure Nederlandse jongens? Bestaan die nog denk je? Zelfs het koningshuis is een grote mengelmoes, ik denk dat de pure Nederlander moeilijk te vinden is.

13 september 2010 om 16:50

Hulde, helemaal mee eens. Groen randje?

Ach joh, toen jullie slaven(400 jaar geleden) en gastarbeiders(30 jaar geleden) nodig hadden om voor jullie werken was er niets aan de hand en werden mensen zonder enige moeite geïmporteerd en paspoorten uitgedeeld, als warme broodjes. Nu een Douglas zelf graag een Nederlands paspoort wilt om er zelf beter voor te worden, is dat opeens een probleem. Wat een Bullshit!!!

Het Nederlandse Koningshuis bestaat uit Duitsers en een Argentijnse die geen enkele connectie met Nederland hebben. Een Bernhard, Claus of Maxima heeft dus eigenlijk ook geen enkel recht op een paspoort.

11 september 2010 om 21:11

Om nou de slaven van 400 jaar geleden erbij te gaan halen vind ik wat melodramatisch, aangezien dat andere tijden waren waar niemand op deze wereldbol ooit enige invloed in heeft gehad. Met betrekking tot de gastarbeiders hebben we niemand gedwongen om hierheen te komen, we hebben ze alleen gevraagd hier tijdelijk te komen werken. Ze wilden echter blijven en hebben toen hun vrouwen en kinderen over laten komen. Wij profiteerden dus van hen en dat vonden zij blijkbaar goed. Ik zeg niet dat ik daar mee eens ben, maar goed. Btw de gastarbeiders zijn wel iets langer geleden dan 30 jaar hoor .

Ik vind het niet acceptabel als iemand openlijk wilt profiteren van ons land en daarom ben ik tegen zijn naturalisatie. Is dat niet mijn goed recht als Nederlander?

11 september 2010 om 21:25

Ik vind het woord 'profiteren' weer zo raar uitgedrukt.. Wat bedoel je daarmee? Mensen die van onze vrijheid van godsdienst komen 'profiteren' omdat het Westen met al zijn geld te stompzinnig is om daar iets aan te doen? Bedoel je Polen of Bulgaren die in de Nederlandse bouw komen 'profiteren' en tien keer zoveel verdienen als thuis omdat de doorsnee Hollander zich daar te goed voor voelt? Bedoel je mensen die hier van vrijheden van meningsuitingen komen profiteren? Als ik het goed begrijp vind je het vooral belangrijk dat de 17 miljoen mensen in dit land, die al tot de meest bevoorrechte mensen ter wereld behoren, het nog beter krijgen. En hoe het met miljarden medemensen gaat interesseert je duidelijk geen ruk. Stuitend.

11 september 2010 om 21:59

Nee ik vind het belangrijk dat onze maatschappij niet inzakt en vind het inderdaad beter dat Nederlanders het beter krijgen dan hoe het op dit moment is. En wat betreft die andere constatering van jou. Ik heb niks te maken met al die andere mensen buiten ons land. Ik heb geen enkele band met hen en vind het ook niet erg nee dat zij het minder dan ons Nederlanders hebben. Waarom zou? Hebben zij ooit aan mij gedacht, nee! Waarom zou ik wel aan hen gaan denken.

11 september 2010 om 22:40

Kijk in godsnaam verder dan je neus lang is?! Nederlanders hebben het onwaarschijnlijk goed. Volgens de welzijnsindex van de VN heeft Nederland na Denemarken, Zweden, Canada en Australië de hoogste levensstandaard ter wereld. Kortom, veel beter is haast onmogelijk! Als je ooit om je heen zou kijken, zou je er achter komen dat het helemaal niet zo gewoon is dat er minimunlonen bestaan, of dat mensen die in een rolstoel moeten zitten in hun onderhoud wordt voorzien. Wij hebben heel veel sociale voorzieningen, we zijn zó rijk! En ik vind het afschuwelijk dat het jou niks doet dat er wereldwijd iedere dag duizenden kinderen worden geborden die kansloos zijn. Ik ben geen ultrasocialist, maar de manier waarop jij er schijt aan hebt dat er door zeventien miljoen mensen geconsumeerd wordt wat vijftig miljoen mensen in leven kunnen houden, dat er hele landen geen water uit de kraan kunnen drinken en dat 1 op de 3 wereldburgers moet rond zien te komen van nog geen dollar per dag vind ik eigenlijk verschrikkelijk en beschamend.

11 september 2010 om 23:25

Het feit dat ik me niks aan trek van dat het aantal mensen op de wereld die het veel minder hebben dan een Nederlander zegt niks over mijn normen en waarde en over mijn consumptief verbruik. Ik let heel goed op wat ik gebruik en zorg er ook voor dat ik niks verspil. Ik gooi geen eten weg, ik gooi geen afval op de grond, ik koop niet zomaar constant nieuwe spullen (maar wacht tot de levensduur grotendeels op is). Ik weet heel goed wat ik doe en heb mijn normen en waarden die gelden voor mezelf, maar die zijn zeker niet gerelateerd of gevormd door de mindere voorzieningen in het buitenland. Ik heb dus zeker geen schijt aan het consumptief gebruik van mensen.

We zijn heel rijk in vergelijking met andere landen jah. Daar moet je je echter niet op dood staren, want er is altijd plek voor verbetering. Ken je het gezegde: verbeter de wereld, begin bij jezelf. In Nederland is nog zoveel voor verbetering vatbaar ook al hebben ze het veel minder in andere landen, ik vind niet dat je deze mogelijke verbeteringen dan zomaar moet laten uit moreel besef.

12 september 2010 om 00:32

Wat wil je er aan gaan doen? De wereld veranderen? Het hele idee van ontwikkelingshulp is verkeerd. Er blijft zo ontiegelijk veel aan de strijkstok van hulporganisaties, en corrupte mensen hangen, er komt bijna niks terecht bij de mensen die het nodig hebt. Elk jaar gaat er +- 80/100 miljard dollar van de rijke landen naar de ontwikkelingslanden en wat schieten die ermee op? Geen ene reet.

Beter zou het zijn als de ontwikkelingslanden uit noodzaak het kapitalisme zouden moeten omarmen en zo een inhaalslag van jewelste kunnen maken. Zie oa China, Zuid-korea, India etc. Maarja waarom zou je eigenlijk die moeite nemen, als je toch elk jaar een sloot geld krijgt als machthebber. Er is bijna geen controle op en dus is het heel menselijk om dat allemaal in eigen zak te stoppen en een groot deel naar het leger/beveiliging te laten gaan.

12 september 2010 om 10:15

@dutchmen
Jullie hebben zelf eeuwenlang geprofiteerd van buitenlanders. Jullie welvaart is gebouwd op Indonesië. Dan wilt een Braziliaan zelf een Nederlands paspoort om daar zelf beter van te worden en dan is het opeens een probleem. Hypocriet!

12 september 2010 om 10:58

Hebben wij geprofiteerd van buitenlanders? Hebben wij Nederland opgebouwd door middel van Indonesië. Ben jij dan een buitenlander? Dan snap ik gelijk waarom je zo reageert. Je voelt je aangevallen.

12 september 2010 om 11:02

@austinbrouwers
Klopt. Ik ben ook tegen ontwikkelingshulp. Elk jaar sturen wij miljarden euro's daarheen terwijl wij ook een minimale schaal van armoede kennen. Ga maar eens kijken in de buitenwijken van de grote steden. Lees de documentatie over armoedewijken maar is op www.kei-centrum.nl

Waarom alle mensen in o.a. Afrika blijven helpen met geld te sturen terwijl je weet dat het geld grotendeels niet bij hun belandt. Waarom je eigen mensen in je land in kleine zelfgebouwde hutjes laten wonen. Schandalig. Het geld kan veel beter besteedt worden en daarom is het ook tijd dat we een nieuwe kant op gaan in de politiek. Geen Pvda, geen CDA en zeker geen SP. Er moeten beslissingen genomen worden die goed zijn voor Nederland in plaats van is het wel goed voor iedereen op de wereld. Dit is de Nederlandse overheid, gedraag je dan ook hierna.

12 september 2010 om 11:14

Door de maatschappij van tegenwoordig. Weet ik niet wat ik ben. En ja jullie hebben geprofiteerd van buitenlanders en buitenlands grondgebied... Klinkt Nederlands Indië of Suriname je misschien bekend in de oren...

Nogmaals gastarbeiders konden wel paspoorten krijgen, omdat jullie ze nodig hadden. Nederlanders waren te arrogant om 'vies' werk te doen. Maar nu een buitenlander, omgekeerd wilt profiteren mag het niet en is het verkeerd. Donder toch een heel eind op.

Geen ontwikkelingshulp. Zie dat trouwens als een schuld die jullie hebben aan de 'derde wereld'. Vanaf 1600 tot aan de tweede wereldoorlog heeft Europa gedaan met de wereld wat het wilde. Nu mag de Westerse wereld, maar lekker gaan betalen.

12 september 2010 om 12:04

Nee, maar uit moreel besef moet je wat mij betreft mensen zien te helpen met onze enorme hoeveelheid aan geld. Wij hebben 3,1 miljard euro over voor een zinloos metrolijntje in onze hoofdstad die er toe leidt dat de Amsterdammer op zijn best tien minuten sneller uit is. 3,1 miljard euro. Als we op het punt staan dat we zoveel geld nodig hebben om onze burgers een klein extra geluksgevoel te geven, dan is het toch niet meer te verantwoorden dat we niet verder kijken naar landen waar de eerste levensbehoeften nog niet voor elkaar zijn. Anno 2010 moeten we ons als aardbewonders daar gigantisch voor schamen.

12 september 2010 om 12:57

Ja maar zoals het nu gaat houd je de huidige situatie alleen maar in stand. Er gaat al 50/60 jaar elk jaar tientallen miljarden naar de ontwikkelingshulp van de rijke westerse wereld. En er is eigenlijk geen ontwikkelingsland echt vooruit op gegaan. En zolang zoveel mensen dat niet zien of willen zien, zie ik het nog wel tientallen jaren doorgaan.

12 september 2010 om 22:07

Suri_80,
Ik weet dat het erg slim is om populistische teksten typen, ten einde je gelijk te krijgen en je frustratie te uiten. Echter doe dit binnen de lijnen der waarheid. ''jullie'' waar jij schandaliger wijze over spreekt, zijn zelf ook uitgebuit. Het Nederlandse volk is jarenlang zelf uitgebuit geweest, sinds het begin der tijden t/m 1919. Het zijn voornamelijk de leiders geweest die geprofiteerd hebben van de walgeijke slavenhandel en praktijken. Dat het Nederlandse volk ook haar voordelen heeft gehad aan deze duivelse praktijken, moge duidelijk zijn. Alleen zijn de resultaten niet zo geweest als jij schetst. Nederland heeft in de vorm van de Voc, decennia lang miljarden verlies geleden. Sterker nog het is misschien 1/4 van de tijd een winstgevende organisatie geweest. Dus nee, Nederland is niet gebouwd met de handen van de Indonesiërs.
Ook vergeet jij een heel ander beeld van het Sociale Nederland te geven. Namelijk dat de Nederlandse staat niet alleen gebruik maakte van de gastarbeiders, maar ook hen liet genieten van de sociale voorzieningen. Niet alleen de gastarbeiders zelf, maar ook de gehele families daarvan. En zelfs nu zie je dat terug.
Dus wat weer respect naar 'jullie' mag wel. Sterker nog, het Nederlandse volk van heden ten dage kan niks doen uit de schandelijke praktijken van haar vroegere leiders. Echter heeft het Nederlandse wel zélf zich uit de handen van die dictatoren gevochten. Neem er een voorbeeld aan, ipv er één te kiezen.

13 september 2010 om 02:56

@ austinbrouwers

Het probleem is juist dat in die ontwikkelingslanden het kapitalisme erdoorheen is gedrukt

13 september 2010 om 17:45

@ suri_80

We hebben de slaven niet naar Nederland gehaald, maar naar Amerika gebracht. En we hebben ze vanuit India naar Suriname gebracht. De meeste Surinamers zijn rond 1975 naar Nederland gekomen, dus dat waren echt geen slaven. Het Nederlandse aandeel in de slavenhandel wordt trouwens overschat. Dat wij de eerste waren wil niet zeggen dat wij de grootste waren. Ons aandeel in de slavenhandel lag rond de 5%. Het is nog steeds niet goed te praten maar dat je het weet.

En je opmerkingen over het koningshuis zijn gewoon dom en hatelijk. Leer je feiten voordat je dat soort dingen zegt. Nu zet je jezelf een beetje voor lul.

13 september 2010 om 18:50

@michelangelo070

Feit is dat Nederland wel aan slavenhandel in Suriname heeft gedaan(waar komen alle creolen uit Suriname vandaan? Zijn ze uit een boom gevallen?!). Feit is dat Nederlanders geen 'vies' werk meer wilde doen en daarom buitenlanders (marokkanen, Turken enz.) naar Nederland toe hebben gehaald om hier en te werken en zij wel makkelijk paspoorten enzovoort hebben gekregen. Maar nu zou een Douglas dan niet mogen doen, omdat hij zou willen profiteren van Nederland. Terwijl Nederland omgekeerd wel 'geprofiteerd' heeft van het buitenland. En mijn opmerkingen over het koningshuis slaan wel degelijk ergens op. Volgens Dutchmen zouden Bernhard, Claus en Maxima ook geen enkele recht op een paspoort hebben... Ik ken mijn feiten... Probeer mij niet dom over te laten komen, het siert je niet. Hypocriet volkje...

13 september 2010 om 19:37

@ suri_80

ik zeg nergens dat Nederland niet aan slavenhandel heeft gedaan.

Feit is dat er in Nederland een tekort was aan arbeidskrachten om een verwoest land op te bouwen na de Duitse bezetting. En om daarna de opbloeiende economie te helpen uitbreiden. Het idee van de gastarbeiders was dat ze hier tijdelijk zouden zijn. Dit is bij de Joegoslaven, Italianen, Spanjaarden en Grieken wel gelukt. Het is mislukt bij de Turken en Marokkanen.

Over het koningshuis. Als je trouwt met iemand van het koningshuis krijg je het Nederlands staatsburgerschap omdat dat die vereist is om lid te worden van het Nederlands Koninklijk Huis. Dus zij hebben wel degelijk recht op het Nederlands staatsburgerschap. Dus nogmaals, leer je feiten voordat je gaat provoceren.

13 september 2010 om 19:44

Oh ja wat Suri 80 zegt over Indonesie is ook onzin. Landen met kolonien worden er bijna altijd armer van. Nederlanders zijn rijk geworden van Indonesie in Indonesie, niet in Nederland. In Nederland is de welvaart pas echt gestegen toen de kolonien onafhankelijk werden. En dat is zeker met elkaar verbonden.

13 september 2010 om 22:08

Waarom jullie, jullie, jullie? Het zijn keuzes die honderden jaren zijn gemaakt. Het was toen heel normaal, iedereen deed het; Engeland, Frankrijk, Spanje en ga zo maar door. De enige hypocriet hier ben jij, omdat je iedereen over één kam scheert en kortzichtig oordeelt over een etnische groep en cultuur.

13 september 2010 om 22:37

@ Dutchmen

Dit is wat jij zegt:''ik heb niks te maken met al die andere mensen buiten ons land. Ik heb geen enkele band met hen en vind het ook niet erg nee dat zij het minder dan ons Nederlanders hebben. Waarom zou? Hebben zij ooit aan mij gedacht, nee! Waarom zou ik wel aan hen gaan denken''.

Stel je eens voor dat de Amerikanen ook zou zouden denken als jij. Ze zouden 'jou' Nederland niet hebben geholpen tijdens de tweede wereld oorlog. Jij zou dan Duits spreken vriend. Nazi Duitsland veroverde Nederland in 4 dagen. Was het niet voor de Amerikanen waren jullie nooit bevrijd. Het enige wat jou voorouders deden was stiekem kranten bezorgen. Dat was verzet!!!

En stel je eens voor dat er een natuurramp plaatsvind in NL. Wil jij dan ook dat iedereen zo egoistisch denkt als jij ?

Jij moet die tunnelvisie van jou echt verbreden!

Dat jongens als Affelay en Elia in het Nederlands elftal vind ik geen probleem. Zij wonen hier al heel lang en zijn waarschijnlijk ook gewoon in Nederland geboren. Los van hun huidskleur zijn ze gewoon 100% Nederlands.

Maar Douglas dat kan toch niet. Hij is al ruim 20 jaar Braziliaans, is daar gewoon geboren en opgegroeid en wil nu ineens het Nederlands elftal in. Die knul is gewoon absoluut geen Nederlander, laat hem maar voor Brazilië uitkomen.

11 september 2010 om 23:35

Top. Fijn dat er ook nog mensen zijn met een objectieve blik op de situatie, waarin aandacht wordt besteed aan het nationalistische, morele en emotionele onderdeel van het spel. Sportieve prestaties is niet alles.

Ik ben het roerend eens met deze column. Als we Douglas toestaan in het Nederlands Elftal delen we me aan de malaise die verloedering van ons nationale elftal heet.

Ik vind dat als je hier geboren bent, je van harte welkom bent in ons elftal, maar wanneer je ergens anders bent geboren, moet je geen recht hebben om voor ons nationale elftal uit te komen. We moeten deze verloedering echt tegengaan. Ik vind het lachwekkend dat andere landen het wel toestaan: Duitsland - Cacao, Italië - Camoranesi, Spanje - Senna, Turkije - Aurelio etc.

Stop verloedering van Nationale teams en leidt zelf je talenten op. Succes is niet 'te koop', ook niet als je een speler gratis aan je selectie kunt toevoegen, omdat deze een aantal jaar in je land verblijft en inmiddels al in staat is een pak koffie te bestellen. Douglas: Neen.

11 september 2010 om 23:28

Bedankt voor je support. Je bent één van de weinige die begrijpt wat ik bedoel met deze column. Wanneer dit soort situaties doorgaan zal niet alleen verloedering van nationale elftallen tot gevolg zijn, maar zou het zomaar een tweede internationale voetbalcompetitie met landennaam gaan worden. Ik moet er niet aan denken.

Moet wel een kritisch puntje plaatsen bij jou aangezien Cameronesi grootouders heeft met de Italiaanse nationaliteit.

Volgens het Van Dale woordenboek staat de term ‘’een persoon met de Nederlandse nationaliteit’’. Dit betekent dus dat er drie mogelijkheden zijn om over de Nederlandse nationaliteit te beschikken, namelijk wanneer je zelf bent geboren in Nederland, wanneer één van je (groot)ouders beschikt over de Nederlandse nationaliteit of wanneer een kind het grootste gedeelte van jeugd heeft doorgebracht in Nederland.

Wat een onzinverhaal zeg ... zijn dit jouw regeltjes?
Als nou iemand van 50 jaar Nl er wil worden mag het niet van jou ?
En nu wil Douglas Nl er worden om in Europa te spelen? lekker achterdochtig ben je ... ok hij kan niet naar Engeland maar hij kan zo naar Spanje , Duitsland dus rijk worden lukt hem echt wel ook zonder NL paspoort.
Misschien kan het zijn dat hij zich hier thuisvoelt en zijn toekomst wil waarborgen? hij heeft een NL vriendin , misschien wil hij een gezinnetje en bevalt het hem hier ... oh nee dat kan natuurlijk niet .

Ik vind je moet niemand benaderen ,dat is zwak ... maar als iemand NL wil worden kan hij ook in oranje spelen

Mag Abdelkader Benali van jou Nl boeken schrijven ? hij is geboren in Marokko
Mag Aboutaleb van jou burgemeester blijven ? hij is ook geboren in Marokko
Mag Agliotti van jou in oranje hockeyen ? is geboren in zuid Afrika
Mag Albayrak van jou in de politiek ? is geboren in Turkije
Enz . enz . enz . enz

Mensen roepen vaak over integratie .... waarom mag Douglas dan niet voor Nl spelen ?

11 september 2010 om 23:34

Mensen die hier komen wonen moeten integreren. Mensen die hier komen om te werken hoeven niet te integreren, maar moeten zich aanpassen om tot acceptabele werkvoorzieningen te komen.

Wat Abdelkader Benali wilt doen moet hij zelf weten. Ik weet niet wat het schrijven van boeken te maken heeft met het aannemen van een nationaliteit maar ja. Hetzelfde geldt voor Aboutaleb en Albayrak, want dit betreft werk gerelateerde zaken die je nu opnoemt. Agliotti vindt ik inderdaad niet toegestaan in het Oranje hockeyelftal, aangezien zij geboren is in Zuid-afrika en daar ook 75 interlands speelde. Na een verhuizing echter besloot zij de Nederlandse nationaliteit aan te vragen en nu te mogen aanschuiven bij het Oranje hockeyelftal. Vind ik niet acceptabel.

11 september 2010 om 23:52

dus ze mogen hier wel werken
Eventueel ook artsen en professoren ... belasting betalen
Maar niet ons elftal vertegenwoordigen ... het is ook nooit goed
Mag iemand die op zijn 12e geadopteerd is wel ? en 14 dan?
Waar leggen we de grens ?
Ik snap het niet ... er zijn wel meer mensen die emigreren , mogen die nooit voor hun nieuwe land spelen dan ? hun kinderen dan?

Kijk zoals Frankrijk die vroeg Hazard fransman te worden dat vind ik wat anders .. maar Camoranesi voor Italie , Senna voor Spanje , etc . het komt soms voor accepteer dat
Douglas bevalt het hier , heeft NL vriendin en als hij gevraagt word wil hij in oranje waarom mag dat dan niet? als hij een uitkering vraagt is het ook weer niet goed
Zoals Suri al zei , gastarbeiders kregen zo een paspoort

12 september 2010 om 10:55

Douglas heeft alle rechten daartoe om voor Oranje te spelen wanneer hij over de nationaliteit beschikt, het punt is echter dat ik hier tegen ben. Je zegt dat dit soms voorkomt en dat ik het daarom moet accepteren? Waarom moet ik mijn principes laten varen, omdat deze in bepaalde situaties overtreden worden. Zou je dit doen dan zou er op geen enkel punt in de wereld ooit een breekpunt worden verzoorzaakt, omdat iedereen alles netjes accepteert.

11 september 2010 om 23:34

Wat jij, net zoals veel mensen, hier vergeet is dat het hier om het vertegenwoordigen van nationale, Nederlandse belangen en eer. Dat is niet zo bij het schrijven van literatuur, of het besturen van een stad.

12 september 2010 om 12:10

Het verschil tussen geboren zijn ergens of een nationaliteit hebben of eventueel een dubbel paspoort is heel anders. Dat verschil is hier cruciaal. Douglas is 0.0000 % Nederlands. Woont hier nu drie jaar. Maar dat is heel wat anders dan iemand als Aboutaleb die op 15 jarige leeftijd naar Nederland is gekomen met zijn familie, ja dat heb ik opgezocht, en hier een studie heeft gevolgd heeft gewerkt etc.

13 september 2010 om 14:23

Onzin!
Ik ken turken die 40 jaar in Nederland wonen en de taal niet machtig zijn en toch een Nederlands Paspoort hebben. Ik was na 1 jaar in Nederland al meer 'nederlander' dan zij maar moest netjes 4 jaar langer wachten op het reisdocument.

De wet is de enige standaard hiervoor en niet jouw mening en wie meer Nederlander is dan een ander want als we het allemaal zoals jij bekijken dan zou Maxima nooit zo snel Nederlandse zijn geworden.

13 september 2010 om 17:09

Maar jij hebt hier op school gezeten en sprak de taal dus al na een jaar. Dat is anders dan iemand die gebrekkig Nederlands spreekt en voetbalt hier en werkt hier dus eigenlijk. Dat is heel iets anders dan iemand die er van uit gaat dat het land waar hij nu woont het land is waar hij de rest van zijn leven wilt wonen.

14 september 2010 om 16:03

Ik heb gelukkig een talenknobbel zoals anderen een wiskundeknobbel kunnen hebben. Niet iedereen kan een taal even snel/goed leren als een ander dus om dat als maatstaf te nemen lijkt het mij erg krom.

jij stelt ook vast dat iemand die een nationaliteit krijgt ook van plan moet zijn om in dat land te verblijven. Hoezo? Maak jij dat zo even uit?
Hoe zit het met Nederlanders die naar Australië, Canada of Zuid Afrika gaan en daar ook genaturaliseerd worden? Zij behouden de Nederlandse paspoort en krijgen de tweede paspoort erbij. Sterker nog hun kinderen hebben recht op beide paspoorten ookal hebben de kinderen niet in Nederland gewoond en waarschijnlijk ook geen Nederlands spreken.

Jij zou dus moeten zeggen dat ze geen Nederlanders meer zijn?? Terwijl zij Nederlandse namen en achternamen hebben en er Nederlands uitzien ?

Hokjes denken werkt dus niet. Iedereen die aan de regels voldoet om het Nederlands Burgerschap te verkrijgen is een Nederlander en geniet alle rechten van elk andere burger ongeacht zijn kleur, komaf, religie etc..

14 september 2010 om 16:43

Ja dat vind ik wel ! Waarom zou je iemand Nederlands of Canadees of Zuid-afrikaans maken als je weet dat ze toch niet lang zullen blijven wonen in het land. Wat is daar dan het nut van. Als ik een jaar naar Canada ga en ik ga daarna weer weg hoef ik geen Canadees Paspoort, dat is toch onzin !

En over de taal. Sorry maar de taal spreken om een paspoort te krijgen van dat land is belangrijk. Daarbij ben ik van mening dat als je 4 jaar ergens woont en je best doet om een taal te leren dat je dat dan best lukt. Wiskunde of taal knobbel, maakt niets uit. De één zoals jij dus binnen een jaar de ander binnen vier jaar. Maar je moet wel de taal willen leren spreken als je een paspoort wilt van een land.

Daarbij hebben kinderen tot 18 jaar vaak twee paspoorten. Daarna moeten ze een keuze maken tussen het paspoort van hun vader of die van hun moeder. En vaak zullen deze toch de keuze maken van het land waarin ze wonen of willen gaan wonen. Tenzij het natuurlijk politieke belangen of dergelijke heeft. Daarbij heb ik het idee dat je een verblijfsvergunning en paspoort verwart. Eenverblijfsvergunning is heel anders dan een paspoort. Want ik heb ook overal over de wereld familie wonen, met een Nederlands paspoort. Maar die spreken ook allemaal Nederlands en zijn geboren en getogen in Nederland. Ze hebben daarbij de mogelijkheid om een ander paspoort aan te nemen maar dat willen ze niet omdat ze zich toch nog wel Nederlands voelen. Jij keert om wat ik bedoel.

Met je punt ben ik het grotendeels eens. Een Douglas die Nederlander wordt voor eigenbelang, daar zitten we dus niet op te wachten. Van mij mag die gewoon Braziliaan blijven! Je stuk vind ik redelijk geschreven maar niet heel exciting of spannend. Het zit verder wel goed in elkaar. Ik zou 3,5 geven maar rond Gelukkig voor jou vaak naar boven af

13 september 2010 om 14:25

Wie zegt dat hij alleen Nederlander wordt voor eigen belang? Nederland profiteert ook van zijn voetbalkwaliteiten. Welke kwaliteiten heeft Maxima met zich meegebracht? Ik denk dat alleen Willem Alexander daar over kan praten

eer goed geschreven, en ik kan me volledig vinden in je argumentatie!

eerlijk gezegt vond ik je verhaal saai en langdradig het begin met je lesje maatschapijleer vond ik niet prettig lezen. ook ben ik het met je oneens als deze jongen 5 jaar in nederland woont dan is hij naar mijn mening nederlander als je echt zo pro nederlands als jij wil moeten ook ryan babel demy de zeeuw elia affelay en legendes als kluivert davids seedorf zijn ook geen ras nederlanders maar toch geniet ik van ze kwa voetbal en ben ik vol trots dat ze ons kikkerlandje vertegenwoordigen.en ik weet zeker als de heer douglas op het ek 2012 in de finale tegen spanje in de 116 minuut een prachtig kopgoaltje scoort die leid naar een europees kampioenschap, dan zit jij met je biertje juichend op de bank omdat deze profiteur dat heeft gedaan.matig stuk 2 sterren

Mooi geschreven, maar ben het niet echt met je eens, ben het meer eens met Eyetoeye...

2,5 Sterren voor dit artikel

12 september 2010 om 14:35

Lol?!

Je zegt : '2,5 sterren voor dit artikel.' Omdat je geen halve sterren kunt geven zou je moeten afronden naar boven. Dus 3 sterren.

Maar je geeft 1 ster?! Zeer apart.

On:

Ik vind het een goedgeschreven stuk en vind het zelf niet verstanding om Douglas toe te voegen aan onze selectie. Eigenlijk heeft Shaktar met post #56, dezelfde mening als ik. Alleen verwoord hij het stukken beter.

PS:

Op verzoek van Dutchmen Mijn beoordeling 5 sterren.

De eerste paar alinea's had je van mij achter wegen mogen laten, dat schendt voor sommige mensen misschien toch een verkeerd beeld.

Ben het echter met de rest van je column wel eens, laat Douglas maar voor Brazilie kiezen, op Douglas zit ik niet te wachten. Niks ten nadelen van zijn voetballende kwaliteiten, maar buitenlanders naturaliseren om er sportief beter van te worden, daar moeten wij als Nederland niet aan mee willen doen.

12 september 2010 om 21:08

Je hebt wel gelijk. Ik had de eerste alinea's anders aan moeten pakken. Niet geheel schrappen in mijn mening, maar wel anders moeten inrichten. Misschien wat minder agressief en wat duidelijker om zo verkeerde beelden te voorkomen.

Dutchmen,

Ik zou ook stemmen tegen Douglas, als dat al mogelijk is. Maar je bent iets te hard in je stukje. Van mij mag iedereen zich Nederlander noemen met een Nederlands paspoort, deze mensen hebben een inburgeringscursus gedaan en zijn nu gewoon Hollands dus je eerste alinea's vind ik een beetje scheef. Maar ik moet dan wel weer zeggen dat ik niet zie waarom Douglas genaturaliseerd moet worden. De sportieve kant van het hele verhaaltje zie ik ook niet. Want we hebben nog wel een aantal jaren te gaan met Mathijssen en Heitinga en daarna komen jongens als Bruma en De Vrij weer met daarutssen misschien nog Maduora en Vlaar, dus ik vind sportief gezien al dat het niet nodig is. Daarnaast vind ik het niet kunnen dat een persoon na 3 jaar in Nederland wonen een paspoort krijg doordat hij voor Oranje wil uitkomen, speelt er iets anders waardoor de desbetreffende persoon ernstig benadeeld kan worden dan zal ik mijn mening uiteraard veranderen. Maar om even dit soort uitzonderlijke gevallen buiten te laten vind ik dat iedereen netjes moet wachten op zijn paspoort. Dus ook Douglas. Ik zou het wel zonde vinden om Douglas te zien in Oranje, want bij een jongen als De Guzman had ik altijd het idee (met de nadruk op had) dat hij gewoon echt gevoel had bij Nederland, maar ik weet niet of dat ook het geval is bij Douglas, volgens mij klopt zijn hart voor Brazilië, dan is het zonde om dit te doen.

Maar je stukje dus, ik vond die van Respect2all toch net iets beter ondanks dat deze helemaal niet zo slecht was. Maar hij was iets te hard.

Ik vind het dan trouwens wel weer jammer dat mensen hier opeens je Geert Wilders gaan noemen etc. Dat is nergens voor nodig.

Ik snap niet zo goed waarom Douglas echt voor Nederland wilt uitkomen. Nederland is waarschijnlijk het enige land dat zo tegen ''het veranderen van nationaliteit'' is. Dat zagen we toen bij Kalou en nu weer bij Douglas. Nou is de situatie van Douglas best begrijpelijk, want hij speelt nauwelijks 3 jaar in Nederland. Kalou daarentegen kwam op jonge leeftijd (13 of 14) al naar Nederland. Sprak redelijk tot goed Nederlands. Heeft de middelbare school afgemaakt, maar mocht onder geen beding zijn procedure versnellen.

Op zo een moment weet ik het zeker, als ik goed kon voetballen (kan ik niet) zou ik nooit voor Nederland kiezen. De ''pure'' Nederlanders zouden mij als Aziaat toch niet accepteren. Als er op het veld iets fout gaat door Affelay is het die kutmarokaan. Als er te veel donkere jongens zijn, wordt er gerept over de donkere of zwarte kabel.

Waarom doen ze in een groot land als Frankrijk, Italie en Duitsland niet moeilijk, maar NL wel? Heeft NL meer prijzen gewonnen dan de 3 hierboven genoemde landen?

Ooit zal het zover komen dat er een buitenlander in het nationaal elftal speelt. Als het niet Douglas is, dan wel een andere speler over 4, 8 of 12 jaar. Als jij besluit om niet te kijken. Be my guest, maar dan moet je ook niet stiekem glimlachen als de buren hard juichen na het winnen van een WK of Ek.

Ik kan en zal hier kort over zijn.
Wat het geval Douglas betreft ben ik het met je eens. Wat mij betreft komt ie (voorlopig) niet uit voor Oranje. Het is landenvoetbal, geen clubvoetbal.
Wat dat andere betreft: sinds wanneer moet een papiertje doorslaggevend zijn om te bepalen wie of wat je bent?
Zo'n vod boeit mij niets en heeft ook absoluut geen toegevoegde waarde. Trots, eer en affiniteit zijn dingen die vanuit een persoon zelf moeten komen. Niet omdat zo'n rukpapiertje zegt dat je Nederlander of Belg bent. Mocht Douglas zich daadwerkelijk verbonden voelen met Nederland, dan komen we daar vanzelf wel achter. Dan heeft ie wel geduld.
Maar om nu te stellen dat je, op uitzonderingen na, maar 3 redenen hebt en deze allen verbonden zijn met een papiertje... Dát vind ik op z'n minst ondoordacht.

Goed geschreven stuk waarin je jouw mening duidelijk uiteen zet. Ik ben het welliswaar compleet niet met je eens, maar dat maakt voor de beoordeling van je stuk niet uit.

Mijn mening is dat hij wel gewoon Nederlander zou mogen worden. De regels van de Fifa maken het mogelijk slechts voor 1 land uit te komen, dus als hij Nederlander zou worden en uit zou komen voor ons nationale elftal zou dit een definitieve keuze betekenen. Door dit definitieve karakter van de keuze ben ik van mening dat deze altijd zeer doordacht zal zijn en hij ook met zijn volle verstand (en hart) voor Nederland zal kiezen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat elke goede speler die maar een paar jaartjes hier speelt zich dan maar moet laten naturaliseren, maar in dit geval zou het voor zowel het Nederlands voetbal, als voor Douglas een win-win situatie opleveren. Hij zou makkelijker een top-transfer kunnen bewerkstelligen en oranje zou sterk verbeteren, alsmede de financiele situatie van fc Twente, aangezien hij met een andere nationaliteit waarschijnlijk veel meer zou kunnen opbrengen (omdat dan de transfer naar Engeland mogelijk wordt).

Goed stuk!
Douglas heeft gewoon de verkeerde motivatie om Nederlander te worden. Hij wil in het Nederlands elftal omdat hij niet goed genoeg is voor het Braziliaanse elftal.
Ook geeft hij aan het liefst voor dat elftal te spelen waarmee het NL elftal op de tweede plaats komt.
Wil iemand zulke spelers? En wat voor discussie krijg je dan met Nl-bra op een Wk?
Kortom... Douglas kan lekker bij Twente spelen maar van mij hoeft die nooit in het NL elftal te komen.

Spelers die afkomstig zijn uit een ander land dan Nederland, zoals Ivoorkust of Brazilië, en die in Nederland hun brood verdien(d)en met het spelen van betaald voetbal (kalou, Douglas, Gomes, Bahia) moeten naar mijn mening nooit opgeroepen worden voor het Nederlands Elftal! Ivoorkust en Brazilië zijn voorbeelden van landen die geen enkel verband hebben met Nederland als je naar de geschiedenis kijkt (het waren geen kolonies o.i.d.)

Jongens die Surinaamse roots hebben vormen voor mij een uitzondering omdat je over een kolonie praat. En een speler als Gio heeft zijn roots op de Molukken liggen maar woont zolang de meesten van ons kunnen herinneren gewoon in Nederland.

Het spelen in het Nederlands Elftal is naar mijn mening alleen voor die spelers weggelegd die zijn geboren in Nederland of bijv. Surinaamse roots hebben. De sportieve ambities van de eerder genoemde spelers respecteer ik maar als zij ooit willen schitteren op een WK zullen zij dit mijn inziens met het land moeten doen waar zij geboren zijn of zij meer raakvlakken mee hebben dan Nederland (het kolonieverhaal). Een WK spelen met het nationale elftal van het land waar je clubvoetbal speelt zie ik als een ''2de keus land'' en de mogelijkheid om vooral sportieve ambities na te jagen.

Ik vind je stuk compleet vanuit de onderbuik geschreven met een hele blanke bril en redelijk calimero. Wij een klein exportland?!!! Flikker op zeg, In oppervlakte ja, maar we zijn megagroot in export. De grootste van Europa, vriend. Juist je emoties maken dit stuk echt dramatisch. Had het niet alleen op Douglas betrokken maar over voetbal/sport in het algemeen. Nu ben je gelijk in de pen geklommen na studio voetbal en een paar pils met dit als resultaat. Je geeft al toe bij Pg's reactie dat je belangrijke dingen over het hoofd hebt gezien en daardoor moet je jezelf verdedigen omdat je op Wilders stemt.
Douglas kan gewoon Nederlander worden als hij de procedure volgt. Punt uit. Persoonlijk vind ik wel dat de Knvb hier ver vanaf moet blijven, omdat dit in de persoonlijke levenssfeer plaats vind. Er moet geen goed woordje worden gedaan of zoiets omdat dit een speciaal geval is. Want dat is hier zeker niet aan de hand. Douglas moet dat zelf ook niet willen. Ik meen me te herinneren dat die Yildrim van Heerenveen ''door van Basten'' ook gekozen heeft voor Oranje en niet voor Turkije. 1 interland gespeeld en doeiii.
1 ster voor de moeite

Ik hoef eigenlijk niet eens te lezen.
Als je er voor zorgt dat 141 mensen reageren op je column. Heb je het prima gedaan.

vijf sterren!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren