Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Hulp aan FC Twente mag de gemeenschap geen geld gaan kosten'

Laatste update:
/

FC Twente kan rekenen op de steun van de gemeente Enschede. De club dient wederom een nieuwe plan van aanpak in te leven bij de KNVB, nadat het vrijdag te horen kreeg dat er opnieuw drie punten worden afgetrokken. Wethouder Eelco Eerenberg zegt zijn steun toe, al is nog niet precies duidelijk wat de gemeente voor de geplaagde Eredivisionist gaat betekenen.

Wat Eerenberg wel prijsgeeft, is dat de gemeente Enschede niet garant zal staan voor een grote lening. Dat gebeurde al eens voor de uitbreiding van de Grolsch Veste. "Als wij steun gaan geven aan FC Twente moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan", zegt de wethouder in een reactie aan het ANP. "Het mag de gemeenschap geen geld kosten. En het plan moet ook aan de Europese regels voldoen."

Eerenberg onderschrijft het belang van de club voor de regio en ziet in dat ook daarom alles in werk moet worden gesteld om FC Twente voor de ondergang te behoeden. "Ieder weekeinde zijn er heel veel mensen in Enschede en de rest van de regio die genieten van de voetbalprestaties van FC Twente", haalt hij aan. Ook de rol van de club als partner bij verscheidene projecten in achterstandswijken is volgens hem van groot belang.

Zie jij FC Twente failliet gaan?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik zie niet in waarom een theater, dierentuin of andere culturele instantie/onderneming wel belastinggeld mag kosten en een voetbalclub per definitie niet. Okee, het is een commerciële instelling en daarmee zou het zichzelf moeten kunnen bedruipen. Maar als dat fout loopt en faillissement dreigt, kan ik me voorstellen dat de gemeente of zelfs de provincie hulp biedt om de club te behouden. Natuurlijk moet je er wel kritisch naar kijken en niet zo maar subsidie geven. Maar jaarlijks 400k/500k bezoekers redt geen enkele andere toeristische trekpleister in de regio... Het belang voor de regio is daarmee best groot (volksvermaak, belasting, bekendheid aan de regio, inkomsten voor derden zoals horeca en aanverwante ondernemingen, werkgelegenheid en ga zo maar door). In die zin levert een profclub de gemeenschap ook echt wel wat op.

10 april 2015 om 15:11

Omdat veel culturele instellingen non-profit organisaties zijn, wat een betaal voetbal organisatie per definitie niet is. Het zijn bedrijven die gericht zijn op het maken van winst, dus dan wordt je net zo behandelt als lokale snackbar. Tenminste, dat zou de bedoeling moeten zijn.

Ik snap best dat ze willen dat een club behouden blijft voor de regio, maar behouden betekend voor mij dat de club blijft voortbestaan. Het niveau waarop ze voetballen is dus van onderschikt belang. Misschien dat de gemeente daarom beter de club failliet kan laten gaan en helpen met een doorstart bij de amateurs. Dat zorgt :
A voor eerlijkere concurrentie in de competities
B voor veel minder kosten voor de gemeente wanneer de club omvalt.
C voor een financieel gezonde sport, want alle ongezonde clubs vallen uit zichzelf weg.

Al dat geld wat bespaart wordt kan de gemeente een boel nuttige dingen mee doen, zaken die echt belangrijk zijn in het leven zoals bijvoorbeeld onderwijs en zorg.

10 april 2015 om 16:25

Dan nog is het belachelijke dat gemeentes en provincies zo belachelijk veel geld pompen in culturele zaken, zoals schouwburgen en andere prestigeprojecten. Nu wordt er met twee maten gemeten, want een schouwburg/museum levert ook gewoon geld op. Daar verdienen ook mensen hun brood mee. Ook daar zitten directeuren die goed zijn voor bedrag met 5 nullen. Als ik naar een schouwburg wil moet ik daar voor betalen. Wil ik daar niet naartoe, dan moet ik daar nog voor betalen. Slaat toch gewoon nergens op. Schrap gewoon die opcenten op de wegenbelasting en steun als provincie niets meer of geef iedereen steun. Maar niet met twee maten meten. Twente heeft het moelijk, dus gaat geld krijgen van de gemeente Enschede. Of dat linksom of rechtsom gaat, dat geld gaat er komen. De gemeente zit te diep erin om het niet te doen.

10 april 2015 om 16:30

als ze failliet gaan en als een andere club opnieuw beginnen blijven heel veel partijen bedrogen achter zonder het geld waar ze recht op hebben. Dus dat lijkt me de meest lage streek waar de gemeente onder geen beding aan zal meewerken.

10 april 2015 om 16:32

@adzevedo: onjuist. De meeste betaald voetbalclubs zijn stichtingen en die zijn dus net zo non-profit als die cultuurinstellingen. Ajax is als beursgenoteerd bedrijf de enige echte uitzondering.

10 april 2015 om 17:45

@steef

Dat is weer een hele andere discussie. Ik stel louter vast dat de status van culturele organisaties anders is als die van voetbalclubs. Wat ik alleen wel weet is dat veel culturele instellingen nooit zouden bestaan als winstgevende organisaties. Het Rijksmuseum en dat soort instanties wel, maar heel veel theaters en musea zijn voor het grootste deel van hun inkomsten afhankelijk van subsidies. Wat overigens niet zegt dat er met prestige projecten (bouw nieuwe theaters) ook het nodige geld word verspilt.

@superghost

Ajax is weliswaar de enige beursgenoteerde club, maar zover ik weet zijn alle clubs inmiddeels Nv's of Bv's. Psv, Feyenoord, AZ , ADO : allemaal naamloze vennootschappen. Enig verschil is dat Ajax zijn aandelen naar de beurs heeft gebracht en de andere clubs nog alle aandelen bezitten. FC Twente, zoals in dit geval de casus is een BV. Zoals ook bijvoorbeeld FC Utrecht en SC Heerenveen een BV zijn.

De meeste clubs hebben rond de eeuwwisseling hun organisatievorm gewijzigd. Formeel zijn het allemaal gewone onderneming die gericht zijn op winst.

@johndiego

De kosten voor een doorstart zijn simpelweg niet te vergelijken met de kosten die erin gestoken moeten worden om FC Twente in leven te houden. De gemeente kan op die manier toch een maatschappelijke voorziening behouden, zonder dat ze vervolgens met het probleem in hun maag blijven zitten.

Het is gewoon niet te verantwoorden dat er miljoenen van de gemeente in voetbalclubs gaan zitten. Bij een faillissement zijn altijd partijen die gedupeerd worden. Dat is heel erg vervelend, maar dat is niet anders.

11 april 2015 om 12:02

dat is altyd zo bij failliete ondernemingen en daar staat de gemeente buiten want waarom zou de gemeente moeten betalen zodat schuldeisers hun geld krijgen de gemeente is geen eigenaar hoor en de gemeente heeft ook geen onverantwoorde risico s genomen dat was twente zelf die zeer waarschijnlijk de gemeenteraad op het verkeerde been heeft gezet door een onjuiste voorstelling van zaken te geven want als twente eerlijk was geweest over de financien had de gemeente waarschijnlijk ook niet garant gestaan voor de lening van het stadion

"ieder weekeinde zijn er heel veel mensen in Enschede en de rest van de regio die genieten van de voetbalprestaties van FC Twente"

Beetje een onhandige zin op het moment -_-'

10 april 2015 om 14:59

@nolimit

Ironisch haha.
Toch, in de tijd met Stoch, Elia kon ik zeker genieten van Twente. Ben zelf ook eens bij het stadion geweest, en er ligt best veel omheen qua amusement. Twente is een goede investering, ben ik van overtuigd. Op termijn betaald het zich uit. Mits er fatsoenlijk beleid komt.

10 april 2015 om 15:04

Dat was zeker genieten, altijd aanvallend voetbal. Dat missen de meeste Twente supporters meer dan een hoge klassering kan ik je vertellen.

Tuurlijk is er daarnaast veel potentie voor Twente hier in de regio, dat is eigenlijk ook wel gebleken met de geleidelijke groei vanaf ~12 jaar terug gezien. Alleen is het de laatste jaren, zoals je weet, behoorlijk verkloot.

10 april 2015 om 15:11

@nolimit

N'kufo bijvoorbeeld, echt een cultheld. De selectie is eigenlijk te smal, er ontbreekt kwaliteit en er is een gigantisch tekort aan geld. Als ze nou echte Twente mensen terughalen? Samen met die Van der belt (?) moet dat op termijn toch wel goed komen? Creatief scouten in de Jupiler als toendertijd met Chadli,wielaert etc. Die tijden moeten terugkomen, en de selectie van nu mag vertrekken. Misschien deze opstelling iets voor Twente?

Het is niet supersterk, en eigenlijk veel te zwak, maar zal niet extreem veel kosten. Plek 10-13 is mogelijk.

Stevens
Ter Avest
Fischer
Andersen
Koppers
Tapia
Ebecilio
De Zeeuw
Bilal
Janssen
Meleg
10 april 2015 om 15:23

Dat is wel een hele drastische verandering in de opstelling.
Sowieso goed om gasten als Ter Avest, Andersen, Tapia, Bilal op te stellen.
Alhoewel Ould-Chikh wel weg zal willen.

Ik weet niet of Lachman veel salaris opstrijkt anders zou ik die naast Andersen zetten in je opstelling.
Verder heb je Eghan nog die je voor Tapia en Ebecilio kan zetten op het middenveld(die naar mijn mening sowieso veel te weinig speeltijd krijgt) maar die is ook net terug van een blessure.
Bilal op rechts, misschien Oosterwijk een kans geven al betwijfel ik of hij het aan kan. Linksbuiten wordt zoeken inderdaad want Motkhar boekt werkelijk geen cm vooruitgang en Miyachi is ook 3 keer niets, die toch gehuurd is.

Ach we zien het wel. Op veel plekken zal je er niet eens op achteruit gaan al moet de huidige selectie natuurlijk wel beter kunnen dan plek 11 (buiten de puntenmindering om)

We moeten eerst eens beginnen met een andere trainer die wel vastigheden in het elftal krijgt. Balletjes over 5 meter gaan al fout omdat spelers loopacties maken die de ander gewoon totaal niet verwacht. Soms heeft een speler de bal om vervolgens gewoon 30 seconden om zich heen te kijken waar de bal naar toe moet, ongelooflijk.

10 april 2015 om 14:59

Misschien had hij beter kunnen zeggen dat ze zich collectief zaten te ergeren. En dat je die mopperende mensen toch niet in weekend op andere plekken in Enschede wilt hebben

10 april 2015 om 15:06

Hahah dat is ook overdreven, althans het mopperen. Ergeren doet iedereen wel tijdens de wedstrijd maar naderhand pakken de meeste mensen hun gewone arbeidsleventje weer op om vervolgens het weekend erna weer bij elkaar te komen en met een schone lei aan de wedstrijd te beginnen. Uhum.

10 april 2015 om 15:17

Het leven van de supporter, blijft fascinerend. Je zoveel zorgen maken om dingen die een totale bijzaak zijn in het leven of juist zo vrolijk zijn om diezelfde bijzaak. Maar oh, wat is het heerlijk. Het is een plek waar je je gemoedstoestand totaal laat bepalen door dingen waar je geen invloed op heb.

Als je dat wel had, dan had Robert Schilder tenslotte afgelopen dinsdag voor het eerst dit seizoen iets goed gedaan.

10 april 2015 om 15:52

@adzevedo

Prachtig toch? Wat voetbal losmaakt?

Emotie en beleving, prachtig. Vak410, het Legioen, heerlijk!
Is toch het mooiste wat er is, op een zaterdagavond of zondagmiddag naar je club gaan. En na afloop met wat maten nog ergens wat drinken.

Het leven van de supporter, blijft zeker fascinerend.

10 april 2015 om 16:33

het blijft voornamelijk vreemd dat mensen zich zo opwinden over een prestatie waar ze 0 invloed op hebben. Ik zelf heb het ook trouwens maar het blijft vreemd dat je boos of blij wordt van een prestatie van 11 mensen die nog nooit van jou gehoord hebben en die je zelf nog nooit gesproken hebt.

Onderhand begin je het toch langzaam zat te worden dat gemeentes telkens de knip moeten trekken wanneer de lokale BVO er een zooitje van heeft gemaakt. Ik denk dat we beter een compleet nieuwe richtlijn moeten optrekken : geen reddingsacties meer, geen financiering bij de bouw van stadions en geen kortingen op stadionhuur en andere zaken.

Het is genoeg geweest, we spreken hier over zelfstandige bedrijven die verantwoordelijke zijn voor hun eigen financiën. Het betaald voetbal heeft de burger onevenredig veel geld gekost. Alle gemeentes bij elkaar om tafel, per 2020 geen cent meer naar het betaald voetbal. Tot die tijd hebben de clubs om hun zooi op te ruimen.

Het enige wat de gemeente nog mag doen is bij de ontmanteling van de profclub diezelfde club helpen een opstart te maken in het amateurvoetbal. In de 6de klasse wel te verstaan en onder verzwaart toezicht om de kans op recidivisme uit te sluiten.

Wat betreft de steun voor stadions, daar moeten we per direct mee stoppen. Stadions zijn vaak het begin van het einde. Gaat een club failliet ? zit de gemeente met een duur en waardeloos stadion. Dat is de reden ook waarom sommige clubs ook telkens opnieuw steun krijgen. Kortom, de bouw van een stadion of verbouwing van een stadion zullen de clubs voortaan zelf moeten regelen.

"Iedere weekeinde ... FC Twente" mag die beste man mij eens gaan vertellen van welke presaties die mensen tegenwoordig moeten genieten van Twente. Dit lijkt me wel het einde van de ambities van Twente. Eerst komende jaren wordt dat gewoon middenmoot voetbal met angst naar beneden. Jammer voor de club maar Muntjesman en co hebben t aardig naar de klote geholpen. Leuk dat ze kampioen zijn geworden maar toen is het te hoog in de bol geslagen bij de "nuchtere tukkers" als ze echt zo nuchter waren hadden ze gewoon rustig aan door blijven bouwen aan de club en niet als een malloot t geld verkrachten. Eigen schuld dikke bult.

Ik weet niet de exacte regels bij een Bvo, maar mogen ze Munsterman niet aansprakelijk stellen voor de grote chaos die hij heeft veroorzaakt?

Op TV altijd mooie praatjes van hem, dat hij het keurig geregeld heeft. Maar hij had natuurlijk al lang door dat het financieel onverantwoord was en is niet voor niks opgestapt.

10 april 2015 om 16:20

Elke manager of bestuurder kan hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld als sprake is van wanbeheer, dus Munsterman ook.

11 april 2015 om 12:07

dan moeten ze de rvc ook aansprakelijk stellen want die lieten munsterman en vd laan maar hun gang gaan en zijn mede aansprakelijk lijkt mij

Massaal de jaarkaarten blijven verlengen zal Fc Twente enorm goed doen.
Dat is het advies dat ik de supporters graag meegeef om hun club te behouden.

10 april 2015 om 16:30

Helemaal mee eens.
De inkomsten die dat genereert zijn een druppel op de gloeiende plaat, maar er wordt dan wel een signaal afgegeven die de gemeente en andere instanties over de streep kunnen trekken om ook hun schouder er onder te zetten.

Ach mensen zijn altijd zo simpel met reacties op dit soort dingen. Nee eigenlijk mag een club de gemeente geen geld kosten maar je moet is kijken hoeveel geld er van gemeentes naar kunst en cultuur gaat en andere dingen. En zijn ook genoeg bedrijven die overheidsteun krijgen om overeind te blijven.

We vergeten altijd dat voetbal ook gewoon vermaak is voor duizenden mensen in de regio. Ik vind dat gemeentes best mogen bijspringen in nood, maar dan wel enkel om de club in leven te houden, er een goed plan ligt en er een toekomst is. En niet zodat Twente weer een miljoen salaris aan Corona kan betalen.

Twente heeft nog genoeg vermogen op het veld staan waarmee ze contracten kunnen afkopen om hun zaakjes rond te krijgen en schulden af te lossen. Als dat niet mogelijk was dan vind ik best dat gemeentes mogen helpen, maar dat is totaal niet aan de orde hier.

Maar we moeten niet straks horen dat Twente met een begroting van 30miljoen gaat werken en de gemeente een steentje bijdraagt.

10 april 2015 om 15:49

Overheidssteun krijg je alleen als het in belang van de overheid is. Helaas is voetbal dat niet.
De banken werden geholpen omdat anders de nederlandse ecenomie een val kreeg waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Daarnaast zijn deze bedrijven nu ook (gedeeltelijk) eigendom van de overheid. Zou toch lastig worden als de banken Fortis, SNS en ABN Amro ineens failliet werden verklaard.
Hoor wat je zegt, Voetbal is vermaak en daar mag de gemeente best voor bijspringen. Op zich mee eens maar dit mag niet volgens de regels in Brussel. Dit om conqurentievervalsing tegen te gaan. Beetje lullig voor clubs als Haarlem en Veendam als Twente wel steun van de gemeente krijgt.
Dat vermogen wat op het veld staat is fictief en kan daarom in geen enkele berekening meegenomen worden. Doe je dit wel dan heeft Twente niet geleerd van de gemaakte fouten.
Stel je rekent 5 miljoen voor Ziyech en hij breekt zijn been en raakt noiit meer in vorm, waar is die 5 miljoen dan gebleven?

Waarom kan Twente niet gewoon een stap terug doen en leven naar het vermogen wat ze hebben? Waarom moet Twente nu extra gesponord worden terwijl dit bij andere clubs niet gebeurd.

Twente kan in mijn ogen maar 1 ding doen en dat is de exploitatierechten van het stadion verkopen. Clubs Als Feyenoord, Ajax en nu ook PSV kunnen niet eens een eigen stadion betalen, Waarom moet Twente ten koste van alles dit wel hebben?
Als het lukt is het prima maar nu blijtlk dat het niet lukt moet je niet de gemeente gaan vragen om bij te springen.

Als de club voldoende leeft komt de club vanzelf weer terug in het profvoetbal. Tegenwoordig kan je gewoon promoveren vanuit de amateurs richting de jupiler league.

10 april 2015 om 19:05

Zijn genoeg 'gewone' bv's die overheidssteun krijgen hoor. Je kan beter wat geld dumpen in een bedrijf als gemeente zijnde als dat je paar honderd werklozen hebt rondlopen bijvoorbeeld.

Heel Enschede heeft er baat bij dat Twente blijft leven, de horeca, de gemeente, winkeliers, iedereen.
Een voetbalclub is van erg belang voor een gemeente en dan mogen gemeentes best helpen. Maar wel zoals ik zei, het moet wel ergens op slaan en het allerlaatste redmiddel zijn en niet zodat Twente hun sterspelers kan behouden bijvoorbeeld.

11 april 2015 om 01:18

Het is niet de taak van de overheid om voetbalclubs te redden van een noodlot was ze over zichzelf hebben afgeroepen. Ja, het is heel erg vervelend als er een club of bedrijf in de regio failliet gaat. Bijna niemand heeft baat bij faillissementen. Maar op het moment dat je dit soort consequenties structureel probeert te vermijden (wat we in Nederland doen met voetbalclubs) zullen clubs het nooit gaan leren. Zodra de gemeente een noodlening geeft of in een stadion deelneemt kunnen ze vervolgens niet meer terug en zijn ze gedwongen tot het blijven geven van steun. Allemaal omdat bij een faillissement de rekening pas echt betaald wordt.

Dit kan zo niet langer doorgaan, clubs zijn een paar jaar schuldenvrij of er staat weer een voorzitter aan het roer die een prestige project begint. Al je kijkt welke clubs 10 a 15 jaar geleden in de schuld zaten zie je verdacht veel clubs die nu nog steeds in die situatie zitten. Ergens in die periode zijn ze wel even verlost geweest van die ellende, maar toch is het ergens op de weg naar 2015 weer mis gegaan. Mensen die beweerde dat FC Twente een structurele plek in de top van Nederland kon innemen, mensen die dachten dat Roda JC regelmatig Europees voetbal zou moeten spelen, mensen die dachten dat NAC toch minimaal in het linkerrijtje zou moeten eindigen.

En de gemeente kan telkens weer miljoenen vrijmaken om stadions over te nemen, kortingen te geven op huidige schulden, nieuwe leningen geven of garant staan voor nog meer gevolgen.

Het is wel eens goed geweest, als clubs gaan zien dat wanneer ze onverantwoorde risico's nemen spelen met het bestaansrecht van een voetbalclub is het snel voorbij. Ik wed dat supporters plotseling heel wat kritischer zijn wanneer de nieuwe voorzitter aankondigt dat de lokale FC plotseling CL moet gaan spelen.

11 april 2015 om 13:00

Noem eens 1 van die gewone bv's die overheidssteun krijgen?

Abitaleb, let je op? In enschede kan de gemeente wel steun toezeggen aan een voetbalclub met een aantal randvoorwaarden..

10 april 2015 om 16:17

Waar doel je precies op als ik vragen mag? Hns? We mogen God op onze blote knieën bedanken dat er geen geld beschikbaar is gesteld voor dat plan, wat was dat waarschijnlijk een fiasco geworden zeg.

On; het wordt tijd dat er een keer een duidelijke lijn wordt getrokken wat betreft steun van gemeentes voor voetbalclubs. De ene gemeente begint er niet aan, terwijl de andere gemeente niet weet hoe snel die moet bijspringen of zelfs grond koopt voor een niet-marktconforme-prijs (al loopt dit onderzoek nog steeds). Over oneerlijke concurrentie gesproken..

10 april 2015 om 16:40

@djurr_
En hoe weet jij dat HNS een fiasco was geworden? Door uitspraken van de o zo betrouwbare Wim van Sluis?

Verder ben ik het volledig met je eens! Er moet een duidelijke lijn komen!

ik vind het belachelijk als de gemeente twente van de ondergang gaat redden het zou toch te gek voor woorden zijn dat een voetbalclub onverantwoorde risico s neemt om bovenin mee te doen en de gemeente het risico moet dragen en de club moet redden als het fout gaat

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren