Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Het Turkse voetbal: een lachertje in Europa

Laatste update:

3 juli 2011, een zwarte dag in de voetbalgeschiedenis van Turkije. Tientallen mensen worden opgepakt en gearresteerd wegens verdenking van omkoping. Spelers, trainers en directeuren worden opgepakt en dit zou ook een paar dagen duren. Bij die tientallen hoort ook Aziz Yildirim. Hij is de voorzitter van Fenerbahce. De naam van Fenerbahce werd ook als eerste genoemd bij dit omkoopschandaal en Aziz Yildirim was dus ook de hoofdverdachte. Wat heeft deze dag voor het Turkse voetbal betekend en heeft dat nu nog steeds invloed op ons?

Zoals eerder vermeld werden er tientallen mensen opgepakt. Bestuurders voorzitters spelers etc. Niemand werd overgeslagen. Er gingen geruchten dat er keihard bewijs was dat er fraude was gepleegd en dan verwacht je ook dat alles snel zal worden afgerond. Maar niks bleek minder waar, het duurde ongeveer een jaar voordat er eindelijk een beslissing werd genomen. In dit jaar is er dan ook heel veel gebeurd. Turkije werd het lachertje van Europa. Terwijl iedereen had verwacht dat Turkije zou groeien, is uiteindelijk het tegenovergestelde gebeurd. We zetten eerst twee stappen vooruit en vervolgens tien stappen terug.

Het bestuur van Fenerbahce vroeg begin dit jaar om een degradatie als bewezen zou worden dat Fenerbahce had omgekocht, maar dat deed de bond niet. Dat kon ook niet. De naam van Fenerbahce is veel te groot en het brengt veel geld op. De beslissing om Fenerbahce in de competitie te laten is puur een economische en politieke beslissing. Heel veel Fenerbahce-supporters hebben een abonnement op LigTv en de competitie is minder spannend zonder Fenerbahce. Kortom, als het een kleine club was zou de bond deze club laten degraderen, maar nu niet.

Het ergste is denk ik ook voor de Fenerbahce-supporters zelf. Ze zagen de spelers vechten , zweten, elke stap extra zetten om elke wedstrijd te winnen. Ze moesten wachten tot de laatste dag voor de kampioenschap. Ze weten nu ook niet meer wie ze moeten geloven, want er gebeurt heel veel: teveel om bij te houden.

Zoals eerder vermeld is het Turks voetbal het lachertje van Europa geworden. Kansloos afgemaakt worden door Kroatië, clubs onbestraft laten, als enige land een wet veranderen voor een club... Turkije is ver afgezakt. Waar we vroeger konden genieten van een strijdend Turkije op een EK, daar moeten we nu rustig voor de buis kijken hoe andere landen gaan spelen voor de beker. Dit is juist zo triest, omdat het eigenlijk best goed ging. Er kwamen goede spelers en de competitie werd sterker. We zetten twee stappen vooruit, en door die ene zwarte dag weer tien stappen terug.

Ik adviseer Turkse voetballiefhebbers om niet veel van Turkije te verwachten op Europees gebied. Misschien worden we wel uitgesloten door de UEFA omdat we zo'n belachelijke voetbalbond en belachelijke bestuurders hebben in onze land. Nog twee weken met pijn kijken naar onze ooit zo mooie competitie, en dan de zomer doorbrengen met het EK waar we zelf niet bijzijn. Het zijn zwarte dagen voor het Turkse voetbal.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Laat ik beginnen om te zeggen dat je een fijne schrijfstijl hebt. Daarnaast weet ik zelf vrij weinig over de Turkse competitie. Maar eerlijk gezegd roept dit stuk enkele vragen bij mij op. Hopelijk kan je die beantwoorden.

- Hoezo had iedereen verwacht dat het Turkse voetbal zou groeien? Waren de Turkse ploegen juist niet beter, zo'n 10 jaar terug. Groeien andere competities niet juist veel harder, zoals Rusland etc.?

- In welk opzicht hangt het fraudeverhaal samen met de prestaties van de nationale ploeg?

Turkije had de pech om bij Duitsland in de poule te zitten. Tegen Kroatie waren ze vervolgens wel dramatisch. Maar nu is Turkije toch wel regelmatig afwezig?
Verder hebben ze een beetje de pech dat Ozil, Khedira, Gundogan? volgens mij ook voor Duitsland hebben gekozen. Dat had wel veel gescheeld denk ik.

Tuurlijk is dat fraudeverhaal slecht voor de Turkse competitie, maar mijns inziens is het wat overdreven om alles daar aan op te hangen. Maar ik hoor graag wat jij er over te zeggen hebt.

10 mei 2012 om 15:29

Khedira heeft een Tunesische vader en een Duitse moeder.

Het fraude-gebeuren heeft wel degelijk invloed op de nationale ploeg. Ik zal het je uitleggen. Fenerbahce levert veel spelers aan de nationale ploeg. Bijvoorbeeld Volkan Demirel, Emre Belezoglu, Gokhan Gonul, Serdar Kesimal en in mindere mate Mehmet Topuz, Semih Senturk (last-minute guy) en Caner Erkin.

Deze spelers spelen bij een club die in verband werd/wordt gebracht met omkoopschandaal. In het loop van vorig en dit jaar is er haat ontstaan tussen sommige clubs, bestuurders en spelers, waaronder Fenerbahce. De Turkse supporters schelden sommige spelers van Fenerbahce uit, omdat die weer op hun buurt, nare dingen zeggen over andere Turkse clubs en de spelers ervan.

Dit is een kleine voorbeeld om het duidelijk te maken. In zo een omgeving is het vrijwel onmogelijk voor een bondscoach om een goede team te smeden. Er is haat aanwezig. Waar haat is, is geen gezonde communicatie mogelijk.

Tuurlijk heeft het ook andere redenen, maar dit is echt de hoofdreden.

10 mei 2012 om 16:38

Dus eigenlijk is het niet alleen maar de schuld van Hiddink? Zoals veel lieden hier op voetbalzone deden voorkomen.

Ja ik kan me voorstellen dat er dan wel moeilijker gepresteerd wordt, maar ik vind het toch niet zo zwart wit als er hier boven geschetst wordt. Maar als de potentie er wel is in Turkije dan zullen ze er wel weer bovenop geraken, daarnaast zijn ze op de Uefa lijst niet eens zo ver afgegleden.

12 mei 2012 om 00:53

@jorge

Deden voorkomen?

De Turkse supporters doen niet iets voorkomen, het ging gewoon om belachelijke selectiebeleid van Hiddink.

Ik noem het op en dan mag jij de conclusie trekken of dat slim of niet slim is van Hiddink.

Hiddink selecteerde reservekeepers.
Hiddink selecteerde bankzitters.
Hiddink selecteerde spelers die net terug waren van een maandenlange blessure (geen grap).
Hiddink selecteerde gewoonweg slechte spelers (is geen mening).

Nu mag jij zeggen of de Turken op voetbalzone zomaar gingen zeiken over Hiddink of dat ze een goede reden hadden, veel Turken zeggen ook dat een normale uitschakeling niet zo erg zou zijn geweest maar een uitschakeling met reserve spelers en bankzitters is gewoon onacceptabel.

Ik zeg ook niet dat dit de nummer 1 reden is van de uitschakeling, misschien was he juist wel de omkoopschandaal die de spelers demotiveerde.

Maar het is gewoon pijnlijk om zo een grote naam als Hiddink zo een slecht selectiebeleid zien te hanteren.

12 mei 2012 om 08:27

De Ce gaat nergens over Hiddink dus nu gaarne weer on-topic.

12 mei 2012 om 09:15

@araman

Hij vertelt in de CE toch over het nationaal elftal?

Nou dat heeft met Hiddink te maken dus wel ontopic.

11 mei 2012 om 17:36

Als ik geen Turkse voetballiefhebber zou zijn en de Turkse competitie niet zou volgen, dan zou ik het met je eens zijn. Maar geloof me Jorge, deze omkoopschandaal heeft een hele grote impact gehad dit jaar. Clubs hebben geen zin om te spelen, terwijl er heel veel kwaliteit zit in ook de subtoppers van Turkse clubs (kayserispor, Sivasspor, Eskisehirspor etc.). De enige club die dit jaar aantrekkelijk oetbal speelt, het wilt en er voor vecht, dat is Galatasaray. Daarvan dat we eigenlijk met tien punten verschil kampioen waren geworden. Maar zoals je vast al weet zijn er nu de play offs en de eens zo sterke Galatasaray die met tien punten verschil op de tweede het seizoen had afgesloten, staat nu nog maar met 1 punt voor op de tweede fener met nog maar een wedstrijd te gaan en die is uit bij fener ( dank jullie wel voor deze geweldige play off systeem TFF ! vaniieeet).

Antoorden op je vraag:

Turkse topclubs zoals Galatasaray, fener, besiktas en trabzonspor waren 10 jaar geleden heel erg goed ja. We haalden veel prijzen binnen, ook europees. Turkse topclubs versloegen bijna alle Europese giganten zoals Barca, Real, MU, Bayern etc. Het was toen wel zo dat er een gigantische gat was tussen de subtop en de top. Nu is die gat niet meer zo groot en is de subtop ook erg goed. Door deze fraudezooi groeien competities zoals Rusland inderdaad meer dan de Turkse, jammer genoeg.

De spelers hebben ook een soort van haat tegen over de TFF ( turkse voetbal bond) gekregen, nadat alles zo erg naar de klo*e is gegaan. Niemand heeft zin meer in internationale wedstrijden terwijl we vroeger altijd ver kwamen, hard vechtten en zo leuk voetbal speelden dat mensen onze wedstrijden begonnen te volgen. Nu niet meer, er zit nergens systeem in wat met Turks voetbal te maken heeft.

Ik hoop dat het nu duidelijk voor je is.

Je CE is goed killerhuso. Je bent erg eerlijk en legt de waarheid hard op de tafel. Dat verdient de Tff. Ze verdienen om verwaarloosd te worden hier voor alle mensen die het nog niet wisten. Schande. Ik veheugde me op het kampioenschapswedstrijd van morgen, maar weet je wat? Zo hoeft het niet van mij, wordt maar kampioen want we kunnen Europa waarschijnlijk toch niet meer in.

5 sterren 120 efficientie maat !

14 mei 2012 om 00:01

Het is nu eenmaal zo dat zo ongeveer 20 jaar terug nog, Turkije altijd onderuit ging met 5-0 tegen de grote teams. Turkije werd echt gezien als hoe we nu Luxemburg etc. waarderen.
In dat opzicht heeft Turkije flinke stappen gemaakt , met 2de worden op het WK en Ek.
Wanneer je dit combineert met de grote economische kracht van de Turkse clubs, ontstaan er vanzelf een perceptie dat het voetbal groeit. Deze perceptie is ook de grootste misvatting van het Turkse voetbal. Een bodemloze put, een neerwaartse spiraal waarin de clubs worden gebruikt voor doeleinden van machtige individuen en grote multinationals. Er is maar 1 manier om Turkije als voetballand succesvol te maken en dat is het hebben van een uniform systeem. Van amateurvoetbal tot de jeugd tot de grote clubs uit Istanbul. Want het blijft opmerkelijk hoe prachtig Nederlands voetbal is met 17mln inwoners en geografisch gezien misschien wel minder mogelijkheden. Tegen een Turkije met 80 mln inwoners....

ik ben een Turkse voetbalfan en weet het echt niet meer

Ha Killerhuso,

Je CE is hard, maar waar.

Inhoudelijk weiger ik jouw stuk te discussiëren (met alle respect), want elke mening van een niet-fenerbahce supporter wordt verwaarloosd en diegene wordt bestempeld als Fenerbahce-hater.

Ik respecteer jouw denkwijze. Ik vind het heel erg stom dat de Fenerbahce fans (de eerlijke deel van de fans) met zo iets worden geconfronteerd. Killerhuso heeft niets te maken met omkoperij. Hij houdt van zijn club. Is dat verkeerd? Absoluut niet.

Maar met pijn in mijn hart Moet ik zeggen dat de bestuurders van Fenerbahce hebben gefraudeerd. Echt waar. Ik vind het tragikomisch wat er nu in Turkije op het gebied van voetbal afspeelt. Voetballers en bestuurders zijn bestraft, maar de club niet? Heel raar en verdacht. Ik hoop dat de fraudeurs nooit meer lekker kunnen slapen en in hun leven de zwaarste dingen op hun pad krijgen. Dit hebben zij verdiend.

Een vereniging van meer dan 15 miljoen fans kan en mag je niet op zo een manier verwaarlozen. Shit mensen..

Ach, laat het allemaal maar.

Je CE is iets te kort, maar je bent super eerlijk en beschrijft de situatie van je club op een heldere manier.

5 sterren maat!

Ik vind het een goed stuk, echter heb je 1 grote fout gemaakt.

Fenerbahce heeft nooit officieel om degradatie gevraagd, het is een keer tegen een "sportjournalist" geroepen, de club heeft omtrend dit verzoek geen stappen genomen richting de bond en we vermoeden dat dit puur is gedaan om de domme supporters nog harder te laten schreeuwen. Met domme doel ik niet alleen op de Fener aanhang, de andere clubs hebben ook zat aanhangers die zonder inhoud of onderbouwing alles schreeuwen.

Ik vind je stuk te kort en je laat heel veel belangrijke informatie achter. Bestuur Aydinlar die opstapte, omdat de beste man niet Fenerbahce wilde zien degraderen door een besttur waar hij de voorzitter van was. Bestuur Demiroren die de belangrijkste artikel wijzigde. De beslissingen die om 3 uur in de nacht worden gepubliceerd. Geheime gesprekken tussen de bondsvoorzitter en de bestuursleden van Fenerbahce. Etc. etc. etc.

Je denkwijze is precies hoe ik denk, ze hadden gewoon lef moeten tonen en meteen moeten laten degraderen, ook al was het mijn club Besiktas.

Dank jullie wel voor jullie kritiek en ik weet dat het kort is. Ik wilde het juist niet te lang maken zodat mensen niet in de war zouden raken.

Je beschrijft de situatie goed, maar vervolgens geef je geen inzicht in hoe jij erover denkt. Een bepaald soort oplossing die jij denkt dat het Turks voetbal goed zou doen. Nu is het een goed informatief stuk over wat er allemaal is gebeurd. Jammer dat je daar geen eigen draai aangeeft en de lezer een bepaald soort inzicht geeft in de situatie.

q/het bestuur van Fenerbahce vroeg begin dit jaar om een degradatie als bewezen zou worden dat Fenerbahce had omgekocht, maar dat deed de bond niet. Dat kon ook niet. De naam van Fenerbahce is veel te groot en het brengt veel geld op. De beslissing om Fenerbahce in de competitie te laten is puur een economische en politieke beslissing./q

Dit gedeelte is Ce onwaardig, een aanname zonder enige onderbouwing.
Een vermoeden is geen feit.

Gisteren is er een komisch feit toegevoegd aan de TFF soap. Fatih Terim, die voor drie wedstrijden was geschorst wegens uitschelden van de scheidsrechter, z´n straf is uitgesteld door de bond zodat hij tegen Fenerbahce gewoon in de dug-out kan staan. Betekenen wetten en regels dan helemaal niets meer ?

11 mei 2012 om 13:45

Allemaal maffia-praktijken. Legale maffia in pakken.
Hoe kan een gegeven straf terug getrokken (uitgesteld) worden?
Hoe kan een straf die gegeven hoort te worden, niet gegeven worden?

Leven we in de Wilde Westen?

Ach ja, ik herhaal weer mij zelf..

11 mei 2012 om 13:50

Je maakt een groot denkfout: je denkt logisch na. Je moet niet logisch nadenken. Kijken bij wie de macht ligt, vervolgens beredeneren.

11 mei 2012 om 14:12

Het klopt Gangstarr.

Vanaf nu dan maar ja-knikken. Gewoon doen wat de rijke mensen van ons verwachten, namelijk accepteren, slikken, lachen en verder gaan!

Lang leve rechtvaardigheid!

11 mei 2012 om 14:54

Een ''tiran'' is maar zo groot als het volk wil dat hij is. Op een gegeven moment pikken kleine clubjes het niet meer. Als die besluiten drastisch uit de competitie te stappen kan de bond niet anders. Of wouden ze met 5 ploegen verder spelen?

11 mei 2012 om 15:32

Dat is juist de punt die wij willen maken Suurbier. In Turkije heb je de 'sultan'. De sultan zorgt goed voor zijn slaven. Daarom klagen de slaven niet. Oneerlijkheid kan ze geen donder schelen, omdat het goed oplevert.

De kleine clubs zijn de slaven van de grote clubs. In dit geval heeft vriend en vijand gezien hoeveel (politieke) macht een club als Fenerbahce heeft. Het geldt niet alleen voor Fenerbahce, maar Fenerbahce heeft wel de meeste politieke, illegale en zakelijke mensen in de organisatie. De ongeschreven wetten hebben meer invloed dan de daadwerkelijke wetten.

Als de kleine clubs willen opstappen, dan worden ze direct terug gezet naar de 3e klasse op zondag. Die hebben niets te willen. Ze moeten gewoon aanbidden.

Heel hard, maar waar.

Ik vind het een redelijk stuk, maar heb het gevoel dat het niet af is. Het is net iets te kort en hier en daar staan wat kleinere taalfouten. Ik mis in je stuk waarom het nou zo goed ging met Turkije da laatste jaren en je had tussen haakjes achter Ligtv nog kunnen vermelden dat dit het Eredivisie Live van Turkije is, aangezien niet iedereen die zender kent en heeft.

Daarbij denk ik dat er ook genoeg positieve punten zijn voor het Turkse voetbal. Arda Turan transfereerde naar Atletico Madrid en heeft zich daar moeiteloos aangepast. Ik denk na Nihat Khaveci de tweede Turk die het echt gaat maken bij een grote club. Galatasaray en Fenerbahce hebben nog steeds een behoorlijke selectie die incidenteel hoge ogen kunnen gooien in Europa (hopelijk dus geen uitsluiting voor Turkse clubs) en het Tukse nationale elftal heeft opzich helemaal geen slecht materiaal, maar ik mis af en toe de slimheid in dit team. Maar goed, op dit moment kun je wel over een rampjaar spreken met al die gebeurtenissen. Positief afsluitend: Arda Turan heeft wel mooi de Europa League gewonnen.

12 mei 2012 om 01:19

Ligtv is een soort Eredivisie Live, die zonder na te denken veel geld in het Turks voetbal heeft gestopt en daarmee de einde voor het Turkse voetbal heeft gezorgd. Play-off systeem is neergezet door Digiturk en niet door Tff, dit komt omdat ligtv anders nooit het beloofde geld zou kunnen uitbetalen aan de clubs.

''het bestuur van Fenerbahce vroeg begin dit jaar om een degradatie als bewezen zou worden dat Fenerbahce had omgekocht, maar dat deed de bond niet.''

Er is geen officiële verzoek ingediend bij de Turkse voetbalbond om dit te doen.

''en de competitie is minder spannend zonder Fenerbahce. Kortom, als het een kleine club was zou de bond deze club laten degraderen, maar nu niet.''

Dat is zo. Een competitie zonder de derby Galatasaray-fenerbahçe kan niet, maar helaas moeten we wel de regels volgen en niet zoals onze geachte premier Erdogan zegt: Personen en instellingen moet je uit elkaar houden, democratie bla bla bla.
Als mijn club had omgekocht, zou ik het liefst willen dat ik die dag een divisie lager zou gaan.

Fenerbahçe heeft het zich onnodig moeilijk gemaakt. Als je destijds was gedegradeerd, speelden ze volgend seizoen 100% weer op het hoogste niveau. Maar wat verwacht van bestuurders zoals Ali Koç en Nihat Özdemir. Allemaal slaven van Aziz Yildirim, kunnen zelf niet eens het initiatief nemen. Aziz Yildirim runt Fenerbahçe vanuit de cel! 10 maanden lang. Hij zit vast en is kandidaat voor een nieuwe termijn voor het voorzitterschap van Fenerbahçe. Waar anders dan in Turkije kan dit op deze aardbol?

Verder heb je het mooi omschreven, misschien dat je ook het rapport van de ethische commissie erbij kon zetten, dat de niet-turken die het omkoopschandaal niet volgen, meer informatie konden lezen.

5 sterren!

Perfect, je hebt alles in het kort samengevat waar de media 24/7 op zit te lullen en allemaal complot theorieen erbij verzint.

We zouden in Turkije eens een voorbeeld moeten nemen aan Nederland. 17 Miljoen mensen tegenover 80 miljoen en moet je kijken hoe het er op alle gebieden aan toe is in Turkije. Werkelijk schandalig. Ik vind het pijnlijk om te zeggen maar hopelijke zal de Uefa genadeloos zijn...

En inderdaad een goed stuk tekst.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren