Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Het Parool: medestanders Kroes denken aan andere functie binnen Ajax

Laatste update:

De bestuursraad van Ajax wil Alex Kroes koste wat het kost voor de club behouden. Volgens Het Parool wordt gedacht aan een alternatieve functie, mocht het juridisch onmogelijk blijken om de geschorste directeur als directiehoofd aan te laten blijven.

Het was, voor de 6-0 afgang in De Kuip, hét Ajax-nieuws van afgelopen week. De raad van commissarissen (RvC) had besloten Kroes per direct te schorsen, daar hij vlak voor de publicatie van zijn benoeming ruim 17.000 aandelen in Ajax had gekocht.

Dat duidde op handel met voorwetenschap, een strafbaar feit in Nederland. De RvC was voornemens de samenwerking met Kroes permanent te beëindigen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Kroes wil het besluit echter aan gaan vechten, en verklaarde altijd openheid van zaken te hebben gegeven jegens Ajax. Hij heeft de steun van de bestuursraad, die echter wel rekening houdt met een verlies in de rechtbank.

Mocht het onhaalbaar blijken Kroes als algemeen directeur aan te houden, moet de Utrechter (50) in een andere functie aanblijven. Gedacht wordt aan een functie die niet onder de governanceregels van de beursgenoteerde onderneming Ajax valt.

Dat laatste zou een juridische belangenverstengeling namelijk omzeilen. De bestuursraad hoopt tevens de recente flater van Michael van Praag in te zetten als troef. De RvC-voorzitter vergat zelf zijn Ajax-aandelen bij de Autoriteit Financiële Markten aan te melden, zoals de governanceregels voorschrijven. Wel wordt dat als een lichter vergrijp gezien dan de actie van Kroes.

Verder 'zou bij Kroes nooit doorgevraagd over de totstandkoming van zijn aandelenportefeuille zijn, mocht rvc-lid Cees van Oevelen als persoonlijke vriend van Kroes niet meestemmen over diens aanblijven en had de rvc de aandelenportefeuille van Sven Mislintat ook niet volledig weten te doorgronden', omschrijft Het Parool de casus van de bestuursraad. De raad ziet een langer verblijf als Kroes 'gezien zijn specifieke kennis en expertise als de grootste kans op een snel sportief herstel'.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Persoonlijk denk ik dan aan TD, waar hij al eerder voor gesolliciteerd heeft bij Ajax.

8 april 2024 om 11:05

Daar dacht ik zelf ook al aan. Zou ik zelf ook prima vinden. Kroes moet inderdaad kostte wat het kost behouden blijven voor de club.

8 april 2024 om 11:54

Eens, die van Praag wil ik helemaal niet meer horen. Van mij mag de hele RVC eruit, Kroes zijn aandelen verkopen en lekker beginnen klaar.

8 april 2024 om 11:11

Dat zou ik ook logisch vinden aangezien hij toch al grotendeels bezig was met de taken van een TD (zoeken naar een trainer, bezighouden met transfers, etc.). Daarnaast is het inderdaad de functie waar hij eerst voor had gesolliciteerd.

8 april 2024 om 13:19

@herlev, mochten er sancties volgen, is denk ik iedere tekenbevoegde functie uit den boze. Dan zou hij een soort van technisch manager worden onder hun tekenbevoegde directeur. Dat lijkt mij prima, dan stel je een profiel als Kinsbergen aan als AD, en dan heb je daarnaast Geelen, Lenderink en Beuker als tekenbevoegden.En dan Kroes en Huntelaar als die terug komt als managers.

8 april 2024 om 13:38

Zal een duurbetaalde TD worden dan. Het is toch van de zotte dat ze een baantje gaan bedenken. Als je dan zo de fout ingaat, maar graag wil procederen zul je ook de consequenties moeten dragen. Hoe is het toch mogelijk dat zo'n gezond en sterk bedrijf als Ajax finaal de afgrond in drijft? Die afhankelijkheid van één of twee mensen is nu juist de reden van die verschuiving, maar ze leren er maar niet van. Echt bizar.

Logisch, maak voor iemand die naar eigen zeggen bewust onbewust een strafbaar feit heeft gepleegd een nieuw baantje. Maakt Ajax (of beter gezegd de bestuursraad) Kroes niet veel en veel te groot.

8 april 2024 om 11:14

Komt op mij gewoon over alsof Ajax alle eieren in het mandje genaamd Alex Kroes heeft gestopt en ze het onmogelijk achten om hem niet te behouden voor de club. Anders vallen alle eieren stuk en moeten ze weer vanaf 0 beginnen. Ongelooflijk amateuristisch indien waar natuurlijk.

8 april 2024 om 11:16

Amateurisme bij de club Ajax verbaast je nog na de afgelopen jaren?

8 april 2024 om 15:43

Ja, zo zie ik het ook. Het is toch ook niet per se dat Alex Kroes enorme dingen in het verleden heeft bewezen of heb ik iets gemist? Zat niet dusdanig lang bij AZ en die doen het al jaren prima.

8 april 2024 om 12:33

Echte idioten daar in die bestuursraad, met zulke mensen kun je elk schroompje hoop op herstel wel vergeten. Wat een incompetentie.

En dan vanuit die functie, je oorspronkelijke functie gewoon achter de schermen uitvoeren, heel slim!

Koffiejuffrouw die achter de schermen de lijnen uit blijkt te zetten?

8 april 2024 om 12:03

We zoeken ook nog een trainer

Wat is dat met die gekke club? Ik snap gezien dit horrorseizoen dat men wanhopig uitkijkt naar een nieuw boegbeeld maar deze man is toch oliedom geweest? Hij heeft de wet overtreden en overal zie ik mensen roepen dat Ajax te voorbarig is geweest enzovoort. Kroes heeft zich middels zijn acties ongeschikt gemaakt voor deze functie. Bizar deze lobby

8 april 2024 om 11:43

Is zeker bizar. Want hij zal dus nooit maximaal draagvlak krijgen. Dat gaat hem tegenwerken de besluitvorming waardoor hij minder gedaan krijgt.

Hierdoor zal het herstel van Ajax alleen maar meer vertraging oplopen.

Op voorhand leek hij mij ook een goede kandidaat maar denk dat het verstandiger is om hem toch maar te dumpen. Want hij heeft zijn vriendjes in de bestuursraad zitten waardoor je continu 2 strijdende kampen houdt.

8 april 2024 om 12:10

Nou ja het verbaasd mij niet meer. Lust voor geld en succes staat boven het moraal, zeker wanneer het heel slecht gaat. Dan staat het merendeel springend in de rij om hun ziel blind te verkopen aan de duivel.

Merkte je ook al met die hele soap rondom Overmars... zolang er maar succes is en geld oplevert kan het men niks schelen wat het morale compas van de club is.

8 april 2024 om 12:16

Dan hadden ze Overmars ook nooit de deur moeten wijzen.

8 april 2024 om 14:23

Dat wilden ze ook niet maar de maatschappelijke druk werd ze te groot.

"mocht het onhaalbaar blijken Kroes als algemeen directeur aan te houden, moet de Utrechter (50) in een andere functie aanblijven. Gedacht wordt aan een functie die niet onder de governanceregels van de beursgenoteerde onderneming Ajax valt.

Dat laatste zou een juridische belangenverstengeling namelijk omzeilen."

Dan heeft Alex Kroes (of het nu bewust was of niet) nog steeds gehandeld met voorkennis. Ongeacht of een rechter dit strafbaar vindt of niet, kan je toch niet meer van enig fatsoen spreken om er een baantje voor te creëren, waarmee je dus ook een functie zoekt die buiten de regels valt? In principe krijg je weer constructies (lekker creatief dat wel) waar je eigenlijk niets mee te maken wil hebben en die de organisatie niet ten goede komen.

Hoe je het ook wendt of keert: Kroes heeft, wetende dat hij bij de club (in een niet onbelangrijke positie) aan de slag zou gaan, een behoorlijk pakket aandelen gekocht. Dat is (hoe je bedoelingen ook zijn geweest) daadwerkelijk handelen met voorkennis. Een strafbaar feit in principe, je kan dan toch niet met enig fatsoen zeggen dat je de beste man zo belangrijk maakt dat je er wel een baantje voor creëert?

8 april 2024 om 14:25

Kappen, draaien, bochten wringen. Als dit waar is, want het blijft uiteraard een gerucht. Maar het zou echt een gotspe zijn als het waar is.

8 april 2024 om 15:39

Natuurlijk was het fout wat Kroes heeft gedaan. Maar hoe zwaar die fout bestraf gaat-hoort te worden daar kun je best over twisten. Zijn aandelen pakket en wat hij er met zijn voorkennis mee had kunnen verdienen zijn geen bedragen waar de AFM normaal wakker van ligt.

De Telegraaf (en ik weet, niet de polulairste krant onder veel fans hier), trok de vergelijking dat hij nu de doodstraf krijgt voor door rood fietsen. Dit is natuurlijk behoorlijk overdreven. Alleen de vergelijking begrijp ik wel, normaal krijgt iemand bij zo'n actie als deze van Kroes een tik op de vingers en misschien een kleine boete.

Is het fout wat hij heeft gedaan, ja natuurlijk. Alleen wordt hier wel eens de indruk gewekt alsof hij straks 3 jaar de bak in moet terwijl dit, toch meer zoals de Telegraaf iets wat overtrokken schetst, meer weg heeft van door rood fietsen.

Ik zou het hem zelf overigens niet in een andere rol neer zetten als Ajax zijnde. Of CEO of niets, anders krijg je nooit rust in de tent.

Gewoon doormodderen in Amsterdam, jongens. Laat de club maar barsten, en vecht je persoonlijke vete’s maar gewoon uit in het volle daglicht. De ego’s zijn nu eenmaal belangrijker dan de club. En nu is er niemand om die belhamels de deur te wijzen….

Dan gaan ze een zetbaas neerzetten in Amsterdam, zodat Kroes gewoon kan doen en laten wat hij wil. Dan is je moreel kompas wel verdwenen. Zou zelf gewoon gaan voor Keje Molenaar en Wim Jonk laat er weer een visie komen binnen Ajax. Waarbij het voetbal voorop staat en niet alle randzaken waar de club nu al een aantal jaar mee heeft te maken.

Bijna incestueuze praktijken. De meeste leden van de bestuursraad hebben een band met Kroes vanwege Ajax zaterdag 5
Hij heeft een strafbaar feit gepleegd en dan op die manier het hand boven het hoofd houden.
Het gaat dus om Alex niet om Ajax zoals hij dus verkeerd quotte

Dus: je AD doet aan handel met voorwetenschap, een strafbaar feit in Nederland, maar je wil hem toch houden of anders via een slinkse omweg alsnog binnen houden?

Ik gebruik dat soort woorden niet snel, maar dat er nu met de term "geen moreel kompas" wordt geslingerd snap ik meteen.
Wat een schimmig zooitje.

8 april 2024 om 16:05

Wat is hier nu moreel niet goed. Hij had met veel geluk misschien 15.000 euro kunnen verdienen. Of te wel bijna niets. Indien hij het met het oogmerk gewin had gedaan, dan zou ik je gelijk geven, maar dat gaat in dit geval niet op.

8 april 2024 om 17:43

Ik herhaal: handel met voorwetenschap, een strafbaar feit in Nederland

Ondanks dat ik het gevoel heb dat Kroes het goed kan doen bij Ajax (volgens mij neemt hij ook ondankbare beslissingen) moet Ajax voor mijn gevoel hier niet aan beginnen. Ze moeten laten zien ergens voor te staan en zowel van Praag en Kroes op non actief stellen.

Goed idee.
Haal dan ook maar meteen Promes terug en Overmars.
En geef Bergwijn een bonus voor zijn actie van gisteren.

Laten we maar meteen duidelijk maken waar Ajax voor staat!

Ik zal wel een bak stront over me heen krijgen, maar ik vind het allemaal much ado about close to nothing. Ten eerste: deze zaak staat op zich, complete onzin om andere zaken erbij te halen (overmars, Promes, of de overtreding van Bergwijn gisteren). Wat Kroes heeft gedaan (17K aandelen bijkopen en dit niet melden) is niet bijzonder snugger voor iemand die miljonair is, al tienduizenden aandelen Ajax heeft (die waren wel aangemeld bij AFM) vlak voor zijn aanstelling als AD bij Ajax. Iedereen (en dus ook Alex Kroes) weet dat de materiele impact van de aanstelling voor het aandeel Ajax 0,00% is, ook omdat het bericht al weken van te voren in de wandelgangen rondging en dus al in de koers verwerkt zat.
Ik vraag me oprecht af of een OM hier uberhaupt een zaak van gaat maken. Geef als Ajax zijnde Kroes gewoon een boete, besteed het aan een goed doel. Klaar!

Laten we de functie lapzwams geven. Dan doet ie hetzelde als een ad maar dan heeft hij geen titel die invloed op aandelen heeft

Nu een goede oplossing waar er wat bij iets diplomatieker geen probleem zou zijn geweest. In ieder geval treft de RvC blaam en dat moet consequenties hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren