Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Het juiste perspectief

Laatste update:

Dit is geen Clubexpert over de bestuurlijke perikelen binnen Ajax. Middels deze Clubexpert wil ik de lezer overtuigen om de zaken omtrent de voetbalclub Ajax in het juiste perspectief te plaatsen. De buitenstaanders roepen van alles en nog wat, variërend van 'het kampioenschap is ver weg' tot aan 'De Boer is niet de juiste man voor Ajax'. Allemaal leuk en aardig, maar is dit wel gerechtvaardigd en gebaseerd op keiharde feiten? Ik persoonlijk durf met zekerheid te melden dat dit het beeld is zoals de buitenstaanders het graag willen zien. Tussen willen zien en realiteit zit natuurlijk een wezenlijk verschil.

Zo is er bij Ajax de bestuurlijke onrust. Hoe je het ook went of keert, zoiets heeft altijd zijn invloed op het eerste elftal. Uiteraard is hoofdtrainer Frank de Boer bekend in het wereldje en probeert hij zijn spelers er zo veel mogelijk bij weg te houden. Het spreekt echter voor zich dat dit nooit helemaal zal lukken. Alle media duiken erop en proberen de spelers uitspraken te ontlokken om de volgende dag groots in de krant te publiceren. Daarbij hoef je maar de radio of tv aan te zetten en ook daar gaat het erover. Tel hierbij op het feit dat dit de grootste ‘zaak’ is die Ajax ooit heeft meegemaakt in zijn historie en het spreekt voor zich dat de spelers er in ieder geval niet beter door gaan spelen. Jan Vertonghen zei enige tijd terug dat het de aandacht van het spel afleidde, dat dan weer wel. Toch kan ik me geen speler voorstellen die de bestuurlijke onrust prefereert boven het rustige vaarwater waar een club in zou moeten zitten.

Naast de bestuurlijke onrust, zat het Ajax ook niet mee in de gesteldheid van de spelers. De club heeft een jonge selectie, geeft de voorkeur aan de jeugd en speelt soms wel drie wedstrijden per week. Dit is natuurlijk een aanslag op het lichaam van de, soms nog erg jonge, spelers. Toch moeten ze iedere keer weer tot het uiterste gaan, zeker in de Champions League. Als gevolg hiervan heeft Ajax het eerste deel van het seizoen, wedstrijden gespeeld waarbij er soms wel zes basisspelers ontbraken! Als dan op sommige posities ook nog eens de tweede en derde keus geblesseerd zijn, spreekt het voor zich dat het dit voor een trainer niet makkelijker maakt. Iedere club krijgt gedurende het seizoen te maken met blessures. Toch heb ik het zoals het de eerste seizoenshelft bij Ajax ging nog bij geen enkele andere club meegemaakt. Hierdoor heeft De Boer dus eigenlijk zelden een reeks wedstrijden kunnen afwerken met zijn sterkste elf. Erg jammer voor de trainer en natuurlijk voor de supporters, omdat zij nog steeds niet weten wat nou de werkelijke kracht is voor Ajax. Ik hoop dan ook dat Ajax met een fitte selectie kan beginnen aan de tweede seizoenshelft.

Alsof bovenstaande zaken nog niet genoeg zijn, heeft ook de arbitrage de eerste seizoenshelft van zich doen spreken. Ik ga het hier natuurlijk niet hebben over een ‘foutje’ van de scheidsrechter, dat kan gebeuren. Wat echter in geen enkel geval mag gebeuren, is dat men een speler buitenspel geeft die dit bij lange na niet staat! Let wel op; we hebben het hier niet over centimeters, maar over meters. Bij een 1-0 voorsprong in de wedstrijd Ajax-Twente, maakte Jan Vertonghen de overduidelijke 2-0. Helaas, hij zou buitenspel hebben gestaan. Een blunder van de hoogste categorie. Dat scheidsrechters wel eens een centimeter verkeerd zitten, kan gebeuren en zal je mij niet over horen. Wanneer we het over meters hebben, zou dit de laatste wedstrijd geweest moeten zijn die deze man heeft mogen vlaggen. Het verloop van de wedstrijd is bekend. In de slotfase scoort Twente de 1-1 en eindigt de wedstrijd in een gelijkspel. Ook in de wedstrijd tegen Excelsior boort de arbitrage Ajax een glaszuiver doelpunt door de neus, wat gelukkig geen puntverlies tot gevolg heeft.

Dan zou je denken; dit overkomt je hooguit twee keer in één seizoenshelft. Maar nee hoor, het tegendeel blijkt waar. Ajax speelt, ondanks de vele blessures, een prima Champions League-seizoen. Zelfs zo goed, dat men gewoon zou moeten overwinteren in de Champions League. Toch is dit niet het geval, door wederom een aantal arbitrale dwalingen. Zo keurt de arbitrage twee loepzuivere treffers van Ajax af wegens buitenspel, wat niet het geval was. Het ging hier wel om centimeters. Wanneer dit één keer gebeurt, zou ik er nog vrede mee hebben. Ook al zeggen de regels dat men bij twijfel door moet laten spelen! Aan deze regel houdt men zich wel bij de andere, voor Ajax cruciale, wedstrijd. Daar laat men doorspelen en scoort Olympique Lyon twee keer uit een buitenspelsituatie. Gevolg van het (door de scheidsrechter bepaalde) resultaat bij beide wedstrijden is dat Ajax er op doelsaldo uitvliegt.

Bovenstaande is natuurlijk geen enkel excuus voor het slechte spel van Ajax. Je hoort mij ook niet zeggen dat ze er door de scheidsrechter zijn uitgevlogen of dat ze door de bestuurlijke onrust zo slecht spelen. Feit is echter dat we de zaken in een breder perspectief moeten plaatsen. Het zijn namelijk stuk voor stuk zaken waarbij we gerust mogen spreken van overmacht. Ajax kan er immers zelf niks aan doen. Ondanks bovenstaande zaken mist Ajax slechts op een haar na de tweede ronde van de Champions League en staat het halverwege de competitie gelijk met Twente, vier punten achter PSV en maar vijf punten achter op koploper AZ. Verder zijn ze ook nog gewoon actief in het nationale bekertoernooi. Gaat het daadwerkelijk zo slecht? Volgens mij strijden ze namelijk nog op alle gebieden mee en hadden ze ook door moeten gaan in de Champions League.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Reacties zijn niet zichtbaar.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren