Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Hartaandoening dwingt ploeggenoot van Joël Veltman tot voetbalpensioen

Laatste update:

Vanwege een erfelijke hartaandoening moet Enock Mwepu op 24-jarige leeftijd stoppen met voetballen. Dat heeft zijn club Brighton & Hove Albion bekendgemaakt. Tijdens de afgelopen interlandperiode werd de Zambiaan ziek en na medische tests kwam de hartaandoening aan het licht bij de ploeggenoot van Joël Veltman.

De middenvelder verhuisde in de zomer van 2021 van Red Bull Salzburg naar Engeland en speelde tot nu toe 27 wedstrijden voor the Seagulls, waarin hij drie keer scoorde. Tijdens een vlucht om zich te melden bij het Zambiaanse nationale team werd Mwepu ziek. Hij bracht enige tijd door in het ziekenhuis voordat hij terugkeerde naar Brighton, waar hij harttesten onderging.

Uit de tests bleek dat Mwepu lijdt aan een erfelijke hartaandoening die zich meestal pas op latere leeftijd manifesteert. De aandoening komt niet altijd aan het licht bij reguliere hartonderzoeken. Omdat sporten de toestand kan verergeren, moest Mwepu de moeilijke beslissing nemen om zijn professionele voetbalcarrière te beëindigen.

Mwepu kwam ook met een eigen verklaring. Hierin bedankte hij degenen die hem hielpen zijn droom te verwezenlijken: “Een jongen uit een kleine Zambiaanse gemeente genaamd Chambishi heeft nieuws. Hij volgde zijn droom om op het hoogste niveau te voetballen, en dankzij de genade van God heeft hij zijn droom waargemaakt en de Premier League bereikt. Sommige dromen komen echter tot een einde, dus het is met droefheid dat ik mijn kicksen aan de wilgen hang na het medisch advies dat ik heb gekregen”, zo luidde zijn boodschap. Dat de middenvelder moet stoppen met spelen betekent niet dat hij het voetbal vaarwel zegt. “Dit is echter niet het einde van mijn betrokkenheid bij voetbal, ik ben van plan om in zekere mate in het voetbal actief te blijven,” zo klonk hij strijdbaar.

Op de website van de club reageerde Brighton-voorzitter Tony Bloom geschokt. “We zijn allemaal kapot van het nieuws over Enock. Hij en zijn familie hebben een paar traumatische weken achter de rug. Hoewel wij heel blij zijn dat hij die periode heeft doorstaan, zijn we bedroefd dat zo’n veelbelovende carrière op zo'n jonge leeftijd wordt afgebroken. Als club zullen we hem alle liefde, hulp en steun geven op weg naar een volledig herstel. En ook daarna, als hij beslissingen moet nemen over de volgende stappen in zijn leven.”

Ook Brighton-trainer Roberto De Zerbi reageerde op het droevige nieuws. “Het spijt mij heel erg voor Enock. Toen ik hier aan het werk ging en de selectie bekeek, was hij een speler die mij enorm kon bekoren. Ik keek ernaar uit om met hem samen te werken. We zullen er alles aan doen om hem te helpen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Poeh heftig, lijkt me een rotproces om dit te accepteren als je nog zo vroeg in je carrière staat. Uiteraard wel de enige juiste beslissing.

10 oktober 2022 om 13:31

Zijn hele leven heeft hij alles moeten geven om te komen waar hij nu is. Had zichzelf financieel onafhankelijk kunnen voetballen. Hopelijk kan hij deze tegenslag verwerken, hopelijk kan hij bij Brighton actief blijven als (jeugd/assistent) trainer!

10 oktober 2022 om 13:59

Als recordaankoop van een premier league team is de kans best groot dat hij zichzelf al lang en breed onafhankelijk gevoetbald heeft.

10 oktober 2022 om 14:09

In Afrika kan hij leven als een koning, denk toch wel dat hij paar miljoen euro heeft op zijn bankrekening. Gezondheid gaat voor alles.

10 oktober 2022 om 15:04

Voor Afrikaanse begrippen is hij waarschijnlijk al schatrijk inderdaad. Toch blijft het zuur..

10 oktober 2022 om 15:19

Voor Europese begrippen ook wel hoor. De meesten hier zijn niet miljonair.

10 oktober 2022 om 15:52

Ik heb het even opgezocht. 2 miljoen per jaar bij Brighton en 2 ton bij Salzburg. Al met al een kleine 3 miljoen verdient als prof. Een bedrag waar ik alleen van mag dromen. Moet je nagaan dat hij nu gewoon een kleine 6 miljoen gaat mislopen. Even iets anders wat ik me nu besef, zijn niet alle hartaandoeningen te traceren bij een medische keuring?

10 oktober 2022 om 16:11

Ligt net aan de keuring die wordt afgenomen. De GGD test onder andere ook op soa's, maar bij een COVID-test wordt niet gekeken of jij toevallig ook Chlamydia hebt. Zo zal het ook gaan bij medische keuringen; ze zullen maar een paar (de meest relevante) zaken meenemen, ondat het anders lang gaat duren en waarschijnlijk een stuk duurder wordt.

10 oktober 2022 om 17:06

Vitesse je hoort dit soort dingen natuurlijk niet gigantisch vaak, maar volgens mij verzeker je je als voetballer wel tegen vroegtijdig carrière beëindigende zaken. Ben wel benieuwd hoe (en of) dat werkt.

11 oktober 2022 om 08:22

@Odo nee gelukkig niet

Wat triiest zeg. Je hele leven naar een carriere als prof toegewerkt, spelen in de (misschien) beste competitie ter wereld, en dan zo vroeg moeten stoppen..

Heftig voor die jongen, dan zit er inderdaad niets anders op dan te stoppen. Hopelijk voor hem kan hij iets blijven doen in de voetballerij, al ben je op de 24ste meestal ook niet direct geschikt voor een functie van trainer oid.

10 oktober 2022 om 14:05

Jeugdtrainer zou wel kunnen. Hij heeft het tot de PL geschopt, dus kan de jeugd echt wel wat bijbrengen. Zowel technisch als mentaal. Maar eens, hij wil het liefst zelf spelen en wellicht neemt hij eerst even afstand om het te verwerken.

Afschuwelijk voor zo’n jongen in de bloei van zijn carrière. Hopelijk kan Brighton hem helpen om in de voetballerij een bijdrage te leveren. Met een premier league salaris kan hij Iig nog wel even teren in een land als Zambia.

Dat is wel echt rot zeg om op 24-jarige leeftijd al je droom te moeten opgeven. Maar goed je gezondheid komt natuurlijk altijd op de 1e plaats. Hopelijk dat die een leuke carrière om het voetbal heen zal krijgen.

Misschien geen gepaste vraag maar zijn club en spelers verzekerd voor dit soort situaties?

Gezondheid boven alles, zal een lange tijd nodig hebben om dit te verwerken. Maar probeer het beste te maken van het leven.

Heel rot voor hem, hoop dat hij voldoende steun krijgt van zijn dierbaren in deze moeilijke tijd..

@VZ Waarom nou Veltman in de titel vermelden? Triest.

10 oktober 2022 om 13:34

Mag ik een wilde gok geven? Ik denk omdat hij ploeg genoot is van Veltman en dit een nederlandse site is, waardoor ze de connectie leggen. Echter hadden ze hem heus bij zijn naam kunnen noemen!

Zou topsport dan toch ongezond voor je zijn ?

Kan iemand mij uitleggen waarom Afrikaanse sporters hier meer aanleg voor hebben ? Je zou haast denken dat Afrikaanse mensen genetisch een zwakker hart hebben oid.

10 oktober 2022 om 13:35

Kom over het algemeen door onder andere meer vet eten, meer zout eten, etc. Ligt dus vooral aan leefstijl (en dus o.a. voeding) en niet zozeer aan aanleg. Dat is tenminste wat we nu denken met de kennis van nu. Misschien blijkt het later toch wat anders te zitten.

10 oktober 2022 om 14:50

Volgens mij sprak Brighton van een erfelijke ziekte in dit geval. niet dat Mwepu een ongezonde lifestyle zal hebben.

Goed dat hij kiest voor zijn gezondheid, een klote periode lijkt me. Wel het verstandigst om te doen

Kom op voetbalzone. Noem deze speler gewoon bij zn naam. Kap bij dit soort serieuze artikelen met die "alles voor de clicks" titels. Mensen lezen het toch wel.

On: Heel zuur voor deze jongen maar gezondheid staat boven alles.

Enorm sneu voor ploeggenoot van Joel Veltman. Ik hoop dat hij mogelijk toch nog dichtbij de voetballerij kan blijven om zijn passie te blijven najagen. Stay strong ploeggenoot van Joel Veltman.

Is die man het niet waard om bij zijn naam te noemen? In plaats van, ploeggenoot van...

Hele foute TITEL @VZ!!!!

Ontopic….
Verschikkelijk zo vroeg al voor die jongen. Hoop met wat medische hulp dat hij zijn dingen kan blijven doen naast het voetbal 🙏🏻… het lijkt erop dat “ziektes” in het algemeen mischien nu eerder worden opgepakt na de tests, meer en meer komt er aan het licht. Wil het geen Trend noemen maar tis waar we nu in leven helaas.

10 oktober 2022 om 13:59

Ik denk dat het een ontzettend goede ontwikkeling is dat we meer en meer preventief dingen oppakken qua zorg. Dit maakt iedereens leven beter, zorgt voor minder leed en zal er uiteindelijk voor zorgen dat de zorg niet in zal storten.

12 oktober 2022 om 11:34

Het is een 'trend' juist omdat steeds meer aandoeningen worden opgespoord. Dat is eigenlijk alleen maar een goede trend. Tenzij je het bekijkt vanuit het oogpunt dat een aantal mensen nu moet leven met het feit dat ze weten dat ze ziek zijn. Ignorance is bliss. Al geldt dat bij een (blijkbaar) ernstige aangeboren hartaandoening niet.

Ontzettend sneu voor hem, echter ben ik blij dat we geleerd hebben van een Muemba, Eriksen, Nouri en nog veel meer preventief testen op dit soort problemen. Dit is wat mensenlevens red. Het is ontzettend heftig voor hem maar nu kan hij stappen nemen en er rekening mee houden zodat hij niet opeens instort met van allerlei heftige gevolgen.

Duidelijk hoe anderen kijken naar dit artikel, getuige bovenstaande comments. Voetbalzone denkt 'als we de naam van de speler wel noemen, zegt het de bezoeker niks en klikt niemand op dit artikel'. Daarom dus Joel Veltman maar benoemen voor ons Nederlanders. Dit slaat natuurlijk nergens op. Gewoon de naam van de speler noemen. Dit is niet zomaar een blessure.

Wat verschrikkelijk voor de speler om op zo´n jonge leeftijd te moeten stoppen. Gelukkig zijn ze er op tijd bij. De spelers in PL krijgen bijna wekelijks medische tests. Als het dan opeens (toeval) aan het licht komt, dan is het wel schrikken. Veel sterkte en hopelijk kan hij met een andere functie iets moois bereiken met voetbal.

Ligt het aan mij of komen deze aandoeningen de laatste tijd steeds meer voor of zijn de tests die de voetballers tegenwoordig krijgen veel beter en komen deze dingen beter en eerder aan het licht?

Want lijk mij dat mensen in de jaren 00 ook verschillende deze aandoeningen hadden maar destijds gewoon doorgevoetbald hebben?

10 oktober 2022 om 16:30

Ligt aan jou.

10 oktober 2022 om 16:45

Je hebt je eigen vraag al beantwoord met je eerst zin

10 oktober 2022 om 18:39

Lijkt mij dat de toenemende druk ook een factor is. Maar inderdaad, ze worden natuurlijk ook veel uitvoeriger getest.

Heftig om dit soort zaken te lezen. Hoop dat hij nog een lang en voorspoedig leven mag hebben ondanks zijn aandoening. Ik ben dan persoonlijk wel nieuwsgierig naar wat deze ziekte dan eventueel kan zijn? Zeker omdat ze het hebben kunnen traceren alvorens het zich überhaupt geuit heeft. Iemand een idee?

10 oktober 2022 om 17:09

Sommige aandoeningen zijn moeilijk traceerbaar als er geen aanleiding voor is om het hart überhaupt te testen. In mijn familie loopt bijvoorbeeld de hartritmestoornis Brugada, schijnbaar al generaties maar dat is pas sinds 2017 bekend nadat het werd gevonden bij mijn 76-jarige oma na een val, wat mogelijk een causaal verband houdt. Screenings waarin dit soort stoornissen tevoorschijn komen zijn erg intensief en specifiek, en doorgaans niet gebruikelijk, volgens mij.

12 oktober 2022 om 11:40

Kan een aandoening zijn die potentieel hartritmestoornissen geeft. Kan een aandoening zijn die de pompkracht van het hart negatief beïnvloedt. Kan van alles zijn, ook het hierboven genoemde ARVC (acm). Overigens, mocht je geïnteresseerd zijn in het hart en mogelijke aandoeningen (bijvoorbeeld het hieronder genoemde Brugada-syndroom), even zoeken op ecgpedia. Erg informatief voor geïnteresseerden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren