Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Fascistische Kroaat moet WK missen na megaschorsing van FIFA

Laatste update:

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Josip Simunic een flinke schorsing uitgedeeld. De mondiale organisatie schorst de 35-jarige verdediger uit Kroatië omdat hij fascistische uitlatingen deed na afloop van het gewonnen WK-kwalificatieduel met IJsland (2-0).

Simunic riep in de microfoon in het stadion in Zagreb de aanstootgevende leus 'Za Dom: Spremni' (Voor het vaderland: Bereid). Dat was de slogan van de fascistische Ustasja's, die in de Tweede Wereldoorlog in de Onafhankelijke Staat Kroatië de kant van Adolf Hitler en Benito Mussolini kozen.

De FIFA heeft Simunic voor tien wedstrijden geschorst. Daardoor mist de routinier het komende WK in Brazilië. Simunic kreeg in zijn vaderland reeds een boete van dik drieduizend euro.

Mandzukic
Kroatië moet het tijdens het openingsduel op het komende WK in en tegen Brazilië zonder Mario Mandzukic stellen. De spits is door de FIFA voor één wedstrijd geschorst vanwege de rode kaart die hij op 19 november kreeg in het play-offduel met IJsland.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Belachelijk zeg..dat je ook al niet meer voor je mening mag uitkomen. Maar nog belachelijker is bijvoorbeeld dat Italiaanse clubs wel iedereen om huidskleur mogen beledigen en daar heel makkelijk mee wegkomen.

16 december 2013 om 18:33

Dit is geen meninh. Dit is mensen aanzetten tot haat

16 december 2013 om 18:40

Ik zou dit eigenlijk niet moeten zeggen, maar wij hebben hier ene meneer Wilders die ook met uitspraken wegkomt die zwaar racistisch zijn en aanzetten tot haat en geweld.

Dan vind ik een uitspraak als deze behoorlijk meevallen, zeker als je erbij nadenkt dat het iets van 70 jaar geleden is. Ik weet natuurlijk niet hoe Kroaten dit vinden (als iemand dit op straat zegt), maar ik vind 10 wedstrijden schorsing, 10 te veel.

16 december 2013 om 18:50

Nee, dit is niet mensen aanzetten tot haat. Dit is dat de gastheer Brazilië een makkelijkere poule krijgt. Brazilië moet het WK winnen, dat staat al vast. Dus zullen ze er alles aan doen hè Let straks met het WK maar op hoeveel "foutjes" van scheidsrechters in Brazilië zijn voordeel zal zijn.

Ook Frankrijk wordt geholpen natuurlijk, maar dat is gewoon hopeloos hahaha.

16 december 2013 om 18:51

Hoe kan Wilders een racist zijn als hij zelf half Indonesisch is en getrouwd is met een Roemeen? Hij is helemaal niet racistich. Hij wil gewoon de stroming van kansloze immigranten stopzetten, en ik zie daar het probleem niet zo van in.

16 december 2013 om 18:52

Je mag het van mij zeggen, zeker omdat Wilders zelf nog nooit een blad voor de mond heeft genomen. Ik vind dit wel een beetje te vergelijken met de prinsenvlag die een aantal Pvv'ers droegen tijdens Prinsjesdag. Hoewel de geschiedenis van die vlag breder is dan enkel de Nsb, is die vlag inmiddels zo bezoedeld geraakt door het verleden dat het dragen ervan wat mij betreft als een fascistische uiting kan worden getypeerd.

16 december 2013 om 18:52

Als Wilders dat deed zou hij er wel voor veroordeeld zijn.

16 december 2013 om 19:01

Dit is weer overmatig gebruik van een van de domste argumenten met betrekking tot racisme. "hoe kan Wilders een racist zijn als hij zelf half indonesisch is en getrouwd is met een Roemeen?" Dat is hetzelfde als stellen dat als een Marokkaan een Turk uitscheld om zijn nationaliteit dat hij dan geen racist is. Racisme is gewoon het discrimineren van mensen op basis van hun afkomst. Of Wilders nou een Nederlander, een Marokkaan, een Indonesiër of een Chinees is maakt helemaal niets uit. Zolang hij discrimineert op basis van afkomst is hij gewoon een racist ongeacht zijn eigen afkomst. Bekrompen denkbeeld.

Daarnaast heeft Wilders volgens mij een film gemaakt tegen de Koran, heeft hij meermaals gezegd dat hij de Islam een gevaarlijke religie vind en mag hij niet voor niets de VS niet in.

Oh en het feit dat hij er niet voor veroordeeld is komt doordat het klaarblijkelijk binnen de vrijheid van meningsuiting valt. Dat is volgens mij hier ook het geval. Deze speler wordt niet door een rechtbank bestraft maar door de Fifa en krijgt ook alleen in verband met voetbal een straf. Feit blijft dat zolang je de achtergrond achter deze groet niet kent, ik ook niet overigens, je er niet zomaar uitspraken over kan doen in de trend van belachelijk bla bla.

16 december 2013 om 19:07

"ik ben niet racistisch, ik eet elke week minstens één keer nasi of bami en in mijn voetbalteam zit een Turk."

16 december 2013 om 19:08

Ja Theo van Gogh had ook een film over de Koran gemaakt en wat is er met hem gebeurd? Heb je de Koran überhaupt ooit gelezen? Dan weet je waar hun het over hebben want zo heilig is het allemaal niet wat er in dat boek staat.

Daarnaast heeft Wilders ook helemaal geen hekel aan buitenlanders. Hij wil mensen enkel behouden voor de gevaren die buitenlandse extremisten (kunnen ook immigranten zijn) met zich meebrengen als ze naar Nederland komen. En het domme campingvolk zet dat gelijk neer als racisme.

De PVV was in de laatste peilingen weer de grootste partij..zal wel een reden voor zijn denk ik zo, of zijn alle mensen die pro-Wilders zijn allemaal domme, kortzichtige racisten?

16 december 2013 om 19:08

Eigenlijk wil ik hier niet op ingaan, maar het rechtssysteem faalt vaker dan in zijn zaak. Het hele zooitje is gemaakt om de politici te beschermen. Zeker nu meer dan vroeger, vroeger werden zulke uitspraken niet getolereerd.

Ik wil je best een keer les geven in het Nederlandse rechtssysteem, maar niet hier

16 december 2013 om 19:15

Nouja, ben het gedeeltelijk met je eens.. is nou ook weer niet zo dat Simunic de sterspeler van Kroatië is.. met of zonder hem zal ze weinig interesseren denk ik..

Dat van Frankrijk blijft echt de grap van de eeuw, Platini heeft daar zeker een vinger in de pap gehad!

16 december 2013 om 19:18

Teddiursa, er zit wel een wezenlijk verschil tussen Van Gogh en Wilders, als Van Gogh ergens een hekel aan had waren het wel simpele volksmenners die met een paar pakkende zinnen op de onderbuik van veel ontevreden burgers in speelde. Daarnaast was Van Gogh geen politicus, maar een filmmaker en columnist. Beide functies geven hem wat dat betreft een hele andere verantwoordelijkheid dan Wilders die een politicus is en die dus een gedeelte van het volk vertegenwoordigt. Dat Wilders Van Gogh in zijn retoriek toepast is handig van hem, want Theo van Gogh kan zich daar tegen niet verdedigen.

Om op je laatste vraag nog in te gaan, het feit dat de meeste mensen voor iets zijn betekent nog niet het gelijk van die groep mensen. Ik noem een boer zoekt vrouw als populairst programma, een single van Genee en Derksen op nummer 1 en De Telegraaf als grootste krant. Sterker nog, als de meeste mensen ergens achter staan is het reden om extra op je hoede te zijn

16 december 2013 om 19:23

Waarom zou ik de Koran willen lezen, interesseert me helemaal niets. Jij zegt dat Wilders geen racist is omdat hij zelf half allochtoon is en met een niet-Nederlander is getrouwd.

Wilders heeft geen hekel aan buitenlanders maar wil enkel buitenlanders tegenhouden naar Nederland te komen en immigranten terugsturen? Die film was een goede manier om dat te doen toch? Theo van Gogh maakte ook een film en die is nu dood? Dus kijk eens hoe gevaarlijk de Islam is? Is dat wat je wil zeggen? Beledig de religie van een volk van zo rond de 1 miljard mensen, waarvan de meesten de regels tot op de punt toe naleven en verschuil je daarna achter de vrijheid van meningsuiting. Maar dat is allemaal geoorloofd toch? Kritiek op Wilders hebben maakt je tot dom campingvolk haha.

Zelf is hij natuurlijk het braafste jongetje van de klas. Zo kun je geen lid worden van zijn politieke partij, mag hij de VS niet in, roept hij van alles zonder het te onderbouwen etc. etc. Hij is gewoon een populist die voer voor het volk produceert zonder er iets aan te doen. Want stel nou dat de PVV als grootste partij uit de verkiezingen komt. Denk je dan werkelijk dat ze het kabinet ingaan? Deden ze de vorige keer ook niet. Het feit dat de PVV überhaupt de kans maakt om de grootste partij van Nederland te worden toont gewoon de verloedering aan en de opkomende xenofobie volgend op het populistische gelul van deze kerel.

Als jij dezelfde mening bent toegedaan over de Islam dan is dat je goed recht, maar dan ben jij niet degene die bepaalt of je een racist bent, dan doen de mensen die zich dan aangesproken voelen wel.

Overigens is het nogal zonde van mijn tijd om op een voetbalforum een discussie over dit soort onzin te voeren, maar ik kon het niet laten na je argument gezien te hebben. Baardgrasmus boven je noemt inderdaad het andere meest gebruikte kulargument bij racisme: ik ken een turk dus ik ben geen racist. Of de altijd populaire: ja, ik ben geen racist, maar het zijn wel altijd die Surinamers. Maar jij neemt fijn de nummer 1 positie in met als een niet Nederlander uit het ene land iets zegt over een andere niet Nederlander uit een ander land kan het nooit een racist zijn want ze zijn beiden allochtoon.

Ga maar lekker PVV stemmen, want die lossen je problemen wel op.

16 december 2013 om 19:23

Facisme: Het fascisme (italiaans: fascismo) is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922–1943. Ook het nationaal-socialistisch bewind van Adolf Hitler en zijn partij de Nsdap van 1933–1945 in Duitsland wordt weleens fascistisch genoemd. Eén partij of persoon heeft alle macht. Het fascisme is anticommunistisch, antiliberaal en extreem nationalistisch.[1] Door middel van partijmilities (in uniform), massademonstraties en verheerlijking van de leider probeerde men het volk tot een eenheid te smeden.

Racisme: is de opvatting dat mensen ondergebracht kunnen worden in verschillende rassen en dat daarbij rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten aanzien van elkaar. Daaruit voortvloeiend kunnen ten aanzien van het ene ras andere maatstaven worden aangelegd dan ten aanzien van het andere.

Deze speler heeft terecht een straf gekregen. Politiek heeft niets of zou niets met voetbal te maken moeten hebben
.
Kunnen we het dan nu weer over voetbal hebben? Lullen over Wilders, Theo van Gogh, Pim Fortuyn, boekjes en geloofsovertuigingen zijn andere fora voor.

16 december 2013 om 19:29

@fl0r1d43
gast, ik begrijp je punt en heb helemaal gelijk maar je gaat mensen die op een voetbalforum hun gal spuien echt niet het licht kunnen doen laten zien.

Laat iedereen gewoon lekker in zijn waarde en slap ouwehoeren als ze dat willen. als er dingen niet door de beugel kunnen dan wordt het wel door de moderators verwijdert.

16 december 2013 om 20:06

Wilders is gewoon zwaar anti islam waarschijnlijk doordat zijn vriendinnetje ooit is afgepakt door een Marokkaan. Mag ik vragen heb jij de koran wel gelezen dan? of neem je zo maar kwakkeloos over wat anderen roepen?

16 december 2013 om 20:07

Indin u Wilders een racist vindt, dan weet u niet wat racisme is. Winston Churchill is dan zeker een nazi in uw optie. Wilders doet niets anders dan de westerse maatschappij waarschuwen voor het gevaar van en achter de islam. Deze facistische ideologie met haar leider een warlord die, zou hij vandaag geleefd hebben, voor het vredesgerecht in Den Haag zou moeten komen, is een gevaar voor de vrede en welvaart welke wij bezitten. Niemand die verstandig is zou ooit naar een land in het midden oosten willen verhuizen omwille van de agressieve houding en de slavernij t.o.v. vrouwen, homosexuele, anders gelovigen en bijv. Aziaten.

Ik hoop daarom ook dat de ophef welke er nu is omwille van het zogenaamde gebrek aan homorechten in Rusland tijdens de winterspelen, ook naar voren komt tijdens het wk in 2022. Daar vind slavernij plaatst en onderdrukking van minderheden.

Daarom ook, boycot het wk van 2022.

16 december 2013 om 20:33

Dus volgens jou kunnen alleen volbloed Nederlanders racisten zijn of hoe moet ik dat zien? Hij heeft haat jegens moslims niet jegens afkomst maar jegens geloof.

16 december 2013 om 20:45

Hij haat Moslims helemaal niet. Man je weet totaal niet waar je het over hebt. Zoals @enkidoe al aangeeft wil hij ons enkel waarschuwen voor het gevaar van de Islam. Want hoe je het ook wendt of keert, de Islam is wel degelijk een gevaarlijke ideologie/religie. Ooit de Koran gelezen? Daar staat bijvoorbeeld in dat ongelovige moeten sterven van Allah, en de extremisten geloven dat maar al te graag. Extremisten die ook in NL rondlopen, zoals de moordenaar van Theo van Gogh.

16 december 2013 om 22:17

typisch dat jullie racisten een moord dat 11 geleden gebruiken om jullie haatzaainde onwaarheden te spuwen,
van goch zij alle moslims zijn geiten neukers, en hij gaf de schuld aan het islam als marokanen stelen of in het criminaliteit belanden,
en ja ik las het quran en er staat heel duidelijk heb respect aan niet gelovigen,
en als zij jouw of het islam beledigen dan negeer hen met respect,
ik weet jullie Pvvers staan klaar om mij een leugenaar te noemen en wilders geen racist,]
een discussie met jullie Pvvers houden is al hopeloos,
en wilders haat Nietwestersen, met andere woorden blanken uit Hongarije zoals zijn vrouw, of duitsland VS etc,
en ja het PVV is de grootste want er is maar 1 racistische partij,
en meerderen rechtse linkse cristelijke partijen,
en hou je domme argument voor jouw,
het VN bestempeld nederland als onvoldoende, als het om vluchtelingen gaat of imigranen, 300 syriers die in nederland zijn gevlucht boehoe help wilders de extremisten hebben nederland veroverd,\\
Turkije heeft 500.000 syriers opgenoemen, waaronder 250.000 wordt gevoedt elke dag door het staat, maar ja natuurlijk zijn de turken afschuwelijke islamieten met een agenda....
en natuurlijk zijn Pvvers kort opzichtige (racistische) mensen,
het CNN BBC bestempelt het PVV racistisch en dan kom jij hier met zo een typisch PVV argument, uhm... wilders beschermt ons tegen de extremisten...
ja joh? 11 jaar geleden van goch , nog steeds 11 jaar geleden van goch, en binnenkort als het PVV campagne begint dan is van goch alweer vermoord,
jullie hele racistische partij is op van goch zn dood opgebouwd,
zo kortzichtig en haatzaaind zijn jullie Pvvers,\
en als jij met mij een wedstrijd wil spelen of het quran zo afschuwelijk is of het eerste originele testament van het bijbel, dan staan jullie Pvvers 60-0 achter.

16 december 2013 om 22:21

Welke vers en welke regel? Lul niet zo uit je nek want ook jij hebt de Koran nooit gelezen.

In elk boek van 1600 of 2000 jaar geleden staan dingen die wij nu als achterhaald beschouwen. Zo zijn dezelfde teksten on de bijbel te vinden. Christenen hebben halve landen uitgemoord en wij zijn nu bang voor stelletje moslims. In Europa is het nog geen 70 jaar geleden dat miljoenen joden zijn vergast en doodgeschoten.

De koran is geschreven in het oud Arabisch poëzie en is niet 1op1 te vertalen naar welke taal dan ook. Zelfs mensen die Arabisch spreken discussiëren dagelijks over 1 woord wat 4 betekenissen kan hebben.

Laat mensen geloven wat ze willen en stop met het napraten van andere. De PVV is groot in plaatsen waar amper buitenlanders wonen zoals Venlo en Volendam. Steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam stemt links. Mensen zijn bang voor het onbekende en daar maakt Wilders misbruik van.

Simpele zielen gaan mee.

16 december 2013 om 22:27

alweer liegen jullie Pvvers,
in het quran staat duidelijk heb respect voor anders gelovigen,
en er staat duidelijk,
als de ongelovigen jullie wil vermoorden of vervolgen, dan vecht hen en verdrijf hen waar zij jullie verdreven, maar als de ongelovigen vrede aanbieden,,, dan wees geneigd voor vrede,,, voor Allah haat de agressieve,
nattuurlijk ben ik het allochtoon de leugenaar) en jullie Pvvers zijn zoete eerlijke mensen die niet liegen,
en over van goch Typische PVV retoriek van jullie Pvvers,
ik schreef beneden en plak voor jouw het zelfde,

een typisch PVV argument, uhm... wilders beschermt ons tegen de extremisten...
ja joh? 11 jaar geleden van goch , nog steeds 11 jaar geleden van goch, en binnenkort als het PVV campagne begint dan is van goch alweer vermoord,
jullie hele racistische partij is op van goch zn dood opgebouwd,
zo kortzichtig en haatzaaind zijn jullie Pvvers,\
en als jij met mij een wedstrijd wil spelen of het quran zo afschuwelijk is of het eerste originele testament van het bijbel, dan staan jullie Pvvers 60-0 achter.
en extremisten in nederland waar? in jouw kast?
of in jouw haatdorp in hengelo?
extremisten migreren naar tjetjenie syrie,

16 december 2013 om 22:43

ik lieg niet, kijk ik wil niet hier de les geven maar om te bewijzen dat ik niet lieg hier is het vers, uw mag het zelf googlen,

2.190. Fight against those who fight against you in the way of Allah, but do not transgress, for Allah does not love transgressors.

2.190. Fight against those who fight against you in the way of Allah, but do not transgress, for Allah does not love transgressors.

2.191. Kill them whenever you confront them and drive them out from where they drove you out. (for though killing is sinful) wrongful persecution is even worse than killing. Do not fight against them near the Holy Mosque unless they fight against you; but if they fight against you kill them, for that is the reward of such unbelievers.

2.192. Then if they desist, know well that Allah is Ever-Forgiving, Most Compassionate.

geert wilders ging deze texten knippen en plakken in zijn rechtzaak,
geert wilders zn advocaat zij ik citeer,,, 2.191. Kill them whenever you confront them ,, het rest van het context noemde hij niet op, want zo zien jullie dat het islam onschuldig is, lees het hele context boven of op google, en zie hier hoe wilders liegt en bedriegt,

17 december 2013 om 02:43

Mensen in Kroatië doen dit niet om haat op de wekken, ik ben zelf Kroaat en vind die uitspraken helemaal
Niks zegge, in de wedstrijd van Servië - Kroatië zijn 100 keer erge dingen gezegd en geschreeuwd en niemand die iemand schorst vind dit wel een dom van de FIFA

17 december 2013 om 11:42

Gast wat een onzin spui jij uit. De koran komt over het algemeen over met de bijbel en als je goed leest dan staat er bijna precies hetzelfde! De 10 geboden staan ook gewoon in de Koran verwerkt, een specifiek voorbeeld. De koran wordt verkeerd gebruikt door extremisten, dit zorgt voor een verkeerde interpretatie voor zowat de hele wereld.

Geen mening geven als je duidelijk de Koran niet goed hebt gelezen!

17 december 2013 om 14:19

Nee alle mensen die NU pro-Wilders zijn, zijn dat omdat ze laaggeschoold zijn en nu dus bang zijn dat de Oostblokkers hun banen af zullen pakken. En daar Zijn deze Oostblokkers niet het probleem denk ik. Dit zijn de Nederlandse bedrijven die deze mensen aannemen. En Nederlanders zijn natuurlijk over het algemeen bang om op straat een groepje Turken of Marokkanen tegen te komen. Dus vinden ze de Islam een gevaar. Logisch toch :D

17 december 2013 om 15:01

@fcbayern"

Wat een slap gelul. Vrijwel mijn hele familie heeft een Universitaire opleiding gevolgd en stemmen allemaal Pvv.

17 december 2013 om 16:51

Dan zijn ze racistisch!! Zonder grapjes. Als universitair geschoolde mensen zouden ze in staat moeten zijn om te begrijpen dat die man slecht is. Ik kan me heus voorstellen dat ze anti-Europa zijn of tegen criminele jongeren en dat ze daarom stemmen. Maar je kan niet goed praten dat hij haat en vooral angst zaait.

16 december 2013 om 18:35

Er is een verschil tussen vrijheid van mening uiting en het verkondigen van fascisme. Dit laatste kunnen ze niet hard genoeg aanpakken vind ik. En ja van mij mogen ze ook die Italiaanse clubs hierop veel harder aanpakken.

16 december 2013 om 19:07

En waar leg je dan de grens?

16 december 2013 om 19:36

Op het verkondigen van fascisme dus.

16 december 2013 om 18:43

Op een bepaald punt moet er een grens getrokken worden. Zodra je meningsuiting niet redelijk of billijk is naar maatstaven van de samenleving, vervalt het recht op verkondiging ervan (naar mijn inziens dan).
Als hij het in wat andere woorden had verkondigt, kon het afgedaan worden als een patriottische leus. De historische context geeft er echter dat extra beetje lading aan. Goed van de Fifa dat ze dit soort gedrag aanpakken.

Over racisme in Italië, dat is inderdaad nog steeds een probleem. De nationale voetbalbond wil er niet te intensief op controleren, vanwege belangenverstrengelingen (vooral in het zuiden) en de hoge kosten. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de Fifa en de Uefa nauwelijks druk op de ketel zetten. Maar ja, als je in een stadion met 20.000 mensen zit, heb je altijd de kans dat er een groepje idioten tussen zit die het nodig vinden om daar aan te beginnen.

16 december 2013 om 19:27

Het word juist wel aangepakt en werpt zijn vruchten goed af gelukkig. Er zitten altijd wel idioten tussen maar dat haal je nergens weg

16 december 2013 om 18:54

Tsja, als Thomas Müller 'Sieg Heil' roept krijgt ie ook een schorsing aan z'n broek. Precies hetzelfde verhaal. Volkomen logische schorsing dit...

16 december 2013 om 18:54

Een mening kan je hebben maar wanneer deze fascistisch word kan je iemand schorsen want het is zwaar beledigend voor sommige mensen. Hij had het gewoon niet moeten zeggen.

16 december 2013 om 19:05

Ik wilde hier alleen even aan toevoegen dat ik vind dat deze discussie met respect wordt gevoerd op dit forum, zowel door voor als tegenstanders. Dat is wel eens anderd

16 december 2013 om 19:21

Belachelijk..... Voetbal en politiek (rasisme) moet je niet met elkaar mengen..... Dus 10 wedstrijden is op zijn plaats

16 december 2013 om 19:26

Wa lul je nou dat word kei hard aangepakt daar! Kom eens met feiten ipv wat in het rond te roepen wat er 15jaar geleden wel was! Nu al lang nie meer en als dat word gedaan word dat keihard de kop ingedrukt zoals ze dat ook in Duitsland en Spanje zouden moeten doen wat daar niet veel gebeurd. Altijd makkelijk de Italianen naar voren te schuiven maar hier zit je er ver naast of je leeft nog in eind jaren 90

16 december 2013 om 19:30

jij noemt gelijk Italiaanse, maar dat gebeurt ook in Spanje, Frankrijk, Rusland, Griekland, Kroatië, Nederland.. ik kan zo stuk voor stuk alle landen noemen in Europa.. Racistisch en Fascistisch is allemaal Europa begonnen vergeet dat nooit. geen 1 land of een volk in Europa is heilig op dat gebied.

16 december 2013 om 20:00

Fascisme is gewoon een politieke stroming, daarmee is in principe niets mis mee. Racisme is iets heel anders.

17 december 2013 om 03:15

Zeker nog nooit van "jasenovac" gehoord. Ustasja's eigen vernietigings kamp. En dan nu je zelf politiek op de borst kloppen. Kroatië geeft hem een boete van 3000. Euro??? Schaamteloos.
Stel je voor dat Duitsland ineens weer met een nazi leus of groet van het veld stapt.
10 Wedstrijden te weinig gekregen.
En voor Kroatië moeten ze de Denen maar weer oproepen, net als in 1992.

Fifa Maffia dat je Simunic schorst oke maar 10 wedstrijden gaat helemaal nergens over! Nu mis je naast Mandzukic (voor teminste 2 duels) ook Simunic op het WK!

16 december 2013 om 20:16

Dit is iets van een heel andere aard dan een rode kaart.
Heel goed dat hij een goede, lange schorsing krijgt.

Niet zo'n handige opmerking.

Maarja Ik vraag me af of hij dit wel zo bedoelde, ik vind het een beetje jammer omdat hij waarschijnlijk gewoon wilde zeggen dat hij voetballend alles zou doen voor zijn vaderland

16 december 2013 om 19:40

Jongens toch! Natuurlijk niet, hij weet heel goed wat die opmerking betekent. Je moet niet vergeten hoe gevoelig nationalisme/fascisme ligt op de Balkan. De oorlog in de jaren 90 is niet lang geleden, daar zijn ook een hoop rekeningen vereffend van de Tweede Wereldoorlog. Reken maar dat de Kroaten toen ook die leus schreeuwden.

Vrijheid van meningsuiting lijkt mij? We kunnen toch niet voor anderen beslissen welke gedachten gezond zijn en welke niet? Maarja, wat doen ze wel goed?

Ook stom van hem om dit te doen, daar niet van. Maar waarom zou je iemand zo erg straffen voor zijn woorden? Zolang hij niemand beledigt of pijn doet zou alles moeten kunnen lijkt mij.

Het ligt vast aan mij, straks noemen ze mij ook radicaal. Vrijheid is vergezocht in de wereld, helaas. Een WK aan Qatar geven toont al de intelligentie van deze mensen aan, ik hoef verder niks te zeggen denk ik.
Wanneer gaat het nou eindelijk goed komen met Fifa? Blatter, rot toch op..

16 december 2013 om 18:39

jij zegt dat je zolang je iemand niet beledigt met je woorden, je niet gestraft hoeft te worden. daar ben ik het ook mee eens, maar het punt is dat hij met deze woorden weleens iemand of een bepaalde groep mensen kan beledigen.

16 december 2013 om 18:52

Alle woorden kunnen mensen beledigen! dat zie je in nederland! dus zou je dan niks meer mogen zeggen? we moeten niet meegaan met die flauwekul. vrijheid van meningsuiting is het en ik vind dit echt schandalig zo'n schorsing. tegenwoordig mogen bepaalde bevolkingsgroepen wel wat zeggen tegen de andere bevolkingsgroep maar als het andersom is ho maar! dit gaat nergens meer over

16 december 2013 om 20:02

Komop zeg, moet zwarte piet van jou dan ook wit worden en de kerstman zwart? Want daarmee beledig je ook mensen...

Alles wat je zegt kan beledigend opgevat worden. Als je zegt dat je geen spinazie lust beledig je een spinazieboer, als je zegt dat je grijs geen mooie kleur vind beledig je mensen die dat wel een mooie kleur vinden.

16 december 2013 om 20:26

Dit is gewoon aanzetten tot haat, geen vrijheid van meningsuiting.

Tja Simunic is ook niet de slimste. Haha die overtreding op Sulejmani ook, dan is er echt iets goed mis je. Maar ook gewoon zoiets roepen terwijl je vrolijk hoort te zijn en aan het vieren bent. Zieligste is dat deze gozer gewoon ergens in Australie geboren is, geen idee hoe lang hij er woonde.

Goed nieuws voor Kroatie natuurlijk, Lovren is veel en veel beter.

Dit was toch dat incident waarbij de eigen supporters nog reageerden op zijn uitspraak?

Maar ja, dit is natuurlijk heel dom en volkomen terecht. Is ook geen heel lange straf, maar voor hem jammer dat het wk tot deze periode behoort.
Ook goed dat de Kroatische bond hem zelf straft.

Dramatische schorsing hoor. Deze kreet komt niet van de ustass voetbalzone! Dit is een kreet die voorkomt uit de kroatische strijd tegen het ottomaanse rijk. Dus dit heeft niks met facisme te maken. Irritant dat er reacties worden geplaatst terwijl mensen niet geinformeerd zijn

16 december 2013 om 18:42

Ja maar het werd gewoon in de tweede wereld oorlog gebruikt, en om niet te beginnen over de Joegoslavië oorlog. Dat ligt gewoon gevoelig bij de ex-yu landen.

Denk niet dat hij het zo bedoelde, maar het is gewoon erg dom.

16 december 2013 om 18:44

Dus dan zou jij het ook goedkeuren als een speler van het Duitse elftal even een gebaar van Hitler toont? Is toch hetzelfde geval jongen! Hij moet gewoon politiek niet met sport mengen, dan krijg je dit soort reacties.

17 december 2013 om 13:55

Weer een liegende Kroaat die te dom is om te snappen dat wij niet in hun leugentjes geloven of gewoon totaal in zijn eigen wereldje leeft en Kroatië als 'lief' landje ziet. Dus deze uitspraak DIE WEL Degelijk Fascistisch IS, is niet gebuikt in de 2e Wereld oorlog!? Weet je nog... tussen 1940 en 1945, toen 99% van de Kroaten meevochten met de Duitsers en iedereen die niet Übermensch was afmaakten (joden, moslims, zigeuners, Serviers, gehandicapten enz enz) en terwijl ze dit deden, riepen ze met miljoenen tegelijk: ZA DOM Spremni. Hierdoor zorg je er zelf voor dat deze 3 woorden Nooit meer gebruikt mogen worden voor uitspraken die met vaderlandse trots te maken hebben. In de laatste Balkanoorlogen zijn de Kroaten ook weer geholpen door hun Duitse bondgenoten (duitsland was een van de grootste voorstanders van de zelfstandig wording van Kroatië uit Joegoslavië. Ook in deze oorlog werden deze 3 woorden gebruikt door de Kroaten (facisten) tegen de Bosniërs en Serviërs. Bij Elke wedstrijd die er nu word gespeeld in Kroatië zijn Swastika vlaggen te vinden en worden er Hitlergroeten gebracht en luizen geroepen. Dus die leugens die jij verkondigd laten ongeveer zien hoe de Kroaten hun eigen geschiedenis proberen op te poetsen.

Ik vind niet dat de Fifa iemand mag schorsen voor het vertolken van zijn politieke uitingen. Echter snap ik wel dat dit niet door de stadion-microfoon mag, maar om hem nou het WK af te nemen...? Vrijheid van meningsuiting..

16 december 2013 om 18:50

Hij beledigd gewoon heel veel mensen met deze uitspraak.. Je kan bijvoorbeeld ook niet homo's openlijk beledigen ookal is dat je eigen mening.

16 december 2013 om 18:59

Het voorbeeld dat jij noemt vind ik niet geheel relevant voor dit onderwerp. Er is namelijk wel een groot verschil tussen het beledigen van een groep mensen of het gebruik van een nationalistische slogan. Hij toont hiermee liefde voor zijn vaderland, dat deze slogan echter geassocieerd wordt met een fascistische beweging wil niet zeggen dat hij het fascisme aanhangt. Hij beledigd hier geen mensen mee in mijn opzicht.

16 december 2013 om 19:09

Hij beledigd hiermee wel Joden enzo hoor, zijn die opeens minder dan homo's?

16 december 2013 om 19:23

Omdat hij een slogan gebruikt waarmee hij vaderlands liefde toont? Dat deze slogan ook gebruikt wordt door een groepering tijdens de tweede wereld oorlog wil niet zeggen dat zij ook meteen het eens waren met de deportatie van joden. Maar goed, ik snap je punt dat joden het eventueel als een belediging kunnen opvatten. Had er zelf nog niet zo over gedacht.

16 december 2013 om 19:38

het is nou eenmaal een lastige discussie. Aan de ene kant moet je gewoon kunnen zeggen wat je wil, maar aan de andere kant natuurlijk ook weer niet .
Alles wat je zegt kan beledigend opgevat worden. Maar telt het pas als het over het geloof gaat dan? en ga zo maar door.

Ik vind het eigenlijk wel terecht dat deze vent een staf gekregen heeft. Voetbal heeft of zou niet met politiek te maken moeten hebben. Het is misschien een beetje extreme straf, zeker met het oog op het WK. Tenslotte zijn er spelers die debielere dingen gedaan hebben (hitlergroet, en openlijk ervoor uitkomen fascist te zijn) en die kunnen gewoon trainer worden in de Premier League.

@scott93
Had Kezman niet laatst een of andere rare uitspraak gedaan over homo's?
Kan me niet herinneren dat ik gehoord heb dat die er voor bestraft zou zijn door de Fifa. Aan de andere kant weet ik ook niet of die überhaupt nog wel voetbalt

16 december 2013 om 20:28

De Ustase regering stond gewoon aan de kant van nazi-duitsland en deporteerde en vergaste net zo goed joden. Dit is een leus die daardoor voor eeuwig vervoelt is, net als sieg heil, of de romeinse groet.

16 december 2013 om 21:16

Vrijheid van meningsuiting kan ver gaan.

Als jij je baas of zijn organisatie uitmaakt dan is dat ook vrijheid van meningsuiting. Maar dan moet je wel de gevolgen van dragen. Ga jij dan aan de arbeidersrechtbank gaan uitleggen dat het gewoon je eigen mening was?

Zijn verdiende loon. Mocht zelfs meer krijgen van mij.

Als dit het enige is wat hij heeft gezegd dan valt het in mijn ogen mee, de woorden kunnen binnen deze context ook gezien worden als strijd voor de vlag die op je borst prijkt.

di Canio is voor zijn fascisten groet toentertijd voor 1 wedstrijd geschorst en kreeg een boete van 7000 euro en daar kon je geen speld tussen krijgen, hij gaf ook aan dat hij het in de toekomst nogmaals zou doen.

Dit is meten met twee maten bij de Fifa, nogmaals als dit het enige is wat hij heeft gezegd is dit zwaar overtrokken.

16 december 2013 om 20:29

Terecht dat de straffen wat dit betreft steeds zwaarder worden dan bij de Fifa. Dit is gewoon aanzetten tot haat, niks anders.

17 december 2013 om 00:57

Mag jij mij uitleggen hoe deze zin direct tot haat leid "voor het vaderland: Bereid" , dit interpreteer ik gewoon als het willen vechten voor je land en dat doe je denk ik ook echt als je in zo'n moeilijke barrage zit.

17 december 2013 om 01:11

Heb je het uberhaupt geprobeerd te googlen waar deze zin voor staat en door wie die vooral gebruikt werd, voor anderen om uitleg te vragen?

Schandalig dat je voor zoiets gestraft wordt, terwijl er dagelijks even erge dingen gebeuren in de wereld en daar niks aan gedaan wordt.

16 december 2013 om 18:55

Inderdaad, waarom doet de Fifa niet iets aan al die mensen die hongerlijden en zo hè?

Schandalig dat er mensen zijn die het schandalig vinden dat hij geschorst word! Gewoon weg trieste gozer die zijn rasisme lekker voor zich moet houden. fasisten horen niet thuis op een voetbalveld! Van mij hadden ze hem voor het leven mogen schorsen!

16 december 2013 om 19:00

Racisme? Je snapt er ook geen bal van he

16 december 2013 om 19:25

Als je niet weet wat fascisme is dan reageer ook niet. Fascisme is niet hetzelfde als racisme of het uitroeien van een ras. Het is een politiek stelsel met een dictatuur.

Deze man is een volksheld!
Heeft niets verkeerds gedaan, alleen zijn liefde voor zijn land geuit!

17 december 2013 om 13:44

Als hij een volksheld voor jullie trotse Kroaten is, laat dat jullie intelligentie wel zien haha. Pusi kurac Ustaso

Is de uitspraak 'voor Vaderland' zo erg dan? Of is deze uitspraak even emotioneel beladen als de uitspraak "sieg heil"? Dan kan ik deze schorsing wel enigszins begrijpen.

16 december 2013 om 19:30

Van wat ik begrijp is het inderdaad de historische context die het er een extra lading aan geeft, dus eerder dat laatste. Vaderlandsliefde heb ik ook geen probleem mee, dat is juist vaak mooi om te zien, zoals bij mensen als Buffon. Echter werd de uitspraak van Simunic vroeger dus blijkbaar vaak in een nogal wat andere context gebruikt.

Ik heb speciaal aan account aangemaakt om mijn verbazing te uiten over de aparte reacties hierboven. De meeste personen hier stellen dat het belachelijk is dat deze jongen een schorsing heeft gekregen en dat hij 'waarschijnlijk de inhoud niet wist van de leus'.
Wanneer je je iets meer verdiept in de leus blijkt het een zeer controversiële leus te zijn die voornamelijk werd gebruikt in de oorlog. Aangezien het een Kroatische leus is wist deze jongen natuurlijk wat deze leus inhield, wanneer je stelt dat hij dit niet zou weten, zou je kunnen stellen dat een Duitser niet weet wat 'sieg Heil' inhoudt, dit is immers ook een leus die al voor de oorlog in gebruik was maar bij het horen van deze leus natuurlijk iedereen meteen een link legt naar de oorlog.
Ik weet dat het in Nederland populair is om te roepen dat iets 'vrijheid van meningsuiting' is, maar dit valt ver buiten de grenzen. Vrijheid van meningsuiting houdt op bij oproepen tot moord en geweld, het aanzetten tot haat of bij nodeloze beledigingen.
Aangezien de oorlog veel slachtoffers heeft gekost en in elk land gevoelig ligt, is het vrij makkelijk aannemelijk te maken dat de laatste twee voorwaarden opgaan.
Ik vind deze schorsing dan ook zeer terecht en tevens vind ik een aantal van de bovenstaande reacties kenmerkend ivoor de onwetendheid van een groot aantal Nederlanders.

16 december 2013 om 19:26

Onwetend of niet, vrijheid van meningsuiting is wel een fundamenteel standpunt. Oproepen tot geweld valt redelijk objectief vast te stellen, maar hoe bepaal je of iemand aanzet tot haat? En wanneer is een belediging nodeloos? Waarom zou je eigenlijk niet mogen beledigen en aanzetten tot haat?
Een ander punt is dat wij het vanuit onze veilige Nederlandse samenleving bekijken. Wij kunnen lekker makkelijk met de vinger wijzen naar alle slechte mensen die in de oorlog slechte dingen hebben gedaan. Als je het vanuit Kroatisch perspectief bekijkt, dan is dit een leus voor mensen die opkwamen voor hun landgenoten, mensen die strijden voor vrijheid en onafhankelijkheid.
Daarom valt er best wat te zeggen voor vrijheid van meningsuiting, omdat anders de meerderheid en/of machthebbers bepalen wat er wel of niet gezegd mag worden.

16 december 2013 om 21:39

@dasaev

Meen je nou serieus dat vanuit Kroatisch perspectief bekeken de oorlog een manier voor de Kroaten was om op te komen voor landgenoten en te strijden voor vrijheid en onafhankelijkheid?

Ik weet dat er in het basisonderwijs veel aandacht is voor de Duitse misstanden maar die Duitsers waren lieverdjes vergeleken met de beulen in Kroatië. Ga daarover je kennis anders nog eens opfrissen, het collaboreren met nazi's en een groot systeem opzetten om Zigeuners en Serven te vernietigen heeft niet veel met vrijheid te maken. Of wel?

Wellicht bedoel je, vanuit het perspectief van haatdragende idealisten die als enige oplossing voor hun probleem het vernietigen van andere mensen zien. En dan ben ik van mening dat er geen ruimte is voor dit soort mensen. En dat iedere leus die herinnerd aan deze zwarte bladzijde -op een manier zoals deze vreemde vent doet- tot een schorsing moet leiden.

Verder is er in mei door de Fifa aangekondigd om spelers voor dergelijke uitlatingen minimaal 5 wedstrijden te schorsen. Als je dan ná de wedstrijd binnen een microfoon gaat halen, terug het veld oploopt en langs de tribunes wandelt terwijl je deze leuzen door de microfoon brult.... gevolgd door een enthousiaste groep mensen die op een bedenkelijke manier uit hun dak gaan.... dan ben je niet slim bezig.

Ook heeft de Fifa aangekondigd dat in het clubvoetbal uiteindelijke uitsluiting kan volgen bij het herhalen van dit soort daden. Ik mag hopen dat Kroatie ook als land uitgesloten wordt op een eindtoernooi als een speler en/of publiek nogmaals deze fout maakt.

Duitsers schamen zich voor de schande uit het verleden, een bepaalde groep Kroaten lijkt er niet zo'n probleem mee te hebben. Deze spreuk is kennelijk al eerder ter discussie voorbijgekomen in de theaterwereld, daar is ook besloten het maar aan te passen. Maar de spreuk werd ook door paramilitairen gebruikt binnen een militie die genoemd is naar een Bosnische generaal uit de Tweede Wereldoorlog. Dat zegt eigenlijk al voldoende over hoe in ieder geval een bepaalde groep terugkijkt op hun 'daden' uit de Tweede Wereldoorlog, een bedenkelijk moraal waar we voor moeten uitkijken. Het is eigenlijk jammer dat de Fifa niet meteen voor 1 of 2 WK wedstrijden het Bosnische publiek verbiedt ze schreeuwden in herhaling deze spreuk mee. Maar ja, dan heb je weer extra politie nodig voor de hooligans dus zal de Fifa het wel weer door de vingers zien.

Geen ruimte voor dit soort fratsen dus.

17 december 2013 om 10:12

Ik heb gezien hoe kelen werden doorgesneden met botte messen, je hoeft mij echt niets te vertellen over die oorlog. Je snapt m'n het hele punt niet. Dat wij van die mooie westerse idealen en meningen hebben, wil niet zeggen dat dat voor iedereen geldt. Maar wij dringen onze mening op deze manier wel op aan anderen. Dat zou een reden kunnen zijn om te zeggen dat je anderen vrij laat in het verkondigen van die mening.
Maar je zou idd ook kunnen zeggen, onze mening is beter, dus snoeren we anderen de mond als we vinden dat ze over onze grens gaan.

17 december 2013 om 13:43

Als jij echt hebt gezien hoe kelen met botte messen werden doorgesneden zou je dit niet zo makkelijk zeggen op een kinderlijk voetbalforum. Waarschijnlijk was je nog te jong om je iets te herinneren van de oorlog. Stumpertje.

18 december 2013 om 09:35

Ik ben ouder dan jij en je moet niet zo snel oordelen. Ik zal je de details besparen, maar die mannen hadden liever een kogel gehad.

16 december 2013 om 19:52

@aad_demos

Ik ben het deels met je eens. Ik val alleen over de zin van jou: Vrijheid van meningsuiting houdt op bij oproepen tot moord en geweld, het aanzetten tot haat of bij nodeloze beledigingen. Ik ben het bijna geheel eens met deze zin behalve bij bij het stukje 'nodeloze beledigingen'. Wanneer is iets beledigend? Iemand kan altijd iets als beledigend opvatten maar daar kan je echt geen rekening mee houden. Bijvoorbeeld als je kritiek heb of een grap maakt over een religie is er direct een grote groep die zich beledigend voelt. Dat valt toch echt onder vrijheid van meningsuiting!

Ook is het inderdaad niet verkeerd van de Fifa om een voorbeeld te stellen bij een geval van eventuele discriminatie. Maar dan nog mag er wel een discussie zijn of een sanctie van 10 wedstrijden niet overdreven is.

Ook lijkt het inderdaad of de Fifa meet met twee maten. Hoe verklaar je bijvoorbeeld dat het Rusland een toernooi laat organiseren. En ondertussen komt Rusland met de welbekende 'homoregel'. Als de Fifa consequent is dan laten zij Rusland niet meer het toernooi organiseren. Maar het lijkt mij duidelijk waarom de Fifa hier wel blind voor is.

Wat een onzin. Mafifa slaat weer eens toe. 10 wedstrijden schorsing omdat hij iets zegt wat elke wedstrijd zoooo vaak wordt gezegd.

16 december 2013 om 20:22

Wordt dit elke wedstrijd zo vaak gezegd ja?
Wordt er in Duitsland elke wedstrijd 'sieg heil' gezegd?

Dit is gewoon een verwijzing naar een schandelijke beweging uit het verleden. En dat weet deze man donders goed.

16 december 2013 om 21:44

Dan wordt er serieus te weinig opgetreden tegen die gekken.

Fifa kondigde in mei al aan dat er een forse schorsing van minimaal 5 wedstrijden zou volgen bij zulke uitlatingen. Ik denk dat de speler te dom is om te snappen dat de rol van zijn landgenoten in de tweede wereldoorlog geen schoonheidsprijs verdiende én te dom om te snappen dat hij geschorst kon worden...

Ik kan niet ontkennen dat de Fifa wel eens vreemde maatregelen neemt maar in deze kan je alleen de speler (en ál die gekken op de tribune die meeschreeuwden) iets verwijten.

17 december 2013 om 13:38

Jij als Bosniër zou beter moeten weten. De Kroaten riepen deze leus ook toen ze 100.000 mensen in Mostar 5 jaar lang hebben belegerd en gebombardeerd. Toen kwamen er 10.000 mensen om. In de 2e Wereld oorlog hadden ze er meer dan 3 miljoen omgelegd. Dus er is voor mij totaal niet goed te praten om deze fascistische leus te gebruiken. Fuck Facistishe Kroaten !

Hoe kunnen mensen dit in vredesnaam goedpraten? Hadden jullie dit ook gezegd als een Duitser na plaatsing voor het WK 'sieg Heil' was gaan schreeuwen in een microfoon? Het is een gelijkwaardige uitspraak, alleen is die Duitse gewoon veel 'bekender'. Kinderen en zelfs volwassenen kijken op tegen zo'n man! Simunic heeft, zeker als aanvoerder, een bepaalde voorbeeldfunctie en moet zich hier gewoon naar gedragen.

On Topic: Terechte schorsing! Prima voetballer, maar als mens blijkbaar niet helemaal helder. Hij heeft nu mooi de tijd om zijn zonde(n) te overdenken

Wat een onzin. Schande zelfs!
Tegenwoordig is het een kreet die niet gelinkt wordt met de fascistische history van de kreet.

Kroaten zijn een heel trouw en loyaal volk naar hun land ( net als bijvoorbeeld brazilianen)...na dat de spelers hebben gevochten voor hun vaderland om het WK te halen is dit een kreet om het volk te laten weten dat ze hebben gestreden voor het vaderland. Niks meer niks minder.

In 20 jaar dat ik zelfs deze uitspraak gebruik is het niet 1 keer gebruikt op de verkeerde manier of met de verkeerde intenties. Het was altijd voetbal gerelateerd.

Fifa moet zich lekker bemoeien met belangrijke zaken en niet zo een shit ding.

16 december 2013 om 20:32

Tegenwoordig misschien niet, maar zowel in de jaren 40 als 90 wel. De lading die deze leus met zich meebrengt is dus vervloekt. Terechte schorsing.

16 december 2013 om 22:05

Tsja, er zijn ook mensen die zingen dat een bepaalde groep mensen op basis van hun religie aan het gas mogen. Als je ze om tekst en uitleg vraagt dan wordt er uitgelegd dat het allemaal niet zo bedoelt is en dat er geen verkeerde intenties zijn... het was voetbalgerelateerd en de verzamelnaam was slechts een 'geuzennaam' ...

Als je voor de gein even op google afbeeldingen zoekt met deze term, bedenk jezelf dan eens hoe het mogelijk is dat anderen deze term linken aan een droevige tijd genaamd de Tweede Wereldoorlog... mocht het niet overtuigend zijn, google even op 'vernietigingskampen balkan'.

Wellicht volg je de door jou genoemde 'niet verkeerde intenties' en kan je dus stoppen met leuzen die door regimes gebruikt zijn die schuldig zijn aan de bovengenoemde historie.

Mijn 13 jarige neefje stuurde mij voor de wedstrijd een foto waar hij, gekleed in tenue en een vlag vasthoudend, Za dom spremi onder typte.

Fascistisch he?

16 december 2013 om 19:37

Inderdaad, diep triest dat kinderen zo worden opgevoed.

16 december 2013 om 19:42

Wederom onzin. Trots volk + een kreet die liefde voor het land laat zien= ..

Als een Spanjaard schreeuwt; Voor mijn land, sta ik klaar.. is dat dan ook een schorsing?

Nogmaals, de uitspraak is niet zoals jij hem kent uit media en boeken. Ik heb het meegemaakt en maak het nog altijd mee. Het represent niet wat jij denkt dat het represent.

16 december 2013 om 20:25

Als een Spanjaard dit schreeuwt dan niet nee. Net als wanneer een Duitser dit roept. Maar....
Roept deze Duitser 'sieg Heil', vindt je het dan wel verkeerd? Ja toch.
Ik denk dat de Fifa echt wel inlichtingen heeft ingewonnen bij Kroaten voordat ze hier een uitspraak over doen.

16 december 2013 om 22:23

Ok, als een militie Kroatische militairen het teken met deze tekst gebruiken in de jaren 90 en hun groep ook vernoemen naar een van 'hun' generaals uit de Tweede Wereldoorlog... representeert het dan ook niet wat ik denk dat het representeert?

En als ik de uitspraak google op afbeeldingen en er komen allemaal beelden voorbij van nazi helmen, kinderen in zwarte uniformpjes, militaire tekens vergelijkbaar met de tekens uit de Tweede Wereldoorlog e.d.... dan representeert dat ook niet wat ik denk dat het representeert?

En als ik het op wiki bekijk en deze begint met een directe overeenkomst met de Sieg Heil groet van de nazi's... dan representeert deze spreuk ook niet wat ik denk dat het representeert?

Ik denk dat je samen met je neefje, maar vooral ook je ouders en oom en tante, nog eens goed te rade mag gaan hoe het toch komt dat anderen toch denken dat dit soort uitlatingen andere dingen representeren dan wat jullie vinden dat het zou moeten representeren.

In een gebruikelijke West Europese opvoeding wordt uitgelegd dat onze voorouders en die van onze Duitse buren iets vreselijks hebben meegemaakt. Dan worden de foto's en reportages ons ook niet bespaard van vernietigingskampen. En hoe dit zover heeft kunnen komen. Namelijk door hersenspoeling, haat jegens een ras en minderheid en vernietiging van andersdenkenden en andere rassen. Wellicht is het tijd om daar in alle balkanlanden ook eens aan te beginnen. Maar dan moeten onze Balkanbroeders zich eerst verzoenen zoals wij met de Duitsers ons verzoend hebben en gezamenlijk het verleden veroordelen... iets wat met een dergelijke uitspraak op de Balkan ver weg lijkt.

16 december 2013 om 19:47

Dat je Simunic, een man van 35, vergelijkt met je neefje van 13, zegt toch dat je dit niet echt goed begrijpt.

Overigens zouden zijn ouders zich misschien zorgen moet maken over hun opvoeding, of de kringen waar je neefje zich in begeeft.

16 december 2013 om 19:57

Ik vergelijk helemaal niemand. Simunic weet de achtergrond van de Leus. Wat ik aangeef is dat het tegenwoordig niet meer gebruikt wordt zoals jij hoort in de media.

Een kroaat die het tegenwoordig gebruikt wordt gelijk als Ustasa gezien terwijl het tegenwoordig iets anders represent.

Denk dat de mensen hier het nooit zullen begrijpen. Liefde voor hun vaderland kennen ze hier dan ook niet echt..

16 december 2013 om 20:12

Wat het eigenlijk zegt is hoe diep het nationalisme zich in de wortels van de ex-yu landen heeft gevestigd. Dat een leus die zelfs in de Balkan oorlog een hevige lading had, nu door 13 jarigen wordt gebruikt zegt ook in wat voor neerwaartse spiraal Kroatië in terecht is gekomen.
Ik ben blij dat de Fifa hier afstand van heeft genomen.

Overigens weten ze hier wel wat vaderlandse liefde is, in tegenstelling tot Kroatië weten ze echter wel de grens tussen liefde en nationalisme te trekken.

16 december 2013 om 20:22

Prima joh. Knap meepraten voor iemand die het kent uit de media.

Ik heb Nederland het Sinterklaas feest gewoon zien vieren in alle geluk en vrijheid terwijl er zo veel mensen zijn die er een vervelend gevoel aan overhouden. Bel de Fifa wellicht kunnen er een paar spelers geschorst worden omdat ze het met hun kinderen hebben gevierd.

Ik zal de Ustasa beweging nooit steunen en geen enkele soort gelijke beweging overigens maar een Boete van 25k of 50k omdat hij publiekelijk heeft gebruikt is meer dan genoeg. Waarom 10 wedstrijden daarboven op?

16 december 2013 om 20:41

Waarom ga je er zo simpel van uit dat men het hier alleen uit de media kent? Dit is al ik geloof de derde keer dat je deze verwijzing maakt... Er zijn hier wel wat meer leden die uit ex-Yu landen komen..

Wellicht als een speler gekleed als zwarte piet gaat spelen dat er nog een discussie komt. Maar sinds ze i.t.t. Simunic voetbal en politiek gescheiden kunnen houden, zie ik dat niet zo snel gebeuren.

De straf kan ik overigens volkomen begrijpen. Als je kijkt naar de politieke verhoudingen, de verharding en de belading die het sinds enkele jaren heeft, is het goed dat ze zo hard optreden.

16 december 2013 om 22:40

Liefde voor een vaderland is iets heel anders dan het afkeuren van een slechte pagina uit het verleden. Wij Nederlanders hebben ooit slavenhandel bedreven, we hebben het er liever niet over, ook zijn er Nederlanders geweest die aan de verkeerde kant vochten in de Tweede Wereldoorlog, dat weten we. In het oude Nederlands Indië is ook niet altijd alles gelopen zoals we dat nu liever zouden zien. Wij schamen ons over het algemeen hiervoor, sluiten het dan af en gaan verder.

We houden genoeg van ons kikkerlandje hoor, maar 'houden van' hoef je hopelijk niet uit te drukken door met legerkistjes aan de voeten samen te komen en een bomberjack met allerlei partijsymbolen te dragen of door de jeugd in zwarte uniformpjes te laten samenkomen. Dat doet ons namelijk aan andere tijden denken, ergens in de jaren 30 moet het begonnen zijn.

Ik ben serieus nieuwsgierig naar het onderwijs op de Balkan. Het kan toch niet zo zijn dat daar een gruwelijke periode uit de vorige eeuw stelselmatig goed gepraat wordt?

17 december 2013 om 01:23

Jullie kennen idd geen vaderlands liefde. Wel carneval. Onderwijs in Kroatie is prima. Normen en waarden ook. Lage criminaliteit en goede sociale controle. In Nederland ook? Haha je kan niet alles hebben he knul en wie zegt dat de lessen die jij hebt gehad, de juiste zijn??

say no to racism fairplay dat is weer de motto van fifa. het is logisch dat ze m bestraffen maar 10 stuks? de probleem ligt meer aan de hele bevolking. Hij is zeker niet de enige nationalist van kroatie.

16 december 2013 om 20:27

Dus dan moeten ze hem niet bestraffen?

17 december 2013 om 00:40

geldboete voor hem en de kroatische voetbalbond was rechtvaardiger geweest. Ik zeg alleen dat de probleem in het hele land ligt en niet bij de speler alleen. De voetbal bond van kroatie zou de verabtwoordelijkheid op zich moeten nemen

Het is hetzelfde als hier leuzen van de Nsb'ers gaan roepen, en nee dat kan niet. Hulde voor de fifa in dezen.

"Een boete van dik drieduizend euro" daar zal die wel van wakker hebben gelegen.

Het gaat om de context van de leus: het lijkt op het eerste gezicht een onschuldige vaderlandslievende spreuk, maar als je een beetje bekend bent met de geschiedenis van Joegoslavië dan weet je dat deze spreuk altijd werd gebruikt door de extreem gewelddadige Ustasha-beweging die zonder pardon Serviërs in kampen stopten en het als beesten behandelden. Bovendien is het zo dat deze leus ook werd gebruikt in de Balkan-oorlog, waardoor deze spreuk bij veel mensen toch nare associaties oproept.

Het eerste couplet van het Duitse volkslied wordt immers ook niet meer gebruikt, ook al werd het eind 18e eeuw gecomponeerd door Joseph Haydn die alleen maar zijn liefde voor het (toen nog niet bestaande) Duitse vaderland wilde uiten. Pas na de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog kreeg het "deutschland Ueber Alles" een negatieve connotatie, omdat het immers niet meer los gezien kon worden van de oorlog, ook al was het lied nooit zo bedoeld geweest.

Wat mij betreft is dit dus een terechte straf, want haat zaaien (en daar valt dit toch echt onder) hoort nergens thuis en al helemaal niet op een voetbalveld.

Mooi zo, dat was de juiste beslissing.
Hoe graag mensen ook vrijheid van menings uiting willen gebruiken dit is gewoon een haat kreet en licht gevoelig. Kroatie zal hem zeker missen, maar eigen schuld dikken bult.

Geweldige actie van de Fifa. Fascistische leuzen hebben niks te zoeken op het voetbalveld.

16 december 2013 om 20:59

Blij toe het is toch maar een butcher en zelfde geld worden ze 2 de en wij 1ste sschopt die robben en van Persie neer en dan mag hij nog doorgaan(kreeg een X 3 gele kaarten in 1 wedstrijd)

ON: Domme actie van Simunic, want hij kon weten dat de Serviërs aan het loeren waren. Na zijn overtreding op Simunic is een officiële (!) klacht ingediend om Kroatië van het WK af te houden en om Simunic voor het leven te schorsen.... Tsja dan kon je het weten.
Overigens denk ik dat het tijd is voor nieuwe leuzen, waar niemand mee "gekwetst" wordt.

Even terzijde:
Jongens, Aub verdiep je in de tekst voor je wat schrijft.

Sinds 1566 (!!!) wordt deze leus door Kroaten gebruikt... 1566 !!!!!!!!!!
ON-GE-LOFELIJK. Dat hij hier 10 wedstrijden schorsing voor krijgt is ongelofelijk.
Fifa heeft zich niet eens verdiept in de geschiedenis van deze leus en heeft een straf opgelegd.
De hoofd "aanklagers" (als ik ze zo moet noemen) waren Serviërs... Serviërs die zelf altijd maar die drie vingers opsteken. Die drie vingers werden door de Servische Nazi's gebruikt. Djokovic gebruikt het non-stop. Heeft iemand hier ooit over gezeurd? Toen Kroatië (als antwoord op de klaagzang tegenover Simunic) antwoordde dat Serviërs altijd maar weer die drie nazi vingers opstaken, werd Servië woest. Woest omdat het al een oude Servische gewoonte was en boeiend dat het door de Nazi's werd gebruikt, zij bedoelen er zelf niets nazistisch mee, ze willen vaderlandsliefde tonen. Waarom Zeuren ze dan nu? Beetje hypocriet...

16 december 2013 om 22:56

Ik heb me er in verdiept.

Sinds de jaren 40 van de vorige eeuw is de tekst onlosmakelijk verbonden aan een pijnlijke tijd in de mensheid.

De fifa is genoeg op andere fronten te verwijten maar hier valt alleen te verwijten dat ze niet meteen het publiek ook straffen met een paar wedstrijden zonder publiek te moeten spelen.

Met mijn beperkte kennis van alle ruzies op de Balkan sinds... geen idee.... meen ik toch dat gedurende de Tweede Wereldoorlog de Serven bezet werden en de Kroaten stonden te popelen om een nog slechtere naam op te bouwen dan de Duitsers door nog gruwelijker tekeer te gaan in de vernietigingskampen dan de nazi's. Wellicht dat het teken van de Serven dan ook niet direct aan de nazi tijd gelinkt wordt en de spreuk die de Kroaten toen vaker riepen dan dat ze koffie dronken wel aan de nazi tijd gelinkt wordt. Maar ik kan het mis hebben hoor, er is ook zoveel over de haat op de Balkan te vinden... best verwarrend allemaal.

16 december 2013 om 23:08

Tjsa blijkbaar niet. Geen enkele Kroaat die dit roept, doet het om haat op te wekken of om haat jegens Serviërs te uiten. Dit wordt puur vanwege support voor Kroatië geschreeuwd. Daarom zeg ik ook dat het al sinds 1566 gebruikt wordt...
Als hij werkelijk een haat aan Serviërs had, dan had hij Srbe na vrbe geroepen. Dit betekent "alle Serviërs aan de wilgen".
Ja, Kroatië bezette delen van Servië, samen met de Servische Nazi's... Die dus die drie vingers gebruiken... Vandaar dat ik zeg dat je dan eerlijk moet zijn met straffen.

Het enige wat duidelijk moet zijn, is dat hij dit roept voor support van zijn team. Deze leus is tegen niemand anders gericht. "bereid zijn voor je vaderland." Dat is het enige dat hij zegt. En in 500 jaar tijd is het 4 jaar gebruikt door slechte, verschrikkelijke, idiote belachelijke Kroaten, OOK voor hun vaderland, en nooit tegen Serviërs, of wie dan ook... Dat je hem straft voor politieke uitingen is al raar, (omdat dit gewoon een aanmoedigingsleus is) maar dat hij dan ook nog fascist wordt genoemd, is echt idioot. verdiep je er aub in.

16 december 2013 om 23:52

Ik heb me er voldoende in verdiept om te weten dat de leus ook zelfs bewust gecombineerd werd met een foute generaal uit de 2e wo door militairen in de jaren 90. Met trots wordt er dus een verwijzing gedaan aan die tijd.

Zeker met de kennis dat de balkan al tijden een kruidvat is wordt het eens tijd om elkaar eens aan te kijken en tenminste geen leuzen te roepen die toch vooral aan die 4 jaar en de oorlog uit de jaren 90 doen denken.

Kom op he, die 4 jaar, ik zou me kapot schamen. Stel dat iemand in nl een krant 'volk en vaderland' begint... die heeft een probleem. Simpelweg omdat wij vooral die 4 jaar (5 hier) een belangrijke tijd vinden om van te leren hoe het nooit meer mag gebeuren.

17 december 2013 om 00:51

Cetniks waren geen nazi's, die vochten tegen de communisten, nazi's, kroaten en moslims tegelijkertijd. De ustase bouwden in de tussentijd concentratiekampen voor Servische kinderen en roeiden zigeuners en joden uit. Nogal een verschil tussen 3 vingers en die smerige kroatische leus, vind je niet?

17 december 2013 om 01:31

Als je het niet weet moet je ook niet gissen. Jij hebt de wijsheid in pacht, welke naam doet meer belletjes rinkelen: Ustaše of Nazi? Verdiep je ff wat meer. Kroatie is nog nooit een ander land binnengevallen, wel hebben enkelen geprobeerd ons land te veroveren. Elke keer zonder succes. Het geheim: za Dom Spremni

17 december 2013 om 12:13

Kijk daar heb je het. Jij hebt het over Volk en Vaderland. Dat is verzonnen en alleen door de NSB gebruikt.
Za dom spremni niet!
Als je het echt wil vergelijken dan moet je het vergelijken met Voor Nederland! Omdat de NSB dit ook soms zei. Voor Nederland is, voor, na en tijdens de NSB door heel veel andere mensen gebruikt en niet alleen Nsb. Daarom is het ook niet erg.
Robben gaat niet 10 wedstrijden straf krijgen als hij "voor Nederland!" schreeuwt.

Zo is het met za dom spremni. Nederlanders zullen dat niet begrijpen, omdat ze maar praten over iets waar ze geen weet van hebben.... Jij weet absoluut niet hoe en waarom za dom spremni geroepen wordt.

17 december 2013 om 13:01

Jahoor. Loop je de Nederlanders nou te hersenspoelen Kroaatje? Ik als Bosniër weet wel dat er nog steeds bij veel Kroaten het fascisme nog in het bloed zit Kijk maar hoeveel Hitler groeten er worden gebracht tijdens een normale voetbalwedstrijd in Kroatië. Een aantal jaar geleden moest de een wedstrijd tussen een ploeg uit Sarajevo (bosnië) en Zagbreb (kroatië) gestaakt worden, omdat de Kroaten een enorme swastika uitvouwden in het publiek (20 bij 20 meter ongeveer!?) En bijna alle Kroaten luisteren naar de band Thompson (zwaar fascistische band). Dus tegen de Kroaten zeg ik: Geen smoesjes verzinnen! Probeer het fascisme te verminderen in je land in plaats van leugens te verspreiden in de wereld over hoe geciviliseerd jullie zijn enz enz stelletje liegpeuken

17 december 2013 om 13:30

Ik heb nooit van Servische Nazi's gehoord!? Heb je zeker van papa en mama de trotse Kroaten geleerd Kroaatje? Die drie vingers (die volgens jou door Servische Nazi's werden gebruikt), werden gebruikt door de Servische Cetniks. Dit was het guerilla leger van de Serven die tegen ongeveer iedereen vochten in de 2e Wereldoorlog. Ze waren vooral aan het knokken met de Bosnische moslims, Nazi Kroaten en waren vriendje met de Amerikanen/engelsen. Jij loopt hier gewoon leugens te verkondigen om de vuile Kroatische geschiedenis goed te praten. Zelfs in de laatste Balkan oorlog zijn de Kroaten vies bezig geweest. Ze waren samen met de Bosniërs de stad Mostar aan het verdedigen tegen de Servische aanvallers. Toen kregen ze het bevel van de Kroatische president Tudzman. Ze hebben de Bosniërs (waar ze dus een dag eerder nog samen mee vochten) in de rug gestoken en ze 's nachts aangevallen. Zo probeerden ze de helft van Bosnië bij Kroatië te voegen. (of hoe zij het oosten van Bosnië noemen: Het beloofde land!?) Stelletje huichelaars. Tegen de Nederlanders hier zeg ik: Jullie weten weinig van dit onderwerp. Neem het van een Joegoslaav aan: Simunic heeft dit Zeker geroepen uit sympathie voor die 'glorieuze tijd' in de geschiedenis van Kroatie en om de Serven (die dus niet naar het WK gaan) te provoceren.

17 december 2013 om 15:10

Dat je jezelf een joegoslaaf noemt zegt genoeg. Kroaatjes hebben een geschiedenis of niet Turkje?

17 december 2013 om 15:27

Hoezo mag ik mij geen Joego noemen? Ben geboren in Joegoslavië... En wat bedoel je met Kroaten hebben een geschiedenis of niet Turkije? Beetje normaal Nederlands schrijven vriend, dan kunnen we een normale discussie voeren.

17 december 2013 om 16:58

@maybe

De Nsb bestond al vóór de Tweede Wereldoorlog.

17 december 2013 om 17:09

@sin1
Ze hebben zich gevoegd bij de Nazi's en actief deelgenomen bij een poging om een Derde Rijk te creëren. Een rijk zonder Zigeuners, Joden, Serviërs en zonder andersdenkenden. De wijze waarop de Kroaten honderdduizenden mensen hebben afgeslacht schokte zelfs de nazi's.

Pijnlijk verleden als je het mij vraagt. De leuzen uit die tijd zouden fatsoenshalve verbannen moeten worden, ook al werden de leuzen daarvoor ook al gebruikt. In Duitsland worden pasgeborenen ook bijna geen Adolf meer genoemd. Terwijl er toch heel veel Adolfjes leefden een paar eeuwen terug.

Iedereen die deze schorsing afkeurt snapt er geen jota van. Dat is een groot probleem anno 2013, je hebt veel mensen die over veel kennis beschikken maar je hebt nog een hele hoop méér mensen die amper wat denkvermogen hebben en er maar wat op los lullen. Tegenwoordig bestaat internet, kun je alles opzoeken. Als je wil, kun je alles weten.

Ik dank dat het een uitzichtloze discussie is aangezien iedereen maar denkt te weten op welke manier het gebruikt wordt en naar welke tijd hiermee verwezen wordt.

Het wordt tijdens een voetbalwedstrijd om aan te geven dat ze hun best hebben gedaan voor hun vaderland. Geen enkele verwijzing naar een verschrikkelijke tijd in de history.

Simunic had het beter moeten weten.. Het heeft weinig zin om dit soort uitspraken te doen. Hoe je het went of keert, het blijven fascistische uitspraken. Als een Spanjaard het zou zeggen, zou het uiteraard anders zijn geweest, omdat deze uitspraken in een Spanje bijvoorbeeld tijdens een oorlog nooit hebben plaats gevonden maar in Kroatie wel, in de tijden van Jasenovac (2de Wo),
Dit soort uitspraken hoor je tegenwoordig alleen bij de ook zo fascistische zanger 'marko Perkovic Thompson'. Simunic had het beter moeten weten aangezien Mario al rood had gekregen, moet je op je hoede zijn voor wat dan ook aangezien Fifa hier erg streng mee is. Veel Kroaten zullen achter hem staam maar ik als Kroaat heb er weinig sympathie voor. Jammer, maar gelukkig zijn we wel bij het Wk!!

Joegoslavië ligt gewoon op grote historische breuklijnen van oost en westromeinse rijk, katholiek en Russisch-orthodox, pro-Europees en prorussisch, moslims in Bosnië en ottomanen, albanezen. Denk niet dat wij als Nederlanders dat goed kunnen begrijpen. Maar simunic had in zijn positie beter moeten weten dat hij een schorsing riskeerde. Hij heeft ook jaren in Duitsland gespeeld en zou behoren te weten hoe voorzichtig Duitsers met de materie omgaan.

Volkomen terechte reactie van de Fifa! En voor de mensen die zeggen dat dit niks met facisme te maken heeft:
- http://www.google.nl/url?sa=i&source=images&cd=&ca...
- http://www.google.nl/url?sa=i&source=images&cd=&ca...
- http://www.google.nl/url?sa=i&source=images&cd=&ca...
- http://www.google.nl/url?sa=i&source=images&cd=&ca...
- http://www.google.nl/url?sa=i&source=images&cd=&ca...
- http://www.google.nl/url?sa=i&source=images&cd=&ca...
Dit zijn maar een paar voorbeelden van het fascisme wat nog steeds bij de meeste Kroaten ingebakken zit. Ze waren niet zomaar een van de grootste bondgenoten van Nazi Duitsland in de jaren 30 en 40. Ze hebben ook enorme gruweldaden verricht in de 2e Wereldoorlog En ze zijn tijdens de laatste Balkanoorlogen ook een stelletje verraders gebleken. Op Youtube staan verschillende documentaires die laten zien dat er duizenden neo-nazi's meevochten in het Kroatische leger (neo-nazi's uit Italië, Duitsland, Engeland en zelfs Nederland).

Dan sluit ik graag af met een uitspraak van Maarschalk Tito:
" Smrt Fasizmu!" (dood aan het fascisme!)

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren