Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Een ware Houdini-act

Laatste update:

Eind 1993, Florence. Dit is de dag dat, zonder dat iemand het nog weet, de ondergang van Fiorentina ‘in scene’ wordt gezet. Toenmalig filmproducer en eigenaar van Fiorentina, Mario Cecchi Gori, overlijdt in 1993 op 73-jarige leeftijd. Heel Florence, en eigenlijk heel Italië, was in rouw. Hij was populair onder de supporters, vanwege de manier hoe hij de club runde. Maar niet getreurd. Zijn zoonlief, Vittorio Cecchi Gori, neemt de touwtjes in handen bij Fiorentina. Zonder dat iedereen het weet wordt door deze gebeurtenis onze ons eigen graf gegraven. Langzamerhand begint de club af te brokkelen. Een dramatische gebeurtenis in het roemrijke verleden van Fiorentina. Hier het verhaal van een van de opmerkelijkste gebeurtenissen in het Italiaans voetbal, en een van de meest dubieuze.

/

Vittorio Cecchi Gori was door enkele gebeurtenissen al niet echt geliefd geraakt onder het publiek. Zo ontsloeg hij succescoach Gigi Radice, vanwege ongepaste opmerkingen over zijn vrouw. Om daarvoor Aldo Agroppi terug te halen. Deze beslissing pakte dramatisch uit: Fiorentina degradeerde naar de Serie B. Claudio Ranieri werd aangesteld als zijn opvolger, die ons gelukkig weer terug liet promoveren naar de Serie A. Maar niet alleen maar slechte woorden over Vittorio Cecchi Gori, want onder zijn leiding werden spelers als Rui Costa, Stefan Schwarz en Marcio Santos binnengehaald. En er werden prijzen gewonnen: twee Coppa Italia’s, en een Supercoppa na de gewonnen wedstrijd tegen AC Milan. Maar na jaren met veel hoogtepunten, kwam er een donderslag bij heldere hemel. Fiorentina’s financiele situatie is slecht, heel erg slecht. Door wanbeleid van Cecchi Gori, is er een schuld ontstaan van naar verluidt meer dan 40 miljoen euro. Extreem hoge salarissen en transferbedragen werden onze ondergang. Dingen als Financial Fair Play bestonden toen nog niet, en het pakte dramatisch uit. De vlag in Florence hing halfstok, huilende mensen: verschrikkelijk.

Eind 2002 werden we door de Kamer van Koophandel in Florence officieel failliet verklaard. Ondanks financiële injecties van onder andere Cecchi Gori zelf, mocht het al niet meer baten. Ondanks aanvechten is het een feit: Fiorentina was failliet. De complete inboedel van de club, alle bekers en zelfs de naam van de club moest worden verkocht. De club werd opgekocht door de gebroeders Della Valle, Andrea en Diego. Eigenaar van het bedrijf Tod’s Group, een bedrijf in schoenen en ander lederwaar. Een van de rijkere mensen uit Italië, met een geschat vermogen van 2.5 miljard euro.

Onder leiding van de gebroeders Della Valle werd Fiorentina opnieuw opgericht in de Serie C2, onder de naam Florentia Viola. Een hele leegloop van spelers kwam er, maar Angelo Di Livio bleef ons trouw, ondanks dat hij zat opties had om in de Serie A te blijven. Zonder al teveel moeite werden wij dus kampioen in de Serie C2, mede door topscoorder Christian Rigano. Dit zou normaal gesproken leiden tot promoveren naar de Serie C1, maar door een dubieuze beslissing van de FIGC werd de Serie B uitgebreid naar 24 teams. De bizarre ‘Caso Catania’. Samen met Genoa, Salernitana en Catania werd Fiorentina dus toegelaten in de Serie B. Deze beslissing zal altijd dubieus blijven. Catania had 1-1 gespeeld tegen Siena, maar dit resultaat werd ‘vernietigd’. Vanwege het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler aan Siena’s kant, werd dit resultaat omgezet naar een 2-0 overwinning voor Catania, waardoor ze alsnog in de Serie B bleven. Salernitana en Genoa, die eigenlijk moesten degraderen, mochten dus ook blijven. Net zoals Fiorentina, die de Serie C1 over mochten slaan, en vanwege ‘sportieve redenen’ zich bij de Serie B mocht voegen. Dit is dubieus, maar wel begrijpelijk, want een club als Fiorentina hoort natuurlijk op het hoogste niveau in Italië thuis.

Ondertussen was alles wat Fiorentina was afgenomen, weer terug gekocht. In plaats van AC Fiorentina, is de naam ACF Fiorentina geworden. De ‘AC’ staat nog steeds voor Associazione Calcio, en de ‘F’ staat voor Florentia Viola, refererend naar onze oude naam waaronder we ‘opnieuw geboren’ werden. Ook ons prachtige shirt, logo, naam, prijzen, en ga zo maar door, werd teruggekocht door de gebroeders Della Valle. Alleen al voor de naam en shirtkleuren werd 2.5(!) miljoen euro neergeteld. Dit seizoen in de Serie B ging voor de wind. Fiorentina eindigde op een keurige zesde plaats. Dit geeft in Italië recht op play-off wedstrijden tegen een laagvlieger uit de Serie A, Perugia om precies te zijn. Over twee wedstrijden werd dit 2-1, in ons voordeel welteverstaan. We hadden het dus geflikt: herrezen uit de dood. Binnen drie jaar terugpromoveren van de Serie C2 naar de Serie A, een ware Houdini-act. Ondertussen was Pantaleo Corvino aangesteld als nieuw sportief-directeur, en werd Cesare Prandelli onze nieuwe coach. Deze succesformule pakte goed uit. Want met nieuwe namen als Luca Toni en Sebastian Frey werd zelfs kwalificatie voor de Champions League gehaald.

Er wordt nog weleens gezegd dat de gebroeders Della Valle ‘krenten’ zijn. Ze geven weinig uit aan de selectie, terwijl ze meer dan 2.5 miljard aan kapitaal hebben. Maar vergeet niet wat zei gedaan hebben voor de club. De club gekocht, geïnvesteerd en ons terug gebracht naar de Serie A. Hun succesvolle aanstellingen van Pantaleo Corvino, en succescoach Cesare Prandelli. Zonder bestond die prachtige club uit Florence (misschien)niet meer. Nu is Fiorentina al jaren schuldenvrij, en is het in verhouding zelfs de meest winstgevende club uit de Serie A. Iets waar we trots op zijn, na al die jaren van financiële malaise. Net zoals we ook trots zijn op een act, waar Harry Houdini jaloers van zou worden!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Op zich mooi stuk
je vertelt het boeiend en het is interessant om te lezen
echter vind ik wel dat je iets meer je eigen mening erin had mogen verwerken
desondanks 4 sterren

27 december 2011 om 20:20

Hier sluit ik me bij aan
Veel boeiende informatie en feiten, alleen te weinig je eigen mening
4,5 sterren

27 december 2011 om 22:21

Allebei bedankt voor de sterren en je reactie. Ik had misschien wel mijn eigen mening erin kunnen doen, maar daar was bijna geen ruimte meer voor. Je zit jammer genoeg altijd met die maximum van 1000 woorden. Dat lijkt veel, maar als je zelf Ce's schrijft kom je erachter dat het minder is dan je denkt.

27 december 2011 om 22:12

waarom geef je maar 1 ster voor deze mooi ce

ik vond het een mooi ce ik wist zelf niet dat Fiorentina dit alemaal had mee gemaakt dus ales nieuwe infromatie voor mij en best mooi geschreeven.

ik vind 4 sterren (ik heb net wat beter ce''s gelzen waar ik 5 sterren voor heb gegeven ) maar omdat die presoon boven me maar een geeft geef ik je er 5

27 december 2011 om 22:22

Dank voor de 5 sterren, en je reactie. Gelukkig zijn er ook nog mensen die normaal kunnen reageren en kunnen beoordelen;

27 december 2011 om 22:21

Hoe kansloos zeg, zielig ventje.. Kan iemand van VZ deze beoordeling niet ongedaan maken? Gefrustreerd vanwege je lage puntenaantal, of jaloers omdat je zelf geen Ce's kan schrijven?

27 december 2011 om 23:03

Nee, ze kunnen nooit een beoordeling ongedaan maken. Ik vind wel dat VZ daar verandering in moet brengen. Want dit is gewoon erg sneu. Maar ik moet wel zeggen dat jou reactie hierop ook niet nodig is. Gewoon proffesioneel reageren en je niet mee laten sleuren in dat gedrag van hem. Gewoon een tip .

Goede CE. Ik wou je ook 4 sterren geven, omdat je toch weinig je eigen mening geeft, maar ik geef je 5 sterren door die jongen hierboven ons. Je kan zien dat je veel verstand hebt van Fiorentina. Ga zo door.

27 december 2011 om 23:19

Laat gaan, mensen die het leuk vinden om 1 ster te geven zul je altijd blijven houden. Het beste is gewoon om er niet al te veel aandacht aan te besteden en wachten totdat er serieuze leden reageren.

27 december 2011 om 23:27

Inderdaad, eigenlijk moet ik er niet op reageren. Maar zo zielig vind ik dat. Het gebeurd niet alleen bij mij, maar ook bij andere leden die gewoon een goede CE schrijven.

Maar bedankt Lapulga, voor je reactie en de 5 sterren;

28 december 2011 om 12:55

Wij kunnen inderdaad de beoordelingen van leden niet ongedaan maken. Wel kunnen wij moderators ook in Ce's berichten verwijderen, die niets toevoegend zijn zoals de reactie, waar jullie allen je vraagtekens bij zetten. Deze reacte heb ik verwijderd, maar alle anderen heb ik laten staan, aangezien hun beroordelingen hebben gegeven, die waarschijnlijk in de smaak vallen als ik alle beoordelingen en de complimenten over dit Ce zie. Zelf ben ik niet zo kinderachtig en zal ik net als vele anderen je sterrenaantal compenseren. Ook ik vond het een schitterend verhaal en heb het met veel plezier gelezen.

28 december 2011 om 18:19

Normaal gesproken geef ik ook geen sterren meer , maar om dit kleutergedrag mede te helpen compenseren krijg je er ook van mij 5.

28 december 2011 om 18:50

Oke, hartstikke bedankt! Goed dat je die reactie verwijderd hebt, echt kansloos.. Als je niks nuttigs te melden hebt kom hier dan ook niet reageren..

29 december 2011 om 10:35

Graag gedaan, ik hoop ook, dat je begrijpt waarom wij geen beoordelingen kunnen aanpassen. Het zijn namelijk allemaal meningen. Gelukkig zijn er een flink aantal gebaseerd op het artikel zelf. Echter heb je een aantal beoordelingen, die gebaseerd zijn op de schrijver, de club of de inhoud. Iedereen kent zijn eigen critericak, die hij/zij het hanteert voor Ce's. Daar kunnen wij als Voetbalzone (helaas) bij dit soort nutteloze reacties niets aan veranderen. Alleen kunnen we wel sancties uitdelen aan desbetreffende personen.

29 december 2011 om 16:17

Ja hoor, dat begrijp ik zeker. Ik vind het al goed dat je die reacties verwijderd en sancties uitdeelt aan die mensen. Als hij nou goed zou onderbouwen waarom hij het zo slecht vind, zou ik het nog steeds raar vinden, maar wel begrijpen. Want als ik het zo lees vind iedereen het wel een goede Ce!

27 december 2011 om 23:19

Grappig...
Compenseer het wel(geweldige CE, veel geleerd, wist niet eens dat Fiorentina ooit zo ver was afgezakt.)

27 december 2011 om 23:25

Inderdaad, sommige mensen.. Maar erg bedankt voor je reactie alles kidz, stel het op prijs!

He Gigliati,

Fanatiek bezig
Volgens mij had je qua chronologische volgorde beter eerst deze CE kunnen plaatsen en pas daarna je vorige. Je vergeet trouwens Batistuta te noemen. Onze beste speler in de jaren 90.
De CE is gewoon goed qua opbouw en schrijfstijl. Dat is maar goed ook want je vertelt veel feiten en weetjes dus bestaat het risico dat het een saai verhaal wordt. Voor de volgende CE misschien iets over een specifieke speler voor de afwisseling?

5 , mede ter compensatie.

27 december 2011 om 22:19

Ha Fiorenza,

Ja, misschien had ik beter eerst deze kunnen doen als je kijkt naar de chronologie.. Maar ja, daar is het nu natuurlijk te laat voor. Batistuta ben ik natuurlijk niet vergeten. Die was al aangekocht onder het tijdperk Mario Cecchi Gori, niet onder die van Vittorio Cecchi Gori. Daarom noem ik hem niet, natuurlijk vergeet ik een van de beste spelers ooit van Fiorentina niet; Veel feiten en weetjes, maar dat hoort ook in zo'n soort zaak. Sommige dingen zitten nou eenmaal moeilijk in elkaar, waardoor je veel dingen moet noemen. Ik zit inderdaad te denken aan een CE over een speler, maar dat duurt nog wel een paar maanden voordat dat gebeurd.

Dank voor de 5 sterren.. Jammer dat er altijd van die idioten 1 ster gaan geven, denken dat ze grappig zijn.. Zelf kunnen ze geen Ce's schrijven, jaloezie denk ik..

28 december 2011 om 11:55

Ik sluit me aan bij Fiorenza, het is een interessant onderwerp en je vertelt het zeker niet slecht, maar het is misschien voor sommigen een ver-van-mijn-bed show.
Ik vroeg me eigenlijk af: je zegt dat Cecchi Gori overleed in 1993, en dat het failissement door hem is veroorzaakt. Waarom ging de club toch pas failliet in 2002?
Verder goed geschreven hoor,
en deze 5 sterren zijn ook ter compensatie van de vorige keer!
Ga zo door!

28 december 2011 om 14:43

Nee, hij zegt dat het door zijn opvolger en zoon wordt gedaan (die heeft natuurlijk dezelfde achternaam).

Verder vind ik het een leuk en interessant stuk maar ik snap er nog steeds geen ruk van dat ze een competitie mochten overslaan. Misschien kan je dat nog een keer duidelijker uitleggen!

28 december 2011 om 15:08

Je hebt gelijk, dat had ik niet helemaal goed begrepen!

28 december 2011 om 18:52

Precies, forzafcut. Je hebt zijn vraag al beantwoord;

Nou, het is een dubieuze beslissing. De Italiaanse voetbalbond ging de Serie B uitbreiden van 20 naar 24 teams. Dus toen mochten Catania, Salernitana, Genoa en wij dus in de Serie B gaan. Wij werden erbij gelaten vanwege sportieve redenen. Redelijk begrijpelijk eigenlijk, maar in sommige ogen niet terecht. Hetzelfde als in Nederland bijvoorbeeld FC Twente zou degraderen, de (meeste) zouden die ook zo snel mogelijk zien terugkeren.

Ter compensatie van die 1 ster geef ik ook vijf sterren, zelf had ik er 4 willen geven. Ik vind het een boeiend stuk, vol met informatie. Ik begrijp dat een CE maar 1000 woorden mag hebben, ruimte voor je eigen mening is er niet. Jammer, want een eigen mening heb je zeker en het is vaak nog een hele goede ook. Laat je horen Gigliati!

Blijf schrijven.

Forza de Italiëcommunity op VZ.

27 december 2011 om 23:15

In een informatieve stuk is een eigen mening niet vaak nodig. Ben van mening dat dat enorm zal storen aan een informatief stuk. Het hoeft niet altijd een column te zijn waarin de schrijver zegt wat hij denkt.

27 december 2011 om 23:18

Tja, het heet een coachexpert. Wat dat betreft, Gig heeft zeker 'expertise' gebracht. Dat zeker. Toch proef ik dat ik iets mis. Al zou het een kleine toevoeging zijn.

Ik snap jouw onderbouwing, het is immers een informatief stuk, waarom zou je dan een mening willen? Dat contrasteert immers, omdat het geen feiten betreft. Ergens ben ik het dan ook met je eens. Toch, omdat dit geen nieuwsbericht is, althans zo zie ik het niet, mis ik iets. Iets van Gig zelf. Juist omdat hij zijn mening zo goed kan ventileren

27 december 2011 om 23:22

Bedankt voor de reactie Pizzakoerier! Tsja, ik zou eigenlijk willen dat er een maximum komt van 1500-2000 woorden. 1000 woorden kan wel, maar dan moet je toch wat dingen weglaten. Hier was het mijn eigen mening, want bepaalde feiten kan je in dit hele verhaal niet weglaten. Is dat niet wat voor jou, CE worden? Jij hebt altijd perfecte reacties over het Italiaans voetbal, waar ik me geheel in kan vinden. Over Cagliari of Inter misschien? Ik zou het toejuichen!

Forza de Italiëcommunity op VZ!

28 december 2011 om 06:39

Hahaha, thnx voor de veer. Zeker in t geval van Inter kan ik clubexpert worden, zeker met de kennis van de structuur en de opkomende jeugdspelers (hoewel ik de grootsheid van de talenten betwijfel).

Cagliari daarentegen, ik vraag me maar af of mensen daarin geinteresseerd zijn haha.

28 december 2011 om 18:40

@pizzakoerier, ik denk dat een hoop mensen juist geïnteresseerd zijn in onbekende clubs, ik in ieder geval wel.

On: geweldig stuk over een hele mooie club. ik wist persoonlijk niet dat fiorentina zo veel heeft meegemaakt; en dan nu weer terug zijn op dit niveau is erg knap.

4*

Heel mooi stuk,ik zie hier informatie instaan wat ik nog niet wist,en dankzij jou weet ik nu een stuk meer over Fiorentina,die ik trouwens een prachtige club vindt!

Het is mooi om te horen dat jullie terugkeren van de Serie C2 naar de Serie A,dat doe je niet zomaar,en dankzij de broeders Della Valle hebben jullie dit geflikt.
Een club als Fiorentina hoort absoluut niet in zo'n lage competitie,en gelukkig is iedereen daarvan overtuigd,ze hebben bewezen een topclub te zijn!

Ik wens Fiorentina het beste toe,hoop dat ze snel weer terug in Europa zijn,want ik vindt dat ze daar zeker horen!

Ik geef je 5 sterren,want ik heb hier nooit van gehoord,en het is gewoon een fantastisch stuk!

Grande Gigliati!...

27 december 2011 om 23:24

Grazie voor je reactie Juventinoo! Ik vind het persoonlijk prachtig om te zien dat iemand die voor Juventus is, ook altijd zo positief is over Fiorentina. Er is natuurlijk rivaliteit, maar ik moet zeggen dat ik Juventus gewoon een prachtige Italiaanse club vind. De gebroeders Della Valle zijn echt helden, zonder hun hadden we misschien niet eens bestaan nu..

Mille grazie amico!

28 december 2011 om 00:39

Geen probleem,ik vindt jou stukjes en reacties altijd fantastisch en door jou heb ik toch weer de nodige informatie.

Ik zelf heb altijd sympathie gehad voor Fiorentina,vooral toen Gilardino naar jullie kwam,toen nog een Milanista!
Vindt hem fantastisch,nu doet ie het minder,maar dat ligt aan z'n leeftijd!
Kan wel nog voor elk team van waarde zijn, Fiorentina doet er goed aan hem te behouden!

Gigliati,ga zo door,want je bent heel goed bezig!

Arrivederci!...

Prachtige CE Gigliatti! Deze is veel beter dan je vorige. Er stond zo veel informatie in wat ik vooraf niet wist, dat ik verplicht ben om 5 sterren te geven. Voor mij was Fiorentina altijd een subtopper geweest die grote namen als Toldo, Rui Costa en Batistuta onder contract hadden staan. Eigenlijk vond ik het jammer dat je verhaal geeindigd is.

Ga zo door Gigliatti!

27 december 2011 om 23:19

Bedankt voor je reactie Koni020! Inderdaad, Fiorentina is altijd een subtopper geweest. Maar door de verschrikkelijk slechte financiën waren we gedwongen spelers te verkopen. Rui Costa bijvoorbeeld, die naar AC Milan ging. Ik zit nog te denken om over een aantal maanden een CE te schrijven over Jovetic, een speler waar jij denk ik ook wel het een en ander vanaf weet;

27 december 2011 om 23:25

Ja, Jovetic ken ik ook wel. Groot talent die Fiorentina niet lang meer zal kunnen houden. Naast Montolivo, Vargas en Gilardino wilt Spalletti Jovetic ook dolgraag hebben lees ik in Russische media. Ik denk dat Spalletti ook stiekem Fiorentina supporter is als je deze geruchten allemaal ziet.

27 december 2011 om 23:30

Haha, zou je wel zeggen ja! Zou echt een hele goede aankoop zijn voor Zenit, Vargas. Qua sportieve stap is het denk ik gelijkwaardig, al is Fiorentina nu natuurlijk erg slecht. Montolivo wou zelf graag in Italië blijven, maar ik zie hem nog wel gaan. Spalletti is daar coach, dat helpt ook altijd. Jovetic idem, fantastische speler die in mijn ogen de kwaliteiten heeft om basis te spelen bij Real Madrid. Ook Nastasic en Ljajic zijn fantastische talenten. Helemaal Nastasic ben ik op dit moment erg van onder de indruk. Had samen met Gamberini mooi even Ibrahimovic in zijn broekzak, en dat als jong broekie.

Heb je CE nog niet gelezen, maar je krijgt alvast 5 sterren om die idiote beoordeling hierboven te compenseren.

Nu ik het heb gelezen, blijkt dat mijn beoordeling terecht is. Goede CE. Veel info en een lekker schrijfstijl. Nooit geweten dat Fiorentina zo snel van de Serie C2 na de serie A ging.

27 december 2011 om 23:38

Bedankt voor je reactie man; Veel mensen weten niet dat Fiorentina behoorlijk zware tijden heeft gekend, daarom leek me het ook leuk en interessant om hier een CE over te schrijven.

prachtig net als je vorige ce weer wat geleerd over Fiorentina ,ga door met je ce's
ik zie elke keer vooruitgang.
ik begrijp je probleem met het 1000 woorden , en zulke peuters die 1 ster geven niets van aantrekken

28 december 2011 om 18:40

Bedankt voor de 5 sterren, ik ga over een tijdje eens nadenken waar ik het nu over ga doen Tsja, 1000 woorden is inderdaad wat weinig als je het heel uitgebreid wilt maken.

Mooi stuk, verteld me weer iets over fiorentina. Mooie club. Waarschijnlijk de mooiste uit italie!
Ze doen me een beetje denken aan Tottenham in Engeland. Niemand kent ze, maar ze hebben een geweldige historie en zijn gewoon een geweldig mooie bclub!

(tottenham!!!!!)

5 sterren

28 december 2011 om 18:41

De mooiste club uit Italië, jij hebt er verstand van! Inderdaad, ik vind clubs als bijvoorbeeld Tottenham of Atletic Bilbao prachtige clubs. Veel minder populair dan bijvoorbeeld Barcelona of Manchester United, maar in mijn ogen veel mooier.

Bedankt voor de 5 sterren man

Heel mooi stuk, ik wist niet dat Fiorentina zo ver was afgezakt! Net zoals Koni020 al zei, vond ik het jammer dat het stuk was afgelopen.
5 Sterren!

28 december 2011 om 18:42

Ah fijn om te horen, bedankt. Veel mensen weten dat niet, maar Fiorentina komt inderdaad van behoorlijk ver!

Echt een prima stuk! Je hebt een goede zinsopbouw, waardoor het gemakkelijk en fijn is om te lezen. Daarnaast bevat het ook enorm veel informatie. Zo leer ik nog eens wat ( en dat geldt denk ik ook voor meerdere ). Want zoveel wist ik niet over deze club. Een prima clubexpert en ga zo door! Van mij krijg je 5 sterren.

28 december 2011 om 18:43

Bedankt man! Ik probeer er altijd zoveel mogelijk informatie in te krijgen als kan, al moet je natuurlijk wel rekening houden met het aantal woorden. Tegen Ajax hebben wij ook nog gemoeten in de CL, al ga ik die kans van Gilardino nooit meer vergeten

Prima geschreven heerlijk doorlezend stuk twee opmerkingen.
Ik mis toch wat meer tijdsaanduidingen je hebt het bijvoorbeeld over "dit seizoen in" dan vraag ik me gelijk af welk seizoen was dat, hoewel je niets alles moet invullen met getallen had het her en der het iets duidelijk gemaakt.
Punt twee, "maar vergeet niet wat zei gedaan hebben ". Zei? Vind ik wel een heel erg grote fout.

Maar voor de rest mogen velen aan dit soort stukken een voorbeeld nemen.

28 december 2011 om 18:44

Oke, bedankt voor de 5 sterren en je feedback! Er zitten misschien nog wel wat foutjes in, die heb ik er helaas niet uit kunnen krijgen. Heb het 3x doorgelezen, en de spellingcontrole van word eroverheen gelaten. Grazie!

28 december 2011 om 19:17

zei als verleden tijd van zeggen ziet een spellingscontrole niet als fout terwijl hier de zij moet staan als personen zijnde.
Vertrouw dus niet alleen op die spellingscontrole ;

28 december 2011 om 19:27

Ja, klopt. Maar ik had het ook nog 3x nagelezen. Ach ja, een foutje blijf je er toch altijd inhouden;

Het jaar van Florentia Viola was het jaar dat ik 'besloot' fan te worden. Het was mooi om destijds fanatiek de serie C2/b te volgen, terwijl mijn klasgenootjes toen enkel bezig waren met Ajax, Feyenoord, etc. Ook mooi om te zien dat namen van toen (rigano, Biagianti, Diamanti, Quagliarella) op het 5e niveau van Italie toch nog de internationale subtop hebben gehaald. Het wordt trouwens tijd dat Fiorentina de rasechte Florentijn Biagianti naar 'huis' haalt! (:

Tot slot, niet geheel objectief, 5 sterren;

28 december 2011 om 18:46

Ha, mooi man Je hebt toen in ieder geval voor de mooiste club gekozen die er is! Het word inderdaad tijd dat er wat rasechte Florentijnen bij ons komen spelen. Biagianti zoals je al aangeeft, of Barzagli (die uit Fiesole komt). Die jongens geven toch net wat extra's, als kind van de stad. Maar bedankt voor de 5 sterren en je reactie

Mooi verhaal, heeft geboeid en las lekker weg. 5 ster dus

28 december 2011 om 18:46

Grazie

Wederom een Fantastisch stuk van Gigliati,

Overigens vind ik dat voetbalbond destijds goed gehandeld heeft in de ‘caso Catania’.
Siena stelde, gelukkig voor Catania gewoon een speler op die niet speelgerechtigd was.
Echt een gigantische rel waarbij veel Seria B teams de start van het seizoen boycotte.

28 december 2011 om 18:48

Bedankt Malafronte! Ik vind dat ze toen ook goed gehandeld hebben. Die hele beslissing werd inderdaad niet op prijs gesteld, ook dat wij de Serie C1 mochten overslaan werd dubieus genoemd en in sommige ogen onterecht. Maar dat hou je toch altijd. Gelukkig spelen Catania én Fiorentina gewoon Serie A, waar we allebei thuishoren! Ga jij nog eens wat schrijven over Catania? Lijkt me prachtig om te lezen.

28 december 2011 om 19:13

Hmm weet niet, heb veel verhalen misschien over de derby met Palermo of de intense haat richting Messina. Maar kan schrijfstijl technisch gezien niet echt een goed stuk op poten zetten, plus heb niet extreem veel tijd over hiervoor.
Misschien later als ik wat meer ervaring heb met stukken schrijven .
Tot die tijd blijf ik met veel plezier van je stukken genieten .

28 december 2011 om 19:26

Oke, moet je maar kijken. Je kan het ook doen over gebeurtenissen in het verleden, bepaalde spelers, clubhelden, en zoals je al aangeeft de derby met Palermo of de haat richting Messina. Je moet natuurlijk ergens beginnen. Gewoon een stuk gaan schrijven, je hebt de kennis wel en je reacties vind ik ook altijd wel goed. Kijk maar wanneer je tijd hebt, ik kijk er met plezier naar uit

28 december 2011 om 19:30

Off:

Ik denk dat je een prima een CE voor Catania zou kunnen zijn @malafronte9. Je kunt de lezers uitleggen waarom Catania half Argentinië onder contract heeft staan ofzo. Ik vind dat zelf geen gezicht, maar misschien dat daar een reden voor is?

28 december 2011 om 20:01

@malafronte9

Waarom niet ik zie sommige Ce's zwak beginnen en gaande weg met iedere Ce beter worden , omdat ze wat met de tips en kritiek doen.
Het is niet erg om te beginnen met een slechte CE , je kan er ervaring mee opdoen voor het schrijven van stukken over wat dan ook , je wordt er nooit slechter van.
Ik kan er al van genieten zoals je sommige mensen ziet groeien.
Als je niet tegen slechte be-oordelingen kan of moeilijk met kritiek kan omgaan laat hem dan voor je hem instuurt lezen door een Ce met goede be-oordelingen, ik zou zeggen zie het als een mooie uitdaging.

Leest vlot, is boeiend en het gaat over een Italiaanse club, dat is 5 sterren waard!

28 december 2011 om 22:50

Thanks man! Ik zie zelf ook graag nog meer Ce's over Italiaanse clubs verschijnen.. Over Juventus, Milan, Napoli, of elke andere Italiaanse club.

Dit is een écht goede CE! Ik vond je vorige stukje al erg vermakelijk maar dit is nog een stuk beter. Zo veel informatie over de club en vooral informatie over zaken waar de gemiddelde Nederlandse voetballiefhebber geen weet van heeft.

Ik heb eigenlijk geen tips voor je. Of nouja, negeer de volgende keer die 1000 woorden limiet lekker en maak hem alsjeblieft langer

28 december 2011 om 23:58

Bedankt voor de 5 sterren en je reactie! Veel mensen die geen Serie A volgen, weten hier nog niks vanaf. Het leek mij sowieso leuk om het hier over te doen, maar dit maakt het natuurlijk alleen maar beter. Ja, ik zou ook graag over die 1000 woorden gaan Maar ik ben bang dat het dan niet toegelaten word. Ik zou nog liever een maximum zien van 1500-2000 woorden, hopelijk gaat het ooit gebeuren. Jij moet trouwens echt een keer een stuk schrijven over Palermo! Volgens mij heb jij zat 'knowledge', en er zijn weinig mensen die Ce's schrijven over de Serie A, en over Palermo gewoon niet. Dat vind ik jammer, want is een prachtige club;

30 december 2011 om 21:00

Sorry voor de late reactie.

Bedankt voor het compliment
Ik zou het opzich wel willen maar het is niet zo geloofwaardig met Arsenal in je naam, krijg ik op het forum veel opmerkingen over. Misschien voor jou ook een idee om een account op het forum aan te maken..? Naar mijn weten nog geen Fiorentina fans maar wel van andere Italiaanse subtoppers als Palermo, Napoli etc.

Maar misschien maak ik binnenkort wel een CE. Ben alleen bang voor de standaard reacties die Palermo krijgt. 'zamparini is gek!' 'roze is voor .....' 'zuid Italianen zijn lui!' en dat soort onzin :P

'net zoals Fiorentina, die de Serie C1 over mochten slaan, en vanwege ‘sportieve redenen’ zich bij de Serie B mocht voegen. Dit is dubieus, maar wel begrijpelijk, want een club als Fiorentina hoort natuurlijk op het hoogste niveau in Italië thuis.'

Begrijpelijk? Dit is allesbehalve begrijpelijk en heel die zaak stinkt ook. Waarom mag iemand zomaar een niveau overslaan? Er waren veel meer ploegen die daar recht op hadden en ik vind het nog altijd raar dat tot op de dag van vandaag niemand daar vraagtekens bijzette.

29 december 2011 om 02:01

Ik zeg ook nergens dat die zaak niet stinkt, ik zeg ook dat het dubieus is. Maar je gaat mij toch niet vertellen dat je een club als Fiorentina ergens op het 4e niveau van Italië wilt zien? Nee, daar horen wij gewoon op het hoogste niveau thuis. Als in Nederland bijvoorbeeld FC Twente zou degraderen, zou ook (bijna) iedereen hun zo snel mogelijk terug willen zien in de Eredivisie. Andere ploegen zullen er best recht op gehad hebben, maar die hebben natuurlijk niet dezelfde status.. Dat de Serie B uitgebreid word naar 24 teams, en wij een niveau over mogen slaan, vind ik begrijpelijk. Al ben ik natuurlijk niet geheel objectief;

Ik kan je alleen maar vertellen dat je door moet gaan met schrijven.
Ik zelf ben namelijk van mening dat er niet genoeg van dit soort schrijvers zijn (op deze site)

Dit stuk getuigd van klasse en heel veel knowledge van deze prachtige club.
Ik ben blij dat jij er bent op deze site om deze verhalen met ons te delen.

Chapeau !

29 december 2011 om 16:19

Ik ga ook zeker door met schrijven! Ik lees hier alleen maar positieve reacties, ik vind het zelf leuk, dus zie geen reden om er mee te kappen. Bedankt voor de 5 sterren, je reactie, en de complimenten over mijn club

Grazie!

Hulde ... ! Dit is nou wat men een CE kan noemen ... !

Ik heb hier ook nooit van gehoord dus altijd wel interessant om te weten. Ik vindt dat je echt een goeie fan bent van Fiorentina. Je deelt iets met ons waarvan 95% hier op VZ dit nooit had geweten inclusief ik.

Verder is je CE erg krachtig, mooi hoe de club uit zowat de dood herrijst ( sorry dat ik het zo moet zeggen ). Ook lees het gemakkelijk door. Echt, netjes van je ... !

( Door gasten zoals jij ga ik twijfelen aan mijn CE. Omdat ik weet dat het toch wel beter kan. )

Maar echt een goede CE. Ik zou zeggen, ga door, hoeft niet perse Fiorentina te zijn, maar het mag wel.

* * * * * Stars ...

29 december 2011 om 16:22

Bedankt voor je reactie en de 5 sterren Veel mensen weten niet dat Fiorentina zo'n zware tijden heeft gekend, en van heel ver is gekomen eigenlijk. Daarom leek me het ook leuk om het hierover te doen. Oh, maakt niet uit hoor. We zijn ook eigenlijk vanuit de 'dood' herrezen. We zijn immers failliet gegaan. Ha, je hoeft echt niet te gaan twijfelen hoor! Ik heb jou CE al mogen doorlezen, en ik vond het persoonlijk een goed verhaal! Ik ga zeker door met schrijven. Over Fiorentina, of over iets anders. Maar ik zou niet weten waar ik anders over zou moeten schrijven, buiten Fiorentina om. Misschien over de Azzurri

Mooi stuk over een mooie club.
5 sterren

29 december 2011 om 22:31

Thanks voor je reactie en de 5 sterren!

Mooi stuk waar ik eigenlijk het meeste wel min of meer mist, maar je brengt het wel goed en dat verdiend waardering. 5 sterren, duh.

30 december 2011 om 16:16

Ik denk dat de meeste Serie A liefhebbers al gehoord hebben van dit verhaal. Is en blijft toch een dubieus verhaal in de Italiaanse voetbalgeschiedenis, dit hele verhaal. Bedankt voor de complimenten, en de 5 sterren!

Goede dag Gigliatti,

Allereerst wil ik jou complimenten geven voor het stuk die je hebt geschreven. Ik vind je Nederlands super en het verhaal was ook wel boeiend om te lezen. Je hebt mij op dat gebied veel wijzer gemaakt.

Ik heb niet zo veel verstand als jou maar wat is er toch een hoop gebeurd met Fiorentina. Het klinkt heel erg mooi hoe Fiorentina eerst zo in de moeilijkheden zat en nu toch wel wat ik van de tekst concludeer dat zij bij een van de gezondste Italiaanse clubs horen.

Over de gebroeders Della Valle kan ik niet veel zeggen omdat ik niet exact weet hoeveel zijn hebben geïnvesteerd in de club, maar ik denk zo dat zij veel hebben betekend voor de club. Ik heb sowieso veel respect voor Fiorentina maar ik denk dat jij dat al wist;

Btw,

Nog een tip, (staat ook al in de eerste twee reacties) zou jij bij jouw volgende CE wat meer jouw mening mogen tonen. Desalniettemin vind ik dit een erg goede stuk die 5 sterren waard is ;.

Ik ben sowieso onder de indruk van jou aanwezigheid op voetbalzone.

30 december 2011 om 16:14

Hee Superblue,

Bedankt voor je complimenten en de 5 sterren! Ja, ik heb het al vaker gehoord over mijn eigen mening. Alleen zit ik hier met een 'dilemma'. Want je mag zoals je weet maar 1000 woorden gebruiken, en ik zit er dus al bijna tegenaan. En aangezien je in dit hele verhaal eigenlijk geen cruciale feiten weg mag houden, valt mijn eigen mening weg. Ik zie daarom ook graag het maximum aantal woorden verhoogd worden naar 1500-2000.

Gelukkig behoren we nu inderdaad bij de gezondere clubs in Italië, een prestatie op zich.

30 december 2011 om 16:47

Het is inderdaad zonde dat er zoveel Ce's worden gewijd aan o.a. Barca, Real, Man Utd. etc. Ik zou wel een stukje over Napoli willen lezen. In mijn ogen de mooiste club uit Italie. Maarja, helaas......

30 december 2011 om 17:00

Napoli is ook een prachtige club inderdaad. Maar niet de mooiste club van Italië, dat is natuurlijk Fiorentina; Ik hoop dat mensen als Pizzakoerier gewoon een stukje gaan schrijven over Cagliari, een prachtige club uit Sardinië.

Geweldig stukje! Fiorentina is een mooie club en dankzij dit stuk vind ik ze alleen maar mooier.
Houd wel van stukjes over Italiaanse subtoppers die in de schaduw staan van Milan, Inter, Juve etc. Die over Udinese vond ik namelijk ook geweldig.

5 sterren van mij.

30 december 2011 om 16:11

Bedankt voor de 5 sterren, en het compliment over Fiorentina; Mooi om te lezen dat mensen Fiorentina een prachtige club vinden, doet me goed. Ik vind het ook prachtig om stukjes te lezen van subtoppers. Over Valencia, of Tottenham of Napoli. Jammer genoeg zie je die hier niet zo veel. Die van Udinese had ik ook gelezen, vond het een prachtig stuk.

30 december 2011 om 16:28

Lijkt me ook wel logisch dat mensen Fiorentina een prachtige club vinden he. Alleen die naam al straalt zoveel warmte uit. Hoewel paars niet mijn kleur is, vind ik de club ook hartstikke mooi. Maar ik vind bijna alle Italiaanse clubs mooi zoals Napoli, AS Roma, Juventus, AC Milan, Palermo, Udinese en Lazio(ondanks het racistische publiek). Jammer dat de Serie A iedere keer zulke dubieuze momenten kent zoals dit verhaal wat jij opnoemt met de Serie B situatie, het Calciopoli schandaal(waar jouw club ook bij betrokken was?), het hoge aantal ontslagen van trainers etc. Mijn voorouders kwamen ook uit Italië en daarom vind ik het zo jammer dat Italië, net zoals Rusland, worstelt met zulke gebeurtenissen.

30 december 2011 om 16:59

Mee eens.. De naam is al prachtig, en paars vind ik persoonlijk ook nog een van de mooiste kleuren die er is. In Italië zjjn zoveel prachtige clubs, onvoorstelbaar eigenlijk. Een club als Torino of Lecce, of Catania. Zijn allemaal clubs met veel historie, prachtige kleuren en mooie stadions. En de clubs die jij opnoemt ook, zo'n beetje heel de Serie A en ook veel clubs in de Serie B. Ja, dat blijft jammer inderdaad.. Die omkopingen.. Gelukkig is het nu al een tijdje stukken minder, zijn alle rotte appels al bestraft, en gebeurt zoiets nooit meer. Want het beschadigd ook het land Italië, en natuurlijk de competitie zelf. Fiorentina was daar heel licht bij betrokken. Della Valle zelf blijft het ontkennen, en ik geloof hem ook eigenlijk, al ben ik niet geheel subjectief. Maar Fiorentina is gewoon een eerlijke club. Zijn ook bij projecten als 'save the Children' betrokken, en hameren altijd op Fair Play. Al mag dat van mij in wedstrijden tegen Juventus of Siena wel even laten, waar ook vaak gebeurd; De ontslagen zijn ook relatief hoog, ja. Helemaal clubs als Palermo maken er een potje van. Komt door temperamentvolle clubeigenaren. Gelukkig hebben wij dat niet, en geven wij trainers altijd de tijd. In Rusland gebeurd dat ook ja, jammer genoeg. Hopelijk kunnen ook daar de rotte appels bestraft worden, en die nooit meer terug zien in het voetbal.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren