Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Driessen veegt de vloer aan met RvC Ajax en noemt naam van wie Kroes af wilde

Laatste update:

Valentijn Driessen heeft geen goed woord over voor de Raad van Commissarissen bij Ajax en de internationale accountants- en adviesorganisatie KPMG, dat onderzoek deed naar mogelijke belangenverstrengeling van voormalig technisch directeur Sven Mislintat. In de ogen van de chef voetbal van De Telegraaf hebben zij met zijn allen Ajax ‘geslachtofferd’ door niet te doen wat ze moesten doen.

“Het is allemaal vanuit de ivoren toren, voor de bühne, inhoudsloos, manipulatief, geldverslindend, in zichzelf gekeerd, beschermend en ordinair straatje schoonvegen”, begint Driessen zijn column over de commissarissen Michael van Praag, Leo van Wijk, Pier Eringa, Jan van Halst, Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen.

Zij hebben volgens Driessen met z'n allen, in combinatie met KPMG, Ajax geslachtofferd door niet te doen wat ze moesten doen. De journalist stelt dat zij faalden als toezichthouders met betrekking tot het sportieve, organisatorische, financiële en personele beleid. “KPMG deed een ondeugdelijk onderzoek, waarmee het bedrijf bewust meehielp om de daders van de implosie bij Ajax buiten schot te houden.”

Driessen stipt aan dat voormalig RvC-voorzitter Pier Eringa en de ontslagen technisch directeur Sven Mislintat helemaal niet door KPMG zijn geïnterviewd voor het onderzoek. Ajax liet nadat het onderzoek was afgerond weten dat niemand het rapport van KPMG mocht lezen vanwege privacygevoelige informatie.

Driessen kan daar met zijn hoofd echter niet bij, aangezien iedereen bij Ajax juist gebaat is bij transparantie. “De lijken moeten uit de kast. Van Praag en Van Wijk beslisten anders, samen met de RvC-collega’s onder wie Danny Blind. De RvC eiste zelfs dat algemeen directeur Alex Kroes zonder inzage zijn handtekening onder het broddelwerk van KPMG zou zetten. Hij weigerde terecht.”

Volgens Driessen had de door RvC geschorste Kroes voor ogen 'de totaal verrotte Ajax-organisatie' te zuiveren. “Zo wilde hij financieel directeur Susan Lenderink wippen. Zij stond overal met haar neus bovenop, maar haalde die neus alleen maar op in plaats van deze diep in de materie te steken en aan de noodrem te trekken.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Fijn dat er nu wat meer op tafel gegooid wordt. Gooi alle vuile was maar naar buiten. Heel veel meer een puinzooi kan het toch niet worden.

12 april 2024 om 17:16

Gewoon iedereen eruit. Heel de RvC oprotten. Kroes oprotten. Is allemaal zelfde laken en pak. proberen ons nu te beïnvloeden om een kant te kiezen in deze machtsstrijd maar dat moeten we niet willen. iedereen voelt aan dat Ajax is overgenomen door malafide en incapabele pennenlikkers.
Wat er zat was niks en nu kunnen vpraag, vgaal en Blind eindelijk doen wat ze al willen sinds de revolutie van Cruyff, namelijk de macht grijpen binnen Ajax. Toen hebben ze de strijd, tegen eigen verwachting in met overmacht verloren. Nu zijn ze het aan het afmaken.
Alles wat al jarenlang suddert (zelfs tijdens de recente succesperiode) komt nu aan de oppervlakte. Ajax gaat echt kapot zo.

Driessen is doorgaans niet zo kritisch op vriendjes en bronnen dus ik ben geneigd dit te geloven, dit lijkt me uit de koker van Kroes te komen. Enorm kwalijk als dit zo blijkt te zijn en waarschijnlijk ook de reden dat Van Praag zo snel de deur dichtsmeet. Kroes zijn ze liever kwijt dan rijk. Je eigen positie behouden en dan een ja-knikker aanstellen.

12 april 2024 om 08:47

Wat hier nu staat is wat iedereen eigenlijk al roept sinds Kroes op non actief werd gesteld. Heel die rvc is zo rot als het maar kan zijn. Enige wat ze doen is elkaar het handje boven het hoofd houden en alles ruimen wat tegen ze word gebruikt. En net zoals jij, ben ik het dit keer ook met Driessen eens

12 april 2024 om 16:22

@cocqie - Nou, bij lange na niet iedereen hoor. Verder is het ook een non-discussie. Dat die RvC wellicht niet capabel is, maakt het niet dat Kroes dat ineens wel is. De man heeft een fout gemaakt waar je ook in het bedrijfsleven je baan voor verliest en dat zou bij Ajax niet anders moeten zijn. De man heeft gewoon heel snel al laten zien niet geschikt te zijn voor zo'n grote functie binnen een BVO. Overigens is het ook verdacht hoe snel Driessen ineens 180 graden draait. Die liep Kroes vorige week nog af te fikken. Meneer heeft duidelijk een nieuw bronnetje.

12 april 2024 om 08:57

Wat heeft Lenderink dan verkeerd gedaan??
Zij heeft namelijk geen zak met de kwaliteit van de spelers te maken. En het is totaal niet haar taak om te beoordelen of het goede of slechte spelers zijn. Daarnaast zijn er na al het gezeik 3 nieuwe rvc leden gekomen die gewoon heel makkelijk kunnen zeggen dat alle ellende voor hun tijd gebeurt is.

12 april 2024 om 09:02

Ik heb geen idee. Maar Driessen was al vrij positief over Kroes en heeft nu veel inside informatie. Dat duidt er bij hem en bij Mike Verweij vaak op dat ze een kort lijntje hebben. Ze zijn immers vaak vrij positief over bronnen. Zo zijn ze wat mij betreft ook net wat te positief over Pascal Jansen bij Ajax, die zullen ze ook vast wel goed kennen.

Ik ben daarom geneigd dit te geloven. Ze zijn positief en dus zullen ze Kroes wel goed kennen, dat ik combinatie met het feit dat Kroes er alles aan doet om te blijven en mij ook dingen lijkt te lekken, lijkt me dit een een-tweetje. Ik ben geneigd dit te geloven.

12 april 2024 om 09:23

De lijntjes vanuit de bestuursraad naar de T zijn vooral heel warm.

12 april 2024 om 10:20

Juist als dit van kroes af komt moet je niet alles geloven. Die probeert zijn eigen straatje schoon te vegen.

Maar alles om kroes weer inn het zadel te krijgen ongeacht wat die gedaan heeft.

12 april 2024 om 10:28



Er zijn echt tal van specialisten die hetgeen Kroes heeft gedaan wegzetten als '' niet strafbaar '', dan kunnen we hem met zijn allen wel als boef blijven neerzetten maar als het daadwerkelijk zo is dat het niet strafbaar is, heeft de mediacampagne van Van Praag ook zo zijn uitwerking gehad. Die is er ook niet vies van zijn eigen straatje schoon te vegen.

Beide partijen zijn mijns inziens fout. Ik kies overigens de kant van Kroes niet, ik ben vooral klaar met Van Praag en de RVC. Als dat betekend dat ik daardoor pro-Kroes moet zijn, dan is dat wat het is.

12 april 2024 om 11:19

Het zijn voor " specialisten" die slecht op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving als het gaat om handel met voorkennis.

Die zien alleen maar de stip aan de horizon die Kroes heeft geschetst voor Ajax, en schuiven de overtreding van diverse regelgeving onder het tapijt. Wegkijkers zijn het.

12 april 2024 om 11:22



Ik heb er geen verstand van, mijn beste. School mij dan even bij, alsjeblieft. En dit bedoel ik niet cynisch, maar oprecht. Jij stelt dit met een zekerheid dat je vast dieper in die materie zit dan ik.

Waar zitten deze specialisten dan fout? En waarom is het 1. wel koersgevoelig en 2. wel handelen met voorkennis?

En alsjeblieft gewoon een feitelijke onderbouwing. Geen flauw antwoord. Desnoods met strafzaken uit het verleden. Dit zijn specialisten die veelal jaren in het veld zitten en daarnaast ook in sommige gevallen advovaat zijn. Ik ben graag goed op de hoogte en verneem dus graag waar zij ernaast zitten.



12 april 2024 om 16:05

Kroes is hun ingang bij SEG en zo krijgen ze weer wat transfer scoops zo nu en dan. Het is allemaal gewoon ruilhandel.

12 april 2024 om 16:24

@tinus88 - Vorige week liep Driessen hem nog af te fikken en verder houdt de RvC (behalve Van Praag) de kaken stijf op elkaar. Dan kun je dus wel voorspellen dat Driessen in Kroes een nieuwe bron heeft. Anders draai je niet 180 graden terwijl er geen nieuwe informatie aan het licht is gekomen.

Verder is het ook niet relevant. Het is reden voor discussie met betrekking tot de capabiliteit van de RvC, maar Kroes heeft sowieso al aangetoond niet geschikt te zijn. Zo'n grote fout kun je niet onbestraft laten.

12 april 2024 om 09:23

Wat is kwalijk. Van Praag red ook zijn eigen hachje door een media oorlog op te zetten richting Kroes. De geleerden in de financiële wereld spreken alles tegen wat van Praag beweert. Dit gaat een rechtzaak worden en de ontwikkeling van de club staat stil en volgend jaar is er weer een verloren seizoen.
Of Kroes nu terug komt of niet, hele RvC moet weg en Kroes moet ook lekker wegblijven, daar blijf dit te lang aan kleven. Een nieuwe RvC en een puinruimer aanstellen is het beste wat je nu kan doen.

12 april 2024 om 09:28

Absoluut eens. Als Kroes niet meer terug kan keren dan is mijn hoop dat hij de hele RVC en van Praag meeneemt in zijn val en we echt van nul beginnen. Dan zijn we nog verder gezonken dan nu, maar volgend jaar beschouw ik nu al als een verloren seizoen. Dan kun je beter maar een keer echt schoon schip maken om weer te kunnen bouwen.

12 april 2024 om 11:29

Dan kun je in ieder geval vanaf 0 bouwen. Nu heeft iedereen die er nog zit wel iets te maken met wat er is gebeurd

12 april 2024 om 15:43

Maar wie is het vriendje van Driessen in deze? Van Praag en Driessen liggen elkaar al jaren niet, op Lenderink lopen ze ook al een paar jaar af te geven (eerst zou ze te zuinig zijn geweest en nu te veel geld uit geven), en de Telegraaf laat geen mogelijkheid ongebruitk om te roepen dat Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen weg moeten.

12 april 2024 om 16:00

Driessen is juist vriendjes met Kroes/SEG dus ook dit moet je met een flinke korrel zout nemen. Vergeet niet dat het enige belang van Driessen hierin is dat het chaos wordt binnen Ajax, zodat hij dat dagelijkse broddelwerkje kan vullen. Waar er 2 vechten, hebben er 2 schuld. Dat blijft de beste graadmeter in dit soort situaties.

12 april 2024 om 16:26

Daarnaast is het ook niet per se een relevante discussie. Belangrijker is dat Kroes duidelijk niet geschikt is voor een functie als algemeen- en/of technisch directeur. Intern is het vooral zaak dat er een capabele algemeen directeur en daaruit voortvloeiend ook een capabele technisch directeur komen voordat het seizoen eindigt. Er zal immers ook een nieuwe trainer aangesteld moeten worden en je wilt het liefst dat die uit de koker van de nieuwe TD komt. Anders krijg je daar weer gedoe mee.

“Zo wilde hij financieel directeur Susan Lenderink wippen”. Naast dat hij handelde met voorkennis, is het dus ook nog eens een viespeuk.

12 april 2024 om 08:49

Hahah ik wilde echt precies hetzelfde zeggen, fijne woordkeuze wel.

12 april 2024 om 08:51

Haha hier moest ik wel om lachen.

12 april 2024 om 08:54

Waarom ben je een viespeuk als je van seks houdt?

12 april 2024 om 09:19

Als er sprake is van een professionele verhouding ... Overmars is voor minder ontslagen.

12 april 2024 om 10:32

Overmars ging er voor minder uit.

12 april 2024 om 10:53

Ik heb haar even opgezocht. Snap Kroes in deze wel. Zeker in die leeftijdsklasse

Laat ik het nu eens een keer helemaal eens zijn met Driessen.

Een algemeen directeur kan helemaal niet iemand van de rvc eruit gooien.Dat is onmogelijk.

12 april 2024 om 10:41

Lenderink is niet van de RvC, maar CFO. Ik weet overigens niet of Kroes haar zou kunnen ontslaan of niet, volgens mij worden leden van de directie niet door de AD benoemd en ontslagen, maar door de RvC.

Het woord "zuiveren" van de RvC Ajax uit de mond/pen/toetsenbord van een Telegraaf"journalist" is echt heel ziek gekozen.

Ik heb eigenlijk een hekel aan die Driessen, maar wat ie nu schrijft was wel het gevoel dat ik over deze hele situatie al had.
De rotte appels moeten eruit. En omdat Kroes dat van plan was hebben ze dit aangegrepen om van hem af te komen. Lekker allemaal elkaar beschermen in plaats van in het belang van de club denken.

12 april 2024 om 11:21

Kroes is een van de rotte appels. Handelen met voorkennis is verboden.

12 april 2024 om 13:13

Dat ligt er helemaal aan of de AFM dat gaat constateren.

12 april 2024 om 16:28

Er is geen mogelijkheid dat de AFM dat niet constateert. De timing van de aankoop en zijn aanstelling is simpelweg in strijd met elkaar. Of het nou bewust is gegaan of niet, per wet is dat handelen met voorkennis. Die gaan dat hoe dan ook constateren.

12 april 2024 om 17:24

Maar waar staat dit in de wet? Is het benoemen van een AD bij een voetbalclub waarbij de naam al rondging als gerucht beursgevoelig volgens de wet?

12 april 2024 om 11:33

Hij heeft de macht niet om de cfo eruit te gooien. Kanwel aanbeveling doen. Oook de rvc er uit gooien kon die niet. Zit nog steeds op een naam te wachten van iemand die hij eruit wilde wippen die met de rvc te maken had. Het zijn nu drog redenen waarom ze hem er uit wildden hebbem behalve handelen met voorkennis.

12 april 2024 om 13:15

Het feit dat van Praag handelt op advies van de niet onafhankelijke partij KPMG zegt al rredelijk wat lijkt me..

Ik vind het heel bijzonder dat een groot aantal mensen willen dat een financieel directeur sportieve beslissingen gaat nemen. Het is enkel Lenderinks rol bij een transfer om te kijken deze financieel haalbaar is. Het is niet aan haar om de pet van technische mensen op te zetten en vraagtekens te zetten bij de prijs-kwaliteit verhouding van potentiële versterkingen. Het is absurd om dit achteraf van haar te vragen.

Driessen en zijn kompanen laten al veel langer hun domheid zien door structureel Lenderink van alles te verwijten wat helemaal niet haar rol is. Het is ergerniswekkend dat er Ajax fans zijn die dit kennelijk met hen eens zijn.

12 april 2024 om 11:36

@misseva88
Eens maar de mensen bij De Telegraaf hebben al langer S. Lenderink in het vizier.
In mijn ogen schoot Jan van Halst (als opvolger van Danny Blind als commissaris technische zaken) eerder tekort.

12 april 2024 om 12:13

Je beschrijft hier volgens mij meer de rol van Controller/ Accountant dan van CFO hoor Misseva. Je mag van een CFO toch we lverwachten dat ze grondig in overweging neemt of de 'investering' het waard is? Dat ze zich daarbij laat adviseren door de voetbaltechnische kennis maakt niet uit. Zij is verantwoordelijk voor de uitgave.

12 april 2024 om 12:35

@woenselaar
Op Ajaxshowtime staat een artikel (8 juni 2022) over Lenderink en haar rol bij transfers:

"rol van Lenderink bij transfers
In de afgelopen jaren kregen Overmars en de scouts van Ajax veel lof omtrent de transfers van Ajax, terwijl de rol van een financieel directeur vaak onbesproken blijft. Is dat terecht? Eigenlijk niet.
Waar in het verleden Jeroen Slop betrokken was bij de transfers van Ajax is Lenderink dat nu ook. Een groot onderdeel van de kosten bij Ajax zijn de loonkosten en de transferbedragen die de club moet betalen voor nieuwe spelers. Simpel gezegd: de mensen van de technische afdeling binnen de club gaan op zoek naar nieuwe spelers, waarna de financieel directeur bepaalt of het aantrekken van een nieuwe speler binnen het budget van de club past. Belangrijk om hierbij te weten is dat een directeur niet in zijn of haar eentje zal bepalen of een speler wel of niet naar Ajax komt.
Uiteindelijk beslissen de directieleden als team of een transfer wel of niet door kan gaan. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de Raad van Commissarissen als toezichthoudend orgaan.

Op het moment dat Ajax een speler wil aantrekken, worden de onderhandelingen met de tegenpartij altijd gevoerd door zowel de technisch- als de financieel directeur.
Een technisch directeur bepaalt, mede aan de hand van de scoutingafdeling en informatie vanuit de zaakwaarnemers, of een speler goed genoeg is voor Ajax en kan logischerwijs de waarde van een voetballer beter inschatten.
Een financieel directeur toetst vervolgens of het aantrekken van die nieuwe speler past binnen het juridische en financiële kader. Bepaald moet worden hoe hoog de transfersom mag zijn, welk salaris bij een speler past, hoe hoog het doorverkooppercentage moet zijn, hoe hoog de individuele bonussen zijn, hoe een speler past binnen de collectieve premieregeling en hoe hoog de beloning is voor een zaakwaarnemer bij een transfer.

Ook is de lengte van een contract van belang en de inschatting of een speler tijdens de contractperiode juist nog veel meer waard kan worden, of dat juist geen transferopbrengst voor de toekomst moet worden begroot. Vervolgens gaat men onderhandelen en dat proces gaat soms heel snel, al kan het ook langer duren. Er moeten afspraken gemaakt worden met clubs en zaakwaarnemers en dus kan het zomaar zo zijn dat er drie of vier contracten overeen gekomen moeten worden."

In hetzelfde artikel:
"tegenover Voetbal International gaf Lenderink in januari 2021 een inkijkje in haar samenwerking met - toen nog - Overmars. ‘soms zegt Marc tegen mij: “We zijn met Pietje of Jantje bezig, wat denk je ervan?” Jeetje, geen flauw idee. Soms heb ik niet eens van die speler gehoord. Laat staan dat ik daar een prijskaartje aan kan hangen. Dat is ook niet mijn taak. Ik moet beoordelen of de aankoop past binnen de budgetten. Is het qua loonkosten te verantwoorden?'"

12 april 2024 om 13:29

Precies Q_asd, zij is verantwoordelijk voor de financiële uitgave. Dat de aankoop al dan niet rendeert kan ze altijd afschuiven. Al vind ik daar ook het nodige van, want je bent immers directielid en daar hoort een bepaalde verantwoordelijkheid en betrokkenheid c.q. kennis van zaken bij.

In datzelfde licht heeft ze dus toestemming gegeven voor een gruwelijk hoog bedrag aan uitgaven afgelopen zomer. Door iemand die net de organisatie binnen wandelde en naar blijkt weinig in overleg deed. Geen bewezen track-record binnen de organisatie (of voorheen in soortgelijke rol) kan je zeggen.

Ik vind het moeilijk te geloven dat er geen enkele persoon is binnen de raad van bestuur, RvC of andere met inhoudelijke kennis van zaken die heeft gezegd van goh, we geven wel erg veel uit hé. Dan mag je best concluderen dat ze haar rol als financieel verantwoordelijke niet goed heeft vertolkt.

Of gaan we haar nu complimenteren op het feit dat ze toestemming heeft gegeven voor 100+ miljoen aan transfers, wetende dat er +200 eigen vermogen staat? Dat kan elke leek die cijfers kan lezen.

Dit is precies wat er daar binnen die organisatie fout gaat. Iedereen vertolkt exact de eigen rol en kijkt niet verder dan dat. Als zij dat wel had gedaan, was er namelijk niet zo veel uitgegeven door de passant Mislintat. Nu leek er in de vorm van Kroes weer iemand te zijn die wel grondig het samenhangende geheel bekeek en die is binnen no-time met pek en veren door diezelfde hokjesdenkers op non-actief gezet.

Kijk, van mij mag de crisis zo lang duren als nodig. Ik slaap er als PSV-er niet minder op, al vind ik dat de kampioensschappen vaak het leukste zijn als iedereen op het best van zijn kunnen speelt. Ik beschouw mezelf daardoor als redelijk objectief in dit verhaal en dat is mijn constatering van de zijlijn.

12 april 2024 om 14:52



@woenselaar
"precies Q_asd, zij is verantwoordelijk voor de financiã«le uitgave. Dat de aankoop al dan niet rendeert kan ze altijd afschuiven. Al vind ik daar ook het nodige van, want je bent immers directielid en daar hoort een bepaalde verantwoordelijkheid en betrokkenheid c.q. kennis van zaken bij.

In datzelfde licht heeft ze dus toestemming gegeven voor een gruwelijk hoog bedrag aan uitgaven afgelopen zomer. Door iemand die net de organisatie binnen wandelde en naar blijkt weinig in overleg deed. Geen bewezen track-record binnen de organisatie (of voorheen in soortgelijke rol) kan je zeggen."

Ja maar zij is toch ook de Financieel Directeur en niets meer en niets minder. Hierboven staat waar zij naar kijkt: transferbudget, salaris enzovoort.
Zij staat er niet om de kwaliteit van de spelers te keuren.
Als Mislantat hetzelfde bedrag had uitgegeven en Ajax stond er sportief beter voor dan had Lenderink het opeens wel goed gedaan?

Lenderink heeft in het verleden ook een aantal keer haar fiat niet gegeven voor een transfer maar dat had niets te maken met de voetbaltechnische kant maar financieel (transfersom, salaris, fees) en juridisch (spertsyan).
Mislantat gaf bijvoorbeeld aan dat Schouten niet in het budget paste.

"nu leek er in de vorm van Kroes weer iemand te zijn die wel grondig het samenhangende geheel bekeek en die is binnen no-time met pek en veren door diezelfde hokjesdenkers op non-actief gezet."
Ik had goede hoop dat Kroes inderdaad wat gedaan kon krijgen maar we weten niet waarom Kroes Lenderink er uit wil (even aangenomen dat Kroes dit wil en het niet weer een hersenspinsel van Driessen is). Het kan dat hij het haar kwalijk neemt dat Mislantat zijn gang kon gaan (in mijn ogen niet haar taak zolang het financieel kan) of kan het ook zijn omdat Lenderink op de centen let qua salarishuishouding? Lager budget salarissen ergo lagere kans op komst grote spelers/ talenten/ trainer.

12 april 2024 om 15:13

@woenselaar
De Ajax-directie is hiërarchisch ingedeeld. Na de Cruijff Revolutie is de directie op zo'n manier ingedeeld dat de algemeen directeur een man met een voetbalachtergrond is, zodat de uiteindelijke stem bij een persoon met dat inzicht komt te liggen. Dan heb je een technisch directeur die een speler vindt, een financieel directeur die beoordeelt of de aankoop financieel haalbaar is en de algemeen directeur die uiteindelijk beslist of het volledige plaatje interessant is. Dat was het hele punt.
Het is niet de rol van Lenderink om een potentiële aankoop te beoordelen. Dat is de rol van de technisch en algemeen directeur. Zij moet enkel faciliteren. Of je nu een 22-jarige Melvin Platje of een 22-jarige Lionel Messi binnen haalt, haar rol verandert daar niet in. Als de technisch directeur zegt dat ze 12 miljoen euro moet vinden omdat de speler een versterking is, moet zou die 12 miljoen regelen.

Het zou helemaal mooi zijn als van haar verwacht wordt dat ze wat tapes van die 22-jarige speler er bij pakt om aan te geven dat ze 12 miljoen wel wat veel vindt en of het niet voor 8 miljoen kan. Dat is effectief wat mensen die haar nu bekritiseren van haar verlangen. Dat zou voor mij totaal onwenselijk zijn. Het is totaal haar rol niet dit te doen. Kwaliteitscontrole van een technisch directeur is aan de algemeen directeur en de RvC, specifiek de commissaris met de technische portefeuille.

Zoals Q_asd1975 terecht aan geeft, als de technische leiding eenzelfde zak geld hadden uitgegeven aan spelers die wel zouden voldoen zou zij haar rol exact op dezelfde manier hebben ingevuld. Zou ze dan alsnog hebben verzaakt?

Tot slot wil ik wel benoemen dat ik het grappig vind dat de Telegraaf in eerste instantie Lenderink bekritiseerden omdat ze Overmars niet al het geld wilde laten uitgeven dat hij wilde, waarna ze zonder enige vorm van reflectie haar nu verwijten dat ze Mislintat te veel geld uit heeft laten geven. Hun kritiek is niet inhoudelijk, maar op de persoon. Voor zover we nog een voorbeeld nodig hadden: die gasten zijn totaal niet serieus te nemen in hun kritiek. Het is een heksenjacht op de persoon, niet op haar functioneren.

12 april 2024 om 15:25

Misseva88,

Dank je voor je duidelijke uitleg van de taakverdeling van het bestuur. Zeer waardevolle informatie. In dat licht gezien, treft (voor mij) Lenderink geen enkele blaam bij de aankopen van mislintat.

12 april 2024 om 15:40

"ja maar zij is toch ook de Financieel Directeur en niets meer en niets minder. Hierboven staat waar zij naar kijkt: transferbudget, salaris enzovoort."

Daar zit toch de kern van het probleem? Je kan niet zeggen dat het financieel goed gaat met Ajax als er 0 waarde op het veld staat omdat spelers niet renderen. Er zal toch altijd raakvlak bestaan tussen de keuze van verschillende afdelingen en de daarvoor verantwoordelijke (TD, CFO, Cmo)

Stel je voor dat dit het proces zou zijn ; Susan, heb me toch een speler gezien, koopje, keur jij deze transfer even goed? Je hebt vast wel wat euros liggen toch? Susan kijkt vervolgens of dat er budget is en ja, dat is er. Hoppa, uitgeven die handel.
Ik mag toch verwachten dat zij zich serieus laat overtuigen door de andere afdelingen en niet enkel afgaat op wat één persoon denkt (mislintat met zijn gebrekkige samenwerking met collega's)

Als directielid moet je naar mijn mening inzicht hebben in niet enkel jouw afdeling. Als dat inzicht er wel zou zijn, had Lenderink namelijk vanuit bijvoorbeeld de scouting meegekregen dat zij helemaal niet geraadpleegd worden. Niet zo zeer haar fout, maar wel een organisatiefout als dat zo is.

12 april 2024 om 15:41

Dank voor je toelichting Misseva, zie het stuk wat ik hierboven ook typte; daar zit m.i. de fout in de organisatie. Ze hoeft het niet voetbalinhoudelijk te beoordelen maar het hokjesdenken is de reden dat het zo ver is gekomen.

Je mag echt wel kritisch zijn op wat je collega's aanleveren aan informatie, zekre als er historisch veel geld uitgegeven wordt waar jij verantwoordelijkheid voor draagt.

12 april 2024 om 16:22

@woenselaar
Uiteindelijk vraag je volgens mij om een meer-dan-twee-ogen-principe. Of dat er nu vier of zes zijn is dan niet eens zozeer de vraag, het is wel de vraag wiens ogen toezicht moeten houden op de ideeën van de technisch directeur. In een gezonde organisatie zijn dat dus de algemeen directeur en commissaris technische zaken. Dus een paar jaar geleden waren dat Van der Sar en Blind die Overmars ondersteunden, met Overmars die gevoed werd door onder andere verschillende scouts.

Door de organisatorische puinhoop en Blind die per se Van Gaals assistent bij Oranje wilde spelen was er een vacuüm bij Ajax. Koster was een tijdje de voetbalcommissaris, die werd in mei opgevolgd door Van Halst. Op directie-niveau was er sinds juli 2023 een gat gevallen toen Van der Sar weg viel. Die stopte officieel weliswaar per 1 juni, maar was voor de overhandiging van dossiers nog wel beschikbaar, maar door die hersenbloeding was dat ook weggevallen.
Daardoor had je in de praktijk Geelen en Lenderink die samen met Van Halst die tijdens de transferperiode de extra paar ogen moesten zijn om Mislintats stappen en spelerskeuzes te beoordelen.

Om die twee daar op te beoordelen en niet de RvC die 9 maanden nodig hebben om een algemeen directeur te vervangen zodat iedereen in z'n kracht kan blijven vind ik zwak. Lenderink en Geelen zijn erg goed in waar ze voor zijn aangenomen, om ze weg te sturen omdat in een tijd van crisis ze boven hun macht moeten tillen zou voor mij nergens op slaan. Er is een reden dat Ajax een interim algemeen directeur heeft aangesteld. Geelen heeft meerdere keren een promotie naar het algemeen directeurschap geweigerd. Het is andere koek dan waar die twee voor aangenomen zijn. Zij zijn niet het tweede of derde paar ogen die spelerstransfers moeten beoordelen. Dat zij dat op dat moment wel moesten doen maakt het falen niet hun schuld. Het is de schuld van de mensen die hen in die positie hebben gedwongen. En dankzij Van der Sars gezondheidssituatie is het ook deels botte pech.

Het is voor mij vergelijkbaar met een ploeg die al het maximum aantal keer heeft gewisseld waarna de keeper een rode kaart krijgt. Dan gaat er, laten we zeggen, een rechtsbuiten op goal. Als die niet-keeper vervolgens drie tegendoelpunten krijgt kan je wel zeggen dat die rechtsbuiten een waardeloze speler is die desnoods gratis zou moeten vertrekken, maar dat doet ook niemand.

12 april 2024 om 16:31

Maar dan nog is haar rol vooral het operationele aspect van de investering. Voor de rest is zij volledig afhankelijk van de beleidsmakende mensen. Ik vind het een zwaktebod om zo'n persoon aan te vallen terwijl de fout overduidelijk bij andere functies ligt.

12 april 2024 om 18:08

Een helder verhaal dat ik echt wel volg, maar zou je in zo’n situatie waarin de poppetjes dus niet op de juiste plek zitten wellicht niet historisch veel geld spenderen? Dat is toch echt met haar goedkeuring gebeurd. Ik zeg niet dat zij als enige verantwoordelijk is, verre van. Vind het wel enorm onverantwoord. Governance gebeurd overigens ook nog eens door de RvC/ bestuursraad dus het is een opeenstapeling van organisatorische fouten.

12 april 2024 om 18:09

Sirius, dat is echt nonsens. Dan zou je dus alleen Mislintat verantwoordelijk houden want hij heeft de spelers voorgedragen. Volgens mij gaat het op veel en veel meer vlakken fout.

De algemeen directeur wilde de financiële directeur wippen, wilde niet tekenen voor het rapport van KPNG over de voormalige technische directeur waardoor de leden van de Raad van Commissarissen hem weer wilde wippen en nu wil de Bestuursraad een crisisraad organiseren om te spreken over de aangekondigde BVA om de algemeen directeur, die ook technisch directeur wilde zijn, binnen de club te houden in afwachting van een AFM oordeel en tegelijkertijd de RvC de laan uit willen sturen. Oftewel een vrijdag bij Ajax. In ander nieuws: Ajax heeft geen AD, geen TD, geen trainer voor volgend seizoen en geen stadion om de play-offs voor de voorronde van de Conference League in te spelen.

Iedereen weet toch waar het grootste probleem bij Ajax zit? De RVC, en ook Lenderink, die tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering een flink potje heeft staan liegen. Maar die houden elkaar krampachtig beet als drenkelingen in het water. Dus is het 21 mei de dag waarop de bestuursraad schoon schip () maakt, of dat Ajax doorgaat “down the drain”. Simpeler is het niet.

12 april 2024 om 11:43

@pinko
Kan jij misschien uitweiden waarover Lenderink tijdens de aandeelhoudersvergadering heeft gelogen?

12 april 2024 om 15:40



Lenderink heeft in november beweerd dat bij alle aankopen van Mislintat dat er onderhevige scoutigsrapporten lagen, dat er meerdere partijen bij betrokken waren (intern) zoals dat hoort. En dat simpel gezegd alle correcte processen zijn doorlopen. Dat is niet waar.

Ook van Praag liegt hierin bijv. Die beweert dat de RvC niet overal bij betrokken is geweest. Mislintat had geen teken bevoegdheid en moest nar de RvC om alles af te laten tekenen. Iets wat zelfs met tekenbevoegdheid al moet als het transferbedrag boven een x-waarde komt.

12 april 2024 om 16:08

@downwards Dat zijn de woorden van de VEB, maar als je leest wat er in de aandeelhouders vergadering daadwerkelijk is gezegd door Lenderink en wat er in het KPMG rapport (of in ieder geval de gepubliceerde samenvatting) staat dan is dat enorm overtrokken en wordt de uitspraak van Lenderink ook nog eens behoorlijk uit zijn context getrokken.

Wat Lenderink gezegd heeft op de AVA (kun je gewoon nalezen in de notulen) is dat Mislintat niet in zijn eentje een speler kon kopen omdat er altijd een 2e directie lid mee moest tekenen. En vervolgens, een paar zinnen verder, dat er bij een transfer al snel 15 mensen betrokken zijn. Dat zei ze in de context van het hele proces, daarbij noemde ze bijvoorbeeld ook de 2e directeur die moest tekenen, de juridische afdeling, de RVC, maar ook het opstellen van het persbericht en het overschrijven van de speler.

Het KPMG zegt dat er langs de technische kant onvoldoende kennis aanwezig was om voldoende checks uit te voeren. Het rapport zegt ook dat de checks rond de transfer vooral op het juridische en financiële aspect zaten en dat die stappen gewoon gevolgd zijn. Het bestaande proces was doorlopen, maar ze komen met de aanbeveling om hier de technische checks & balances aan toe te voegen (dit was geen formeel onderdeel van het proces en daar heeft Lenderink in haar uiteenzetting van het proces dus ook niets over geroepen buiten dat alle namen inclusief een scouting rapport moeten worden voorgelegd aan de RVC, en dat is ook gebeurd). Over dat technische deel heeft ze tijdens de AVA niets anders geroepen dan dit.

De VEB haalt hier uit dat ze zou hebben gelogen omdat er nooit 15 technische mensen naar de transfer gekeken zouden hebben. Klinkt leuk, maar het is niet wat Lenderink zei en gezien de context van haar uitspraak behoorlijk ver gezocht.

12 april 2024 om 16:05

Lees de uitleg van het VEB. Daar staat haarfijn in waar Lenderink de boel heeft voorgelogen. Dus als ik lieg, lieg ik in het kwadraat;-))))

12 april 2024 om 16:11

Zie mij uitleg hierboven, je kan zowel de nutulen van de laatst AVA als dit rapport op de site van Ajax vinden en dan is het eigenlijk gewoon onzin wat die man van de VEB roept.

12 april 2024 om 17:11

Het is maar wie je geloofd.....

12 april 2024 om 20:14

Wat de VEB zegt klopt niet helemaal, lees de notulen maar even na, zijn gewoon te lezen. De VEB verdraaid het en trekt het uit context.

12 april 2024 om 16:35

Maar dan ben je toch totaal foutief geinformeerd? Het verbaast me echt hoe weinig Ajacieden (in relatieve zin) het gewoon houden bij de feiten en niet meegaan in de gelekte verhalen richting De Telegraaf. Die liepen Kroes vorige week nog af te fikken en zonder enige nieuwe informatie draaien ze 180 graden. Nou, rara hoe dat kan. Maar goed, het giswerk terzijde...

Het is een feit dat Kroes zich bewust of onbewust schuldig heeft gemaakt aan handelen met voorkennis. Daar is geen discussie over mogelijk gezien de timing van de aankopen. Voor de rest zal Ajax gewoon op zoek moeten naar nieuwe bestuursleden (AD en TD). Meer is er eigenlijk niet van. Wat kun je die RvC nou echt verwijten dan? Betreft het voetbalbedrijf hadden ze er misschien dichter op kunnen zetten, maar operationeel valt het allemaal wel mee.

Er lopen hier op Voetbalzone enorm veel mensen rond die niks weten van bedrijfsvoering.

Susan Lenderink is als de CFO maar voor één ding verantwoordelijk en dat zijn cijfers, balansen en resultaten.

Tijdens de periode Mislintat heeft Ajax meer geld opgehaald dan uitgegeven. De grote salarissen zijn verdwenen en we mogen er van uit gaan dat in totaal de salarispost naar omlaag is gegaan.

In een normaal bedrijf krijg je een mooie bonus voor het behalen van je doelen. Bij Ajax krijg je gezeik over je van een zekere Driessen die niks kent van voetbal, journalistiek, financiën of bedrijfsvoering.

12 april 2024 om 13:06

En onze nieuwe sterren hebben ook in hun contract dat ze minder geld krijgen als er geen Champions League voetbal behaald is. Lenderink en Mislintat hebben vooral financieel gezien uitstekend werk verricht. Dat de spelers niet renderen heeft niets met Lenderink te maken.

12 april 2024 om 13:12

Klopt, maar sommige mensen zouden ook daar liever een voetballer zien blijkbaar.

Als Lendering naast haar werk als CFO ook spelers precies kon evalueren en taxeren, dan zat de beste dame waarschijnlijk niet bij Ajax maar dan kreeg ze een paar miljoen per jaar om bij Manchester United het schip recht te trekken.

12 april 2024 om 13:26

Grotendeels heb je gelijk, maar meteen roepen dat niemand er iets van snapt is ook apart. Voor zowel elke speler die vorig jaar is gehaald, heb je veel te veel betaald. En het is ook niet zo dat ze al heel veel hadden gepresteerd waardoor het bedrag te verklaren was

12 april 2024 om 16:15

Maar uiteindelijk is een speler waard wat een gek er voor geeft.
Hoeveel een speler waard kan een financieel directeur in iedergeval niet alleen beoordelen.
Daar kan, en moet ze, vanuit haar rol wel kritisch naar kijken en vragen over stellen, maar het is goed mogelijk dat Mislintat daar een anwoord op had. Probleem is eerder dat er niemand anders zat met voetbal kennis die Mislintat echt in twijfel kon trekken.

13 april 2024 om 09:59

Je zal binnen Ajax ook niemand vinden die haar daar op aankijkt. Hoe kan dat ook, binnen een "bedrijfstak" waar de waardes van spelers gewoon ter plaatse verzonnen worden?

De begin Augustus is Jantje 3 miljoen waard, en dertig dagen later zit FC Voetbal in de shit doordat ze geen doelpunten scoren en vinden ze ineens Jantje 15 miljoen waard, om hem een jaar later voor 4 miljoen te verkopen omdat ze degraderen.

Ga er maar aan staan als CFO. Nee, ik denk niet dat iemand van zo'n vrouw kan verwachten dat ze zich daar mee bezig houd.

12 april 2024 om 16:37

Dat komt ook omdat supporters nu wanhopig op zoek zijn naar nog aanwezige daders omdat er nog niets verandert. Het geduld verliest het van zo'n sensatiekrantje als De Telegraaf die zich continu weer laat lenen voor een wanhopig figuur die maar in het wilde weg verhalen aan die krant lekt om z'n straatje schoon te vegen. We hoeven ons namelijk niet af te vragen waarom Driessen vorige week nog stelde dat Alex Kroes niet meer kan bij Ajax en deze week ineens 180 graden draait zonder nieuwe informatie. Die heeft gewoon een nieuw lekvriendje.

12 april 2024 om 21:45

En Toretto, jij hebt zeker nog nooit van het collegialiteitsbeginsel gehoord? Ja, ze was dan als bestuurder wel belast met de taken van een CFO, maar dit pleit haar niet vrij van verantwoordelijkheid voor wat betreft de dagelijkse leiding.

Even serieus, de waarheid zal ergens in het midden liggen. Ik ruik en proef overal bij iedereen mensen die hun eigen straatje schoon proberen te vegen en hun eigen plek proberen te behouden en zichzelf vooral heel belangrijk vinden. Ik vind het hartstikke treurig dat Kroes op non-actief staar, daar had ik echt vertrouwen in.
Uiteindelijk weet ik niet wat de hele waarheid is en wat er allemaal echt gebeurt is, maar ik heb een vraag, heeft iemand ooit de waarde gezien van die RVC? Ik ben al mijn hele leven Ajax fan, en ik begrijp de functie best, maar ik heb nog nooit die groep iets van waarde zien toevoegen. Het geeft meer het gevoel van een stel oude mensen die zichzelf nog belangrijk proberen te maken.

12 april 2024 om 16:41

Een RvC opereert ook vooral achter de schermen en grijpt dus bijvoorbeeld in als het salarishuis te hoog wordt, een bestuurslid aandelen koopt voor hij aangesteld is of een AD niet rendeert maar wel via de voordeur moet vertrekken. Het werk van een RvC krijg je dus ook niet snel mee. Ze slaan niet snel met de vuist op tafel, maar handelen achter de schermen door zo nu en dan op de rem te trappen. Zo'n RvC doet dus wel degelijk iets.

Overigens vraag ik me af waarom je precies vertrouwen hebt in Kroes. Nou heb ik geen idee wat hij ervan zou hebben gemaakt hoor, maar ik vraag me af waar die positiviteit vandaan komt. Zijn werk bij SEG was totaal anders dan een algemeen en technisch directeur zijn bij een BVO, als voorzitter bij GAE kwam hij in een relatief rustige periode waarin hij vooral operationele zaken moest regelen en bij AZ heeft hij eventjes op een blauwe maandag gewerkt.

Mijn vraag is. Heeft Kroes zelf bij AFM aangegeven van zijn aandelen?
Of hoort dat de RvC dat te doen? Voor zakelijk hoor je dat zelf te doen. Tot 30 dagen voor dat je weet dat je ergens in dienst ga mag je geen aandelen kopen. Maar vaak worden er aandelen gekocht om te laten zien dat je er voor gaat. Of bij indiensttreding krijg je een bonus in een vorm van aandelen. Vaak als AFM om de hoek komt word er gezegd of bewerkt dat het een bonus is. Dat had van Praag ook kunnen doen, plus hij had bij indiensttreding dat moeten aangeven bij de AFM. Dus voor maart had hij daar de tijd voor. Maar voor ons alle is het gis werk vanaf wanneer hij de aandelen heeft gekocht en vanaf wanneer hij benaderd is voor de functie. Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom heel veel Ajacieden blij waren toen van Praag en van Gaal instapte bij Ajax. Het zijn 2 mannetjes die graag de macht en zin door duwen.

Snap werkelijk niet dat Ajax supporters Kroes willen beschermen. Behalve dat hij oliedom heeft gehandeld, lekt hij blijkbaar non stop naar de Telegraaf. Driessen heeft zijn mening over Kroes 180 graden gewijzigd en strooit met info die alleen insiders kunnen weten. De RvC heeft geen enkel belang om deze info te lekken; dus duidelijk waar het lek zit.

Kroes is een straatvechter, die ten koste van alles terug op het pluche wil. Is alleen totaal ongeschikt.

Wat heeft Lenderink fout gedaan dan? Die heeft meegeholpen op financieel gebied Ajax gezond te maken met Overmars vd Sar en co. Lenderink gaat niet over aankopen, alleen of het financieel kan, thats it. Dat men verkeerde spelers locht op een financieel directeur te gooien is wel erg triest.

Ik heb het idee dat Kroes dacht wel even vol de macht te grijpen, Ajax zijn speeltje te maken..... Ajax moet Kluivert en Cruijff op de positie van Ad en TD zetten, twee Ajacieden die het goed voor hebben met de club en niet mensen erneer zetten die het als een stuk speelgoed zien .

Als Kroes eruit moet, moet misschien nog wel harder die hele RvC eruit, ook de nieuwe commissarissen. Ze spelen echt vies. Willen macht, alleen maar dat. Als je ze laat zitten en er komt een nieuwe AD die iets doet wat hij niet zint, ligt die er ook uit, met deze RvC kan je niet bouwen. Er moet gesneden worden in Ajax, een hoop mensen eruit, dat kan niet met deze RvC want al hun vriendjes mogen er niet uit. Alles vriendjes politiek, niks met Ajax en voetbal te maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren