Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Door de ogen van een talent

Laatste update:

De zeventienjarige Tom is een doodgewone jongen die naar school gaat op het Don Bosco> College in Volendam. Net zoals zijn leeftijdsgenoten heeft hij interesse in muziek, auto’s en meisjes, maar bovenal voetbal. Deze sport, die hen verbindt, onderscheidt Tom van zijn vrienden. Na zes jaar te hebben gevoetbald in de jeugdteams van FC Volendam kreeg hij afgelopen maand op zijn verjaardag een driejarig contract aangeboden van zijn club.

Het afgelopen seizoen was erg turbulent voor de jonge middenvelder. Na jarenlang in de schaduw te hebben gestaan van zijn ploeggenoten bleek het dit jaar zijn tijd om te schitteren. De eerste seizoenshelft verliep niet voorspoedig voor de A1, maar volgens het bestuur vielen de behaalde resultaten te wijten aan de trainer. Door een te defensief strijdplan kon het team onmogelijk meedingen in de hoogste regionen. Een nieuwe trainer werd aangesteld en zijn aanpak was totaal verschillend aan zijn voorganger. Deze oefenmeester hechtte veel waarde aan positiespel, druk op de tegenstander zetten en met de punt naar voren spelen. Na een zware voorbereiding werd Tom naar voren geschoven om de felbegeerde positie van nummer tien in te vullen. Met zijn goede spelinzicht, perfecte positionering en uitstekende passing was hij de perfecte schakel in de voetbalmachine die de coach voor ogen had. Tijdens de tweede seizoenshelft werd er met de vernieuwde tactiek onder leiding van pass-koning Tom oogstrelend voetbal gespeeld, waarna de Volendam A1 in de subtop eindigde. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt bij de technische staf van het eerste van FC Volendam. Naast zijn opleving in de A1 debuteerde Tom ook in het eerste elftal.

Het seizoen 2011/12 staat voor de deur en Tom wordt definitief toegevoegd aan de eerste selectie van FC Volendam. Waar de club in 2009 degradeerde probeert het nu voor het derde jaar op rij haar rentree in de Eredivisie te realiseren. Veel spelers zijn vertrokken, waardoor de coach een nieuw elftal op de been zal moeten brengen. Na een overtuigende voorbereiding van Tom, en intensief overleg met de coach van de A1, besluit de technische staf hem het benodigde vertrouwen te schenken en het elftal rondom de jonge middenvelder te bouwen.

Wegens het vertrek van diverse spelers geloofden niet veel partijen in een succesvol seizoen voor de Volendamse club. Niets bleek minder waar. Ondanks dat de ervaren krachten vertrokken staat de club halverwege de competitie op een solide derde positie. Voor velen komt de wisselwerking binnen de selectie als een verrassing, maar de trainer heeft nu bevestiging over de potentie van zijn pupil Tom. Journalisten, spelersmakelaars en geïnteresseerde clubs staan in de rij om te praten met de club en Tom. Ongeacht dat hij acteert op het tweede niveau van de Nederlandse competitie spreekt de nationale sportmedia vol lof over deze jonge talentvolle middenvelder. De wedstrijd tegen FC Utrecht, in de vierde ronde van de KNVB beker, gaf een uitstekend beeld om de progressie van Tom weer te geven. Hij stond als een dirigent voor zijn orkest, alleen in tegenstelling tot zijn zogenaamde muzikale collega’s trad hij op een grasveld op. Hij zette de lijnen uit, discussieerde met de arbitrage, strooide met goede passen en gaf de winnende assist op zijn spits. Vlak daarna stond hij met een onverslaanbare instelling en een gebalde vuist bij de eigen fans alsof hij zelf de maker was van dit doelpunt. Het was een jongen uit het dorp, uit de eigen streek, iemand waar de fans zich mee konden identificeren.

Inmiddels is het seizoen afgelopen en beginnen de zomerse perikelen weer: de transferstromingen. Normaliter was er interesse in de spelers van FC Volendam, maar gedurende deze periode staat de telefoon roodgloeiend. Tom heeft zijn geweldige eerste seizoenshelft een vervolg kunnen geven met dertien assists en vijf doelpunten in de tweede helft. Mede dankzij zijn prestaties is de club uit het vissersdorp kampioen geworden in de Jupiler League. Had Tom, of zijn familie, ooit kunnen bedenken dat hij in de Eredivisie zou gaan spelen? Bij Volendam of bij één van de geïnteresseerde clubs, waaronder FC Utrecht, ADO Den Haag, SC Heerenveen en kersvers kampioen 2011/12 FC Twente. Vooralsnog vindt Tom het te vroeg om naar de ‘grotere’ clubs te vertrekken, maar kiest, ondanks de gevoelens voor zijn huidige club, toch voor een verbintenis bij de Tukkers. Het is een droom die uitkomt voor hem: "Wie wil er nu niet spelen voor de kampioen van 2010 en 2012".

Ondanks dat de nieuwe werkgever van Tom kampioen werd ging dit niet gepaard met het gewenste voetbal. Met enkele aanvallende aankopen, waaronder de jonge middenvelder, hoopt de technische staf hier verandering in te kunnen brengen. Het blijft een gok, maar na het mirakel uit Volendam posteert ook de coach van FC Twente de jongeling op nummer 10. Hardwerkend tijdens de trainingen en wedstrijden resulteert in de bevestiging dat Tom het niveau van de selectie moeiteloos blijkt bij te houden. Het seizoen echter vergt veel energie van hem dankzij de vele extra wedstrijden die gespeeld worden en vlak na de winterstop moet hij in de wedstrijd tegen FC Groningen de wedstrijd geblesseerd verlaten na een schandalige tackle. Hij is uitgeschakeld tot het einde van het seizoen, maar met hard werk is hij tijdig fit voor de bekerfinale. Een replay van twee jaar geleden, een bekerfinale tegen Ajax. Een spannende wedstrijd die in het laatste kwartier werd beslist door een prachtige uithaal van Tom uit de tweede linie. De journalisten schieten met hun camera’s: "Flits, flits, flits …".

"Flits". Tom draait zich om en ziet zijn moeder achter hem staan met de afstandsbediening van de televisie in haar hand. "Het is etenstijd, Tom"! Verschrikt en enigszins geïrriteerd draait hij zich om en vraagt hij zijn moeder waarom zij de PlayStation uitschakelde. Terwijl hij sjokkend naar de tafel loopt hoort hij zijn ouders praten: "Waarom zit die jongen altijd achter zijn spelcomputer? In onze tijd speelden wij nog voetbal op de straat. In plaats van de hele dag zo’n virtuele speler te verbeteren, waren wij bezig echt te voetballen en zelf beter te worden."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik ben misschien een beetje dom, maar bedoel je met deze CE dat deze Tom's zijn verhaal gewoon een virtuele is? Dat hij die omhaal op zijn Playstation scoorde. Zo ja, dan vind ik het geniaal bedacht, zo niet, dan slaat het nergens op.

Voor de rest vond ik het een normale Ce.. Bij zulke verhaaltjes moet je jezelf erin verdiepen, en dat gebeurt hier niet echt. Ik weet dat het over een talent gaat en dat je maar meestal 2 tot 3 jaar een talent bent, maar het zou leuker zijn geweest als je wat langer doorging, tot zijn 25ste. Misschien als je nou eens van dat lange verhaal over dat hij bij die Nederlandse clubs heeft gevoetbald inkortte en als ultieme finale een CL finale tegen Chelsea met een bijv Barcelona bijvoegde en dat hij die won en ook met een eventuele interlandperiode zou het boeiender zijn geweest. Het verhaal boeit mij niet erg veel, op dat laatste stukje na.

Je schrijfstijl en opbouw zijn wel een compliment waard.

14 juli 2011 om 22:00

Hij bedoelt hiermee dat de kinderen vandaag de dag veel meer tijd doorbrengen op hun spelcomputer dan het spelletje daadwerkelijk zelf doen in de praktijk. Op een spelcomputer leren ze niks, op een veldje met bal wel. Ik denk dat dit de hele kern van het verhaal is.

14 juli 2011 om 22:06

Het enigstee wat ik heb geleerd van een spelcomputer zijn wel de trucjes van Fifa. Misschien zet ik het filmpje dan op slowmotion zodat ik goed kan zien hoe de bewegingen gaan. Het klinkt triest, maar het heeft mij wel geholpen.

Maar je hebt gelijk, als je een voetballer wilt worden, kun je beter op straat oefenen of op een club gaan.

15 juli 2011 om 22:55

Toch spelen de meeste mensen Fifa niet met het idee dat ze er beter van worden in echt voetbal.

14 juli 2011 om 22:02

Mijn principe met deze CE is dat het gehele verhaal zich virtueel in Fifa afspeelt en dat Tom zo'n via een virtuele speler zijn carrière bewandelt. Tot in de laatste alinea waarin dit duidelijk wordt opeens dat het een spel is in plaats van realiteit door de tussenkomst van zijn moeder.

En zoals Expert4life hierboven al aangeeft doelde ik met de kleine uitleg hierboven dat kinderen veelste veel computeren en virtueel bezig zijn in plaats van daadwerkelijk voetballen. Daarnaast moet je dit ook breder nemen, want voetbal is niet alles. Kortom, deze kids moeten een keer de console uitlaten en zelf aan de slag gaan.

14 juli 2011 om 22:07

Dan vind ik dit wel goed bedacht, in het begin denk je weer van, ow weer een talenten CE, totdat ik aan het einde dat stukje zag, wat je overigens erg goed hebt bedacht.

Op zich een leuk stuk maar je had het wat mij betreft breder mogen pakken. Technologie, overgewicht, spel-aanbod en Cruijff-courts zijn slechts enkele zaken die je erin had kunnen verwerken zodat het stuk inhoudelijker werd.

Ik ben het wel met je mening eens en het stuk leest ook aardig weg.

14 juli 2011 om 22:05

Ik heb mij gehouden aan de huidige aspecten omdat ik de virtual pro carrière vanuit Fifa wilde nabootsen voor Tom. Hij speelt zoveel uren op die PS3 dat hij vergeet zelf te leven. Vandaar dat ik de zeer relevante aspecten die jij nu aangeeft buiten wegen heb gelaten.

15 juli 2011 om 22:02

Herkenbaar verhaal idd. Ik speel zelf niet virtueele prof, maar het verhaal is zeker herkenbaar. Mooi stukje, dit is eigenlijk een hele andere stijl qua Ce

Mooi dat je het aandurft. Het is echt een CE die er qua opzet uitspringt.

Prima stuk man ! 5 sterren, lees lekker weg, herkenbaar en het is totaal een andere CE dan gebruikelijk

Mooi stuk, echt door de ogen van een talent, het doet zijn naam eer aan, leest heerlijk weg en een mooi einde..
Nog een vraagje; heet jij toevallig Tom?

14 juli 2011 om 22:05

Erben, nee mijn naam is geen Tom. Dit karakter is compleet fictief.

14 juli 2011 om 22:10

Haha, ik dacht op 't begin steeds, wie is dat, wie is dat?!
Dus ik opzoeken, nee, niet bij FC Volendam, en ook niet bij FC Twente...
En toen bedacht ik me dat hij fictief was, nadat ik de laatste alinea las..

Tsja, ik snap niet wat ik er van moet vinden. Het verhaal van Tom is orgnineel maar onrealistisch, maar dat moet het ook zijn omdat Fifa precies hetzelfde is. Vooral na de laatste alinea begreep ik dat, in de eerste alinea's had ik zoiets van, dit kan in het echt nóóit gebeuren.

De moraal die in het verhaal zit is goed, ik ben het zéker met je eens. Iedereen denk zoals in Fifa te top te beklimmen en niet door zelf, buiten op een veldje hard te trainen.

Wel vind ik je slot iets te voorspelbaar, het werd me wel langzamerhand duidelijk dat er zoiets ging gebeuren.

14 juli 2011 om 23:33

Maar het is juist niet het voorspelbare aspect wat jij aankaart wat hier slecht aan is. Sterker nog, deze hele CE is absoluut niet slecht. De boodschap wordt namelijk zeer duidelijk uitgelegd en veel mensen kunnen zich hierin vinden.

De huidige maatschappij is gebrand op technologie op het gebied van Xbox360, Ps3, Wii etc. maar niet op het ontwikkelen van innovatieve spellen of mogelijkheden in de buitenlucht. Nee, de gemeentes besteden geld aan Wii plaatsen op openbare gelegenheden, omdat het zogenaamd ook helpt om te bewegen. Met alle respect, maar zoals je buiten beweegt, kan je onmogelijk bewegen op een Wii. Het is verschrikkelijk jammer dat de maatschappij dat niet inziet en juist door deze CE merk je dat er nog wel degelijk mensen over nadenken.

Ik vind het een ijzersterke CE en zeer leuk verteld. Tevens bleef je goed bij het Fifa-punt, en dwaalde je niet af naar de aspecten die Expert4life aankaartte. Dat zou jammer zijn geweest voor de kracht van deze CE. Vijf sterren van mij

Dit kan westerse landen in de toekomst de das om doen.

Leuk Artikel, ik was zeer verbaasd toen ik de laatste alinea las en die maakte dat ik 5* geef!

Gr,

Frikx

16 juli 2011 om 10:55

Dit doet Westerse landen de das niet om, alleen de echte gedisciplineerden blijven nu nog over, alleen maar goed.

Ik dacht dat dit echt was toen ik het begin ging lezen ik opzoeken welke Tom je bedoeld wel meesterlijk geschreven.

Goed Ce. Veel mensen herkennen zich hier, lijkt me. Fifa is een spel, wat veel mensen spelen. Ze willen zelf ook zo goed worden als deze spelers. Echter zitten ze de hele dag achter hun spelcomputer in plaats van dat ze buiten zelf gaan trainen. Immers leer je op Fifa nou niet echt heel veel. Misschien wat positionering met Be a Pro, maar daar zullen de meeste wel niet echt op letten.

Verder heb je een leuke en boeiende schrijfstijl. Een leuk verhaal over een Nederlandse jongen, die door veel trainen er zou kunnen komen. Echter vindt hij zijn Playstation leuker en besteedt hij daar zijn tijd aan.

Ik word er ook altijd ellendig van als ik zie hoeveel dikke kinderen er zijn die alleen maar op hun ipad, Xbox, iphone of wat dan ook zitten te klooien. Toen ik die leeftijd had ging ik gewoon buiten voetballen met vrienden of andere dingen doen. Veel leuker en maak je ook nog eens vrienden. Ga tegenwoordig nog steeds wel eens naar een veldje in R'dam om een potje te voetballen. Het rare is dat er meer 20'ers dan 10'ers te zien zijn daar.

Sluit me dan ook helemaal aan bij je boodschap. Ga alsjeblieft jezelf ontwikkelen ipv de hele dag naar een scherm te kijken.

15 juli 2011 om 15:01

Voor mij geldt precies hetzelfde. Ben net enkele weken terug uit het buitenland en wat ik veel had gemist was voetballen met mijn eigen vrienden. Dus wij elke week even het veldje op hier, heerlijk schieten en dan zijn er gewoon geen 'kinderen' die daar rondlopen. Dat is toch raar?

Daarnaast ook het spelen op een console is niet verkeerd, zeer zeker niet, maar doet het met mate. Hou het binnen perken ouders, doe daar wat aan. Ik heb vroeger zelf ook een gameboy gehad, maar mocht daar maar een bepaalde tijd per dag meespelen. Verder was ik de hele dag buiten bezig. Nu zie ik kinderen van 12 t/m 14 met een Iphone, wtf? Waar gaat dat heen. Ik heb die niet eens, nu.

15 juli 2011 om 15:36

@dutchmen
Ik kan me helemaal vinden in je CE, maar je mening komt pas echt duidelijk naar voren in je reacties hieronder. Dus misschien voor de volgende keer iets meer duidelijkheid voor de simpele VZ lezer zoals ik . Verder speel ik ook Fifa en vind wel dat je het heel origineel gedaan hebt.

5 sterren

15 juli 2011 om 18:26

Dat dat ene jongetje niks uitvoert valt terug te koppelen op je pedagogische tekortkomingen. Dat een kind uit zichzelf niks doet ok, maar als er iemand bij is en ze doen dan nog niks heeft het altijd een reden, zoals net genoemd

16 juli 2011 om 14:49

Ja de kids van tegenwoordig krijgen gewoon al die apparaten zodat ze niet de hele dag zitten te zeiken tegen ouders die dan rustig kunnen werken of eigen dingen kunnen doen De individualisering van de maatschappij ten top zeg maar. Ik had ook een gameboy en die ging in een kast met slot, net als de deur naar de computerkamer dicht ging na 1u op de computer te hebben gezeten (jaja wij hadden maar 1 computer voor iedereen thuis). Daarnaast kochten mijn ouders allerlei dingen om je op een andere manier bezig te houden. Dus lezen/sporten/puzzelen weet ik veel wat. Als het maar geen computeren was.

Ben er achteraf wel blij om. Je verliest je creativiteit door alleen maar vermaakt te worden via een scherm.

Leuk stuk, je zet mensen aan het denken en iedereen heeft bij je laatste alinea zoiets van: Oohja haha heel grappig en je neemt iedereen mee in je verhaal. Iets wat ik kan waarderen in een CE!

Geweldig stuk!
Eindelijk iets anders.
Het vermaakt en heeft een boodschap.
Als je hier ook had bij verzonnen dat hij voor geld naar Chelsea ging, zodat hij altijd nog goed verdient had, o.i.d., dan was het helemaal perfect.
Het stuk is goed geschreven en het is zo ontzettend origineel, dat het 6 sterren waard is

Deze CE is zo grappig en reëel. Kon door iedereen geschreven worden, maar is o zo werkelijk en jij doet het. Best wel vermakelijk. En ook heel mooi neergeschreven, met veel leuke woorden enzo. Het illustreert echt de maatschappij anno 2011. Ik wacht zelf al dagen op m'n nieuwe PC en totdat ik weer Fifa11 kan spelen, dus ik weet waarvoer ik het heb.

16 juli 2011 om 14:43

Haha dan heb je de boodschap dus niet begrepen Hij bedoelt dat je die PC uit moet laten en zelf eens een keer een balletje moet gaan trappen ipv zo'n online ventje trucs leren.

16 juli 2011 om 16:10

Jup Livinglegend
Het is 2011, in Japan en Korea ontwikkelen ze 24/24 videogames en technologie en de bevolkingsdichtheid wordt alsmaar groter. Voetbalpleintjes zie ik zelden benut. En als ze er zijn, zoals in mijn beurt, zijn ze dan nog eens eigendom van Club Brugge en mag je er niet op.

16 juli 2011 om 16:16

24/7 denk ik dat je bedoeld? Dat is juist de essentie. Waarom zijn er geen mensen op die pleintjes? Hier in Rotterdam zie ik ze wel heel veel benut worden. Het grappige daaraan is dat er heel veel twintigers zijn en weinig tieners. Hier zijn zelfs beruchte pleintjes waar Wijnaldum, Cabral en andere jongens gescout zijn. Daar zijn competities die duren soms wel tot 2 uur 's nachts. Dat is de enige manier om het te leren. Als de jeugd de sport niet meer gaat beoefenen, over wie moeten ze in de toekomst dan nog zo'n spel maken?

Dit doet niks af aan het artikel, maar Volendam zit niet in Fifa.

15 juli 2011 om 23:03

@ Hulky

haha precies, en de jeugdteams al helemaal niet.

Verder is het idee wel leuk, maar ik vind het niet uitzonderlijk geschreven. Ik vind de laatste paar zinnen ook niet erg sterk. De ouders van de oude stempel die jij hier probeert te portretteren, zouden nooit woorden als ''virtuele speler'' in de mond nemen. Dat is dan weer net even teveel je eigen manier van praten als het ware.

Desalniettemin een origineel idee, en ook wel herkenbaar denk ik voor velen.

4 sterren.

15 juli 2011 om 23:08

De ouders zeggen dat ze in hun tijd zelf voetbalde in plaats van achter een spelcomputer te zitten. Maar stel ze zouden niet zelf voetballen, zouden ze dan wel achter een spelcomputer zitten? Want volgens mij had je in die tijd nog geen consoles. Nu heb je wel allemaal consoles die ook betaalbaar zijn.

15 juli 2011 om 23:17

@t0mt0m18

Klopt jeugdteams zitten niet direct in de Fifa game, maar op de ps3 en Xbox 360 is het in sommige gevallen wel mogelijk om spelers uit de jeugd een contract aan te bieden en zodoende toe te voegen aan de selectie van het eerste elftal. Dat terzijde heb je enigszins gelijk.

Die laatste zinnen waar jij het over had, hadden eigenlijk een soort van final statement moeten worden, maar zoals jij nu al aangeeft had ik dit veel sterker kunnen verwoorden. Door o.a. een type van woordkeuze te gebruiken, wat bijvoorbeeld gezegd zou kunnen worden door personen van die generatie. Toch wilde ik het voor sommige lezers ook enigszins leesbaar houden, omdat ik niet helemaal zeker was of om mijn boodschap begrepen zou worden.

15 juli 2011 om 23:23

Het siert je dat je begrijpt wat ik bedoel, en dat je zelf ook niet helemaal tevreden bent. Het had inderdaad krachtiger gekund, maar je geeft zelf al aan waarom je het zo gedaan hebt.

Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo erg wat er niet te snappen valt aan dit stuk, tenzij je geen game-console hebt natuurlijk! Ik kreeg meteen flashbacks haha.

15 juli 2011 om 23:14

Ik wist op voorhand al dat dit gemeld zou worden, maar ik had een gevoel dat Volendam een goede keuze was als startende club voor dit fictieve hoofdfiguur. Daarom ben ik hiermee doorgegaan. Wellicht had het beter geweest een club als RKC Waalwijk of De Graafschap te kiezen, maar ik wilde gaan voor een club uit de tweede divisie ..

Toch bedankt voor je scherpe opmerking.

15 juli 2011 om 23:16

Ik wil niet heel flauw doen, maar RKC zit ook niet in Fifa 11 . Maar ik snap het als je voor een club uit de tweede divisie wilt gaan. Zo ie zo staat nergens in dit topic dat het om Fifa 11 gaat. Het zou net zo goed een voetbal game kunnen zijn waarin wel de Jupiler League is. Dus zo'n probleem is het niet.

15 juli 2011 om 23:19

Dan ben ik in de war met de versie Fifa 2010.

16 juli 2011 om 13:17

Bij PES 2011 is het wel mogelijk om de jupiler league toe te voegen.

Maar het idee van de CE is wel goed, dus dat het nou Volendam is en die niet in Fifa is geen reden om het minder te vinden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren