Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Ligt weet hoe Ajax er weer bovenop kan komen: ‘Altijd de gouden mix geweest’

Laatste update:

Matthijs de Ligt volgt Ajax nog altijd op de voet, zo laat hij weten in gesprek met Voetbal International. De huidige situatie van de Amsterdammers doet de 24-jarige mandekker van Bayern München pijn. De Ligt, die nog steeds elk duel probeert te kijken, denkt dat Ajax ‘terug moet gaan naar de basis en het eigen DNA’. “Dat is in de geschiedenis altijd de gouden mix geweest voor Ajax.”

De rechtspoot verliet de Amsterdammers in de zomer van 2019 nadat de halve finale van de Champions League werd bereikt en de binnenlandse dubbel werd gepakt. Nu, bijna vijf jaar later, hangt de vlag er heel anders bij in de Johan Cruijff ArenA. De Ligt probeert elke wedstrijd van Ajax te kijken.

“Natuurlijk doet het pijn als je ziet dat het loopt zoals dit seizoen. Tegelijkertijd is het ook voor mij als buitenstaander heel makkelijk om te zeggen: ‘Het ligt hieraan en daaraan.’ Om echt te oordelen moet je er dagelijks rondlopen”, begint de Oranje-international. “Het is duidelijk dat de neerwaartse spiraal van vorig seizoen helaas niet kon worden doorbroken.”

Maurice Steijn en Sven Mislintat begonnen afgelopen zomer met goede moed aan de grote klus in de Johan Cruijff ArenA, maar beiden zaten voor de kerst alweer thuis. Met interim-trainer John van ’t Schip vond Ajax de weg weer omhoog, maar de laatste weken vallen de resultaten opnieuw tegen. Alex Kroes is bovendien sinds twee weken officieel de algemeen directeur van de Amsterdammers.

“Ik hoor gelukkig nu weer positieve geluiden over de nieuwe mensen bij de club”, vervolgt De Ligt. “Ik denk dat Ajax vooral terug moet naar de basis, naar het eigen DNA. Met jeugdspelers die de kans krijgen, met spelers die de club al kennen en trots zijn om voor Ajax te spelen, aangevuld met ervaren spelers die een bijdrage kunnen leveren. Dat is in de geschiedenis altijd de gouden mix geweest van Ajax.”

“Ik weet niet of zoiets in één of twee jaar is te realiseren, maar ik denk wel echt dat dit weer centraal moet komen te staan binnen Ajax. Het is natuurlijk niet fijn om te zien hoe het nu gaat en om de club op de vijfde plaats terug te zien. Hopelijk gaat het snel weer beter met de club. Het kan ook snel gaan, dat sluit ik niet uit.”

De Ligt bereidt zich maandag voor op het oefenduel van het Nederlands elftal met Duitsland van dinsdagavond. De kans is groot dat de ex-Ajacied in de basis start, daar hij maandagavond naast Ronald Koeman plaatsneemt tijdens de voorbeschouwende persconferentie.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tsjonge, wat een originele kijk op de zaak

25 maart 2024 om 15:38

Wel grappig dat de eerste 2 reacties zo zijn omdat dit blijkbaar vrij simpel te bedenken is, maar de Ajax leiding dit al 2 jaar niet aan het uitvoeren is

25 maart 2024 om 15:44

Het is echter wel een beetje het probleem van de Ligt. Toen hij 17 was zei hij dit soort dingen ook en liet het zien hoe vroeg hij volwassen was. Nu, 6 jaar later, zegt hij nog dezelfde dingen. En dat is ook in zijn voetbal te zien, vroeg volwassen, maar niet meer gegroeid.

25 maart 2024 om 15:45

De ervaren spelers die de club al kennen willen misschien niet?
En de jeugd is momenteel, op een enkeling na, niet goed genoeg. Dan moet je toch iets.. 😅

25 maart 2024 om 15:50

Appel1004. Huh? Die zaten er toch nog gewoon, maar werden al vakkundig naar de uitgang gewerkt? Blind, Tadic, Klaassen, allemaal weggesaneerd, en niks qua ervaring voor terug gehaald. .

25 maart 2024 om 15:51

Wat er nu in de jeugd speelt is ook niet goed genoeg. Vos, Banel, Martha? allemaal niet basiswaardig voor Ajax. Hato is een aankoop, Hlynsson idem. Wat blijft er dan nog over kwa talent? Misehouy gaat weg, Unuvar is niet dat talent gebleken wat iedereen ervan dacht. Op dit moment zouden Regeer en Baas niet eens misstaan. Zo ver is het gekomen.

25 maart 2024 om 15:53

Moetnogtanken. Tsja. dat je op je 17e al verstandige dingen zei en volwassen was, en dat nu nog steeds laat blijken met je uitspraken zou juist niet in je nadeel moet spreken volgens mij?

25 maart 2024 om 15:57

@jorisdijk, Hato een aankoop? Die kwam op 12 jarige leeftijd. Hlynsson was ook gratis met 16 gekomen. Zo lang het voor de UEFA telt als eigen jeugd, is het eigen jeugd.

25 maart 2024 om 16:00

De ervaren spelers willen niet haha? Die zijn allemaal weggepest en als je mannen als Ziyech gaat afwijzen, wordt het nooit wat.

25 maart 2024 om 16:12

Op dat moment was het zeker een voordeel. Je denkt dan namelijk: als hij op zo'n leeftijd al hier staat, dan moet hij over 6-7 jaar wel daar staan. In mijn ogen is het enigszins teleurstellend waar de Ligt op dit moment staat.

25 maart 2024 om 16:18

Van den Boomen, die verschrikkelijke Kroaat, Akpom, Forbs en Tahirovic beschikken toch wel over wat ervaring. Kwalitatief helaas onvoldoende, maar dit Ajax is niet zo slecht als menigeen doet voorstellen.

25 maart 2024 om 16:22

Forbs en Tahirovic hadden nog amper wedstijden in het eerste gespeeld, hoe kunnen die nou over ervaring beschikken?

25 maart 2024 om 16:59

Ik zat laatst te denken dat PSV eigenlijk de Ajax filosofie is gaan volgen en dat Ajax meer een soort doorgeslagen PSV koopclub is geworden. De Ligt heeft verder natuurlijk gewoon gelijk en geleidelijk aan zal Ajax natuurlijk wel weer teruggaan naar de basis. Die zullen hun lesje wel geleerd hebben.

25 maart 2024 om 16:24

Ajax moet gewoon zorgenndat oud profs bij Ajax in dienst komen die de hele jeugdopleiding doorlopen hebben en weten wat daar gevraagd word . Zet Ronald de boer als trainer neer ook die weet wat er gevraagd word bij Ajax en zo kom Ajax er weer boven op

25 maart 2024 om 17:06

Geen Ronald maar Frank

Wedstrijdje open deuren intrappen, man man man.

25 maart 2024 om 15:39

Maar hij heeft ongelijk? Blijkbaar is het voor de Ajaxleiding een minder open deur?

25 maart 2024 om 15:47

Nou ja, het is een heel klein stukje makkelijker als er een De Jong, De Ligt, Van de Beek en Onana vanaf de Toekomst het eerste in komen wandelen, dan wanneer je het moet doen met Rensch, Taylor en Hato. Laatste is overigens een leuk, groot talent, maar De Ligt was natuurlijk buitencategorie.

Dus het is nogal makkelijk roeptoeteren dat je jeugdspelers de kans moet geven, als die lichting gewoon heel weinig bijzonders te bieden heeft.

Neemt niet weg dat er op allerlei gebieden gigantisch gefaald is.

25 maart 2024 om 16:00

Ja en het grote talent dat er WEL is, speelt nooit in het eerste.

25 maart 2024 om 16:03

Dit Ajax had gewoon nog een Tadic, Blind, Ziyech en zelfs Klaassen goed kunnen gebruiken en gewoon kunnen hebben en dan had je er al heel anders voor gestaan.

25 maart 2024 om 16:54

Ben het met je eens dat als je bovengenoemde spelers had gehad dat je er misschien anders had voorgestaan. Maar volgens mij zijn er momenteel niet heel veel talenten die je heel makkelijk kan inschuiven in de basis of zie ik dat verkeerd?

Ik ben het in de basis wel eens met De Ligt. Er is echter wel een voorwaarde: de doorstromende jeugd moet wel het talent en niveau hebben om zich te kunnen profileren in Ajax 1. Ik vrees dat de huidige lichting en aankomende lichting net iets te kort komt. "wat doe je dan?" is de vraag.

Maar dat doen ze nu toch al??Hoeveel meer jeugd wil je erin?Ze zijn gewoon te slecht of gaat nog te snel.

25 maart 2024 om 15:40

Heeft het toch over een mix tussen de jeugd van Ajax en ervaren spelers? Wat ze nu al hebben gedaan is vooral veel wilde gokjes aan jeugd aantrekken voor veel te hoge bedragen, en alle ervaring weggesanneerd

daar is ie weer, het "ajax dna"...
ik geloof best dat er talenten rondlopen in de ajax jeugd, bij jong ajax zie ik ze niet. Althans niet spelers waarvan ik denk die kunnen gelijk mee of zijn gelijkwaardig aan wat ze hebben ingekocht.
Zo'n Rensch of Taylor zijn niet eens heel slecht, maar die lopen er ook wel vaak bij alsof ze er geen in hebben. Hato is nog piep jong, heeft goede dingen laten zien maar die moet het ook nog allemaal leren en ervaren. Daarvan kan je niet verwachten dat hij er nu al staat en CL-niveau is. Als dat niveau er uberhaupt ooit komt.

dus ja, leuke teksten van de Ligt, maar vanuit de jeugd zie ik niks bijzonders momenteel, zo'n unuvar dat altijd werd bestempeld als een geweldenaar zit nu bij twente met spaarzame momentjes dat hij mag spelen. Technisch ziet het er leuk uit, maar daar win je geen oorlog mee. En dan heb je een berg van die "net-niet" spelers, die misschien in het huidige ajax wel een meerwaarde hadden maar uiteindelijk zijn dat niet de spelers waar ze naar op zoek zijn (regeer, eiting, ekkelenkamp, baas en noem het maar op). Prima eredivisie spelers overigens.

Open deuren of niet, het wordt hem gevraagd en het is ook het enige juiste antwoord wat je kan geven.

Wat moet je dan zeggen?

Enkel is het probleem momenteel de kwaliteit van de jeugdspelers die eraan komen.

Je kunt toch moeilijk zeggen dat Ajax de eigen jeugd geen kansen heeft gegeven. Hato en in mindere mate Taylor onderscheiden zich regelmatig. Godts, Van Axel Dongen en Vos liepen tegen blessures aan anders hadden ze nu ook 20 wedstrijden gespeeld. Hlynsson had in geen honderd jaar een kans gehad in dat team van De Ligt en laten we niet eens beginnen over Banel, Martha en Gooijer. De enige twee die geen eerlijke kans hebben gehad zijn Fitz-Jim en Misehouy maar die laatste heeft het er ook zelf naar gemaakt.

Open deur of niet: de Ligt heeft wel gelijk. Alleen moet hij er dan wel bij zeggen dat je er met alleen Ajax DNA niet komt. Je hebt ten eerste jeugdige talenten nodig, daarnaast ook ervaren spelers die het team dragen. En tot slot heb je een technische staf nodig die precies begrijpt wat er nodig is en hoe de juiste balans gevonden kan worden. Van deze drie belangrijke componenten is er eigenlijk geen een aanwezig.

Kan iemand, De Ligt of een andere expert, na het intrappen van alle open deuren, ook even uitleggen wat het Ajax-DNA nu precies inhoudt?

25 maart 2024 om 16:24

Het is geen rocket science of zo he. Het is het soort voetbal, de soort spelers en soort trainers waar Ajax grote successen mee heeft behaald

25 maart 2024 om 16:29

Och, het is ook populair om tegen alles en iedereen aan te schoppen die Ajax-DNA in de mond neemt he?

De Ligt zegt het zelf al, maar jij leest niet verder: "met jeugdspelers die de kans krijgen, met spelers die de club al kennen en trots zijn om voor Ajax te spelen, aangevuld met ervaren spelers die een bijdrage kunnen leveren. Dat is in de geschiedenis altijd de gouden mix geweest van Ajax.”

Zo simpel is het, maar het gebeurt niet.

- Jeugspelers krijgen nu de kans inderdaad
- Maar worden niet begeleid door Ajax-iconen in het veld, want die zijn allemaal weggepest of niet terug aangekocht: Blind, Tadic, Klaassen en Ziyech hadden in iedere linie als icoon de cultuur kunnen bewaken
- Volgens Cruijff en de Ajaxfilosofie koop je alleen aan op plekken waar de jeugd het op dat moment niet kan invullen. Nu zijn er spelers aangekocht als Sutalo, Avila, Forbs, Mikautadze, Sosa...noem maar op die niet significant beter zijn dan de eigen jeugd en ook de eigen jeugd niet bij de hand (kunnen) nemen naar een hoger niveau. Dat is vooral momenteel merkbaar bij een Hato, maar ook Vos.

25 maart 2024 om 21:00

@myvision Ik lees artikelen waar ik op reageer altijd volledig en meestal meer dan eens. Mijn commentaar had weinig met ergens tegenaan schoppen te maken, ik heb oprecht nog steeds geen idee wat Ajax-DNA precies inhoudt. Is het aanvallend voetbal, goede techniek, goed positiespel, goede jeugdopleiding, bravoure of een combinatie van dat soort zaken? AZ heeft ook al die kenmerken, buiten bravoure soms. Jeugdspelers die de kans krijgen? Die zijn er niet bij PSV, Feyenoord of zelfs Barcelona? Is positiespel of techniek bij Ajax beter verzorgd dan bij pak hem beet PSV, Manchester City of Porto? En als er al Ajax-DNA bestaat is er dan soms ook zoiets als PSV-DNA, is dat dan gebaseerd op "koopclub" en countervoetbal? Oh wacht, de jeugdspelers van PSV kennen de club natuurlijk niet en zijn ook niet trots voor de club te spelen, nu snap ik het. ;

In het ideale plaatje werkt het zo, maar hoe beter Ajax het doet, hoe vroeger de talenten weggekocht worden, waardoor andere jeugdspelers te vroeg door moeten breken, en de jeugdteams ook weer afgeroomd worden, waardoor die jongens zich niet aan elkaar op kunnen trekken. Ik bedoel, Jurriën Timber is 22 en Gravenberch 21. Van Basten (absolute wereldtop) vertrok bijvoorbeeld op zijn 22e, dat zou vroeg moeten zijn.

Tegelijkertijd, Noa Lang kon niet doorbreken omdat de MVP van de Eredivisie op zijn positie speelde. Dus die zocht geheel terecht zijn heil elders. Dat moment van doorstroming kiezen is erg moeilijk, en je ziet wel dat je de balans zo kwijt bent.

Het gebeurt maar zelden dat je die perfecte mix hebt met eigen jeugd, zodat je ook Europees mee kan doen. Toch is dat voor Nederlandse clubs de enige manier. Je hebt er extreem goede beleidsbepalers voor nodig, en continuïteit, want zo'n topteam ontstaat door langetermijnvisie. PSV en Feyenoord hebben nu goede teams, maar dat Europese Ajax was gewoon buitencategorisch knap in elkaar gezet, zeker als je het hele traject ernaartoe meerekent.

Er komt veel meer bij kijken dan wat mazzel hebben met de jeugdlichting en het aankopen van een paar goede ervaren krachten. Alles valt of staat met een bijna profetische ( Johan Cruijffiaanse ) langetermijnvisie.

25 maart 2024 om 18:20

Ik denk dat het eigenlijk niet eens uitmaakt of Ajax het goed of slecht doet, als het gaat om hoe lang jeugdspelers blijven. Toen Ajax het goed deed, werden er hoge salarissen uitgedeeld. Zou het minder goed gaan en de salarissen lager, dan zouden jongens om het financiele plaatje alsnog snel gaan. Tijden zijn gewoon veranderd.

Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. Echter als het zo gemakkelijk was dan stond iedere club wel aan de top zitten. Het heeft ook met wat geluk te maken, dat er een generatie in je jeugd zit die over het talent van een de Ligt, mazroui, frenkie (niet echt eigen jeugd maar toch) en zo vergeet ik er vast nog wel een paar, en aankopen die meteen raak zijn doormiddel van goede scouting.

Maar jong Ajax staat op dit moment ergens onderin de middenmoot van de KKD, zonder een of meerdere uitspringende talenten, en in de top van de organisatie zijn nog te veel onduidelijkheden om die juiste aankopen te doen die de jeugd eventueel naar een hoger plan tillen.

Allemaal niet vreemd, want na succes jaren komt er onomkeerbaar een keer een terugslag, en die zijn vaak groot. En dit maakt iedere topclub (in kleinere competities) mee. Of het nu PSV, Olympiakos, Basel, Benfica, of noem ze maar op is. Je wordt ieder jaar leeggekocht, en de talenten schieten nou eenmaal niet als bloemen uit de grond.

De ligt heeft gelijk, voor de toekomst daar weer naartoe werken, er een paar jaar van genieten, en waarschijnlijk weer opnieuw beginnen

Nou dan kunnen ze ook de jeugd opnieuw gaan indelen want niet alles wat doorstroom is een succes. Het zal ajax goed om een aantal spelers in de groep en eerste elf van de leeftijden 27 en 33 te hebben die de slagen van de zweep kennen en daadwerkelijk wat toevoegen. Maar telkens een a elftal op te stellen is respectloos naar je supporters. En de beste jeugd is al jaren niet meer in amsterdam

Die mix is er toch?? Met Rensch, Hato, Hlynsson, Taylor, Brobbey en Bergwijn, zijn dit 6 spelers met het beroemde Ajax DNA. Daarachter met v.d. Boomen, Gooijer, Martha, Banel, tel ik nog zo maar vlug even 4 stuks die deels spelen/reserve zijn. Maar het punt is dat van dit hele gezelschap alleen Hato de potentie heeft om topspeler te worden. Let wel: potentie. Dus niet een zekerheid. Wel is zeker dat de vaste basisspelers Rensch, Taylor, Hlynsson, schromelijk te kort komen voor het voldoen aan de kwaliteit waar Ajax om vraagt. Dan heb je het over bijna het hele middenveld - zien we het nu pas?? - en een part van de toch al zwakke defensie. Dus is het helemaal niet onlogisch dat Ajax op dit moment middenmoter is in de Eredivisie. Het is niet alleen de schuld van de spelers die van buitenaf zijn gehaald. Zet die Ajax bril eens af en kijk nuchter naar het hele plaatje. Dus moet het hele elftal op de schop. Niet zo moeilijk toch??

Kan iemand voor mij het Ajax-DNA effe schematisch uittekenen, want dat schijnt toch keer op keer de sleutel te zijn. Raar dat ze dat bij Ajax nog niet hebben gezien eigenlijk!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren