Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De imponerende tiener van Benfica die op de radar van Erik ten Hag staat

Laatste update:

In samenwerking met Goal licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar António Silva, de negentienjarige verdediger die dit seizoen is doorgebroken bij Benfica en getipt wordt om met Portugal mee te gaan naar het WK in Qatar.

De jeugdopleiding van Benfica brengt al tientallen jaren toptalent voort, met recente voorbeelden als Bernardo Silva, João Félix, Rúben Dias, Renato Sanches en João Cancelo. Het won vorig seizoen de prestigieuze UEFA Youth League door Red Bull Salzburg in de finale met maar liefst 6-0 te verslaan. Zoals bij alle clubs met een sterke jeugdopleiding ligt er een uitdaging om het juiste moment te vinden om talenten voor de leeuwen te gooien in een eerste elftal. Hetgeen waar voormalig trainer Jorge Jesus hevig om werd bekritiseerd omdat hij jonge talenten tijdens zijn periode bij Benfica te weinig kansen zou geven.

Silva speelde tot nog toe zestien officiële duels voor de hoofdmacht van Benfica.

Dit seizoen is dat echter veranderd, nu voormalig PSV-trainer Roger Schmidt aan het roer staat en bereid is om jeugdspelers een kans te geven als de situatie zich voordoet. Na een blessuregolf in zijn laatste linie, koos Schmidt er eind augustus tegen Boavista (0-3 winst) voor om de achttienjarige Silva te laten debuteren. Ruim twee maanden later is de tiener niet meer weg te denken uit de basiself van Schmidt, heeft hij zich op Champions League-niveau kunnen meten met de wereldtop én wordt hij in verband gebracht met enkele van de grootste clubs in het mondiale voetbal.

Waar het allemaal begon
Silva's eerste stappen in het voetbal zette hij in zijn geboortestad Viseu. Toen hij elf jaar was en een handvol lokale clubs had bezocht, was het duidelijk dat hij de potentie had om profvoetballer te worden. Silva bezocht meerdere malen de jeugdopleiding van Sporting Portugal en ook FC Porto toonde interesse om hem te contracteren, maar de keuze viel uiteindelijk op Benfica, de club waar hij van jongs af aan fan van was. Er waren niet alleen maar pieken, want Silva kreeg heimwee en moest voor korte tijd terug naar Viseu. Halverwege zijn tienerjaren was hij echter helemaal gesetteld in Lissabon. Op het veld blonk hij uit en kort na zijn zeventiende verjaardag maakte Silva zijn debuut voor de Onder 23 van Benfica. Vorig seizoen speelde de jongeling elke minuut van de wedstrijden in de Youth League en maakte hij een belangrijk doelpunt tijdens de gewonnen achtste finale tegen FC Midtjylland (2-3).

De grote doorbraak
Nadat hij al een paar keer had gespeeld voor het beloftenteam van Benfica in de tweede divisie van het Portugese voetbal, werd verwacht dat Silva het seizoen 2022/23 op dat niveau zou doorbrengen. Maar toen Schmidt voor het treffen met Boavista op 27 augustus slechts één fitte centrale verdediger overhield (Nicolas Otamendi, red), mocht Silva zijn opwachting maken. Een gele kaart in de zevende minuut beloofde niet veel goeds, maar de tiener herstelde zich en zette een sterke prestatie neer.

Hoewel hij de week daarop op de reservebank plaats moest nemen, begon hij sindsdien elke wedstrijd. Silva noteerde in zijn eerste vijftien officiële duels in de hoofdmacht van Benfica zeven keer een clean sheet. “Silva is achttien (inmiddels negentien, red), maar als je hem op het veld ziet, lijkt hij niet zo jong”, zei Schmidt na een van Silva's eerste optredens. “Het was tijdens de voorbereiding al duidelijk dat hij een getalenteerde speler is en dat hij al een professionele speler is die de druk van het spelen voor het eerste elftal van Benfica aankan, en dat heeft hij dit seizoen vaak laten zien.”

In de groepsfase van de Champions League blonk Silva met Benfica uit tegen onder meer Juventus.

Zijn prestaties
Hoewel er in de Portugese Primeira Liga niet veel erkende topspitsen rondlopen, heeft een Champions League-poule met Paris Saint-Germain en Juventus Silva de kans gegeven om zichzelf te meten met enkele wereldsterren. Zeggen dat hij de test heeft doorstaan, zou een understatement zijn. Silva speelde Dusan Vlahovic halverwege september uit de wedstrijd en hield de spits van Juventus in Turijn van scoren af bij een knappe 1-2 zege.

Silva deed dat een paar weken later nog eens dunnetjes over toen hij in het Estadio da Luz geconfronteerd werd met de sterrenvoorhoede van Paris Saint-Germain: Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar. De tiener speelde opnieuw ijzersterk, waarbij hij vooral Mbappé goed in bedwang hield. Bijna wist Silva zijn indrukwekkende optreden ook te bekronen met een doelpunt, maar dat werd hem onthouden door een knappe redding van Gianluigi Donnarumma. Ook in de volgende ontmoetingen met PSG (1-1) en Juventus (4-3 winst) maakte de jonge centrumverdediger indruk. Zo scoorde Mbappé enkel vanaf de strafschopstip en opende Silva de score tegen de ploeg van Massimiliano Allegri door een vrije trap van Enzo Fernández tegen de touwen te koppen.

Sterke eigenschappen
Met zijn 1,88 meter is Silva een fysiek sterke verdediger. Hij wint veel luchtduels, maar zijn sterkste eigenschappen zijn misschien wel het anticiperen wanneer hij moet ingrijpen en het tackelen zelf. Dit seizoen heeft Silva al regelmatig veelbelovende aanvallen weten af te slaan met goed getimede onderscheppingen. De Portugees jeugdinternational is bovendien zeer comfortabel aan de bal. Zijn vermogen om zowel met een korte pass of een lange bal medespelers te vinden, valt in positieve zin op.

De nieuwe Rúben Dias?
Het is misschien een simpele vergelijking, maar er valt zeker wat voor te zeggen dat Silva in de voetsporen van Dias zal treden en Benfica op termijn gaat verlaten om een ster te worden in een van Europa's vijf grootste competities. Silva noemt de centrumverdediger van Manchester City een idool van hem en draagt zelfs eveneens het shirt met rugnummer 66, dat Dias droeg toen hij doorstroomde naar het eerste elftal in het Estadio da Luz.

In Portugal wordt Silva vergeleken met zijn landgenoot Dias

“Ik kijk veel op tegen Ruben Dias," vertelde Silva aan CNN. “Hij begon hier te spelen en kijk wat hij allemaal heeft bereikt bij Manchester City en ook in het verleden bij Benfica."
Dias is al van verre onder de indruk van Silva's prestaties, en volgens berichten in Portugal heeft de ex-Benfica-ster contact opgenomen met de club om een gesigneerd shirt van de tiener aan te vragen. Silva noemde ook Virgil van Dijk (met wie hij eveneens wordt vergeleken) en Antonio Rüdiger als rolmodellen. Vooral vanwege zijn kwaliteiten aan de bal, doet Silva aan deze grote namen denken.

De prestaties van Silva hebben ertoe geleid dat de roep om een verrassende plek in de WK-selectie van Portugal is toegenomen, en velen zien hem inmiddels op de lange termijn als een potentiële partner van Dias om een ijzersterk centrum binnen de nationale ploeg te vormen. “Ik zeg niet dat hij moet worden opgeroepen voor het WK”, zei voormalig Benfica-verdediger en Portugees International Hélder Cristóvão in een recent interview. “Maar wat ik wel wil zeggen, is dat hij, op dit niveau van zijn ontwikkeling en gezien het niveau van zijn prestaties, een reële mogelijkheid is om mee te gaan naar het WK in Qatar.”

Op langere termijn wordt in Portugal al bijna dagelijks gesproken over de toekomst van Silva, nu enkele van de grootste Europese clubs met hem in verband worden gebracht.
Real Madrid zou zijn ontwikkeling nauwlettend in de gaten houden, terwijl Manchester United naar verluidt scouts heeft gestuurd om hem in actie te zien tegen PSG.
De nieuwe vijfjarige overeenkomst die Silva in september ondertekende, bevat een ontsnappingsclausule van honderd miljoen euro, dus hij zal waarschijnlijk niet goedkoop zijn,. Maar als hij zo goed blijft presteren, zou de biedingsoorlog om hem bij Benfica weg te halen wel eens een van de grootste ooit voor een centrale verdediger kunnen worden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Deze man wint echt elk duel. Opbouwen is die zeer sterk in en bezit over veel inzicht. Wanneer hij wat meer gaat groeien in zijn kop kwaliteiten kan die zeker mee bij bijvoorbeeld een PSV. Ajax zal nog even te hoog gegrepen zijn.

7 november 2022 om 14:57

Deze jongen niet mee bij Ajax? Ik mag hopen dat je sarcastisch bent. Is serieus 3 klassen beter dan Bassey (zonder Bassey tekort te doen, hij zit er pas net).

7 november 2022 om 15:02

Dan onderschat je jouw eigen clubje. Misschien als die een seizoen gaat rijpen bij Jong Ajax. Maar bij PSV zal die meteen basis staan hoor. Ajax is gewoon andere koek.

7 november 2022 om 15:05

Onderschatten doe ik juist niet, heb ons juist vaker overschat. Andere koek is het tegenwoordig zeker, is sinds Ajax - Heerenveen niet om aan te gluren. Vorig jaar zat ik zo'n beetje iedere wedstrijd op het puntje van m'n stoeltje in de Arena en met mij vele anderen. Ik kan je garanderen dat dit de laatste tijd niet meer zo is.

7 november 2022 om 15:17

Wordt het voor mij toch tijd om ESPN aan te schaffen, ik loop dus een aantal maanden achter. Dankje wel mede-reaguurder.

8 november 2022 om 10:55

Dit seizoen is Ajax gewoon hetzelfde als PSV. PSV heeft al 2x gewonnen van Ajax. Spelen beide EL en hebben ongeveer even veel punten. PSV won wel van een topploeg (Arsenal) waar Ajax 2x af ging tegen zowel Napoli als Liverpool..

8 november 2022 om 12:28

Lol, gingen er ook af tegen rangers

9 november 2022 om 11:12

Om daarna te winnen tegen de nummer 1 van Engeland. Daar waar Ajax verloor van de nr 8. De Tijden veranderen op dit moment erg snel

7 november 2022 om 15:01

Ah, inderdaad. Speelt bij Benfica in de basis en gaat met Portugal naar het WK. Maar het grote Ajax? Nee! Die hebben al enkele wereldtoppers in Ajax 1.

7 november 2022 om 15:03

Wat je zelf al zegt ja, 'het grote Ajax'. Zijn we het toch eens met elkaar?

7 november 2022 om 15:06

Ik ga er niet verder op in, je bent enkel aan het trollen.

7 november 2022 om 15:11

Ik hoop dat jij in de rest van je leven nog positieve dingen hebt. Want als je het alleen moet doen met je leventje op VZ, ziet het er heel treurig uit voor je hoor knullie

7 november 2022 om 16:25

Mee oneens. Wat heeft deze jongen nou laten zien om op het niveau van PSV mee te kunnen doen? Leuk dat je goed speelt tegen een Porto of PSG maar dat betekent nog niet dat je Michiel Kramer van RKC in toom kunt houden.

7 november 2022 om 18:48

Wat zeg jij nou allemaal hahaha. Deze knul is nu al beter dan welke centrale verdediger die in nl rondloopt muv timber misschien. Absolute wereltopper in spe. Hadden we ook nodig bij pt. Want Pépé kan echt niet meer en daarachter heb je nog ignacio en carmo van porto, maar meer niet hoor.

7 november 2022 om 21:04

Wie gaat er naast Ruben Dias spelen op het WK? Pepe nog, of wordt deze jongen voor de leeuwen gegooid?

7 november 2022 om 21:38

Zal er aan liggen hoe fit Pepe is, Santos is erg gecharmeerd van 'm.

8 november 2022 om 15:54

Je hebt nog wel meer spelers toch? tiago djalo, danilo speelt goed daar op cv en je hebt nog fonte. zelf vind ik djalo ook goed.

8 november 2022 om 22:41

Die fonte moeten op de rollator Danilo is geen cv en sjako is niks. Het is dias en Carmo Ignacio en deze knul. Maar dat durft ons angsthazen trainertje niet. Net als Ronaldo thuislaten durft ie ook niet. Ik hoop ergens dat hij gebleseerd raakt. Niet als mens maar voor Portugal echt 100000000000x beter

9 november 2022 om 12:33

Wat ik van een Portugese vriend begreep gaat Pepe wel mee naar het WK en deze Silva niet?

Benfica en het opleiden van jonge talenten, what's new? Vorige week een artikel gelezen op VZ waarin ze volgens mij op de 2e plaats stonden achter Ajax wat betreft het opleiden van spelers die ooit het eerste elftal van een team halen of iets in die richting.

Ze hebben sowieso een erg goed team, ik ben vooral onder de indruk van het blok vóor de verdediging waar ze met Florentino en Fernandez spelen. Die laatste hebben ze afgelopen zomer uit Argentinie gehaald en past goed in het spel dat Schmidt speelt. Allebei goed aan de bal, Florentino meer als 'stofzuiger' en Fernandez meer als box-to-box. En ook nog vrij gunstig geloot met Brugge, benieuwd hoe ver zet kunnen schoppen.

7 november 2022 om 15:08

Zij verdienen het meest aan transfers, voor Porto.

7 november 2022 om 15:23

Ik vind dat lijstje niet veel zeggen. Voor mij is de jeugdopleidingen van Benfica de beste van Europa.

Dit is trouwens echt een topper in wording. Ik vraag me af of Manchester United met hem aan de haal kan gaan. Ze hebben de afgelopen jaren toch heel veel in aanzien moeten inleveren. Als bijvoorbeeld een Man City of Chelsea aanklopt, wordt het wel heel moeilijk voor United

Gisteren live aan het werk gezien tegen estoril. Dit gaat een wereld verdediger worden. Okay, was maar estoril, maar je ziet aan alles dat hij het gaat redden.

Is het toeval dat Silva gisteravond er twee scoorde tegen Estoril, waarvan een met de hak, na een voorzet met de hak?

Echt bizar hoeveel talent een land met slechts 10 miljoen inwoners (1/6 van Italië bijvoorbeeld) weet te produceren. Zeker de laatste 10 jaar is daar bizar goed werk verricht en als er één land waar we inspiratie zouden moeten opdoen is het niet zozeer Duitsland maar Portugal.

8 november 2022 om 11:00

Denk dat het een paar oorzaken heeft. Zo heb ik het idee dat de top daar meer geld heeft dan de Nederlandse top, daardoor betere en duurdere spelers kan halen en daardoor ook een hoger niveau kan halen. Ook is hun scouting in Zuid-Amerika bizar goed. Zij spreken de taal ook van al die Zuid-Amerikanen en ze hebben een aantrekkelijk klimaat (en ze zullen waarschijnlijk ook meer betalen), waardoor de grote talenten liever naar Portugal gaan dan naar het koude Nederland. We zullen ons echt moeten onderscheiden in dat opzicht. Een transfer als Antony helpt wel een beetje, maar wel alleen als hij zich kan bewijzen in de top. Spelers uit de Portugese top slagen vaak veel eerder in de absolute top dan de Nederlandse speler.

8 november 2022 om 14:03

Wat heeft deze speler te maken met Zuid-Amerika? Komt gewoon uit Portugal, heeft niks te maken met klimaat of wat dan ook. Of kan je opeens beter voetballen met 30 graden dan 20 graden? Portugal meer dan 7 miljoen minder inwoners dan Nederland maar veel betere voetballers, dat is toch wel opmerkelijk.

8 november 2022 om 15:56

Heeft met de zelfde taal te maken en volgens mij ook vergunningen

8 november 2022 om 16:39

Deze speler heeft niet direct iets met Zuid-Amerika te maken, maar zeker wel indirect. De Zuid-Amerikaanse talenten die in de Portugese competitie rondlopen stuwen het niveau een stuk meer omhoog dan de talenten die in onze competitie rondlopen. Als het niveau hoger is van je eerste elftal en van je competitie, dan worden je talenten ook beter + het wordt sneller duidelijk wanneer een talent er niet klaar voor is of niet goed genoeg is.

Denk ook dat we veel kunnen leren van Portugal als het gewoon gaat om het ontwikkelen van jonge spelers en ze klaarstomen voor de top. Daarin lopen ze veel meer voor.

8 november 2022 om 18:38

Dus volgens jou worden jeugdspelers beter omdat het niveau van het eerste elftal hoger ligt? Waarom is het Engelse team dan niet overladen met wereldtoppers en is het Franse team dat wel?

Ik kan perfect geloven dat het makkelijker is voor een getalenteerde speler een goede ontwikkeling door te maken in een beter elftal, maar het wordt ook moeilijk er door te breken.

8 november 2022 om 21:01

Het heeft meer te maken met het feit dat je in Portugal geen of in mindere mate een generatie X, Y en Z hebt. Het zijn, met uitzondering van João Felix, allemaal jongens die keihard hebben moeten strijden om iets te bereiken. Dan komt naast talent ook een krijgersmentaliteit boven drijven. Dat zie je duidelijk bij bijvoorbeeld Renato Sanches en meer recentelijk bij Rafael Leão; mooie reportage over hem laatst voordat de CL-wedstrijd van AC Milan begon. Om over de achtergrond van Ronaldo nog maar te zwijgen. Talent is niet genoeg om te slagen. Winnaarsmentaliteit is minstens zo belangrijk. En dat leer je in Portugese voorsteden. Tel daar de super goed georganiseerde voetbalscholen van Benfica en Sporting bij op en je hebt een gouden combinatie.

I like him. Clear eh. ETH waarschijnlijk

Ik weet niet of Pepe nog actief is voor Portugal, maar zou anders een goed duo kunnen vormen met Ruben Dias de komende jaren. Ziet er sowieso wel rooskleurig uit voor Portugal qua talenten. Zou alleen graag een coach met een andere visie willen zien.

8 november 2022 om 11:09



Pepe is nog steeds actief en basisspeler, weet niet van ophouden hahaha. 39 jaar, bijna 40!

9 november 2022 om 12:31

Sterker nog: Pepe gaat ten koste van deze Silva mee naar het Wk...

Als ten Hag de tijd krijgt kan hij er ook daar een mooi team van maken. Maar er word vaak alleen gereageerd op de korte termijn. Dus niet presteren is er uit. Het is toch de tijd die je nodig hebt om er het beste uit te halen. En dat krijgt geen een coach bij Manu.

Hele goede speler dit. Heb hem in de Champions League zien spelen, maar ook hier en daar toevallig wat wedstrijden bekeken van Benfica in de Portugese competitie en daar vond ik hem iedere keer zeer goed spelen. Speelt alsof hij al jaren in het eerste elftal speelt, maar doet dat pas sinds dit seizoen en heeft zich eigenlijk uit het niets en geruisloos in de basis gespeeld.

Zal vast wel het volgende pareltje zijn wat Benfica voor tientallen miljoenen zal verkopen. Waar Benfica (net als Porto) jarenlang pareltjes uit Zuid-Amerika wisten binnen te halen en door te verkopen voor hele hoge bedragen (ging dan weliswaar een deel van de transfersom naar investeringsmaatschappijen, doordat altijd een x aantal procent werd verkocht aan hun), hebben ze nu ook een hele goede jeugdopleiding sinds het verboden is om investeringsmaatschappijen in te schakelen.

Halen nu nog geregeld parels uit Zuid-Amerika, zoals Fernández. Maar niet meer zoveel als jaren terug, maar hebben dus gelukkig ook een hele goede jeugdopleiding. Biedt voor Ajax, PSV en Feyenoord nu gelukkig ook meer kansen om daar geregeld spelers vandaan te halen (o.a. Davinson Sánchez, Neres, Tagliafico, Antony, Martinez, Álvarez (uit Mexico), Lozano (uit Mexico), Senesi, Sinisterra, Giménez, etc.).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren