Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De hoop van Zuid-Afrika

Laatste update:

Terwijl het geschreeuw de akelige minuten van stilte deed verbreken, voelde hij hoe er bij elke schreeuw een rilling over zijn lichaam liep. Zou hetzelfde lot voor hem gelden? Zal hij straks ook vergaan van de pijn? De kamer waar hij in zat was donker, en het had een klein raampje met tralies waar dunne lichtstralen doorheen vielen. De vloer was net als de muur van steen en er hing een kleine lamp aan het plafond. Er stond een tafel in het midden met twee stoelen aan weerszijden. Er was er maar één, een ijzeren. Onder het stof haalde hij gespannen adem en hoorde hij hoe voetstappen in een flink tempo dichterbij kwamen. Zijn handen trilden. Hij veegde met zijn mouw het zweet van zijn voorhoofd af. De deur ging langzaam, met veel gekraak en gepiep, open. Een man deed het licht aan.

Toen hij samen met zijn vriend werd opgepakt, werd hij een week opgesloten in deze kamer. Hij is geslagen, uitgescholden en vernederd. Waarom? Omdat hij als kleurling aan het voetballen was in een gebied dat slechts voor blanke mensen was bedoeld. Tijdens zijn vrijlating heeft hij nooit meer iets vernomen van zijn vriend. De pijn zit nog altijd diep. De tranen lopen nog iedere nacht over zijn wangen wanneer hij terugdenkt aan die verschrikkelijke tijd. Toch is er nog hoop, hoop op een betere toekomst.

We zijn in Afrika, in Zuid-Afrika om precies te zijn. Eenmaal aangekomen in Johannesburg gaan we door naar wat voor mij, historisch gezien, één van de mooiste steden in de wereld is. Soweto, wat ook wel een afkorting is van South Western Townships.

De zon schijnt fel aan de blauwe hemel, de wind waait zachtjes en er is muziek op de achtergrond te horen. De straten liggen vol met stenen en afval. Mensen sjokken langs de weg. Zwervers zitten in de schaduw en rammelen met hun blikje voor wat kleingeld. Kinderen lopen rond om te zoeken naar kapotte spullen, om het later te gebruiken als speelgoed. Toch hoor je gelach. Verderop is een veldje waar een paar tieners een partijtje voetbal spelen. Ondanks de slechte omstandigheden hebben ze veel plezier met elkaar. Het is moeilijk om hiervandaan te ontsnappen. De sporen van het apartheidsregime in Zuid-Afrika zijn nog duidelijk herkenbaar. Voor mij zijn er meer helden dan alleen Nelson Mandela en Desmond Tutu. Deze twee heren hebben zich fantastisch ingezet voor de rechten van de mens, maar voor mij is er nog een held, nog een persoon die een voorbeeld is voor vele anderen.

Van zijn moeder moest hij op de grond televisie kijken omdat zij bang was dat hij zou worden neergeschoten. Hij heeft een vriend verloren en is al zelf neergeschoten, dat allemaal vanwege zijn kleur. Maar dit kon hem niet tegenhouden zijn droom waar te maken. Vastberaden dat hij was, zou hij wegkomen en zijn familie een beter leven geven. Hij besloot te gaan voetballen, en hij was tot ieders verbazing een groot talent. Onder leiding van Leo van Veen, een Nederlandse coach die destijds de begeleider van hem was, begon hij zich ontzettend goed te ontwikkelen. Waar hij eerst nog het publiek probeerde te vermaken, leerde hij ook om voor het team te spelen. Het begon zijn vruchten af te werpen, want zijn talent en harde werken waren niet onopgemerkt gebleven. Toen hij achttien jaar was, werd hij overgebracht naar AFC Ajax en kreeg hij voor langere tijd een contract aangeboden. Vanaf dat moment begon zijn bekendheid te groeien. Al snel wist iedereen zijn naam en waren wij. jongens uit de buurt, apetrots op zijn prestaties.

Nu hij bij Ajax speelde en ook een van de absolute uitblinkers was, kon de uitnodiging om voor zijn land te spelen niet lang uitblijven. Nu kon zijn leven niet meer stuk, hij speelde bij Ajax als publiekslieveling, hij werd in zijn land gezien als een held en hij kon zijn familie een beter leven geven. Toen hij voor het eerst de uitnodiging zag, heeft hij gehuild vanwege blijdschap. Nog nooit was hij zo vol van vreugde geweest. Hij keek op en zei: ‘’Dit is voor jou mijn vriend, dit is speciaal voor jou…‘’

Door zijn prestatie is het mij ook gelukt om weg te komen uit Soweto. Natuurlijk had ik van hem gehoord en het enige wat ik dacht was: waarom niet? Hij heeft bewezen dat hij het kan, dat het met hard werken mogelijk is een leven te leiden zoals je dat graag zou willen. Door hem wilde ik ook voetballen en door het voetballen kreeg ik zelf ook een contract aangeboden van diezelfde club. Toen ik het hoorde, was ik niet trots, was ik niet opgetogen. Nee, ik was dankbaar. Dankbaar voor hem, omdat hij mijn inspiratie was. Vandaag de dag nog, weten wij zijn naam. Vandaag de dag nog, is heel Zuid-Afrika hem dankbaar voor zijn prestaties. Hij heeft laten zien dat het niet stopt bij Mandela of Tutu. Hij heeft laten zien, dat dit pas het begin is. Het begin van het einde van een sprookje.

Steven Pienaar is voor mij één van de grootste helden uit Zuid-Afrika. Hij is een voorbeeld waar heel Zuid-Afrika hoop van heeft, met name Soweto. Het leven daar is hard en moeilijk, maar hij heeft het gehaald. En door zijn verhaal, kracht, moed en wil, heb ik het ook gehaald. En ik hoop dat op een dag heel Soweto, heel Zuid-Afrika eenzelfde verhaal zal hebben.

Pienaar, dank je wel.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wow! Een van de mooiste stukken die ik ooit heb gelezen. Echt waar het raakte mij en ik denk echt dat er door Afrikaanse voetballers (over het hele continent) meer hoop is voor een betere toekomst bij alle inwoners. Petje af voor dit stuk!

What a story ... !

Props man, wat heb er van genoten zeg, damn. Echt een geweldige stuk. De manier waarop je het ook verteld maakt deze CE een 5+ waardig!

* * * * *+

10 januari 2012 om 02:34

Wij zijn het eens;

Jammer dat ik geen 10 sterren kan geven aan jou G.zola!

* * * * * * * * * *

10 januari 2012 om 11:03

Allebei bedankt. Fijn om te zien dat de boodschap zo goed overkomt! Is al een tijd geleden dat ik een CE heb geschreven, dat het zo goed word ontvangen is voor mij echt geweldig!

11 januari 2012 om 14:01

Je bent gewoon geweldig heerlijk om te lezen 't trekt me dr echt in.

Five BIG Stars.!

Moooi stuk je neemt me echt mee niet te beschrijven hoe mooi dit stuk is.

10 januari 2012 om 14:50

Ontzettend bedankt!

Erg mooi stuk over Steven Piennaar. Je verdient natuurlijk de volle vijf sterren. Het is een geweldig stuk, en grammaticaal veel beter dan de eerste versie. Goede corrector gehad neem ik aan?

10 januari 2012 om 11:17

Hahaha ja ik vraag mij echt af wie zijn geweest!

Dank !

10 januari 2012 om 14:31

Wie waren die gasten dan ?

Erg goed stuk bro. Het raakt je en ik heb niet vaak dat ik kippenvel krijg bij een CE, maar bij sommige momenten had ik zeker kippenvel. Vooral bij deze zin: ’dit is voor jou mijn vriend, dit is speciaal voor jou…‘’

Heerlijk stuk en 5 sterren natuurlijk .

10 januari 2012 om 14:45

Ja iets met P en J maar mijn herinneringen zijn vaag....

thanks!

11 januari 2012 om 19:35

Fenomenale corrector, ik las zelfs iemand die het grammaticaal perfect vond, dat was de eerste versie niet kan ik je vertellen. Hé, hoe weet ik dat?

Mooi verhaal hoor. Wel vind ik het jammer dat de derde alinea zo kort is, dat detoneert een beetje, maar vooral mis ik daar waarom je Soweto historisch zo'n mooie stad vindt? Je had er ruimte voor, want je stuk telde maar 918 woorden. ; Verder verdien je gewoon 5 sterren, je schrijfstijl is prima, grammaticaal is het uitstekend (ook al komt dat niet helemaal door jezelf ;) en het verhaal heeft ook echt inhoud.

11 januari 2012 om 20:03

Laat ik voorop stellen dat ik he een geweldig stuk vind. Zeer meeslepend geschreven met een mooi onderwerp. Je bouwt het verhaal goed uit en er zit een mooie climax in. De "ik" persoon in het verhaal, ben jij dat echt?

Dan wil ik ook nog graag even reageren op bovenstaande heren die zo overtuigd zijn van de grammaticale kwaliteit van het stuk. Volgens mij hebben heren correctors hier en daar toch echt wat steekjes laten vallen ; De volgende voorbeelden:

"tijdens zijn vrijlating heeft hij nooit meer iets vernomen van zijn vriend" -- alleen tijdens zijn vrijlating? Toch echt een korte momentopname...

"hij besloot te gaan voetballen, en " -- nooit "en" na een komma!

"nu hij bij Ajax speelde en ook een van de absolute uitblinkers was" -- nu hij was??? Hier ga je een beetje de mist in met de tijd waarin je schrijft. Gebeurt ook wel vaker.

Zo kon ik nog wel meer dingen vinden, maar was niet echt iets waar ik mij aan stoorde. Wel aan bovenstaande reacties dat het grammaticaal perfect zou zijn ;
Ik vind overigens ook dat je wel wat ver gaat om Steven Pienaar te vergeijken met Nelson Mandela. Met het zinnetje "maar er is voor mij nog een held" plaats je hem bijna op hetzelfde voetstuk als Mandela. Zie jij dit echt zo?? Natuurlijk: Pienaar is een geweldig voorbeeld hoe iemand zich aan die misère daar kan ontworstelen en hij staat misschien iets dichter bij de bevolking dan Mandela. Maar een evengrote held??

"hij keek op en zei: "dit is voor jou mijn vriend, speciaal voor jou". Meesterlijke zin. Kers op de taart. Absoluut 5 sterren!

11 januari 2012 om 20:08

Haha, het is ook een beetje om te dollen he, wij doen ook maar ons best. ;

En volgens mij mag je wel heus ''en'' na een komma doen. Tenminste, ik zie het vaak in columns, die ook niet perfect hoeven te zijn. Misschien heb je gelijk hoor, ik zie dat gewoon vaak in andere columns.

en Psv_lyon, vertel wat hoe jij dat allemaal weet!

11 januari 2012 om 20:29

@tjibbo

Het hele verhaal berust op waarheid. Dus de ik in het verhaal is ook de echte ik. Pienaar zet ik natuurlijk niet direct naast Mandela. Maar ik bedoel te zeggen dat Pienaar voor mij wel een hele grote held is voor mij omdat sinds de bevrijding van de apartheid het natuurlijk niet direct over was. Ja op papier maar er gaan generaties overheen om echt het definitief niet meer te zien.

Pienaar heeft in mijn ogen een hele grote stap gemaakt in de goede richting om te laten zien dat het wel mogelijk is. De mensen daar zijn moedeloos en hebben echt helemaal niks om voor te leven. Als je dan ziet dat Pienaar het haalt, vind ik dat echt geweldig. Want door zijn verhaal heb ik ook doorgezet.

Dus het is voor die kinderen niet helemaal hopeloos. Mandela is voor mij absoluut nummer 1 Desmond Tutu nummer 2 en zo nog een aantal leden. Maar Pienaar staat zeker in mijn lijstje van top 10. Omdat hij zoveel heeft gebracht aan zijn land. Het is niet zeg maar zomaar een voetballer van de arme straten. Tenminste niet voor mij. Wellicht dat ik hem meer credits geef dan ieder ander omdat hij mijn inspiratie was om er weg te komen.

Bedankt voor de sterren en complimenten en kritiek haha!

11 januari 2012 om 20:38

Tjibbo, dat bedoelde ik ook niet serieus. Ik zei zelf ook niet dat het grammaticaal perfect was, ik las in een reactie hieronder dat iemand dat vond. Verder heb je, behalve je tweede punt (en mag je wel voor een komma zetten, google maar op 'en komma' ), gelijk over de fouten, hoewel ze niet echt grammaticaal zijn maar meer betrekking hebben op woordbetekenissen.

Nog over de op één na laatste zin van de CE: Zola, wat bedoel je daar eigenlijk precies mee, dat je hoopt dat heel Zuid-afrika hetzelfde verhaal zal hebben? Dat je hoopt dat iedere Zuid-afrikaan er wegkomt?

Edit: laat maar, hieronder beantwoord je die vraag eigenlijk al in je reactie op Tjibbo.

11 januari 2012 om 20:39

Dat jij zelf daadwerkelijk Zuid-afrikaan bent maakt het verhaal voor mij des te mooier!
Gelukkig zet jij Mandela ook nog op een wat hoger niveau
Maar je zegt nu ook dat Pienaar een zeer getalenteerde voetballer is. In dat opzicht kan het denk ik ook een verkeerd voorbeeld zijn voor de mensen in Zuid-afrika. Hij heeft aangetoond over buitengewone geesteskracht te beschikken, maar hij heeft daarbij ook zijn talenten mee! Dit zal lang niet iedere Zuid-afrikaan hebben dus kan dit misschien ook frustrerend werken??

Bij jou heeft het duidelijk wel gewerkt. Ik vind het echt knap dat je je aan een dergelijke situatie hebt weten te ontworstelen. Was dat maar meer mensen gegeven...

11 januari 2012 om 20:41

Ja, grammaticale fouten... Taalfouten misschien beter?? ; Voor wat betreft de komma hebben jij/jullie gelijk (wat een gezeik trouwens ). Moet toch mn taalkennis maar ff wat bijspijkeren!!

11 januari 2012 om 20:49

Haha :P Bedankt

Haha ja dat sowieso. Madiba is voor mij een levende god! Zijn status is niet uit te drukken in woorden...

Uiteraard is Pienaar een getalenteerde voetballer. Maar ik denk dat je het dieper moet zoeken. Het is namelijk niet zozeer dat iedereen dan maar perse moet voetballen maar het is voor mij een voorbeeld dat je gewoon je droom moet najagen. Natuurlijk is in het voetbal talent altijd handig maar als je een droom hebt moet je die verwezenlijken.

Er zijn ontzettend veel mensen die doctor willen worden, of leraar. Of die de huizenbouw willen beginnen bij de townships maar door gebrek aan geld (corrupte regering) blijft educatie uit. Daardoor blijven ze daar hangen.

Dus het is een soort van circkel. Zeker nu het ANC zwaar verkloot is. Maar nu ga ik teveel op de inhoud in haha. Mocht je ooit interesse hebben over mijn visie op Zuid-afrika vraag je het maar

Bedankt voor complimenten. Ja inderdaad maar goed komt goed. Ik heb plannen terug te gaan en het groot aan te pakken om ze te helpen! Je hoort nog van mij In het nieuws en wellicht op VZ haha!

prachtig met gevoel geschreven
5*

10 januari 2012 om 11:09

Dank u wel!

Leuk, om eens een andere kant van het voetbal te zien. Originele en goede onderwerpskeuze. Goede voetballer ook trouwens, die Pienaar.

10 januari 2012 om 11:44

Ik waardeer elk compliment en helemaal van u. Dank u wel !

Het is een mooi stukje idd maar precies hetzelfde heb ik een aantal gelezen in de "voetbal International".
Het stukje dat gaat over het feit dat hij op de grond moest zitten stond letterlijk in het weekblad.
Alleen de laatste drie alinea's komen mij niet bekend voor.

10 januari 2012 om 10:57

Het feit dat hij op de grond moest zitten is helaas een feit wat bijna ieder jongetje je zal kunnen vertellen. Nog steeds doen mensen dat, ze hebben tralies voor hun ramen en komen voor de schemering begint naar binnen.

Het is een feit wat ik al wist simpel omdat 1 ik zijn verhaal ken en 2 ik hetzelfde verhaal heb 3 net als alle andere jongens daar (helaas).

Maar ontzettend bedankt voor het compliment!

11 januari 2012 om 12:27

Je leest mijn reactie niet goed.

Ik heb het niet over feiten of e.d. Ik zeg alleen dat dit stuk verschrikkelijk overeenkomt met het stuk wat een aantal jaar terug in de VI stond. De dingen jij in dit stuk schrijft over mishandeling op basis van het speelveld waar ''alleen''blanken mochten spelen zijn, letterlijk aan bod gekomen.

Ik zou dit stuk net zo goed geschreven kunnen hebben omdat het in Nederland verspreidt is. Mensen die het toentertijd niet gelezen hebben vinden het wellicht een heel mooi stuk.

Voor mij persoonlijk komt het over als plagiaat of uitgekauwde kost, puur omdat ik dit hele verhaal al eerder in een weekblad gelezen heb. Het is volgens mij ook nog eens op t.v. geweest maar zeker weten doe ik dat niet.

Mijn mening doet niet af aan de trieste situatie daar.

Edit: Ik heb nog even voor je opgezocht.
Er is in Oktober 2003 een documentaire gemaakt over Steven Pienaar. De documentaire heet: ''escape from Westbury''.

Mischien dat je nu beter snapt wat ik bedoel met mijn reactie en misschien vind jijzelf het fijn om te bekijken wanwege jou achtergrond.

Gr.

11 januari 2012 om 13:00

Ik heb echt niets gekopieerd of geplakt. Het kan misschien zo overkomen maar ik heb dit verhaal zelf geschreven en heb een enkele keer op wikipedia gekeken om zeker te zijn van de data.

Ik begrijp wat je bedoelt maar ik heb dit zelf geschreven...

Waardeer ik zeer maar ik heb die documentaire natuurlijk al tig keer gezien(a) Maar vind ontzettend attent van je!

Mooie CE man! Ik dacht eerst op het begin dat het over Parez ging, haha
Maar ik beschouw een CE als een column en dus hoeft het niet altijd informatie te geven, je kan er ook de bedoeling mee hebben dat het de lezer amuseert, en nu is dat het geval. Het heeft mij geamuseerd en ik ben er vrij snel doorheen gegaan, terwijl het een vrij lang stuk is. Daarom 5 sterren!

Edit: Ho, verkeerde Clubexpert! Haha Excuses

Edit 2: Ik heb hem toch maar besloten te lezen en je krijgt van mij vijf sterren, mooie CE en erg interessant om te lezen hoe het leven van zo''n jongen dus is verlopen, wat er achter zo iemand zit. Dan zit je toch met een heel ander gevoel naar Tottenham-everton te kijken als Pienaar invalt.

10 januari 2012 om 18:17

Wie is Parez dan?

12 januari 2012 om 20:16

Haha!

Prachtig stuk! Echt erg om te zien hoe je als kleurling daar zo wordt behandeld! Je schrijft goed en legt er echt je eigen gevoel in wat het een heel boeiend stuk maakt.

Pienaar is absoluut een zeer goede voetballer, jammer dat hij bij the Spurs op de bank zit! Er is daar gewoon te veel concurrentie en hij heeft pech gehad met die blessures in het begin!

Je krijgt van mij 5 sterren als ik weer thuis ben, want via mijn telefoon lukt het niet!

10 januari 2012 om 11:36

Dank! En ja helaas wel, verdient hij niet. Vind het echt jammer dat hij bij Everton is weggegaan. Ik hoop dat hij terug kan gaan. Was toch wel 1 van de beste spelers daar.

11 januari 2012 om 14:22

ja ik hoop ook dat hij naar een andere club verhuist! Newcastle United zou hem ook niet misstaan denk ik.

Ik heb een gemengd gevoel bij deze CE ik vind de opbouw en onderwerp keuze boeiend , daarover niets dan lof.
Maar ik vind de uitwerking op bepaalde punten toch wat matig.
De eerste alinea prima ,de overgang naar de tweede matig , ik bedoel dat het verhaaltechnisch niet vloeiend gaat.
De derde alinea leg je goed uit waarom Soweto zo heet , maar verzuim je om te vertellen waarom jij dat een van de mooiste steden ter wereld vindt.

Het stukje over op de grond zitten om niet neergeschoten te worden prima , maar de oorzaak blijft onbelicht ik bedoel alleen zijn kleur zal nooit de gehele reden zijn om beschoten te worden.
Als dat zo was geweest hadden de blanken dag in dag uit om zich heen moeten schieten.
In die periode werden zwarten die geen Anc-lid wilden worden door hun eigen kleurgenoten vaak op geweldadige wijze gedwongen , in Soweto was dat een van de belangrijkste redenen dat jonge mannen beschoten werden.
Waarmee ik overigens de apartheid niet goed wil praten. Maar het ANC had naast de meer vredeliefende personen als Tutu en Madela ook hardliners die een flinke portie geweld niet schuwden. De huidige president Zuma en de ex-vrouw van Mandela Winny bijvoorbeeld waren redelijk berucht .
Ik kan me van Winny en haar aanhang nog herinneren dat ze mensen die haar niet zinden brande autobanden om de nek legden , met vreselijke brandwonden en vaak de dood tot gevolg.
Kortom het onderwerp is goed , de uitwerking vond ik zelf iets minder goed.

10 januari 2012 om 11:29

De kleur is juist de reden dat het apartheidsregime in Zuid Afrika is gekomen. Dat blanke het niet altijd deden destijds had meer te maken met de politieke druk van buitenaf. De voetbalbond van Zuid Afrika werd ook buitengesloten, commentaar werd geleverd.

Dus het ligt wel dat dieper maar het is moeilijk om dat in een CE van 1000 woorden allemaal uit te leggen. Als ik de vrijheid heb om dat te doen had ik je waarschijnlijk een boek gegeven!

En je hebt gelijk dat er ook geweldadige vrijheidstrijders waren maar! Mandela en Tutu hebben zich altijd hiervan gedistantieerd. Zij hebben altijd gezegd dat protesten zonder slachtoffers prioriteit was. Dus ze konden begrip opbrengen maar ze stonden niet achter de daden.

Ik praat niet goed wat Winny en Zuma hebben gedaan maar ik begrijp ook je feedback. Ik zal het meenemen! Bedankt !

10 januari 2012 om 11:58

Laat ik voor opstellen dat mijn opmerkingen puur opbouwend bedoeld zijn.
Ik heb dankzij familiebanden met Zuid-afrika een meer dan gemiddelde belangstelling voor het land , zijn cultuur en zijn geschiedenis.
Vandaar dat ik wat dieper op de inhoud van je Ce inging dan ik normaal zou doen.
Trouwens een weetje , het geweldloze imago van Mandela die ik overigens enorm bewonder is ook niet gebaseerd op zijn jonge jaren. Maar voor hem geldt dat de wijsheid met de jaren is gekomen.
Voor mij hoort de man wel in een heel klein rijtje van echte groten thuis zoals Gandhi , Florence Nightingale en Moeder Teresa.

10 januari 2012 om 12:11

Ja is logisch natuurlijk. Ik ben er zelf geboren dus ik kan je gevoel bij zo'n CE dan ook volledig plaatsen. Alleen ja die limiet van 1000 woorden zorgt ervoor dat ik niet echt dieper op de inhoud kon ingaan.

Ik had bijvoorbeeld willen beschrijven hoe hij dan mishandeld werd, hoe je werd aangesproken en hoe je dan daarop moest reageren (kleurlingen moesten hun meerdere aanspreken met baas). Maar ik snap het wel.

En ik weet dat Mandela in zijn jeugd niet gelijk geweldloos is (Ik kom uit Afrika he) maar daar gaat het mij niet echt om. Tegenover wat hem is aangedaan evenals zijn landgenoten is het voor mij nog steeds onbegrijpelijk hoe iemand zo makkelijk kan vergeven en samen ook nog aan de toekomst wilt bouwen.

Zoals je zegt hij hoort er zeker thuis! Je vergeet wel nog iemand Namelijk Václav Havel van Tsjechië. Hoort er ook zeker thuis

11 januari 2012 om 12:02

Andrej Sacharov Sovjet Unie , Aung San Suu Kyi Birma en dan zullen we er nog wel een paar te kort doen , maar we zitten op een lijn.

Wereld CE 1 van de beste die ik hier gelezen heb! Je kan dus wel raden hoeveel sterren :D

10 januari 2012 om 12:12

Rarara Haha nee grapje Dank u wel!

10 januari 2012 om 12:57

Sorry klikte per ongeluk 5 aan moesten er natuurlijk 2 zijn he

Echt ik ben sprakeloos, ik hou van Ce's waarin veel emotie zit, dit is er zeker één! Geweldig gedaan.. heb geen enkele kritiek voor je, sorry!

10 januari 2012 om 14:46

Bedankt!

Mooie stuk ben blij dat er tenminste een CE is gepubliceerd over Afrika. Kan niks anders geven dan 5 sterren.

10 januari 2012 om 14:47

Er komt nog 1 ivm afgelopen Wk dank u wel!

Mooi stuk! Heel goed geschreven en mooie inhoud.

10 januari 2012 om 14:48

dank u wel! stel het zeer op prijs

Prachtig stuk over Pienaar, hoop en Afrika. Het verhaal is prachtig. Er zit een boodschap in, er zit emotie in en ook een stukje over jezelf wat het stuk nog interessanter maakt om te lezen. Grammaticaal is het stuk ook perfect. Tijdens het lezen was er één enkel stukje dat ik niet zo goed vond als de rest, na nog eens lezen kon ik dat stukje niet eens meer vinden. Perfect stukje.

5 Sterren van een mede-afrikaan!

10 januari 2012 om 16:05

Welke alinea was dat als ik vragen mag ? Kan ik de volgende keer rekening meehouden!

bedankt voor de complimenten

10 januari 2012 om 21:04

Het was een lange weg, maar dan is het uiteindelijk toch grammaticaal perfect geworden. ;

Volgens mij klopt het wel, een P of een J. Hun aliassen begonnen volgens mij met een L en een M, kan dat?

Prachtig stuk ! Jammer dat Pienaar zo weinig speelt bij Tottenham. Het is gewoon een goede voetballer. Triest trouwens dat het er zo aan toe moet gaan. Echt ziek dat jij ook zoiets hebt meegemaakt. Vreselijk! Zo'n soort verhaal ken ik ook/ Een speler uit Noord-korea , die nu speelt in de Japanse J-league, had ook zoiets. Zijn familie wou vluchten uit Noord-korea. Hij was de enige die het overleefde, zijn familie werd neergeschoten. Toen was hij nog jong. Hij is uiteindelijk opgevangen door een Zuid-koreaans gezin en gescout door een Japanse club. Vegalta Sendai, waar hij nu erg goed speelt. Ik heb echt respect voor dit soort mensen!
Maar is het echt zo dat jij in de jeugd van Ajax speelt!?

Ps:
Natuurlijk krijg je die 5 sterren van mij!

10 januari 2012 om 16:09

Ik heb in de jeugd van Ajax gespeeld. Ben toen verhuurd aan Utrecht en Twente. Maar na een knieblessure moest ik helaas afhaken. Ben ontzettend blij met de blessure want ik ben erachter gekomen dat ik absoluut geen profcarrière ambieer!

Bedankt!

10 januari 2012 om 16:16

Daar heb je de mentaliteit niet voor he . Luie ass dat je bent, hahaha . Wel zonde hoor van die blessure.

10 januari 2012 om 16:33

Hahaha nou ik denk dat het niet aan mijn mentaliteit ligt haha. Ik denk eerder aan mijn gedrag Tenminste ik vind dat ik het nog netjes heb gehouden na al die verhalen aan je hahahaha

10 januari 2012 om 16:46

Nou nou, hahaha. Die verhalen zijn brilant man .

10 januari 2012 om 17:36

Kan je ook! Heb je bewezen in je eigen Ce's

dank u wel!

Inderdaad zoals de meesten al zeggen een prachtig stuk tekst.
Ben zelf ook heel begaan met Zuid-afrika, omdat ik er nu al 6 keer op vakantie ben geweest en zo ongeveer heel het land heb doorkruist.
Ik vind Zuid-afrika het mooiste land ter wereld. Ook is de bevolking echt geweldig, terwijl Zuid-afrika bekend staat op veel criminaliteit heb ik. Het is maar net hoe je met de mensen omgaat. Geweldig land ik zou zo voor de 7e keer naar Zuid-afrika gaan.

10 januari 2012 om 18:21

Indeed! Geweldig land. Helaas word de criminaliteit in stand gehouden door de corruptie binnen de regering en geen oplossing tot nu toe voor de townships.

Bedankt voor de sterren en complimenten!

10 januari 2012 om 18:22

Hahaha dank u!

Mooi stuk over Pienaar. Jammer dat hij wegrot op de bank bij Tottenham. Bij Everton was hij altijd een van de smaakmakers.

* * * * *

10 januari 2012 om 18:25

Inderdaad vind ik ook zonde. Hij had mijn inziens niet moeten weggaan bij Everton. Zie hem ook graag terugkeren bij Everton of Aston Villa!

bedankt voor de sterren!

10 januari 2012 om 18:37

Hij is niet weg bij Tottenham . Wel jammer voor hem, want Chelsea had toentertijd ook interesse in hem. Misschien kan hij inderdaad terugkeren bij Everton, maar zij zitten nu wel met geldproblemen. Denk dat hij daar ook goed ontvangen zal worden en veel zal toevoegen. Coleman vind ik sowieso helemaal niks.

Howard
Hibbert
Jagielka
Distin
Baines
Rodwell
Fellaini
Pienaar
Osman
Barkley/Cah
Saha
10 januari 2012 om 18:42

Hahah sorry verkeerd getyped. Had wat anders in mijn hoofd! Maar je hebt gelijk ja. En ik ben zo'n grote fan van Fellaini. Want een goede speler is dat toch. Geniet echt altijd van hem als hij speelt!

Kan mij vinden in je opstelling

11 januari 2012 om 12:56

Hij rot niet weg. Hij heeft veel pech met blessures.

Pienaar was een van mijn favo spelers bij Ajax. Goed stuk man, echt goed gedaan!

10 januari 2012 om 18:43

Dank u wel!

Één woord voor dit stuk: amazing. Die emotie die je erin beschrijft heeft mij diep geraakt. Ongeveer 8 jaar geleden ging ik naar een voetbalveldje en daar liepen een aantal mensen die mij bekend voorkwamen (zlatan, Mido en Pienaar). Ze zaten daar te voetballen op een voetbalveldje en Pienaar vroeg of we mee wilde doen. Pienaar is echt een geweldige jongen, waar de respect richting anderen vanaf straalt. Hij is eigenlijk heel verlegen, maar enorm aardig.

In Zuid-afrika is het racisme van zowel blanke als kleurlingen (zijn iets lichter dan zwarte) enorm groot richting zwarte mensen. Mijn schoonzus komt daarvandaan en vertelde ook eens iets over Zuid-afrika. Zwarte mogen op bepaalde plekken niet komen, hebben speciale scholen en zelfs in bepaalde bussen mogen zij niet komen. Dit verhaal raakte me ook diep.

Even op jouw stukje: geweldig stuk. Je beschrijft de emotie enorm goed. Enige kritiekpuntje is dat je vaak een komma op de verkeerde plek zet (niet dat mij dat bij dit stukje irriteert) en tevens ben ik wel benieuwd waarom jij Soweto zo een mooie stad vind. Maar ik snap dat je dit lastig kunt uitleggen, aangezien je aan de 1000 woorden moet voldoen.

Geweldig stuk. Jammer dat ik 5 sterren kon geven, anders kreeg je er 10!

10 januari 2012 om 19:59

Bedankt! Blij om te horen dat je er zo van hebt genoten.

En hetgeen wat jouw zus verteld heeft is waar. Het is nu op papier afgeschaft maar het apartheidsregime zal natuurlijk nog generaties lang te voelen en te zien zijn.

Voor de komma zal ik in het begin erop letten bedankt!

Soweto is mijn geboorteplaats. Dit verhaal is namelijk waargebeurd. Mandela komt er ook vandaan. Alleen al omdat hij daar is opgegroeid vind ik het een geweldige stad. Het heeft een geschiedenis met als grootste dieptepunt waar studenten die op kwamen voor hun rechten werden neergeschoten. Is nog een hele beroemde foto van gemaakt waarin iemand een kind probeert weg te dragen tijdens het gebeuren. Vreselijk....

Bedankt voor de sterren en complimenten!

Mooi stuk hoor. Wordt geschreven als een boek met alle dingen eromheen maar geeft ook wat feiten. Verder is het een emotioneel stuk en ben ik blij dat iemand een keer iets schrijft over een minder bekend team en speler. Hulde!

10 januari 2012 om 20:28

Graag gedaan en dank u wel !

''He was once beaten up in a neighbouring white Township of Triomf and also lost a childhood friend, who was killed by a bullet, both incidents were because of the colour of his skin. Pienaar was also shot with daisy guns''

Er staat nergens dat Pienaar beschoten is vanwege zijn huidskleur.

Ik ben zelf Afrikaner, waarschijnlijk hebben we daarom een iets andere kijk over hoe het er tegenwoordig in Zuid-afrika aan toe gaat.

Ik vind je sfeerbeschrijving wel mooi. Pienaar brengt zeker hoop voor bepaalde bevolkingsgroepen. Maar geweld tussen verschillende etnische groepen komt niet altijd voort uit racisme. Vaak is het ook gewoon een kwestie van zelfbescherming. Als iemand de keuze maakt om gewapend mijn huis te betreden (wat helaas ook gebeurt is) dan zal ik mezelf en mijn familie ten koste van alles verdedigen.

10 januari 2012 om 20:43

Pienaar is wel beschoten alleen niet geraakt. En nergens mijn tekst zeg ik dat hij geraakt is..

Apartheidsregime spreekt boekdelen vind je niet ? Ik hoef jouw toch niet uit te leggen dat ten tijde van de apartheid het gewoon om de kleur ging. En dat is nog steeds te zien en te voelen. Het heeft mij ontzettend veel gekost.

Wat jij nu suggereert is natuurlijk waar. Geweld komt niet altijd voort door verschillende etnische groepen maar het geweld van toen (apartheid) dus wel. Maar ten tijde van de apartheid was er maar 1 reden voor al het geweld van blanke richting kleurlingen en donkere mensen. Namelijk de huidskleur.

geweldig stuk zeg, het raakt je echt.

Kom je zelf misschien uit Zuid-afrika?

10 januari 2012 om 20:58

Zelfde wijk als Pienaar en Mandela!

Blij dat het je zo mooi vind

11 januari 2012 om 21:18

Dat is goed om te weten, dat je er zelf ook vandaan komt. Dat verklaart ook je schrijfwijze en ook belangrijk: uitlatingen die je doet. Ik vond in eerste instantie dat je op het laatst over de top ging door te zeggen dat hij ''ook jou gered heeft'', maar nu blijkt dat je wel degelijk uit eigen perspectief spreekt vind ik het wél een passende uitspraak.

Goed stuk, ga zo door. Blijf vooral hulp vragen met grammatica etc. als je daar zelf moeite mee hebt aan de heren die zich in enkele bovenstaande reacties al (íets te overdreven duidelijk misschien..) de credits daarvoor toe eigenen, haha.

11 januari 2012 om 21:39

Haha ja nee ik ga niet zomaar fantasie verhalen ophangen als het om dit soort onderwerpen gaat. Dat vind ik respectloos naar de personen die (ook) gered zijn.

En jaa inderdaad haaha, heb echt een probleem met de taal Maar ik doe mijn best. Moet het toch ooit leren Bedankt voor de complimenten

10 januari 2012 om 21:46

dank u wel !

Heel mooi met zeer veel emotie, hou ik wel van :D

10 januari 2012 om 22:24

Haha ik ook! dank u wel !

Wederom een adembenemende CE Zola, terecht de volle 5 punten.

10 januari 2012 om 22:34

Bedankt :D

Het verhaal zuigt je op en neemt je binnen no-time mee naar het eind.
Mooi geschreven verhaal met een diepere achtergrond.

10 januari 2012 om 22:35

ben blij dat je het goed vond!

Tja, erg mooi stuk.

Paar minpuntjes (ja, mierenneuker), dat valt me op omdat ik ooit een Engelse docu over Pienaar heb gezien, en een aflevering van het programma 'de Hand van God'.

Door de sfeer die je beschrijft lijkt het alsof Pienaar in de hel leefde, terwijl hij zelf in één van die docus aangaf zijn jeugd in Westbury (=geen Soweto!), maar ook geen fijne buurt, als prettig/leuk omschreef. Ook het geloof speelt een prominente rol in zijn leven, had er eventueel in gekund. Verder lekker leesbaar!

10 januari 2012 om 22:49

Bedankt voor kritiek en sterren!

Prachtige CE!
Het verhaal boeide me vanaf de eerste t/m de laatste letter.
Vind het een schande hoe het er op sommige plaatsen in de wereld aan toe gaat.
Ik geef je 5 sterren ga zo door!

11 januari 2012 om 13:07

.

11 januari 2012 om 13:21

Dankjewel , leuk om te horen! En geef je helemaal gelijk wat de wereld betreft. Kapitalistische westerse wereld is niet bevorderend voor de mensheid. Nog niet iedereen beseft denk ik!

Mooi stuk erg interessant en ook een beetje emotioneel. Ik hoop dat Pienaar nu uit zijn moeilijke fase komt en gewoon weer lekker gaat voetballen. Dan is hij zeker een toegevoegde waarde voor Tottenham

11 januari 2012 om 13:34

Dankjewel! En ja inderdaad hoop ik. Of dat hij terug gaat naar Everton, was toch wel 1 van de beste spelers daar!

11 januari 2012 om 17:22

Ja Pienaar is echt een held. Ik denk dat Everton of Fulham ofzoiets wel geschikt zou zijn

Prachtig stuk, goed geschreven of het de waarheid is durf ik niet te zeggen en of hij er goed aan doet om bij de Spurs te blijven weet ik ook niet. Dat doet echter niks af aan deze CE.
5* van mij.

11 januari 2012 om 20:30

Bedankt! En ik hoop dat ie terug gaat naar Everton.

Prachtig stuk alles klopte in jouw verhaal, de grammatica, de opbouw. Het was gewoon heel goed!

11 januari 2012 om 20:31

dankje u wel!

11 januari 2012 om 20:32

Stel ik zeer op prijs!

Prachtig stuk man!
5 sterren

11 januari 2012 om 20:55

Dankjewel!

Schitterend stuk gewoon!
Het perfecte emotionele gehalte en de leerzaamheid van het stuk maken dit absoluut 5 sterren waard!
Je bent een van de weinigen waar ik überhaupt voor inlog om te beoordelen! Erg goed gedaan!

Super, mooie stijl!

Mooi stuk, 5 sterren waard.
Ben benieuwd naar je volgende stuk

Prachtig stuk! nu ik weet dat Pienaar zon achtergrond heeft vraag ik me af: Waarom wordt hij bij de Spurs (ik ben spurs supporter) zo wijnig ingezet? Hij zou publiekslieveling worden als hij meer speeltijd kreeg van Harry. Hij moet gwn weer naar ajax komen als zn contract is afgelopen!

5 sterren

Dit is zo'n stuk waar je even speciaal voor inlogd, great job!!!

Ik heb er geen woorden voor... Wel 5 sterren

schitterend stuk van het begin tot het einde heeft het me geboeid gewoon geweldig !

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren