Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De ‘hel van Hamburg’ waar werkelijk iedereen welkom is

Laatste update:

In de schaduw van voetbaltempels, miljardenballen en megalomane overnames leven er clubs in de marge. Waar de liefhebber nog het hof gemaakt wordt met historie, karakter en oprechte romantiek. Voor de rubriek Cultclubs leest Voetbalzone voor uit de sprookjesboeken van de voetbalbibliotheek. In deze editie: FC St. Pauli, gastheer van het enige voetbalstadion ter wereld waar voetbal slechts een bijzaak is.

Door Kevin van Buuren

”I won’t take no prisoners, won’t spare no lives. Nobody’s putting up a fight. I got my bell, I’m gonna take you to hell.” Dat horen de bezoekende teams en hun supporters voor aanvang van de wedstrijd tegen Fussball-Club St. Pauli von 1910. Dan luidt Hells Bells van AC/DC door het Millerntor-stadion. De straten van de Hamburgse stadswijk Sankt Pauli zullen dan grotendeels leeg zijn, want doorgaans zijn alle 29.546 plaatsen in die Hölle van de plaatselijke cultclub gevuld. Sinds de opening in 1963 is deze uit de kluiten gewassen voetbalkantine meermaals met de tijd meegegaan, maar de identiteit van St. Pauli bleef onaantastbaar. Sponsoren zijn dan ook nagenoeg onzichtbaar in de thuishaven.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Piraten van de voetbalwereld
Die conservatieve houding staat in schril contrast met de kernwaarden van de club. De boodschap “Welkom in de hel” klinkt niet als een toegankelijk oord, maar nergens staan de deuren wijder open dan in Millerntor. De progressieve supportersgroep staat bekend om zijn linkse karakter. De tribunes worden gekleurd door regenboogvlaggen en antifascistische, -seksistische en -racistische spandoeken. Teksten als ‘Kein Mensch ist illegal’ en 'Kein Fussball den Faschisten’ laten zien dat de club niet meegaat in de vijandige cultuur van menig voetbalstadion. Zij het in de hel, iedereen is hier welkom.

Activistische leuzen zijn steevast te lezen in het Millerntor-stadion.

Die activistische mentaliteit groeide binnen de club in het midden van de jaren ’80. Toen een grote groep aanhangers van links het Millerntor als hun thuis ging beschouwen. Deze vrijgeestige massa was veelvuldig te vinden rond het uitgaansgebied in de Reeperbahn. De lange strook in Hamburg die haar status verwierf om haar red light district, nachtclubs en casino’s. Rond diezelfde tijd werd Europa overspoeld door een golf extremistisch hooliganisme, waarin geweld en afkeer jegens ‘de ander’ de eigen identiteit moest versterken. FC St. Pauli vaart echter een andere koers. Als piraten keren zij zich af van de meerderheid, om een eigenzinnig leven te leiden.

Het is dan ook niet gek dat het ‘tweede logo’ van St. Pauli een heuse piratenvlag is: zwart met een wit doodshoofd. Op het eerste gezicht ook niet passend bij de welkome sfeer in het stadion, maar des te meer hét symbool voor de unieke waarden binnen deze club. De legende loopt hand in hand met Doc Mabuse, zanger van een lokale punkband in Hamburg. Het is het jaar 1981. Onderweg naar een wedstrijd van zijn club krijgt hij in beschonken toestand de ingeving een piratenvlag mee te nemen uit een klein, alternatief winkeltje. Zoals een puber thuiskomt met een verkeersbord. De vlag wordt een hit bij de fans, die in 1989 zelfs een onafhankelijke fanshop van St. Pauli opbouwen, waar der Totenkopf de artikelen siert.

De piratenvlag met doodshoofd is door club en fans omgedoopt tot het tweede logo.

De voetbalvereniging erkent jaren later pas de commerciële waarden van het alternatieve clublogo. Het koopt dan ook de eigendomsrechten van het symbool om er later miljoenen aan te verdienen. Bij de oude garde van de fans wordt dit nog altijd als een zonde beschouwd, hoe deze Boheemse club zich liet verleiden door de hebzucht van het kapitalisme. De identiteit werd weer in ere hersteld toen FC St. Pauli in 2009 de eerste voetbalclub in Duitsland werd met opgestelde principes over hoe de club gerund moet worden. “Deze waarden stellen sociale verantwoordelijkheid én belangen van de leden, werknemers, supporters en vrijwilligers boven het domein van de sport zelf; tolerantie, respect en sociale verantwoordelijkheid”, zo luidt het op de officiële website van de Duitse Bundesliga. Zoals piraten op zee, zorgt men voor elkaar. Vooral als niemand anders het doet. Daardoor staat de club bekend als ‘voetbalthuis voor de mensen zonder thuis in het voetbal’.

FC St. Pauli maakt zich al decennialang sterk voor minderheden, vluchtelingen en de LHBTQ-gemeenschap. De supportersschare bevat meer vrouwen dan iedere andere Duitse club. Het stadion bevat zelfs een kinderdagverblijf, waar de Ultra’s in wording uitkijken op de tribune. Voormalig voorzitter Corny Littman, de eerste openlijk homoseksuele voorzitter in Duitsland, moest ooit tijdens een uitwedstrijd tal van homofobische leuzen aanhoren. Bij de terugwedstrijd in Hamburg konden de uitsupporters uitkijken op een stadion gevuld met regenboogvlaggen. Datzelfde stadion protesteerde tegen mannenblad Maxim vanwege hun seksistische afbeeldingen van vrouwen.

Ook de regenboogvlag voor inclusiviteit behoort inmiddels tot de inboedel van FC St. Pauli.

Het is maar een spelletje
Ondanks de wereldwijde cultstatus, kan de club daar weinig sportief succes tegenoverstellen. Bij de opening van het Millerntor-stadion in 1963 mag St. Pauli nog niet meedoen op het hoogste niveau. Slechts één club per stad wordt toegelaten tot de Bundesliga. De keuze valt op grotere broer HSV. Die Kiezkicker, zoals St. Pauli ook wel heet omdat het in de wijk Kiez ligt, mogen in 1974 toetreden tot het Duitse professionele voetbal. Drie jaar later (1977) promoveert het voor het eerst naar de Bundesliga. Maar helaas, zoals in de toekomst vaker het geval zou zijn, degradeert het de volgende jaargang direct weer uit die competitie. Uiteindelijk is 1988/89 het succesvolste seizoen, wanneer FC St. Pauli als tiende eindigt in de Bundesliga.

Alhoewel sportief succes uitblijft, zit het echte succes van de club in het sociaalmaatschappelijke. Deze zogenoemde Social Romantics hebben wereldwijd meer dan 200 fanclubs. Bij het woord cultclub wordt steevast de naam van FC St. Pauli genoemd en nagenoeg ieder medium heeft wel eens over dit boegbeeld geschreven. St. Pauli laat zien dat er voor iedereen een plek is in het voetbal, ongeacht afkomst, voorkeur of vermogen. Ook in dit stadion is voetbal de belangrijkste bijzaak, alleen staat er een streep onder het woord bijzaak. De club is wereldberoemd. Niet door overzees de wereld te veroveren in hun bruine tenues, maar door morele piraterij binnen de sport: sociale betrokkenheid en politiek activisme. Want voetbal… dat is maar een spelletje.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prachtig. Ik heb niets met het extreem linkse gedachtengoed, maar clubs met zoveel authenticiteit vind ik mooi

15 maart 2023 om 21:16

Heb iets meer dan een jaar in Hamburg gewerkt en gewoond en beide clubs mogen bezoeken. HSV nog in het oude Volksparkstadion en St Pauli in hun knusse stadion, toen nog veel kleiner. Maar wat een verschil in sfeer. De sfeer van St Pauli, met de sfeer rondom de wedstrijd rond de Reperbahn. Het ademt authenticiteit, puurheid en onafhankelijkheid. En dat is een genot om mee te maken in de huidige voetbalwereld. Groot verschil met het dedaine HSV.

16 maart 2023 om 22:25

Heb ik altijd even gedacht dat St. Pauli skinheads en rauwheid was, lees je dit haha. Geen idee hoe ik erbij kwam, wellicht door het 2e logo of naam. Heb eigenlijk altijd alleen HSV gevolgd op dat gebied. Laatst ook eens het stadion van Kaiserslautern opgezocht, prachtig! Best leuk om je te verdiepen in de clubs uit de 2e en 3e BL, zit vaak veel historie in en redelijk wat grote clubs. Union Berlin is wel een recent voorbeeld van een club die lang niet op het hoogste niveau speelde en toch een geweldig stadion en achterban heeft.

17 maart 2023 om 23:33

Union Berlin have reached the status as the Number one of our capital mainly due the worst working from Hertha BSC. The own good work was not decide.

Mooi dat zij zo activistisch zijn én mogen zijn. Als bij Fener anti erdogan protesten klinken, wordt de club gelijk een straf opgelegd xd

15 maart 2023 om 15:43

Je geeft zelf ook al meteen aan waar het verschil zit: hier zijn ze niet anti, maar pro

15 maart 2023 om 15:59

Als ze pro Gulen waren geweest was de straf nog erger….

Prachtig om te lezen dat er nog clubs zijn waar niet alleen maar gepeupel op de tribune zit

Leuk stuk om te lezen. Mooi om te zien hoe deze gasten zich niks aantrekken van wat anderen van ze vinden, en gewoon doen wat ze willen, zonder enorm de behoefte te hebben 'cool' te willen zijn ofzo.

15 maart 2023 om 15:47

Idem als rayo vallecano. Beiden hebben een vrij identieke manier van cultuur. Wel leuk dit soort clubs. Net als bilbao met hun spelers uit baskenland. Is toch wel iets authentieks en unieks ten opzichte van de normale clubs.

15 maart 2023 om 15:52

Ja, echt enorm slecht dat ze tegen facisten zijn, je weet wel, die lui die Rottedam hebben gebombardeerd 80 jaar geleden.

15 maart 2023 om 16:20

Waar hoor je mij dat zeggen? Ik zeg alleen dat ze deugen. Met hun regenboogvlaggen.

15 maart 2023 om 16:35

Prima toch? Vallen ze toch niemand lastig mee. Liever dat racisten op je tribune.

15 maart 2023 om 17:59

Het is per definitie niet erg om te deugen, en het is dan ook heel opvallend dat een groep mensen dat woord gebruikt om een andere groep mensen negatief weg te zetten. Deugen is ten alle tijden goed.

Mooie club, weer eens wat anders dan die tribunes vol homofobe racisten.

Mooi romantisch geschreven stukje. En als je bij de Reeperbahn woont moet je haast wel goed gemutst zijn. Kanttekening bij de gastvrijheid is dat er een redelijke grote groep is die wel bereid is tot geweld. De laatste jaren zijn er regelmatig grote incidenten, voornamelijk met uiteraard HSV en Dresden.

Ook al heb ik helemaal niks met links en met de club St. Pauli, het is wel mooi dat dit soort verhalen geplaatst worden en dat er achtergrondinfo over buitenlandse clubs worden gegeven.

Veel liever dit dan 80 artikelen over wat Heitinga, Taylor, Kudus, Berghuis en Timber van iets vinden.

15 maart 2023 om 15:31

Helemaal mee eens, dit zijn leuke artikelen. Stuk beter dan watt een Driessen of een Van Hanegem te melden heeft over Ajax of Feyenoord. Hier 'leer' je weer wat van, dat andere is dom geneuzel.

15 maart 2023 om 15:37

Taylor is de toekomst van het Nederlandse voetbal. Dat wordt de grootste middenvelder sinds Iniesta, Xavi en Modric. Niet meer dan normaal dat hij dagelijks voorbij komt op deze website, dat gebeurt nou eenmaal bij de grootste der grootsten

Ik ben er geweest en voelde me geen seconde welkom. Dit soort lui doen alsof ze zo inclusief zijn maar als je niet zoals hen bent mogen ze je niet.

15 maart 2023 om 15:37

Niet zoals hen? Dus niet inclusief? Gek he, dat je dan niet welkom bent.

15 maart 2023 om 16:10

Dan moet je ook niet zeggen dat je inclusief bent. De linkse woke communities zeggen altijd dat iedereen erbij hoort en niemand uitgesloten moet worden. Maar als je een klein beetje anders bent en wat kritiek hebt op het woke gebeuren, moet je volgens hun overal van uitgesloten worden.

15 maart 2023 om 16:30

Wat een semantische onzin. Gek hè dat ze niet letterlijk iedereen bedoelen als ze zeggen dat ze inclusief zijn. Of had je gedacht dat ze ook pedofielen, verkrachters en seriemoordenaars met open armen ontvangen?

15 maart 2023 om 16:59

Volgens hun filosofie wel. Iedereen is iedereen, inclusief criminelen... En jij overdrijft ook wel heel erg, ik zeg iedereen die kritiek heeft op het woke gebeuren etc. Dat zijn dus geen pedofielen of moordenaars... Vind je Johan Derksen ook een crimineel? Die hoort er volgens de linkse woke communities ook niet bij namelijk. Allemaal onzinnig geneuzel die inclusiviteit. Er zullen altijd mensen worden buitengesloten.

15 maart 2023 om 17:12

Nee volgens hun filosofie niet. Dat maak je er zelf van. Inclusiviteit hoeft helemaal niet te betekenen dat je ook inclusief moet zijn tegenover mensen die niet inclusief zijn of je zelfs iets aan willen doen. Tenzij je natuurlijk alles letterlijk wilt nemen, helaas werkt de wereld anders.

15 maart 2023 om 17:23

How how, je zegt het letterlijk zelf “iedereen is iedereen”. Het is je eigen volkomen idiote definitie waardoor je een of ander punt kan maken.

15 maart 2023 om 18:44

Jij noemt iedereen die anders is, pedofielen of seriemoordenaars. met jou valt al helemaal niet te praten. Negeert mijn hele reactie en roept maar wat jijzelf graag wilt horen. Inclusiviteit betekent letterlijk dat IEDEREEN erbij hoort, zonder uitzondering. Kan ik ook niks aan doen dat jij wat anders denkt.

15 maart 2023 om 18:55

Dat is niet wat Lierse zegt. Not in the slightest. Er worden enkel voorbeelden gegeven van het feit dat inclusiviteit niet betekent dat men inclusief tegenover Iedereen is. Er wordt niet gezegd dat iedereen die anders is in dat straatje hoort. In de algemene zin, zoals die hier van toepassing is, hoef je helemaal niet inclusief tegenover "iedereen" te zijn, zoals ik al aangaf in mijn vorige bericht. Misschien eens tijd voor een cursusje begrijpend lezen en een wandeling uit je bubbel.

15 maart 2023 om 18:56

Nee luister even zelf wat je ronduit belachelijk definitie van inclusie is. “Iedereen accepteren”. Dan is in jouw definitie dus ook acceptatie voor de groepen mensen die ik opsom. Echter besef je ook wel dat die mensen er niet bij horen voor mensen die voor inclusie pleiten, maar helaas haalt dat je eigen definitie dus onderuit. En die definitie bepaalt je hele reactie daarna, dus eigenlijk haalt het je hele reactie omlaag.

Het gevolg van dat alles: bovenstaande reactie.

15 maart 2023 om 21:31

Laat het maar aan het rechtse volk hier op VZ over om onder elk artikel te gaan zeiken over links, woke, blablabla. Serieus. Worden jullie nooit moe van jullie eigen gezeik? Bij dit artikel staat een foto van een vlaggetje in Hamburg. Die regenboogvlag in Hamburg valt niemand lastig. Maar oh wee. Meteen weer is rechts VZ aan het zuigen en etteren. En altijd maar dat argument dat je niks meer mag zeggen. Shit. Dat mag dus wel. En jullie zeggen onder elk artikel precies hetzelfde. Jullie zijn die irritante oom op een verjaardag die altijd teveel zuipt en over politiek begint te raaskallen met racistische shit terwijl de rest van de familie gewoon een hapje wil eten.

15 maart 2023 om 21:37

Goed om te zien dat ik hier vergeleken wordt met seriemoordenaars en pedofielen. LeidseHood komt er ook nog overeen met allerlei verwijten. Ik zeg alleen maar dat ik er geweest ben en me helemaal niet welkom voelde (verwijsend naar de titel). Fijne verkiezings avond gewenst.

15 maart 2023 om 21:39

Lees nou gewoon even wat er staat...... je wordt niet vergeleken met seriemoordenaars en pedofielen. Dat voorbeeld wordt alleen gegeven om aan te geven dat "inclusieve" mensen ook exclusief kunnen zijn.

17 maart 2023 om 23:20

I am a German, my favourite club are Hamburger SV and i don't like Sankt Pauli. But left-wing persons have not intolerance, but this persons are against racism

15 maart 2023 om 15:47

Welkom bij het extreem-linkse gedachtengoed. Doen alsof ze deugen, maar ondertussen discriminieren ze er zelf op los. Het mooie is ook nog dat ze daarin vrij spel hebben, aangezien het tegen de witte medemens is.

15 maart 2023 om 17:07

Je creëert je eigen monsters. Waar staat dat deze mensen tegen ALLE vormen van discriminatie zijn? Het is zo vermoeiend om dit soort karikaturen van linkse meningen keer op keer te lezen te krijgen terwijl er nooit wordt geclaimd dat ALLE discriminatie fout is.

15 maart 2023 om 18:26

Ah, nou wordt het interessant. Jij stelt dus dat bepaalde discriminatie goed is. Dan ben ik eigenlijk wel benieuwd naar jouw voorbeelden...

15 maart 2023 om 18:45

Discriminatie van seriemoordenaars, verkrachters, pedofielen,…

Dat is zelfs wettelijk erkende discriminatie.

15 maart 2023 om 18:51

@silaz Oh ja hoor, prima. Ik vind discriminatie prima tegen naakte mensen die een winkel binnen willen gaan. Of discriminatie tegen mensen die geweren meenemen op straat. Kan nog wel 100 dingen bedenken. Denk dat met mij een hoop linkse en rechtse mensen zijn. Zie ook voor meer voorbeelden het bericht van Lierse1997.

15 maart 2023 om 23:21

Haha we hebben de domrechtse tokkie gevonden hoor. Wellicht ook nog iets over het WEF te melden?

15 maart 2023 om 23:25

Dan zijn er heel wat tokkies in Nederland, kijk maar naar de uitslag van de verkiezingen.

16 maart 2023 om 09:31

Helaas klopt dat ook.

16 maart 2023 om 09:38

Ajaxnl! Het zijn er inderdaad helaas heel wat..

Zou Orkun Kokcü hier willen voetballen?

17 maart 2023 om 23:16

No. Please don't join Sankt Pauli

17 maart 2023 om 23:28

NUR DER HSV! For ever the Number one in Hamburg

Prima ultra cultuur en sfeer. De rest niet super top. De Hamburger derby is mooi, maar “Das Hassduell” tegen Hansa Rostock overtreft de derby. Vaak rellen en een heerlijke vijandige sfeer in het stadion. Ook afgelopen keer in het Millerntor was het weer raak. Extreem links tegen extreem rechts in een sportwedstrijd.

15 maart 2023 om 18:29

Idd. Kan nog gekker: ooit leidde een wedstrijd tussen Honduras en El Salvado tot een oorlog.

15 maart 2023 om 21:07

Hassduel vind ik opzich wel leuk en alles daar omheen. Echter gaat een oorlog mij ietwat ver. Wel een zeer leuk feitje die mij zeker eens gaat helpen op een saaie verjaardag of de ontmoeting van mijn toekomstige schoonouders en het valt ineens stil. Drankjewel!

17 maart 2023 om 23:15

I am from Germany and i don't like both Sankt Pauli and Hansa Rostock

17 maart 2023 om 23:44

No. Liverpool FC are the best club on the world

Hekel aan hen, een vallecano, livorno, st pauli.
En het gekke is dat het gros dit dan mooie cultclubs noemen.
Ben bij alle 3 geweest, vreselijk, vooral bij vallecano.

Maar ben een groot voorstander van artikelen over clubculturen, die berichten over real etc klik ik echt zelden nog aan.

17 maart 2023 om 23:55

I hate Sankt Pauli, but i am tendencially left-wing

Mooiste club van Duitsland

17 maart 2023 om 23:46

The nicest club of my home Nation (i am a German) are Borussia Mönchengladbach instead Sankt Pauli.

Treurig hoeveel mensen er tegenwoordig zijn die gaan jengelen als ze lezen dat een club tegen fascisme en racisme is en dan roepen dat het woke onzin is. Mijn advies: gooi je stembiljet weg en koop een levenslange voorraad condooms. De mensheid dankt u.

17 maart 2023 om 02:42

Met liefde en plezier wil ik dit onderschrijven: de mensheid is je in dat geval inderdaad dankbaar.

On: hoop binnen twee, drie seizoenen een wedstrijd daar mee te pakken. Heb mogen genieten van de omgeving van de Reeperbahn en ook de locatie zelf: behoorlijk gemoedelijk, ook al was het niet bepaald mijn ding en ik kan me voorstellen dat het binnen het stadion een stuk fijner is.

I live in Germany and I am also German. My favourite club is Sankt Pauli's arch-rival, Hamburger SV. I can confirm that the "Kiezkicker" pretend to be against commercialism, but in reality they are one of the most thoroughly commercialised clubs here in Germany.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren