De Graafschap zegt vertrouwen op in van spierziekte herstellende Poldervaart

Maandag, 22 mei 2023 om 19:31Rian Rosendaal • Laatste update: 19:45

De Graafschap wil ondanks een tot medio 2024 lopend contract niet verder met Adrie Poldervaart, zo melden onder meer het Algemeen Dagblad en De Gelderlander maandag. De clubleiding heeft dat in een persoonlijk gesprek laten weten aan de 52-jarige trainer, die nog steeds herstellende is van de spierziekte Guillain Barré. De Graafschap moet de beslissing om Poldervaart de deur te wijzen nog wel officieel bevestigen.

Poldervaart was in Doetinchem bezig aan zijn eerste seizoen, dat begin februari abrupt tot stilstand kwam voor de oefenmeester. Hij meldde zich kort na de met 0-1 verloren thuiswedstrijd Telstar ziek en is bijna vier maanden later nog steeds niet volledig hersteld van Guillain Barré. Poldervaart was slechts 23 duels de hoofdtrainer bij De Graafschap en haalde in die reeks 27 punten. Assistent-trainer Richard Roelofsen nam zijn taken tijdelijk over en ondanks een verbetering in de resultaten eindigden De Superboeren als tiende in de Keuken Kampioen Divisie en dus buiten de play-offs.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Technisch manager Peter Bijvelds, die ook tijdelijk als algemeen directeur fungeert, liet Poldervaart vorige week woensdag persoonlijk weten dat de samenwerking tussen club en trainer geen vervolg krijgt. De leiding van De Graafschap is volgens De Gelderlander van mening dat Poldervaart op 3 juli, als de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint, nog niet voldoende is hersteld van de spierziekte. De coach uit Hellevoetsluis is al enkele maanden aan het revalideren en zit in de ziektewet.

Dat de hoofdtrainer slechts een deel van zijn taken kan uitvoeren is voor het bestuur van De Graafschap onaanvaardbaar, zeker na zo'n tegenvallend seizoen. Daarnaast was er naar verluidt de nodige interne frictie en vielen de resultaten en het vertoonde spel behoorlijk tegen. Poldervaart en Bijvelds kwamen vorige week woensdag overigens niet tot een akkoord. De Graafschap wil snel een oplossing, daar de nieuwe trainer een belangrijke rol krijgt in de samenstelling van de selectie voor volgend seizoen.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door ajax-123)

Het is hard maar het is wel onderdeel van de wereld. Poldervaart ging al richting ontslag volgens mij voor zijn ziekte. De Graafschap moet door Poldervaart ook. Ik hoop dat hij snel herstelt en lekker ergens weer assisent trainer kan worden. Ik heb hem nooit een goede hoofdtrainer gevonden wel een prachtige man voor de camera.

22 mei 2023 om 19:42

Het is helemaal niet onderdeel van de wereld om mensen die hartstikke ziek zijn en in de ziektewet zitten te ontslaan. Ik vraag me af hoe De Graafschap dit voor zich ziet als het niet met wederzijds goedkeuren verloopt.

22 mei 2023 om 19:47

Wellicht is het op non actief zetten, zodat ze een nieuwe trainer kunnen aannemen, wat helemaal prima is toch. Als ze hem dan netjes blijven betalen tot hij weer beter is dan is er niks aan de hand. Dit staat niet zo in de tekst, maar wat jij brult ook niet dus aangezien we niet.heel het verhaal kennen, gaan we uit van het beste toch

22 mei 2023 om 19:49

@myvision. Hij zit in de ziektewet. Hij kan dus niet worden ontslagen. Pas als hij uit de ziektewet is, is dit mogelijk.

Dat zal de Graafschap heus weten, de regels daarvoor zijn best duidelijk. Maak je dus geen zorgen. Poldervaart krijgt gewoon doorbetaald, tot de Graafschap hem kan ontslaan. En een ziekte is vervelend, maar als het toch al niet boterde is dat een reden om uit elkaar te gaan.

22 mei 2023 om 19:56

Ook dit is niet juist ook in de ziektewet kun je ontslagen worden. Het is stuk moeilijker dat wel maar het kan wel ter dege.

22 mei 2023 om 20:16

Hoe het precies met zijn ontslag is weet ik niet. Ze gaan niet door met hem als hoofdtrainer maar de wilde ze voor zijn ziekte ook niet. Ze zullen vast een vaststelling overeenkomst ondertekenen. Waarbij Poldervaart recht zal hebben op een WW uitkering.

23 mei 2023 om 10:12

@myvision. Ik ken de details niet, maar als er sprake is van een aflopend contract dan loopt dat gewoon af, ongeacht ziekte. Je komt dan bij het UWV in de ziektewet terecht. Er is dan dus ook geen sprake van "ontslag" (juridisch gezien), maar van het niet verlengen van een aflopend contract.

23 mei 2023 om 10:13

@khalid3073wx een WW krijg je sowieso niet zo lang je ziek bent, want om daarvoor in aanmerking te komen, moet je wel kunnen solliciteren/werken. Wellicht loopt zijn contract gewoon af en wordt dat niet verlengd, dan komt hij in de ziektewet terecht

23 mei 2023 om 22:41

Ja dat is mogelijk. Maar het is niet netjes van De Graafschap om zo te handelen. Eerst deden ze verwoede pogingen om hem los te weken van FC Groningen en nu schoppen ze Poldervaart de deur uit.

22 mei 2023 om 19:45

Ook als iemand al op het punt staat om ontslagen te worden en hij meld zich terecht ziek mag je hem niet zomaar ontslaan. Volgens mij mag dat pas als hij 2 jaar met ziekte verlof is.

22 mei 2023 om 19:57

Onderdeel vd wereld?

Zoiets willen we toch helemaal niet?! Desnoods zoeken ze intern bij hun sponsers een potje.

Het zou een club ook sieren om hun menselijke kant te laten zien.

22 mei 2023 om 20:19

Het is wel onderdeel van de wereld jammer genoeg. Hoe vaak worden mensen met de ziekte van k-anker niet ontslagen na twee jaar. Zodra men het kan wordt je meestal ontslagen jammer genoeg. Grote clubs in Eredivisie doen het niet snel omdat de salarispost van de technische staf wel meevalt.

22 mei 2023 om 20:26

Sorry maar als de Graafschap zijnde moet je het woord 'ontslag' niet eens in je mond willen nemen in relatie tot een zieke trainer. Waar slaat dat op? Je had prima kunnen communiceren dat je een andere trainer gaat aannemen die zich 100% kan inzetten en dat je Poldervaart laat focussen op het herstel. Mocht Poldervaart nou snel herstellen in de tussentijd dan kun je altijd nog om de tafel met hem. Echt onbegrijpelijk amateuristisch dit.

22 mei 2023 om 21:33

Hoezo wachten met het nieuwsbericht als het voor de graafschap al duidelijk is. Ik vind het juist klasse dat ze ondanks de vervelende situatie ze eerlijk tegen hem zijn. En ik ga er vanuit dat ze gewoon volgens de wet handelen.

Je mag iemand die in de ziektewet is toch niet zomaar ontslaan? Volgens mij kan dat pas na 2 jaar.

22 mei 2023 om 19:42

Precies mijn gedachten... Zal wel weer een ontsnappingsclausule zijn "in goed onderling overleg + envelop"

22 mei 2023 om 19:47

Als De Graafschap hem een bedrag betaald van de omvang van 2 jaarsalarissen (vanaf het moment dat hij zich ziek heeft gemeld) omvat, dan kan Poldervaart dat gewoon accepteren en ben je er vanaf. Alleen vraag ik me af of dat ook de insteek zal zijn van De Graafschap.

Edit: Die 2 jaar die ik zei klopt niet, omdat zijn contract volgend jaar afloopt. Dus De Graafschap zal Poldervaart zolang hij in de ziektewet zit moeten doorbetalen tot hoogstens einde van zijn contract volgend jaar zomer.

22 mei 2023 om 19:48

Je hebt een punt maar ik denk dat dat toch anders werkt in de voetbalwereld. Als je een normale baan hebt heb je meestal een vast contract en niet een 5 jarig contract bijvoorbeeld. Als je nog een tijdelijk contract hebt hoeft je werkgever dat niet te verlengen wanneer jij thuis zit. In dat geval krijg je een ziektewetuitkering. Dus ik denk dat er inderdaad wel dit soort clausules in voetbalcontracten staan. Iemand met een topfunctie in het bedrijfsleven kunnen ze ook om minder redenen ontslaan dan iemand met een vaste aanstelling dus tja..

22 mei 2023 om 19:50

Er kunnen natuurlijk geen clausules in een contract staan die een wet nietig maken. Dat lijkt me onlogisch. De Graafschap zal Poldervaart doorbetalen tot hij weer aan de slag kan en hem vanaf dan ontslaan.

22 mei 2023 om 19:53

Arbeidsrecht is niet afhankelijk van iemands functie. Het is gewoon vastgelegd in de wet.

Dat mensen in topfuncties makkelijker ontslagen worden, is puur een kwestie van uitkopen. Niemand kan zomaar ontslagen worden.

22 mei 2023 om 19:58

Je hebt een punt over de duur van zijn contract. Stel dat Poldervaart uiteindelijk langer dan 2 jaar in de ziektewet zit (wat ik niet voor hem hoop) hoeft De Graafschap hem niet de volledige 2 jaar te betalen, maar zeker wel tot media 2024 (einde contract).

22 mei 2023 om 20:17

Volgens omroep gelderland is er een clausule waarin de graafschap na 1 seizoen afscheid van hem kan nemen waarbij een beperkte afkoopsom afgesproken is. Het is echter de vraag in hoeverre deze clausule bij ziekte geldig is.

22 mei 2023 om 20:36

Het is 1 jaar. Als iemand na een jaar nog niet in staat is te reïntegreren. Dus zelfs deels werkt, mag het na 1 jaar.

22 mei 2023 om 20:37

Sorry. 2 jaar inderdaad. Overigens is het geen ziektewet. De ziektewet is alleen voor mensen zonder een werkgever.

22 mei 2023 om 20:53

We zaten en zitten er alle twee naast. Ik zei ook 2 jaar, maar iemand wees me er op dat zijn contract nog maar een jaar doorloopt. Dus als dat afgelopen is en Poldervaart is nog niet beter, hoeft De Graafschap hem natuurlijk niet meer door te betalen.

22 mei 2023 om 20:52

Dat klopt Idd. Maar hij loopt uit z’n contract dan ligt de situatie anders. Dan gaat hij vanuit einde contract naar uwv ziektewet. Ook daar is wel n regeling voor met coaches en spelers. Z’n contract wordt opgezegd oftewel niet verlengd. Dus deels heb je gelijk maar deels ook niet.

22 mei 2023 om 20:55

Ja, contract tot medio 2024 he. Dus dat komend seizoen moet DE Graafschap hem gewoon nog betalen zo lang als hij ziek is.

22 mei 2023 om 21:55

In sommige gevallen wel. In eerste instantie geniet je ontslagbescherming maar in dit geval zou het zo kunnen dat hij voor het huidige vak met bijbehorende taken arbeidsongeschikt is en gelden andere regels.

22 mei 2023 om 22:01

Van de ziekte die hij heeft kun je volledig herstellen. Aletha Leidelmeijer (van Espn) heeft dezelfde ziekte gehad en is ook volledig herstelt.

22 mei 2023 om 22:43

Je mag je werknemer wel ontslaan tijdens zijn ziektewet, zolang de ziekte maar niet de reden is.

22 mei 2023 om 22:49

Geloof je het zelf? Dan is er toch altijd wel een flutreden te verzinnen?

23 mei 2023 om 10:14

Ontslaan mag na 2 jaar ziekte idd (of eerder met een beinidingsovereenkomst), maar niet verlengen van een aflopend contract kan wel gewoon

Kan de Graafschap in de broekzak

Lijkt me dat ze hem gewoon op non-actief willen zetten. De club wil continuïteit wat ik begrijp. Het komt hier alleen wat lomp over. Misschien gaat het ook nog om een afstemming over de afwikkeling van het contract, een afkoopsom en ze zijn van elkaar af. Hopelijk herstelt hij zo veel mogelijk en kan hij weer ergens aan de bak, lijkt me beter als hij als assistent aan de slag gaat.

Trainer die het dramatisch heeft gedaan bij De Graafschap en daarmee direct verantwoordelijk voor het missen van de Play Offs. Zonder hem ging het al een stuk beter.
Voetbalzone hoopt op een huillie-huillie discussie door een foto van hem uit een ziekenhuis te plaatsen. Bijzonder weer

23 mei 2023 om 00:33

Een "huilie-huilie-discussie"... vreselijk....

Leuk dat De Graafschap het onaanvaardbaar vindt dat hij alleen een deel van zijn taken kan uitvoeren maar zolang hij in de ziektewet zit kunnen ze hem niet ontslaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

De Graafschap

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
9.Telstar53-13
11.Jong AZ512
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
Jeffry FortesVerdediger384
P. BrittijnMiddenvelder372
B. ÖnalAanvaller377
C. NeghliMiddenvelder3211
C. BenschopAanvaller316
H. JurjusKeeper370
D. HaenAanvaller298
Voor de complete selectie: Clubpagina De Graafschap.

0 fans
Coach, 52 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 1 juni
Vangelis Pavlidis op het lijstje van Roger Schmidt Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren