Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Cruijff succesvol bij Barcelona, maar heeft daarna niks laten zien als trainer’

Laatste update:
/

VfL Bochum kreeg in het bekertoernooi van Duitsland met 0-3 klop van grootmacht Bayern München. Trainer Gertjan Verbeek kreeg de mooiste complimenten al voor de wedstrijd: Bayern-coach Josep Guardiola, volgens velen de beste trainer ter wereld, liet weten dat hij op bepaalde vlakken nog van Verbeek kan leren.

Verbeek vertelt dat Guardiola in het verleden bijvoorbeeld gevraagd heeft naar de manier van druk zetten en naar een ingestudeerde hoekschop. Hij noemt het ‘leuk’ dat een coach als Guardiola vraagt hoe hij te werk gaat. “Hij heeft gigantisch veel prijzen gewonnen, is bezeten van voetbal, is creatief. Ik vind dat Guardiola iets nieuws heeft toegevoegd aan het voetbal, zoals Rinus Michels, Louis van Gaal en Guus Hiddink dat in het verleden ook hebben gedaan”, aldus Verbeek in gesprek met Metro. De coach noemt Guardiola ‘toonaangevend’ in de moderne voetballerij.

Bij de beste Nederlandse coaches noemt Verbeek bewust Johan Cruijff niet. “Cruijff is zes jaar trainer geweest en was succesvol bij Barcelona, maar daarna heeft hij niks laten zien als trainer.” De invloed van Cruijff als trainer is minder groot dan de coaches die daarna jarenlang aan de weg timmerden, vindt Verbeek.

Johan Cruijff hoort bij de beste Nederlandse trainer

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Guardiola heeft blijkbaar geen 'vedetteneigingen'. Dat is leuk om te lezen. Hij staat open voor verbetering, ook als hij moet leren van op papier veel mindere coaches

12 februari 2016 om 10:18

Klopt dat is ook zijn uitgangspunt bij zijn ploegen geen vedette neigingen.
Ik vind dat cruijff wel tot de beste behoort, de ideeën van Pep zijn daar ook op gebaseerd alleen nog meer verbeterd. Misschien dacht cruijff wel stoppen op het hoogte punt. Zijn team speelde een geweldig voetbal.

Dit is toch een beetje te kort door de bocht Gert-Jan. Cruyf is en was voor zijn tijd altijd revolutionair. Jammer dat Guardiola zoveel credits toegedicht krijgt, terwijl hij is geïnspireerd op de ideeën van Cruyf. Daarnaast heeft Guardiola nog nooit een team hoeven te smeden en ontwikkelen, safe clubkeuzes maken om zich niet daadwerkelijk te branden.

12 februari 2016 om 09:48

Geïnspireerd door de ideeën van Cruijff? Kom op, zeg. Vroeger werd er nooit op de manier pressing gespeeld als Guardiola met Barcelona en Bayern doet. Dat is zeker wel nieuw, om zoveel druk op de tegenstander te zetten en zo hoog te spelen. Totaal niet vergelijkbaar met voetbal van vroeger. Daarnaast is Cruijff als trainer totaal niet revolutionair geweest.

12 februari 2016 om 10:57

Het is maar een vraag heb cruijf nooit aan het werk gezien.

Maar het "Tiki taka" voetbal dat is toch vrij revolutionair geweest? Of hebben andere coaches ook al zoiets laten zien?

Dat is het best voetbal wat ik ooit heb gezien namelijk en daarvoor moet je toch echt wel een team smeden.
Kijk maar naar martino die bakte er niets van met ongeveer hetzelfde team.

12 februari 2016 om 12:49

Johan Cruijff was van het totaalvoetbal, wat we alleen niet moeten vergeten is dat Hongarije bijvoorbeeld al eerder was met het concept van totaalvoetbal. Daarnaast heeft Verbeek in dit geval gewoon gelijk, als speler was Cruijff een van de beste, zonder twijfel, maar als trainer was hij nou niet echt succesvol ofzo.. Ik zou em niet snel noemen in een rijtje beste trainers ooit in ieder geval.

12 februari 2016 om 10:03

Man als je niet weet waarover je praat reageer dan niet, hoe vaak moet er nog uitgelegd worden dat Pep bij Barca helemaal niet in een gespreid bedje terecht kwam? Hij trof daar een zootje aan met een hop volgevreten vedettes. Hij heeft daar schoon schip gemaakt, jongens uit de jeugd belangrijk gemaakt en vervolgens alles gewonnen wat er te winnen viel. Niemand anders had Busquets opgesteld voor Toure, om maar een voorbeeld te noemen, Messi als valse 9 had ook niemand anders bedacht. Ronaldinho en Deco werden hard buiten de deur gezet en bedankt voor bewezen diensten. Daarnaast was de manier van spelen echt wel revolutionair met knappe looplijnen, vroeg pressie zetten (5 seconden regel) en vooral gericht op balbezit. Die 5-0 tegen Real zegt het allemaal, dat was droom voetbal!

12 februari 2016 om 10:18

Zo moeilijk was het natuurlijk niet voor Guardiola.
Met Puyol, Valdes, Xavi, Iniesta en Messi als sterkhouders is het moeilijk een puinhoop te noemen.
Wat Guardiola wel goed doet, is de individuele kwaliteiten van de exceptionele spelers benutten in zijn eigen spelopvatting.

12 februari 2016 om 12:00

Nee het is allemaal appeltje eitje, dat hebben de trainers Tito en Tata na hem laten zien. Jullie onderschatten echt welke essentiële elementen hij toegevoegd heeft aan het spel van Barca.

12 februari 2016 om 12:25

Wat wordt die Guardiola gehypet zeg. In het laatste jaar van hem ging het spel al achteruit. Hij is slim, want hij is op het juiste moment weggegaan. Je kunt niet elk jaar succesvol zijn. Dat je dat niet wilt snappen...
Vilanova kan er niks aan doen dat Xavi minder werd evenals Puyol daarnaast Alves werd ook veel minder. Nog steeds een goeie speler overigens.

Martino had geen Luis Suarez Rakitic. En dat was ook nog Neymar's eerste seizoen.

Oh die zogenaamde puinhoop. Daar moest rijkaard het meedoen. Deco en Ronaldinho werden dat laatste seizoen al veel minder. Check de statistieken maar. Hoeveel wedstrijden Ronaldinho en Deco speelden in het seizoen 07/8.

Dat ben ik wel met hem eens. Al won hij met Ajax ook de Europa Cup II. Maar een trainersloopbaan van 6 jaar is ook wel weinig. Cruijff is als trainer niet toonaangevend geweest en heeft ook niet zo'n impact gehad als Michels en Van Gaal.

12 februari 2016 om 09:59

En als Guardiola zijn succes te danken heeft aan leermeester Cruijff, dan geld dit voor Cruijff dan toch ook ten opzichte van Michels

12 februari 2016 om 10:01

Oke weet niet waarom mijn reactie onder deze post staat maar hij hoort bij je bovenste post te staan

12 februari 2016 om 09:59

Michels is altijd enorm overschat geweest. Hij heeft natuurlijk wel de enige prijs met Nederland behaald maar tijdens zijn gloriejaren bij Ajax en Barcelona leunde hij behoorlijk op ene Johan Cruijff. Ook het totaalvoetbal wat op het conto van Michels wordt geschreven is behoorlijk bezijden de waarheid. Het totaalvoetbal is bij toeval ontstaan door o.a. Willem van Hanegem en ............. jawel, Johan Cruijff.

12 februari 2016 om 11:22

Kijk eindelijk iemand die weet hoe het werkelijk zat in de jaren 70... Vind het jammer om te lezen dat mensen Michels zo ophemelen, terwijl die man volgens de verhalen er de ballen verstand van het. Willem en Johan bepaalden gewoon de tactiek in het veld, daar heeft Michels geen zak van begrepen.

12 februari 2016 om 10:00

Dat ben ik totaal niet met je eens. Cruyff was namelijk ook als speler eigenlijk al coach. Iedereen is het er wel mee eens dat niet Michels, maar Cruyff de tactiek bepaalde in de jaren 70 en dat de invloed van Michels op 88 vrijwel nihil was.
Het dreamteam van Cruyff is overigens ook echt een begrip in de voetbalwereld. Maar Cruyff heeft op de een of andere manier altijd iedereen tegen zich. Jammer.

12 februari 2016 om 10:42

Iedereen tegen zich? Als iemand door vrijwel geheel Nederland aanbeden wordt dan is het Johan Cruijff wel. Volgens mij is er niemand die hem niet als beste voetballer van Nederland ziet. Daarnaast is het een vriendelijke man die zich inzet voor de minder bedeelde, dus waarom zou iemand tegen hem zijn.

12 februari 2016 om 11:24

Mwa je kan niet ontkennen dat cruijff aardig wat conflicten heeft gehad, waar hij eigenlijk ook maar komt. Bij ajax, bij Barca, moeilijk doen wanneer je gevraagd wordt om bondscoach te worden om, ik dacht, een kleding sponsor.

12 februari 2016 om 12:19

Cruyff was klaar om bondscoach te worden, maar Michels heeft dit tegengehouden uit angst dat hij voorbij gestreefd zou worden door Cruyff. Dit is toch alom bekend? Alle spelers hadden Cruyff als wens, en toen stelde hij Beenhakker maar aan.. Wat een ramp was dat zeg.

Ik denk dat de Fc Barcelona fans het daar buitengewoon mee oneens zijn.
Het heette niet voor niets het 'dreamteam'...

Cruijff was een perfecte voetballer en een echte leider in het veld. Daarna heeft hij op uitzondering van Barcelona niet veel gepresteerd. Zorgt alleen maar voor problemen en is als mens bijzonder wraakzuchtig.

Ongeveer 10 jaar trainer van Ajax en Barcelona en volgens mij 5 keer finale gehaald van Europa cup, lijkt me niet zo slecht. Voor mij was Johan de beste trainer. Hij liet zijn teams geweldig voetbal spelen. Jammer dat zijn trainersloopbaan te kort was, maar dit kwam natuurlijk door gezondheidsproblemen.

12 februari 2016 om 22:14

Mokum1995

Je laatste zin klopt niet helemaal. Hij werd kort voor het einde van het seizoen ontslagen wegens de magere prestaties toentertijd en de slechte verhouding met de toenmalige voorzitter. Dat hij daarna geen trainer is geweest kan natuurlijk wel mede door zijn gezondheid en door zijn vrouw komen die niet wilde dat hij opnieuw ging trainen maar is niet de hoofdoorzaak.

Ben ik met Verbeek eens, Cruijff heeft eigenlijk maar een hele korte periode als trainer gefungeerd. Het is leuk dat andere trainers zich schatplichtig voelen, maar dat is niet gebaseerd op de lange trainerscarrière van Cruijff.

Denk dat veel trainers vooral op het gebied van trainingsmethodes wat van Verbeek kunnen leren. Op een of andere manier heeft hij altijd een monsterlijk fitte selectie. Als voorbeeld heb je zijn tijd bij AZ toen hij zo ver kwam in de beker en op niveau bleef presteren in de competitie. Daar moet je conditioneel gewoon ijzersterk voor zijn.

12 februari 2016 om 10:04

En dan heb ik het natuurlijk over conditionele trainingsmethodes maar dat sprak voor zichzelf volgens mij

Dus Cruijff was een minder vernieuwende coach dan Hiddink? Op tactisch gebied mag Hiddink de veters van Cruijff niet strikken. Qua people management is Hiddink beter, maar ik vind Cruijff als coach een stuk meer aan het voetbal toegevoegd hebben dan Hiddink; zonale verdediging, positiespel, pressing. Cruijff zette een team naar zijn hand, waar Hiddink meer de sterspelers op hun gemak laat voelen en zo het optimale uit hun spel haalt.

Het is verder leuk om te lezen dat Guardiola zichzelf wil blijven vernieuwen en ook bij trainers als Verbeek een kijkje neemt.

Wat een onzin. Cruyff heeft baanbrekend werk verricht. De driehoekjes, de meevoetballende keeper...

Ben ik het toch niet mee eens. Guardiola heeft zich juist gebaseerd op de filosofie van Cruijf en heeft bij Barcelona ook altijd gezegd dat het daar te danken is aan Cruijff en Rexach. Dus niet aan Michels of van Gaal. Cruijff was immers niet alleen een fantastische coach maar heeft ook (mee geholpen) de jeugdopleiding op te zetten. Iets waar men nu nog van profiteerd. Cruijff is dus veel meer dan slechts een 'goeie' coach.

Tot de periode van Pep als coach bij Barca werd immers het team van Cruijf altijd aangehaald als dream team (van Barca) en een van de beste team ooit.

Tja, Cruijff is iemand die eist dat je hem voor de volle 100 pct volgt en indien dat niet het geval is, dan vertrekt hij gewoon.

Het lijkt me dat er heel weinig clubs waren/zijn die zelfs iemand als Cruijff de volledige vrije hand geven.

Het lijkt mij alvast een plausibele verklaring waarom Cruijff slechts een heel beperkte periode als trainer aan de slag was.

Verder is het natuurlijk ook wel zo dat heel erg veel van wat Guardiola doet de hand van Cruijff draagt. Het is al vaker gezegd dat Pep de beste leerling uit de klas was bij Cruijff zijn dreamteam. Op die manier is Cruijff onrechtstreeks nog altijd bepalend in het internationale voetbal.

Cruijff was zowel als speler en trainer innoverend en staat daarnaast te alle tijde voor aanvallend en attractief voetbal - een eigenschap die je ook terugziet in de Cruijff adept Guardiola. Daarnaast kun je Wenger en zelfs Gert Jan Verbeek hier aan toe voegen. Dat laatstgenoemde de rol van Cruiff als coach bij zowel Ajax als Barcelona onderschat, vloeit waarschijnlijk voort uit zijn anti gevoel voor alles wat maar een beetje ruikt naar Ajax. En dat is jammer, want Verbeek is vrij uitgesproken en vaak nog terecht ook. Maar enige zelfoverschatting is daar niet vreemd aan, want werken met vedetten is ook een kunst. En die discipline beheersen b.v. Cruijff en Guardiola nu juist wel! Daarentegen, van Gaal en de Boer beheersen dit kunstje niet, dus Verbeek staat daarin niet alleen. Maar een beetje meer respect naar Neerlands beste voetballer en coach is wel op zijn plaats.....

Als trainer is er eigenlijk geen betere dan Cruijff. Hij was daar als voetballer al mee bezig. Als manager kan ik hem niet echt beoordelen. Heeft wat prijzen gewonnen bij Barcelona, maar bij Ajax stelde hij teleur en had hij de bekerwinst nosig om het seizoen te redden.

Cruijff heeft niet alleen spelers getraind, maar de trainers. Een niveautje hoger dus. De invloed van Cruijff is zowel als speler, toen hij in feite de lijnen al voor de trainers uitzette, als als coach van wezenlijke betekenis op het hele voetbal geweest. Niet slechts op een team.

Deze site, Voetbalzone meldt dat, De invloed van Cruijff als trainer is minder groot dan de coaches die daarna jarenlang aan de weg timmerden, vindt Verbeek. Ik weet niet of dit een conclusie van Voetbalzone is of dat Gertjan Verbeek dit daadwerkelijk gezegd heeft. Hoe dan ook, ben ik van mening dat deze stelling niet klopt. Juist door wat Cruijff heeft gedaan bij Ajax en Barcelona als trainer is de filosofie van beide clubs ontstaan, die wordt heden ten dage nog steeds gebruikt, dus dan heb je volgens mij best wel invloed gehad op het spel. Ik moet hierbij wel vermelden dat Cruijff zijn kijk op het spel wel heeft ontwikkeld als speler en hulp heeft gehad van goede mensen(spelers/ coaches cq. trainers) om hem heen.
het grote verschil tussen Cruijff aanvallend wilt voetballen vanuit de gedachte vooruit voetballen, ruimte voor creativiteit, positie wisselingen, verdedigers ballen zo snel mogelijk inleveren bij de creatieve spelers, zo snel mogelijk naar het doel, snel kunnen schakelen aanval naar verdediging en andersom,
Guardiola wil de tegenstander de mogelijkheid tot scoren ontnemen door balbezit, en via dit balbezit werken naar het doel. Dit is voor mij een groot verschil. Omdat het in een hoog tempo gaat is het niet zo slaapverwekkend om naar te kijken als het balbezit bij Ajax op dit moment. Misschien leg ik het moeilijk uit, maar ook als je niet in balbezit bent kun je de tegenstander van scoren af houden. Mocht je in balbezit komen dan is de omschakeling ontzettend belangrijk. Guardiola heeft bepaalde elementen gehaald uit de filosofie van Cruijff, maar heeft waarschijnlijk omdat hij zelf een verdedigend ingestelde speler was, ingecalculeerd dat je team in balbezit moet blijven, dat is namelijk ook een soort van verdedigen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren