Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Cruijff, de bondscoach

Laatste update:

Zoals inmiddels welbekend is Johan Cruijff al vier jaar bondscoach van het nationale elftal van Catalonië. Een baan die hij niet alleen heeft aangenomen omdat het voetbalgerelateerd is en weinig stress herbergt, maar ook omdat hij wederom zijn steentje bij heeft willen dragen aan een maatschappij waar hij zich aan verbonden voelt. Iets dat hem verre van vreemd is.

In Nederland zijn de Cruyff Courts van de Johan Cruyff Foundation in veel steden en dorpen te bekennen. Maar sinds enkele jaren beginnen deze ook wortel te schieten in het buitenland. In Engeland kun je er een vinden, maar ook in Brazilië, de Antillen of Catalonië. In een notendop is de missie van de JC Foundation het in beweging brengen van de jeugd, omdat het samenwerking en integratie en zodoende ook plezier stimuleert. Dit doet de Foundation door allerlei activiteiten aan te bieden en te stimuleren.

Wat dit dan precies te maken heeft met het bondscoachschap van de legendarische Nummer 14 die nooit bondscoach is geweest van zijn geboorteland, is simpel. Cruijff heeft deze baan niet alleen geaccepteerd omdat het hem wel geinig leek. Dit heeft hij gedaan onder voorbehoud dat de Catalaanse voetbalfederatie (FCF, Federació Catalana de Futbol dat sinds 1900 bestaat) aanzienlijk meer aandacht zou besteden aan het aanleggen en verzorgen van voetbalvelden voor amateurs en dat het sport en beweging op een soortgelijke manier zou stimuleren, samen met zijn Foundation. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat er nu binnen Catalonië vier Cruyff Courts te vinden zijn.

Het is niet de eerste keer dat Cruijff zijn maatschappelijke betrokkenheid tentoonstelt en zijn naam gebruikt ten goede van een plek waar hij zich thuis voelt. Los van de voetbalpersoon Cruijff en de mening die je daarover kunt hebben, staat het als een paal boven water dat deze keuze geen enkel nadeel kent voor Catalonië, dat al bij een flink aantal takken van sport internationaal erkent is en meedoet aan Europese en Mondiale toernooien. Zijn naamsbekendheid zorgt niet alleen voor een flinke zet richting het onmogelijk te stoppen proces van internationale erkenning, maar ook binnen het land wordt duidelijk hoe functioneel zijn boodschap omtrent sport en spel kan zijn.

Via juridische stappen is het Catalonië ook voor de aanwezigheid van Johan Cruijff gelukt om dankzij het internationaal gerecht mee te doen aan internationale competities. Een opmars die dankzij jurisprudentie niet om te keren valt. De aanwezigheid van de persoon Cruijff zorgt er echter voor dat de bekendheid een zet krijgt, die we ook hier op Voetbalzone terug kunnen vinden. Voor zijn aanwezigheid, was er dermate weinig interesse in de wedstrijden van het Catalaans elftal, dat er ook geen threads aangemaakt werden. Deze zien we ook nog altijd niet terug van onder andere het Baskisch elftal. Maar sinds de komst van Cruijff ziet men hier al jaarlijks enkele berichten van de Catalaanse voetbalfederatie en haar elftal, ook al wordt hier lachwekkend over gedaan door tegenstanders en onwetenden. Ook hier weer de invloed van Cruijff. Voetbalfans kunnen dit zien als een aanloop naar het volgende: een deelname aan een officieel toernooi van het Catalaans nationaal elftal.

De speler die niet alleen uitkwam voor onder andere Ajax, Barça, Feyenoord en Levante maar ook ooit het genoegen had om een keer in zijn leven uit te mogen komen voor de amateurploeg Cardedeu, begon zijn carriere als bondscoach met een klinkende 4-2 overwinning op Argentinie. Argentinië dat toen nog onder leiding stond van Maradona, maar die helaas op dat moment geschorst was wegens forse uitspraken na plaatsing voor het WK in Zuid-Afrika. Het jaar daarop volgde een 4-0 overwinning op WK-ganger Honduras en het afgelopen jaar wist Catalonië voor het eerst sinds 2008 niet te winnen door een doelpuntloos gelijkspel tegen Tunesië.

De Gouden Tulp, zoals hij daar genoemd werd in plaats van El Salvador, zal proberen om met de spelers die hij kan krijgen van de clubs(welke mogen weigeren) zijn laatste wedstrijd in stijl af te sluiten, in de hoop dat zijn boodschap voor een lange tijd door zal blijven klinken: sport, werk samen en geniet.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leuk stukje maar ik durf wel twijfels uit te spreken over het feit dat Cruijff daar de gouden tulp wordt genoemd, ik ben geen alwetende maar heb daar nog nooit van gehoord.

Mooi stukje, ook leuk geschreven en geeft wat informatie voor de mensen die wat minder kennis hebben over Catalonie. Van mij krijg je daarom ook 4 sterren.

Johan Cruijff, het fenomeen. Ik vond het erg jammer om deze week in de Catalaanse media te moeten lezen dat 'el Cruyff', ermee ophoudt, maar het is een te respecteren beslissing. Laten we hopen dat op 2 januari er een passende afscheidswedstrijd volgt met een mooie tegenstander.

In Nederland wordt hij soms beschamend behandeld door veel mensen, maar voor ieder die Barça een warm toedraagt zal hij altijd een held blijven. Zonder hem zou Barça niet zijn geweest wat het nu is: Het hoogtepunt is voor mij nog altijd de 0-5 overwinning op madrid , een overwinning die ondanks wat zij ons hebben aangedaan altijd zal blijven staan, een overwinning van Catalunya op de spaanse staat die haar onderdrukt.

Gràcies Johan!

Ik vind het eerlijk gezegd maar een matig stuk.
Het is een opsomming van wat Cruijff (voor goeds) gedaan heeft, maar ik mis te veel je eigen mening.
Daardoor kan ik niet hoger geven dan 2 sterren.

21 november 2012 om 16:31

Inderdaad eigenlijk deel ik ook een beetje dezelfde mening, helaas kan ik alleen nog maar op mensen reageren geen alleen staande posts.

Goed geschreven en terecht dat Johan Cruijff ook van ons de erkenning krijgt voor zijn werk in Catalonië! Voor mij werd er helaas weinig nieuws geschreven, terwijl je zoveel kennis hebt over Barça. Natuurlijk kan je daar weinig aan doen, een clubexpert is dan ook voor het grote publiek en niet voor de vaste Barçavolgers. Waarschijnlijk weet je dat ik bijna nooit vijf sterren geef voor een stuk, dat doe ik nu dan ook niet. Vier sterren is dit stuk zeker waard!

12 november 2012 om 13:04

Dit gaat niet over Barcelona, maar het Catalaanse elftal OLV Cruijff.

12 november 2012 om 13:14

Alsof ik dat niet zelf net heb gelezen. Het gaat mij erom dat hij wat mij betreft zijn kennis meer had kunnen gebruiken in dit stuk.

12 november 2012 om 20:01

Wat heeft hij aan kennis over Barcelona dan? Over het Catalaans elftal valt sowieso niet veel te vertellen. Je kunt er daarnaast ook bijna niets meer over vinden. Hij heeft eigenlijk gewoon goed de grote lijnen vertelt, en meer moet ook niet, want voor de mensen die er nog niets van afwisten wordt het dan teveel.

12 november 2012 om 20:43

Wat een onzin. Als cultureel en sociaal verschijnsel is er over het Catalaanse elftal minstens even veel te vertellen als over de meeste nationale elftallen.

13 november 2012 om 11:11

Dan praat je over Catelonië als je het over cultuur hebt. Dat kan wel, maar dit verhaaltje gaat ook over Cruijff en als je dan ook nog op Catelonië ingaat wordt het teveel. Alleen de titel past daar niet bij en doet het vermoeden dat het Catalaanse elftal het onderwerp is en niet Cruijff, maar de titel trekt wel meer lezers. Dat is een afweging die de schrijver maakt, maar in dit geval had hij voor de duidelijkheid misschien een andere titel moeten nemen.

13 november 2012 om 20:11

Dat klopt, maar ik weerleg slechts je stelling dat over het Catalaanse elftal niet veel te vertellen valt. Dat is namelijk niet waar.

12 november 2012 om 20:03

Je spreekt jezelf tegen en weerlegt je eigen kanttekening. De schrijver kan niet ieders wensen vervullen, want 95 procent van VZ volgt Barcelona niet tot de kleinste dingen. Daarom moet de schrijver zijn inhoud baseren op de gemiddelde lezer.

Alles wat over Jc14 gaat interesseert mij. Ik ben blij dat ik sinds lange tijd weer een CE heb gelezen die me boeide. Dankjewel voor je CE. Niet te lang, las lekker door. Alleen miste ik nog een juweel in het stuk die me van mijn voetstuk bracht.

"via juridische stappen is het Catalonië ook voor de aanwezigheid van Johan Cruijff gelukt om dankzij het internationaal gerecht mee te doen aan internationale competities"

Wat is hier precies de bron van? Zover ik begrijp is het onmogelijk voor Catalonië mee te doen aan een internationaal toernooi tot dat ze een volledig onafhankelijk land zijn.

13 november 2012 om 17:08

Het valt heel makkelijk na te gaan. Enkele jaren terug deed bijvoorbeeld het Catalaans korfbalteam mee aan het EK in Nederland.

http://www.seleccions.cat/
De Nederlandse taal is dankzij google beschikbaar.

14 november 2012 om 10:57

Alle sporten waar het Catalaanse elftal aan meedoet zijn niet Olympisch sporten.
Voor het IOC en daarmee ook alle Olympische sporten is sinds 1996 de regel ingesteld dat nieuwe 'landen' die willen deelnemen onafhankelijke landen moeten zijn. En als onafhankelijke landen worden gezien de 194 landen die lid zijn bij de Verenigde Naties.
Voor landen die al voor 1996 lid waren van het IOC of één van de onderliggende sportbonden is een uitzondering gemaakt (denk aan Schotland en Wales bij het voetbal of de Britse Maagdeneilanden bij het Ioc) maar deze uitzonderingen worden na 1996 niet meer toegestaan.

14 november 2012 om 11:25

Gibraltar valt dan onder dezelfde noemer als Schotland en Wales? Want die maken nu, als ik me niet vergis, een grote kans op om officieel en volwaardig Uefa-lid te worden. Hierdoor kunnen ze weer meedoen aan kwalificaties voor de EK en WK.

Onmogelijk is het overigens ook niet, daar zorgt jurisprudentie wel voor. Het enige wat vooralsnog gedaan kan worden en wat ook gedaan wordt is zoveel mogelijk landen overtuigen om tegen te stemmen, veel geld ertegenaan smijten en lobbyen. Daar is spanje al decennia mee bezig.

15 november 2012 om 12:53

Aangezien je geen teksten in vreemde talen mag plaatsen heb ik de regel uit het Fifa reglement maar naar het Nederlands vertaald.
"elke bond die verantwoordelijk is voor het organiseren en controleren voor het voetbal dat zich afspeelt in zijn eigen land kan lid worden van de Fifa. Daarbij wordt met land bedoeld, elk onafhankelijk land dat erkent is door de internationale gemeenschap."

- Catalonië is niet verantwoordelijk voor het voetbal in zijn regio, dat is een taak van de Spaanse voetbalbond.
- Catalonië is niet een onafhankelijk land, op internationaal niveau (lees de VN) wordt het vertegenwoordigd door Spanje.

De zaak van Gilbraltar verschilt op twee belangrijke punten van de Catalaanse zaak.
1 De Fifa had in 1999 toen Gilbraltar voor het eerst aanspraak probeerde te maken op de IOC regeling van 1996 nog niet juist doorgevoerd.
2 De voetbalbond van Gilbraltar is zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de competitie in Gilbraltar en aansluiting bij één van de Britse competities is vanuit praktisch oogpunt ook niet mogelijk gezien Gilbraltar de geografische ligging van Gilbraltar.

En dat punt dat jurisprudentie er voor zal zorgen dat het niet onmogelijk is gaat neem ik aan alleen over Gilbraltar?

15 november 2012 om 15:14

Catalonie heeft zijn eigen voetbalbond en is niet voor niets jarenlang bezig met een team van advocaten om ook deze tak van sport mee te laten doen aan internationale toernooien. Dat doet het ook al voor de door jou genoemde regel dat ingevoerd werd in 1996.
Los daarvan gaat het IOC er niet over of bijvoorbeeld het Catalaans voetbalelftal wel of niet mee mag doen aan Europese- en Wereldkampioenschappen. Gezien sportfederaties privaat zijn gaat het erom dat de sportfederatie moet wachten op een OK van een overkoepelend orgaan zoals in dit geval de Fifa.

Internationale federaties zijn dan ook geen staten, waardoor het wel degelijk mogelijk is voor Catalonie om deel te nemen aan internationale toernooien. In 2008 won de Catalaanse bowlingfederatie een rechtzaak bij het allerhoogste orgaan, Cas. Dit betekent dat het ook erkent wordt door het Ioc.
Ook landen zonder soevereiniteit kunnen hierdoor lid worden.

16 november 2012 om 00:43

Catalonië kan wel een voetbalbond hebben. Maar de competitie in Spanje wordt gewoon georganiseerd door de Spaanse voetbalbond. Niet alleen La Liga met Espanyol en Barcelona. Maar ook op het regionale niveau van maakt de Catalaanse regionale competitie gewoon deel uit van de Spaanse voetbalpiramide.
Daarnaast is Catalonië echt geen onafhankelijk land. Iets wat ze zelf ook niet ontkennen, trouwens.
En dat de wereldbowlingbond, en wereldrollerschaatsbond er geen probleem van maken dat Catalonië geen land is moeten zij weten. Maar dat maakt voor de Fifa of het IOC niet uit.

Het IOC (organisator van de spelen) heeft in samenspraak met de onderliggende bonden (en dus ook de Fifa) in 1996 besloten alleen nog maar volledig onafhankelijke landen als nieuwe leden toe te staan. Ook om verder willekeur in wat de onderliggende bonden toelaten als nieuwe leden te voorkomen. En het is ook praktisch onhandig stel dat het Catalaanse handbalelftal zich op het WK handbal plaats voor de spelen, maar dan zouden ze dan daar niet mogen uitkomen omdat Catalonië geen IOC lid is. Bonden willen daar helemaal niet van afwijken, want dan kan de IOC de sport van het Olympische programma halen.

Kijk Het gewoon praktisch gezien onmogelijk om lid te worden bij de Fifa zolang ze niet volledig onafhankelijk zijn van Spanje, dat is niet alleen in strijd met het IOC reglement maar ook met Fifa reglement. Jammer voor iedereen die na Ek08 Wk10 en Ek12 dit als een mooie kans zag om weer eens een ander land een eindtoernooi te zien winnen. En voor de rest kan het Catalonaans elftal gewoon doorgaan met hun jaarlijkse kerstwedstrijd.

16 november 2012 om 10:51

Ik ontken niet dat de competities geregeld worden door de Lfp, ik zeg dat de federaties geen naties zijn en daarom ook de Catalaanse voetbalfederatie zich aan kan melden bij de Fifa. Dat Catalonie nu bezet is houdt niet in dat het niet zal veranderen, maar dat is een andere discussie.
In mijn teksten lees je dan ook niet dat Fifa nu direct Catalonie aanneemt als volwaardig lid omdat ze dat ook zijn bij de bowlingbond, in mijn teksten lees je dat het niet meer geweigerd kan worden op basis van oude regels, dankzij de de zaak die de bowlingfederatie heeft gewonnen bij Cas. Dan kan de IOC genoeg regeltjes hebben, die gelden daar niet meer voor.
Wat wél kan is iets waar spanje mee bezig is en dat is lobbyen en landen tegen laten stemmen.

Het gaat niet om de handigheid van welke bond dan ook. Waar het om gaat en de reden dat Catalonie soms nog altid geweigerd wordt, is het lobbyen van spanje. Ze geven geld, maken beloftes en als dat niet werkt bedreigen ze verscheidene leden van federaties. Uiteraard alleen de kleine landen. Er wordt tegen hen gezegd dat vóór Catalonie stemmen uiteraard gevolgen zal hebben voor de handel tussen beide landen. Iets dat een klein land als bijvoorbeeld Bolivia goed kan raken.
Dit verhaal is niet verzonnen en komt juist van (oud-)voorzitters van dergelijke federaties. Het enige dat spanje daar tegenin brengt is: bewijs het maar.

Ik heb nergens gezegd dat het morgen al zal gebeuren, maar het staat wel vast dat het onmogelijk is om het tegen te houden. Het enige dat de Catalaanse federaties kunnen doen is geduld hebben en hard blijven werken. Aan de hele wereld laten zien welke voordelen het heeft om Catalonie toe te laten aan nieuwe takken van de sportwereld.
Moeilijk? Ja, het is heel moeilijk, maar niet langer onmogelijk. Wat voor regeltjes het IOC ook heeft. Ambierende en voormalige Olympische Sporten hebben ze ook al toegelaten, tot op het absurde toe. De Catalaanse rollerhockey selectie doet mee aan de Zuid-amerikaanse kampioenschappen.
Dit staat verder uiteraard vrij los van de politieke situatie, duss deze heb ik er dan ook niet bij betrokken.

16 november 2012 om 12:45

"maar het staat wel vast dat het onmogelijk is om het tegen te houden"

Dat betwijfel ik dus ten zeerste. Aangezien in de huidige regels van de Fifa twee criteria worden genoemd. 1. Het organiseren en controleren van de competitie in eigen land en 2. een onafhankelijk land zijn in de ogen van de internationale gemeenschap. Aan beide criteria voldoet Catalonië op dit moment niet.

In die bowling zaak lieten de reglementen juist wel ruimte toe voor uitzonderingen. Regio's die met een lange traditie en geschiedenis de sport al tijden organiseren konden bij uitzondering ook lid worden. Precies die uitzondering gaf Catalonië ruimte om wel toe te treden (zoals de CAS dus ook bevestigde). Een dergelijke uitzondering bestaat er niet in de reglementen van de Fifa dus is heel die bowling zaak niet relevant voor het voetbalelftal, net als ook de rollerhockey regels ook geen Invloed hebben op de Fifa.

Dus nogmaals onder de huidige omstandigheden kan Catalonië onmogelijk lid worden van de Fifa.

In de toekomst zijn er twee mogelijke opties waardoor het wel zou kunnen:
1. Als Catalonië een onafhankelijk land wordt en ook als zo erkend word door de internationale gemeenschap en haar eigen voetbalcompetitie gaat organiseren.
2. Als de Fifa de reglementen in haar statuut gaat veranderen.

En die tweede optie lijkt zeer onwaarschijnlijk omdat de Fifa dan ruzie met het IOC krijgt. En omdat er dan heel veel semi-autonome regio's en andere volkeren zullen zijn die net als Catalonië lidmaatschap bij de Fifa gaan eisen. Denk aan Noord Cyprus, Corsica, de Westelijke Sahara, Kosovo, Koerdistan, Zanzibar, Groenland, Nagorno-karabach, Jersey, Guernsey, Transnistrië, Abchazië, Somaliland, Baskenland, Frans Guyana, Zuid Ossetië etc, etc.

Daarnaast vind ik het ook wel een logisch principieel punt. Landen die zich niet onafhankelijk kunnen uiten op internationaal rechtelijk vlak, kunnen dat ook niet doen in de internationale sportwereld. Maar dat is mijn eigen mening. Ik ben overigens ook niet tegen een onafhankelijk Catalonië, en als dat gebeurd is mogen ze gewoon lid worden bij de VN en dus de Fifa.

16 november 2012 om 14:04

Als het echt puur om die twee regels zou gaan, dan zouden de rechtzaken niet zo lang en slepend zijn. Wat jij aangeeft is ook niet dé reden waarom het Catalonie op o.a. bowlinggebied meedoet, maar inderdaad wel een belangrijke.
Het is elk mogelijk orgaan onmogelijk om een uitspraak van CAS tegen te gaan, als ik me niet vergis.
Het zal voorlopig ook wel meevallen als we het over voetbal hebben als de situatie ongewijzigd blijft, maar ook de Fifa heeft gemerkt hoe het eigenlijk tegen kan werken met de Amf. Voorlopig is het nog klein en stelt het niet gigantisch veel voor, maar als het iets niet wil hebben dan is het wel een schisma en dat is wel mogelijk als het alleen maar blijft tegenwerken.
De AMF heeft nu dan ook veertig nationale federaties en vijf continentale onder zich.

Los daarvan, de reglementen van de bowlingfederaties verschillen ook met die van de andere sporten die later ook Catalonie accepteerden, dat het ene verschilt van het ander maakt dankzij de rechtszaak juist weinig uit.
Zoals gezegd verwacht ik niet dat de allergrootste sport van de wereld binnen drie jaar Catalonie als een volwaardig lid accepteert als de situatie zo blijft, maar dat het in theorie ook zó een kans maakt kan wel.
De situatie zal echter wel veranderen voordat het zover kan komen.

16 november 2012 om 15:34

Nogmaals er is niks baanbrekend aan de zaak met de bowlingbond. Het CAS heeft alleen bevestigd dat bonden leden mogen toelaten als de statuten van die bond daar ruimte voor geven. De statuten van de bowlingbond maakte het mogelijk voor een regio om lid te worden, de statuten van de Fifa geven de mogelijkheid niet.

De Spaanse bowlingbond was boos dat de Catalaanse bowlingbond werd toegelaten klaagde bij het Cas, maar de CAS beriep zich op de statuten die juist waren uitgevoerd. Dus de zaak heeft alleen maar de macht van de statuten van de overkoepelende wereldbonden herhaald. Wat eerder slecht dat goed nieuws is voor het Catalaanse elftal omdat juist de Fifa statuten het onmogelijk maken voor het Catalaanse voetbalteam om lid te worden. Belangrijk trouwens, het CAS heeft voor de rest niet nog een eigen wet ze zijn enkel een onafhankelijke arbiter.

Dat Catalonië erin is geslaagd om naast bowling bij nog 20 sportbonden lid te worden is niet relevant, want nogmaals dat heeft geen derdenwerking. En als je dan bekijkt valt het op dat het in alle gevallen niet om Olympische sporten gaat, maar om 'sporten' als body building, Australian rules football, voetvolley, twirling, veldlopen en stijldansen.
En dat is ook logisch want in samenspraak met het IOC hebben de 33 sportbonden die verantwoordelijk zijn voor de sporten die deel uit maken van de Olympische Spelen afgesproken om vanaf 1996 alleen nog maar volledig onafhankelijk landen (erkend door de VN) te accepteren als nieuwe leden, iets wat al die bonden dan weer moesten regelen in hun eigen statuten. Die statuten zijn leidend, Catalonië voldoet niet aan die statuten, Catalonië kan niet lid worden van die sportbonden.

Keurig stukkie,leest lekker weg en het gaat over Cruijff en dat is altijd goed leesvoer.
Alleen de bijnaam de gouden tulp heb ik voor Cruijff nog nooit gehoord,volgens mij was hij in Catalonië meer bekend als El Flaco maar het kan mij ontschoten zijn maar ik heb nog nooit eerder iemand naar Cruijff horen verwijzen met de gouden tulp.

17 november 2012 om 11:06

Cruijff is daar ook alleen bekend onder de naam El Flaco oftewel de magere. Als je in Barcelona vraagt naar El Salvador weet niemand waar je het over hebt want hij wordt alleen in Nederland zo genoemd al zal ik hier wel het nodige commentaar op krijgen. Net als jij heb ik ook nog nooit iemand horen zeggen dat Cruijff de gouden tulp wordt genoemd maar wellicht ligt dat aan ons.

Leuk stuk, niet zwaar wel lekker verfrissend. Echter mis ik een ´klinkend punt´.. Ik ga je 3 sterren geven.

Je vergeet het Cruyff court in Marokko, geopend door Afellay

Leuk stuk gast, zit goed in elkaar en feitelijk is het ook perfect kloppend. Leuk om te lezen, niet te lang en niet te kort. Goed taalgebruik.

Een puntje: Catalunya heeft geen nationaal elftal, het is namelijk geen natie. Het is een provincie.

24 november 2012 om 18:25

Catalonië is toch (minimaal) een autonome gemeenschap/regio welk weer is opgedeeld in vier verschillende provincies: Barcelona, Tarragona, Lleida en Girona.

26 november 2012 om 11:45

Klopt, maar geen natie. Dus is het gewoon een gelegenheids provincieteam. Vooralsnog in Catalonie geen natie.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren